Saker som inte betyder något


Jag tror att det är viktigt att innan man fattar ett beslut så ska det ha funnits i ens hjärta ett tag. Så är det ju med alltifrån när man gör slut med någon till att man söker ert nytt jobb. Det har funnits i en ett tag tills man tar steget.

Jag har märkt att med de mål som jag inte lyckats med så är det oftast de jag inte förstått vitsen med. Ett mål som känts bra intellektuellt men som aldrig landat i hjärtat som tex meditation.

Men när det gäller att äta animaliska produkter så är det något som gnagt i mig länge. Jag har fått anstränga mig för att tänka bort vad köttfärssåsen, godiset och äggen är egentligen. Kyckling har jag aldrig ätit eller tagit i med tång för att jag tycker det är så brutalt tydligt och då tappar jag aptiten. Samma sak med rätter som har ord som får mammahjärtat att gå sönder som ”spädgris” eller ”kalvfärs”. Nu är ni säkert många köttälskare som skrattar åt mig och det är helt ok. Jag skrattar också åt min känslighet. Men det är just den som gör att det tillslut inte gick. Hjärtat blev fullt av det som gjorde det lättare att ta steget – äta veganskt. Men omöjligt att sluta med kaffe, mitt hjärta älskart’.

Här är förresten mina mål för 2002 som var enorma då. Klara körkort skulle dröja till 2012, jag hade det som evigt nyårsmål eftersom jag inte riktigt såg behovet förrän jag var höggravid. Bibeln läste jag massor då jag var frireligiös då och sagt upp kontakten med Tor. Jag förstår verkligen mina mål då, det reflekterar den tiden i mitt liv.

Och så har det fortsatt, målen reflekterar dit jag har kommit.

Jag hoppas att jag ska fortsätta lära mig, utvecklas och leva på ett sätt som gör att jag kan se mig i spegeln. Jag tar små steg dit och försöker efter bästa förmåga. Minimalism är ett stort mål och min tanke är att börja med min garderob som första steg. Inte köpa det jag vill ha utan det jag behöver. Camilla har samma mål och hon sa något klokt innan hon gick från oss igår. Hon sa:

Jag behöver ingenting

Så sinnes och sant. Och det bästa sättet att bevara det så är ju att låta bli att gå till platser som är fyllda av budskap som säger motsatsen ”du behöver detta” – affärer. Jag inventerade vårt badrum och skänkte saker vi fått av diverse företag som shampoflaskor och diverse. Jag behöver inget. Grannen blev jätteglad över gåvan. Jag har läst om nån 333-metod. Att utmana sig själv att använda 33 saker från sin garderob i tre månader för att inse villet överflöd man har och vad man behöver egentligen. Den utmaningen vill jag testa längre fram. Men nu är fokus på att lära mig laga mat och vegansk sådan. En sak i taget.

Bloggvännerna har ordet

18 svar till “Saker som inte betyder något”


 1. Cecilia skriver:

  Vill tipsa om böckerna Food pharmacy. Finns en allmän och en kokbok. Väldigt intressanta och massa bra recept

  • Hanna skriver:

   Men också en hel del osanna påståenden.. En bör vara försiktig när en läser sådan populärvetenskap. Tjejerna bakom har hittat sin grej och vill så gärna att just de hittat ska stämma. Och mycket av det kanske också gör det. Men vi vet inte det idag. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med forskning på tarmbiotan. Detta borde de vara ärliga med, men då hade de kanske inte nått lika långt.. Svår balansgång såklart när man tycker sig ha funnit heliga graalen och vill att alla ska hitta densamma.

   • Hmm skriver:

    Hanna: Fint att du skriver till Cecilia men Elaine bryr sig inte om att det finns stor okunskap och att det finns många sol vill tjäna pengar på andras osäkerhet och rädslor. Hälsan som är det viktigaste vi har i livet och som alla är livrädda för att göra fel med.

    Och många är de, charlatanerna som vill tjäna pengar på sina böcker.

    • En av alla S. skriver:

     Och om det ändå ”bara” gällde de som skriver böcker.. tänker på företag som producerar mirakel-vitaminer och allsköns humbug i miljonindudtri. T.ex. Aloe Vera som sägs bota allt likt ett Konrads Kalasklister… Har full respekt för alla som vill äta veganskt, av vilket skäl som helst. Men är som du Hmm mycket skeptisk till trenden att behöva sälja in det till allt och alla. Inspirera andra, fine. Men kom inte med osanningar och löften om guld och gröna skogar.

     • Hmm skriver:

      Ja jag är faktiskt riktigt irriterad på all kosmetika etc som säljs som naturliga produkter. Vad menar de egentligen? Koskit är ju också icke maskinframställt och allt är naturligt. Även arsenik.

      Och bara för att något är ekologiskt är det inte bättre för dig.

      Men här bryr jag mig mindre för det påverkar inte din framtida hälsa mest troligt utan du har fått köpa dig en mental dröm där du får känna dig som en lite bättre människa.

      Men börjar vi prata detox hälsoteer mm så börjar det bli allvar igen. Men få kommer att köpa att du minska risken för cancer med det. Men de finns… Och pengarna är stora att håva in. Allt för drömmen om evigt liv. Detta är en modern jakt på ungdomens källa. Och bredvid står krösus och gnider på händerna.

    • Linda skriver:

     Upp till var och en att vara källkritisk och fördjupa sig i ämnen de är nyfikna på. Tror de flesta vuxna vet och förstår det och speciellt om man läser ”fakta” i en blogg.
     Känns inte riktigt som Elaines ansvar.
     Hmm, du brukar vara så klok så snälla, be the bigger person och bara släpp detta nu.
     ?

     • Hmm skriver:

      Linda: Tack för omtanke.

      Problemet är att när det kommer till kost så är det lika svårt för en lekman att förstå och att vara källkritik som när det kommer till läkemedel.

      Skillnaden är den att ett läkemedel är framställt av människan och designat för att göra det vi vill.

      Vår kost och matsmältningssystem är framställd av modernatur och är oändligt mycket mer komplicerat än ett läkemedel och vår kunskap är dessutom väldigt begränsad.

      Fram kommer lekmän och vill sälja en den enda och fullständiga sanningen. Den absoluta majoriteten tror på vad som sägs för de såg ju en artikel blixtra till i expressen. Och då måste det ju vara sant för nu är de två som säger samma, bara att ingen av dem höll en vetenskaplig föreläsning där man utgått från att audiensen har en viss baskunskaper.

      Majoriteten av Sveriges befolkning har inte ens den mest basala kunskap om vår komplexa kropp och inte heller vår planet. Men naiva och sväljer allt med hull och hår. Och någonstans så förlorade det viktigaste de har, kontrollen över sin egen hälsa. Den såldes till antingen dem som skrupellöst vill tjäna pengar på dig eller som är nyfrälsta och vill att alla ska se deras ljus likt en frireligiös församling. Sanningen gick förlorad på vägen av massflödet av information och ”ingen” klarar av att reda ut vad som är vad längre.

      Elaine vill informera om integritet och Stopp min kropp för att det är viktigt att reda ut begreppen. Viktigt för vår framtid. Viktigt för både vår mentala och fysiska hälsa. Med det i bakhuvudet så är jag oerhört besviken att hon inte tycker annan hälsa och korrektheten i informationen är precis lika viktig.

      Och självklart är ALLT som skrivs på Elaines blogg HENNES ansvar. Elaines blogg!!

     • j skriver:

      Jag blir så nyfiken på hur du har all denna kunskap om kost m.m., som du säger dig ha. Är du läkare, forskare, något annat? Försöker inte vara dryg, men du verkar ha större kunskaper än de flesta – så hur? 🙂

     • Hmm skriver:

      Hej!

      Vill inte heller vara dryg så ta inte mitt vaga svar för det?

      Jag har inte för vana att lämna detaljerad information om mig själv på nätet. Det har visat sig många gånger vara klokt av mig.

      Ha det fint. ?

 2. Alice skriver:

  Yay! Plantbaserad livsstil är bäst. Så härligt att leva utan att skada några varelser alls. Vi kan ju leva finfint utan det. Vore kul om du vill dela med dig av recept och tips framöver. Ha en fin dag!

 3. Helene skriver:

  Jag har aldrig satt upp mål på det sättet men i år har jag bara ett mål och det är ekonomiskt. Att bara köpa det jag behöver och inte det jag vill ha. Det ska förhoppningsvis gälla i minst ett par års tid och göra att jag kan gå i pension tidigare. Frihet och kunna påverka mitt liv och tid är mitt mål.

 4. Mollan skriver:

  Här kommer två fantastiska 15-20min föreläsningar om minimalism som fick oss på g, så inspirerande!!

  https://m.youtube.com/watch?v=GgBpyNsS-jU

  https://m.youtube.com/watch?v=w7rewjFNiys

  Och sen ljudboken om konmari metoden (att snarare fokusera på vad en vill ha kvar, och göra sej av med resten, snarare än som många andra rensningar som går ut på att välja ut vad en ska slänga.

  https://m.youtube.com/watch?v=VxlOplM46SA

  Lycka till med både vegan livet (en mår så bra!!!) Och rensa och inte använda mer än en behöver, lättnaden.

 5. Mollan skriver:

  Meeen så störigt hela min kommentar försvann, med mina länktips ??

  Jaja,, älskar minimalisternas Talks var sjukt peppade och fick oss att komma loss:

  https://m.youtube.com/watch?v=GgBpyNsS-jU

  https://m.youtube.com/watch?v=w7rewjFNiys

  Och sen ljudboken till konmari metoden, som tillskillnad från annan ”rensning” går ut på att hitta det en vill ha kvar, och göra sej av med resten, snarare än tvärtom fokusera på vad en vill ha bort.

  https://m.youtube.com/watch?v=VxlOplM46SA

 6. Ania skriver:

  Jag har som mål att äta vegetariskt en gång i veckan iaf. Skulle vara jättepeppande om du skrev om hur det går för dig och vad du äter. Behöver inspiration till god mat för att lyckas få med min karnivor till man ?
  Lycka till med dina mål!

 7. J skriver:

  Tips på vegansk bolognese ?enkelt och gott och pasta kan man byta ut mot riven/strimlad zucchini

  https://www.ica.se/recept/spagetti-med-linsbolognese-721334/

 8. Anne skriver:

  Minimalism är ju dock inte bara att rensa bort kläder och dylikt. Minimalism kan vara att avstå från att renovera ett fullt funktionellt men något gammaldags kök/hus etc. Avstå från flygresor (som ju är värstingarnas värsting) för miljöns skull trots att man älskar att resa. Men förstås jättebra att vilja minska på konsumtionen – det är ju helt sinnes hur vi ”rika” människor beter oss idag – och helt ohållbart för framtiden.

  • Ina skriver:

   Ja! Eh, minimalism rimmar ju ganska illa med att blåsa ut ett hus o totalrenovera! Började skratta när Elaine skrev att hon skulle bli det, för jag trodde att hon skojade faktiskt. Men ser att det här målet återkommer i flera inlägg, så antar att hon menar allvar. BRA! Alla behöver se över sin konsumtion.

   Kanske kan man återbruka i renovering? Köpa begagnat osv eller plocka upp saker som skänkes bort. Då har man ju iaf gjort… en piss i nilen med tanke på hur stor grej det är att blåsa ut ett hus…..men iaf en liten piss! Å man måste ju börja någon stans! Även om man är mitt i en omfattande husrenovering….

 9. Ann skriver:

  Det här med garderoben och dess innehåll är inte så rakt av med tremånadersregeln, ettårsregeln osv. Som att jag har rensat, men vissa plagg bara måste få finnas kvar. För att de ärså utvalt fina, för att de fortfarande passar in, för att de vid något tillfälle får lysa och jag får känna mig fin. Tråkigt köpta vardagskläder är ju ett annat kapitel.

Lämna en kommentar