Alltid varit radikal


Godmorgon mina små kalvar! Mår ni bra? Provocerar jag er? Jag hoppas verkligen inte det. Jag hade hoppats på att ni skulle tycka att mina mål inspirerade er till er alldeles egna mål. Jag har inga ambitioner att förvandla världen till veganer, jag har testat livsstilen i en dag. Herregud jag vet alldeles för lite om detta. Men tydligen väcker veganism en massa känslor som jag inte hade en aning om.

Jag vill vara vegan för att jag känner att kan jag varken döda eller mjölka en ko med rent samvete så låter jag bli. Jag dömer ingen som tänker annorlunda, det här handlar inte om andra utan om mitt liv. Sen är jag nyfiken på hur min kropp kommer att må. So far so good förutom kaffet då, hade huvudvärk hela dagen igår. Kaffe har inte med veganism att göra bara ett litet beslut jag vill testa för mitt välmående.

Jag fiskar inte likes men jag söker heller inte att provocera. Därför måste jag säga att jag är förvånad och lite full i fniss av vad mina val provocerar vissa. Jag gör inte i anspråk att vara ett helgon men jag tänker försöka bli en bättre person på olika sätt varje år. Det skadar inte. Jo kanske folks dåliga samveten men det är varken min ambition eller ansvar.

Tydligen finns det veganer som säger att veganism räddar planeten och så vidare. Vet ni vad. Jag kan för lite. Jag tar mina små steg mot ett veganliv och jag ska försöka tänka så hållbart jag bara kan på vägen dit.

Tack för all pepp från er som ger det och TIPSEN. Hade ingen aning om att tillsatser som kalcium gör att havremjölk inte längre räknas som ekologiskt. Så bra att veta tack!

/Elaine, går till gymmet för att DU ska få dåligt samvete. HA!

Bloggvännerna har ordet

130 svar till “Alltid varit radikal”


 1. Marie skriver:

  Har inte läst just kommentarerna om veganism, men det som är oerhört intressant är att eftersom detta är DIN blogg så är det ju självklart att du skriver om vad DU vill göra, hur DU tänker osv. Varför läser man ens en blogg om en persons liv om det inte passar? Jag fattar inte!
  Oavsett vad du gör så hejar jag. Jag tycker inte alltid som du men det är ju så oerhört ointressant. Jag tränar inte alls, blir inte provocerad av att du gör det. Vet däremot att jag borde träna, men får fan inte till lusten till det. Men heja dig! Jag har noll barn, lever inte i en relation men det gör ju inte att jag blir förbannad på att du har barn och man. Jag äter kött, trots att jag vet att jag borde låta bli, av en mängd anledningar. Men heja dig som tar steget!

 2. Hanna skriver:

  Du är grym! Och mig inspirerar du. Går också in på min andra dag som vegan. Har en positiv känsla i hela kroppen. Jag hejar på dig!?

 3. @annikakruskan skriver:

  Inspirerande av dig blir jag, att med börja steget mot vegan, men kaffe lämnar jag inte bort ?? men undrar, bökerna du skaffade dig , vilka var det i detta, kokboken i filmsnutten såg tydlig o bra ut, vad var det för kokbok? Kram på dig och lycka till ? ❤

 4. Ingela skriver:

  Mat är så laddat. Slutade äta griskött (för att jag 1 ville minska köttintaget, 2 blev sjuk av det då det innehåller så mycket urinsyra) men jösses va människor i familjen och vänner blev taggiga ”Men JULSKINKA ska du väl ändå äta?” ”Vad ska man bjuda dig på för mat då?” 🙂
  Mat är så mycket känslor så vad man än väljer triggar det någon 🙂
  Lycka till med dina vanor som får dig att må bra och vara den bästa du. God fortsättning.

  • Hmm skriver:

   Jag kan bara skriva för mig. Det är inte vad folk äter som stör mig. Käka vad du vill. Det är alla lögner runtomkring som gör det. Det och att det finns dem dom läser här och sedan tror på det. Och det är inte en lite politisk åsikt vi pratar om utan något som kan förstöra hela liv.

   • Julia skriver:

    Hur kan det förstöra hela ens liv? Bhuddister och hinduer har varit veganer i tusentals år.

    • Hmm skriver:

     Du får fråga Elaine om der är den biten jag invänder mot och om ja varför det skulle vara så.

     Elaines blogg. Hennes ansvar.

     • Julia skriver:

      Ja fast det va ju du som sa att det kan förstöra hela ens liv haha 🙂

     • Hmm skriver:

      Ska jag skicka dig en burk med fisk omega-3 också?

      Ha ha…

     • Julia skriver:

      Rolig du är då, ingen idé att försöka ha en diskussion med dig du kommer inte med konkret fakta

     • Hmm skriver:

      Nej jag har ju som du kanske har svårt för att läsa gett upp den delen på den här bloggen och lämnar över ansvaret till Elaine att stå för fakta och faktagranskning. Det är precis det som alla mina inlägg här idag gått ut på.

      Väldigt interesant att du inte kunnat ta till dig det budskapet.

      Elaines blogg. Hennes ansvar.

 5. Ann skriver:

  Vegan. Hmmm. Det är ett mentalt PK-tillstånd som strider mot våra kroppars behov. Vi är i grunden rovdjur som alla andra i näringskedjan, like it or not. Mänskligheten har vuxit fram genom att jaga, äta kött och kanske några rötter som fanns i skogen. Att odla säd kom väldigt mycket senare. Att det förekommer dålig djurhållning är ju en sak för sig, men det förekommer också bra djurhållning. Och om höns ändå lägger ägg, varför inte ta vara på det fina näringsvärdet.
  Min slutsats: kroppen mår inte bättre av att bli vegan, för vi är inte byggda så, och det kan vara väldigt mentalt ansträngande att få fram en balanserad diet med allt som kroppen kräver. För att citera: ”cut out the clowning”, träna enligt hur det känns, ät balanserat och gott och späka dig inte.

  • Elsie skriver:

   Nu åt vi ju ändå FRÄMST rötter och bär med inslag av lite kött.

   • Maria Gustavsson skriver:

    Jag vill också äta mindre kött. Och tror att det är ett måste för vår planet och vårt eget psykiska och fysiska välmående. Jag har ätit (mycket) kött för mitt eget egos skull. Det är gott och jag har fått för mig att mina kropp blir smalare och muskligare. Men jag vill möta den idéen (rädslan). Äta mindre kött och mer grönt.
    Jag tycker det är skillnad på att VARA vegan och att ÄTA veganskt. Det finns ett mått av ego i att VARA något vad det än är. Och där tror jag det föds motsättningar som kanske inte ger så mycket för vår planet och oss.
    Jag tror att vi mår bäst att lite kött i vår kost. Rätt kött i kombination med mycket grönt och skönt.

   • Julia skriver:

    Vi utvecklades från apor, apor äter endast grönsaker men ibland insekter också när det behövs. Vi är i grunden växtätare!! Människan började äta kött för att vi BEHÖVDE det för att överleva. Men nu så BEHÖVER man inte äta kött. Bhuddister och hinduer har varit veganer i tusentals år det är ju ett ganska stort bevis på att vi inte BEHÖVER äta kött. Så om man inte behöver äta kött varför ska man då låta ett oskyldigt djur lida och dö för att vi vill tillfredsställa våra smaklökar. För det är ju därför vi äter kött, endast för det smakar gott. Kan man undvika betala för att något ska slakta djur för smaklökarnas skull så borde man väl göra det? Hur dödar man ett djur på ett moraliskt och rättfärdigande sätt?

    • Hmm skriver:

     Du kan börja med att bemöta Julia här Elaine. Eller tänker du nara låta det stå och fnissa lite? Du kan börja med denna från henne och sedan fortsätta med de tre till nedan.

     Finns både stora och små saker för dig att hugga in i. Men det kanske blir ett nervöst fnitter för du har kanske inte en aning om vad du borde veta och vad som folk kommer slå mynt av och vem det kan skada.

     Eller, är din blogg nu den nya och en av de bättre källorna till desinformation. Och du rycker bara lyckligt på axlarna kör upp snäsan i vädret och do your own ting? Du kör på med ett HA!

     Det är jag som borde fnissa åt dig men tyvärr så ligger det mer i min natur att dunks huvudet i väggen.

  • Marie skriver:

   Ett rätt tröttsamt argument i min mening. Jag äter kött så tänker inte strida för veganism, det är andras fighter att ta. Men det finns gott om andra saker att äta som innehåller allt nyttigt som finns i kött-och mejeriprodukter. Bara för att vi för 1000 år sen åt kött så finns det andra alternativ idag. Lyft blicken lite och acceptera att köttet inte är så nödvändigt längre.

   • Maria+Gustavsson skriver:

    Fast våra kroppar har inte ändrat sig så mycket. Däremot har utbudet och alternativ gjort det, precis som du säger. Jag kan dock inte äta t ex soja eller quorn för min mage smälter det dåligt. Men det finns annat givetvis. Men att vi inte mår bäst eller bra av kött har jag svårt att tro. Kanske vi människor (våra magar) t o m hanterar mat olika?

    • Jessica skriver:

     Fast googla lite på videos med Charlotte Erlandsson. Mkt kunnig och insatt i det här med mat. Enligt henne äter vi idag alldeles för mycket kött. Kolla på en del videos med henne. Den där hon i ”Malou efter 10” visar med lego hur vi ska bygga våra måltider är otroligt bra och en ögonöppnare 🙂 grön lego i botten som bas =grönsaker. Sen fortsätter hon och toppar till slut med protein och helst då av fisk och skaldjur

     • Maria+Gustavsson skriver:

      Tror också att vår huvudföda bör vara från växtriket. Tack för tips! Ska googla. Vem är hon?

     • Jessica skriver:

      Hon är professor och forskare på mat och främst aptit. Skrivit böcker och syns i tv ibland 🙂 väldigt intressant att lyssna på och just videon med lego är så tydligt det kan bli 🙂

     • Hmm skriver:

      Jätteduktig är hon.

    • Alicia skriver:

     Fast om man tittar på hur vår kropp är byggd och jämför med andra rovdjur så är det stor skillnad. Rovdjur har ett kortare tarmsystem jämfört med växtätare. Rovdjur har även spetsiga/vassa tänder. Vi människor har ett långt tarmsystem vilket tyder på att vårt födointag till störst del består av växter, vi har heller inte rovdjurständer. Egentligen är vi inte renodlade allätare heller, jämför oss med t.ex. björnen som är en allätare, björnens kropp är mycket mer anpassad för att äta kött än människan. Människans föda bör i huvudsak bestå av en växtbaserad kost, det är vad vår kropp är designad för.

     • Hmm skriver:

      Elaine, känner du för att kommentera? ?

     • Ulla skriver:

      Vårt tarmsystem påminner mer om vargens än kons. Vi smälter kött lättare än växter. Det som skapar gaser och ligger och ruttnar i våra tarmar är inte kött (som snabbt passerar igenom) utan det är växter av olika slag. Vi är verkligen allätare, precis som grisar och björnar.

     • Julia skriver:

      Ja fast vi BEHÖVER ju inte äta kött så vad är det som rättfärdigar att äta djur? Är genuint nyfiken på hur andra värderar djur i denna fråga

     • Julia skriver:

      Sen så är vi väl mest lik aporna ? chimpansen äter växter men ibland insekter

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Om veganer börjar äta insekter måste jag sluta kalla mig det, har insektsfobi??

     • Julia skriver:

      Hahaha ? Kanske blir det nya att vara ”insektian”

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Hahaha fyfan, kommer inte ens umgås med insektianer? nu ska jag sova med eventuella mardrömmar. Natti!

     • Hmm skriver:

      Oh en icke kostfråga.

      FYI chimpanser går även på jakt i bland och dödar för kött.

    • Julia skriver:

     Googla runt lite så ser du att köttkonsumtion ökar risker för cancer, hjärtproblem, osteoporos, diabetes. Så bra för hälsan är det knappast. Största dödsorsaken idag är hjärtsjukdomar, och köttkonsumtion är orsaken till det. 4% veganer får hjärtsjukdomar, 15 % vegitariener och hela 50% av alla som äter kött får hjärtsjukdomar. Bara för att det är normen att äta kött och människan har gjort det länge betyder inte att det är rätt eller bra för oss. Om inte jag behöver döda djur varför ska jag göra det? Plus att du lever ett mycket hälsosammare liv dessutom

     • Jess skriver:

      Håller med om mkt i din kommentar fast inte det sist nämnda då man inte kan räkna så då det finns mindre veganer och vegetarianer än köttätare i världen.

     • Julia skriver:

      Studie från Cambridge; Compared with non-vegetarians, Western vegetarians have a lower mean BMI (by about 1 kg/m2), a lower mean plasma total cholesterol concentration (by about 0.5 mmol/l), and a lower mortality from IHD (by about 25 %). They may also have a lower risk for some other diseases such as constipation, diverticular disease, gallstones and appendicitis. No differences in mortality from common cancers have been established. There is no evidence of adverse effects on mortality. Much more information is needed, particularly on other causes of death, other morbidity including osteoporosis, and long-term health in vegans. The evidence available suggests that widespread adoption of a vegetarian diet could prevent approximately 40 000 deaths from IHD in Britain each year.

     • Hmm skriver:

      Vad säger du här Elaine??

     • Kajsa skriver:

      Hmm – Tycker du ifrågasätter på rätt sätt. *tarmigförpannan*

  • Julia skriver:

   Om vi kollar på våra tänder vs en köttätare så är dom väldigt olika, vi har inte dom tänderna att slita av kött från en djurkropp, jag har för mig att vi är ”allätare” men att vi åt mest nötter frukt osv

  • Elli skriver:

   Fast det är inte riktigt hela sanningen att människor är köttätare. Vi är allätare och klarar oss bra utan att äta allt. Majoriteten av alla i västvärlden äter dessutom mycket mer kött än de behöver. Det är svårare att få i sig högvärdigt protein som vegan men inte omöjligt. Undviker man skitmat (oreos och pommes är veganska tex…) är det ganska nyttigt att vara vegan, men det beror ofta på ökat intag av grönsaker och mindre skräpmat, snarare än en minskning av kött.

   • Julia skriver:

    Ja fast kollar du på våra kroppar så är vi inte byggda för att äta kött. Jag utmanar dig att bita igenom en rå stek så får vi se hur mycket av naturliga köttätare vi är. Som några andra skrev , våra tarmar är långa vilket tyder på att vi är växtätare. Våra tänder är också som växtätares. Vi kan äta kött men det betyder inte att vi behöver. Vi kan också mörda andra människor men det betyder inte att vi behöver göra det. Det är inte alls svårt att få i sig tillräckligt med protein, äter man skräpmat vare sig man är vegan eller inte så får man en taskig hälsa. Tex så har 15g svarta bönor lika mycket protein som 50g fläsk. Brysselkol, broccoli, avokado, majs, spenat, potatis, havregryn, alla linser, fröer, bönor och nötter har mycket protein. Uppenbarligen så BEHÖVER vi inte döda djur för att vara hälsosamma eller överleva. Så varför göra det? Djur precis som oss är nyfikna varelser som vill ha närhet, inte spendera ett liv i isolation. Djuren är programmerade att få ta hand om sina barn samma som att barnen är programmerade att få kärlek och närhet av föräldern. Djuren är programmerade till att överleva deras preferenser är att inte dö! Om vi vill visa djuren välvilja så motsäger det sig själv att vilja döda och äta de endast för att det smakar gott! Ganska själviskt visst är det? För hur dödar man ett djur på ett moraliskt och rättfärdigande sätt?

    • Ulla skriver:

     Läs detta utdrag från Forskning och Framsteg, http://fof.se/tidning/2002/7/aterkoppling-kottdiet-gav-oss-stor-hjarna
     ”Människan är inte konstruerad för vegetarisk kost. Våra tänder, vår tarmlängd och det förhållandet att människan har ett speciellt enzym i tarmväggen med en enda uppgift att bryta ner hemeprodukter från kött talar emot att strikt vegetarisk kosthållning har en biologisk bakgrund. Det är snarare så att utvecklingen av dagens människa med hennes stora hjärna är en effekt av övergången till köttdiet hos våra tidigaste förfäder.”
     Jag blir så trött på denna okunskap. Säg att ni känslomässigt tycker illa om att äta djur, men försök inte rättfärdiga det med hjälp av lögner.

     • Julia skriver:

      Den va ju up to date ?? 16 år sedan den skrevs, rökning troddes va bra mot nervositet en gång i tiden. Hur kan bhuddister och hinduer ha varit veganer i tusentals år utan några problem? Här har vi en lite nyare studier som pratar om kopplingar mellan sjukdomar och diet. Jävligt interesant tycker jag, och lite läskigt att vi inte är mer pålästa http://www.mdpi.com/2072-6643/6/11/4822/htm

    • Elli skriver:

     Oj, du går direkt på någon typ av jämförelse med att mörda människor. Det var onödigt, jag förstår din poäng ändå. Du skriver också nedvärderande till mig om att djur inte vill dö. Det är såklart sant men har inte med vad jag skrev att göra. Jag berörde kött ur ett näringsperspektiv och därför är det oschysst att dra in en moralisk aspekt för att vinna poäng. Gör det skillnad för diskussionens saklighet om jag säger att jag inte äter kött?

     Att tillaga kött gör att det blir säkrare att äta (dödar microorganismer tex) och lättare att bryta ner. Det finns en teori om att människor slutade kunna bryta ner rått kött när vi lärde oss att tillaga det. Vi har även hörntänder som rovdjur och så mycket kortare tarm än renodlade växtätare att vi inte kan bryta ner cellulosa. Vi kan äta allt.

     Protein går självklart att få i sig från växtriket, men det är faktiskt sällan högvärdigt. Därför måste veganer och vegetarianer få i sig flera Olika lågvärdiga protein för att kompensera. Vilket de flesta enligt min erfarenhet klarar.

     Poängen är att veganism inte är någon mirakeldiet eller romantiskt ”utgångspunkt”, det är bara en kosthållning.

     • Julia skriver:

      Säger inte att det är en mirakel diet. Vet inte heller riktigt hur man definierar en mirakel diet.

      Uppenbarligen så kan man leva nyttigt på endast kött, medelhavsdiet visar ju vara väldigt nyttig bland folken som bor där om kring.

      Apor har också hörntänder men de är till för att bita i t.ex bark och hårdare frukter. Chimpanser har även setts äta kött, men det är väldigt ovanligt.

      Till en början va det till mesta del neandertalare som jagade och åt kött eftersom de bodde i kallare klimat och under vinter halvåret så kunde man frysa och förvara köttet. I varmare klimat så samlade man, man tog vara på rester från andra rovdjur och man åt växter och vi lärde oss att skydda oss ifrån de rovdjuren.

      Man kan leva ett nyttigt liv och äta kött men man kan leva ett nyttigare liv om mam inte äter kött.

      Veganism är inte bara en kosthållning, att vara vegan är att inte orsaka någon form av lidande alls till djur. Djur är inte till för oss för att underhålla oss, eller för att ge oss kläder eller till för våra tillfredsställa våra smaklökar.

      Den moraliska aspekten är väldigt viktig..varför ska vi utesluta det etiska? Vill inte vinna poäng på den biten, tycker det är intressant att se hur andra tänker bara ?

  • Marcus skriver:

   Förlåt Ann men du är SÅ okunnig och det är läskigt att du yttrar dig när du uppenbarligen inte läst på. Risken att få cancer (främst magcancer) och diabetes typ 2 ökar med 20% av kött- och mejerikonsumtion. Det låter inte som en välmående kropp enligt mig, eller som att vi är gjorda för sådan vulgär kosthållning.

   Ditt argument är i stort sett att man ska äta kött för att man gjort det i tusentals år. Var finns din sunda moral då? Är det ditt enda argument?
   Människor har mördat och våldtagit i tusentals år också, är det okej då för att det också skett genom alla tider? Dvs, finns det sexuella behovet så har man alltså rätten att våldta? Låt mig kräkas lite.

   Djuraggregation är den största miljöboven så NEJ, det finns inte ”bra djurhållning”. Äter man kött så är man självisk som tänker på sina smaklökar mer än jordens resurser och global uppvärmning. Du kan börja prata om ”bra djurhållning” när djuren fått mänsklig talförmåga och kan säga hur dem trivs i branschen där man uppföder alla för att döda.

   • Hmm skriver:

    Väntar invrigt på en kommentar från Elaine. Gärna en där hon dessutom passar på att berättar om alla grönskaker som också potentiellt ökar på risken för cancer.

    • Elaine+Eksvärd skriver:

     MEn HUR ska jag besvara/dementera saker jag inte kan något om Hmm?

     • Hmm skriver:

      Min poäng precis. Och då blir också din blogg den perfekta grogrunden till desinformation. Massvis av den. Farlig sådan.

      Poletten nere än?

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Hmm jag har inte information för att bemöta påståenden som veganer sprider. Jag tar mig rätten att varken själv yttra påståenden jag inte kan något om eller gå in i debatter jag inte är påläst om. Jag är varken dietist eller läkare. Jag vill äta veganskt för att jag inte känner att jag kan döda ett djur. Varken mer eller mindre. Sen vill jag se om MIN kropp mår bra av detta. Jag säger inget om din eller andras kroppar. Respekterar folk som tänker annorlunda. Jag tänker inte med mina val ta ansvar för ALLA veganers åsikter eller propaganda. Där har du min polett.

     • Hmm skriver:

      Men det finns ju inget att TÄNKA om.

      Det finns fakta och mer fakta. Det andra är moraliska frågor och har inget med cancer att göra.

     • Hmm skriver:

      Och kristallklart. Du skiter i vad andra säger genom din blogg och genom att använda din credd.

      Kristallklart.

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Varför ska jag skriva om saker jag inte känner till? Skriv det du om du sitter på den informationen

     • Hmm skriver:

      Nej Elaine!

      Din blogg. Ditt ansvar. Jag är inte anställd eller blir betald av dig för att ägna min tid åt det.

      Men ok. Jag fattar. Du tar noll ansvar för vad som skrivs på din blogg.

      Och du VÄGRAR att förstå allvaret.

     • Simon skriver:

      Hmm skön passiv aggresiv stil du har. Det finns hur mycket forskning som helst på hur bra det är att vara vegan. Det enda du gör här är uppenbarligen att försöka provocera. Desinformation? Du verkar var den som är mest desillusionerad i det här kommentarsfältet. Kom med argument istället för att leka i sandlådan.

      Kör hårt Elaine! Jag blir bara mer tacksam för att jag valde att bli vegan för varje dag som går. Äter man bara ordentligt så är det 100% win-win. Skönt att slippa medverka i de vidrigaste industrierna vi har på den här planeten. Fuck ’em. Gott nytt år! 🙂 <3 <3 <3

     • Hmm skriver:

      Som man ropar får man svar.

   • Julia skriver:

    Preach Marcus ?

   • Julia skriver:

    Nej men lägg ner katastroftugget, sån värdelös propaganda. Gissar att det är den där typen av medvetet snedvriden fakta Hmm kallar ”bullcrap”. Här finns noga presenterad statistik gällande sambandet mellan PROCESSAT kött och en viss typ av cancer, som även är ett svar på vår tids sämsta dokumentär What The Health:

    https://traningslara.se/what-the-health/

 6. J skriver:

  Kör hårt på målen… Det är ju mål- alla får vi väl sätta upp egna som passar för just oss?
  Jag har mina- du dina. Men att hetsa över vegangrejen känns ju sjukt? Det är väl super att ytterligare en person vill bidra till minskad köttkonsuntion?!
  Det är ett så stort miljöhot. Vi kan inte alltid säga hur ”vi alltid” gjort under mänsklig utveckling utan diskutera och omvärdera för att hitta en livsstil som vi behöver ha för vår egen och planetens överlevnad…
  Jag är inte där att jag kan gå all in vegan… måste ta små steg annars blir det liksom pannkaka… men om Elaine vill testa är det väl bara att applådera?

  • Hmm skriver:

   Några tankar om det här Elaine? Något du känner att du har lust tid men framförallt nödvändigt i stt bemöta ?

   Eller det är ok med dig att hettsa folk till dåligt samvete om sin kost och då är det inte sprunget från fakta utan ren desinformation. Så ska din blogg se ut i forsättningen?

   Du skrev igår till någon som vill lägga om sin kost att hon hade inspirerande mål, men hej inte ditt ansvar eller hur? ?‍♀️

   • Julia skriver:

    ”Hetsa folk till dåligt samvete”
    Är det verkligen människan som är offren i den här frågan? Man får dåligt samvete för det finns inget moraliskt och rättfärdigande sätt eller andledning till att döda och äta djur. Det är väl bra att man får dåligt samvete, det fick jag! Det löste jag med att sluta äta kött för jag vill inte blunda och vända ryggen till!

   • Åsa skriver:

    Jag tror att ”hetsandet” syftar på att folk blir upprörda och behöver kommentera. Den som får dåligt samvete över att läsa om vad någon annan äter på en blogg kanske borde se över sin egen självkänsla. Eller helt enkelt också förändra sin kost? Jag tycker inte Elaine behöver reflektera alls över det. Eller, missförstod jag din kommentar?

    • Julia skriver:

     Jag är helt på Elaines sida, jag är vegan 🙂 menar att många gör människan till offer i denna fråga för att man ”hetsar till dåligt samvete” när det verkliga offren är djuren och det är de jag försvarar.

    • Hmm skriver:

     Tack Åsa, men nej då, Julia fattade galoppen helt rätt. Men hon tycker det är bra att det görs…. ?‍♀️?‍♀️

     Rätt förutsägbart dock. ??

 7. Isabel skriver:

  Jag blir mest full i skratt 🙂 Har varit vegan i 3 år snart och jissies vad mycket tok jag fått höra. Men det gör inte så mycket, mår så himla bra i kroppen och mitt humör är så mycket jämnare. Åt nästan bara vegetariskt innan, men just att skippa mjölken gjorde mitt liv till ett nytt. Får ofta frågan om jag aldrig mer tänker äta kött, brukar svara att jag kan äta kött den dagen jag kan döda djuret själv. Har svårt att se att den dagen kommer men är ödmjuk inför eventuella zombie-apokalypser ;D Lycka till med vegan livet Elaine

  • Hmm skriver:

   Ja jisses vad mycket tok man får höra från veganer……eller nä hä det var inte det du sade. Synd!

   • Maria skriver:

    Vad är ditt problem Hmm?

   • Isabel skriver:

    Kan dock hålla med dig om att man får höra mycket tok, ifrån både fellow veganer och köttisar. Jag äter veganskt av djur etiska skäl, tror absolut inte det är den enda lösningen på klimatfrågan eller lösningen på alla människors hälsoproblem. Däremot ser jag det som den absoluta lösningen på dödandet av för mig oskyldiga djur. Min hälsovinst kommer garanterat ifrån uteslutandet av mejeriprodukter. Vad andra gör för att må bra är inte min ensak.

    Är en ganska anonym vegan som enbart påtalar det om det är dags för utfodring i nya sällskap och jag också vill hitta något att äta. Däremot blir jag glad för varje människa som väljer att avstå ifrån djurindustrin. Hur det kan anses vara tokigt har jag svårt att förstå?Men såklart, det finns ju individer som är veganer också, så allt en vegan säger kanske inte är så tokigt? : )

 8. Lovisa skriver:

  Jag tycker att du är sjukt cool som väljer att bli vegan! Själv är jag vegetarian men påväg att ta steget till veganism. Om jag får ge ett tips så skulle det vara att se till att få i sig tillräckligt med järn och folsyra genom kosten. Jag läste inte på tillräckligt när jag bytte bort kött och ägg så jag fick järnanemi och brist på folsyra när jag gick över till vegetarisk kost. Nu har jag läst på och det är inga problem med att få i sig alla vitaminer och mineraler kroppen behöver så länge man vet vad man äter. Lycka till!!

 9. Karin skriver:

  Äääääääääälskar att du blivit vegan! Så inspirerande. Jag var vegetarian och sedan vegan mellan ålder 12-24 men blev allätare för 6 år sedan. Som småbarnsmamma har det blivit väääääldigt mycket köttbullar och falukorv de senaste åren, och jag känner mig så himla taggad på ett grönt 2018! Stort lycka till Elaine!

 10. Hmm skriver:

  Ja men tack då för att du läser som fan läser bibeln och skiter i vad där verkligen stod. Jag kopierad in min sista text till dig här igen. Men jag misstänker att du inte VILL förstå utan fnissa lite. Eller så ser vi effekterna redan nu av dina val och att det inte handlar om at du inte vill utan att du inte har förmågan till enkel läsförståelse längre.

  Tänker att fettext hjälper dig kanske. Ska jag stryka under den också?

  DET ÄR INTE DINA VAL SOM ÄR PRBLEMET. DET ÄR VAD DU VÄLJER ATT GÖRA MED DIN BLOGG.

  Här kommer gårdagens text en gång till. Sluta att tro att hur du lever ditt liv utan för bloggen är det dom provocerar. Sluta upp med att vara så självupptagen helt enkel.

  Vet du vad Elaine. Jag tycker det är stor skillnad att du som förr låtit olika åsikter få komma fram. Det finns ju inga absoluta sanningar där utan det kan ses från olika vinklar och framförallt så är de flesta tränade i kritiskt tänkande och ifrågasätter vad som står där. Det gäller politik så väl som mänskligt beteende.

  Men när det kommer till områden där rena faktafel kan orsaka stor skada så tycker jag inte längre det är ok att allt får skrivas ut eller åtminstone inte utan att det sägs emot av blogginnehavaren.
  Så härmed så kommer jag sätta mig hårt på händerna och hoppas på att jag lyckas och därmed också ge dig ansvaret för din egen blogg och vad som får stå där. För det här är inte längre fråga om tyckande utan rena fakta som faktiskt kan göra folk illa om de tror på det.
  Jag kan ifrågasätta dina motiv till att bli vegan men inte vad som sker rent kemiskt i en kropp. Det senare är det flera här som uttalat sig om. Och många är dem som greppar minsta lilla halmstrå när de är desperata. Som vill tro på vigvatten och andra sätt att bota kroniska sjukdomar hur orimligt det än är i själva verket. Och många är de som skriver böcker och annat för att tjäna pengar på andras desperation.

  Om du vill att din blogg ska vara en plattform för desinformation, vem är jag att bestämma annorlunda åt dig. Det är ju som sagt din blogg och inte min. Nu har jag både påtalat det för dig, visat hur det sker samt berättat vad jag tycker om det. Mer än så har jag inte lust att göra.

  Jag hoppas att jag klarar att stå emot och att det här kommer vara sista gången jag skriver något om kost i din blogg, vilken den än må handla om för det är inte ett ansvar som jag känner för att ta utan som jag tycker är ditt att äga.

  Vi kan ju kalla detta för mitt nyårslöfte, också något som jag egentligen varken tror på eller brukar avge. Får väl se hur duktig jag kommer att vara på att hålla det och hur många bulor jag kommer få av allt huvuddunkande.

  (På bloggbevakning kommer jag fortsätta att engagera mig då och då för det är en helt annan blogg som folk inte tror på allt som står där utan snarare tvärtom. )

  För det här är inte en fråga att ifrågasätta det som sägs, för det finns inget att ifrågasätta, enbart att korrigera.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Men Hmm, nu går du bananas här. VI har ju en egen dialog som vi löst. Du är inte den enda som blev arg.

   Att utvärdera min blogg som en plattform av desinformation efter två dagars snack om ett veganmål och några fåtal som skriver att det botar cancer, det är att dra det lite långt.

   Självupptagen? Det var trist att höra.

   • Hmm skriver:

    Ja ditt svar i inlägger ovan var självupptaget och ditt inlägg var verkligen inte att din och min dialog blev löst. Tvärtom. Det visade på hur du verkligen skiter i vad jag sa. Och här har vi problemet. Du TROR att det är några få. Över 80% som hejar på dig här på din blogg sprider desinformation. Och du bemöter det inte. Du låter det stå kvar och du verkar inte tycka det är så farligt.

    Brukar jag gå bananas på din blogg? Brukar jag gå bananas mot dig? Kaaaaan det finnas ett skäl som du äger som gjorde att jag gjort det nu?

  • Julia skriver:

   Varför blir du så upprörd över att Elaine vill vara vegan? Eftersom det räddar djurs liv från ONÖDIGT lidande, bidra till en bättre hälsa och till ett bättre klimat. Hoppas din upprördhet sår ett frö så som det gjorde för mig innan jag blev vegan <3 Det är inte desinformation, kolla upp studier så ser du vad som vetenskapen visar. Människor blir oftast inte veganer för att det är sjuka och blir desperata, finns ju de som gör det också. Men jag tycker man ska fokusera på de riktiga offren i den här frågan, alltså djuren.

   • Hmm skriver:

    Julia: Du har inte läst några studier. Du har inte förmågan att ta till dig korrekt fakta.

    En gång för alla, Jag är inte upprörd över att ni är veganer. Jag kunde inte bry mig mindre om vad du käkar inannanför dina fyra väggar.

    Jag är upprörd över att ni likt religiösa fanatiker sprider rena lögner som dessutom är farliga. Och nu kommer ett strakt ord. Jag HATAR all form av religion för den LJUGER och LURAR andra att tro på det som de övertygat sig själva om. I det här fallet så är det dessutom farligt att tro fel.

    Det du har skrivit i dina kommentarer här Julia 90% bull crap. Och du, du pratar nu med en som är 100 gånger mer påläst i ämnet än vad du mest troligt någonsin kan komma upp i om du så inte börjar råforskar i labben de nästa 10 åren av ditt liv.

    • Julia skriver:

     Det är lätt att få tillgång till att läsa studier. Jag gör det, jag tycker det är intressant!

     Om veganer vill vara ”advocate for the animals” varför får de inte vara det? Det är inte religion. Om människan inte BEHÖVER äta kött varför ska vi göra det då?

     Är nyfiken på din syn på detta, hur och vilket skäl har man till att döda ett djur på ett moraliskt och rättfärdigande sätt?

     • Julia skriver:

      Du säger bara att det är bullcrap och att det är farligt, kom med studier ist som bevisar motsatsen 🙂

     • Hmm skriver:

      Nope. Done. Elaines ansvar. Hon får bemöta alla faktafel. Hon får själv ta ansvar för vad hennes plattform sprider för budskap. Inte mitt jobb. Vill inte ha det ansvaret.

      Jag varnade henne för att det skulle bli så. Ni kom. Jag visade på flera faktafel. Elaine tyst. Jag pekar på faran för det Elaine viftar bort det och bagatelliserar med att tro att ni är några få när det istället är tvärtom ni står för den mesta av allt som står här.

      Vill du diskutera studier och fakta. Gör det med blogginehavare. Hon heter Elaine.

     • Julia skriver:

      Att ta denna diskussion med dig funkar ju uppenbarligen inte, och finns inget alls som övertygar någon i det du skriver. Eftersom du bara upprepar dig om samma sak; att det är desinformation, att vi sprider lögner och att vi ska ta det med Elaine. Vad är det jag ska ta med Elaine? Hon är ju vegan! Jag kommer med konkret fakta, har även skickat länkar till studier (som enligt dig inte jag är kapabel till att uppfatta) Vill bara välvilja till djuren och jag drömmer om en bättre värld för djuren.

     • Emma skriver:

      Bra svarat Julia!

     • Julia skriver:

      ❤️

 11. Ebba skriver:

  Du är så grym! Fortsätt så ❤️ Du föregår med så gott exempel Elaine

 12. C skriver:

  Ja herregud vad du provocerar elaine 😉 såpass mycket att jag åkte till affären och köpte Blomkål (alla i familjen avskyr Blomkål..Men jag kunde inte låta bli). Jag provocerar nog också iom att jag inte äter kött men inte kallar mig något. Vegetarian? Nä..jag äter bara inte kött. Vissa veckor äter jag helt veganskt andra inte. Jag tycker det ska bli spännande att följa din resa. Kram!

 13. Johanna skriver:

  Jag är så imponerad av att du ger dig in på veganism. Det känns så komplicerat tycker jag men jag ser fram emot att inspireras.

 14. Anette skriver:

  Tvärt om! Jag är såå inspirerad till att göra en liknande lista, både för mig själv men även tillsammans med min man och mina barn. Kanske 3 listor så att vi kan jobba framåt tillsammans. Tror att det är nyttigt för alla, även barnen, att känna motivation och sen kunna se att man uppnår sina mål.

  Åh, nu blev jag supertaggad! Måste hem sen och påbörja våra listor. Älskar listor!!! (Knäpp, jag vet) 😉

 15. Elin skriver:

  Hej Elaine! Vad kul att du ska testa vegansk kost. Det har många hälsofördelar, men som du själv har skrivit så krävs också en hel del kunskap. Du kommer behöva tillskott av framför allt b12 och d-vitamin då det är näringsämnen som du bara hittar i animaliska livsmedel, eller ok vitamin d finns i kantareller tror jag och så får du ju det med hjälp av solen under sommaren. Men under vintern ska du helt klart äta tillskott.
  Tänk på var du får din information ifrån. Påståendet att kaffe inte skulle vara bra blir jag lite nyfiken på var du får det ifrån? Det finns ganska mycket forskning som visar att kaffe är hälsosamt. Mår du själv bra av att dricka kaffe så finns alltså inte någon större anledning att sluta. Jag är själv näringsfysiolog och det finns så väldigt mycket felinformation i vår bransch. Många som inte vet något alls påstår saker som inte alls stämmer. Just därför hoppas jag att den information du litar på kommer från trovärdiga källor. Lycka till med omställningen!

  • Carin skriver:

   Det finns berikade produkter så som havredryck och sojadryck gällande D-vitamin, dessutom rekommenderas ju ALLA i Norden oavsett kost att äta D-vitamin på vintern då vi inte får tillräckligt mycket med sol – det har inget med veganism att göra. Jag har alltid fått D-vitaminbrist oavsett min kost på vintern.

   • Elin skriver:

    Nej, livsmedelsverket har idag inte några rekommendationer om att ALLA ska äta tillskott under vintern. Det är vissa grupper som t.ex. barn, folk med mörkare hy och vegetarianer som inte får i sig tillräckligt via maten. Det finns berikade livsmedel och det är ju jättebra. Då kan fler klara sitt behov utan tillskott, men det är fortfarande något man måste ha extra bra koll på som vegan.

 16. Åsa skriver:

  Haha, jag förstår inte heller att det provocerar men kosten är vårt tids nya religion och alla vill missionera sin sanning, så kanske därför 😉 Mer vego är bara bra för alla! Djuren, miljön och den egna hälsan. Protein finns i mer än man tror och genom att blanda olika växter klokt får man i sig det man behöver. Kolla med Olga Rönnberg på MammaFitness, hon kan säkert hjälpa dig med kost-tips. Ärtprotein finns på burk i hälsokosten för den som tränar, havre är superduper (och Änglamarks havredryck är ekologisk, så jag förstod inte problemet… Dock utan kalcium men det får du via broccoli t ex.) Jag är inte vegan, inte ens vegetarian. Men vi äter väääldigt sällan kött hemma. Den enda ”varning” jag skulle vilja ge är att en radikal omställning av kosten kan få kroppen ur balans och så tror man att ”det där med vegetariskt passar inte mig”. Jag skulle alltså skynda lite långsamt. Dvs börja med att avstå kött (superenkelt) och sedan utesluta resten vartefter du lär dig mer och kroppen hinner med. Jag har tyvärr problemet att jag ÄLSKAR alla sorters bönor. Men kan bara äta ett par matskedar, annars blir jag riktigt dålig 🙁 Ett bra beslut av dig hursomhelst, hoppas verkligen att du kan hålla fast vid det!! Kram!

  • Hmm skriver:

   Känner du för att tillägga något här Elaine? ?

  • Elin skriver:

   Hon ska kanske inte kolla med Olga, utan med en dietist eller näringsfysiolog i så fall. Olga är inte den som kan kost bäst i hennes företag. Det har hon dietister och näringsfysiologer anställda för.

   • Åsa skriver:

    Ja, ok, förlåt. Det var det jag menade. Jag vet att Olga har dietister, trodde det var självklart för alla. Hon har ju flera PT anställda också, så hon gör verkligen inte allt jobb själv. Plus att jag tror inte att Olga plötsligt skulle börja leka dietist bara för att Elaine skickar ett mail eller kollar in hennes blogg… Men visst, jag kunde ha varit tydligare.

 17. Linda skriver:

  Jättekul och inspirerande att du testar vegansk livsstil. Jag säger livsstil för som du märker, man får inte vara vegan obemärkt… 😉 Jag testade att leva som vegan en månad, jag krånglade kanske till det lite då också för jag käkade rawfood. Inte så enkelt, men görbart förstås. Folks reaktioner var dock tröttsamma. Tänk att det kan provocera så bara för man inte vill äta kött… Numera äter jag, utöver övervägande grönt, mejeriprodukter, fisk och skaldjur. För att jag tycker det är gott och det är enklast så. Fysiskt behöver jag såklart inte äta animalisk kost. När jag tänker på hur fantastiskt jag mådde när jag bara åt grönt kan jag tänka att jag är galen som inte återgår till den kosten igen. Så mycket energi, så god sömn, magen funkade som en klocka och en glow i huden som folk reagerade på. ”Har du varit på semester? Du ser så pigg ut” fick jag ofta höra under denna månad.

  Vill du tipsa dig om Kris Carr om du inte redan känner till denna inspirerande böna. Hennes bok ”Crazy sexy diet” är intressant.

  <3

 18. Cilla skriver:

  Jag har en fråga som är helt uppriktig och ärlig. Hoppas nu att någon kan svara vettigt på detta. B12 behöver kroppen för viktiga funtioner, tillverkning av röda blodkroppar bland annat, varför brist kan leda till anemi. B12 kan kroppen inte skapa själv utan tas upp från animaliska produkter. Fråga, om man äter veganskt hur får man tillskott av B12 då? Hur har det i sin tur tagits fram?Och ser man som vegan inte det konstiga i att vi som människor inte klarar oss utan tillskott av animaliska produkter, är det verkligen meningen då att mäsnniskor ska vara veganer? Jag är inte dryg, det är en ärlig fråga. Jag antar att det finns ett bra svar alltså men har undrat detta ett tag.

  • Hmm skriver:

   Puss på dig. Jag hade kunnat svara dig men mitt nya nyårslöfte är att låta bli.

   Sköt om dig!

   • Cilla skriver:

    haha jag vet inte hur jag ska tolka det? Är det en jättedum fråga(or)?jag fattar uppriktigt inte detta.

    • Hmm skriver:

     Nej nej Cilla din fråga var jättebra och mycket relkevant. Men om jag börjar med att svara på seriösa frågor men inte orkar bemöta allt crapp som står här så blir det lite till att när jag tiger så samtycker jag till vad där står.

     Som tex Julia nedan. Stämmer till viss del men utelämnar en hel del.

     Kram ?

     • Cilla skriver:

      Vad i Julias svar håller du inte med om? Eller vad tycker du utelämnas?

     • Julia skriver:

      Hmm? Elaine kommer inte att ge sig på att föröka debunka det jag säger, hon uppmanar dig ist berätta eftersom du är så väldigt påläst och sitter på en massa information som du tydligen inte orkar ta? Om det nu är enligt dig ”crap” varför vet du då så otroligt mycket om detta änme?

  • Julia skriver:

   B12 kommer från bakteriekultur från jorden. Andra växtätande djur äter växter från marken då får de i sig b12 som vi i vår tur får i oss. Inga plantor eller djur kan producera b12 själv. B12 syntetiseras endast när bakterier fermenteras. Gårdsdjur som inte äter gräs från marken får b12 tillsatt i deras föda.

   Vi sköljer våra grönsaker (jag säger inte att vi ska äta jordiga grönsaker) så därför får vi inte i oss b12 på det sättet. Enkelt sätt är att ta tillskott eller dricka t.ex mandelmjölk som har det tillsatt.

   Om man kan välja att inte bidra till djurs lidande och ta tillskott så gör jag det.

   Hoppas du fick svar på allt du undrade ?

 19. Therese skriver:

  Själv kände jag att det kom väldigt plötsligt det här med att du ska bli vegan, samtidigt som att typ alla inlägg de senaste dagarna har nämnt detta faktum. Men samtidigt så, om man har följt dig ett tag, så vet man att du blir väldigt insnöad på vissa grejer som du just upptäckt/kommit på 😉
  Tycker det är ascoolt att du vågar gå all in på nya grejer. Jag är mer typen som inte kan göra så för då kommer det garanterat skita sig, jag behöver tid att vänja mig, och inga direkta måsten. Ska bli kul att följa dig denna veckan 😀

  • Hmm skriver:

   Elaine har på ett år skrivit ungefär lika många inlägg om sin flytt till hus som nu om sin kost de närmsta dagarna. Lätt överdrivet av mig?

   I övrigt håller jag med om hur hon är som person och att det är härligt. Det är inte det som min kritik består i. ?

   • Therese skriver:

    Ja, det blev mycket. Och mycket diskussion och folk som gillar att dela med sig (varför jag undviker internet och diskussioner för det mesta)

    Förstår vad du menar i dina inlägg Hmm. Och jag förmodar att Elaine bara är nyfiken och vill veta mer, utan att kanske inse vad det är hon ännu inte vet. På gott och ont är det en annan målgrupp på mama. Förstår att det är en viktig plattform för Elaine, men saknar ändå den gamla bloggen ibland.

 20. Ingrid skriver:

  Måste bara säga att jag tycker det är grymt att du har som nyårslöfte att bli vegan 🙂 Så bra på många olika sätt! Heja dig, Elaine!

 21. H skriver:

  Mitt nyårslöfte är att inte lägga energi på att läsa skvallerbloggar och forum som till viss del ägnar sig åt mobbing och negativitet. En vecka in och jag mår redan bättre. Tänk vad skönt det är att inte behöva jaga upp sig över andras elakheter!

  Vad roligt att du ska bli vegan! Jag är varken vegan eller vegetarian, men försöker att laga mycket mat åt det hållet. Jag kan rekommendera tidningen Vego, där brukar man få roliga receptidéer med bra mat från grunden, och lite veckomenyer.

  Det finns också en facebookgrupp som heter ’Vad lagar du för veganmat idag?’, där får man se väldigt mycket veganmat i olika svårighetsgrad (allt från Delicatobollar och helfabrikat till lyxiga flerrättersmiddagar).

 22. Emelie+H skriver:

  Jag tycker att det är jättekul att följa dina mål, även om mina egna ser annorlunda ut. Varför bli arg på någon annans livsval? Det skadar väl knappast någon, snarare tvärtom? Själv äter jag inte socker m.m. Det kan irritera andra så mycket att jag säger nej tack, vilket är himla komiskt tycker jag. Kan det vara att det känns lättare för samvetet att ”synda” i grupp?

  • j skriver:

   JO det kan faktiskt skada när man gör som många här och sprider felaktig information. Håller med om i princip allt som ”Hmm” har skrivit ovan så tänker inte upprepa det. Förutom detta: SPRID INTE FELAKTIG INFORMATION angående kost. Läs på och gör vad ni vill med era liv, men det kan visst skada, vara rent av farligt, att hålla på som många ovan gör!!!

   • Julia skriver:

    Studie som handlar om kost och hälsa. I jämnförelse mellan vegan, vegetarian, och köttätare

    http://www.mdpi.com/2072-6643/6/11/4822/htm

    • MO skriver:

     Att använda sig av studier i sina argument kräver att man vet hur studier ska granskas. Att hänvisa till resultat från studier säger inte mycket om man inte också inkluderar all nödvändig fakta som studien ska innehålla om det är en bra studie. All fakta tolkas utifrån olika perspektiv, och därför är transparens i studier viktigt. Den ”studien” som du länkat till här är inte en studie, utan en översiktsartikel som jämför vegan kost med köttkost. Men den säger inget om vilken typ av köttkost. Jag orkade inte läsa alla artiklar som är refererade i artikeln, men den första som refereras till är en studie som jämför låg kalorie låg protein råkost (vegansk) med ”western diet”. Och att då dra slutsatsen att vegansk kost är bättre än köttkost är tvivelaktigt. Det säger liksom ingenting om vilken diet som avses, vad exakt som skiljer de åt, vilken övrig livsstil de har (just den här var dock baserad på stillasittande individer) med mera med mera. Utan all fakta går det inte att dra dessa slutsatser, och att använda sig av studier som om de vore sanning… En västerländsk kost, som ofta används för att jämföra med en vegansk kost, är långt ifrån exempelvis en paleo kost. Det måste vara samma spelregler mellan det man vill jämföra, utan det går det inte att dra någon som helst slutsats. Och missförstå mig rätt, jag är helt inne på att mer grönt i kosten är hälsosamt, men jag tror inte på one size fits all när det gäller mat och om man använder studier i sin argumentation behöver man veta vad de, faktiskt, betyder. Inte bara vad forskarna säger själva att de kommit fram till.

 23. Ulrika skriver:

  Vill bara säga att jag blir inspirerad av dig Elaine har själv en dröm om att äta mer vegetariskt sen min systerdotter blivit vegan ?

 24. Helene skriver:

  Var och en får väl äta som den vill. Jag skulle inte klara mig utan ägg och fisk men äter inte kött. Behöver ingen titel på mitt väl av kost.

 25. Louise skriver:

  GRYMT! Jag blir så glad att du prövar på en livsstil som gör avsevärd skillnad både för djur, kropp och miljö❤ Jag tror att veganism provocerar för det bryter mot en norm som är väldigt stor del av vår vardag. Ens måltider och middagar har ju varit ungefär likadant formade hela livet, tror många känner sig hotade och kritiserade när en plötsligt väljer att undvika den. Jag är jätteglad att du vågar prova!

 26. Jag skriver:

  Hej!
  Jag tycker givetvis att alla får göra som man vill, allt ska kännas bra som man gör.
  Men, oerhört många veganer upplever jag hackar på bönder och svartmålar dem. Det tycker jag inte heller är rätt, ät veganskt eller ät kött, bara du vet varför du tycker som du gör och gör som du gör.

  Det sprids väldigt mycket falska uppgifter om hur stor påverkan djuren har på miljön tex, eller hur djurhållningen är. Allt har en påverkan på miljön men det gäller att förstå det i förhållande till annat.
  Vart produceras soja tillexempel?
  Och vart kan kött produceras?
  Livsmedel som producerad på fält där det tidigare växt regnskog, som blir extremt besprutat och som sen transporterats till Sverige. Så ser det i väldigt många fall ut när man ska hålla sig till en helt växtbaserad kost, det jag vill säga är att äta det som är hållbart producerat. Svenska livsmedel som gynnar Sverige, ger mer jobb osv osv.
  Spelar ingen roll om man äter veganskt eller animalsiska produkter. Så tycker jag iaf.

  Jag är själv bonde i Jämtland, vi KAN INTE odla något annat än gräs och spannmål på våra fält. Och visst måste man fortsätta att producera saker även fast man bor här? Nu var det visserligen inte det det inlägg handlade om.
  Jag kan mjölka, jag mjölkar kor, varje dag, å jag kan avliva ett djur och ta reda på det. Jag väljer att äta endast svenskt och etiskt bra kött. Jag väljer att äta endast ekologiska grönsaker, helst även svenska.

  Fler måste tänka igenom ordentligt och göra det för att de verkligen tycker att det är rätt för dom. Och inte för att folk på insta gör det.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   All respekt till dig❤️

  • wigwag skriver:

   Mycket bra inlägg i debatten. Gynna våra svenska bönder genom att äta svenskt. Är mindre kött och mer grönsaker så mår ni bättre. Drick kaffe men gör det med måtta. Lev väl och var snälla mot varann och djuren så mår ni ännu bättre. I nuläget är jordens biomassa av människa 385, domectiserade djur 400 och vilda däggdjur 20 miljoner ton respektive. Nåt att tänka på. Vad betyder det? Vilka slutsatser kan dras av det? Jag tycker siffrorna är spännande. För mig betyder dom att kor och grisar är evolutionära vinnare och att människan sen länge skapat och styr den ekologiska nisch vi är en del av vilket skiljer oss från djuren som är beroende av den nisch dom lever i. Bara några tankar i natten.

  • Gun skriver:

   Eftersom Vi ska vara noga med fakta så vill jag påpeka att minst 80 % av sojan som odlas i regnskogen går till djurfoder . Inte till vegan mat .

 27. Anna skriver:

  Fortsätt drick kaffe, men välj eko och rättvisemärkt!
  ?
  Jag kommer sluta äta ”industrikött”, men fortsätter att äta vilt (kommer från jaktfamilj). Ägg och mjölkprodukter äter jag endast eko… Och har egna höns på gång för att alltid ha bra ägg ?
  Känns ju riktigt bra! Men svårare i stan såklart

 28. Mormor skriver:

  Att ni orkar. Skaffa er ett liv. ???

 29. Asa skriver:

  Att alla blir veganer är inte lösningen pa världens problem, det star klart. äter själv inte kött sedan manga ar, men inte av ideologiska skäl. Det smakar helt enkelt inte. Trots det lagar jag kött till min familj och gäster, och da kött fran djur som levt ett gott liv och sedan hade korta vägar till slakt. Om alla slutar äta kött sa kommer det bli rena katastrofen i ute i naturen med allt vilt och all boskap kommer att dö ut. Vi kommer inte att ha nagra öppna landskap längre och inte heller nagon bra kultur för att odla grönsaker. Detta kretslopp maste ocksa beaktas. Att väldigt manga influencer blir veganer efter ar av köttätande är kanske ett rent sammanträffande, vem vet?

 30. Kikki skriver:

  Hej! Tydligen väckte ditt beslut många känslor 🙂 Jag äter gärna en vegetarisk kost men, jag skulle inte fixa att välja bort allt animaliskt i min livstil och helt ärligt skulle jag nog frysa ihjäl utan mina ullsockar och ullunderstället så vegan kommer jag aldrig bli:)

  • Hmm skriver:

   Jag har faktiskt inte sett några negativa känslor över Elaines beslut. Bara hur hon väljer att hantera sin blogg.

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Jag börjar tro att Hmm inte är Hmm längre. Irrationell och nästan rabiat, inte alls lika sansad som hon brukar. Sorgligt om det faktiskt är du.

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Skulle jag hantera kommentarer och utlåtanden som kommer skulle jag ha ett heltidsjobb. Med mina livsval så kommer det alltid vara folk som har åsikter och påståenden. Vissa kommer jag ha koll på, andra inte. Men att du tar ut din ilska över det andra säger över mig och ger mig ansvaret att blocka/bemöta påståenden jag inte har koll på är att begära för mycket. Det är att säga att jag väljer att äta veganskt innebär att jag ska ta på mig att vara expert och källgranska alla kommentarer. Jag har varken tid eller intresse av det. Jag har valt att utesluta animaliska produkter ur min kost. Punkt. Vad folk drar för slutsatser av den livsstilen är många och olika. Mina skäl är samvete mot djuren. Punkt. Jag tränar styrketräning. Folk drar växlar på att det är hysteriskt. Jag skiter i. Min livsstil gör mig inte till expert och mina val kräver inte att jag är det heller. Gör det dig förbannad och gör att du tycker att jag är självupptagen så får vi agree to disagree. Du har skrivit mycket vettigt genom åren men att döma av de som läser det du skrivit senast så har även solen sina fläckar. Kanske dags att bara acceptera att jag inte håller med dig här Hmm.

    • Hmm skriver:

     Tänkte samma om dig. Är detta verkligen Elaine.

     Men snygg härskarteknik du använder där.

     Först genom att avförda mig och göra mig ”osynlig” med att försöka få det till att jag inte är jag utan en fejk-Hmm när du vet mycket väl att jag är och sedan kalla mig för rabiat.

     Rabiat= ursinnig, ettrig, elak, ilsken, galen, rasande, hätsk, uppretad; fanatisk, inbiten, förblindad….

     Vet du. Jag började skriva ett långt svar till dig som såg helt annorlunda ut men jag tror jag skiter i det. Jag skriver att folk ger farliga råd, du svarar med ett HA! Och Fniss!

     Om du tycker någon är rabiat för att hen står på sig för att visa DITT ansvar på DIN blogg samt är övertygad om hur fel farligt ditt agerande är och du svarar med en axelryckning, tja då är du inte den jag trodde du var och mycket av vad du sagt genom åren har bara varit tomma ord. När allt kommer till kritan så gäller bara detta när det är något som du förstår dig på, inte när andra har något viktigt att säga. Något som du visst inte tycker är viktigt.

     Allt du sagt till andra om att de ska ta ansvar för på sina plattformar så som tex hets med babykilon mm gäller visst inte dig?

     Jag har inte sett NÅGON här som går bananas över att du vill bli vegan. Vad som kritiseras är att mängden av dina inlägg och vad det lockar för bull shit till i ditt kommentarsfält.

     Du tycker visst jag är klok så länge jag kritiserar andra och diskuterar med passion men när du fick en del av sleven så är jag rabiat….

     Missförstår du mig med flit när du vill få det till att jag tycker du är självupptagen för att du saknar kunskap? För det är inte det jag sagt och det tror jag du vet utan debatterar bara fult här. Eller är det verkligen så att du har dålig läsförståelse? Ja du är självupptagen när du med ett HA! skiter i att vad som står i din blogg skadar andra. Det skadar inte dig! Andra!
     Inte att du inte vet, utan att du skiter i det när någon berättar för dig att det som sker i din blogg kan gå illa. Väldigt illa. Fniss och ett HA!

     Jag kräver inte att du ska bli expert för dina livsval. Jag kräver att du ska veta så pass mycket om ett ämne att du kan ta ansvar för vad som sprids genom DIG. Din blogg = du.

     ”men att döma av de som läser det du skrivit senast så har även solen sina fläckar.”

     Det jag har skrivit här??? Jag har skrivit att du måste ta ansvar för vad du är kanal för. Sedan har jag för all del inte med tålmodiga ord visat var du borde ta ansvar. Var du brister. Det efter att du nonchalant avfärdar mig med att säga att det var några få kommentarer som var illa när sanningen istället är att det är ca 80 %. Men DET blev för mycket för dig att ta? Så du kanske inte förtjänade så mycket tålamod efter ditt bemötande av mig har den tanken inte slagit dig? Men saklig har jag HELA TIDEN varit.

     Självklart tar jag min ilska ut över dig. Detta är ju din blogg och du bestämmer vad som ska stå här och vilka ännen som avhandlas. Tycker du bara det är sant för CamCam och inte dig?

     Men med tanke på hur du svarat här och vilket ansvar du känner, eller snarare inte känner, så förstår jag nu på en annan nivå att du funderat på att sluta blogga. För om du tycker det är att begära för mycket av dig att ta ansvar vad som står på DIN blogg ja då tycker jag faktiskt inte att du borde ha en. Som sagt alla solar har sina fläckar. Även solen Elaine.

     Och jag har redan förstått att du tycker det är ok med desinformation på din blogg och jag har så klart inget val annat än att acceptera det. Du behöver inte säga det till mig. Det är ju som jag sagt hela tiden DIN blogg att göra med och ta ansvar för hur du vill.

     Och du, vi är alla självupptagna ibland. Jag med. Jag blev bara förvånad och oerhört besviken att du var det i den här frågan.

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Då är vi ömsesidigt besvikna på varandra Hmm. En knut genom åren. Hoppas att den går över. ❤️

     • Hmm skriver:

      Vad är du besviken på?

      Att jag enligt dig gått bananas? Något som jag har försvarat din rätt att få göra flera gånger. Framförallt när du haft rätt i sak?

      Eller är det att jag håller dig till samma måttstock som jag gör med CamCam och andra stora bloggar att de ska ta ansvar för vad som sprids på deras plattform? Farliga saker?

      Förklara gärna för jag är mest flabbergasted över din hållning till både mig och frågan.

Lämna en kommentar