Det här med julkalendern, lite overkill


Gustav har ärvt en jättefin kalender från familjen. Ni vet en sån där presentkalender där barnen kan få något varje dag. Vi blev så glada när vi fick den och hängde upp den lite för tidigt innan jul. Så peppade var vi för att ha den uppe.

Men så kom det till presenter och det kändes lite overkill. Herregud, presenter varje dag fram till jul. Det var säkert inte tanken från början utan jag kan tänka mig att det kunde ligga en mandarin i en ficka och kanske en pepparkaka i en annan. Gustav och jag gick lite för hårt ut och köpte en legogubbe och leksaksglasögon till Evelyn och Matheo. Nästa dag fick Matheo självlysande julstjärnor att sätta i rummet. ”Jag vill ha lego! Tråkigt!” sa Matheo och våra röda sirener av ”bortskämd alert lampor” började ringa och lysa vilt. Så vi la ner presentkalendern. Herregud, en present fram till jul. Galet. Men julstycket hänger fortfarande på dörren och den räcker som den är – utan presenter i. Den är ju en present i sig. Fifan.

Har ni presentkalendrar.

Hur tänker ni kring det?

Bloggvännerna har ordet

84 svar till “Det här med julkalendern, lite overkill”


 1. Frida skriver:

  Jag är uppväxt med Julstrumpa, minns att det var så spännande på julaftonsmorgonen att kolla strumpan ifall tomten hade lämnat något paket. Oftast var det något pyssel som tidsfördriv till kvällen. Så nu har jag också köpt strumpor till kidsen sim din ska få hänga upp ?

 2. Jessica skriver:

  Jag hade förut, men de fick öppna varannan dag. Oftast var det små saker som de ändå hade fått. Ett par strumpor, badskum, lypsyl… på helgerna var det något att sysselsätta sig med tex julpyssel eller en film. De senaste åren har jag inte orkat. Vill inte köpa saker de inte behöver och bara bidrar till miljöförstöring. Men har funderat på att göra en upplevelse/uppdragskalender. Typ baka pepparkakor, gå på bio, säga något snällt till tre personer, ge bort något…

 3. Madeleine skriver:

  Vi har paketkalender (eller numrerade påsar på en tråd). Barnen får öppna påsen varannan dag men vi bestämde tidigt att vi inte ville ge massa småprylar. Oftast är det något vi ska göra (kort eller grej som ledtråd – typ pepparkaksform -> baka pepparkakor). Nivån kan vara allt från måla med flaskfärger till filmkväll, baka lussekatter, gå på lekland. Ett par ggr får de nån grej. Leksak vid ett tillfälle var och kanske russinask i varsin påse. I år fick de varsin ny tandborste med. det Har blivit ett mysigt sätt att faktiskt göra något tillsammans och samtidigt en jultradition som blir nedräkning.

 4. Fru W skriver:

  Har ingen paketkalender än, men kommer nog att skaffa en när barnen blir lite större. Men då blir det ex en liten chokladbit, frukt eller annat smått i kalendern, inte en massa saker. Det räcker gott och väl med det dom får på själva jul.

 5. Alexandra skriver:

  Jag har ”nisse dörr” för min 4,5 åring. Vi skrev brev till tomten i november och bad om att en Nisse skulle komma och hjälpa oss med julen. 1 december så dök magiskt en Nissedörr upp och en liten Nisse som lämnar brev varje dag. Han säger åt oss vad vi ska göra för att fixa huset inför julen och skapa julstämning. De kan vara saker som att sätta upp stjärnorna i fönstren, baka lussekatter (då hade han mätt upp allt för oss då de gick snabbt och lätt), se en julfilm, åka skridskor, rita julkort. Ibland kommer någon present som en bok med jultema eller en mugg att dricka varmchoklad ur. Hittills väldigt uppskattat. Dessutom busar han ibland under dagarna och plötsligt hänger han i taklampan eller sitter uppe på kylskåpet 😉

  Sen på julafton kommer han försvinna. Då har han pyntat granen och lagt fram alla paket under natten och där dörren är nu kommer de bara vara små små fotspår i ”snö”.

  • Sarah skriver:

   Åh vilken smart idé! Ska jag ge mig på nästa år!

  • Therese skriver:

   Vilken bra idé! Verkar himla mysigt och spännande! Det ska jag försöka komma ihåg till nästa år, då är dottern 3 och borde fatta grejen!

  • Anna i stugan skriver:

   Jag bor i Danmark och här är det jättevanligt att man har en liten tomtenissedörr och en tomtenisse som ”flyttar in” 1 december. Men det är oftast en ”bus-nisse” som hittar på olika snälla/roliga hyss. (Som föräldrarna då gör i hemlighet). Men det där med att låta tomten hjälpa till med pyssel låter trevligare, tycker jag!

 6. Jessica skriver:

  Jag och min man hade en sån innan barn där vi öppnade varannan dag så förra året testade vi med sonen på 3 år att alla fick öppna var tredje dag. Men blandade presenter med upplevelser typ idag ska vi baka pepparkakor. I år fanns inte energin men köpte en sån färdig lego till sonen. Mannen han fick inget haha.

 7. Fröken+K skriver:

  När jag växte upp hade vi inte så gott ställt så att få en present uppskattades jättemycket, oavsett var det var. Ibland hade vi småpresenter, blev en var 4:e dag(tre syskon). Smart idé med snälluppdrag, russin, lypsyl tycker jag. Passar nog i vår familj nästa år t ex. Upplevelsepresent till familjen är väl underbart. Jag tror det viktiga är att inte ständigt strössla med presenter hela året, då blir vissa barn faktiskt blasé.

 8. Emma skriver:

  Jag har varit starkt emot presentkalandrar pga vulgärt med så MYCKET prylar. Men detta år köpte jag ändå en playmobilkalender åt 3,5 åringen. Det kändes lagom på något vis och den blev som istället för playmobilbyggsatsen vi hade tänkt köpa i julklapp.

 9. Soffish skriver:

  Ett år hade vi en kalender med lappar där vi hade skrivit vad vi i familjen uppskattar med varandra. Alla skrev en lapp om var och en i familjen. Det var jättekul att läsa och få höra fina ord om sig själv och andra. Det fanns också några aktiviteter, tex baka lussekatter och så en present varje advent.

 10. Marie skriver:

  Ge en upplevelsekalender istället med roliga saker att göra nästkommande år. Ex: åka till mormor, gå på bio, äta glass, gå på nöjesfält osv

 11. Maria skriver:

  Jag och min syster hade när vi var små. Vi fick allt ifrån läpsyl till en studsboll till en biobiljett. Vi fick den av mormor och mamma hade den när hon var liten. Min syster började få när hon var 6 år och jag som är 3 är yngre hakade på när jag var 5 :). Det ska ju vara små saker. Tror mormor spenderade absolut Max 100-200 kr på den.

 12. Elin skriver:

  Tips från min sida är pixikalender. Får man en liten bok varje dag som vi antingen läser på en gång när luckan öppnas eller vid läggdags. Kan aldrig få för mycket böcker enligt min mening.:)

 13. Brita skriver:

  En kollega hade en kalender till sina barn där de fick en 10-krona (eller nåt) som de la i typ en bössa eller spargris, och sen på julafton så la de allt i kollekten i kyrkan! Behöver ju inte vara i kyrkan men man kan ju ge till en hemlös eller något välgörande ändamål – en bra idé tyckte jag!

  • anna skriver:

   Det här gillade jag!
   Vilken fin idé! Ska jag absolut ta med till nästa år. Att kunna värdera en sak eller en peng, och öva på att ge den till någon mer behövande. Vi går i kyrkan regelbundet, så kollekt är inget nytt, men när barnen är små är det ändå svårt att förstå varför, och att man faktiskt kan välja att ge. Att det förhoppningsvis känns bra att få ge och på så sätt hjälpa någon som behöver!

 14. Sofia skriver:

  Nej, aldrig när jag var liten och tror inte min dotter kommer få det heller.
  I år körde vi Bamse kalendern (den man får med en tidning) och nästa år tänkte jag nog köpa Bamses pysselkalender eller liknande.
  Jag såg någon som hade gjort så att de la bitar från en stor Lego-sats och så kom det bilder på saker att bygga ihop. De hade skrivit ut nya bilder och sen tagit en hel del bitar från det existerande legot och bara lagt till något nytt. Kan ju vara något kanske ?
  Sen kör vi morgonpaket med nya (denna gång förra årets) kläder och något nytt till håret då min tjej är helt fast i klänning, strumpbyxor och flätor just nu 🙂

 15. Helena skriver:

  Vi har tull sonen (dottern är bara 7mån). Det är en snart 80- årig tradition i vår släkt.
  Ger inte särskilt dyra saker dock och försöker köpa vettiga saker som ändå behövs. Hittills har det varit:
  1. Spindelmannenschampo
  2. Bok om att fylla år (hans födelsedag)
  3. Star Wars strumpor
  4. Bok om att sluta med napp
  5. En burk lera (hans har torkat)
  6. Bok om att gå i simskolan

  Han har blivit överlycklig för allt och resten följer samma tema. Roliga strumpor och kalsonger, tomtedräkt till Lucia, plåster, lera (köpte 6- pack och delat upp) och allmänbildande böcker.

  Åh andra sidan får våra barn inga julklappar av oss utan vi skänker en slant till välgörenhet istället (stor släkt så det blir många klappar ändå).

 16. Emma skriver:

  I min familj får vi barn en present varje söndag i advent tycker det är lagom varje dag blir lite overkill.

 17. Trebarnsmamma skriver:

  Jag hade sådan i flera år när barnen var mindre och det var så kul och mysigt att fixa till den inget märkvärdigt alls och barnen tyckte det var så kul ?

 18. j skriver:

  Verkar snarare vara Matheos attityd som är problemet, än kalendern i sig… Märkligt att han blir sur och inte tacksam när han får något fint!

  • Sara skriver:

   Har aldrig använt den ofta opassande frågan men nu tycker jag att den är fullt rimlig: DU HAR INTE BARN VA?? ?

   • E skriver:

    Fast jag håller med.. o jag har också barn.. Man kan inte alltid få de man önskar, och det måste barnen lära sig. De är förmodligen för små fortfarande.

    • Trebarnsmamma skriver:

     Jag håller också med och jo jag har barn (hade kalender i många år till mina som jag kommenterade här i en enskild kommentar)och barn kan inte få allt de önskar sig vilket de måste förstå. Klart att matheo vill ha lego i alla paket (som jag förstått att han verkligen gillar) men ett snack med honom så tror jag att han förstått och ni hade kunnat fortsätta kalendern nu blev ju även Evelyn drabbad att bli utan kalendern.

 19. Isabel skriver:

  Vi har ingen paketkalender för det känns inte bra. Sonen fyller år 3 dagar innan julafton och då blir han, precis som våra andra barn på sina födelsedagar, bortskämd med paket. På julafton ger vi gärna generöst med paket till våra barn gör jag tycker det är mysigt och roligt att se deras glädje plus att de inte får så mycket saker i övrigt under året. Mer än så behövs inte tycker jag.

  Vi kör med aktivitetskalender. Varje dag gör vi en aktivitet ihop som familj för att stärka familjebanden och spenderade mer tid ihop vilket vi anser vara en viktig del i julen.

  Vi försöker skapa en härlig mix av aktiviteter som ska passa för alla i familjen. Några lite större/dyrare (gå på jul på Liseberg). Några gratisaktiviteter (skriva önskelista till tomten, läsa en julbok ihop, se på en julfilm tillsammans). Några aktiviteter som vi skulle gjort oavsett (baka pepparkakor, göra pepparkakshus, baka lussekatter, köpa och pynta julgranen). Och till sist, några aktiviteter som vi gör för någon annan än oss själva (lämna en julkorg till grannen, lussa för gamla släktingar på ålderdomshemmet).

  Nu är våra barn fortfarande små (4 år, 2,5 år och 7 mån) men de ÄLSKAR detta. Jag tycker att vi har fått till en riktigt bra mix av aktiviteter och jag känner att vi suger ut det bästa av julen tillsammans som familj. Rekommenderar starkt.

 20. ab skriver:

  hej, vi har en ”gammeldags” kalender med en ”typ” trappa till jul där man flyttar en tomte ett steg varje dag. vid varje adventssteg är det resp adventsljus, så en förflyttning varje morgon under dec till alla 24 trappsteg… våra barn fick den för 4år sedan, funkar ff till 6+4åring… den vi har och er är snarlik, grejja en sak att ”flytta runt” till varje siffra på er så blir det ingen köphysteri heller 😉 god jul <3

 21. Hanna skriver:

  Hej Elaine,
  Detta hör inte till ditt inlägg men läs gärna detta gällande utsatta barn och skolan agerar inte. All credd till tre ska bli noll <3

  https://www.jnytt.se/article/fortvivlade-foraldrar-de-forsokte-strypa-emma/

 22. Moa skriver:

  Hej! Vi har köpt en playmobil-båt som kommer i flera delar som man ska bygga ihop. Sen får vår son, 4 år, några delar i taget fram till jul. Så bygger vi på varje dag. Jätteroligt faktiskt för egentligen får han ju ”bara” en leksak men han (vi) får ha roligt och träna att bygga varje dag fram till jul. Min dotter, 2,5 år, är egentligen lite för liten tycker jag men eftersom storebror får så får hon öppna en playmobil-kalender varje dag. Första gången jag kommenterar så måste också skriva att jag (och min man) tycker du är så fantastiskt bra och smart!

 23. Hanna+E skriver:

  Vi har haft paketkalender sedan barnen var ca 3 år. Första året så fick ettan ett pussel, 100-bitar med 4-5 bitar varje dag.
  Det var lite spännande att se vad det skulle vara för bitar i dagens paket.
  Dock är det en del pyssel för man måste se till att ha bitarna i rätt ordning annars blir det svårt att lägga pusslet efter hand.

  Senare blev jag lite latare efter det och har köpt tex legokalendrar, men de första året så ”slaktade” jag dem och slog in små paket.
  Numera så får barnen välja vad de vill ha för kalendrar och i år blev det Minionkalender till ettan och Lego Star Wars till tvåan.

  Vi är ganska restriktiva med presenter till födelsedagar och jul, de får 3-4 st var av oss och det är sällan några dyra grejer så vi jag tycker det är OK med de här kalendrarna.
  Men när de blir för stora för såna färdiga kalendrar så kommer jag att begränsa det till ngt på adventsöndagarna. Då kan jag tänka mig att köpa böcker, biobiljetter eller underkläder.

 24. Cecilia Skoog skriver:

  Den var otroligt fin, julkalendern! Jag har också en fin gammal och har precis som du tänkt att det är en otrolig bortskämdhet bland barnen det första året jag hade den uppe. I år är den också uppe men jag köpte ett sällskapsspel och delade upp alla olika delar i olika paket så att vi på julafton kan spela spelet tillsammans. Fungerar fint hittills!

 25. annonym skriver:

  Nej, jag hade chokladkalender som tog slut på en dag ?

  julstrumpan var det bästa på julaftonsmorgon. Däri låg alltid strumpor,underkläder, smarties, choklad, och en liten leksak. Godiset åt vi framför sista avsnittet av julkalendern. ?? nästan det bästa under hela julen!! Min mamma var ensamstående och hade inte mycket pengar med 4 döttrar. Men vi var glada ?

 26. Anna skriver:

  Vi har ingen presentkalender. overkill deluxe! Varför presenter varje dag? Bara plast o skit som jag ändå slänger i soporna i smyg. Dotter märker ändå inte att vissa leksaker slängs i soporna så jag slänger lite då o då. Då har hah ingen lust att köpa nya leksaker eller småsaker eller lypsyl eller en liten nalle. ?

 27. annonym skriver:

  Jag minns att mina barndomskompissr hade en sådan kalender. Där låg det små lappar där de varje dag skulle göra något fint t.ex ge en komplimang, hjälpa någon som behövde det, etc. Deras föräldrar sa att de var tvungna att göra något i gengäld för tomten ???

 28. Sara skriver:

  Fyraåringen har (ettåringen får vänta till nästa år, då får de varannan dag). Innehåller väldigt blandat, mycket sånt han behöver; strumpor, reflex, lampa osv. Sen många dagar med pyssel; baka lussebullar, pepparkakor, pepparkakshus, klä granen, julpynta. På lördagarna nåt godis. 🙂

 29. Jennie skriver:

  Jag är helt emot presentkalenerar, både de man gör själv och färdigköpta med lego eller liknande. Så mycket julklappar som våra barn får så känna det helt onödigt. Barn uppskattar ofta enkla saker, men skämmer vi bort dem onödigt mycket med presenter varje dag en hel månad blir de istället otacksamma och bortskämda då de inte kan hantera ett sånt överflöd. Det var min åsikt.

  • Josefine skriver:

   Håller helt med!

  • Anna i stugan skriver:

   Jag tror inte man behöver vara så kategorisk. Jag fick presentkalender vid jul, och älskade den. Blev inte bortskämd och otacksam ändå. Sen är det förstås inget barn BEHÖVER men tror inte heller det är skadligt.

 30. Amanda skriver:

  Älskar det min minstas förskola gör. Dom får ett brev från tomten varje dag. Barnen turas om att läsa. I brevet står något dom ska göra, tända första adventsljuset, gå en promenad, läsa… man kan ju göra en liknande familjekalender med en gemensam aktivitet varje dag.

 31. Vanja skriver:

  Vi kör julkalendern nu andra året. Barnen är 8 respektive 6 år. Jag köper små leksaker som jag lägger in i påse, i påsen är antingen två mindre saker eller en gemensam. Mitt max pris per grej är 40kr, genomsnittet ligger på 20kr/ grej. Det kan vara allt från slajm, domino , kortlk, legogubbe, såpbubblor , hårspänne , litet målarbok, små målarpennor mm. Behöver ej vara dyrt men uppskattas av barnen. De öppnar en påse varje morgon.

 32. Tina skriver:

  Vi har en Nisse på besök. Han lämnar brev ibland med uppdrag. I helgen ska vi baka och samla ihop kläder och filtar till hemlösa. Det lämnar vi sen till ett härbärge i närheten. En annan gång ska vi och köpa fågelmatare för att fåglarna har svårare att hitta mat i kylan.
  Uppdragen går ut på att hjälpa. Ungarna behöver öva sig på att ge också. Inte bara få. Emellanåt kommer en belöning i form av en upplevelse/tid tillsammans dyka upp. Korvgrillning i skogen, en sväng till badhuset pepparkakshustävling…

 33. Hanna skriver:

  Vi har en tomtenisse med en tomtenissedörr hos oss… vi varvar små brev från Nissen med olika uppdrag (som att baka pepparkakor, julpyssla, pynta etc), små presenter och äventyr (åka o bada, museum, julklappshandling, lekland) och på lördagar nån godis ist för lördagsgodis. Det mesta är saker vi ändå skulle gjort eller de ändå skulle fått men som blir extra roligt när det blir brev/paket från Nissen.

 34. Josefine skriver:

  Nix pix ingen presentkalender här. Är helt emot det och har alltid varit det. Känns som mer än hälften av alla jag känner gör detta till sina barn. Alltså till SINA barn dom har inte bara ett barn. Det blir alltså 24×3 presenter o vissa fall. Mycket pengar och mycket skit som barnen får. Plast skit grejer från frabiker i kina som barnen inte äns blir glada över och slänger i någon låda i rummet.

  Tycker det räcker med en eller två chokladbitar i kalendern.
  Vi har i år en liten nisse som flyttat in och lämnar små uppdrag och ibland något till barnen. Här om dagen fick dom ett brev från nissen och ett uppdrag att måla en teckning. Och idag fick dom en varsin chokladpeng av nissen som tack. Nissen hör av sig och skriver brev eller ger någon liiiten godisgrej kanske 1-3 gånger i veckan beroende på ork ifrån mig. Älskar fasiken julen och vill göra allt med barnen. Baka, pyssla, läsa, äta julgodis i mängder, kolla julfilm, pynta osv men jag kommer ALDRIG skaffa en presentkalender. Tycker det är helt galet och så lätt med otacksamhet. Stod och sneglade på några fina legokalendrar och pippikalender på åhlens i slutet på november. Det ryckte verkligen i fingrarna för jag älskar att ge dom saker. Men jag tror detta med små presenter har motsatt effekt och inte alls är bra. Så jag har lovat mig själv att inte göra det.

  Istället har vi chokladkalender, en liten busig nisse med roliga uppdrag och som ibland lämnar något gott samt att vi läser ett kapitel var i de två julböckerna jag köpt. Mer mysiga saker och mindre prylar!

 35. Therese skriver:

  Vi har en presentkalender till snart fyraåringen. Är blandat lite tatueringar, splittat ett paket med bokstavsstämplar då hon börjat intressera sig för bokstäver 1-2 bokstäver om dagen som blir dagens bokstav/er. En dag i veckan får hon någon liten gubbe från hennes favoritserie som vi fyndat på loppis. På julafton får hon ingenting av oss då hon får från släkten så för oss passar det bra.

 36. Linda skriver:

  Fick tipset av en bekant för flera år sen o barnen på nu 8 och 10 har älskat det varje år!

  Beställer ett personligt pussel från Fuji med ett foto från ngt vi gjort tillsammans under året. Kostar 80kr. Bygger ihop det och delar sen in pusselbitar i paket mån-fre. På julafton är pusslet färdigbyggt. Roligt att gissa sig fram till vad det ska bli.
  På lördagarna finns ngt lördagsgodis och söndagarna innehåller en penna, en guldtia och hårtofsar. Pusselbitarna är dock populärast.

 37. Heléne skriver:

  Vi har en som min morfar broderat till mig när jag var liten. Min mormor fyller med paket varje år. Tre barn och man får paket var tredje dag. Alltså inte varje dag för alla barn. Paketen innehåller små saker från tgr, och andra billiga butiker inte några stora saker. Till exempel sudd, studsbollar, pruttkuddar mm. Total kostnad för alla paket var ca 350kr i år. Det gäller att inte låta det skena iväg?

 38. Caroline skriver:

  När mina döttrar var små (1 1/2 & 3) sydde jag en adventskalender. Fyra fickor med siffror och små vimplar. Varje advent får de ett paket, och på julafton julstrumpa som hag själv är uppvuxen med. Urmysigt och lagom.
  ?

 39. Marri skriver:

  Vi hade en paketkalender…kämpade med 48 små paket, med pyssel, slajm, godsaker mm tills i söndags då vi kom hem från simningen, till hundratals pappersbitar och snören utspritt över golvet, och en hund som låg o skämdes (just då) Innan hade gan nog superkul. Han hade öppnat paketen med godsaker…resten var kvar, så nu får Thelma och Noah ta ett paket ur en påse, tills det tar slut haha, barnen blev faktiskt inte ens arga. Kram

 40. Malin skriver:

  Hej!

  Hade paketkalender så länge jag kan minnas som barn, jag och min syster hade varsin.. I början lagade jag en åt mina bonus barn men det blev för mycket. Ifjol lagade jag en åt våra gemensamma barn; sonen fick pennor, gummin, klistermärken, någon liten bil och så och dottern; ja, jag passade på att fylla på hennes spänne och hårband förråd 😉 De öppnade varannan dag. I år hann jag inte alls med då vi har en bebis huset så min svärfar kom som en räddande ängel med en kalender som innehåller tågrälsar och andra saker till brio tågleksaker (härligt tycker vi) och min mamma gav dem en pixi bok julkalender (de öppnar varannan dag) och får en lite bok varje dag. Vi har även en adventskalender bok var vi läser en saga om dagen och så har de en med bilder. Ja, vi har full koll på nedräkningen 😉

 41. Tina skriver:

  Jag och min syster hade presentkalendrar när vi var små, (liknade lite den ni har på bilden) och fick små presenter varje dag 1-24 december. Kunde vara allt från klistermärken till något litet pynt till julgranen till suddgummi etc, inga dyra grejer. Jag tyckte det var såå mysigt och något man såg fram emot varje kväll inför morgonen därpå då man fick öppna nästa present. Vår son är bara 1,5 år men har fått en pixikalender i år så vi läser en pixibok för honom varje kväll nu fram till jul, väldigt mysigt tycker jag 🙂

 42. Sanna skriver:

  Har beställt hem en julstrumpa till dottern med hennes namn. Den ligger nere i affären och ska hämtas ut i morgon, och tanken är att hon ska få något litet varje advent att öppna. Det kan vara allt från att julbaka tillsammans med mig till att se en ny mysig film tillsammans.

  Förutom detta som vi nu då ligger lite efter med, så har hon en chokladkalender och en Haribo kalender att öppna varje dag.

  Kram Sanna

 43. Cilla skriver:

  Våra barn får paketkalender, dom kostar max 150-200kr styck .
  Innehåller allt ifrån pennor, pysseltejp,hårsnoddar, slajm,någon bit choklad osv.
  De spelar ingen roll hur ”litet” paketet är, dom blir överlyckliga ändå!
  Utav oss får dom endast två små julklappar iår utöver kalendern & vi har varit iväg familjen på en upplevelse ihop..
  hade dom dock börjat bråka om paketens storlek eller innehåll så blir de helt enkelt ingen mer kalender!

 44. Sofie skriver:

  Jag måste vara helt efter känner jag. Min son 6 år bryr sig inte ens om kalendrar. Har har TV- och Radiokalendern plus en chokladvariant. Radiokalendern gillar han nog mest, för den lyssnar de på i skolan. Skulle aldrig komma på tanken att slå in paket hela december eller ens helger i december. Varför? Tror att man förtar nöjet av paket på julafton om de redan har fått små paket en hel månad. Mycket vill ha mer som bekant…..

 45. Fia skriver:

  Vi har paketkalender till våra barn. Vår 3-åring älskar det, det blir en konkret nedräkning till julafton. Vad som är i paketen spelar mindre roll. Det mesta köper jag på loppis. Tex små leksaksdjur och varje lördag är det lite godis i paketet.

 46. Hanna skriver:

  Jag hade en när jag var liten, var mest små grejer, typ tofsar, litet tillbehör till barbiesarna, frukt och nån liten choklad bit (farmor hade alltså slagit in en daim från twist påsen).

 47. Emma skriver:

  Vi har haft pixikalender två år i rad. I år har vi ingen, med mina ärvda pixiböcker och de 48st som det blir av kalendrarna klarar vi oss ett tag : ) Mina 2 och 5 åringar har älskat grejen med att ha en ny liten bok att läsa varje kväll i december.

  I år har de gratiskalendrarna från Ica, flyger upp på morgonen och vill öppna en lucka, haha. Säger en del om att det är lite overkill i från föräldrars sida med presentkalender kanske när en ynka liten textrad och en bild kan vara så speciell : )

  Annars rek. jag de Sanna Bråding gjorde i november. Läs i hennes inlägg här: http://blogg.amelia.se/sannabrading/2017/11/30/tack-for-allt-bus-dinosaurerna/

  Kan ju ha något annat än dinosaurier.

  Överlag tycker jag att man ska försöka skala ner så mycket som möjligt eftersom vi generellt tar på oss för mycket i livet och det barnen uppskattar är snarare en glad och ostressad förälder : )

  Ha en fin jul Elaine!

 48. Ninna skriver:

  Jag har gjort paketkalender till båda våra barn,
  jag älskar att ge bort små paket! Vi har haft olika varianter, ett paket varje adventssöndag eller färdig kalender (playmobil osv) men i år har vi en lysande isbjörn som lämnar paket varje morgon. Barnen älskar det, och det är inte bara leksaker utan bra att ha-saker också, t ex pyjamas, lypsyl, pennor mm.

 49. Miranda skriver:

  Vi har gjort paketkalender till stora pojken. Det är några få leksaker, en film och en bok. Nån fredag eller lördag är det godis. Nån dag är det billigt pyssel som vi kommer göra ihop. Nån dag ska han få sockar för det behöver han. Sen är typ hälften aktiviteter som egentligen ändå skulle gjorts t.ex. klä granen. Och i ett av paketen finns ett uppdrag att rensa ut leksaker som vi sen ska slå in och skänka till barn som inte får nån klapp. Så jag försöket verkligen tänka att det ska vara för en rolig grej, inte för att han ska bli bortskämd 🙂

 50. Ida skriver:

  Jag gjorde en presentkalender åt min son när han var två år. Det har jag inte gjort om! Första dagen var han glad för då fick han en bil. Resterande dagar var det ingen bil och då blev han arg/besviken. Hn var ju dock väldigt liten då, nu är han 5 och kanske skulle det gå bättre. Men mina barn har en varsin likadan lego city-kalender. Just att ge dem en likadan så de varje dag får samma sak är väldigt bra för julfriden!

 51. Therese skriver:

  Tänker likadant! Onödigt och känns som man ändå bara köper onödiga skitsaker och stoppar i.
  Förra året köpte jag gemensamma adventsklappar till mina barn, där de varje advent fick en present tillsammans, typ en film eller ett spel. Men i år struntade vi i det också, tycker det räcker med att de blir bortskämda av hela släkten på julafton.
  Tv-kalender har de dock fått, minns själv hur mysigt de var när man var liten.

 52. Johanna skriver:

  Jag hade en jättefin hemmagjord paketkalender när jag var liten och den traditionen kommer jag fortsätta med så snart min nyfödda är tillräckligt stor. Jag kommer göra precis som min mamma gjorde och köpa ett pussel med lagom antal bitar (fler för varje år), alternativt ett legobygge, och slå in några bitar i varje paket. Ger något att göra fram till jul och spännande att se motivet växa fram.

  Men jag gillar idéerna med gemensamma aktiviteter också, kanske blir en blandning 🙂

  När jag blev äldre pysslade vi ihop småtomtar och satte i paketfickorna varje dag istället och fick en annan sorts kalender.

 53. Lisa skriver:

  Vi har paketkalender i vilken 6-åringen får några pepparkakor varje vatdagsmorgon och någon sak på lördag och oftast en liten peng på söndagen. 1-åringen får pepparkaka och en peng på helgen. Ibland slänger vi in en present även under vardagatna. Ett år fixade barnens mormor en present till min äldsta varje dag och när jag var liten fixade min mormor presenter varje/varannan/var tredje (beroende på antalet barn i familjen) dag till 12 (!!) barnbarn. Puuuuhhhh!!!!

 54. Marie Hedström skriver:

  Jag växte upp med en sådan kalender som ni har och har fått den med mig till mitt hem och min familj. Fullkomligt älskade den ju som barn! Ett par jular har jag sagt till mannen att jag tyckte Valter (snart 5år) skulle få ha den men mannen har tyckt det är overkill. Nu har vi tre barn (fick twins för ett år sedan) och jag inser att present varje dag till tre barn blir alldeles för stort projekt. Snappade upp att en del kör adventspresent så det testar vi i år! Fjärde advent är ju dessutom julafton så blir ju tre extra presenter. Tvillingarna fattar ju inte än men de har fått byxor (som de ändå behövde) och smoothisar bara för att Valter ska se att inte bara han får. Men Valter då? Han fick en bok och blev sur och sa ”varför var det ingen leksak”, SNACKA om att de röda lamporna du nämnde började blinka! Har vi skapat ett monster? Haha, tåls att tänka igenom allt tills nästa år!

 55. Malin skriver:

  Vi hade aldrig någon paketkalender eller liknande när jag var liten. Och jag kan förstå att det kan vara en kostnadsfråga eller miljöfråga om man vill göra detta eller inte. Men jag har kört all in på det med mina barn, tycker det är mysigt och barnen verkar uppskatta det väldigt mycket. Ingen otacksamhet, dock är de ganska små än så länge, 3,5 och 5 år, så de har inte så höga krav på vad det är i paketen. Jag har bestämt mig för ett visst system av väldigt små grejer i varje paket. Lördagarna är det ”julgodis” typ skumtomtar och liknande. Söndagarna (advent) är det någon sysselsättning typ julpyssel. Vardagarna är det pennor, sudd, armband, hårsnoddar, små figurer, studsbollar, slajm, kylskåpsmagneter, pepparkaksformar, nagellack, små bilar etc. Har köpt i billiga affärer och sen kör jag lite dyrare saker sista dagarna innan jul.

  Testade ett år pixikalendern, mysigt att läsa en saga per dag, men nu har vi ju 48 (!) små böcker som bara lästes en gång vardera. Så det känns lite som slöseri ändå.

 56. sophie skriver:

  Vi har en presentkslender i år. Det var mycket pyssel men vi tycker det är roligt. Jag köpte mycket av sakerna på loppis för några kronor styck. Mina söner är 1,5år och 3,5år. Vi har lagt in russin, barntatuering (2st från en förpackning), små bilar från loppis, gamla dvdfilmer från loppis, pixiböcker, badfärg mm. När det är dvdfilm så får grabbarna det ihop på helgen. På lördagen är det chokladbit till 3åringen och russin eller fruktstång till den lilla. sakerna i kalendern kostade oss 150-200kr då delar båda barnen på den.

 57. Linda skriver:

  Vi har en paketkalender för 3:e året i rad, men i år blev det mer en förväntning än en överraskning tyvärr. Det pratas och tjatas om de där j-a presenterna så jag håller på att bli galen! Igår var det fina gummisnoddar i, besvikelsen lyste i hennes ögon och jag förbannar mig själv, ’vad har jag gjort..? Tror vi struntar i den nästa år?

 58. T skriver:

  När vi var små hade vi paketkalendrar. Men min mamma brukade köpa en eller två presenter och dela upp dem på olika luckor.

  Så för min bror var det ofta lego, så fick han några bitar i varje lucka. På julafton hade han en hel legobil.

  För mig kanske det var lite fler olika saker fast ändå små, typ ett gulligt hårspänne, eller när jag lekte med Barbies kanske hon köpte en Barbie-outfit så fick jag skorna i en lucka, klänning i en lucka, väska i en lucka (eller vad det nu kunde vara).

  Och så blandades det med lite små godisar eller liknande.

  På så sätt känns det som man får massa presenter fast man egentligen bara får några stycken 🙂

 59. Linda skriver:

  Ingen paketkalender pga 1) Orkar inte 2) Bidrar till i mina ögon överdriven konsumtion och bortskämda barn.

 60. Tina skriver:

  Här har stora (3,5år) en legocity-kalender och minsta (1,5) en pixikalender. Sen har vi en Nisse-dörr där Nisse ibland lämnar uppdrag. I helgen skulle vi spela spel allihop och igår skulle de pynta pepparkakshus. Sedan om man har tur får man en klapp i julstrumpan på julaftonsmorgonen (är själv uppvuxen med det) att leka med under morgonen. ?

 61. Anna i stugan skriver:

  Jag hade presentkalender när jag var liten och ÄLSKADE den. Så mysigt. Dessutom en som min numera bortgångna farmor sytt, så den traditionen ville jag gärna föra vidare till min son. Jag vet inte om man behöver vara så rädd för bortskämda barn. Jag minns ett år när vi fick pusselbitar i presentkalendern, det tyckte jag var jättetråkigt, men det blev folk av mig ändå, och jag är inte ett dugg bortskämd.

  Min son har också gnällt över att vissa saker är tråkiga, men så länge föräldrarna inte kastar sig ut och köper nytt bara för att dagens present är ”tråkig” så tycker jag inte det är någon katastrof. Är ju ändå förväntningen och själva öppnandet som är roligast.

  Det enda jag har dåligt samvete över är miljön. Det ligger ju mest skit av plast i paketen. Men jag kan ju läsa i detta kf att det finns många andra idéer, ska kanske ta åt mig av detta till nästa år.

 62. Mari skriver:

  Jag hade när jag var liten, var tredje dag då vi var tre. Jag har så fina minnen av detta att jag vill föra över det till mina barn. Barnen får småsaker, pyssel, strumpor, trosor, kinderägg, sånt de skulle fått i alla fall. Tycker man får göra som man vill, alla familjer har olika traditioner?

 63. J skriver:

  Nej jag håller med. Det är galet. Tycker hela julen är helt galen med alla presenter som ska köpas. Har inte så mycket pengar men känner så stor press varje år att köpa till syskonbarn så brukar ge presentkort på 500 kr st (i år blev de bara 400). Har 3 syskonbarn. Får själv gå med trasiga byxor och får knappt ett tack av dem. Har en egen son som förra året knappt fick något av dem.

 64. Fia skriver:

  Min mamma gjorde det till oss och jag älskade det! Hon va dock hemma mamma så hon hade tid. Vi fick dessutom inte så mycket grejer – bara jul och födelsedag typ så kalendern va magisk för mig.

  Jag gjorde kalendrar till mina barn en gång. Det tog sån tid å jag fick typ prestationsångest ?. Det blev riktigt bra till sist men blev men blä vad tid det tog

  Jag stör mig dock på folk som säger att barn blir bortskämda av en sån här julkalender. Det tror jag verkligen inte på! Jag blev inte det minsta bortskämd av att ha det. Att barn blir bortskämda har nog snarare med hur föräldrar beter sig mot sina barn året om. Man måste lära sina barn att saker har ett värde och att man inte får allt man vill. Och klarar ens barn inte av att ha en julkalender utan att bli bortskämda så har man nog lite att jobba på som förälder ?

 65. Jenny skriver:

  Vi har adventssäckar med fyra paket =)

 66. Mathilda skriver:

  Jag är uppväxt med present kalender. Varje dag fick jag öppna ett paket, i varje paket så låg det 3-4 pussel bitar så efter 24 dagar så hade jag helt plötsligt lagt ett stort pussel. Kommer ihåg hur roligt och spännande det va att gissa sig till vad det var för motiv på pusslet. Min farmor va den som slog in paketen så hon la alltid pusslet först sen så tog hon bitar som låg bredvid varandra så det blev lite lättare för mig – och roligare i och med att ja fick bitar som passade ihop

 67. Charlotte skriver:

  Tycker också det kan kännas lite overkill. Jag gjorde en adventsversion i år. Vi har en 2,5 åring.
  Varje advent får han en paket, så är det spel, pussel, lera och pussel igen som han får inse olika. Så att det blir aktiviteter som vi kan pyssla lite med tillsammans efter frukosten när vi öppnat.
  Sen har han en mamma nu pixie kalender som jag köpte på bokrean

 68. Annafia skriver:

  Vi har en sån från Coop där vi slagit in och hängt upp allt möjligt; smålego, klubbor, tuggummi – allt litet som är i plast/papp och som vi vet barnen uppskattar. Men inte (lek)saker varje dag – tänkte det är roligare med variation och överraskning än likadan choklad i 24 dagar. Barnen uppskattar det jättemycket, det enda är att de inte kan öppna i samma rum samtidigt för då blir det ju ingen överraskning ?

 69. Ida skriver:

  Barnen får årets lass med strumpor, underkläder, tandborstar, hårband. På lördagar lördagsgodis. Söndagar ofta aktivitet ; knäckform, pepparkaksform…. funkar fint med litw motigt …

 70. Lisa skriver:

  Våra barn är 8, 4 och 2 år. Vi har pusselbitar i vår kalender. Kalendern hängs upp med paketen i av tomtenissarna natten till den 1:a december. I år har vi valt ett lite svårare pussel med 200 bitar. Barnen älskar att få öppna paketet (var tredje säger, de turas om) och spänningen räcker till julafton ?

 71. Maria skriver:

  Hej!

  Vi har julstrumpor på dörren till barnens rum. Barnen får något i strumpan vid fyra tillfällen under december månad. Som tex. i år så infaller ju julafton på en söndag så då får barnen paket i strumpan 4 söndagar. På julafton är det alltid kläder från mormor & morfar i strumpan.
  Min son är 5 år så han får litet paket smålego, en bok och en film. Min dotter är tonåring och hon får nagellack, bakformar (hon älskar att baka) och en pysseltidning. Vitsen med strumporna enligt oss är inte att det ska vara något stort utan mer att det är så spännande att tomten kommer och lägger något. Såklart så förstår ju min tonåring nu att det inte är tomten men hon låtsas för lillebrors skull. <3

 72. Marie skriver:

  Jag vet en familj som köpte en legosats och sedan delade upp bitarna så att man fick några bitar varje dag att bygga med. Själv har jag aldrig brygg mig om att ha en presentkalender till mina barn. Något år har vi köpt Playmobils kalender, men det lektes inte jättemycket med det heller.

 73. Happy skriver:

  Mina bonusar har en presentkalender där de öppnar var tredje dag. I påsarna ligger en del till LEGOs julstad (https://shop.lego.com/en-CA/Winter-Village-Station-10259) som vi fördelat i 24 påsar tillsammans med någon/några sidor instruktioner. Det blir en byggaktivitet och mys varje dag och så klartmånga gissningar på slutresultatet.

Lämna en kommentar