Brottslingar ska inte jobba med lagen


Jag läser om alla de kvinnor som utsatts i juristbranchen och jag är inte förvånad, ingen kvinna är förvånad. Denna revolution har bara börjat! Men det är några fel i denna ekvation och det är att de inte outar vilka männen är. Att vara tyst om förövarna är att skydda och tillåta dem fortsätta med sina sexuella ofredanden.

Vi måste ha ett samhälle där vi bryter tystnadskulturen och berättar vad som har gjorts och av vem. Varför? För sexuella ofredanden ska ha konsekvenser oavsett om det för förövaren resulterar i ett förlorat förtroende av fortsatt jobb på advokatbyrån eller att skammen hamnar hos densamme. Vad konsekvenserna blir är inte offrets ansvar, det beror helt på graden av sexuellt ofredande som förövaren orsakat.

Det är med andra ord förövarens handling som bestämmer utfallet.

Allt vi offer kan göra är att utan skam bryta tystnaden och berätta vad han har gjort för att skamförflytta och varna andra. Att kalla det en ”häxjakt” är bara en metod för att trycka ner oss offer i tystnaden och mörkertalet av alla drabbade som aldrig får rättvisa eller upprättelse. Folk som vill tysta oss säger

”Du kan förstöra hans liv om du talar”. Svar:

Han förstörde sitt eget liv när han ofredade mig sexuellt. Det skulle han tänkt på, inte jag.

Sen kan folk också säga:

”Men tänk på hans familj och barn”. Svara:

Han skulle tänkt på sin familj och barn innan han ofredade mig sexuellt. Han ska tänka på konsekvenserna för sig själv, jag har egna sår att slicka nu som inte är självförvållade.

Sluta skydda förövare. Bryt tystnaden. Och är förtal mot lagen så visst, men talar du sanning så borde rätten vara på din sida. Jag riskerade att bli anmäld för förtal när jag berättade vad han gjort mot mig, men jag struntade i det. Jag bröt tystnaden. Oavsett. Om så många förövare jobbar i rättssystemet så är det ett felsystem!

Bloggvännerna har ordet

37 svar till “Brottslingar ska inte jobba med lagen”


 1. Z skriver:

  Du behöver läsa på om förtal för du sprider felaktig information!

  • Hmm skriver:

   Instämmer!

  • Helena skriver:

   Precis! Bra att fler säger ifrån när sånt här förespråkas. Elaine är självklart påverkad av sina erfarenheter och det respenterar jag men nån gräns måste man dra tycker jag.

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Jag tycker man ska dra gränser för förövarna istället för att peka på oss offer och minsanna sig, sånt fel fokus

    • Helena skriver:

     Fast om det visar sig att den så kallade förövaren inte är en förövare då? Men för alltid har sitt namn ihopkopplat med det då någon anklagat honom för ofredande…tycker det är en farlig väg att vandra. Måste vara en balanserad diskussion.

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Det är farligt att vinkla debatten som du försöker, till den promillen som vill sätta dit oskyldiga. Det är en stor majoritet oskyldiga som blir sexuellt ofredade, dessa borde du vara orolig för.

     • Helena skriver:

      Så som jag ser det vinklar jag inte. Jag visar på en annan sida av myntet som det skulle kunna innebära att outa en massa människor på sociala medier. Även om jag sällan håller med dig o ditt tillvägagångssätt så gillar jag dig Elaine och är med dig i teorin kring vad du vill åstadkomma. Låt oss ”agree to disagree” och låta båda sidor av myntet synas. Ha en fin kväll!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag vet att förtal är olagligt, syftningen blev fel. Ändrade nu.

 2. Elsie skriver:

  Hur menar du att vi ska outa? Till press? Facebook? Oavsett är ingen intresserad eller bryr sig så länge det inte är en förövare de känner till. Däremot blir jag utsatt – igen. Jag får betala det, jag kommer få ta konsekvensen istället för min förövare. Det handlar inte om omtanke om förövaren eller hans familj, det handlar om omtanke om mig själv.

  Flera kollegor har anmält till polis och chefer men det enda som hänt är att de tvingats sluta och sen har svårt att få jobb i samma sektor pga ”samarbetssvårigheter”.

  Jag har inte råd att vara en idealist om jag ska överleva i den här världen. Men jag kan anonymt berätta om mina upplevelser för att tillsammans med andra tvinga fram ett samtal som leder till ett bättre klimat där det är möjligt att straffa förövaren.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag förstår det, det är därför dessa 4465 kvinnor borde outa tillsammans. De är inte ensamma till skillnad från dig

   • Elsie skriver:

    Jag är en av kvinnorna i det här uppropet.

    • F skriver:

     Elsie, jag vill tacka dig för att du är en av kvinnorna! Jag klandrar er inte för att ni inte berättar vilka förövarna är, utan jag tror och hoppas att det här uppropet kommer bidra till att jag, som snart ska ut i arbetslivet som jurist, inte kommer att få vara med om det ni har utsatts för. Och om det nu skulle hända mig så hoppas och tror jag att ert upprop bidrar till att jag då vågar säga ifrån och anmäla. Tack!

 3. Mia skriver:

  Hej Eleine,
  Min fråga hänger inte ihop med just detta inlägget.
  Jag funderar mycket på jämställdhet metoo osv. Jag tycker du lägger upp fina bilder på Gustav och kommentarer jag kunde lagt ut själv om det vore min man, men hur hade det egentligen varit om en man lagt upp det samma?
  Hur ska vi egentligen hantera jämställdheten, gäller den i båda riktningar?. Jag och flera vänninor med mig har blivit våldsamt förälskade det har inte alltid varit besvarat och om jag tänker på hur vi då ”gått fram”/flörtat undrar jag om inte det ofta skulle kunna kännas som metoo inlägg av män.
  Det kan vara att jag missuppfatta metoo kampanjen, men jag har läst exempel där jag tycker att kvinnor ger exempel som förminskar de som verkligen blir utsatta, vi är väl inga porslinsdockor och män är i allmänhet inte svin. Det jag vill komma till är att om någon flörtar (jag menar naturligtvis inte tafsande) och vi inte är intresserade kan man uppfatta det som stötande och ett stopp borde räcka om mannen då slutar är det punkt du har inte varit med om en kränkning.
  Detta är skrivit på mobilen hoppas jag har fått ihop så att man förstår mina tankar.
  Kram

  • ErikaJ skriver:

   Jag tycker som så att alla kan gå över gränsen men säger den andra nej så är det ett nej. Kvinnor försöker ofta vara snälla och är konflikträdda och säger inte alltid till på skarpen och män är enligt mig lite sämre på att läsa av små tecken.

 4. Hmm skriver:

  Nu laggar det igen innan en kommentar syns. Räcker inte med att uppdatera sidan. Precis vad som händer när man bygger vidare på en plattform med fel istället för att bygga en ny….

 5. Helena skriver:

  Fast jag säger inte tänk på familjen etc, jag säger tänk om kvinnan i fråga hittar på? Barn må inte hitta på såna saker men det är ett faktum att det finns vuxna kvinnor som hittat på för att hämnas. Ska den man som fått sitt namn outat då få lida fast han inte gjort nåt? Nej. Vi måste ha en rättsstat där en man eller kvinna inte döms på sociala medier. Naivt att förespråka att drev sätts igång med namn etc. Alla får tycka vad de vill men så tycker jag.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Det är väldigt sällsynt att folk hittar på historier som dessa speciellt när statistiken visar på att 80% av Sveriges kvinnor blivit sexuellt ofredade. Tycker det är dumt att väcka konspiration

   • Helena skriver:

    Men jag tycker faktiskt inte det handlar om att väcka konspiration. För det första tycker jag man ska följa lagen. För det andra är det naivt att tro att det inte skulle öppna upp för att människor blir oskyldigt anklagade. Min far är alkoholist. Detta gör mig oerhört passionerad för barn som lever med alkohol hemma. Samtidigt gör det att jag inte alltid är så nyanserad i mitt sätt att diskutera ämnet alkohol. Helt normalt. Tycker det är rätt uppenbart att samma gäller för dig pga dina erfarenheter som sexuellt utnyttjad. Betyder inte att man ska lägga ned kampen. Bara att man får jobba lite extra för att lyfta huvudet lite i vissa sammanhang.

    • Helena skriver:

     Lyfta huvudet…menade såklart blicken.

    • Elsie skriver:

     Nej det händer inte, det är ingen som frivilligt förstör sitt liv och/eller sin karriär för att få en yttepyttechans att sätta dit någon. Vad får dig att tro det? Tror du att folk försöker sätta dit nån när det gäller andra typer av brott eller är det nåt som endast händer när stackars män är förövare?

  • Anna i stugan skriver:

   Det naiva är väl att tro att ”rättsstaten” löser alla typer av överträdelser. Även om man blir utsatt för reglelrätta brott av sexuell karaktär (t ex våldtäkter) så är det extremt svårt att få någon fälld. Av den enkla anledningen att det ofta inte finns bevis, eller att dessa brott inte prioriteras. Många som skriver under metoo har anmält sin förövare, men fått anmälan nerlagd. Förövaren kan fortsätta som om inget hänt. Vad gör man då? Det finns massor av män som begått brott, men aldrig dömts. Sannolikt långt långt fler än män som anklagas oskyldigt.

 6. j skriver:

  Kan inte alla få berätta på ”sitt” sätt? Bättre att aplådera initiativen istället för att kritisera tillvägagångssättet?
  Kan man verkligen anse det ok att människor som jobbar med lag & rätt ska begå handling som riskerar åtal för förtal? Håller inte med dig i detta Elaine… Oskyldig tills motsatsen bevisad och rätt till rättvis prövning har alla… den rättssäkerheten måste vi värna om. Speciellt i metoo mm… Annars riskerar fokus att bli diskussionen om huruvida det är rätt att en massa människor hängs ut istället för på förövare och brott/beteenden i fråga…

  • Maria skriver:

   Vi kan försöka påverka en ändring av lagen, till att börja med ta bort preskriptionstiden. Ett övergrepp på ett 5 årigt barn, förtränger ofta barnet upp till vuxen ålder. Rättssäkerhet är bea men borde också gynna den som blivit utsatt lite mer

 7. Ulrika skriver:

  Man får väl ändå lita på att dessa människor kan juridiken, som är deras område.

 8. L skriver:

  Hej Elaine. Jag ar en av de kvinnor som skrev pa uppropet, och jag tycker att det var utmarkt att fokus var pa att synliggora en problemstruktur i var bransch (som inte ens generalsekreteraren i Advokatsamfundet har kunnat sta upp for existerar) och inte att namnge x antal man. For det forsta hade vi antagligen inte fatt ens 1% av alla som skrev pa att skriva under, eftersom jurister i allmanhet inte ar for att namnge folk i media som kanske begatt brott, utan fordrar en rattslig provning, men det viktigaste ar detta. Det handlar inte bara om handlingar som kan klassas som brottsliga, utan om jargonger, skamt, och sociala normer som understodjer sexism, chauvinism och i forlangningen kan leda till overgrepp. Det ar dessa normer vi vill synliggora, for det ar INTE gangse uppfattningen i var bransch att detta forekommer och/eller ar ett problem. Det ar ett annat mal an att hanga ut enskilda personer. De och deras handlingar ar ett uttryck for de ruttna strukturerna, men inte roten till det onda. Det ar roten vi vill synliggora och attackera. I din garning attackerar du roten pa ett annat satt, men jag hoppas att vi kan vara overens om att alla attacker behovs och att vi kan komplettera varandra utan att alla behover ha exakt samma tillvagagangssatt.

 9. wigwag skriver:

  Vem är någon att efter detta uppmana någon kvinna vända sig till rättsväsendet för att få rätt i ett sexbrottsmål? Det man säger då är ju ungefär ”Låt de med samma värderingar och attityd, låt de som gjort samma som din gärningsman gjort mot dig, avgöra om det som hänt dig är brottsligt eller ej.” Den rättsliga vägen är stängd nu. För detta handlar inte om några enstaka rötägg. Man kan nu med fog utgå från att i stort sätt alla med makt inom rättsrötebranschen antingen är förövare själv eller skyddar förövare/brottslingar i sexbrottsmål.

  • L skriver:

   Hej. Det är ett problem i branschen, precis som i samhället i stort. Att det plötsligt inte finns någon rättsstat i Sverige känns som en aningens förhastad slutsats som ingen tjänar på.

   • wigwag skriver:

    Så du tycker då att när tex teaterchefer tafsar på sina praktikanter så är det samma problem ur ett samhällsperspektiv som när domare och höga jurister tar sig sexuella friheter mot underordnat folk. Tycker inte jag och jag är väl inte så där himla förvånad heller att du som är i rättsrötebranschen inte förstår varför. Och sen plötsligt och plötsligt. Det jag skrev är att det borde vara än mer tydligt nu för folk i allmänhet att man inte ska vända sig till polis och åklagare om man blir utsatt för något sexuellt icke önskvärt. Förvisso är Sverige en rättstat. Synd bara att det är kriminella sexualbrottslingar som tolkar lagarna och formulerar domskälen i de friande domarna.

    • L skriver:

     Självklart är det ett allvarligt problem att vissa av de som ska värna om lag o rätt inte följer och respekterar densamma, det var också därför jag skrev under uppropet. Så långt är vi överens. I övrigt verkar du vara på det klara med dina uppfattningar, så önskar dig en trevlig kväll!

 10. Maria skriver:

  Elaine, jag vill inget hellre än outa hans namn så andra kan bli varnade. Han som förgrep sig på mig när jag var 11 år blev dömd nyss – 40 år efter övergreppet på mig – för sexuellt ofredande på sitt 7-åriga styvbarnbarn. Så han har fått härja fritt i 40 år, då ingen vågade anmäla min händelse. Pedofil!
  Men var outar jag det?
  Brottet mot mig är preskriberat.

Lämna en kommentar