Förskola till Evelyn i Älvsjö, orkar inte


Jag skriver det här inlägget och försöker att hålla ihop. Jag vet att jag kommer att betraktas som paranoid, posttraumatiserad och fördomsfull av vissa. Sen vet jag att många av er förstår min oro med tanke på den hemska statistiken för sexuellt utnyttjade barn. En av fem i varje klass, men det tredubbla i varje särklass. Bryter ihop nu men jag måste skriva detta.

På den förskola Evelyn går på nu så finns det inte en endaste man i dagsläget. Jag tycker det är skönt. Vikarierna är alltid kvinnor. Jag tycker det är skönt. Hon blir väl omhändertagen av sin resurs och hon älskar pedagogerna där. Snart flyttar vi till Älvsjö och jag är livrädd. Jag ska leta förskola till Pascal och Evelyn. Men jag är så orolig. Jag orkar inte tjata om att de ska jobba för att skydda barns integritet, orkar inte vara förälderns som alla pedagoger ser som bråkig när jag egentligen ”bråkar” för barnens framtid – den utan sexuella övergrepp. Jag kommer vara misstänksam och obekväm om det jobbar män på förskolan. Jag önskar bara att nån i Älvsjö som förstår kunde rekommendera en förskola som värnar barns integritet, lär barn Stopp min kropp och har vuxna som respekterar barnen och lär barnen att respektera varandra. Också att de andra barnen inte kommer tycka det är så konstigt med vår lilla tjej som skelar utan att hon blir välkomnad och inkluderad. Stora önskemål, men jag vågar inte söka förrän jag hör något om några bra förskolor i Älvsjö. Finns ni därute? Är det till och med så att ni jobbar enligt eller nästan som förskolebrevet?

Bloggvännerna har ordet

90 svar till “Förskola till Evelyn i Älvsjö, orkar inte”


 1. Fd Älvsjöbo skriver:

  Vi bodde i Älvsjö förut och vår dotter gick på Eken. En ganska liten förskola. Otroliga pedagoger och mycket familjär stämning. Jag delar inte din syn på manliga pedagoger men i ditt fall är det en bonus att det enbart arbetade kvinnor där. Kam varmt rekommendera den förskolan.

  • Kiki skriver:

   Jag delar din syn om manliga pedagoger på förskolan. Jag tycker att det är häpnadsväckande hur naiva föräldrar är när det gäller manliga pedagoger. När jag själv lyft frågan kring detta med vänner visar det sig ofta att så många är SÅ positiva till manlig förskolepersonal.

   Nej, jag säger inte att ALLA manliga förskola personal begår övergrepp. Men tyvärr en allt för stor del gör det. Och tyvärr är 99% av de som begår övergrepp inom förskolan män.

   Så ja you do the math. Många av de män som söker till förskolor gör det av helt fel anledning tyvärr. Och föräldrars/ personalens dåliga kunskap kring detta, och tyvärr naivitet bidrar till att övergreppen kan fortgå.

 2. Fd Älvsjöbo skriver:

  Vi bodde i Älvsjö förut och vår dotter gick då på Eken. En ganska liten förskola. Otroliga pedagoger och mycket familjär stämning. Jag delar inte din syn på manliga pedagoger men i ditt fall är det en bonus att det enbart arbetade kvinnor varmt rekommendera den förskolan.

 3. H skriver:

  Kan rekommendera solängen. Mitt barn går där och jag har lite samma oro som du i kroppen. Är otroligt nöjd.

 4. Hanna skriver:

  Min son går på Älvskogens förskola i Älvsjö. Där arbetar man med ”stopp min kropp” och lär barnen tidigt att sätta upp handen och markera när de inte vill.

  Jag har fått ett väldigt bra intryck av hur man arbetar på den förskolan. Vikarier får exempelvis inte byta blöjor och de får inte heller ta hand om vilan med barnen.

  Han har gått där sedan augusti så jag har inte jättelång erfarenhet av förskolan. Men hittills känns det toppen!

 5. Marina skriver:

  Själv arbetar jag gärna med bra pedagoger. Manliga som kvinnliga. Jag har tyvärr haft kollegor som gjort fel…men den som gjorde det värsta var faktiskt inte man.
  De män jag arbetat med har varit professionella (mestadels) och mjuka, lyhörda pedagoger.
  Jag har arbetat både i Stockholm och Falun och ser överallt att det arbetas med respekten för kroppen, åsikten och jaget. Det är något vi åtar oss att göra när vi väljer detta yrke.
  Tycker det är asbra med ett mål att inga barn ska råka illa ut, vare sig privat eller inom förskola/skola.
  Önskar dig också all lycka i ditt sökande, jag tycker du ska besöka förskolorna du funderar på och fråga dom helt enkelt hur dom arbetar och känna in din magkänsla för personalen. Kemi är viktigt.
  Vi välkomnar åsikter och kritik. Antingen är det något vi kan förklara för dig eller något vi kan behöva förändra.
  Kämpa på, vi är många som gör det dagligen ?

 6. Ulrika skriver:

  Kämpa på och fortsätt. Det är ju för fan detta som är så jävla viktigt och om du bryter ihop hur fan skall jag orka då? Nä Elaine, spotta i dina nävar och kör i 100 knyck! För alla barn! FÖR ALLA BARN!

  • Anna skriver:

   Ingen är stark jämt. Okänsligt av dig. Ingen behöver vara atark jämt. Absolut inte när vi talar om kampen mot sexuella övergrepp mot barn. Då är det omänskligt att alltid vara stark. Vi peppar varandra och när en av oss tillfälligt inte orkar föra kampen så måste vi omgruppera, låta denna människa få falla bak i ledet en liten stund för återhämtning.

   Elaine gör det bra men även hon är.bara mamma, fru, barn, människa ibland.

 7. Dani skriver:

  Kolla upp Skogsgläntan i Älvsjö. Väldigt bra personal! Har 10 års erfarenhet från den förskolan och har aldrig varit orolig. Mina barn trivs/har trivts så grymt bra. Min dotter som är 10 år minns fortfarande ”stopp min kropp” som han lärde sig där.

  • Linda skriver:

   Min dotter slutade på skogsgläntan i våras och hon har ingen aning om något begrepp ”stopp min kropp…” Skogsgläntan, Eken och Trollsländan – tror lite på ett lotteri, fifty-fifty att man är nöjd.

 8. Anna skriver:

  Hej Elaine,

  har följt din blogg länge nu och jag förstår din oro kring ny förskola till dina barn och att du inte känner ork inför att ta den kampen med pedagoger, ledning etc.

  Jag är dåligt insatt i ämnet, i jämförelse med dig men är det alltid män som utför sexualbrott mot barn i förskola? Min sambo arbetar i förskolan och jag blir så ledsen när jag får läsa/höra att andra kan se honom som ett hot mot sitt barn, när jag vet att han är världens bästa pappa och människa. Om du har tid får du gärna förklara hur du tänker kring män och förskolor.

  Vill också säga heja dig för allt du gör och tack för en otroligt givande blogg!

 9. Annica Eldberg skriver:

  Hej!
  Känner igen din ångest. Har varit i precis samma sits, det är svårt men så nödvändigt med research. Gå på rekommendationer, åk till förskolorna och känn in stämningen.
  Varmt lycka till!
  /Knickan

 10. Simona skriver:

  Hej!
  Min dotter går på plusset. Jag gillar den förskolan. Små grupper och bra personal. Min dotter säger BACKA och sträcker ut armarna när någon kommer för nära eller gör något hon inte vill. (Som tex kramar)

 11. Anna skriver:

  Hej E, läst din blogg i många år men aldrig kommenterar förr. Nu när läste ditt inlägg kikade min treåriga dotter över axeln och sa: vem är tjejen mamma? Jag tycker hon är fin! Kan jag få leka med henne imorgon??Önskar tjejerna gick på samma dagis!

 12. Förskollärare skriver:

  Som jag förstår har du svårt att lita på män i största allmänhet. Jag arbetar själv som förskollärare och har så gjort i många år.Jag är man och min ståndpunkt är att vi behöver fler män i förskolan, precis som vi behöver fler människor med olika etnicitet, olika personligheter och olika erfarenheter. Jag finner ditt inlägg beklämmande och direkt diskriminerande. Jag är själv pappa och har en dotter som jag tycker är fantastisk. Men jag VET att jag inte är kapabel att begå något sexuellt övergrepp mot henne eller för den delen de barn som jag undervisar i förskolan. Som du resonerar så skulle du inte lämna dina barn till deras pappa heller för att han utifrån sitt kön skulle kunna begå ett övergrepp. Du får gärna maila mig, så får diskussionen fortsätta där och du kan kanske öppna ditt sinne.

  • Malin skriver:

   Hej förskollärare! Jaha, så att DU vet att du inte skulle kunna begå några övergrepp innebär att Elaine borde lita på att alla män i skolvärlden är bra män? Ibland när man varit med om traumatiska ting kan det leda till irrationella (inte helt i det här fallet) rädslor kring saker man egentligen vet är relativt ofarliga, och när det gäller ens barn kan man inte resonera bort dem med förnuft eller skaka av sig en känsla bara för att vara schysst mot alla fantastiska manliga pedagoger. Du skriver att som Elaine resonerar kan hon ju inte ens lämna barnen till deras pappa för att han skulle kunna förgripa sig på dem och det förstår du säkert själv är dumheter, honom känner hon ju. Som du känner dig själv. Nä Elaine du behöver inte öppna ditt sinne alls i den här frågan! Ibland behöver man bejaka lejonmamman inom sig och skydda barnen från sånt man ser som potentiella hot och om nån toppenpedagog av manligt kön känner sig kränkt så får det väl vara så, det finns andra barn han kan ta hand om på ett jättebra sätt ❤️

   • Lena skriver:

    Hej beklämmande att du har den syn du har om du bara visste hur många kvinnor det finns som begår övergrepp på barn skulle du ändra åsikt. Sen är inte alla män profiler mm. Det du gör är att föra över din rädsla på ditt barn.

   • Förskollärare skriver:

    Hade det varit 50/50, 70/30 eller för den delen 40/60 i procentfördelning mellan de anställda inom förskolan hade den generaliserande könsdiskussionen inte uppstått. Problemet är att oavsett vad ovanstående bloggare har med i sin ryggsäck så blir hela inlägget fördomsfullt och generaliserande. Huruvida jag känner mig kränkt eller inte hör inte ens hit.

    • Pernilla skriver:

     Du verkar helt galen, Malin. Att man känner någon lämnar väl ingen garanti? Jag tycker naturligtvis att hon enbart skall kolla på förskolan och se vilka som jobbar där. Hon skall inte dömma bara för att det är män.

     • Malin skriver:

      Hej! Vilken nyanserad och trevlig kommentar! Självklart lämnar inte det någon garanti att man känner någon, men det är väl rimligt att anta att man litar till 100% på den man skaffar barnen med. Verkar ju dumt annars.

  • Elaine+Eksvärd skriver:

   Hej Förskolelärare! Vad fint av dig. Jag mejlar gärna, kanske kommer vara ganska ledsen och så men tänker att det vore fint att öppna sitt sinne❤️

 13. Linda skriver:

  Kan inget än säga Heja dig! Du ger styrka så att en annan ska orka vara bråkig på vårt barns förskola. Han har precis börjat men jag tog upp Förskolebrevet med en av pedagogerna vid inskolningssamtalet. Hon skulle lyfta det vidare. Nu ska jag bara finna mod att följa upp. När kan rätt tillfälle vara? Hur lång tid ska en förskola få på sig?

 14. Anna skriver:

  Hej,
  Som någon mer skrivit så har även jag en dotter på Älvskogen i Älvsjö.
  Hon har gått där i tre år nu och jag har ångest att byta därifrån (pga flytt). Det finns två manliga pedagoger och jag tycker det är bra att det finns manliga förebilder etc, och de är jättebra! Men även jag har vid något tillfälle nuddat vid den tanken och avskyr att samhället blivit sådant som tvingat mig att tänka dessa tankar för mitt barns skull.
  Det jobbar mycket med ”stopp”, och att man bestämmer själv över sin kropp etc. Redan när dottern var ny på fsk (då dryga 1,5 år) satte hon upp handen i mitt ansikte och sa klart och tydligt; Stopp mamma, jag VILL INTE!! (Handlade dock om något trivialt hemma, men ändå..)
  Det jobbar även mycket med att alla är olika, ser olika, alla har olika typer av bakgrund o familjer etc. och jag upplever att man respekterar alla! Nu har min dotter förvisso inte behov av resurs eller dyl, och det är möjligt att jag hade upplevt det annorlunda då.
  Det är så otroligt viktigt att man är trygg med sin förskola, så fortsätt vara en ”jobbig” förälder. Åk ut och besök de ni är intresserade av.

  Lycka till!!

 15. Jennifer skriver:

  Hej! Jag jobbar själv inom barnomsorgen, och jag känner att det är något galet i förskolans värd, då det mestadels arbetar kvinnor där. Männen vågar sig inte dit! Man kan inte dra alla över en kam, det är extremt naivt! Barn behöver både kvinnliga och manliga förebilder. Det finns så många män med kompetens för förskolans värd, men som inte vågar sig dit p.ga. dessa fördomar. Kvinnliga pedagoger är långt ifrån några ”dunungar”.

 16. Louise stenberg skriver:

  Hej!

  Har mina barn på älvskogens förskola i Älvsjö. Den äldsta är 6 år nu och började skolan i augusti. Jag måste säga att vi är sååå nöjda. Bra förskolechef som är noga med vem hon anställer. Låter varje anställning ta tid för att hitta den rätta personen. Personalen på avdelningarna flyttar runt om nån i personalgruppen är sjuk för att slippa ta in nån vikarie. Och har de vikarie är det alltid samma som man känner igen, hittills bara sett kvinnliga vikarier. De lär barnen stopp min kropp och värnar om barns integritet. Vår 3:a ska börja i augusti nästa år, på samma avdelning med samma personal som äldsta sonen hade så det känns tryggt. På avslutningen i somras så sjöng alla barnen, Bara vara mig själv med Laleh. Grymt?

 17. Lina skriver:

  Har tyvärr inge tips om förskola då vi bor på andra sidan landet. Men önskar verkligen att ni hittar rätt. Det har vi gjort för våran dotter (5 år med WS) och hon har utvecklats enormt pga den fantastiska engagerade, kunniga, trygga, snälla, proffsiga personalen på hennes förskola. Så kämpa o ge dig inte förens du hittar det bästa för din dotter, det är de värt!! Nästa höst är det dags för våran tjej att börja förskoleklass och jag är redan så nervös om/hur hon ska klara det. Stor kram till dig o din dotter❤️

 18. Anna skriver:

  Som biträdande rektor på just särskolan/träningsskolan tänker jag på just det där dagligen. Det är verkligen bekymmersamt och jag är orolig över det då det rör så många av ”mina elever”. Jag försöker ha en öppen syn på de som söker jobb hos mig men jag ska erskänna att jag är mer benägen att anställa kvinnor. Samtidigt behöver jag förhålla mig till könsdiskriminering när jag anställer. Kan dock säga att jag vid ett tillfälle gjorde mig av med en person där jag fått indikationer att han förgrep sig på barn, inte sexuellt dock utan verbalt. Tur för mig att han inte var facklig eller var klok nog att vända sig till facket, för då hade jag/min skola fått böta.

  Gällande förskolor i Älvsjö vill jag slå ett slag för Solkatten, min son gick där och det var fantastiskt bra. Mycket genus, stopp min kropp och underbara pedagoger.

 19. Sofie skriver:

  Usch vad du sjönk i mina ögon just nu. Att säga en sådan sak som att de är skönt att det inte finns en endast man på din dotters förskola. Snacks om och dra alla män över kam. Hur tänkte du nu?
  Vi har äntligen fått en manlig pedagog på mina barns förskola och det finns ingen annan pedagog som är så mjuk, lyhörd, omhändertagande, snäll, varm och fantastisk med barnen som HAN!
  Skämmes Elaine Eksvärd – hoppas du för be om ursäkt offentligt!

  • Sofie skriver:

   Men fyfan vad du inte har förståelse för det Elaine varit utsatt för. Herregud. Jag känner samma som E trots att jag haft den tryggaste barndomen man kan ha. Det är inte vårat fel att vi känner så. Då får så många män sluta begå sexuella övergrepp så att vi slipper vara fördomsfulla. Just för att han är så snäll och bra med barnen så kanske du Ska vara lite mer kritisk. Tror du pedofiler är otrevliga eller?

  • liza skriver:

   Där har du helt fel. Hon behöver inte skämmas ett dugg över vad hon känner. Jag tycker snarare att om man inte har stått i samma skor som någon annan har gjort, så ska man inte uttrycka sig och säga åt någon att skämmas eller att den personen inte har rätt till att känna på ett visst sätt. Är det någon som ska skämmas, för att förlöjliga någon annans känslor, så är det du.

 20. Yvonne skriver:

  Hej!
  Låt dem gå kvar på fsk tills ni har landat i nya huset och kommit i gång.
  Så kan ni leta i lugn och ro sen när ni är på plats.
  Flytta, byta fsk kan bli lite för mycket kanske.

  Alla måste jobba enligt läroplanen och med värdegrundsfrågor. Hoppas ni ha ett ex hemma så ni kan läsa och har frågor med er i sökandet.

  / Yvonne

 21. Sofie skriver:

  Hej E. Jag förstår dig till 100%. Det du skrivit låter exakt samma som jag gjorde för två månader sedan när mina två yngsta döttrar började förskolan. Jag har tre barn, en son som är 5 och två döttrar som är 3 och 1,5. När jag tog upp min oro med mina kollegor på jobbet (som är socionomer och jobbar på socialtjänsten med barn- och unga) så tyckte de också att jag överdrev och att jag var fördomsfull mot män, då det lika gärna kunde vara en kvinna som utsätter barn). Sedan sa en av dem att det var länge Sedan de fick in en anmälan om sexuella övergrepp (men det gjorde mig inte mer lugn för då tänker jag direkt att det beror på att alla är så upptagna att de inte ser att barn far illa). Jag tänker att de får tycka att jag är fördomsfull då. Det är alla när man inte känner en person. Jag tänker såhär: hellre att jag är fördomsfull mot en man jag inte känner än att jag är naiv och mitt barn utsätts för övergrepp. Jag kanske överdriver i vissas ögon, men det skiter jag i. Mina barns välmående kommer i första hand.

 22. Diana skriver:

  Jag förstår dig helt. Det kanske inte alltid är rätt alla gånger det man tänker menar jag, men det är ens känslor och inget man kan döma tycker jag. Man har rätt att vara rädd och misstänksam även om det kränker, man har rätt att vilja skydda sitt barn med alla medel.
  Lycka till nu fina Elaine.
  Och vad kul att du börjat visa barnens ansikte mer. Så fina de är. Eller är det bara Evelyn som du visar? Vackra är de i all fall. ?

 23. Denise skriver:

  Det kommer alltid finnas barn som är dumma mot varandra, som säger olämpliga saker till varandra, oavsett diagnos eller vilken förskola de går på. Barn kan va grymma mot varandra, jag vet för jag jobbar i skolans värld. Jag jobbar på en jättebra skola men möter fula ord barn sinsemellan ändå!

 24. Anne skriver:

  Ni som tar illa vid er och tycker det är könsdiskriminering. Jag arbetar dagligen med brott mot barn och det är en stor myt,att det skulle vara många kvinnor som också begår övergrepp och har sjuka tankar. Ledsen men det är män som övervägande begår övergrepp på barn och jag håller med Elaine till hundra procent när hon säger att hon är glad att inga män arbetar på förskolan. Jag har egna barn och kommer reagera direkt om en man skulle börja på mina barns förskola. Arbetar man, eller själv har varit utsatt vill man oftast inte att män ska arbeta på förskola,detta baseras på fakta gällande att män tyvärr fortfarande begår övergrepp på barn på förskolor. Man behöver inte hålla med men ofta varken arbetar man med denna hemskhet mot barn eller själv har varit utsatt om man tycker män ska arbeta på förskolor.

  • Stina skriver:

   Det är inte speciellt vanligt att män med utbildning inom förskola begår dessa brott. Finns inget fall, däremot finns det timvikarier som blivit fällda. Men de har ingen utbildning. Gäller att skilja på detta. Vanligast är dock att övergreppen sker i hemmet, men det kan man ju inte lasta förskolepersonal för oavsett om de är män eller kvinnor.

  • Lena A skriver:

   Skall alla män misstänkas för detta då? Du verkar helt rabiat i dina åsikter. Vi behöver väl fler män i förskolan och de skall behandlas lika bra som kvinnor.

 25. Yvonne skriver:

  Hej!
  Låt dem gå kvar på förskolan tills ni har flyttat och kommit igång. Så kan ni leta i lugn och ro sen när ni är på plats. Kan bli lite mycket kanske att flytta och byta förskolan samtidigt.
  Alla måste arbeta enligt läroplanen och värdegrundsfrågor. Hoppas ni har ett ex att läsa i så ni kan ha frågor och undringar med er i ert sökande.
  Lycka till!

  / Yvonne

 26. Nina skriver:

  Men. Måste ni verkligen byta förskola? Det är inte en lång bilresa från Älvsjö till Liljeholmen. Om Evelyn trivs. Kanske är värt att pendla de år som Evelyn går kvar på föris? O eventuellt leta ny föris till Pascal när Evelyn börjar i skolan.

 27. Therese skriver:

  Om mögligheten finns så hade jag haft kvar barnen på fsk ett tag efter ni flyttat kan bli mycket med flytt o ny fsk samtidigt.

  Vi flyttade i våras lätt mon dotter gå kvar i två månader även om det är jobbigt ibland sen hade vi ett långt sommarlov innan vi började på en fsk och det var ett bra beslut för oss och för min dotter.

 28. Sofia skriver:

  Har ni funderat på familjedaghem (dagmamma)? Vi bor i Älvsjö och vår yngsta dotter går hos en helt fantastiskt ur- och skur dagmamma! Små grupper, samma personer varje dag, inga vikarier. Känns väldigt tryggt och familjärt. Ett tips!

 29. AL skriver:

  Jag håller helt med, tyvärr. Jag har själv aldrig blivit utsatt för något men det räcker med att slå upp tidningen – där står om övergrepp mot flickor/tjejer/kvinnor nästan dagligen… På mitt barns förskola har jag tydligt sagt att ev. manliga vikarier inte får byta blöja, gå på toaletten eller vila med mitt barn. De må tycka att jag är hur tokig som helst, men mina barns välmående kommer alltid först! Förskolepersonalen har också varit väldigt förstående och jag vet att de är på ”min” sida i detta. Jag är orolig för båda mina flickor pga hur samhället ser ut idag men såklart extra orolig för den av mina tjejer som har en funktionsvariation och inte själv kan skydda sig.

  • Amanda skriver:

   Förhindrar du detsamma när det gälller dina döttrars pappa, morbröder/farbröder, morfar/farfar? Det är mycket (!) större risk att övergrepp sker i händerna på dessa.

   • Jennifer skriver:

    På min flicka får jag, hennes pappa och två utvalda pedagoger byta blöja. Varför skulle det vara en rättighet att tex farfar, farbror, morbror osv skulle få byta blöja på mitt barn? Jag gör vad jag kan för att skydda mitt barn precis som jag antar att AL och ni övriga i kommentarsfältet också gör. Tycker det är klokt att inte låta en manlig vikarie byta blöja eller gå undan själv på toabesök med ens barn. Statistiken visar oss att det är klokt. Sedan anser jag överlag att föräldrar bör begränsa vilka som har tillgång till ens barns kön och nakenhet. Alla behöver inte byta blöja. Barnet kan inte skydda sig själv då är det vår uppgift att göra det. Sen om en man eller någon annan närstående känner sig kränkt för att de inte får duscha, byta blöja osv på mitt barn då får de bli kränkta, barnens rättigheter kommer framför deras stolthet.

 30. Bitte skriver:

  Du är fullstöndigt galen, AL. Får färgade människor byta blöja på din dotter? De med funktionshinder?

 31. Amanda skriver:

  Förstår din oro och med tanke på det du varit med om är det inte så konstigt att det blir särskilt stort för dig! Det är bra att lyfta fram för personalen att du vill att de jobbar aktivt med integritet och rätten till sin egen kropp. Det borde alla förskolor göra. Ibland kan vissa kanske behöva en knuff i rätt riktning från en förälder så jag tycker inte du ska känna dig besvärlig om du uttrycker en önskan om något som är viktigt för dig!

  Däremot detta med män i förskolan.. jag var på en föreläsning med Christian Eidevald där det här ämnet var temat och.. jag tänkte då och jag tänker nu att; Om vi ifrågasätter vad män gör i förskolan och om män överhuvudtaget behövs i förskolan – ska vi inte då också göra detsamma med pappor, mor/farfädrar, styvfädrar, mor/farbröder osv? För det är ju mer troligt att det är en nära anhörig som begår övergrepp. Lika lite som jag tycker man ska stänga ute t ex pappor av rädsla för att övergrepp begås, lika lite tycker jag att man ska utestänga män från att arbeta i förskolan. Tyvärr är det ju det vi, indirekt, gör när vi slänger oss med pedofilanklagelser och visar misstanke. Jag tror att det är fel väg att gå. Mer fokus på barns integritet samt på att, i förskolan, jobba på att ha arbetssätt som minskar risken för att barn t ex är ensamma med vikarier. Sen hur man jobbar på att minska risken för övergrepp i hemmet är en annan femma. Men: integritet i alla lägen!

  Bara några tankar från en förskollärare.

 32. Marie skriver:

  Att ha fördomarna mot män inom barnomsorgen är en sak tänker jag. Men att samtidigt förstå att fördomar är just fördomar. Förnuftet förstår att långt ifrån alla män begår sexuella brott. Men det tar ändå inte bort fördomarna och den oro man har. Tyvärr. Jag har oxå varit utsatt för sexuella övergrepp som barn och jag tror att man tänker på saken på ett annat sätt, än den föräldern som sluppit uppleva ngt liknande i sin barndom. Man tänker det värsta och tar inge risker att ngt liknande skulle hända sina egna barn.
  Så tänker jag.

 33. Jens skriver:

  Om du går till en läkare, ber du även då att få en kvinnlig läkare? Riktigt dumt inlägg detta. Skäms på dig!

  • Linnéa skriver:

   Jag gör det ibland, kräver att få en kvinnlig läkare redan när jag bokar läkarbesöket hos min vårdcentral. Varför skulle det vara så konstigt?

  • Christina skriver:

   Ja det kan jag göra, t ex gynekolog.
   Samma med taxichaufförer, kvinnlig om det finns.
   Dags att vakna upp och inse hur samhället faktiskt är, sorgligt.

  • J skriver:

   Alltså Jens, har du legat under en sten eller? Slå upp tidningen och läs om brotten som står uppradade och ställ dig samtidigt frågan – vad är det för en gärningsman? I huvuddelen är det män. Det borde inte vara ett dugg jobbigt för dig att veta att DU kan försvara dig eftersom du tillhör den stora grupp potentiella gärningsmän. Men de grupper som i någon eller i flera aspekter är mer utsatta för denna grupp så är det skitjobbigt att veta vilka ev konsekvenser det kan få. Visa lite jäkla respekt ist för att fortsätta i samma anda och stampa på andra. Vård är frivillig, man kan kräva ytterligare utlåtanden och JA man får absolut byta vårdgivare om man vill det. Livet är inte orättvist men mig veterligen har inte en nobbad läkare dött av inställt besök. Däremot förekommer självmord rätt frekvent bland sexuellt övergreppade så ta lite jäkla hänsyn och backa med din ”skämmes”-kommentar. Du är bara känslokall, korkad och patetisk i sammanhanget.

 34. Annmarie skriver:

  Ett av de mest korkade inlägg jag har läst. Total diskriminering av män. Låter du bli att lämna dina barn hos morfar, farfar, farbror etc också?Litar du inte på någon man?

  • Em skriver:

   Jag är nog ganska säker på att hon låter bli att lämna märken till morfar…. vilket du också skulle veta om du läser bloggen och då också förstå hennes inlägg, kanske inte hålla med men förstå. Alla har vi olika bagage som påverkar våra åsikter.

  • K skriver:

   Kan ju säga av egen erfarenhet att ja, det är sjukt svårt lämna sina barn till manliga familjemedlemmar: hur mycket jag än älskar dem och inte tror att ngt kommer hända. För jag VET inte, och det i sig räcker. Att det finns de som inte förstår och tar det personligt är sjukt sekundärt.

 35. A skriver:

  Älvskogens förskola, som ni kommer bo supernära, är toppen & har 2 manliga, helt fantastiska, pedagoger. Lokalerna, speciellt toaletterna/blöjbytesstationerna är extremt öppna (finns ingen chans att någon kan göra nått ”ifred”) och barnen har verkligen lärt sig Stopp min kropp från början.

  • Tina skriver:

   Varför skulle manlig dagispersonal vara någonting speciellt? föredrar iofs dagmamma, men det beror på att jag inte tror på institutioner

   • A skriver:

    Well, berättade bara att det FINNS manliga pedagoger på den närmsta förskolan och att de är bra då E verkar tveksam till just manliga pedagoger. Jag var själv tveksam innan jag såg hur bra det är för barnen att ha både män o kvinnor blandat.

 36. AL skriver:

  Absolut inte. Jag kan ”skydda” mig själv, min friska dotter kan säkert det också men inte den dotter som har ett funktionshinder. I dessa lägen är hon helt försvarslös och då känns det tryggast att inte lita på någon utomstående och att på något sätt undvika situationer där hon skulle kunna råka illa ut… Galet? Ja, kanske. Men det känns otroligt jobbigt att hon skulle kunna råka ut för något sådant och sedan inte heller kunna berätta för någon om det…

 37. feff skriver:

  hej elaine. har ingen förskola jag kan rekomendera då vi ej bor i sverige, men jag har oxå en dotter på 2,5 år som skelar. ibland kan jah bli ledsen när jag tänker på det och börja gråta. ibland tänker jag att jag själv måste vara stark för att kunna ge henne ett bra självförtroende så hon inte känner sig annorlunda. det blir svårare ju äldre hon blir för dem blir ju så medvetna. plus barnen runt omkring som drar bort glasögonen på henne.

 38. Helena skriver:

  Vänta lite. Ni kräver av en person med ett trauma att hon ska ’sätta sig över’ sina reaktioner…
  Skulle ni ifrågasätta alla som är hundrädda efter att ha blivit bitna också? Säga att det är fel av dem att byta sida på gärna? Detta är dessutom inte ens jämförbart mer än i principen!

 39. Åsa skriver:

  Hej Elaine,
  Jag vill bara skicka en varm kram.
  Det här kommer gå hur bra som helst! – Åsa

 40. Också fd älvsjöbo skriver:

  Jag skulle INTE rekommendera Eken, Trollsländan och co. Vissa pedagoger är superbra medan andra är ovälkommande och oengagerade, är själv lärare och så som vissa betett sig mot mitt barn är under all kritik.

  Jag skulle se mig om närmare Långbro hellre än Älvsjö c. Vet inte vart du bor men finns två väldigt populära förskolor vid Sjätte Novembervägen samt ännu längre upp i Långbro finns Bullerbyn etc.. västa är ju att du bokar in dig på visningar och går runt och kollar. Får en känsla och kan ställa frågor.
  Har ni orken att ta er en bit finns jättebra förskolor i Telefonplan och Midsommarkransen.

 41. Eva skriver:

  Titta upp svenska kyrkans försskola om det finns någon hos er. De i vår kommun jobbar med dessa delar och tar ej in okända vikarier osv.

 42. Emma skriver:

  Förstår helt. Valde en förskola längre bort då närmsta förskolan hade två unga manliga praktikanter som skulle vara där i flera månader. No way att jag stoppar min dotter där även om dessa praktikanter är helt normala. Tar inte risken, skulle inte kunna slappna av.

  Tycker att förskolan ska fortsätta bestå av kvinnlig personal i huvudsak precis som jag tycker att brandmän ska vara män. ”Va? HUR kan du säga så, är du galen?” kanske någon tänker men ja. Om man är en stor person och sitter fast i ett brinnande hus och behöver bli utburen ska man känna sig trygg med att det kommer någon som verkligen orkar. Därför borde det finnas mer män i äldrevården också som är ett fysiskt tungt jobb. Och fler kvinnor i gruvorna där mycket är datoriserat idag och inte handlar om stenkross. Osv.

 43. Karin skriver:

  Jag skulle rekommendera Baltazar. Vi har bägge våra barn där och tycker att det är en väldigt bra förskola. Dom får även bra betyg i de föräldraenkäter som görs.

 44. Stephanie skriver:

  Förstår dig helt och tänker precis så. PTSD? Ja! Men om all terapi jag har gått och all insikt och visdom jag har hittills och ”skiten” jag utsattes för inte ska vara förgäves så tänker jag ställa dem obekväma frågorna och kämpa. Allt annat är slöseri.

 45. Marre skriver:

  Kör Vindleken, en ur- och skuris. Endast kvinnor som jobbat där läänge. De har jobbat mycket med just förskolebrevet. Stopp min kropp etc. Men långa köer tyvärr..

 46. Alva skriver:

  ? hoppas det ordnar sig. Förstår din oro Elaine ?

 47. Linda skriver:

  Hej!
  Förstår att rädsla är någonting som man aldrig kan bli av med, men att läsa de du skriver tycker jag är lite i mina ögon ”fel”. ( kan dock inte bestämma rätt eller fel för folk ) jag tycker de behövs med män i förskolan , men mer utbildning i alla led om mycket , vill vi ha ett yrke där enbart kvinnor kan jobba ? Där männen känner sig ovälkomna pga vad andra män har gjort ? Jag vill att min son ska se alla olika kön i olika yrken för att han sen nör han är stor ska välja vad han vill jobba med, utan att folk ska vara rädda för honom för att han är just född kille …

 48. Cina skriver:

  Matrisen på Långsjövägen. Världens bästa förskola, och jag är själv förskollärare. Haft mina barn där i 6 år nu. Rekommenderas varmt!

 49. Madeleine skriver:

  Hej!

  Brukar egentligen aldrig kommentera men vill tipsa om ”Solängen” i Älvsjö. Mina barn (1,5 & 4år ) går där och barnen + vi vuxna trivs super bra. Pedagogerna gör ett fantastiskt arbete med barnen.

  Själv jobbar jag som förskollärare i Fruängen, där har vi ett barn med William syndrom i min grupp. Tack för att du valt att vara öppen med din dotters diagnos, det har hjälpt mig i mitt arbete som förskollärare för detta barn i vår grupp, gett mig förståelse och mer insikt.

  Lycka till i letandet av förskola!

 50. Olivia skriver:

  Jag undrar hur du tänker ang de som har varit utsatta av sina mammor under sin barndom? De som på samma sätt som du har svårt att lita på personer men i detta fall känner så angående de kvinnor runtom kring sig?

 51. Kikki skriver:

  Tack för allt du kämpar för. Att läsa din bok var tufft för mig men ack så viktig den är, för alla. Det tog mig ett år att ta tag i den och läsa. Plötsligt bara var de där framför mig på biblioteket. Fanns inga ursäkter.
  Jag har själv tråkiga erfafenheter i bagaget. Jag har stora problem med detta när det kommer till min dotter som snart blir 5. När jag ser en manlig vikarie så blir jag nervös och ber att denne inte ska vara på just hennes avdelning. Nu senast var så fallet och när min dotter berättar att den här personen kliat henne på ryggen på vilan (hon själv ville det) så började jag hyperventilera och bad min man prata med henne om detta. Jag fixar inte det här. Hur ska jag kunna skydda henne om hon själv ”vill”? Jag blir äcklad bara av tanken att han har kliat hennes rygg för jag känner inte honom och jag tycker det är fel även om det är ”oskyldigt”. Jag är arg men vågar inget säga. Jag är också ”bråkig” och orkar inte vara det hela tiden. Jag vill bara att det ska fungera.. tanken på att lillasyster ska börja på förskolan om ca ett halvår gör mig gråtfärdig..

 52. M skriver:

  Om ni känner att Telefonplan kan vara något för er så finns det en superbra fsk där, mikrofonens fsk. Har släkt och vänner som mer än gärna tar bussen från Älvsjö till Telefonplan bara för att den är så bra (inget direkt avstånd). Det finns en manlig fsk pedagog och han jobbar på storbarns avd tillsammans med två kvinnor, har bara gott att säga om honom. All annan personal är kvinnlig. I övrigt har de även barn med olika ”superkrafter” som självklart är en välkommen del i barngrupperna. Jag själv tycker att de är helt fantastiskt att alla är tillsammans och ingen känner sig utanför, det är mycket fokus på lika värde & stopp min kropp!

 53. Hanna skriver:

  Hej! Våra tre barn har gått på Långsjö förskola. Ett går kvar. Den är väldigt bra! ALLA i personalen är öppna för att kommunicera kring det som man ev behöver eller är orolig kring. De ser alla barn och ger stöd där det behövs. /Hanna

Lämna en kommentar