Civilkurage eller bråkig?


Godmorgon mina fina! Denna vecka känns som en bra bloggvecka. Jag känner mig lugn, harmonisk och utvilad. Gustav och jag hade ett långt samtal om att ta fighter offentligt hur värt eller ovärt det är. Han tycker helt klart att jag ska ta fighter som den för Cissi eftersom det reflekterar vad många sexuellt utnyttjade drabbas av – förminskning och shaming. Jag har lärt mig sålla kan jag säga, men ibland slås jag av hur lite civilkurage det finns i samhället och hur folk hellre håller om sitt anseende istället för att stå upp för det som är rätt. Jag tycker det är rätt sorgligt.

Jag antar att mitt sätt att vara skrämmer vissa. De tycker att jag bråkar. Men jag är ingen bråkig person, däremot har jag inga problem att säga till när någon gör fel. Som häromdagen var någon sjukt otrevlig mot en äldre man som inte förstod sig på pekskärmarna på SJ. Han skulle få hjälp hos kundtjänst, liksom vi som stod i kö efter honom. Jag antar att hon som satt bakom luckan var stressad och därför lät irriterad på hans frågor. Hans rygg var krokig, rösten darrig och ögonen stora och frågande. Han var vilse i denna högteknologiska värld och han behövde inte kvinnans snärtiga och irriterande svar när han tagit sig mod att ställa frågor. Hon himlade med ögonen och drog långa suckar när han försökte förstå hennes svar som dessutom innefattade en hel del engelska ord. Jag stod bakom den äldre mannen och såg hur hans axlar höjdes och sänktes i både skam och uppgivenhet. Jag blev så ledsen för hans skull och tillslut efter kanske hennes åttonde suck så gick jag fram, såg mannen vänligt i ögonen som i att säga ”förlåt för detta, men jag måste göra något”. Ett ljus tändes i hans ögon och han log. Jag kände mig splittrad för jag vill inte skälla ut folk publikt. Jag vill heller inte betraktas som nån diva då man är halvt offentlig och folk kommer märka att ”den där retorikern på tv” skäller ut en person på kundservice. Men det här var att stå upp för en äldre man som blev felbehandlad, nedtryckt och förnedrad. Jag var inte retoriker, jag var en medmänniska. Jag tycker alla ska vara det så gott det bara går. Jag blev arg, jättearg. Men mest blev jag ledsen för någonstans såg jag farfar i den äldre mannen. Hur svårt det är att hänga med, men att de ändå försöker. Jag fick blinka bort tårarna mellan orden:

– Du tilltalar inte kunder.. människor på det här sättet. Jag vet inte om du har missat det, men det står kundTJÄNST på din lucka. Du ska stå, folk som behöver hjälp, till tjänst. Du ska inte trycka ned någon. Hur vågar du tilltala honom på det här sättet?

– Det är ingen fara, försökte den äldre mannen ursäktande men jag hejdade honom och tittade på kvinnan som mest såg uttråkad ut.

– Jo, det är en fara. Fara för folks välmående och hälsa när det finns folk som du som trycker ner andra. Nu ska jag kliva av denna kö och hjälpa mannen med det som egentligen är ditt jobb.

Hon gjorde ansats att prata men jag höll upp en hand för att stoppa henne. Jag var för arg för att höra vad hon hade att säga. Jag ville bara att hon skulle veta att hon gjort fel. Jag torkade bort en ilsken tår och gick med mannen till biljettmaskinerna och hjälpte honom. Han var så tacksam och gav mig en kram. Jag höll fan på att bryta ihop i den kramen. Kändes som det var farfar som kramade mig på nån vänster. Älskade äldre generation, som jag älskar er.

När Anitha Schulman blev trashad offentligt i en dialog mellan två kändisbröder som man ”ska vara rädd för” så höjde jag och fler rösten för att släktdispyter kan man ha någon annanstans. Jag känner inte Anitha, vet inte vad hon är för en person. Men det spelar ingen roll, jag kände med henne i den situationen och ser man att något är fel så tycker jag man kan säga det.

Cissi känner jag. Och när två av hennes vänner diskuterar huruvida hennes diagnos eller ålder kunde vara skäl till en våldtäkt så höjer jag rösten också. När en våldtäktsman benämns vid sitt smeknamn ”Virre” i samma situation så blir jag beklämd. Mest för att det är en fråga jag brinner för och kan – den om sexuella övergrepp. Ska jag vara tyst här så blir det nästan konstigt.

Eftersom höja rösten är relativt ovanligt i Sverige så blir man betraktad som bråkig. Men jag varken hatar eller bråkar, jag vågar säga när jag tycker saker är fel. Jag vågar säga det högt. Jag är så glad för er där ute som gör detsamma! Låt oss bli fler

Bloggvännerna har ordet

52 svar till “Civilkurage eller bråkig?”


 1. Amanda skriver:

  Vad sa du till henne?

 2. Malin skriver:

  Stor skillnad på att markera och att bråka. Markera gör man för att hjälpa andra. Helt rätt.

  Min fråga blir tyvärr, kallas män bråkiga på arbetsplatser (tex) där de höjer sin röst och markerar på möten? Nix. Får män en hand i ansiktet på möten när de för fram frågor eller åsikter? Nix. Får män höra ”tänk på din ton” när de argumenterar. Nix.
  Ledsamt. Tycker att debatten metoo borde innefatta mer än sexuella brott. Fortsätt i debatten å lägg till de uråldriga inarbetade omoderna hierarkiska skillnaderna mellan kön också. Jämlikhet. Skilj inte på män och kvinnor. Alla ska behandlas lika.

  • Amanda skriver:

   Hon hade nog reagerat likadant om det var en man som gjorde som den tjejen i kundtjänsten ska du se

   • Malin skriver:

    Missar min poäng. Givetvis hade hon reagerat. Helt rätt d du skriver.
    Vad jag menar och undrar är varför kvinnor kallas bråkiga när vi reagerar. Inget annat.

 3. K skriver:

  Reagerade också på ”Virren”! Kändes verkligen fel att använda smeknamn där.

  Och ja hur gick det med den äldre mannen?

  Tycker du är jättebra på att ta ”rätt”fighter och inte bråka, vara ge stöd när det behövs. Tror säkert Cissi känner mkt stöd i kommentarsfältet etc men när någon med en stor plattform står upp för henne känns sett nog extra skönt 🙂
  Tex om jag blir mobbad i skolan så kan man söka tröst hos kompisar online men inget går upp emot när nån i klassen säger ifrån. Bra Elaine 🙂

 4. M skriver:

  Vad sa du till henne? Vad sa hon tillbaka?

 5. Samira skriver:

  Du är bäst! Om ALLA kunde göra och tänka precis så, då skulle världens vara en bättre plats.

 6. Ida skriver:

  Att vissa kunder kan behöva mer tid och annan service än andra i kundservice är så jäkla svårt för vissa att förstå! Hade det varit min morfar som stod där och blev dåligt bemött hade jag blivit glad över att någon stod upp för honom ❤

 7. Frida skriver:

  Mega like för att du hjälpte den äldre mannen!!

 8. Lisa skriver:

  Tack för att du är så jäkla bra!! ❤️ Låt oss bli fler som vågar!!

 9. Eva skriver:

  Om det fanns fler som DU skulle världen vara så mkt bättre. All heder till dig som vågar säga ifrån.

 10. Anna skriver:

  Vad helst du gör för en av dessa mina minsta, det har du gjort för mig, sa Jesus.

 11. Josefin skriver:

  ❤️ Älskar vad du gjorde för den äldre mannen, så fint och så viktigt.

 12. Diana skriver:

  Jag får ont i magen av inlägget, får tårar som nästan väller fram och är tacksam för att det finns såna som du. Tack Elaine, det kan lika gärna vara ens farfar, min egna far eller mor nästa gång. Tack.

 13. H skriver:

  I min omgivning er jeg den eneste som sier ifra.. det er så slitsomt, for man blir alltid sett på som en bråkmaker. Men jeg klarer ikke å la være, selv om jeg aldri får støtte. 🙂

  • Hmm skriver:

   Jag är som du men vad som får mig att orka vidare är att jag vet att jag inte kunnat sova om natten om jag inte visste att jag sagt ifrån när jag vet att jag kunnat.

   Jag kan vara den som stöttar dig i tanken när du känner att du står ensam. ??

   • H skriver:

    Takk! Jeg pleier faktisk å tenke på personer som Elaine, på at hun hadde gitt meg tummen upp.. nå kan jeg tenke på deg og ❤️

  • Sofia skriver:

   Jag är likadan. Den dagen folk inte bryr sig tillräckligt för att säga ifrån är början till slutet. Så kämpa!

 14. Anette skriver:

  Du är så jäkla bra, igen och igen. Känner själv igen det där att vara bråkig och jobbig. Jag har alltid haft rättvisetänk och alltid stått upp för de som mest behöver det, barn o gamla framför allt. Hur i helvete kan vänner svika en som blivit våldtagen?! Dem är ju lika korkade och okänsliga som den som våldtar.

 15. Johanna skriver:

  Så fin (och samtidigt tråkig såklart) berättelse om mannen. Som du skriver, dom äldre generationerna är så viktiga och vi behöver dom. Aldrig att dom ska vara en börda bara för att dom inte tar till sig nyheter lika snabbt som vi yngre.<3

 16. Marthemamma skriver:

  Tenk om flere hadde vært som deg❤

 17. Mollan skriver:

  Fantastiskt, tycker inte alls att det är bråkigt (och som nån skrev före mej, en man skulle aldrig kallas ”bråkig” om han gjort samma) utan civilkurage som ALLA borde ha. Men! Som uppfostrad att inte ”bråka” eller ”vara obekväm” – snälla tips hur en ska VÅGA?!

  • Ninna skriver:

   Att hitta den slags mod där man står upp för någon är bland det bästa som hänt mig. Men det är inte alltid rätt och lätt. Det kan vara omtumlande känslomässigt, någon gång har jag nästan börjat gråta..man lider med den man hjälper och lider med folk som är helt apatiska och hellre låter någon dö framför en. För mig krävdes det situationer där det är mycket folk och ingen gjorde något.. Behövde bara kolla på dem och bestämde mig snabbt att jag ska agera.
   Det minsta vi kan göra för våra medmänniskor är att hjälpa varandra och stå upp för varandra.
   Att hjälpa någon är inte att bråka, men om det krävs så får de gärna uppfatta det som bråk.. i slutändan , vad är viktigare, att jag hjälper en utsatt människa eller hur andra som står som blinda och döva uppfattar mig?
   Du kommer säkert hamna i en situation där du ställs inför det valet. Bara du själv kan avgöra hur du ska hantera den

  • Carro skriver:

   När man gjort det en gång är det lättare gången efter. Prova!

 18. Ana skriver:

  Helt rätt. Man måste våga säga ifrån, hur uttittad man än må bli i den situationen, för det blir man garanterat här i vårt land. I andra länder, ex Grekland är man mer van vid att säga ifrån, offentligt eller ej. Vi måste bli bättre på att ”våga vägra skit” och stå upp för andra människor. #sägifrån

 19. Louise skriver:

  Bra där! Helt rätt.

 20. Ninna skriver:

  Du är en Ängel❤, vet inget annat ord för ett så stort hjärta och mod som du har. Var stolt över dig själv hur fin människa du är. Dina barn kommer kunna läsa det här om många år och se vilken hjälte du är som står upp för människor i nöd. Det är bland det största en människa kan åstadkomma i sitt liv.

  Vi är fler som brinner för orättvisa, jag hade agerat precis som dig. Hur kan man bara stå och titta och inte göra något?.
  Har hamnat i några situationer där jag agerat, ex då jag bett en tågvärd ringa ambulans åt en kvinna som uppenbarligen druckit för mycket eller tagit droger. Vissa tillfällen såg ut som att hon skulle dö. Hon satt med en man som inte heller såg kry ut. Det gjorde mig livrädd men jag kunde inte bara sitta still och inte göra något. Nej, kan du mäta puls och se på hudtonen och ögonens pupiller är utvigade så är något fel. Jag är inte läkare, men att sitta i ett proppfullt tåg där ingen gör något är jobbigt. Det finns alltid något man kan göra..
  Vi måste, vi är medmänniskor. Vi ska hjälpa varandra, skydda varandra.
  Barn och äldre människor är de som oftast behöver en röst när de är utsatta- där ska ingen tveka att göra rätt. Vi måste våga göra världen till en trevligare och finare värld. Vi måste agera.

 21. Lotta skriver:

  Du gjorde/gör helt rätt! Fler borde agera som du gjorde. Man kan alltid ”rycka in” och fråga om man kan hjälpa till med nåt.

  Och angående Cissis så kallade ”vänner”: med såna vänner behöver man inga fiender. Obegripligt framför allt då en av dem har en dotter själv.

  Du är inte bråkig, utan endast modig, klok och vettig! Kanske framför allt klok, som tyvärr inte alla är. Det finns många som inte har alla hästar hemma.

 22. Xufe skriver:

  Elaine, du är bäst. Älskar att läsa om dina åsikter och sådana situationer för jag känner igen mig så väl. Fler borde vara som du ❤️❤️

 23. Tanten skriver:

  Jag håller med dig Elaine. Och fortsätt så! Civilkurage har vi lite av idag tyvärr. ?

 24. Bella skriver:

  Jag blir också alltid kallad för bråkig och uppkäftig. Jag tar dock oftast fighten för andra som inte säger något själva… vet inte om det är bra eller dåligt. Ibland är det bra men ibland blir det att den som jag har tagit fighten för vänder ryggen mot mig.

  • Annettan skriver:

   Bella, du är tyvärr inte ensam i din situation. Jag har till och med fått det uppskrivet som ett ”problem” hos mig som person, av en chef, i mitt målsamtalskort. Att jag inte ska ta andras figther…
   Det kostar på att vara den bråkiga och stå uppför det som är rätt. Och ibland dessutom bli ”övergiven” av den man försvarar! Men det skulle också kosta en del av min själ att alltid tiga still. Jag håller därför på att lära mig att bara ta de fighter som är värda att slåss för. För att jag måste ta dem. Annars skulle jag vara lika död inombords som de som alltid är tysta – när det väl gäller, de som alltid vänder sig bort, alltid håller med den starkaste parten…
   Så stå på dig. Minns att vi är fler. Minns att det inte bara är du som blir illa tilltygad i anseende för att du visar civilkurage medans andra sitter och ojar sig över tidningsartiklar där ”ingen gör något nuförtiden” där andra råkar illa ut och samtidigt tittar bort istället för att göra/säga något själva när det behövs. Stå upp för det som är rätt – och för ditt eget inre välmående! Du är inte ensam, Bella…

 25. Ennet skriver:

  Vad bra att du hjälpte den gamle mannen och sa till damen i kundtjänsten om hennes dåliga beteende! Blir så glad när jag läser om människor som står upp för varandra, det peppar till att göra samma! Den äldre mannen hade kunnat vara min pappa.

 26. Caroline skriver:

  Du är så bra ❤️

 27. A-L skriver:

  Jag älskar det faktum att du står verkligen upp för dem som behöver det. Det här bevisar det bara ytterligare. Jag önskar bara att fler vågade!

  Jag vet att det kan vara både obehagligt och tufft att stå upp när det blåser. För man står ju knappast i medvind när man säger i från. Och det kan vara nog så jobbigt.

 28. Maria skriver:

  BÄSTA Elaine!

  Så himla fint gjort med den äldre herren. Jag har också hjälpt många äldre oxh chockas av att inte fler gör de. Behöver iofs inte vara en äldre såklart.

  En lite jest som kan betyda så mycket. Blir alldeles varm ❤️ Tack för att du tar kamperna!

 29. Maria skriver:

  Jag tycker det vettigt att agera och säga ifrån när man upplever att någon blir felbehandlad. Jag förstår bara inte varför du behövde bli lika otrevlig som hon var? Att reagera känslomässigt är en sak, att agera känslomässigt är en annan.

  Jag har själv lätt för att både reagera och agera känslosamt och tycker sällan det blir helt lyckat. Fokus hamnar lätt fel – mer på ”hur” än ”varför” man reagerar/agerar.

  Å andra sidan är väl det bättre, iaf i såna här sammanhang, att agera känslosamt än att inte agera alls. Det är det tillräckligt många som gör.

 30. Caroline skriver:

  Bra gjort! Jag tycker du gjorde helt rätt! ❤️

 31. Karin skriver:

  Du är bäst ❤️❤️❤️❤️

 32. Sofia skriver:

  Åh ❤
  Alltså Tack för folk som du.
  Vad glad och rörd jag blir att du hjälpte mannen.
  Och vad bra att du skrev det du sa till hon i kundtjänst, då kan vi som läser veta vad en kan säga i en sådan situation och faktiskt göra det, jag brukar bli så arg att jag inte kan tänka hur jag ska säga något (utan att bara skrika och vara elak) och inte säger något alls istället… men vill ju säga ifrån när någon gör fel/illa någon annan.

 33. wigwag skriver:

  Tycker du gjorde fel. En sanslös överreaktion. Om alla gjorde som du skulle det sluta med kaos och slagsmål i varenda köbildning i det här landet. Om jag stått bakom dig i den där kön och tagit mig samma friheter, dvs spontanreagerat på nåt jag upplevde som fel för att bistå en annan människa, hade jag klivit fram och försvarat kundtjänstkvinnan i hennes yrkesutövning. Klaga och protestera på den hjälp vi anser oss ha rätt till gör vi här i Sverige i efterhand, skriftligt, och alltid till överordnade chefer med ansvar att ta i tu med problemen.

  • Christina skriver:

   Om man jobbar i ett serviceyrke ska man ge just service, inte vara otrevlig. Så den anställda behövde bli påmind om det.

   Dessutom är Sverige än så länge ett civiliserat land där sådant här inte leder till storbråk. Kan tänka mig att det kunde göra det i andra länder med andra lagar, regler, kultur, etc än Sverige.

  • Mia skriver:

   Vad är det du skulle försvarat menar du? Kundtjänstkvinnans rätt att bete sig illa? Det har hon inte

 34. Annonym skriver:

  Behovde verkligen lasa detta! ????

  Jag hojer rosten ofta och mycket nar saker ar fel.

  Jag arbetade pa ett aldreboende som timmis. Behovde hjalp med en kund som var dalig I magen. Var dar ett par ganger. Da det var dubbelbemanning sa sokte jag min kollega.

  Sista gangen hon kom hojde hon rosten och var inte sarskilt trevlig.. jag blev chockad och var lika trevlig mot honom som vanligt.

  Efterat tog jag upp det med chefen fast att jag visste att jag skulle fa sparken. Fick saklart sparken. personalen det handlade om har sa gott anseende dar enligt enhetschefen. Jag maste ljuga. Hon namnde aven att kunden den aldre kunde saga till om denne bkivit dalig behandlad..

  Sa som det var 1. Aldre ar tacksamma vill inte vara nagon till last.

  2 den aldre det berorde var inte klar I huvudet, hur ska denne kunna saga det till dig?

  Facket satt med och godtog detta, var sa arg sa jag skakade.. inte ens en avvikelse gjordes.

  Nar jag fick en annan tjanst I samma koncern sa tog min davvarande chef upp det. Denne blev upprord. Alskar att hjalpa folk I varden men inte alla kappar ihjul och allt som sopas under mattan.. det kan vara en sjalv om nagra ar, nagon maste satta ribban..

  Jag fick ryktet som den jobbiga.. star fort upp for folk! Alla andra kan dra at helvete..

 35. Therese skriver:

  Heja dig som hjälpte mannen! Jag blir själv galen på sånt där! Senast på bussen när en busschaufför var sjukt otrevlig och sarkastisk mot en gammal dam med hörapparater som inte förstod att hon hade för lågt saldo på sitt kort. Men då sa en yngre man ifrån innan jag hann.
  Avskyr såna översittarfasoner mot äldre människor som bara försöker hänga med bäst de kan!

 36. Alva skriver:

  Förminskning och shaming. Där satte du ord på det igen. Exakt det som hände mig med äcklet i rs- man blev ifrågasatt anklagad. Jag önskar detta till ingen. Det är en erfarenhet man kan leva utan. Uthängningen av sb (som inte är gjord av mig ligger kvar på nätet). Det räcker och googla rs våldtäkt så kommer den upp och jag hoppas den alltid kommer ligga där- en liten tröst för mig som är en av dem han utsatte för sin skit. Som sagt det spelar ingen roll hur mycket han försöker låtsas genom och leva ett fejk familjeliv- han är den han är sjuk i huvudet, och det får han leva med. Jag tycker det är bra att stå upp för de utsatta.

 37. Malin skriver:

  Så himla bra gjort!! Så glad jag blir å gubbens vägnar <3 Jag håller helt med, mer civilkurage bland folket tack!
  Du kan ju inte alltid vara "retorikern på tv", ibland är du bara mamma, partner, medmänniska, Elaine, helt enkelt. Fint gjort av dig. Kram

 38. Francisca skriver:

  Hej Elaine!!

  Det var så vackert det du gjorde, vilken medmänniska du är❤️. Tyvärr inte många reagerar när orättvisa förekommer i sådana situationer. En vacker dag kommer denna dam befinna sig i ett liknande situation och inte vill hon bli behandlad på det sättet hon behandlade äldre herrn.

  Det du gör är underbart, kämpa vidare för barns rättigheter och medmänniskor och bråkig är du icke. Du är bara emot alla normer och säger ditt. Love your work!! Du är inspirerande! ❤️❤️❤️??

 39. Emma skriver:

  Så fint och viktigt att du hjälpte den äldre mannen! ?

 40. Amanda skriver:

  Åh vad jag känner igen mig i din text. Sa ifrån till ett gäng killar på Bajen-matchen igår som stod och ropade elaka saker till några andra i klacken. Jag fick höra både det ena och andra till svar men det gjorde inget, jag log inombords för jag blev stolt över mig själv. Jag tycker att det ska vara okej att vara stolt över sig själv i sådana situationer. Får en mer positiv syn på framtiden när jag tänker att civilkurage finns, och man måste ju börja med sig själv.

  Imorgon har jag och 4 andra tjejer på min högskoleutbildning möte med vd:n för skolan, då vi och resterande tjejer från klassen uppfattat de manliga lärarna som extremt sexistiska. Jag är livrädd och har ont i magen, men jag känner mig ändå glad på något konstigt sätt.

  Tack för att du inspirerar och för att du också har civilkurage.

 41. Heja dig Elaine och alla andra här som berättar om era stunder av mod för att stå upp för och hjälpa andra. Ni är fantastiska och allt annat än bråkiga i de lägena!

Lämna en kommentar