”Måste hon flasha bröstet?”


Jag har ammat två barn 14 månader vardera och ammar fortfarande mitt tredje som är snart 2 månader. Aldrig har någon sagt något om att jag ammar öppet. Aldrig. Jag trodde inte de människorna fanns, de som kritiserade mammor som matar sina barn. Förrän igår kväll på instagram då några tomtar kommenterade. Jag har aldrig fått några kommentarer och heller inte behövt svar på tal om det. Men skulle någon mot förmodan säga något så skulle jag säga något tillbaka. Och jag skulle nog inte var så trevlig. Jag skulle lacka till och med. ”Du får räkna med att folk blir provocerade när du slänger upp tutten sådär”. Hur kan man säga en sån sak? Provocerad av att ett barn får mat? Säger de samma sak till tjejer som går i korta kjolar och blir kallade horor. ”Du får räkna med det.”? En person som bara ville vara fin ska räkna med sexistiska påhopp och en som ammar sitt barn får räkna med att folk blir provocerade.

Måste du flasha tutten?

Jag flashar inte tutten jag matar mitt barn, måste du titta?

Det känns inte naturligt för mig att stirra in i en tutte på en offentlig restaurang. 

Inte för mig heller. Därför tittar jag på mitt sällskap och maten. Testa det du med.

Kan du inte hitta en privat vrå och amma på? Det är bättre för barnet.

Det fanns inte en sån plats här på cafét. Mitt barn är hungrigt och vill ha mat nu. Men brukar du leta efter en privat vrå innan du äter när du är vrålhungrig? Förklara det för ett skrikande spädbarn.

Kan du inte ha en duk över barnet.

Han äter inte gärna med en duk över huvudet. Men jag har en till ditt huvud om du inte vill se. Äter du bra under den tror du?

Här visar vi tuttarna.

Här matar vi barn

(och du håller käften).

Är det för att provocera som du visar bröstet.

Jag har gett bröstet till mitt barn för att mätta honom. Är det för att provocera mig du säger att jag ”visar bröstet”, du lyckas nämligen.

Erkänn att bilden gör dig irriterad men kom inte och säg att jag vill irritera dig.

Det kanske är mindblowing men ??Jag tänker inte på dig i denna situation, jag tänker på mitt barn.

Bloggvännerna har ordet

38 svar till “”Måste hon flasha bröstet?””


 1. En av alla S. skriver:

  Åååh jag är så trött på denna fråga. Varför diskuteras offentlig amning fortfarande, år 2017? Håller helt med dig Elaine. Tänk er en pappa som flaskmatar sitt spädbarn samtidigt som han har lagt en filt över ansiktet på ungen. Nej just det. Händer icke.

  Eller en mormor som tröstar sitt barnbarn som just slagit sig. Med en filt över barnets huvud.

 2. Sanne skriver:

  Mammors bröst är till för att mata sina barn. Hur kan detta vara provocerande?
  Om det är provocerande för dig är du dum i huvudet och det är ditt problem. Titta åt ett annat håll och håll klaffen.

 3. Maria skriver:

  Du får gärna amma ditt barn precis som du vill, när du vill och hur du vill – ditt beslut och frågan är tröttsam (och kommentarerna)

  Det enda jag, personligen, tänkte lite över är det faktum att du inte alls har några problem att amma så öppet som du gör, men är noga med att täcka över bröstet på fotot på bloggen. Blev nyfiken på varför? Vad är skillnaden i offentlighet?

  • Jessica skriver:

   Jag vet inte hur Elaine tänker, men själv tänker jag att på en restaurang kan du enkelt ignorera kvinnan som ammar. En bild på en blogg eller instagram är ju till för att tittas på.

  • Johanna skriver:

   Jag tolkade det som att hon täckte över barnets ansikte, inte bröstet.

 4. Therese tellbom skriver:

  Amma varsomhelst och närsomhelst tycker jag! Jag har ammat typ överallt, eftersom bebisar ju ofta blir hungriga överallt!

  Sedan ser det ju olika ut när vi ammar. Alla gör så som passar dom. Jag tyckte amningslinne var perfekt. Hade ofta nån typ av blus, skjorta, tröja över så man slapp dra upp över magen.

 5. Jessica skriver:

  Klart ungen ska ha mat när den är hungrig. Har själv ammat gåendes, på tunnelbanan och bänkar på Drottninggatan. och ingen vill äta under en sjal. Barn vill ofta ha ögonkontakt med mamma när de äter. Däremot har jag alltid haft amningstoppar. Inte för andras skull utan för att jag inte känner mig bekväm med att ta fram hela bröstet. Även då kan man få klagomål och då ska man verkligen göra sitt yttersta för att se någon bit bröst överhuvudtaget.

 6. Angélique skriver:

  Du gör helt rätt Elaine. Önskade mig jag hade kunnat amma mina barn mer än tre veckor eller kunnat ge verbalt kontra till folk som du gör det !
  Bises!

 7. Nina skriver:

  Jag själv känner mig inte bekväm att amma öppet utan har hellre en sjal som täcker. Men jag har absolut inget emot de som väljer att amma öppet. Det är naturligt och bebisen ska ha tillgång till sin mat exakt när den vill ❤

 8. J | Noees, Amandus och Elviras studietokiga mamma skriver:

  Läste att modeikonen Donna Karan hade uttryckt sig så iom allt som kommit fram kring den kände regissören som är involverad i sexuella ofredanden. Att kvinnor skulle sluta förvånas över människors reaktioner när de klär sig utmanande. Jag tänker att samhällsdebatten kring sånt här inte kommit speciellt långt på många ställen i världen. Tyvärr. Och blir således inte jätteförvånad utan snarare ledsen. Men men, det är bara att kämpa på. För våra barns skull.

 9. Johanna skriver:

  Du är så J Ä V L A fantastiskt. Älskakr hur du besvarar den sjuka kritiken gällande att mata sitt barn. Människor måste komma ifrån normen att de är en tutte/bröst som är i centrum, de är matning som sker, inget annat! Önskar de fanns fler som dej, världen skulle vara en sådan vackrare plats för våra barn att växa upp på då.

  Önskar att man själv hade orkar stått emot mer när man ammade. En pojke på 6år idag, ammade länge, 1,5 år, han vägrade mat. Otaliga gånger som folk pekade o stirrade o man blev ombedd att gå å amma på toa (!), eller med en jävla sjal över barnet. Då ville han verkligen äta…
  tack för allt du gör!!! ❤️

  • Jessica skriver:

   Verkligen mysigt att äta inne på en toa tänker jag… Och vet de hur länge vissa barn äter? Ska man ockupera toaletten 20-30 min då?

 10. Ida skriver:

  Gillar dina svar men palla vara så pedagogisk ändå. Säg bara håll käften din jävel eller no fuckes given
  /mamman som är trött på att vara så jävla snäll

 11. O skriver:

  Det komiska är alla kvinnor som tror de kan bestämma när deras bröst skall vara matbehållare vs sexuella attribut, de som fixar implantat för utseende för att sekunden senare bli sura om män ser brösten som matbehållare.

 12. Trebarnsmamma skriver:

  Utav av alla kommentarer runt detta så är det de som inte tycker som dig som fastnar hos dig..var är din ödmjukhet..
  Jag tycker det är bra att det gått framåt runt att kunna amma öppet men det finns en gräns ändå och jag kan förstå att en del tycker att du flashar ut ditt bröst. Naturligtvis visste du att några av dina bilder skulle provocera eller kanske mer väcka reaktioner och det tror jag du ville.

 13. Louise skriver:

  Hahaha så himla klockrena svar. Heja dig!

 14. Lil skriver:

  Detta fragar jag bara for att jag sjalv ar sa himla blyg, och funderar mycket pa nar jag sjalv ska ha barn, inte som kritik. Ar det en anledning att hela brostet liksom maste fram, istallet for att mest ta fram delen med brostvartan sa att han kommer at?

  • Therese skriver:

   När dom är så små så krånglar dom ganska mkt vid bröstet. Iaf mina. Har oxå täckt med filt men måste alltid lyfta, hålla bröstet å se så dom greppar ordentligt. Inte så förtjust i att visa brösten ute bland folk. För mig funkar det bäst med amningslinne o stor tröja över.

 15. Jennifer skriver:

  Kom att tänka på den här videon ?
  Bäst! https://m.youtube.com/watch?v=LURZqBig734

 16. Jonna skriver:

  Jag är inte blyg av mig och har absolut inget emot att mammor ammar offentligt, har gjort det själv med båda mina barn. Dock tycker jag, precis som någon annan skrev, att man inte behöver dra fram hela bröstet. Man kan amma på olika sätt.
  Hade jag varit på ett matställe och mitt barn blivit hungrig hade jag självklart ammat vid bordet, utan att lägga en filt över, men visat hänsyn till övriga matgäster och inte dragit fram bröstet som Elaine gjorde på bilden. Hade själv inte uppskattat att få se ett jättebröst vid matbordet så där.

 17. Olga M skriver:

  Varför svarar du inte här Elaine? Massa bra och befogade frågor men kanske du känner dig avslöjad för att du faktiskt ville provocera med bilden på ditt bröst? För ingen såg det fina i att du ammade ditt barn utan alla blängde bara på din uthängda patte, eller hur? Folk kan titta bort på restaurangen men på instagram SKA man ju titta på bilderna ni lägger upp så hur tänkte du där? Du hade ju skrivit precis innan att du minsann skulle sluta med amningslinnena och börja använda dina vanliga kläder igen, vilket gjorde att du måste flasha hela patten för att ens kunna mata i vanlig bh och vanligt linne. Så det var ett mycket medvetet val ifrån din sida.
  Du skrev idag att du skulle börja försöka bli lite ödmjukare inför din omgivning så du kan ju börja med din vulgära amningstaktik för att provocera fram bekräftelse och gillande hos dina följare. Du vill göra det befogat för dig att kunna hata på folk som inte håller med och i ärlighetens namn är det riktigt fult gjort av dig! När ska du lära dig att hantera dessa frågor som en vuxen samlad kvinna och sluta agera i affekt för minsta lilla?

 18. Karin Svensson skriver:

  Ammandet sköter man hemma….Är det inte så att man ska hålla sig från folk för att undvika att barnet smittad av RS-virus?

 19. Sofia skriver:

  Sättet du gör det på är dock provocerande. Det är ju verkligen så att du vill utmana. Det finns ju andra sätt, mer diskreta, som ändå uppnår samma syfte. Hade du tyckt det var ok om någon slängt fram bröstet sådär utan att amma? Förmodligen inte. Men vad är skillnaden, det är ju samma kroppsdel som exponeras?

  • Hannabanana skriver:

   Skillnaden är att vid amning visar vi inte brösten av någon annan anledning än för att mata våra barn. Frågor på det?

 20. Olga skriver:

  Du vill att barn ska lära sig att ens intima kroppsdelar ska ingen annan se eller röra, men själv flashar du pattarna på en restaurang utan att blinka? Om det sitter små barn bredvid gör du samma sak då? Det börjar lukta dubbelmoral här….
  Efter att din pappa ständigt visade porrfilmer för dig borde du om någon måna om din integritet och visa oss andra respekt. Jag vet inte om du är skadad av din uppväxt men din ”kamp för att få amma offentligt” börjar bli patetisk, det finns smidiga sätt att amma utan att hänga ut hela bröstet i ansiktet på folk som sitter och äter.

  • Marina skriver:

   Folk är dumma i huvudet!
   Även här, kommentarer som det gör du för att provocera och amning sköter man hemma och liknande…. skärp er!
   Titta bort eller stanna hemma tills ni är säkra på att ingen ammar och utsätter era känsliga ögon för risken att råka se en tutte!!

 21. Emelie skriver:

  Hej

  Jag har ammat min dotter, jag är inte så bekväm med att amma ute men gjorde det ett antal gånger men gjorde det på platser där det inte var mycket folk. Mest för mig själv och barnets skull, hört talas om lugn och ro när barnet äter? Tycker inte heller att man behöver flasha hela bröstet mitt i en restaurang, tycker man får tänka lite på andra. Jag hade inte velat sitta och äta nära någon som visar hela bröstet sådär. Det känns som att många minsann ska visa att man ska kunna amma hursomhelst och varsomhelst bara för att provocera så visst gör du det!

 22. Katarina skriver:

  Jag har ammat tre barn o tycker det är självklart att man ska få amma vart o när man vill. MEN jag förstår inte varför man måste dra fram hela bröstet?! Jag har alltid dragit upp tröjan nedifrån o mina barn har kunnat äta, hud mot hud, utan att jag behövt flasha tutten för alla runt omkring. Nuförtiden finns det ju dessutom jättefina amningsplagg ; )

 23. Anna skriver:

  Jag har också ammar på offentlig plats, men jag skulle aldrig välja att ta fram hela bröstet på det där sättet. Av omsorg mot mig själv först och främst. Det ser extremt obekvämt ut samt jag är inte intresserad att visa upp hela bröstet. Jag använde amningströjor. Funkar jättebra.

 24. K skriver:

  Jag tyckte det var jobbigt.. inte mitt barn ❤️❤️ Jag kan känna mig generad, men tittar görna inte på tutten ? barn vill ha mat.. och gärna direkt! Inte när mamma hunnit till en vrå med en filt över ??

Lämna en kommentar