En resa


Jag måste erkänna att jag förstod faktiskt inte heller de mammor som ammade öppet. Hur svårt kan det vara liksom? Bara att ta en sjal och lägga över. Det tänkte jag men skulle aldrig säga eller kritisera någon som ammade. Jag valde bara att ha sjal över Matheo…

… in en vecka. Sen gick det inte mer. Han ville inte. Så det blev att amma öppet. Snacka om att den erfarenheten har gjort mig ödmjuk i amningsfrågan och för möjligheten att jag kan vinna mer kunskap än jag har nu. Här ammar jag Matheo när han är ett år.

Evelyn och jag började med filt i kanske en vecka.

Det sket sig det med och det var skitsamma. Glad bebis, glad mamma. Sur omgivning får en skvätt mjölk i kaffet om det klagar, men inte en kotte sa något. Fin värld eller hur! 

Bloggvännerna har ordet

18 svar till “En resa”


 1. O skriver:

  Vad har du lärt dig av detta? Anser du dig vara ödmjuk avseende majoriteten av dina åsikter?

 2. Johanna skriver:

  Jag hade också filt med första barnet i början… en gång. Väldigt osmidigt ju!
  Dock känner jag mig alldeles för naken om jag endast drar ner tröja eller linne som du gör. Då blir jag obekväm. Jag kör amningslinne under tröja/blus som dras upp. Skulle vilja påstå att jag visar noll bröst för det täcks av bebisens huvud. Känns bra för mig.

  Jag har aldrig varit med om nån som fått kommentarer om att de ammar offentligt. Händer det verkligen, eller är det endast de gå tillfällen som det sen står i tidningarna om (hoppas på det senare)?

 3. Em skriver:

  Ja man lär sig med erfarenhet. Det är mycket värre med män som spottar, fräser ur snor på gatan, kissar överallt i portar, härskar, slåss mm än kvinnor som ger mat. Helt sjukt att ngn ska oja sig över det. Men så vet jag ju att det man inte vet, vet man inte.

 4. ErikaJ skriver:

  Jag har aldrig tänkt så mycket på det men häromdagen satt jag på ett café ensam och bredvid satt två ammande kvinnor varav den ena satt lite riktad mot mig. Och liksom jag ville inte känna så men jag tappade lite matlusten att se hennes gigantiska bröst fläkas ut så och barnet som sög. Jag hade föredragit att hon försökt täcka sig lite grann i alla fall. Visst man behöver inte glo men det är svårt när de sitter inom ens synfält.

  • Elsie skriver:

   Men nu antar ju du att det är en möjlighet att täcka sig. Jag tycker det är sjukt äckligt att se folks stjärtskåror när jag är ute och lunchar men jag får liksom acceptera att det är så. De skulle iaf kunna hänga en jacka över stolen, någon som ammar har noll intresse av att ”fläka ut” sina bröst.

   • ErikaJ skriver:

    Jag säger inte att de inte FÅR. Bara att jag inte gillade det. Men det finns mycket jag inte gillar.

    • em skriver:

     Det finns mycket man kan tappa matlusten av. Till exempel kommentarer som mamma-shamar.

    • Elsie skriver:

     Visst, men var medveten om att det är precis så a kommentarer som din ovan som för att det inte känns 100% bekvämt att amma offentligt. Tyck vad du vill, men håll det för dig själv.

     • ErikaJ skriver:

      Trodde detta var ett diskussionsforum.

      Jag kommer känna mig väldigt obekväm med att öppet amma men jag förstår också man ibland är tvungen.

     • Elsie skriver:

      Så i ett diskussionsforum måste alla åsikter luftas? Det tycker inte jag.

      Om jag t ex skulle tycka en specifik person klär sig fult är ju det ingen åsikt jag behöver uttrycka högt. Vad skulle vara poängen med det? Jag skulle bara göra någon ledsen och ev påverka hur de klär sig i framtiden (trots att jag inte har med det att göra alls).

      Att säga att alla får amma offentligt om de vill men i samma andetag talanom att det är äckligt gör du andra illa och påverkar andra att kanske inge våga amma offentligt trots att de vill de. Det kan knappast finnas något positivt öht ned att uttrycka den åsikten, diskussionsforum eller ej.

     • ErikaJ skriver:

      Elaine sa att hon ändrat åsikt sen hon fick barn och jag skrev om min upplevelse.

     • Elsie skriver:

      Jaha? Vad vill du ha sagt med det? Är det därför ok att säga något som endast leder till att andra blir ledsna?

  • Johanna skriver:

   Tycker det är lite trist att du får sånt aggressivt mothugg. Din kommentar var ju ändå väldigt trevligt skriven. Klart att inte alla tycker det är lattjo med väldigt ”naken” amning, men så länge man även inser att det problemet ligger mer hos en själv är det väl ingen fara?

 5. Bella skriver:

  Alltså shit vad snygga armar du hade på bilden när ni sitter på bänken ??

 6. Anette skriver:

  Jag har aldrig täckt mig när vi ammar även fast jag bor i Storbritannien där det är mycket mindre vanligt att amma. Till en början hade jag ett linne med en tröja över så drog ett lager upp och ett ner men L är en sommarbäbis så det blev för varmt. Så till slut blev det så att jag ”fläker ut” hela bröstet för jag har tyckt att det är smidigare men det finns väl gånger folk har sett och inte gillat det. Jag har aldrig förstått när kvinnor avänder sjalar att skyla sig, som jag ser det är det mer noterbart att man ammar när man gör det men då antar jag att folk har något emot själva akten att amma (lite naivt kanske) istället för att se lite hud med ett barns huvud över själva bröstet. Och jag säger barn för det är inte bara små bäbisar som ammar och tycker att det ska bli mer accepterat att amma längre ❤

 7. Christina skriver:

  Personligen tycker jag inte man ska promenera och vara aktiv medan man ammar… Nar man ater ska man ha lugn och ro, och det galler avens for ens bebis/barn.

  • Sanna skriver:

   Fast är bebisen hungrig så måste man mata där man är. Jag, min sambo och vår dotter var och storhandlade på Citygross när hon var liten, mitt i handlingen blir hon dödshungrig och gallskriker, att gå ut var inget alternativ då, hon var tvungen att ha mat nu nu nu. Så jag handlade och ammade samtidigt, alla blev nöjda och glada (och ingen sa att jag skulle lägga en filt över).

 8. Lena skriver:

  Vilket i-landsproblem. Låt mammor amma, ingen kan detaljstyra när, var och hur, vi bor i ett fritt land och det är 2017. Sedan kan folk få tycka vad de vill och känna vad de vill om det. Om mamman då väljer att ta hänsyn till andra ev lättkränkta icke-ammande och gå och sätta sig lite avskilt (jo men det går att hitta en lösning nästan överallt om man vill) och amma, fint. Viill hon göra det till en grej och demonstrativt plockar fram bröstet framför någon som sätter kaffet i vrångstrupen, ja då är det väl att gilla läget för omgivningen. De flesta gör väl varken det ena eller det andra, utan bryr sig inte om annat än att ge sitt hungriga barn mat. Alla är vi olika. Jag har tvillingar och när de var små (ammade dem tills de var två år och fyra månader, men inte ofta offentligt då det var lite eh… meckigt) var glad bara jag kunde komma ut överhuvudtaget på promenad med vagnen. Jag satt sällan på caféer eller sprang i butiker med dem förrän de var drygt ett år, och då kunde de ju få annan mat just när vi var ute. 🙂

Lämna en kommentar