Många vänner är inte ett kvitto


Ni ställde så bra frågor att jag var tvungen att blogga lite till ikväll.

Jag tycker absolut inte antalet vänner är ett kvitto på hur bra vän man är. Jag tycker det var fascinerande och imponerande att Meryem lyckas ha så många riktigt nära vänner. Varje vänskap kräver ju sitt underhåll och hon har verkligen lagt ner jobb på det.

Alla har ju olika livssituationer. Vissa jobbar natt och måste sova på dagarna. Andra har två jobb. Vissa är riktigt bra vänner men haft oturen att träffa dåliga personer. Jag tycker verkligen inte antalet vänner är ett kvitto på hur bra vän du är. Jag hade varit en jättebra kompis under den tid jag var mobbad, men jag hade ju inga vänner då.

Jag har till exempel färre vänner nu än för fem år sedan. Att ta hand om barn gör att jag inte kan vårda lika många vänskapsrelationer på samma sätt som förut. Jag har kanske en handfull riktigt nära vänner och en massa bra kompisar som jag hörs med då och då. Men jag längtar tills jag får bjuda hem kompisar till nån hemmafest. Gud, det lär ju dröja.

Hur många nära vänner har ni? Jag tror jag har tre riktigt nära som jag hörs med ofta och som jag vet att jag kan ringa mitt i natten om det skulle krisa. En av dem ringer jag flera gånger per dag och det är Daniela.

Jag tänker att har man många kompisar så kanske man har lite ytligare relationer. Alltså inte helt ytliga utan så djupt man hinner gå med 20 vänner och 24h per dygn. Jag tänker att de som kanske har en vän har kanske mycket mer tid för den personen och kan både gå djupare och vara en bättre vän för just den? Därför tänker jag att man inte kan definiera hur bra vän man är på antal vänner. 

Hur tänker ni? 

På tal om ingenting, vad meta denna bild blev. Skillnaden är väl att jag är beige nu och hon bakom är svart.

Bloggvännerna har ordet

6 svar till “Många vänner är inte ett kvitto”


 1. ErikaJ skriver:

  Min närmaste vän- hörs på sms flera gånger per dag om ALLT. Träffas ca en gång per månad (oftast då en halv dag).

  Tre barndomsvänner- hörs på en gemensam chat flera gånger i veckan. Träffas ca några gånger per år. Åker ibland på tjejsemester ihop.

  Sen mejl- och smskontakt med nuvarande och gamla kollegor. En kanske man skriver om film och serier med, en om parfymer och snackar skit om chefen typ och en tredje om snygga killar och smink.

 2. Hanna skriver:

  Oj 30 nära vänner. Det var inte lite det. Jag tycker inte heller att många vänner är ett kvitto på hur bra vän man är. Man kan vara en bra vän men ändå inte ha så många.

 3. Måndag skriver:

  Tycker oftast det är personer som varit singlar stor del av sitt liv som har många ”nära” vänner. När man har en bra relation och därefter barn har man oftast inte samma utrymme eller behov att underhålla lika många nära vänskaper. Hörde nånstans att de flesta bara har energi för 1-2 riktigt nära vänner, därefter är det kompisar o sist bekanta. Har själv blivit lite lat med åren men all cred till dem som orkar ha o underhålla många relationer.

 4. Malin skriver:

  Bilden bakom är så vacker! Vem är konstnären? Och var har du köpt den?

 5. S skriver:

  Jag har två.. två som jag känt hela respektive halva livet. Dom är absolut bäst men nog gör det lite ont när andra beskriver sina många vänskaper (även om nästan alla beskriver det som att dom har få men nära vänner, en undrar ju hur många som är många för dom), för jag har inga andra kompisar, bekanta eller vad man vill kalla det. Jag är introvert och extremt blyg (och fruktansvärt dålig på kallprat osv) och vet inte hur man gör för att få vänner. I det mesta så är jag glad för jag har verkligen två guldkorn i dom dära men ibland när man ser eller hör om folks olika firanden då blir jag så ledsen att det nästan känns som att hjärtat ska gå sönder. För skulle jag skaffa barn kommer inte ett gäng vänner ordna en babyshower. Skulle jag förlova mig blir jag inte utdragen på möhippa.
  Och när jag snart har en födelsedag som oftast verkar firas med dunder och brak så kommer jag inte gå in i någon lokal utan att veta något och sedan bli överaskad av mängder med människor som vill fira att jag överlevt ännu ett år.
  Förlåt det blev långt och hör inte hemma här och jag låter sorglig. Fast det är jag också.

 6. Mimmi skriver:

  Mängder av bekanta, många gamla vänner som sällan hörs av och så en handfull nära vänner. Är dålig på att vårda relationerna när livet förändrats, t.ex.gymnasie till högskola till jobb och flytt till fel sida stan. Nu är det två tjejer på jobbet som jag har tätast kontakt med, och sedan har jag två vänner som jag tänkt hålla i livet ut. Men en bra vän? Ja. Om du verkligen behöver mig så finns jag här. Har aldrig varit singel som vuxen och jag tror som någon skrev att det påverkar. Introvert dessutom. Mitt grundläggande sociala behov, umgänget som är för min skull, är liksom mättat hemmavid.

Lämna en kommentar