Tanten pluggar på


Alltså detta med ”Youtubers” jag har noll koll. Det är väl ett ålderstecken eller hur? Jaqueline och hennes dotter Emma satt hemma hos oss på fika och lite flätning av hår inför Thailand. Emma berättade för mig om de youtubers hon följer och jag ska vara ärlig och säga att jag inte ens förstod vad det var. Jag satt frågande hela tiden och lyssnade intresserat

Therese Lindgren och jag har samma förläggare, Anders Sjöqvist. Hon är tydligen störst och har youtubat i hela tio år. Jag hade ingen aning om det. Så nu försöker tanten plugga på för den generationen som följer youtubers läser tydligen inte bloggar alls. Och youtubers är mycket större än de största bloggarna. Visst är det intressant! Här är Therese som många följer.

Jag tycker det är så coolt och läskigt att det gamla medielandskapet dör och ett nytt skapas bara sådär. Medan en generation hoppades på att få vara med i tv så skapade en annan generation tv med fler tittare än stora programledare hade drömt om. Samma sak med tidningar som drömt om att ha lika många läsare på sina artiklar som en bloggare kan ha på ett inlägg om dagens outfit eller åsikt. Bloggare är faktiskt djupare än dagens outfit 2017.

Följer ni youtubers och kan ni förklara skillnaden mellan det och bloggare? Så spännande tycker jag. Mer spännande än roddar som jag heller inte har kommit in i.

Bloggvännerna har ordet

29 svar till “Tanten pluggar på”


 1. Emma skriver:

  Hej Elaine jag har länge följt din blogg (är 27) men läser inte fler bloggar än så jag följer vissa youtube kanaler som intresserar mig så som en curly hair youtuber : https://m.youtube.com/watch?v=IfMd1Ig5c0c
  Eller en familj : https://m.youtube.com/watch?v=MtftQUVKq-M
  En favorit : https://m.youtube.com/watch?v=6hp5aKk8Ht4
  En Traveler : https://m.youtube.com/watch?v=vYLq87jkezM

 2. ErikaJ skriver:

  Jag vet Therese historia med utbrändhet och sånt men i övrigt känns det som människor som inte klarar av ett riktigt jobb. Visst är det jobb med att göra videos men nä de känns mest som lata ungdomarm

  • Elsie skriver:

   Hur vet du om de är lata? Och vad lägger du i den beskrivningen? De lyckas ju uppenbarligen tjäna pengar, att du tycker att de inte lägger ner tillräckligt med tid är väl knappast lathet utan effektivitet.

   Istället för att se den unga generationen som lata borde vi applådera dem för att vägra bidra till hetsen där en ska jobba minst 12h/dag. 90-talisterna håller på att förändra min bransch till en betydligt humanare bransch än tidigare, där en slipper offra familjen för jobbet. Heja dessa ”lata” ungdomar!

   • ErikaJ skriver:

    Nej tyvärr jag ser att de inte klarar av ett vanligt 8-17 jobb med chef och arbetskamrater utan man flänger runt med en kamera om dagarna och tror att det är ett jobb. Att de tjänar pengar på det säger mig ingenting.

    • Lisa skriver:

     Världen förändras! Visst är det spännande! Med vänlig hälsning, 90-talist

    • T skriver:

     Nej fixeringen vid att synas är mest tragisk. Mäta sitt värde i likes är patetiskt.

     • Christina skriver:

      Håller med, tycker det är en sorglig utveckling…. Min fråga är, vad vill våra barn bidra med till världen i sitt arbetsliv? Mycket ”me, myself and I” upplever jag.

     • ErikaJ skriver:

      Jag håller med. Det är en genväg till att slippa jobba. Handlar bara om sig själv och inte om andra.

     • Lovisa+glennfalk skriver:

      Riktigt okunnigt och förminskande ErikaJ och trollgänget. Therese har funnit en lucka i mediabranschen och har gjort sig stor genom entreprenörskap. Therese har också genom sitt yrkesval kunnat göra massiva förändringar. Hon har t ex genom en insamling fått ihop över en halv miljon till djurens rätt och fått ungdomar att börja ifrågasätta exploateringen av djur. Veganism är det bästa för miljön så alla vi vinner på att hon driver frågan. Lat, självfixerad och bortskämd är det absolut sista den här människan är. Hon har många videos där hon reflekterar kring hennes bidrag till skönhetshetsen och konsumtionen, men jag antar att ni har sett dem? Med tanke på alla era åsikter kring henne?

     • Christina skriver:

      Jag talar i allmänhet om detta fenomen, inte om TL.

  • ErikaJ skriver:

   Lovisa+ glennfalk

   Vem pratar illa om Therese?!! Vi pratar bara om youtubers i allmänhet.

   • Lovisa+glennfalk skriver:

    Ja och jag anser att Therese Lindgren är ett bevis på att era fördomar inte stämmer.

   • Lovisa+glennfalk skriver:

    Vilka YouTubers baserar ni era åsikter på om jag får fråga?

    • Christina skriver:

     Nu har jag perspektivet som mor till förskolebarn. Vet ej vad de heter, de som ena barnet nämnde var Jonna (?) och en man (vet ej namnet) som ”testar” olika produkter/tjänster, även en familj som testar produkter/tjänster. Jag har sett delar av det, (kalla mig normföljande) men dessa personer är inga personer som jag önskar att mina barn ska ha som förebilder, ibland bedrövligt språk och reklamen är för sådant jag inte står bakom. Finns kanske youtubers som man kan inspireras av och bli kreativ av, har dock ingen erfarenhet av det än. Det är helt klart att barn påverkas och eftersom vi föräldrar (min partner och jag) inte har möjlighet att vara med hela tiden och titta på vad de (våra förskolebarn) konsumerar så har vi tagit bort Youtube ett tag framöver innan de blir äldre och vi kan ha en konstruktiv dialog om det.
     Bara för att Youtube och bloggar finns betyder det inte att vi har ett behov av det, det är ett påhittat behov som så mycket annat här i livet.
     Vi vill att våra barn att tycka det är kul att läsa böcker och röra mycket på sig och så klart få kolla på film och tv också. Envägskommunikation a la konsumtion av Youtube, bloggar, utvecklar inte nervbanorna i hjärnan, det har forskning visat. Kan rekommendera Nisse Simonssons böcker om hjärnan, så intressanta och roliga att läsa och förhoppningsvis ger de en tankeställare oavsett om man är förälder eller ej.

     • Christina skriver:

      Angående bloggar kan ju envägskommunikation inte alltid stämma inser jag.
      Jag följer Elaines blogg till och från då jag vill uppmuntra henne eftersom hon gör en superviktig insats mot övergrepp på barn.

    • ErikaJ skriver:

     Jag följer ingen men alla som dyker upp på Youtube när man kollar en video. Jonna och skickar tex, nån väldigt överviktig tjej, några transor, Ida Warg, Wahlgrens. (Har inget direkt emot dem, tycker de är ganska underhållande) men de tillför väl inget direkt i samhället ENLIGT MIG.

 3. Charlotta skriver:

  Jag vill inte påstå att jag sitter inne med sanningen om skillnaden mellan bloggar och YouTube, men jag kan berätta hur jag ser på min egen blogg respektive YouTube-kanal. Som jag ser det är den största skillanden målgruppen och målgruppens livssituation och intressen. Bloggens läsare är generellt äldre och YT-kanalens tittare är yngre, dessutom är YT-publiken mer ute efter snabba lösningar på uppkomna problem och känslor medan bloggläsarna är mer intresserade av tankeväckande texter och öppna för långsiktiga förändringar. Detta begrep jag inte från början utan körde ganska same-same på båda plattformarna, men efterhand fattade jag galoppen och kunde anpassa materialet bättre. Det är spännande vilka möjligheter som vi omger oss med numera.

  • O skriver:

   Tragiskt med ungars oförmåga att investera tid och strävan efter snabba kickar!

   • Christina skriver:

    Spot on!!!!

   • Lina skriver:

    Men sluta, vem förväntar sig att en 12aring ska sitta och filosofera kring livet, det är inte tragiskt om en inte gör det, det är bara sa livets utveckling ser ut.

    • Christina skriver:

     Håller med om att en 12-åring inte reflekterar över detta.
     Dock tycker jag det är sunt att vuxna reflekterar över det så att vi kan ha en dialog med barn, ungdomar och vuxna. Vi vuxna har ett ansvar att hjälpa barnen och att hållas konstatera att ”så här är det nu för tiden” är en slapp inställning av en ansvarstagande vuxen tycker jag. Sedan kan vi tycka olika men lite självkritik hoppas jag att jag och andra föräldrar har….

 4. Christina skriver:

  Tanker mest att det ar bilder vs rorligt material som ar den storsta skillnaden. Alltid roligare att se ngn pa video och prata an att se bilder/text. Det blir mer live…

 5. Lisa skriver:

  Ja jätteintressant. Följer Therese. Hennes youtube-karriär är dock inte så lång som 10 år (vad jag har förstått). Hon började i samband med att hon var utbränd och det var hennes sätt att sysselsätta sig med något så då började hon med smink-videor osv. Kul att du analyserar de nya sociala medierna, Elaine!

 6. Loppan skriver:

  Hatar youtube, men så är jag inte i 30-års åldern! Man skall nog följa sin målgrupp.

 7. Maria skriver:

  Jag är i din ålder Elaine och jag föredrar att läsa, alternativt kolla på videoklipp utan ljud men med text. Klarar bara inte av en massa ljud efter en hel dag i kontorslandskap.

 8. Lovisa glennfalk skriver:

  Åh Therese. ♥️ Hon och Clara Henry är de enda jag riktigt följer. Therese driver frågor om veganism och psykisk ohälsa blandat med ’roligare’ grejer spm ytliga lookbooks. Hon har fått mig att må mycket bättre och gett mig värdefull kunskap. Skillnaden från bloggar är att jag kan se en video av Therese eller Clara medan jag gör saker, tex skalar potatis eller fixar mig inför dagen. En blogg låser mig vid telefonen på ett annat sätt 🙂

 9. Matilda skriver:

  Jag skulle aldrig ha ro att titta på en YT-kanal. Det går så mycket snabbare (för mig) att läsa. Det är som ljudböcker – tar sån tiiid…. Då kan en läsa när en nattar barn eller vid Tv:n när nån tittar på nåt ointressant. Eller på sjukhuset där jag tillbringar rätt mycket tid ibland.

 10. Elli skriver:

  Oj nej följer inga youtubers, har aldrig tittat på en sån heller. jag är väl närmare 40 än 30 år kan man säga då kanske… 😉 Mina barn kollar dock på youtube. Och jag minns denna Jocke från Bigbrother där han var med i början när det programmet sändes när jag var ung en gång… haha, så därför vet jag vem den är. Gillar honom inte från den tiden och kommer väl aldrgi göra det, men jag behöver inte bry mig om dem. Gillar bättre bloggar, de är tysta och man får läsa.. haha.

Lämna en kommentar