Hudlös


Har ni sånna dagar då precis allt hamnar under huden på gott och ont. Tar någon illa upp av något jag säger eller gör i sociala medier just idag så känner jag mig som världens sämsta människa. Det är som att jag inte ens har ambition att förklara hur jag tänker för alla andra har rätt och jag har säkert fel. Så tänker jag idag.

Det är bara att konstera att vissa dagar känner man sig helt hudlös. En komplimang går in, långt in i själen. Men en förolämpning sprider sig som ett högeffektivt virus. Jag skulle kunna storkratta och storböla en minut efter den andra.

Det är oftast något annat i grunden för detta. Varför självkänslan är så låg vissa dagar. Eller om det är självförtroendet? 

Kan ni känna er som det vissa dagar? Som en bluff. Att egentligen kan jag ingenting, jag suger rätt hårt faktiskt. Trots att jag får beröm från alla håll och kanter så rinner det av mig just idag och jag känner mig som en fruktansvärt otacksam människa. Usch då. 

Bloggvännerna har ordet

25 svar till “Hudlös”


 1. Vanessa skriver:

  Känner absolut igen mig. Undrar en annan sak, har skulle du bemöta en narcissist? Kram

 2. Anna skriver:

  Precis så känner jag mig idag… Fast man vet rent teoretiskt att man är hyfsat bra men ändå. Allt rinner av mig idag. Och jag undrar vad jag håller på egentligen!

 3. Ida skriver:

  Känner igen mig, andlig obalans är mänskligt att ha ibland. Eller så är det att vara i balans att känna så? Supersårbar! ❤️

 4. Malin skriver:

  Hade en sån dag igår. Slutade med att jag grät större delen av kvällen och inte riktigt visste varför. Var bara så fruktansvärt ledsen. Och vad än min sambo sa/gjorde var det bara fel och gjorde saken värre. Hade helst velat stänga in mig och undvika mänsklig kontakt under hela dagen. Men tänker samtidigt att vissa dagar måste få vara så. Ska vi vara med om toppar där självförtroendet och självkänslan har en peak och allt känns fantastiskt så måste vi vara med om dalarna också där allt bara suger och vi känner oss sämst. Typ som en emotionell jämvikt/balans i livet där vissa dagar är utjämningsdagar. Det brukar kännas bättre dagen efter, vilket det också gör för mig idag och som det förhoppningsvis gör för dig imorgon. Kram ?

 5. Anna skriver:

  Känner igen mig till 100%.
  Vacklar mellan att känna att jag har koll på läget/ är på rätt ställe till att jag inte kan någonting och undrar när de ska bekräfta den bilden. Från ena dagen till den andra så är det helt olika.

 6. Linda L skriver:

  Ja, gud ja. Jag kan definitivt känna så ibland. Osäker, hudlös o som en bluff. Bara att försöka bryta ihop o komma igen nästa dag.

 7. Anna skriver:

  Rätt ofta känner jag mig som att jag egentligen inte kan nåt. Att nån ska komma fram och säga att jag bara gör fel hela tiden. Fast jag vet att jag kan en hel hel. Så tycker jag alltid att andra är smartare.

 8. Åsa skriver:

  Tyvärr så är det ju så att det som är negativt är det som biter sig fast hårdast. Och i dagens samhälle med alla socialamedier så är det extra smärtsamt då det blir så märkbart om man kliver någon på tårna eller har en åsikt som svider lite extra! Om alla människor skulle behandla alla som man själv vill bli behandlad så skulle samhället vara bra mycket vänligare.
  Hoppas morgondagen blir något helt annat och du vaknar upp med den starka känslan att du är den starka kvinnan som du egentligen är… varje dag! ❤️

 9. Tina skriver:

  Jämt och ständigt! Är så trött på det. Jag duger ju men det känns inte så.

 10. Sara skriver:

  Känner tyvärr så varje dag. Har alltid gjort, och ja, jag försöker göra något åt det. Men det gör mig tyvärr konflikträdd och åsiktslös för att slippa kommentarer från andra mer åsiktsfyllda och pratsamma människor.
  Svårt det där, vi gör alla (förhoppningsvis) så gott vi kan.

 11. Emma skriver:

  Du är verkligen inte ensam!!

 12. Emma skriver:

  Alltså, jag har exakt en sån period just nu! Går hem från jobbet med ”social bakfylla” varje dag och upplever att alla som tycker att jag gör något bra på jobbet bara tycker det för att jag är bra på att dölja hur dålig jag är. Och om ingen säger något bra så får det mig bara att tro att mina kollegor är less på mig och tycker att jag är ett skämt ? Blä… Såna här perioder är fruktansvärda!

 13. Nathalie skriver:

  GUD JA!! Det kan jag verkligen skriva under på med råge! Det är konstigt det där att man kan få tusen fina saker skrivet till sig, men att EN negativ sak kan förstöra hela ens dag. Jag har fruktansvärt dålig självkänsla och tar åt mig DIREKT någon säger något och det blir så jobbigt! Jag kan liksom inte skaka av mig det.
  Kram!

 14. Cissi skriver:

  Beklagar att du mår dåligt men sponssamarbeten som känns som tränings-/vikt-kroppshets landar inte så väl in när du så ofta tagit avstånd mot detta tidigare.

 15. Mimmi skriver:

  Jag har två sådana dagar i månaden – en precis innan mens och en innan ägglossning ?. Det har ändå underlättat sedan jag fått lite koll på min cykel, kan tipsa om P tracker (app) om man har någorlunda regelbunden mens men inte riktigt koll ändå. Nu vet jag varför jag känner mig så värdelös helt plötsligt, och att det snart går över!

 16. Hmm skriver:

  FYI Du vet det säkert redan men en ”Hmmm” är inte jag. ?

 17. Sara skriver:

  Japp! Senast idag faktiskt! Att man suger på allt. Men mest på sitt jobb och att det är en tidsfråga innan bluffen synas. Trots att man får beröm…

 18. Johanna skriver:

  Känner ofta så, är verkligen en känslomänniska och jobbar med människor… övar på att lära mig separera tankar och känslor.

  Enklare sedan jag blev mamma…

  Men du, det behöver intr ligga bakom något för dig (det kan det göra, säger inte det) – men kanske är du bara trött som man ju kan vara med småbarn och karriär och livet <3 kram

 19. Nina skriver:

  Hm, ja det händer. Fy för såna dagar. Fattar inte varför man hamnar i en grop och tänker så illa om sig själv. Kanske kroppen och sinnet behöver det när det är dags att rannsaka och återhämta sig själv.. vet inte. Man är väl den som är hårdast mot sig själv på gott och ont.
  Tur att det inte varar så länge..

 20. Elin skriver:

  Hej Elaine
  Vill börja med att säga att jag verkligen gillar dig och du är en inspirerande person för mig men tyvärr måste skriva att jag blev otroligt förvånad över ditt instagram (viktväkarna) inlägg idag. Du som kämpar för många väldigt bra och viktiga saker, hur kan du stå för detta? Pengar, ätstörning i bagaget eller vad? Viktväktarna som har enda syfte att banta och gå ner i vikt. Födde mitt 3:e barn i december och just sådana inlägg gör att jag, inte nu men för några år sen och säkert många fler kvinnor (eller ännu värre unga tjejer) känner en stress och press. ”Titta hon har nyss fött och gymmar, går ner i vikt osv” Du har ju själv en dotter och borde nån gång funderat över vilken bild samhället ger av hur vi borde vara och du är ju faktiskt en förebild. Har själv haft en ätstörning (bulimi) i tonåren har tränat otroligt mycket tidigare och blir så provocerad av dessa hetsinlägg, förstår inte för fem öre varför man lägger ut sådant? Ok om du väljer att träna och äta en viss kost men varför måste du visa det för hela världen? För att få höra hur duktig du är eller vad? Så här tänker jag idag efter många år av hat mot min kropp; jag har tre barn som älskar mig villkorslöst hur jag än ser ut och bryr mig inte det minsta om vad andra tycker, varken min man eller andra. Skulle min man yppa något negativ om min kropp, skulle han för det första få höra ett och annat och be honom isåfall välja någon annan, tack och lov så älskar han mig precis som jag är. Som du själv skriver, jag har en kropp och den fungerar. Skit samma om den är svag och sladdrig, skulle någon tycka mindre om mig för det så är de deras problem.
  Fokus är här och nu, vilket är mina barn, denna småbarnstid kommer inte tillbaka. Det kommer en tid sen när jag får tid till att träna eller vad de nu kan vara. Njut istället av din nyföding, ligg i soffan och sniffa på honom och ät något gott istället för att hetsa till gymet och äta en viss kost. Älskar Lady Dahmers instagram och blogg, så befriande och hon har fått mig att inse ett och annat. Tyvärr kämpar hon mot stora makter och ditt inlägg idag är ett exempel på vilket berg hon kämpar mot när du som är vettig och som har stort inflytande lägger ut sådant, hoppas hon aldrig ger upp. Kanske är det för att jag själv haft en ätstörning som gör att jag reagerar på detta men jag vill inte att min dotter ska växa upp och matas av sådana normer av hennes förebilder och det är dags vi börjar nu.

 21. Funkisfamilj.nu skriver:

  Känner igen mig. Går i perioder men oftast ligger något annat under och skaver för mig. Att jag själv inte är nöjd, hade en annan bild, hade hjärtat någonannstans, ville göra ngt annat osv. Då är jag som en svamp för alla negativa tankar och tveksamma kommentarer.
  Och ibland blir jag så överväldigad av positiv feedback att jag dumt nog liksom suger åt mig det lilla negativa som finns för att inte bli för kaxig. Som att det på något sätt skulle kunna hända av positiv feedback på ett bra jobb?! Lättare att säga till andra än en själv så – du är grym! Awsome! Och gör ett fantastiskt jobb på alla plan! Självmedicinera lite och läs de orden några gånger ?. Kram

 22. F skriver:

  Sådär känner jag typ jämt! Tror det är arbetarklassungen inom en som lixom säger ”du hör inte hemma här, ingen går på det där”. I mitt fall läser jag en utbildning på universitet och tänker hela tiden ”när ska dom se att jag är en bluff?” trots att tentorna går bra och jag snart tar examen.

  Det är som om man typ tänker bort sig själv från finrummet, trots att man jobbat sig dit och har en rättmätig plats.

 23. Macilla skriver:

  Herregud ja! Jag tror dock att det ofta är hormoner som spökar. Håller just på att lära känna min kropp igen efter mååååååååånga år av p-piller. Vissa dagar kan man helt enkelt känna sig skör med allting utanpå och vidöppen dörr. Likväl som vissa dagar är det en obeskrivligt härlig ”on top of the world känsla”. Tror som sagt att hormonerna har ett finger med i spelet.

 24. Frida skriver:

  https://www.facebook.com/BuzzFeed/posts/10156836041320329

  Apropå att pedofiler kommer i alla möjliga färger/former/åldrar. Helt sjukt hur många som varit fans av den här skådisen.

Lämna en kommentar