Nazister frodas i allmänhetens tystnad


Jag vet inte hur jag ska börja. Jag har inte velat ta in det faktum att polisen godkänner nazister att demonstrera i Göteborg nästa vecka utanför bokmässan. Bokmässan, dit  jag ska vara. Utanför? Nazister.

Jag kan inte vara tyst om detta för då bidrar jag till deras tillväxt. Det här här är min protest.

Det finns de som säger att att tysta dem är att vara emot yttrandefrihet. Janne Josefsson och jag hade högljudda diskussioner om detta där han menade på att jag var farlig som ville tysta nazister och jag menade på att han var farlig som ville låta dem få vädra sina åsikter. Att förringa nazisters budskap till ”åsikter” är farligt. Det är inte åsikter, det är att vädra död, mord och motmänsklighet.

Nazister är inte bara emot en mörkare hudfärg. Du får inte vara annat än heterosexuell. Har du en funktionsvariation så får du inte leva.

Både Evelyn och jag ska förpassas till gaskammaren. Evelyn för att hon saknar 27 gener, jag för att jag har ett mörkare pigment – som är en hudfärg inte ett personlighetsdrag eller egenskap. Matheo är vit, blond och blåögd. Han får vara kvar tillsammans med sin ”ariske” pappa.


Personer med dessa åsikter ska patrullera nästa vecka, för allt annat är farligt enligt polisen i Göteborg. Att tysta nazister är att vara emot yttrandefrihet enligt Janne Josefsson och fler andra som inte tänker steget längre. Att tysta nazisterna är inte att säga att yttrandefrihet är fel, det är att säga att du inte får yttra uppmaning till mord av personer för att det fötts i ”fel” kropp.

Ni får inte säga att Evelyn inte ska få finnas.

Ni får inte säga att hennes mamma inte ska få finnas för att hon har ett mörkare pigment.

Inte heller min mamma, som gjorde allt i sin makt för att skydda mig från min pedofilpappa. Ni får inte säga att hon inte ska få finnas för att hon är svart. Och min pedofilpappas vita hud gör inte honom bättre eller mer förtjänt av livet för att han är vit.

Det är så otroligt korkat, farligt och omänskligt att tänka som dessa personer. De har otur när de tänker och deras ord är direkt farliga. Därför får de inte spridas.

Precis alla i Göteborg borde stå i vägen för dessa nazister. Oavsett politisk bakgrund. Hej älskade Göteborgare. Har du en familjemedlem med en funktionsvariation? Stå synlig för nazisttåget för att du tycker att hen ska leva. Varje steg nazisterna tar är för att hen ska dö. Känner du en judisk, homosexuell, svart, icke-arisk person som du tycker får vara här lika mycket som du. Stå i vägen för nazisternas steg för dem.

Vita arga nazistiska män kommer marchera i tåget på bokmässan. Från 30-3000 stycken.

Jag tänker på Pridetåget och alla de familjemedlemmar till homosexuella som går med skyltar som ”stolt mamma”. En motsvarighet till en demonstration mot nazisterna  och för medmänsklighet borde finnas.

Det finns 570.000 invånare i Göteborgs tätort. Cirka 250.000 tusen av dessa är män. Ett stort antal är vuxna män. Tänk om precis alla vita män kunde stå upp för alla de barn som föds till denna värld utan möjlighet att välja etnicitet, en fungerande kropp eller hudfärg. Att dessa vita män kan stå upp och med sin ståndpunkt säga ”du har rätt att vara här att leva”. Det skulle vara mäktigt. Tänk om vita män stod med  bilder på alla de personer som de står upp för, som har rätt att leva lika mycket som alla andra. En tyst men väl synligt ställningstagande runt hela bokmässan. ”Lycklig make till Anna” (som kanske har asiatiskt utseende), ”Stolt pappa till Albin” (som kanske är mörkhyad) ”kär vän till Ebba”(som kanske är rullstolsbunden).

Polisen kanske låter nazisterna demonstrera. Men Göteborg kan visa att dessa gator är för alla framtidens barn. Det är svårt för oss som är föremål för nazisters hat att ställa oss upp mot dem. Men vita män, ni kan. Ni är fler, ni är många. Ni känner och älskar folk som nazisterna vill se i gaskammare. Att låta nazisterna marchera är ett tyst medhåll. Gå ut och visa att du inte håller med. Gå till Bokmässan och stå upp för rätten att få leva oavsett vilken kropp du föds in i. Nazisterna kanske inte lyckas ta ett steg för att så många står upp för livet, i vägen för önskan om död.

Det skulle vara en historisk manifestation då allmänheten inte såg på utan stod upp för livet och mot nazism och död.

En svart kvinna stod ensam och såg hatet i vitögat här.


Nästa gång tycker jag en hel stad ska göra detsamma. Göteborg❤️

Jag vill våga stå där med en bild av Evelyn. ”Stolt mamma till Evelyn.” Jag skulle stå där med skylten och gråta hejdlöst över tanken att det finns de som vill se henne död för att hon föddes och saknade 27 gener. Men det hade varit mycket bättre om Gustav, som vit man, hade bilden. Och säkrare.

Evelyn❤️

En motprotest i kärlek för dessa personer. För i tystnad frodas hatet. Därför ska vi prata om dem vi älskar.

”In the end we wont remember the words of our enemies, but the silence of our friends.”

Är du min vän? Stå då upp för medmänsklighet och kärlek nästa vecka i Göteborg då nazisterna står upp för hat och död. Låt oss visa att vi är fler, många fler.

Bloggvännerna har ordet

46 svar till “Nazister frodas i allmänhetens tystnad”


 1. Josefin skriver:

  Det är våra lagar som låter dem demonstrera, polisen upprätthåller endast lagar. Kan vi sluta skylla på polisen och rikta fokus på politiken om vi nu vill ha förändring.

 2. Marja skriver:

  Vet inte vad som är vettigaste att göra med dessa personer. De är ju inte mottagliga för argument, så att ”ta diskussionen” med dem är ju meningslöst. Att motdemonstrera peppar ju dem bara, de förväntar sig att kunna provocera och få motstånd. Vad skulle hända om hela stan bara var tom, ingen var där för att bevittna deras idioti? Marschen skulle bara bli en promenad med gänget, liksom. Alla vettiga människor skulle bara totalt ignorera dem? Ja, som sagt, vet inte längre vad som är klokt eller ej.

 3. lil skriver:

  Tack for att du skriver detta Elaine! Mina svenska vanner har inte sagt ett knyst. Du borde ocksa namna att de valt att demonstrera pa Yom Kippur, som ar den storsta helgdagen i judendomen, da alla judar, troende eller inte gar till synagogan, de kommer dessutom ga forbi Goteborgs synagoga (dar min mormor som forovrigt ar Holocaust-overlevande kommer att ga. (kommer nog tyvarr be henne stanna hemma) Mar sa himla daligt over detta 🙁 Varfor bryr sig Sverige inte om oss?

  • Anna skriver:

   Det gör vi! Jag gråter och mår dåligt över vilken skitvärld vi lever i. Min son är arisk (hatar ordet) men det är ju bara en slump att han kom till oss i den skepnad han är. Vet inte vad jag kan göra för att göra skillnad, känner vanmakt.

  • Heather skriver:

   Tack Lil att du tog upp detta. Var på väg och sen fegade ur. Kände inte att jag kunde hantera mer besvikelse ikväll över nonchalansen och tystnaden över detta. Jag ska ta med mina barn och gå till synagogen på Yom Kippur. Känns ännu starkare än att vara med på motdemonstrationen. Jag upplever också att det är inte jättemånga som bryr sig om detta. Nu har du inte bett om min åsikt och jag känner förstås inte din mormor, men jag undrar om inte hon ändå skulle finna mera tröst att få vara i synagogen, höra Kol Nidrei och se att vi står kvar. Förlåt om min oombedda tankar upplevas som ifrågsättande på ett personligt plan, det är verkligen inte så jag menar.

 4. Josefina skriver:

  Var det på instagram du skrev att Matheo och hans ariske pappa var ok i nazisternas ögon?

  Tyvärr tror jag du har fel. Matheo och Pascal har ju dig som mamma så även om de inte har någon funktionsvariation så är de ju ”rasblandade”, ett blont utseende har ingen betydelse.

  Gustav har skaffat barn med dig så han är en ”folkförrädare” – gaskammaren nästa!

  Själv väntar jag barn med en arab så jag och mitt ofödda barn ligger också lite illa till.

  Vi lever i skrämmande tider.

 5. Charlotta skriver:

  Varför inte göra i Göteborg som polisen i Lund gjorde på 90-talet när nazisternas Karl XII-firande gick överstyr? Där tillät man demonstrationerna men polisen valde platsen, och den var inte i centrum utan på en idrottsplats i en liten by i utkanten av staden dit ingen kom mer än demonstranterna själva. Det tog inte många år förrän firandet självdog eftersom det inte var roligt längre när ingen såg dem.

 6. Ida skriver:

  Jag tycker det är helt rätt att Nya Tider givits tillåtelse till att delta på årets bokmässa, på samma sätt som jag tycker det är rätt att nazisterna ges tillåtelse att demonstrera.

  Vitsen med yttrandefrihet är att vi inte ska ha möjlighet att plocka russinen ur kakan och förbjuda åsikter – oavsett hur obehagliga och vidriga vi än tycker att de är. På samma sätt som att jag tycker att hets mot folkgrupp är en inskränkning av yttrandefriheten som inte hör hemma i demokrati. (Olaga hot har vi redan i vår lagstiftning vilket gör det straffbart att hota någon på grund av hens hudfärg/funktionsvariation/åsikt/etc. Att en person ”upplever” sig hotad ska inte vara tillräckligt skäl till åsiktsreglering.)

  Jag kommer själv att vara på bokmässan och jag kommer att vara med i motdemonstrationen, sida vid sida med dig och alla andra som kämpar för allas lika rättigheter. Och jag tycker synd om de som kommer till årets mässa och känner sig otrygga och rädda, på en mässa som är så känd för att vara inkluderande.

  Men den dagen vi tullar på yttrandefriheten tullar vi även på den yttrandefrihet som gör att du och jag kan stå sida vid sida och skrika oss hesa mot nazister och fascister.

  • Zia skriver:

   + 100 på den.

  • Hanna skriver:

   Yttrandefrihet och tryckfrihet gör att Nya tider får uttrycka sin åsikter i sin tidning (så länge de inte bryter mot andra lagar). Det ger dem inte automatiskt rätt att vara med på bokmässan – det är ett val bokmässan gör och har ingenting med yttrandefrihet att göra.

  • ME skriver:

   Man kan också dra en gräns, att man öppet får uttrycka åsikter så länge de inte bryter mot mänskliga rättigheter. Ett sånt samhälle vill jag leva i. För mig är det tvärtom viktigt att folk ska slippa höra andra människors hat mot sig helt fritt och lagligt. Detta är för mig viktigare än att alla ska få säga precis vad de vill, på bekostnad av andra.

   • Ida skriver:

    Jag förstår hur du menar, men håller ändå inte med om att det ska lagstiftas om vilka åsikter som är åkej att uttrycka och inte. Det blir ganska godtyckligt. Yttrandefrihet en grundpelare inom de mänskliga rättigheterna och någonting vi kämpat för sedan upplysningstiden och ska värna om.

    Istället tycker jag att vi ska stå enade. Skrika, demonstrera och montera ner dåliga argument med goda. Så gott vi orkar och förmår. Vi är fler ❤️

 7. 4000mil skriver:

  Gråtit en skvätt och delat.
  #stoltmammatillalexander

 8. Jenny skriver:

  Vi är många som kommer att stå upp Elaine.

  Jag är så blond och ljushyad man kan bli men blev i förmiddags kallad landsförrädare, sossefitta och anklagad för att bidra till utarmningnen av den svenska rasen.

  Mitt brott? Jag tyckte inte att det var ok att gå och riva ner alla planscher om motdemonstrationen här i Göteborg. Det hatet jag såg i ögonen på denna väldigt arga man var riktigt obehagligt.

 9. Io skriver:

  Elaine flyttar till villa för 10+ miljoner i område som präglas av enfald, hon vill bara ha kvinnor på förskolan…och har mage att kalla andra rasister. Oh the irony.

  • Jenny skriver:

   Vad har priset på ens bostad att göra med detta?

   • Io skriver:

    Elaine har ekonomi för att bosätta sig nästan var hon vill och hon valde ett relativt väldigt segregerat område trots att hon officiellt avskyr enfald. Skenheligt. Vägarna är olika, men målet (trygghet, bra skolor etc) är samma oavsett om man är Elaine eller uttalad invandrarfientlig.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Ingen ironi alls, posttraumatisk stress kallas det och statistiken på att pedofiler är män och söker sig till barn. Ganska rimlig rädsla.

 10. Linda skriver:

  Det är bra att det blir en demonstration mot nazisterna. Men jag hade önskat att folk vågade bredda sin världsbild. Förra året ställde exstrimister ut på Bokmässan. De hade kopplingar till sveriges unga muslimer och och andra exstremistiska organisationer. Bara män stod i montern samt manliga barn. Inga kvinnor var välkomna. Ingen reagerade på dem. Deras världsbild är lika smutsig som nazisternas.

  • Alde skriver:

   Linda, det är du som ska bredda din världbild. Du kan även passa på att lära dig källkritik eftersom dina sanningar baseras på artiklar från aftonbladet. Du sprider osanningar och dynga. Mitt tips till dig är att kontakta SUM och be att få träffa dem. Känner kvinnor som innehar chefspositioner inom systerföretagen, både muslimer och ickemuslimer.

   • Linda skriver:

    Jag ställde ut på Bokmässan och samtalade med exstremisterna. Jag kan skillnaden på moderat islam och extremism. Du behöver läsa på Alde. Kvinnor var inte välkomna att stå i montern. Jag tycker att organisationer som förspråkar könsapardheid och exstremism är lika vidriga som nazister. Kvinnor blir lika ledsna när man tar ifrån dem sina rättigheter som färgade. Enligt Säpo är extremismen största hotet mot Sverige. Tror du Säpo tagit det från luften? Det är bra att organisera sig mot nazismen. Det uppmuntrar jag och jag förstår Elaines oro.

    • Alde skriver:

     Du får jättegärna lära mig skillnaden mellan moderat och extrem islam. Var har du lärt dig det?

     Jag tror också på att extremism är ett av de största hoten. Vill bara vara tydlig med det.

     • Linda skriver:

      Jag svarade dig Adle, men Elaine tog bort kommemtaren. Läs ”Min jihad” av Ayaan Hirsi Ali. Tänk med ditt sunda förnuft. Offentlig media förnekar ofta sanningen om extremismen i Sverige. Man kan förneka sanningen, men inte springa i från konsekvenserna av den.

 11. Alice skriver:

  Fantastiskt bra skrivet! Håller med dig helt!

 12. Sofia Karlsson skriver:

  Jag förstår dina ord!
  Min man sa något bra när jag berättade vad du skrivit:
  Bra att de får demonstrera för då får de visa sig, människor som vill påstå att nazism inte är utbredd i Sverige får se motsatsen och människor som kanske vanligtvis gömmer sig bakom skärmar får visa sina riktiga sidor!

 13. syster skriver:

  Hej Elaine,

  Håller med dig. Vad bra att du tar upp detta här.
  Yttrandefrihet är inte detsamma som rätten att hota andra människors grundläggande mänskliga rättigheter och demokratisk samhällsordning.

  En fråga. Många författare och gäster har valt att bojkotta Bokmässan då den låter en främlingsfientlig(rasistisk) utgivare delta. Istället väljer flera att delta i alternativa aktiviteter.

  Undrar hur dina tankar går kring ditt beslut att delta?

 14. Ugglan skriver:

  Tips: rullstolsburen är ett bättre ord än rullstolsbunden

 15. Anna skriver:

  Motdemonstration kl 11 på Heden på lördag – hoppas så många som möjligt kan komma <3 Varje person behövs för att visa att vi är så många fler än nazisterna.

 16. Camilla skriver:

  Av det jag har läst är detta det allra bästa du skrivit. Det går rakt in i hjärtat och hjärnan.

 17. Hej Elaine,

  Jag står gärna bredvid dig när du står med din skylt. Jag har ännu inte bestämt hur jag ska agera men ut på stan måste jag hur obehagligt jag än tycker att det är. Jag är skyldig mina förfäder det. Min farmor och farfar ska sitta uppe i sin himmel och se att jag har mod nog.

  Jag förstår din rädsla. Varje fiber känner den för jag känner också så själv.

 18. Tina R skriver:

  Jag vet inte om någon ser att det står Jehovas Vittnen där? Tänk gärna på vilket hat och förakt det finns mot religion i dagens Sverige. Upplever att okunskap gör människor rädda och fördomsfulla mot alla troende. Jag som troende känner människors förakt mot mig när de får veta att jag tror på en gud. Varför måste jag känna mig rädd för att tala om det i dagens Sverige?

 19. Ida skriver:

  Hoppas det inte kommer någon vänsterpartist till bokmässan, kommunismen har dödat långt många fler än nazismen!
  Obehagliga människor verkligen som inte borde få uttrycka sin snedvridna åsikt. Man borde istället dra en gräns för vad som är vettigt och inte och människor som de borde tvingas till tystnad.

  • Helena skriver:

   Kan. Vi. Någon. Gång. Få. Prata. Om. Nazismen. Utan. Att. Någon. Ska. Tjata. Om. Kommunismen.

   • Syster skriver:

    +1 på den!

   • Alexandra skriver:

    Nej. Kommunisterna. Kommer. Alltid. Så. Lätt. Undan. Folk. Vet. Inte. Hur. Lika. Nazisterna. De. Är.

    • Helena skriver:

     Och varför är kommunismen intressant när det gäller NMR:s demonstration på lördag? Hur ska ”men titta på kommunismen!” kunna bidra till något alls vad gäller det nazistiska hotet som många upplever? Starta en egen debatt om kommunismen om det är så viktigt. Men försök inte förringa nazismens vidrigheter genom att ropa ”men alla andra då!”, det är bara att gå nazisternas ärenden.

 20. Amanda skriver:

  Håller helt med Janne Josefsson. Alla har rätt att demonstrera och det skulle vara farligt att börja bestämma vilka som får och inte får göra sin röst jörd, oavsett vad de har för åsikter.

  • Sofia skriver:

   Jo, det är viktigt att ha eget åsikt. Men är det verkligen OK att visa sin avsky mot andra som inte är som en själv? Nej, det är INTE ok nånstans! Vi kämpar ju hela tiden att lära våra barn att inte mobba eller reta andra. Vad gör vi själva?!

 21. Sofia skriver:

  Jag känner likadant! Jag blir så förtvivlad, ledsen och arg. Att folk inte förstår att det håller på att hända igen?! Har man inte lärt sig något av det som skett?!

  Om man ser mig och min familj, ser vi ”perfekt ut” enligt dom, med våra blonda hår och blåa ögon. Men skulle de börja prata med oss – då skulle de se något är fel, enligt dom. Jag talar endast teckenspråk då jag är helt döv. Då ska jag inte finnas. Inte min sambo heller – som är gravt hörselskadad, inte min yngsta son heller – också gravt hörselskadad. Bara min äldsta son som kan klara sig. Men han skulle bli ensam, utan sin familj.
  Nej, jag kommer aldrig acceptera att det är ”OK” att hata ett (eller flera folkgrupp)!
  Aldrig någonsin!

 22. Alexandra skriver:

  För det första, det är inte polisen som tillåtit demonstrationen, vi har ju faktiskt lagar i Sverige som polisen måste följa. Extremt dåligt av dig att skylla på polisen.
  För det andra, märkligt att du skriver RULLSTOLSBUNDEN när det heter RULLSTOLSBUREN sedan mååååånga år tillbaka. Du som är så noga med att Evelyn är funktionsvarierad och inte funktionshindrad. Just sayin…

Lämna en kommentar