Vad är hönan och vad är tyllkjolen?


Igår undrade jag varför inga pojkar dansade. Idag undrar jag varför nästan alla tjejer hade på sig rosa tyllkjol i dansklassen? 

Jag såg ingen dresskod i informationen till dansen. Är det föräldrarna som väljer det? Gustav sa ”nästa gång sätter vi på Matheo hulkendräkten till dansen”. Men jag önskar nästan att nån av flickorna hade det. Jag ska fråga föräldrarna om det är de som valde kläderna och isf varför.

Jag tror att fler skulle stanna kvar på dansen om det inte var så homogent klädmässigt. Så könsstereotypsikt. Varför rosa och kjolar på dans? Det är ju svårt för barn att inte läsa in att de inte passar in. Det kräver en stark karaktär för att stanna kvar och sticka ut. Kanske lite mycket begärt av ett barn. Både Gustav och jag uppmuntrar ju Matheo så då blir det lättare för honom. Men det kanske inte räcker i längden?

Hur tänker ni?

* om du är en förälder till en dotter som gillar rosa eller en son som gillar blått så är du inte dålig. 
* men om dina barn gillar guld kan du dra åt fanders. 

* meningen innan denna var inte seriös.

Bloggvännerna har ordet

76 svar till “Vad är hönan och vad är tyllkjolen?”


 1. J skriver:

  På 90talet när jag skulle börja på dans, och kom dit i shorts och tshirt som femåring och alla hade kjol….(jag är tjej) då gick jag aldrig mer dit. Kände mig utanför utan kjol, men ville heller inte ha det.

  På gymnastik där jag gick sen hade både pojkar och flickor svarta tajts och svart linne, det var superskönt 🙂

 2. Jenny skriver:

  Kan inte Matheo också få en tyllkjol så att han också känner sig som en i balett-gänget?

 3. Sarah skriver:

  Svår balansgång, jag tror det finns fall där fölräldrarna tycker att ”det är så himla gulligt med min dotter i rosa tyllkjol” men jag tror också det finns lika många där döttrarna Själva vill ha det, för att de tycker om färgen och det frasiga.

  Fortsätt som du gör och låt dina barn veta hur okej det är att ha vad de vill. Om Matheo vill ha en egen tyllkjol på dansen får han ju givetvis ha det. Föregå med gott exempel liksom 🙂

 4. Jessica skriver:

  Nu har jag bara pojkar, men väääldigt många tjejer vill ha tyllkjol och balettskor. När jag gick på balett själv fanns inte sånt men hade ju varit överlycklig om jag hade fått ha det. Vill jättegärna att mina killar ska gå på balett, men de vägrar för på balett måste man tydligen ha kjol enligt dem. Spelar ingen roll vad jag säger. Breakdance och street dance ska det tydligen vara. Min yngsta son älskar My Little pony och ”tjejiga” program, men dessa skitprogram befäster ju snarare könsroller än gör något för att motverka dem.

 5. Frökenfräken skriver:

  Eller så köper du en rosa tyllkjol även till honom så att han slipper ”känna sig utanför”.
  Jag tycker att det är ett större problem att man ser det som ngt dåligt att tjejer han tyllkjol än att många tjejer (oavsett anledning) har tyllkjol på dansen.
  Varför är det sämre att ha (i din mening) könsstereotypa tjejiga kläder?

 6. Josefina skriver:

  Jag förstår inte vad det är för fel med rosa och tyll?! Det är ju jättehärligt!

  Om det finns ett problem över huvud taget i detta så skulle det vara att någon eventuellt tycker att alla inte kan bära detta plagg, exempelvis pojkar.

  Vill Matheo ha rosa tyll låt, honom bära det!

  Förstår inte varför det ”flickkodade” anses vara fel eller dåligt.

  Förstår inte heller varför matheo ska behöva gå dit i hulkendräkt?!

  Höj statusen på rosa och det flickiga och visa att det är ok även för pojkar!

  • Karin skriver:

   Åh HEJA! Just vad jag skulle gå in och skriva! Pust, är någon hade tänkt samma..

   Det ÄR så väldigt lätt att nedvärdera typiskt ”tjekodade” kläder som jag tycker sker i det här inlägget. Varför skulle en hulkendress vara mer lämplig att dansa i än en kjol? Och det är väl inte så himla konstigt om det sprider sig en preferens av kläder i en, mer eller mindre sluten grupp? Det är jag säker på händer er vuxna också Elaine. Jag går åtminstone på möten i ungefär samma kläder som de andra, tränar i ungefär likadana osv Jag kommer ogärna helt felklädd (typ på gala i myskläder, om jag nu gick på gala).

   Låt barnen få välja, erbjud hela smörgåsbordet av kläder om du önskar eller gå efter traditionenligt pojk/flick om du tror mer på det -vad du än gör, nedvärdera inget!

 7. Karoline skriver:

  Hej. Min dotter på två år har alltid älskat klänningar och kjolar, speciellt att dansa med dom. Det är inget vi har pushat på, men bara blivit så. Sen tror jag det beror på miljö och vilka filmer som finns för tjejer att kolla på. På filmer är alla tjejer prinsessor och dansar med klänning. Det är lite synd att det fortfarande är så. Jag hadde gillat det lika myckat att hon hade klädd sig i hulken eller spiderman på dansen. ?

 8. Jennie skriver:

  Min dotter började på dans igår. Först var jag nojjig, kommer alla ha balettkläder och tyllkjolar? När vi kommer dit så är det endast ett fåtal tjejer med dessa kläder. Men majoriteten har träningskläder och träningsskor. På något sätt blev jag lättad för att det hela inte kändes för tjejigt. Ibland fastnar jag i att min dotter inte får vara tjejig, vilket jag försöker släppa. Upplever ibland att man inte får ha tjejiga tjejer eller pojkiga pojkar. Nu ville min dotter själv ha träningskläder, men vill hon ha tyllkjol nästa gång så kommer hon få ha det. Det är hon som dansar inte jag. Min dotter älskar att dansa, spelafotboll, prinsessor och dinosaurier. Heja min dotter, hon får tycka om precis vad hon vill!

 9. Hanna skriver:

  Alltså, jag förstår inte varför du tar så illa upp? Fråga föräldrarna varför dom har klätt barnen i de kläder de vill. Kanske tjejerna på dansen faktiskt VILL ha klänning och rosa och tyll. Det måste ju inte vara en baktanke kring allt hela tiden.
  Vem är du och ifrågasätta andra föräldrars klädval?
  Märklig tanke Elaine

 10. J skriver:

  Är det alltså ett problem att många slutar i dans där ni bor (eftersom du säger att många annars skulle gå kvar om det inte var för kläderna)? Eller var det ett antagande och vad baserar du det i så fall på? Där jag bor (ej Stockholm alltså) så är dans jättepopulärt också i tonåren, finns flera dansgrupper för alla åldrar och många i högstadieåldern är med, jättekul!

 11. Lisa skriver:

  Lika väll som du tar dig rätten att ifrågasätta föräldrar varför dom låter sina barn har tyllkjol på sig.
  Så undrar jag om din man kanske sminkar sig och har på sig dina kläder också? För läser mycket av vad du skriver så ska både tjej/kill klä sig samma.
  Varför blir du så upprörd för man som föräldrar vill köpa en rosa kjol till sitt barn ?
  Jag hade tyckt det va konstigt att själv gå ut med min man som bar rosa kjolar.
  Kanske lika bra vi reser 10000000 år tillbaka å alla människor har en beige byxdress på sig så kanske man inte skapat problem som inte är problem .
  Tror det är just såna som du som ser problem i allt som får osäkra barn.
  Min son går i dans gjort det i snart 3 år och han har inte reflekterat av att tjejer bär kjol. Inte heller att tjejer i skolgympan har rosa tigts och rosa skor.

  • Christina skriver:

   TACK !! MKT BRA SKRIVET! Sa less pa att folk gar over gransen med allt… JA jamstallt men kom igen!! Det finns en grans… Jag skulle tex aldrig ta pa min nyfodda son en klanning eller en legging med volang pa rumpan…For att ga tillbaka till ett inlagg av Elaine…Det kanns nar folk borjar bli sa detaljerade att man tappar fokus!! VI ar olika i kvinnligt och mannligt och det ska vara sa! Dock ska det vara lika i rattigheter osv, igen, TACK for ditt svar Lisa, bra skrivet

   • Therese skriver:

    Men i ärlighetens namn? Vem sjutton har bestämt nåt så urbota fånigt att våra könshormoner ska ligga i kläderna??? Inte fan väljer min son fula taskigt tecknade traktorer eller bilar framför kläder med glada färger/uttryck. Men han har lika mkt snopp för det.

    • Lisa skriver:

     Okej, men vi säger att din son blir hetrosexuell när han blir vuxen och klär sig då i rosa mycket roligare tyllkjol, du tror inte att han får problem att få tjejer? Jag själv som är hetro skulle tycka det kändes konstigt och inte särkilt attraktivt om min sambo kom hem med en kjol och top. Vi människor attraheras av olika saker.
     Jag tycker om killar och inte killarna man likadana kläder som jag själv klär mig i.
     Sen säger jag inte att inte alla ska får göra som man vill, vill man som 20 åring klä sig i tjejkläder ska du blir respekterad för det.
     Men att försöka göra om oss människor som det blir när man säger att killar ska bära tjej kläder är ju lika stort som att lösa botemedel på cancer.
     Finns det inte viktigare saker i världen att lägga energi och lösa saker än?
     Att fråga föräldrar varför dom väljer att ta på sin dotter en rosa kjol på en dans?

 12. Maja skriver:

  Det är föräldrarna som väljer rosa tyllkjolar till sina barn. Om bästisen har en vill ” jag” också ha osv. Man blir påverkad av andra runt omkring. Själv mamma till 2 döttrar som idag är vuxna. Jag valde bort rosa kläder till dem, mest av den anledningen att för mig ger rosa kläder fel signaler. Jag ville att mina barn skulle ges möjligheten att vara barn, inte ett kön. Ja, de har många gånger fått frågan vad pojken heter och de har svarat: Jag heter Stina. Inte svårare än så Dock är jag chockad av att så många föräldrar idag väljer att klä sina barn i könsstereotypa kläder, gör man det inte finns det ju sp mycket mer att välja på?

  • Hanna skriver:

   Åh vad bra!!!

   • Maria skriver:

    Man ska vara stolt över att vara kvinna a. Men man är inte mer kvinna för att man har tyllkjol. Könet ligger inte i kläderna, eller SKA inte iaf.

  • Christina skriver:

   forstar arligt talat inte varfor man inte vill uppfostra sin dotter till en stark sjalvstandig kvinna? vad ar det for fel att vara kvinna? Jag alskar att vara kvinna, och vi har aran att bara pa barn och foda just for att vi ar kvinnor. Jag blir ledsen och forvirrad pa att folk vill ta bort det starka och unika att vara kvinna. VAR STOLT och uppfostra barnen till att vara stolta over att vara kvinna eller man. Allt ar mojligt att gora oavsett kon… Sa man behover inte vara neutral.

   • Amanda skriver:

    Här känner jag att måste flika in. Jag uppfattar inte Majas kommentar som att hon ser något dåligt

    • Amanda skriver:

     (Kommentaren skickades iväg innan den var klar) ..något dåligt med att vara tjej. Men faktum kvarstår att vi vuxna är de som sätter små barn i könsroller och behandlar de därefter. Vår dotter är 1,5 år och har en salig blandning av kläder (allt från grön dinosauriedräkt till rosa tyllkjol) och jag märker hur hon behandlas olika av vuxna beroende på vad hon har på sig. Som ni säger, barn är inte de som bryr sig, men det är vi vuxna som lär dem att vara ett kön, redan innan de vet vad ett kön är. Låt barn vara barn så länge det går! ? Jag hoppas att min dotter ska växa upp till en stark och stolt tjej, men på vägen hoppas jag att hon slipper lära sig att hon ”räknas” med att vara gullig, tyst, försiktig osv och det är tyvärr detta som könsrollerna fortfarande lär barn i små åldrar, däribland genom klädseln.

 13. Terese skriver:

  När min dotter gick på dans så kom nog tyllkjolen först, innan önskan om att börja på dans. Var den kom ifrån? minns inte. Kan ha varit så att hon fick en tyllkjol i present av nån och sen önskades det bara olika typer av ballerinadräkter och dessa användes både på hemma och på dansen under en lång period.
  Innan ballerinafasen hade hon en lång klänningsfas. Innan den vägrade hon klänning under lång tid. Under sommaren har det bara varit shorts. Alla klänningar hänger orörda.

  Funderar också ofta var allt kommer ifrån och har väl landat nånstans i att det är en total blanding, av hemmet, förskola, kompisar, tv-program, leksaker, spel, filmer… Och kommit fram till att min viktigaste roll som förälder är att agera motvikt, visa att det går att göra/agera/ha andra saker än ”alla andra”.

 14. Hanna skriver:

  Guuud vilka inskränkta kommentarer. Det handlar ju inte om att Elaine vill ”sätta dit” alla föräldrar som har barn med rosa tyllkjol på dansen, känns ändå som att vi alla som läser hennes blogg känner henne bättre än så? Hon vill ifrågasätta, vilket är superviktigt att göra. Att fråga varför hens barn har rosa tyllkjol är av intresse, såklart FÅR de ha det men varför har de det? Varför vill de ha det? Och det handlar definitivt inte om att Elaine ska köpa tyllkjol till Matheo för att han ska passa in, vadfan är det för lösning? Det är som att då ska ingen i samhället bryta mot normerna, alla ska gå runt i kjol och skjorta, för då passar alla in och ingen står ut. Men vad är det för samhälle att leva i? VARFÖR ska alla flickor under 7 år äga en rosa tyllkjol och framförallt ha den på dansen. DET är frågan.

  • Christina skriver:

   Varfor ska man inte fa ha det? Forstar inte…. Jag undrar varfor man ens ifragasatter..

  • Lisa skriver:

   Min barn har det av den ENKLA anledningen att hon valt det själv.
   Kan vi inte bara låta det vara så.
   Måste man ifrågasätta allting. Varför har killar shorts när dom tränar fotboll och inte rosa glittriga tigths? Undra om det föräldrarna som styr att killarna ha svarta shorts på fotbollen.
   Just saying…

   • Hanna skriver:

    Men jag säger inte att det är alla föräldrars fel att tjejer ”vill” ha rosa tyllkjolar, det är ju SAMHÄLLETS fel. Det är alla intryck tjejer och killar får av samhället som gör att de väljer rosa/lila och blått/svart. Räcker med att du går in i en leksaksaffär så vet de redan vart deras kön hör hemma och vad som förväntas av dem angående vilken leksak de ska välja. Men det är föräldrarnas ansvar att öppna upp barnen för andra möjligheter, att inte bara köpa pastellfärger, kjolar, klänningar till tjejer från födseln och upp till den åldern de kan prata och ”välja” själva, redan där kan föräldrar göra ett jättejobb. Och ja det är samma med pojkar, varför måste de spela fotboll i shorts och inte rosa träningstights för? Jo för att enligt normen är det så, skulle det komma en tjej med en rosa tyllkjol på en fotbollsträning skulle hon inte passa in och antagligen själv känna av det. Och det är det vi behöver förändra, och det är därför det behövs ifrågasättas!!!!!!!!

   • M skriver:

    Men varför ska man INTE ifrågasätta? Det har jag aldrig fattat att vara rädd att ifrågasätta sig själv och samhället och se saker ur annat perspektiv. Det måste ju vara att man är rädd att stå för sina beslut. Såklart är det även föräldrarna som styr att det är svarta kläder på fotbollsplanen.,

 15. Kim skriver:

  Min dotter är 5 år och går i gymnastik. Där har dom flesta också rosa kläder. Även hon. Men när jag skulle köpa nya gymnastik kläder till henne hittade jag faktiskt inget annat än rosa, lila, vitt, och en svart. Så även om jag eller hon hade velat ha något annat så hittade jag inget. Träningskläder finns ju, men inga gymnastik kläder. Tänkte på detta sist vi var där, att hon gillar spiderman ganska mycket och varför finns det inte gymnastik kläder med sånt på? Jag älskar rosa och tyll och allt sånt, men min dotter är inte alls mycket för det, hon hade nog alla gånger valt en t.ex spiderman. Kan tycka att det är tråkigt att det inte finns så mycket alternativ, men vill man ha rosa så ska man få ha det så mycket man vill oavsett kön.

 16. Em skriver:

  Våra barn brukar ha tema på discot. Antingen klär alla ut sig till halloween-läskiga eller jul-tema eller så.

  Föräldrar vill nog köpa tyllkjolar. Jag älskade mina prinsesskläder som barn (vita). Sedan om jag fick en dotter skulle jag nog väldigt gärna köpa tyllkjolar ändå. Svarta går bra, men det är något med tyll.

 17. Elsie skriver:

  Jag förstår hur du tänker men jag skulle personligen inte ifrågasätta individuella föräldrar som följer normen. Jag tycker själv det känns som ett påhopp när jag ifrågasätts i en sån situation,jag tycker inte det är rätt forum. Mitt barn följer normer kanske 50/50 men det andra ser för ögonblicket blir liksom deras sanning om mig och mitt barn.

  Och när en dansar, vem vill inte ha en härligt snurrig kjol/klänning på sig då? 🙂

 18. Sana skriver:

  Hade det vart en grupp killar hade kanske majoriteten haft mjukisar som är mörka. Men inte skulle du ifrågasätta det?

  • Elin skriver:

   Den kommentaren lät syrlig men jag förstår din poäng och håller med.

   Jag undrar om någon ifrågasätter varför ingen har tyllkjol på fotbollen. Traditionellt tjejiga aktiviteter granskas så mycket mer än traditionellt pojkiga. För att det anses som lite sämre att vara tjej och allt som är tjejigt. Istället för att ta på en pojke en hulkendräkt kan en ju ge honom en tyllkjol också. Då passar han ju perfekt in. Men sammhällets syn på pojkar och manlighet gör det ju väldigt svårt såklart.

 19. Sana skriver:

  Jag köpte medvetet inge n tyllkjol. Min dotter visste nog inte ens vad det var. Hon var inte intresserad ac kjolar eller klänningar. Men nu ett år senare 5 år vill hon ha klänning varje dag

 20. Carolina skriver:

  Jag är mamma till två killar på 10 och 13 samt en tjej på 4. När tjejen kom till världen hade vi bara typiska ”pojkleksaker” och hon fick även ärva en hel del av deras typiska ”pojk-kläder”. När hon var 8 månader gammal var vi på BVC, och hon stapplade direkt fram till en docka i väntrummet. Ögonen lyste och hon vägrade släppa den. Sedan dess är hon en riktig rosa prinsesstjej som älskar tyllkjolar och allt som glittrar. Hon leker glatt ninja, polis, traktor och typiska ”pojk-lekar” och älskar minecraft – och det går alldeles utmärkt att göra allt i rosa tyllkjol. Jag tycker inte att vi ska komplicera det för mycket. Varför ska jag neka henne en rosa tyllkjol? Det viktiga för mig är att hon känner att hon får vara precis den hon är, och om det innebär att hon vill leka sjörövare och klättra i träd i prinsessklänning, så hittar jag inga fel i det. Så nej, jag tycker inte att det är fel om barnen vill ha tyllkjol på dansen. Så länge det är barnet som väljer och så länge det är lika ok för en kille att ha tyllkjol som för en tjej att ha på sig en hulkendräkt.

  • Maria skriver:

   Håller med. Men jag tror inte att barnen vet att man ska dansa i tyllkjol. Jag tror att de är föräldrarna som sätter på kläderna till diverse aktiviteter. Min systerdotter på fyra dansar i tajts och t-shirt, men har prinsessklänning hemma. Det är omöjligt att alla femton tjejer som kommer på första lektion i tyllkjol gör det för att dom ska. Tror föräldrarna frågat om de vill dansa i kjol, för det är ju så gulligt. Not.

   • M skriver:

    Jag tror att man vill ha hela upplevelsen. Klart det är gulligt med en liten mini-ballerina eller fotbollsproffs. Nu var min dotter så liten när hon gick på dans så hon hade mjuka byxor och t-shirt (men jag storsatsade med dyra, äkta ballerinaskor som gammal dansös själv). Men nu går hon på fotboll efter mycket tjat (4 år gammal), och då går det förstås bra med vanliga byxor och tröja men hon får ha fotbollströja och shorts ändå. Är det kallt får hon ha långkalsonger under fotbollsshortsen. Till hör till liksom. Sedan finns danskurser från ca 1-2 år så chansen finns att dessa barn gått på dans tidigare (med tyllkjol och allt), trots att det är första gången för Matheo.

    Min dotter skulle troligtvis vilja ha kjol om hon gick på dans, som ju riktiga ballerinor har. Hon leker gärna prinsessa hemma, eller batman, eller doktor eller annat. Vilket är problemet egentligen?

    Låt Matheo ha kjol på dansen om han vill istället.

 21. Göta skriver:

  Vi har en rosa tyllkjol här hemma som något av barnen så gärna ville att vi skulle köpa en gång. Kjolen används som danskjol, brännmanet och lejonman beroende på vilken lek barnen leker just då. Ett multifunktionellt plagg således!

 22. Johanna skriver:

  När jag var liten vägrade jag ha på mig klänningar som inte stog ut när jag snurrade. Jag var tvungen att testa innan mamma köpte så de verkligen stog ut rätt ? Man har sina idéer. På idrotten var såna plastiga shorts ”inne” med nät i. Typ badbyxor, lite längre, från Stadium. Då hade jag det. Tror inte man ska tvinga pojkar att ha kjol eller flickor att ha batmankläder om de inte vill, bara för att man ska göra så idag. Låt barnen ha vad de vill. Vill en flicka ha tyllkjol, låt henne ha det då.

 23. Josefine skriver:

  Jag HATADE att ha kjol när jag var liten. Kommer fortfarande ihåg de tillfällen min mamma tvingade mig att ha kjol. Kände mig verkligen inte som mig själv och det gjorde faktiskt rätt ont att hon inte lyssnade på mig. Mina ungar har ÄLSKAT allt rosa, prinsessigt och tylligt och jag har låtit dem hållas. Förstår inte riktigt varför jag ska ta fighten när det finns så mycket annat som är viktigare att strida om. Det går över, min 10-åring skulle aldrig få för sig att ta på sig en klänning idag. Och om hon nu hade velat det hade det också varit helt ok.

 24. Marie skriver:

  Mina döttrar går på dans och har haft tyllkjol ibland, och andra gånger mysbrallor eller shorts. De väljer själva vad de vill ha på sig. Gör inga stor grej av det! Sen tycker jag det är urgulligt med tyllkjol 🙂

 25. J | Noeees,Amandus och Elviras studietokiga mamma skriver:

  Jag har tonat ner medvetet och bjudit på fler alternativ men ju äldre barnen blir desto mer medvetna är dem. Min äldsta bara MÅSTE ha klänning så fort det går. För det har ju tjejerna i de flesta serier eller filmer hon nån gång tittat på. Att ändra tankemönster genom att begränsa går inte. Men tittar du på barnfilmer, barnserier, leksaksaffärer och liknande så finns det fortfarande väldigt mycket könade saker och ibland (som ovan nämndes) inte alternativ när man kollar kläder. Så jag skulle säga att den sociala och mediala miljön fortfarande bidrar i mångt och mycket oavsett utsträckningen på hur vi föräldrar försöker mixa och erbjuda fler alt än två.

 26. Therese skriver:

  Hepp! Kontraproduktivt att jag inte orkar läsa allas kommentarer kanske, men men… några kommentarer hävdar att det är föräldrarna iaf. Och det må så vara. Men min femåring vill hemskans gärna ha en tyllklänning (sån där gympadräkt med fastsydd tyllkjol på), men jag tycker själv att de jag hittat är så fasansfullt fula så hon har inte fått nån än. Hon vill för övrigt ha nästan enbart klänning och jag har faktiskt fått ge mig. För jag tänker att hon kommer växa upp i en feministisk familj oavsett vad hon har på sig. Men tro mig, vi har verkligen försökt. På. Alla. Sätt. Och. Vis. Men det är inte så j*kla lätt att stå emot normen. Vi bor i en liten stad, tror det är ännu svårare där. Dessutom är det sjukt svårt att hitta kläder som är könsneutrala men ändå glada i färgerna. Åtminstone i de vanliga butikerna. Och när hon var mindre var det liksom inte fråga om att handla en garderob på polarn&pyret. Å hur många butiker marknadsför sina klänningar på pojkar?? Tycker att den största skon i kläm är där. Min lilla kille på tre har några klänningar, för att jag vill bryta normen. Men han är RÄTT ensam om det och jag har inte vågat ge mig på de mest tylliga eller gulligullgulliga klänningarna utan han har fått klänningar i glada färger från Villervalla främst. Jag tycker det är en sak att säga att man inte bryr sig vilka kläder ens barn har men det är en helt annan att faktiskt bryta den där flick-/pojkbarriären ”på riktigt”. Sen vet inte jag hur noga det är, men klart som attsingen att jag vill att min lille kille ska få ha EXAKT vilka kläder han vill. Inte bara att tjejer ska ha Batman eller liknande (varför man nu skulle vilja det, tycker de flesta av ”pojktrycken” i butikerna är såå fula, inte glada eller färgglada alls). Nu har jag nog sagt allt jag hade att säga i nån slags osammanhängande helhet. ?

 27. Linnéa skriver:

  Barnen är ju ofta tyvärr redan i 4-5årsåldern mycket väl medvetna om vad samhället förväntar sig av dem. Flickorna har sedan länge lärt sig att de ”ska” gilla tyllkjolar och vilja börja i dans. Så ser strukturerna ut och det är jättesvårt för vem som helst att inte följa dem.

  • Josefina skriver:

   Och pojkarna har lärt sej att rosa är en äcklig tjejfärg och jag tycker att DET är det stora oroblemet.

   Det tjejiga har lägre status och anses inte vara lika ok och det lär sig pojkar tidigt.
   Och värre blir det när vuxna rynkar på näsan åt föräldrar som klär sina flickor i rosa.

   Skulle folk reagera lika negativt på pojkar klädda i t-shirt och shorts i neutralare färger på en fotbollsträning?
   I think not.

   Fram för mera rosa säger jag – åt både pojkar och flickor!

   Boktips: Rosa den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson

 28. Karolina skriver:

  Min dotter är väldigt influerad av tjejerna på dagis. Svårt att säga nej när hon önskar samma sak och lite rädsla av att hon ska känna att hon inte passar in. Har själv känt den känslan då min mamma inte tänkte så mycket på hur andra klädde sig utan mest på vad som va praktiskt. Vilken självklart är jätte bra att klä sina barn praktiskt men jag vet att många gånger ville jag inte gå just för att jag kände mig ful och som en tant. Vilket som är rätt det vet jag faktiskt inte. Vad vi än gör som föräldrar så kommer våra barn säkert undra va sjutton gjorde dom så för?! Precis som jag själv ibland undrar vad mina föräldrar tänkte på

 29. Emmeline skriver:

  Jag undrar hur det är att motverka det könsstereotypa att klä Matheo i Hulkendräkt? Det är väl snarare att ytterligare förstärka det?! ;P (Ps. jag förstår att Gustav bara skojade)

  I Matheos ålder (och även mycket tidigare) har mina barn vägrat ha på sig det jag vill och bara själva valt kläder. Alla barnen (oberoende av kön) har älskat rosa, lilla och klänningar/kjolar som snurrar bra. Treåringen brukar prova om kjolen/klänningen snurrar för att avgöra om hon kan ha den eller ej. Jag tror att flickorna i Matheos dansgrupp valt kläderna själva. Däremot så är barnen så klart del av samhället och påverkas av det. De ser hur föräldrarna gör, mamma sminkar sig, pappa gör det inte, tex. Mamma kan ha glittrig tröja, pappa har det inte. Jag tycker det är dock intressant hur tjejer i glitter och rosa tyllkjolar blir till ”farliga” medans pojkar lika könsstereotypa uttryck inte uppmärksammas eftersom de ju ändå anses som normen (tex tröja med bilar på i mörka färger). Och varför är det fint att vara pojkflicka men provocerande med prinsess-flickor… Jag tycker det är intressant att fundera på…

 30. Micaela skriver:

  När vi var på första danstillfället med vår dotter för ett par veckor sedan var visst jag den enda föräldern som hade missat att flickorna ”skulle” klä sig som ballerinor. Vi går i en dansgrupp för barn 0-3 år. Vår dotter dansade i svarta bomulls tights och en svart-vit randig tröja med Katten-Jansson, gissa om hon stack ut..
  Under tiden vi var där kunde jag inte låta bli att känna mig som en dålig mamma. varför hade inte jag, som alla andra, köpt en riktig outfit?

 31. Stephania skriver:

  Min 3.5 åriga dotter har ingen favoritfärg eller rättare sagt hon ändrar den dag för dag, alltså efter humör. Jag har sedan hon varit liten köpt alla typer av kläder och tänker praktiskt. (Jag är också en sådan som rockar sockor på barnen- dagligen. Samt min 8 månaders har ofta pamas på sig hela dagen för att det är bekvämt för honom) min dotter kan uttrycka vilka kläder hon tycker om och hon har tydliga favoriter. Det enda som starkt känner är att på kalas har man klänning – för att man ska dansa. Hon vill snurra så att klänningen snurrar. Så när vi började på dansen nu i helgen så var det solklart att hon skulle ha en Ballerinaklänning för det har man när dansar. Väl på plats var det bara två av 17 barn som hade Ballerina kläder. Så nu har hon även letat upp ett par byxor som hon ska prova att dansa i. Vi har tillsammans kollat på olika kläder men till detta tillfälle fick hon välja kläder. Annars är det jag som tar fram kläder efter vad vi gör. (Ibland kan hon få välja med två tröjor eller liknande)

 32. Anni skriver:

  Mina har sedan dom var 2 år och börjat förskolan, välja kläder själv, inte ens lönt att köpa nåt utan dom ,varje morgon så går dom och tar på sig det dom vill ha till förskolan, jag har alltid köpt olika typer av kläder, allt från killigt, till neutralt till tjejigt, och här varierar det, dom älskar klänningar med glitter men det behöver inte nödvändigtvis vara rosa, 4 åringen har en favorit kjol som har tyll och paljetter men den är svart. Men det är så svårt ibland för dom ser ju vad andra har på förskolan, vem som är kille och tjej genom långt hår och kläder osv och då spelar det ingen roll vad vi gör, 4 åringen såg frost EN enda gång, sen dess ville hon bara ha frost kläder, personligen avskyr jag disney och pixar tryck men nekar inte mitt barn det. Sen finns det andra dagar, 25 plus grader och sommar, då kommer hon i strumpbyxor, polotröja, baddräkt och shorts på det, plus kängor, och då får hon gå i det. Jag lägger noll värdering i vad mina tjejer vill klä sig i, men det är svårt att påverka sämre val ibland efter dom är på förskolan hela dagen, träffar andra mammor och pappor och dessutom så ser dom ju sin egen mamma, mig, som gillar långt hår, gillar smink och klänningar och en pappa som är en typiskt arbetar pappa, jag förstår att dom vill se ut som mamma, för jag är ju tjej, rent logiskt för barn tänker jag, att dom vill se ut dem som är närmast dom i kön och utseende? Det är på det sättet mina barn definierar killar och tjejer. Mormor har kort hår och det är coolt tycker dom, vart det kommer ifrån vet jag inte, att tjejer bara har långt hår. men dom vill ju se ut som henne också, och frågar man varför så är det dels för att det är mormor och dels för att hon har snippa, dvs hon är tjej, dom kan identifiera sig med henne.

  • Victoria skriver:

   Min äldsta tjej är snart fem år och hon har tidigare haft långt hår, mest för att det var enklast för oss att klippa ?. I våras kom hon in i köket efter att hon klippt av rätt långa testar av sitt hår och sa: ”Jag vill ju bara se ut som du, mamma, och mormor, farmor och pappa!” Ja, såklart! Hon fick en tid hos frisören för att klippa kort och hon är helnöjd, men visst kommer hon hem ibland och berättar att andra barn säger att hon ser ut som en pojke, och det är ju vad det är. Vi bor utomlands där könsstereotyperna är väldigt starkt cementerade så jag är mest glad att hon valt något hon själv gillar framför något som baserats på hur alla andra tjejer ser ut. Hon vill säkert ha långt hår snart igen, och det går ju också toppen, jag hoppas bara att hon kommer våga fortsätta följa det hon själv gillar.

 33. Eva skriver:

  Det här är lite av det jag som mamma till en rosa tjej tänker:

  * Jag blir ledsen av de åsikter jag tycker lyser igenom i inlägget (och även i andra sammanhang), tycker det är nedlåtande och dömande på nåt sätt mot alla de barn som känner sig så fina när de dansar i sina tyllkjolar eller rosa kläder.

  * Tjejer i rosa tyllkjolar kan också vara tuffa! Det är betraktaren som ”nedvärderar” rosa som måste jobba på sin inställning, inte den som bär rosa som måste välja annan klädsel för att bli accepterad.

  * Att ge Matheo en hulkendräkt skulle bara befästa könsrollerna i det här sammanhanget ännu mer.

  * Tyllkjol är ju ett plagg som hör hemma inom den klassiska baletten, det är alltså inte jättekonstigt att de som dansar balett har det på sig, på samma sätt som det t ex inte är jättekonstigt att de som spelar fotboll har fotbollsutrustning på sig. Sen kan ju barn givetvis få ha på sig vad de själva vill ändå i de olika sammanhangen.

  * Mitt barn väljer själv rosa, vi har alltid klätt henne i olika färger och typer av kläder (”tjejigt” och ”killigt”), men nu när hon är fyra år väljer hon ändå själv ofta att ha rosa. Hon har en del rosa kläder men också många i andra färger. Hon säger själv att hon tycker hon är fin i rosa. Det är svårt som förälder att gå emot detta, men vi fortsätter att tillhandahålla olika alternativ.

 34. Jenny skriver:

  Jag har en son som är 4 år som älskar rosa och klänningar. Själv avskyr jag båda så han har inte blivit inspirerad hemifrån 🙂 När han var tre önskade han sig inget annat än en rosa tyllkjol han såg i affären och tar på den så fort vi sätter på musik hemma. Han älskar Frost och har fått klänning och skor mm som han byter till så fort han får chansen.
  För mig får han klä sig som han vill (förutom till förskolan där det måste vara praktiska kläder), men det gör ont i hjärtat när grannbarnen frågar varför han klär sig som en tjej.

 35. Helen skriver:

  Har funderat mycket på detta med hur de hamnar i detta medveosa, könsroller osv. Har två killar och en tjej. Blev nästan förskräckt när dottern så gärna ville ha prinsessklänningar och tyllkjolar och undrade var det kom ifrån, jag skulle ju liksom aldrig föreslå det. Jag tror samhället är en stor del, dagis, tv osv. Men det går ju inte heller att komma ifrån att det är jag som går i klänning, jag som sminkar mig osv här hemma. Till slut har jag landat i att allt känns ok så länge inte barnen blir begränsade av det t ex om dottern egentligen vill klä ut sig till batman men istället är prinsessa eftersom hon är tjej. Därför blir jag så glad när batman här hos oss gärna kombinerar sin utstyrsel med glitterskor eller när den lille polisen matchar poliströjan med nagellack. Kan de gå igenom livet med den känslan att de väljer själva hur de vill ha det, inget kan begränsa dem, även på viktigare områden än kläder, tror jag de kommer fixa det bra.

 36. Hanna skriver:

  Men kan det bara inte vara sp enkelt att flickor tycker om tyllkjolar, rosa tyllkjolar när de dansar? Att de kanske sett nåt klipp på youtube (du vet skärmtid) och tyckt att set var fint? Kan det inte bara bara så liksom?

 37. Nina skriver:

  Åååh nej hade dom det….. Det är ungefär lika unket som att sätta på dem bikinitopp. Säkert samma föeäldrakategori som gör sånt oxå.

 38. Sanna skriver:

  När min dotter var 5 år började vi på dans och hon hade på sig mjukiskläder första tillfället. Dock hade alla andra barn danskjol så hon önskade sig också en sådan. Men det som var roligt var att även alla killar hade danskjol, vilket såklart var jättefint.

 39. Josefina skriver:

  Kunde inte låta bli att googla lite.

  Recensioner av Fanny Ambjörnssons bok Rosa den farliga färgen.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13989405.ab

  http://www.gp.se/nöje/fanny-ambjörnsson-rosa-den-farliga-färgen-1.871919

  Varför väcker rosa så starka känslor och inte tex grönt eller blått?

  Fundera på det!

  Jo, det anses vara en tjejfärg och har därför lägre status.

  Flickföräldrar undviker att klä sina flickor i rosa för de vill inte framstå som omedvetna och okunniga – men! – de undviker inte att klä sina pojkar i blått.
  Och flickorna klär man gärna också i blått men att sätta rosa på en pojke känns liiiite obekvämt för många.

  Vad skickar vi för signaler till små flickor och pojkar då när vi behandlar den tjejiga tjejkodade färgen på det viset?!

  Det är rätt hemskt när man tänker på vad det resulterar i i det långa loppet.

  Vi menar väl men vi lär faktiskt våra barn att flickor och kvinnor är mindre värda än pojkar och män.

 40. Hope skriver:

  Min brorsdotter började dansa balett när hon var 4år, hon valde svart topp och svart tyllkjol. Hon ”ville inte se ut som alla andra”?

 41. Anna skriver:

  Min tjej är tjejig. Hon går ofta i klänning och älskar enhörningar och regnbågar och gillar inte att leka pojklekar. Upp till 1 års ålder skulle jag vara så otroligt pk och klädde henne könsneutralt och köpte bilar. Sedan var vi hos en granne som hade en docka och hon plockade upp dockan, höll den i sin famn och vaggade den. Sedan dess får hon vara som hon vill. Hon är en fantastisk kompis, har både kill och tjejkompisar, tycker om att göra musicallys och spela Minecraft.
  Mitt jobb är att hjälpa henne bli självständig och empatisk och ge henne tillit och tro på sina egna förmågor.
  Man kan vara kvinnlig och ändå framgångsrik. Varför ska det vara bättre att vara manlig än kvinnlig?
  Vi behöver höja statusen på kvinnlighet. Se till att rosa tyllkjolar blir lika mycket värt som typiska pojkattiraljer.

 42. Ty skriver:

  Om man på allvar tror att ens barns självkänsla byggs efter vad hen har på sig då har man ett allvarligt problem som förälder. De är inte fyra år hela livet så vill de köra tyll en period, fine. Att lägga sig i hur föräldrar klär sina barn ska man nog låta bli. Med feminism har den här debatten inget att göra.

 43. M skriver:

  Detta är en jättekonstig diskussion som bottnar i att folk inte verkar se dans som en aktivitet värdig sina egna koder, kläder, idoler och inspiration.
  Ingen ifrågasätter att ett barn som gillar fotboll önskar sig en speciell fotbollsdräkt.
  Varför är det så ‘coolt’ att sätta sig upp mot ballerinakodning genom att komma i korvdräkt?
  Det hade väl mest setts på som absurt om någon kom i denna kostym till fotbollsträningen?
  Den verkar jättekrånglig att både dansa och sparka fotboll i..
  Visst, man kan dansa i mysbyxor/tights och t-shirt och enklare kläder – man kan spela fotboll i dessa kläder också, men ingen reagerar på eller gör narr av barn som önskar fotbollskläder som de sett sina idoler ha, medan det då är ‘töntigt’ att vilja se ut som de förebilder man kanske har inom dansen?
  Eller, om ditt barn gick på fotboll hade du då reagerat likadant?:

  ”Idag undrar jag varför nästan alla hade på sig shorts och randig tröja på fotbollen?
  Jag såg ingen dresskod i informationen till fotbollen. Är det föräldrarna som väljer det?
  Jag tror att fler skulle stanna kvar på fotbollen om det inte var så homogent klädmässigt.”

 44. Sara skriver:

  Hej,
  Vet du vad jag tänker… Istället för att ifrågasätta den rosa tyllkjolen så kan vi ifrågasätta varför vi ifrågasätter den rosa tyllkjolen. Alltför ofta nedvärderas ting/färg/kläder som har en association till det kvinnliga könet och ofta får dessa ting en lägre status. Hade tjejerna haft blå tyllkjolar eller blå byxor hade det varit ”bra val”. Varför är det så? Och varför är det främst vi kvinnor som fortsätter att ”nedvärdera” det som associeras som svagt/lägre i form av spets och rosa? Nej, ta på Matheo en rosa kjol om han vill eller en hulkendräkt om han vill. Lägg ingen värdering i det och jobba istället för att den rosa kjolen får samma status som den svarta kostymen. Så tänker jag som råkar älska allt i färg och form som får en feminist att fräsa eld. För, vart ligger fördomen? Hos den som bär tinget/plagget eller hos den ifrågasätter? Varför anser många att en rosa tyllkjol på en flicka är förlegat? Det är ju trots allt bara lite färg och tyg och värderingen av det sitter i våra huvuden och den måste ändras! Vi måste höja statusen på rosa, istället för att gömma det rosa och bara normalisera det som ”tvättar” bort vad vi anser vara ”gulligt, tjejigt etc etc” Förstår du hur jag tänker? Äsch, lika värde för alla oavsett tyllkjol, hulkendräkt…. Trevlig helg och tack för en bra härlig blogg som alltid 🙂

 45. Nina skriver:

  Jag är mamma till 2 fina pojkar. Skulle känt mig väldigt påhoppad om en förälder jag inte kände ifrågasatte mitt barns val till kläder på en dansklass, det har väl den personen absolut inget med att göra? Min äldsta son väljer alla dagar i veckan Spindelmannen, Hulken mm, och det kommer helt från hans umgänge med sina närmsta kompisar, inget vi hemifrån har berättat för honom att han ska ha. Och helt ärligt, om han önskar sig en tröja med Hulken på, ska han inte få det för att det kan bli för könsstereotypt? Hur förklarar jag det för en 5 åring?

 46. Moa skriver:

  Det här känns som ett ganska oinsatt och oreflekterat inlägg. Varför ska dansare inte få ha danskjolar på sig? Varför ska ”tjejsporter” och dess utrustning nedvärderas? Vad är det som är farligt med en rosa tyllkjol? Det är inget som är opraktiskt eller i vägen med en tyillkjol på dans. Det skulle däremot en hulkendräkt riskera att vara. Mina barn gillar båda tyllkjolar att dansa i, flicka och pojke. Danskjol till dans, forbollsdräkt till fotboll.

  • M skriver:

   Precis!
   Tror inte Elaine skulle säga detsamma om andra sporter:
   ”Jag tror att fler skulle stanna kvar på fotbollen/hockeyn/ridningen om det inte var så homogent klädmässigt.”

 47. C skriver:

  Denna disskution om killigt” och tjejigt” herregud jag har fem barn , klädd mina tjejer ( så länge som jag fått utan protester) i rosa och klänning, kjol , killarna mer tufft” varför ska alla feminister gapa om det? Vem har problem med det valet? Inte jag inte mina barn ! men andra som absolut inte har med det att göra. Idag är tre av fem vuxna m egna barn och klär sig både med klänning och jeans ( inte gulligt ) deras barn klär de både tufft” och gulligt”. Om man känner sig misslyckad och dålig som förälder och ursäktar sig om att min dotter vill bara bära rosa och kjolar fast jag försöker henne att välja mer neutrala så vill hon inte?? då har man större problem med sin föräldraroll än en så barnslig sak som att färger är lika med rosa=tjej , gullig
  Kille =tuff , killig .då är det nog dags att fundera på rollen som förälder och att inse färger har inte skit att göra med hur din son/ dotter kommer att bli som vuxen . Idag kanske man ska istället lägga sin focus och energi på barnen på det som händer runt omkring oss. Psykisk ohälsa, droger, kriminalitet, indragningar i skolor, mobbing , sexuella övergrepp. Kläders färger tjej/ kille känns oerhört oväsentligt då. Lovar att din dotter som växte upp med rosa kläder inte kommer bli en sämre människa och hon kommer hitta sin identitet och plats i livet ändå. Idag ska man som förälder skämmas för att man vill klä sin dotter ”gulligt? Det kommer jag aldrig att göra och har andra något emot det så har de problem inte jag . Finns ju ett jäkligt bra talesätt ! Skit i andra och sköt dig själv ???

Lämna en kommentar