Gynakuten, men vid gott mod


Folk är så proffsiga inom vården. Gustav, Benny och jag hänger här för att kolla att allt är ok med mig. Kom in med 39 graders feber men har fått en alvedon och det gjorde susen.

Jag blir alldeles mörkrädd när jag läser att det finns en hel avdelning för våldtagna kvinnor på Sös. En avdelning som fylls på varje dag och det här är bara ett av många sjukhus. Det är så bisarrt. Tänk den på Sös som till sist insåg att nej, problemet är så stort att vi behöver en hel avdelning. 

Jag frågade ungefär när vi skulle få tid och de sa att det beror på. ”Det har varit rätt lugnt i natt” sa en sjuksköterska. Det betyder bland annat att inte så många som blivit våldtagna i natt. Mår illa. Denna värld. Vi ska göra den bättre. Sitter här på gynakuten på Sös och tänker på de som är i samma korridorer. Älskade kvinnor. Denna värld är inte för oss. Men vi ska göra så att den blir det. På något sätt. 

Bloggvännerna har ordet

12 svar till “Gynakuten, men vid gott mod”


 1. Ellen skriver:

  Jag förstår vad du menar men samtidigt är den en avdelning som är guld värd för det som blivit utsatta. Ett otroligt proffsigt ställe som tar väl hand om kvinnor. Vet hur det ska bemöta kvinnor och fastställa bevis. Tyvärr finns inte den kunskapen överallt. Jag tror personligen att kvinnor som blivit utsatta vågar åka till vården just eftersom detta ställe finns. En anhörig till mig vågade tack vare avdelningen åka in. Det gjorde att bevis tog tills vara. Mannen som utsatte henne blev sedan fälld.

 2. Ellen skriver:

  Glömde skriva avdelningen har även ett nära samarbete med polisen.

 3. M skriver:

  Min kompis jobbar där, väldigt viktig avdelning.

 4. Johanna skriver:

  Jättebra att avdelningen finns, men så sjukt att den ens ska behövas finnas. Man blir ju ledsen i själen. 🙁

 5. Cecilia skriver:

  Vad fint sagt:) Fast du har ont o inte mår så bra..Jäklar vilken tur Gustav har som träffat dig:}

 6. Em skriver:

  Det är väl så att det är en mottagning för våldtagna och inte en hel avdelning där det ligger våldtagna kvinnor?! Kommer in en utsatt om dagen om jag inte minns fel.

 7. Polisen hjälper. skriver:

  Oj. Hopass alt är bra med er. http://polisenvillhjalpaoss.blogg.se/

 8. Anna skriver:

  När vi kom in förra året pga att jag hade feber efter kejsarsnitt så fick vi som tur en säng, då vi hade lillan 1,5 vecka med oss. Dock så fanns det bara en gynekolog och hon va iväg och undersökte ett våldtäktsoffer. Detta va på kvällen och jag fick hjälp runt kl 24 på natten. Kom dock in väldigt många kvinnor med väldigt ont. Otroligt att de inte satsas mer på vården för kvinnor. Att behöva vänta flera timmar med en enorm smärta är inte värdigt.

 9. Johanna skriver:

  Första gången jag såg skylten i hissen på SöS, jag var på väg till gynakuten och såg att det fanns an avdelning/mottagning för våldtagna också, började jag gråta. Så hemskt overkligt att se orden – sjukt att det behövs! Men såklart bra att det finns.

Lämna en kommentar