Vad är rimlig skärmtid egentligen


Det är verkligen radikala förändringar här hemma sedan Benny föddes. Men bra sådana. Jag måste ändå höra mig för vad som är rimligt. Våra barn tittar inte i ipads eller telefoner alls. Vi mobilparkerar ju så länge de är med oss. De ska inte se mobilerna. Men tv har varit en svaghet. Nu har den varit ur bilden i tre dagar. Gustav och Matheo spelar fotboll ute efter maten och Evelyn, Benny och jag hänger hemma och leker

Idag frågade Matheo när han får titta på tv. Han tycker ju det är roligt att spela fotboll och laga mat med pappa. Men tv är ju också kul. Jag hade inget svar på frågan. Men i min värld hade det varit allra bäst om det också blev något vi kunde göra tillsammans till fredagsmyset kanske? Gemensam film. Sen kanske lördagar och eller söndagar. Skippa tv i vardagen. Det har varit sån stor positiv förändring sedan skärmarna försvann. Håller det i sig så tänker jag att vi fortsätter så. Ipad ska inte vara en barnvakt. Våra barn ska hitta sätt att sysselsätta sig själva och dessutom kan vi alla umgås. Jag är säkert radikal 2017, men hade man berättat om 3 timmars skärmtid max till någon 1991 så tror jag att folk hade sett det som galet. Det är ju galet. Även för oss vuxna.

Vad tänker och hur gör ni?

Bloggvännerna har ordet

43 svar till “Vad är rimlig skärmtid egentligen”


 1. Carin skriver:

  Kan ju inte svara på hur ni ska göra nu, då jag själv inte har barn MEN! När jag gick i låg- och mellanstadiet så följde jag en del tv-serier för att det var det alla pratade om, för att inte vara mer utanför och mer mobbad än jag redan var. Det var de i klassen som inte kunde/fick se på tv och de halkade efter i gemenskapen. Bara något att tänka på inför framtiden, lär ju dock inte vara ett problem nu 😉

 2. Anna skriver:

  Svårt det där. Det är lätt att skärmarna slukar en del tid. Samtidigt kan jag känna att barnen har det rätt intensivt på förskola/skolan på dagarna med kompisar, lek och andra aktiviteter att det kan vara ett skönt sätt för dem att komma ner i varv när de kommer hem. Jag kan själv känna mig trött efter en dag på jobbet och då är det inte hälften så intensivt som barnen har haft det. Vi låter våra barn se på tv en stund innan maten just för detta. På helgerna upplever jag att de inte alls har samma behov av skärmtid.
  Självklart ska man fylla barnens tillvaro med roliga aktiviteter, men ibland kan det vara gott även för dem att slappa ett tag framför teven/paddan, tänker jag.

 3. Cecilia skriver:

  Tycker nog att ni ska göra det som blir bäst för er. Vissa dagar utan skärm och vissa med. Men man behöver ju inte parkera sig i soffan flera timmar varje dag. Vi har en tvååring som vissa dagar går loss på mobilerna och vissa dagar frågar hon inte ens. Däremot låter jag henne titta på alfons när hon ska vila (ej sova) på dagen. Då hinner jag ta en kaffe i bästa fall 🙂 Hon är väldigt aktiv så att mysa i soffan framför alfons är liksom ”knappen till lugn”. Har hört tips om att ställa klockan om man nu ska försöka begränsa skärmtiden ”15 min sen stängs det av och så fortsätter vi leka”. Men svårt det där, svårare för mig att vara skärmlös tycker jag 🙂

 4. Tre barn skriver:

  Jag har tre barn, 1,4,9 varav ett med funktionsvariation. Här kör vi tv 18-19, dvs bompadraken o lite till.
  9 åringen med funktionsvariation får ha ipadtid några gånger i veckan då detta är högt värderat och hen inte kan sysselsätta sig själv särskilt långa stunder utan behöver stöd för att leka.

 5. S. skriver:

  Vi har en på 4,5 och en på 2 år. Tror vi har ganska sparsamt med skärmtid (?). Ingen iPad eller telefon för barnens del, men chromecast till tv ibland på eftermiddag. De går på uteförskola och är ute HELA dagarna så när vi kommer hem är det oftast trött i leden och då är det svårt att hålla ihop trupperna som ensam vuxen… vi väljer vad de tittar på (aldrig barnkanal eller bolibompa där det hux flux kommer nåt vi inte känner till), söndag är helt skärmfri dag och tvn står aldrig på i bakgrunden hos oss. (Vi har inga kanaler, castar bara via plattan även vi vuxna). När det är dags att stänga av förvarnar vi en stund innan ”det här är sista avsnittet” och så stänger barnen själva av när avsnittet är slut, så slipper vi konflikt kring det. I snitt skulle jag säga att de tittar 30-45min om dagen mån-lörd. I perioder med sjukdom eller liknande är det mer lösa tyglar eftersom tv är i princip enda sättet att få mina ungar att sitta still…
  För oss fungerar det fint, känner inte att barnen eller familjen på något vis hämmas av tvn. Bryr mig inte så mycket om hur andra gör, men är för min egen del glad att vi väntat med skärmar tills de blivit iallafall 1,5, och inte kommit in i babblarna/youtube som underhållning/barnvakt/avledning, med mina barn hade det blivit en jobbig vana att bryta tänker jag. Det är tillräckligt jobbigt att sluta med napp, haha…

 6. Annika skriver:

  Vår son är 3år och vi har valt att inte ha med skärmar alls fram till nyligen. Det har liksom inte funnit något behov, man skapar ju det behovet. Nu ser vår son på tv 1-2ggr i veckan och då tillsammans med någon av oss som en mysig stund tillsammans. Istället har vi lekt mycket och läst väldigt mycket. Det har varit jätte berikande tycker jag att vår son sitter och berättar historier för oss snarare än att han stirrar ber i en skärm vid exempelvis långa resor.

 7. Jennifer skriver:

  Ja, det är en diskussion vi har hemma. Vi båda har varit extremt beroende av både dator, telefon och tv hemma länge. Jag minns knappt tiden före mobil (eftersom jag är nittiotalist), men det senaste året har vi försökt minska på det. Nu har jag telefonen på pendeln till/från jobbet, men lägger undan den när jag kommer hem. På jobbet har jag dator, och ibland på helgerna hemma. Tv ser vi på nåt avsnitt av en gemensam serie per kväll. Men om vi jämför med förra året känns det som vi har mycket mindre skärmtid. Väldigt skönt!
  Vi väntar första barnet i februari och kommer inte tillåta padda. Speciellt inte i bil. Jag är uppvuxen med en pappa som bland annat varit säkerhetsspecialist både på Volvo bussar och personvagnar, har fått se så många hemska olycksplatser via honom att jag aldrig skulle ha något sånt löst i bilen. Alt packas i bagaget, telefoner i handskfacket (ja, bluetooth når dit också!) och det enda lösa vi har är tex kaffe, nån flaska vatten i en hållare, kuddar eller filt. Får ont i magen av alla våra vänner som låter deras barn sitta med lösa paddor i bilen, den kommer liksom slå sönder huvudet vid en krock. Mina föräldrar körde med hörlurar (om de inte ville höra) när vi var små, och lät oss lyssna på vår musik i högtalarna. Eller så körde de lekar. Samma kommer vi göra, bilresor ska bli nåt kul i vår familj.

 8. Sofia skriver:

  Min dotter på snart 3år får på helgen titta 30min på paddan på morgonen och ibland längre beroende på när hon vaknat (ledsen men vill inte gå upp 5:15 på helgen)
  På kvällen gör vi olika, oftast Bolibompa men då om hon frågar. Ibland vill hon hellre gå ut, läsa eller leka så då gör vi det.
  Vi flyger en hel del just nu då vi flyttade till Manchester i januari och flyger hem till Stockholm då och då. Då får hon titta på sina program på paddan och just nu mest engelska program som babyloonz och hon lär sig faktiskt saker där också så det känns okej och vill helst slippa fajtas med henne just under en flygtur.

 9. Elsie skriver:

  Jag tycker att TV är en suverän barnvakt! Istället för att barnen en efter en hel dag på förskolan bråkar pga trötta så kan de sitta och titta på ett avsnitt Dora och jag kan ordna maten i rimlig tid. För att inte tala om hur mkt jag älskar bra mobilspel för små barn när yngsta vaknar kl 4 och annars har som enda mål att väcka storasyster.

 10. Lisa skriver:

  Har 3 barn, 2.5, 7 och 9. Efter mastiga dagar på fritids får de gärna sitta och slappa nån timme framför tvn. Gillar jävla att slöglo då det är ett av de få sakerna som får mig att tagga ner. Tänker att det är samma med mina barn, de är igång med lek och skola hela dagarna.

  Jag tänker att det ger sig, vi har bestämt att inte definitivt bestämma någon tid, utan det spelar in mycket VAD de gör på skärmarna.

  För mig är förbud och regler kring vad jag får/inte får triggers att göra just det! Som en ätstörning, om jag ej får så måste jag.

  Så vad jag vill säga är att jag tror man vet bäst vad som passar i sin egen familj, och om det blir ett substitut för annat. Men det är nog svårt att generalisera då alla har olika intressen. En del barn har ju dator som intresse och kan bli hur bra som helst, programmerare etc.

  Min minsta brukar jag tvinga att kolla på Alfons så att jag får slappa i soffan, då jag ibland är så fruktansvärt trött ?

  Att hela tiden behöva styra upp saker istället för tv tror jag är tufft i längden. För mig iallafall, de måste kunna vara utan tv och komma på saker själva. Annars tycker jag att det blir för slitigt.

  Stor kram och grattis till den gulliga bebin.

  • j skriver:

   Håller helt med här! Försök att se tekniken som en möjlighet istället för en ”fiende” (den kommer bara utvecklas, så förstår inte riktigt varför man ska sträva emot…?). Och förbud har ju en tendens att ge motsatt effekt i längden. Tror mer på att se och diskutera kvaliteten på innehållet i skärmen, snarare än räkna minuter/timmar.

 11. Linn skriver:

  Vi har inga begränsningar i skärmtid för våra barn, 5 och 12 år gamla. Har aldrig heller upplevt några negativa biverkningar av att de själva får välja och det är aldrig något bråk om vi ber dem att lägga ner ipaden eller liknande (däremot sett väldiga bråk mellan barn och föräldrar när det är dags att sluta, så vet att vi slipper något som är jobbigt för många). Men våra barn är nog rätt aktiva och pigga på att leka med annat (den yngre är en riktig lekmästare med bilar, lego etc medan den stora helst är på fotbollsplan), att sitta med ipaden blir istället ett lugnt alternativ där de får lite lugn och ro (ingen av dem är några större fan av att exempelvis sitta och pyssla eller måla). båda två spelar gärna Minecraft och det är imponerande att se vad 5-åringen lyckas bygga upp! Genom att 12-åringen får spela Xbox online har han haft en helt otrolig språkutveckling i engelska och fick ett oväntat fint skriftligt omdöme från skolan nu sist.
  Vi ser att barnen kan få ut väldigt mycket av att använda iPad och dator men lägger också ner tid på att sätta oss in i vad de gör framför skärmen. För den lille har vi stenkoll på vilka appar han får spela på (betalversioner, så ingen reklam eller länkar, inget våld) och med den store grabben pratar vi mycket om vilka youtubers han följer (han får till exempel inte ge Jockiboi ett endaste klick). Har man koll, kan se fördelarna och det inte blir en laddat med bråk så är jag 100% för skärmtid.

 12. Sus skriver:

  Mina barn får titta på tv eller padda till klockan åtta. Jag tycker det är ett bra sätt för dom att varva ner. Ibland går vi till parken för hitta på något annat för att bryta mönster. Mina rara sötnosar har svårt att leka för sig själva, och då är det tekniska bra att ha annars hade mitt hem stått stilla. Man får gå till sig själv, lyssna ibland på vad barnen vill. Inget är rätt eller fel enl mig. ☺

 13. Sus skriver:

  Kan för övrigt tipsa om Blippi på Youtube!! ☺

 14. Marika skriver:

  Ipads kan ju även användas i pedagogiskt syfte bara man väljer bra appar och det kan skapa många fina diskussioner med barnen att sitta tillsammans och spela och reflektera med dig som vuxen. Det utmanar barnen och samtidigt umgås man. Det gäller att använda rätt arbetssätt för att plocka de bra fördelarna med tekniken. Ha t.ex. en kväll i veckan som är Ipad-kväll 🙂

 15. Lena skriver:

  Min 5 åring får titta på paddan nån timme efter förskolan för att varva ner och för att jag ska få laga mat. Helgerna får hon också titta och hon slutar alltid självmant innan jag tycker det blir ”för länge”. Min 1,5 åring får titta på barnsånger på youtube via TV:n, även program som Totte. Det får hon göra tex när jag behöver laga mat eller bara behöver en lugn stund. Jag skulle ärligt talat ha väldigt svårt att vara en snäll, tålmodig förälder om jag helt skulle undvika skärmtid för mina barn och jag ser heller inte att det är ett problem att de tittar på TV eller padda. Självklart leker de både själva och med oss föräldrar också största delen av tiden. Men en del skärmtid blir det och mina barn är nöjda, lugna och högst välmående barn <3

 16. Freja skriver:

  Våra barn får (oftast) titta 30 minuter innan maten, så att vi hinner fixa fram käk. Då hinner de två avsnitt av något. Ibland leker de istället men de går också på uteförskola och är helt slut när de kommer hem. På helgerna är det lite olika, vaknar de tidigt kan de få titta på morgnarna. Ibland kollar vi en timme film tillsammans. De får inte kolla i bilen eller vid matbordet. I bilen lyssnar vi (alla haha) på ljudbok typ mamma mu (de är 4 och 1,5). iPad spelar 4-åringen mycket lite, då alltid rätt pedagogiska spel som pettsson eller pussel och oftast tillsammans med mig. Jag parkerar också mobilen när jag kommer hem men vi ses ju bara (hemskt nog) typ två-tre timmar en vardagskväll så lite sorgligt om jag kände ett behov av att kolla telefonen då. En annan sak om man är typ föräldraledig, då kan mobilen vara ens enda chans till social kontakt, så jag skulle aldrig döma en morsa som typ kollade telefonen i lekplatsen.

 17. Julia skriver:

  Jag har själv inte barn men relaterar till när jag själv var liten. Då hade jag gameboy, tamagotchi istället och tv tittade jag också på. Vi hade inget förbud, utan man satt en stund med det sen hittade man på annat. Jag tror på att en blandning är bäst, för ”tyvärr” är vår verklighet väldigt digital med mobiler, paddor och datorer i förskolor, skolor och på arbetsplatser.

 18. Kim skriver:

  Min dotter 5 år och hon får kolla på barnprogram innan förskolan och barnprogram på kvällen. Plattan använder hon sällan på vardagar, men brukar ha med den i bilen om vi ska åka lite längre för hon gillar verkligen inte att sitta still. Jag tror på att ha en balans mellan allt. Ibland blir det mer och vissa dagar knappt något. Hörde på tv för några vecko sen, där dom diskuterade just skärmtid men en barnpsykolog eller något liknande, och han sa att det viktigaste inte är hur mycket barnen tittar, utan hur mycket vi vuxna sitter i mobiler/surfplattor när vi ”umgås” med våra barn. Det tog jag verkligen till mig och har precis som du, aldrig min mobil när jag är med min dotter.

 19. P skriver:

  Jag får sjukt dåligt samvete av att läsa sånt här. Det ligger helt på mig själv, men jag får det. Mina kollar på bompa på morgonen och på kvällen. När vi kommit hem från skola brukar de stora ( 5 och 6) få spela padda eller titta på min telefon. Enbart för att jag ska få laga mat. Den yngste på 1,5 år är för liten och han brukar hänga mig i benen.

  De får även kolla på padda när jag städar eller när yngste sover och vi behöver lugn och ro. Med andra ord. Jag mutar ungarna med padda. Det ger nig sjukt dåligt samvete. Dessutom brukar jag surfa när barnen tittar på bompa. Enbart för att jag somnar annars. Det pimpar mitt dåliga samvete extra mycket??

  • Ennet skriver:

   Alltså tycker det lätt blir lite fanatiskt dethär med skärmtid.Det kan absolut vara ett skönt sätt för barn att varva ner efter en dag på dagis och för föräldrarna att kunna laga mat,byka eller gud sig förbarme vila en liten stund själv efter en arbetsdag.När det kommer till barnuppfostran blir det lätt moraliserande och pekfingrar hit och dit…

 20. Sophia skriver:

  Hej!
  Vår 2,5 åriga son har lite skärmtid varje dag. Vi har ingen bestämd tid utan det hänger lite på väder, var vi är och övrigt vardagsliv. Han är på förskola 8-17, ganska trött när han kommer hem. Då passar det bra med ett avsnitt Pippi eller lägga pussel på paddan. Många gånger väljer han att leka andra lekar själv, titta i en bok. Då passar vi på att laga middagen, kasta i en tvätt. Ibland ”hjälper han till” men oftast vill han vara lite för sig själv. Efter middagen hittar vi på något tillsammans; plockar bär, sparkar boll, läser böcker, bakar något. Till helgerna försöker vi tänka att det är ”barnens helg” med aktiviteter för honom, han frågar sällan om paddan. Till helgkvällen, om vi har vuxet sällskap, blir det ibland lite skärmtid (ca30-60min) så att vi kan prata ”ostört” med vänner – vi är första i umgängeskretsen.

 21. Karin skriver:

  Nu har jag inte riktigt hängt med här tror jag. Har det skett skärmförändring sedan Benny kom? Rent spontant skulle det kunna bli tokigt för de äldre barnen tänker jag, som ett straff som uppstod när lillebror kom.. Vissa saker som barnet är vant vid, tycker om och signalerar att saker är ”som vanligt” kanske kan vara bra att ha kvar, iaf tills det inte längre kopplas ihop med ”negativ konsekvens av lillebror”.

  Men kanske hörde inte detta ihop med lillebror alls?

  I så fall.. Jag tror faktiskt inte att tv och skärmtid behöver vara negativt.. ”lagom” kör vi på, ibland mer ibland inget. Jag tänker att barn generellt får ordentligt med stimuli från b.la. förskola och att det tvärtom kan vara bra för barnet att få varva ner och tänka mindre en stund framför tv:n. Det finns dessutom lärorika och pedagogiska program att välja bland idag!

 22. E skriver:

  Det beror på barnets personlighet, tänker jag. Jag tror att min äldsta dotter är en ”beroendepersonlighet”, för henne och oss blir det bara dåligt med spel på datorn för hon tröttnar liksom inte. Dessutom har hon litet sömnbehov och tar lång tid på sig att varva ner, och det förvärras drastiskt av blåljuset från skärmar på kvällen. Men det är ju rätt gött att få loss lite tid när de sitter still, så vi har löst det genom att tv-tiden är på morgonen. För oss funkar det mycket bättre med ljudbok, mindfulness för barn, vävning eller massagesaga som nedvarvning. Tyvärr verkar sällskapsspel vara för mycket ”uppåt-tjack” för henne, så det kan vi inte heller ägna oss åt. Vi har aldrig maxat dagarna på förskola/fritids, utan har hämtat senast kl 15 för det mesta. Då går det att både läsa, mysa och laga mat innan det är dags att äta tillsammans.

 23. Nina skriver:

  Kan du berättar mer om hur ni får ihop det?! Vem lagar middag, städar och plockar undan. Handlar? Hänger o viker tvätten?! Vi behöver verkligen tips!! Jag får liksom inte ihop det utan bompa! Och vi är 2 vuxna på bara två barn!! (3 år o 3 veckor) Jag skulle gärna dra ner på skärmtiden för 3 åringen men då skulle jag få göra avkall på min egen hygien o toalett tid. Du hinner ju tom blogga!!

  • Anna skriver:

   Det låter ju helt otroligt, jag håller med, när man är van att använda iPad eller tv som sysselsättning till barnen för att hinna göra saker. Men när man slutar eller drar ner på det, eller skapar tider för det, så lär sig barnen både att sluta tjata (för då blir det inget alls hos oss) och framför allt att aktivera sig själva utan hjälp av skärm eller förälder. Det är så otroligt viktigt också att man har tålamod där och inte ger med sig för tjat eller gråt för att de har såååå tråkigt. Man kommer också på att det går att göra allt även utan iPads och att så fort de vänjer sig vid reglerna så hittar de på egna saker som gör att man hinner fixa allt det där ändå! Testa! Framförallt är det sååå skönt att slippa tjatet! 😉

 24. Annelie skriver:

  Våra barn, 7 och 4 år har iPad tid på ons o lördagar. Lilla får då 30 min o stora 1 timme. Sen vi införde dagar tjatar de aldrig efter paddan. Tv tittar de på före frukost och sedan efter middag. Vi har valt att begränsa skärmtiden ganska mycket mest för att i sinom tid går det inte att styra över och vi vill inte att de utvecklar ett beroende såhär tidigt. Det har tyvärr gått helt överstyr ( japp så känner jag!) med alla dessa skärmar, jag märker själv hur lätt det är att fastna.

 25. E skriver:

  Jag hade barn -92, tre timmar vad inget konstigt men då kallade man det inte för skärmtid utan tv/film var på lite då och då. Sen hade man mycket mer tid med sina barn, många barn hade 25-30 timmar i veckan, när man gick hem tidigt då så gick man vid 1, nu är tidigt före kl 4. Många barn var hemma när dom hade småsyskon eller gick mycket färre timmar (nu pratar jag om Stockholm där normen är 45h förskola

 26. Helen skriver:

  Tycker det beror på så mycket. Har lite äldre barn och vi har skärmtid efter middagen samt helgmirgnar. Samtidigt kan jag vara lite flexibel, har någon varit iväg och spelat fotbollscup en hel dag låter jag dem få mer skärmtid. Likaså har jag fått tänka om helt när det gäller dataspel man spelar ihop med kompisar, syskon eller föräldrar. Det är ju faktiskt en modern form av att spela brädspel och ett sätt att umgås. Stor skillnad mot att sitta för sig själv med en padda. Det jag försöker vara uppmärlsam på är om de har svårt att hitta på annat eller om de väljer bort roliga saker vi föreslår för att de hellre vill spela. Då blir det direkt hårdare ransonering.

 27. Lotten skriver:

  Jag tror inte att det handlar om förbud utan om vanor. Vi har inga bestämda tider men har inte introducerat iPad eller TV på vardagarna. Äldsta sonen är 7 år och frågar ibland efter iPaden (kanske en gång per vecka i snitt?), om det passar så brukar han och lillebror samsas en stund kring den då. Film ser vi tillsammans på fredagkvällarna – sjukt mysigt och något vi gör ihop allihopa! Jag förstår att det inte kommer kunna fortsätta så här utan att spelandet kommer komma in i vår familj också men jag gillar att vi håller det en bit bort. En intressant sak är att våra barn gärna tar serietidningar eller leksakskataloger (!) och tittar i när maten lagas, om de vaknar tidigt eller de vill ha lite lugn och ro, kanske för att de inte är vana vid att någonting annat finns att tillgå?

 28. Hmm skriver:

  Studera gärna forskningen som visar på att flera olika pedagogiska spel på tex paddan kommer ge dina barn en enorm utveckling i abstrakt tänkande och andra sorters problemlösningar.

  Det är inte skärmen det är fel på utan vad som väljs att göra med den.

 29. Sussi skriver:

  Jag tänker att om jag inte kan motivera ett förbud på ett vettigt sätt, varför ska det då förbjudas? Sedan brukar jag utgå från mig själv – hur vill jag leva hemma i min familj och i mitt hem? Tänk om min partner hade satt en massa konstiga och godtyckliga regler för mitt tv-tittande, mitt iPadanvändande, hur skulle det kännas? Jag tycker ens hem måste få vara en fristad där man får vara sig själv fullt ut, och framför allt där man får vara med och påverka. Jag är utbildad pedagog och har också läst Jesper Juul och co., och jag hade nog en helt annan bild av hur det skulle bli när jag fick barn, innan jag fick dom. Jag har till min förvåning insett att jag är en helt annan människa hemma med mitt barn, än jag är när jag jobbar som pedagog, och jag tror det egentligen är ganska vettigt att det är så.

  Jag förstår naturligtvis att barn behöver omsorg och guidning och struktur när det kommer till allt från diet till tv-tittande till fysiska aktiviteter, och att det är mitt ansvar som förälder att tillgodose detta på ett vettigt sätt, men jag tror verkligen inte att förbud och en massa strikta regler om skärmtid och godisätande är rätt väg att gå – om man inte själv lever så. Obs, pratar nu endast om barn utan funkstionsvariationer, samt barn som inte har ett så stort behov av struktur och tydliga regler, alla barn är olika. Personligen försöker jag uppnå en balans över en längre tid, inte se det som dag för dag. Man kanske får mycket ipadtid en dag av någon anledning, och ingen nästa. Man kanske kan få lite godis på en onsdag, men inget på lördagen? En vecka blev det visst godis nästan varje dag av olika anledningar, då tar vi det lite lugnt med sötsakerna en vecka eller två utan att göra en stor affär av det. Detta gäller hela familjen och inte bara dottern, för jag gör ingen skillnad på henne och mig. Ibland när det blivit mycket dötid framför tvn för hela familjen, rycker vi upp oss, stänger av tvn och gör nåt roligare istället.

  Som andra skrivit ovan också, jag tror barn har ett behov av att få varva ner lite efter en fartfylld dag på förskolan, kanske med lite tv-tittande? Jag är en väldigt introvert person som MÅSTE få vara tyst och ifred lite varje dag, annars blir jag galen. Min man är tvärt om, och vill konstan småprata och interagera. Min dotter är en mix av oss båda tror jag men jag ser tydligt när hon skulle mår bra av att få ligga i soffan och vara ifred lite, med en film eller en iPad – och då uppmuntrar jag det.

 30. Anna skriver:

  Det finns ju en hel del forskning på ämnet och 1 timme om dagen sägs främja barnens inlärning men över det är mindre bra. Vi har det som riktlinje, ibland blir det längre och ibland betydligt kortare. Däremot är vi väldigt hårda med att de ska stängas av minst 1,5 timme innan läggning för att sömnen kan påverkas. Sen har vi fredagsfilm för barnen där de får titta på en film tillsammans i soffan och mumsa popcorn (medan föräldrarna hinner prata hela meningar) eller liknande och sedan har vi en gemensam timme i soffan hela familjen på söndagskvällen där vi tittar på Planet Earth eller något sånt spännande som alla kan faschineras av! Jag tror inte på förbud helt utan mer styrning i hur mycket och vad. Förutom på landet där vi varken har tv eller iPads, vår frizon.

  Sen kan jag tipsa om ljudböcker! Det kan vara skönt att ha lite ”sällskap” i rummet när man bygger med lego eller ritar. Då över man på att leka själv (viktigt!) och har lite sällis samtidigt.

 31. Anna W skriver:

  mina barn (2 resp 4 år) går på en förskola där de är ute väldigt mycket, och de är naturligt väldigt rörliga och lekiga – och går ganska långa dagar. så när vi kommer hem från föris vill de nästan alltid kolla film i soffan, det blir som att varva ner för dem. då äter vid något lätt (typ morot eller frukt) och kollar på något tillsammans medan den andra föräldern lagar mat. försöker välja sånt som är hyfsat lugnt och harmoniskt, typ barnkanalen-grejer. sen pratar vi lite om det vi kollar på och gosar samtidigt. kollar även en del på kvällen innan vi ska lägga och oss och läsa, men även då oftast tillsammans. tycker tv-n kan vara väldigt bra så, och en stor hjälp när man har flera barn – bara den inte får stå på jämt.

 32. Hanna E skriver:

  Våra barn är äldre (7 och 10 år).
  Hos oss är det lite olika, men det blir spel på dator, tv eller iPad efter middagen på vardagar i kanske någon timme.
  Vissa dagar så tittar de på tv eller netflix när de kommer hem. Det beror lite på hur trötta de är efter skoldagen. Men nu börjar det komma läxor och då försöker vi klara av dem före middagen eller så gör de läxorna medans vi föräldrar lagar maten.
  På helgerna blir det ungefär lika mycket spel, men då lite tidigare på dagen för att vi ska ha tiden efter middagen till att umgås. Då blir det film eller något annat.
  Dock ser vi mer och mer sällan samma film utan delar på oss då barnen inte vill se samma filmer längre. De är i lite olika filmåldrar numera och då blir det en uppdelning av familjen.

 33. Sna skriver:

  Tv varje morgon innan förskolan.
  Sen tv innan läggning blir det mest för oss. Vi kollar också mkt musikvideo på youtube på tvn, dansar, sjunger tillsammans osv.

 34. josefin skriver:

  Jag tycker du resonerar helt rimligt men kanske ändå kan va lite snällare mot dig själv/barnen. Jag tycker verkligen att det är så viktigt att barnen lär sig sysselsätta sig själva, får använda sin fantasi och utveckla sin kreativitet i leken. Vår dotter har nog aldrig sagt att hon har tråkigt och vi är inga föräldrar som gillar att leka (även om jag önskar att jag var det).
  Men alla har ju olika förutsättningar. Vissa är inte så intresserade av TV/Ipad etc och då kan man ju ha lite mer avslappnat förhållningssätt och sätta på TV när det önskas eller behövs. Jag tycker iofs att det är ganska bra grejer som visas på barnkanalen men svär över att det aldrig finns ett slut.
  Vår dotter vaknar ofta väldigt tidigt på morgonen och då får hon kolla barn-TV medans någon av oss vaknar till liv i ca 30 min. Sen har vi det oftast på medans vi äter frukost förutsatt att frukosten kan ätas samtidigt annars stänger vi av. Sedan får hon kolla Bolibompa och nåt mer innan läggdags dvs ca 45 min. Ipad och iphone är enbart vid speciella tillfällen, typ flygresor, långkörningar om man är sjuk. Vi har märkt att så fort vi ger efter med ipad-spelandet och tittandet så spårar det ur så vi har begränsat det till specifika tillfällen.
  Ibland ger vi hela familjen en treat och ser en film tillsammans på lördag/söndag-eftermiddagen. Jag har märkt att allt funkar bättre med fasta rutiner, min man tycker att jag är lite stel i mitt förhållningssätt så jag har prövat att slappa lite med ”schemat” men jag blir bara stressad, barnen blir sura och gnälliga för mat serveras för sent och sömnen blir kort osv…. 🙂

 35. Alva skriver:

  Jag tycker det är fantastiskt! Själv har jag använt iPaden som barnvakt och man blir mer än besviken på sig själv när man vissa dagar har spenderat mer tid med sin mobil än sin dotter. Jag bör följa ditt exempel. Såg visserligen en fiktiv serie som ligger på Netflix som heter black mirror som handlar om framtiden där folk hade sina telefoner 100% i handen och betygsatte alla personer de mötte och allt de gjorde…. vilket betyg (hur många likes de hade styrde också deras möjligheter till förutsättningar i vardagen). En tankeställare då många inklusive jag själv ibland umgås mer med telefonen än min omgivning. Oförlåtligt när man har barn.

 36. Jessica skriver:

  Jag har så dåligt samvete för min äldsta på 2,5. Han har sedan 1,5 ca fått börja titta på tv. Padda och sånt är för längre resor och mobil om vi är på restaurang. Jag kan erkänna att jag sj är på min mobil heeeela tiden. Jag vill egentligen inte att mina barn blir likadana. Men allt jag vill ha är lugn och ro. Min yngsta blev precis 10 mån. Jag för sova ok på nätterna oftast men jag har inte energi och ork att konstant underhålla äldsta som vägrar leka sj. Tittar jag bort en sek så testar han om lillebror blir platt om han sitter på honom el kör över honom med 3hjulingen. Vi bor väldigt smått just nu men snart flyttar vi till ett stort hus och jag inbillar mig att det blir bättre när han får ett eget rum där han kan få plats med leksaker som han inte har nu. Eftersom jag är föräldraledig så är storebror på förskolan 15 tim i veckan och restrerande har jag honom sj då sambon kommer hem runt 17.30 på vardagarna. Storebror river stället om vi är inomhus eller försöker då ta kål på lillebror typ. Ute så rymmer han hela tiden och vill aldrig stanna på en lekplats utan ska alltid iväg utanför den. Jag orkar inte!!! Jag går hem slår på tvn och då är han någorlunda lugn, men han ser ju på tv minst 3 timmar varje dag och mån och fredagar när han inte är på förskola alls så kan det lätt bli 5-6 timmar framför tvn. Jag vet att jag inte är ensam om detta då jag har bekanta som är i liknande situationer men det hjälper ju inte barnen. Vafan gör man när man inte har orken? Vi har inga släktingar där vi bor direkt som kan hjälpa till och mina vänner vill jag inte fråga. Min lösning är tvn och jag är faktiskt orolig om jag skadar mitt barn pga detta. Dock så är det tv eller så skriker jag på honom dagarna i ända istället för att han river lägenheten el rymmer när vi är ute. Han är i trotsåldern just nu och jag önskar jag hade ett barn som tyckte om att rita el lyssna på sagor men icke. Jag orkar verkligen inte underhålla honom, ta hand om hemmet och få sitta ner lite sj och hans stackars lillebror på det. Förhoppningsvis blir det mindre tv när han börjar gå mer på dagis och kanske har ett eget rum att leka i… Jag fattar inte hur andra föräldrar sitter och leker lego och sånt med sina barn orkar? Det är ju svintråkigt dessutom. Sorry om jag offendar ngn supermommy just nu, och ja jag vill ha barn och nej, trodde inte det skulle va så här jobbigt. (Lite ironi men ändå inte). Jag kanske egentligen bara är världens lataste? Dessutom efter att ha läst vad andra skriver här så bara så ni vet, tv är inte avkopplande för hjärnan bara för att barnet sitter still. Vetenskapliga studier säger att det faktiskt är stressande och skadligt. Därav mår jag extra dåligt men jag har faktiskt försökt och gett upp. Jag hoppas bara han inte blir så skadad av detta för då kommer jag ju aldrig förlåta mig. Får ta nya tag och försöka hitta ngt annat man kan göra hemifrån. Skönt å få skriva av sig iaf! 🙂

 37. Emma skriver:

  I vår familj så ser de en liten stund på morgonen och en stund på kvällen. Sammanlagt 30-40 min per dag. Sedan har vi börjat införa på fredagar att vi har spel och gotti kväll. Vi spelar brädspel äter ngt gott och har mysigt. Våra barn är 5 och 2 år. Jag vill inte förbjuda tv och iPad men ger dem andra alternativ också. Utomhusaktivitet efter middag, spelkväll osv. Våra barn vet att Bolibompa börjar vid 18 och att de får se en liten stund. Det är sällan de fråga om det. Tycker de gånger vi försökt ”förbjuda” det har det nästan blivit lite maniskt när får vi se? Varför får jag inte se? Får jag spela iPad, får jag spela nu? Nu är det mer harmoni och vi har visat andra alternativ. Ibland läser vi böcker på kvällen istället för Bolibompa.

 38. Therese skriver:

  Hos oss hade vår dotter noll skärmtid tills hon fyllde 3 år. Man fick pussla, när hon var mellan 1.5 till 2.5 år så förberedde vi alltid middagen dagen innan så den som hämtade bara behövde värma. För det gick inte alls att laga middag, dottern behövde all vår uppmärksamhet när hon var trött efter förskolan. Vi har ägnat timmar åt bokläsning. Efter 3 år fick hon börja se lite bollibompa. Men bara en stund på kvällen, aldrig någon annan tid på dagen. Varje kväll före läggning ägnas åt att läsa böcker. Idag är hon snart 4.5 år, kan läsa själv och väldigt bra på att leka eller rita själv i längre stunder. Jag tror det betalar sig nu för all ”egentid” vi ”förlorade” eftersom vi valde bort skärmtid. När jag vabbat så undrar kollegor varför jag inte ”vobbat” som de gör, dvs deras barn fått se film och de kan jobba hemifrån. Det har varit tungt när dottern vaknade 5 (men ändå höll vi oss borta från skärmtid på morgonen), men vi gick istället och la oss tidigare under den perioden för att orka med. Allt går, man måste bara anpassa sig och förbereda mer. Är inte dagens föräldrar latare än våra föräldrars generation? Men jag erkänner, nu när hon sitter och ser bollibompa i 30 min och jag sitter brevid är underbart, väldigt avkopplande. Vi har även som regel att hon aldrig får sitta själv och titta. Vi har ännu inga syskon, vi har inte förrän nu börjat känna att vi orkar med ett syskon.

 39. Lina skriver:

  Vi hat det som ni och har alltid haft det?
  Vi ser film ihop fredagar ocksa blir det nagot barnprogram I veckan. Barnen ar 6 och 3 ar gamla och det funkar jattebra. De sysselsatter sig sjalva hur bra som helst, leker valdigt bra tillsammans och sager ALDRIG att de inte har nagot att gora?
  De ar anda hemma mycket, vi bor utomlands sa inget dagis Iran bara skola for 6aringen.
  Forsok att begransa skarmtiden det ar vart det, och nej de neh over inte skarmen for att Koppla av.

Lämna en kommentar