”Oj, kolla han har pyjamas på sig”


Jag mötte några som hade en bebis som var fyra veckor. Båda våra bebisar sov sött i sina vagnar. Vi snicksnackade lite och kvinnan tittar på sin man säger plötsligt ”Oj, vad gulligt. Han har fortfarande pyjamasen på sig” när hon ser Benny. Jag log tillbaka och visste inte vad jag skulle säga. Jag tror inte jag förstod att det var konstigt för vissa förrän de hade gått.

Så jag kom på en massa svar i efterhand, ni vet så som man gör ibland och önskar att man hade sagt:

Hon: Oj, han har pyjamas på sig.

Mina olika svar:

Ja, han har inga jobbmöten bokade idag så det kändes ok.

Jag vet, såååå pinsamt med en bebis som sover i pyjamas. Ska genast köpa en minifrack på Lindex.

Ja, för han sover ju.

Ja, för han sover. Men jag har en outfit till han vaknar. Pinsamt annars.

Oj, din sover med jeans på sig. Vad sött.

Pyjamasen fick han från Vovó. Världens finaste.

Vill bara säga att jag inte ser ner på folk som klär sina barn efter klockslag eller sammanhang. Jag lägger mig inte i det. Jag tänker att är barnen glada och nöjda så borde vi andra vara det med, i jeans eller pyjamas. fifan.

Bloggvännerna har ordet

47 svar till “”Oj, kolla han har pyjamas på sig””


 1. Lina skriver:

  Haha klockrena kommentarer! Känner såå väl igen det där, mina barn har alltid haft bekväma kläder på sig! Självklart mjuk pyjamas när de är pyttesmå! Fatttar verkligen inte hur folk kan kränga på sina små en massa tjusiga obekväma kläder? Som små barn på dagis i jeans eller chinos…. och små stackare med hängslen eller konstiga rosetter på huvudet när se inte ens har hår..

 2. Maria skriver:

  Mjukt, lagom varmt och hyfsat rent borde väl vara tillräckligt på en bebis? Man ser ju vuxna i byxor som ser ut som pyjamasbyxor, klänningar som är förvillande lika nattlinnen och, inte att förglömma, ”one piece” så varför kan inte bebisar visa sig ute i pyjanas? Dessutom är ju skillnaden på en pyjamas och en hel sparkdräkt minimal.

 3. Emina skriver:

  Önskar att jag var en bebis så jag kunde ha pyjamas på mig hela tiden.

 4. Linn skriver:

  Hahha. jag har alltid haft pyjamas på mina i början, särskilt när vi åkte bil

 5. Martina skriver:

  Åhh det är ju det bästa så små bevisar när den ALLTID kan ha pyjamas, så mysigt o praktiskt!

 6. Sofia skriver:

  Grattis till Benny!

  Så överdrivet att klä små bebisar i ”riktiga” kläder. Så länge de är riktigt små och tillbringar mesta tiden av dagen med att sova, äta och prutta är det ju helt klart både bekvämast och mest praktiskt med en sparkdräkt som det kallas (det är inte pyjamas). Det händer ju att en bebis behöver bytas på både en och fem gånger under en dag, och det verkar ju väldigt opraktiskt (för att inte säga dyrt) att dra på hen en ny outfit varje gång. Mina barn hade ”pyjamas” i allafall upp till 3-4 månader. Tror bebisar också gillar det, inga glipor eller kanter. Kör på Elaine och strunta i alla ängsliga föräldrar som du stöter på. Du har ju lyckats uppfostra två barn redan, så jag tror du vet vad som funkar och inte. Kramar till dig och din underbara familj ?

  • Malin skriver:

   Fast man behöver ju inte byta kläder oftare för att man kör body och byxer jämfört med onepiece? Vi körde body och mjukisbyxor för vi tyckte det var lättare att byta blöja i det än när de hade onepiece!

 7. Annelie skriver:

  Jag har oftast pyjamas eller en tjockare onepice på för det är bekvämt, lillen är nöjd och det är väldigt väldigt smidigt!

  Dock var jag på baby/mammayoga i veckan för första gången.
  Då hade sonen på sig en långärmad pikébody och blöja.

  Där fick jag reaktioner av de andra mammorna för att han var utan både strumpor och byxor.

  Efter halva passet var han förbannad.. för han var varm så han fick fortsätta i blöja.;)

  Då blev de tysta!:)

 8. Karin Svensson skriver:

  Jag tycker det är lika hemskt att klä en treårig grabb i fluga
  och hatt…

 9. Josefina berg skriver:

  Jag förstår inte varför du tycker att du behöver komma på en massa sarkastiska svar.

  Kvinnan sa inte att det var fult, fel eller konstigt.

  Jag tycker också att det är gulligt med bebisar i pyjamas.
  Är det.. fel?

  • Fast kvinnans kommentar var ju allt annat än ett beröm, ett ”OJ har han pyjamas på sej, vad gulligt” är ju bara ett inlindat men sarkastiskt sätt att påpeka att Elaine inte hunnit sätta på honom kläder eller vad det var kvinnan ville påpeka. Så himla onödig kommentar och jag förstår att Elaine kom av sej men efteråt kom på en massa saker hon kunde sagt. Jag skulle ha reagerat exakt likadant.

   • Josefina berg skriver:

    Var du där?

   • EP skriver:

    Eller så kanske kvinnan i fråga hade av någon anledning fått för sig att bebisar absolut måste byta till kläder dagtid, och blev superförvånad över att inte alla gör så?? Hon kanske fick sig en riktig tankeställare/ ögonöppnare och kommer köra mjukiskläder och pyjamasar dagtid på egna bebisen i framtiden också? Give her the benefit of the doubt osv.

  • Mimmi skriver:

   Är beredd att hålla med, det går att läsa in så himla mycket men folk menar ofta inget illa. Ett konstaterande, småprat i brist på annat. Amningshjärna. Försöker själv lära mig att inte läsa in mer än vad som faktiskt sägs, har missförstått tillräckligt. Samtidigt var det ju Elaine som var där och hon om någon kan nog tolka nyanser i tal.

  • Anna skriver:

   Jag håller med. Man vet ju att det väldigt sällan är någon som menar något illa även om det råkar komma ut klumpigt. Vi är ju människor.

 10. Hoppas verkligen hon läser det här inlägget. Fy vilken otroligt onödig och bajsnödig kommentar! Det är ju just såna där kommentarer vi mammor INTE ska ge varann. Varför ska allt vara så himla perfekt jämt, bättre att förenas i att ibland hinner, orkar eller bryr en sej inte om smådetaljer Och ingen dör av det! PS. Jag sover 100 ggr hellre i pyjamas än jeans, förmodligen gör bebisar det också ? Du är bäst!

  • Matilda skriver:

   Väldigt konstruktivt hörru? Det blir väldigt tråkigt med kommentarer som ska kasta skit på andra. Bara för att en person kanske: sa något ”klumpigt” (gör de flesta) eller sa det för att hen faktiskt tyckte det var konstigt så kan vi ändå visa hen och varandra respekt. Även om kommentar om vad barnet klär sig kan vara brist på respekt så innebär det inte att man behöver vara respektlös tillbaka.

 11. Maria skriver:

  Vilka stora fina läppar han har! Sötisen!

 12. E skriver:

  Vi klädde om vår bebis. Pyjamas när det är natt annat när det var dag. Av den enkla anledningen att vi ville lära honom att det är skillnad på natt och dag. Men att kommentera vad andra barn har på sig utöver. ”Fin xxx” är ju bara onödigt.

  • Jenny skriver:

   Varför är det onödigt? Får man inte uttrycka sig om man verkligen tycker något är gulligt? #superlättkränkt

 13. Jessica skriver:

  Hur ser manens skillnad på om barnet har pjamas eller någon annan typ av sparkdräkt? Min äldsta son hade alltid bara blöja hemma för han var så varm. Min sexåring fick ha pjamas på förskolan till övrig släkts stora förskräckelse. För jag orkar inte bråka om kläder och det är det enda han vill ha på sig. Nu när han börjat skolan har jag dock dragit en liten lögn om att de inte tillåter pjamas i skolan ?

 14. Cass skriver:

  Jag hade en del köpt vanliga kläder till min första bebbe. För att inse när bebis var ute att pyjamas is the shit. Länge leve prakiska o mysiga plagg. Komfort först! ?

 15. Loppan skriver:

  Har inte köpt något annat än pyjamas o andra myskläder upp till 6 mån. Det är ju sjukt obekvämt att ligga på sömmar o i hårda material. Vill inte ens ha hårda brodyrer på kläderna.

 16. Sara skriver:

  Jag hade precis som någon annan skrev ”vanliga kläder” dvs omlottbody och mjuka byxor på min son på dagarna de första månaderna, mest av den anledningen att vi tänkte att vi ville skilja på när det var natt genom att ta på pyjamas. Har dock alltid varit noga med att det ska vara mjuka och sköna kläder, inga kragar eller luvor eller obekväma material tex.
  Men skulle aldrig döma någon som har pyjamas jämt på sin nyfödde! Barnet behöver mat, närhet och torr blöja, inte senaste modet, det är det föräldrarna som vill åt isf 🙂

 17. Elin skriver:

  Mina barn har också haft samma kläder dygnet runt i början. De sover ju liksom lika mycket på dagen som på natten. Dessutom har alla tre varit kräkisar så att byta vid fasta tider på dygnet var liksom ändå ett skämt, vi bytte när kläderna var genomblöta. Och bara om vi skulle ut, annars fick de ofta ha bara blöja så att det var lätt att torka av 🙂 Grattis till lillebror!

 18. Nina skriver:

  Har en treåring och en sjumånaders och för mig handlar det inte så mkt om kläderna i sig utan om själva rutinen.
  På morgonen byter vi om från pyjamas
  , borstar tänderna (även om vi bara har en halv), borstar håret (även om det är pytte pytte lite) osv… på kvällen samma lika fast tvärt om 😀

  Min förhoppning är att det ska vara så invant att det aldrig blir ngt snack om det under uppväxten. So far so good…

  (Sen kan jag känna att jeans är lite väl avancerat, vi kör mjukisar…)

  • Emelie skriver:

   För mig är det lite samma sak. Göra morgon på morgonen och kväll på kvällen. Markera tiden på dygnet, både för mig och bebisen. Sen ska alla plagg vara mjuka och sköna!

 19. Helén skriver:

  Du umgås med fel människor!! Varför ska folk kommentera sånt? Man klär sin bebis hur man helst vill!! ❤️ Sötaste pyjamasen ??

 20. Anna skriver:

  Aldrig fattat pyjamas. Min sov i bara blöjan året runt. Hade iof bara blöja på dagen också första 2 månaderna för det var högsommar och galet varmt. Hen är varm av sig och sover efter 8 år fortfarande i bara underkläder utom när det ska sovas över hos kompisar då pyjamasen följer med.

 21. Harmagedon skriver:

  Från början fattade inte jag att heldräkterna var pyjamas. Tyckte bara att det verkade sjukt mkt skönare att ha en sådan på sig, när hen ändå bara kunde ligga och vifta lite, än krångla med byxor och body. Vi bytte ändå kläder när det var morgon och kväll och ett gäng gånger däremellan för mina ungar var kräkbarn.

 22. Frida skriver:

  Jag förstår verkligen inte vad problemet är. Kanske sades kommentaren på ett spydigt och otrevligt sätt, om inte så… ja, hon noterade att bebisen hade pyjamas. Och att det var gulligt. Jag hade inte läst in något i det överhuvudtaget. Jag hade antagligen kunnat säga samma sak, på samma sätt som jag hade sagt ”Oj, har han jeans!” ”Oj, han har napp!” ”Oj, han har blöja!” bara av den enkla anledningen att jag blir ett stirrande mähä så fort jag ser en nyfödd bebis. Allt kopplat till bebisen är fantastisk, fullkomligt unikt och jättegulligt. Jag har bog hasplat ur mig både det ena och det andra, så känslomässigt tagen av det lilla miraklet framför mig. Med det sagt menar jag inte att det är ok att säga vad som helst och att allt ska ursäktas, men jag tror också man måste ge folk ”a break” ibland. Så vida inte kommentarerna verkligen är menade att såra och pika, då kan de ta sig i röven.

 23. Jag fattar inte felet med hennes kommentar och ser heller ingen anledning att komma på spydiga kommentarer. Hon tyckte säkert bara att det var gulligt.

 24. Erika82 skriver:

  Haha roliga svar!

 25. Lina skriver:

  Haha. Jag är likadan. Kunde heller inte riktigt se meningen med att byta kläder på mitt första barn utan han fick ha sin pyjamas/myskläder till de blev smutsiga och då fick han på sig något annat mysplagg. Tyckte inte det spelade någon roll om han hade body+mjukbyxor eller overall på sig. Med andra barnet svängde jag lite och tyckte att det kändes bra att få in en rutin med att byta till ”sovkläder” på natten. Allt var dock fortfarande bara mjukt och jag tror inte jag ”vågat” ta på barnen något i jeans innan de börjat krypa pga rädd att materialet skulle riva deras mjuka lilla hud. Haha. Låter ju knäppt. Har heller aldrig fattat varför tillverkarna ska envisas med att ha knäppning bak på bebiskläder (mest klänningar). Verkar jätteobekvämt med en knapp i ryggen liksom.

 26. Jenny skriver:

  Undrar hur den där kvinnan känner sig nu om hon läser detta.. hon känner sig säkert missförstådd och urdum. Var det ditt mål Elaine? Ibland bara säger man saker som absolut inte är tänkt som något elakt men mottagaren är redan fientligt inställd och läser in helt motsatsen. Borde du veta?

  • Anna skriver:

   Fy så besviken man blivit om man sprungit på en bekant och småpratat och sen sett detta. Var ju inte direkt en urdum grej, jag hade absolut kunnat säga samma sak och verkligen bara mena just det.

 27. Magdalena skriver:

  Jag har fått samma kommentar. Jag själv har inte ens tänkt på heldräkterna som pyjamasar, söt onepiece eller pyjamas ser ju likadant ut! Jag har tyckt att kortärmad onepiece har varit det smidigaste sommarplagget men har märkt att en del tycker att han ”fortfarande” har pyjamas på sig, som att man inte brytt sig om att byta kläder imorse ?

 28. Erika skriver:

  Åh, jag trodde jag var ensam! Jag var enda morsan på BB som drog runt mina tvillingar i plastbyttan utan hela små outfits på sig. De låg i blöja och filt, resten av tiden har man de ju ändå hud mot hud tänkte jag. Så har vi fortsatt, här åker det som är mysigast på. Alternativt mest lämpat för att göra sälen rakt ner i sandlådan nu när de är större… ??

 29. Diana skriver:

  HAHHA underbara svar du lägger fram. Ja du, idag får man inte göra hur man vill eller säga hur man vill, allt tas fel. Dock håller jag med i detta fall, jag hade alltid mina barn i praktiska kläder, mjukisar och bodys, det var för mig en självklarhet. Jag vill inte ha en ”vuxen” i en barnvagn, jag vill ha en bebis. 😀

 30. Marja skriver:

  Det kan ha att göra med att i vissa familjer är det väldigt viktigt att stiga upp, klä på sig, borsta tänder och INTE gå och lägga sig i sängen igen innan det är sovdags. Min sambos familj är sådan – och så kanske det var för de du mötte också. Att det är så självklart att man måste klä om liksom, stor som liten. Det kanske blev en liten aha-upplevelse 🙂 Jag kommer mer från en familj där man kunde såsa runt i morgonrocken långt in på dagen om tillfälle gavs, och tycker att det är rätt skönt att ta en tupplur om man känner sig trött. Eller att få krypa tillbaka i sängen och läsa bok om man inte behöver åka nånstans. Då känns det inte lika konstigt att en bebis kan ha på sig pyjamas hela dagen. De flesta vill väl att en bebis ska ha sköna, mjuka kläder och de sover ju titt som tätt (om man har tur) så en pyjamas är väl perfekt.

 31. Lila skriver:

  Men herregu, vilken pyjamasmorsemaffia! Låt dom som orkar och vill klä upp sina bebisar. Finns gott om bebiskläder som ser dressade ut men är supermjuka. Tycker att pyjamas är lite onödigt på nyfödda, går väl lika bra att sova i body. Men jag bytte ändå till pyjamas på min bebis varje kväll enbart för att jag tyckte det var gulligt.

 32. Catharina skriver:

  Fifan ❤️

 33. Gisela Jansson skriver:

  Jag respnerade likadant med mina ungar. Om de skulle ha pyjamas när de sov och andra när de var vaknade hade jag inte haft tid till annat än att byta kläder. Mjukt skulle det vara. Inga huvor som låg som en kulle i nacken. Tycker du gör helt rätt som bestämt dig för att det är du själv som väljer och bestämmer över dina barn. ?

Lämna en kommentar