Två av fyra barnböcker avklarade


Det är tredje gången jag läser boken, men hittade nya saker denna gång. Sen var det SÅ skönt att läsa den efter 5 gånger mer kärlek. Det här med att dela ut guldstjärnor till barnen pallar jag inte med. Jag vill bara prata schysst med dem och få dom att våga prata med mig.

Har ni läst boken? Det jag tar med mig och ska förändra är följande: 

Säga ”ska vi läsa en bok ihop” istället för ”jag kan läsa en bok för dig nu om du vill”.

Inte ge bedömningar utan istället visa intresse.

Inte värdera ett legobygge som ”coolt” utan be Matheo berätta mer om det.

Försöka hitta barnens behov istället för att krasst tillrättavisa. 

Svårt i affekten men ett mål: Prata utan att hota, kränka eller muta.

Non violent communication. Jag ska:

1. Berätta vad jag observerar.

2. Berätta vad jag känner.

3. Koppla mina känslor till mina behov.

4. Uttrycka ett önskemål


Jag ska uttrycka vad jag vill att barnet ska göra istället för vad jag vill att hen ska sluta med. Peka på önskat beteende.Ä

Vara tydlig, inte säga ”skärp dig” utan förklara vad jag vill.”

Uttrycka uppskattning istället för beröm.Sen tänker jag ha lite framförhållning när jag hämtar barnen från föris istället för att rycka upp dem ur det som de är inne i.Allra sist men inte minst är att jag ska fråga barnen hur jag kan bli en bättre mamma till dem. 

Vad tar ni med er från samma bok och hur har det förändrat ert föräldraskap? Berätta❤️

/Elaine, sätter tänderna i Jesper Juul

Bloggvännerna har ordet

6 svar till “Två av fyra barnböcker avklarade”


 1. Puss på dig, Elaine, och tack för dina fina ord! Vad glad jag blir att min bok bidrar till dig. Kan passa på att berätta att min 12-åring läste din bok om härskartekniker och blev helt såld! Hon tycker att hon känner igen alla teknikerna från skolans värld, vilket hon också gjorde en muntlig presentation om i svenskan :-).

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Men vad glad jag blir att våra böcker hjälper varandra på olika sätt. Så glad att din tolvåring har glädje av den! Stor kram❤️❤️

 2. Kristina skriver:

  Jag gillar verkligen både Petras och Martins förhållningssätt till barn, och tycker att båda böckerna är fantastiska. Håller dock med om att guldstjärnegrejen landar lite fel. Med en 5-åring, en 2-åring och en nyfödd så har jag under det senaste året däremot delat ut en jäkla massa guldstjärnor till mig själv, när jag har lyckats hantera tuffa situationer på ett sätt som båda kidsen och jag kan känna oss nöjda med. 😉

 3. Anna skriver:

  Hej Elaine!
  Får du tid till fler böcker så tycker jag att du ska satsa på Växa inte lyda av Lars H Gustafsson och Barn som bråkar av Bo Hejlskolv, båda är jättebra och sympatiska! Jag skickade en av mina böcker till dig för ett tag sedan, Psykologi i förskolans vardag. Den handlar ju inte om uppfostran, men många föräldrar har hört av sig med uppskattningar och förskolan känns ju som din grej ? Hoppas jag inte är för framfusig, men hade varit så kul om du läst den. Lycka till med läsning och förlossning. ? Anna

 4. C skriver:

  Jag rekommenderar gruppen ”nära föräldraskap” på Fb. Där finns en guldgruva av goda råd till föräldrar.

 5. Maria skriver:

  Jag rekommenderar boken Barn som bråkar

Lämna en kommentar