En av fyra böcker om barnuppfostran avklarad


Det har tagit mig år att plöja denna. Jag vet inte varför, men bra är den. Jag skulle vilja läsa tre till böcker i samma ämne innan Benny föds. Haha, jag sätter inga låga mål. Han kanske kommer på måndag.

Min tanke är att skriva ut det viktigaste på fint vitt papper i typsnitt av guld och rama in lite här och var i huset som påminnelser. Inte säga vad barnen är utan vad barnen gör. Är ett av många exempel. Ett till är att förbereda barnen på vad som ska hända, låta dom få och förstå rutinerna samt en stor kalender över veckan som skall komma. Socialt samspel och mycket annat.

Jag har redan läst Med känsla för barns självkänsla två gånger men tänker läsa den igen.

Sen tänker jag mig Jesper Juhls Ditt kompetenta barn.

Har ni några tips på två andra böcker jag kan läsa medan jag väntar på Benny? 

Bloggvännerna har ordet

15 svar till “En av fyra böcker om barnuppfostran avklarad”


 1. Cecilia skriver:

  Jag kan rekommendera boken ” ge ditt barn 100 möjligheter istället för två”. Där kan man också plocka med sig en hel del matnyttigt vad gäller genus. Jag kikar in den och den boken du skriver om med jämna mellanrum. Trevlig helg!

 2. Elaine Eksvärd skriver:

  Åh tack för tips, aldrig hört talas om den

 3. Trygga räkan skriver:

  Jag älskade ”Växa inte lyda”. ”Fostran är, när den fungerar, en ömsesidig process”, skriver Lars H Gustafsson. Därför diskuterar och ifrågasätter han de nyauktoritära uppfostringsprogrammen som använts under senare år (belöningssystem, ignorering och time-out) och förespråkar en kombination av kunskaper om barns utveckling och att våga lita på sin föräldraintuition (så beskrivs boken).

 4. Anna skriver:

  Våga ta plats i ditt barns liv
  av Neufeld & Mate
  är den bästa jag läst.

 5. Linn skriver:

  Tipsar om Relationsrevulotionen av Lars H Gustavsson och Hur man älskar ett barn av Janusz Korczak. Två väldigt bra böcker!

 6. Fanny skriver:

  Barn som bråkar!! Den handlar om lågaffektivt bemötande. ”Barn uppför sig om de kan” utgår boken från. Jag fick ökad förståelse för barnen och det blev då enklare att bemöta dem på ett bättre sätt. Rekommenderar verkligen! Jag har också ”fem gånger mer kärlek” och ”med känsla för barns självkänsla”. ”Barn som bråkar” blev min tredje!

 7. Camilla skriver:

  De otroliga åren är jättebra, handlar bla om hur man ska bemöta ”utmanande beteende”/trots

 8. Sara skriver:

  ”Jag törs inte men jag gör det ändå” också av Martin Forster

  Sedan tipsar Daniel Kraft om en del bra böcker på sin blogg ”Det känsliga barnet”.

 9. heidi skriver:

  jari sinkkonen

 10. Helena skriver:

  Mina favoriter i kategorin föräldraskap/barnuppfostran är Ge ditt barn 100 möjligheter istället för två och Barn som bråkar. Vill också slå ett slag för Det heliga jävla moderskapet. Fast den handlar väldigt lite om barnen, ändå så himla viktig bok.

 11. Helen skriver:

  En bok av Jaana Söderberg om barns självkänsla (minns inte titel). Jag var på en föreläsning med henne för ett antal år sedan. DET är också ett tips, om hon föreläser nu för tiden och där omkring. Arrangör då jag gick var Medalgon. Målgruppen var främst personal inom förskola mm, men jag som ”bara” var en intresserad förälder hade också stort utbyte av föreläsningen – och stor användning av näsduk. (Ja jag är lite blödig och levde mig in i barns tankar o känslor… Hon beskrev ju så bra… )

 12. Linnea skriver:

  Barn som bråkar är fantastisk! Jag ska precis ge mig på Ross Green som har skrivit många böcker i samma spår som Bo Hejlskov och om explosiva barn som jag har hört mycket gott om.

 13. Hilde skriver:

  Läs ”Barn som bråkar”. Jättebra bok som passar ihop med med känsla för barns självkänsla och fem gånger mer kärlek?

 14. L skriver:

  Jag rekommenderar ge ditt barn 100 möjligheter istället för två. Verkligen en bok som.alla borde läsa

 15. Ingrid skriver:

  ”Barn som bråkar” jättebra exempel på olika situationer och lågaffektivt bemötande.

Lämna en kommentar