Barn med funktionsvariation


Det finns de som inte orkar ta in de faktum att ett av fem barn upp till 17 års ålder blir sexuellt utnyttjade, 90% av en nära anhörig och oftast i det egna hemmet. Jag tog in det här för länge sen, kanske för att jag själv var ett av dessa fem barn. Finns inget att ta in, jag har förstått det från början. Men något som jag har svårt att ta in är att funktionsnedsatta löper högre risk att bli sexuellt utnyttjade och att det är det tredubbla antalet sexuellt utnyttjade i varje särskoleklass.

Jag vill bara skrika, sluta mina ögon och hålla för mina öron. Skaka på huvudet och förneka att det stämmer. Jag har en dotter som löper tre gånger högre risk än andra barn att bli utsatt för sexuella övergrepp. Det är det värsta för mig med att vara förälder till ett barn med funktionsvariation att det är en ”attraktiv grupp för pedofiler” Som en kriminolog förklarade för mig. Han visste inte att när han förklarade det så hade jag veckan innan fått veta att Evelyn hade Williams syndrom. Att det var skälet till att jag bröt ihop av statistiken inte bara att jag själv blivit utsatt.

Att den här mannen bara kunde sätta barnet i sin bil, köra iväg och… elevassistent. En som ska HJÄLPA barn med särskilda behov, inte passa på att utnyttja dem sexuellt. 

Så fort vi har fått förskolor och idrottsföreningar att implementera förskolebrevet och integritet så är det dags för Särskolebrevet. Det vi kommer hitta där vågar jag inte ens tänka på, men jag ska. Alla ni funkisföräldrar där ute. Jag vill inte skrämma er, jag vill bara att ni är vakna på alla som kommer nära era barn oavsett om de har sju olika assistenter eller annat. 

Bloggvännerna har ordet

21 svar till “Barn med funktionsvariation”


 1. LSS skriver:

  Ska lyfta frågan i min kommun. Jobbar inom LSS med barn och ungdomar. Vi har handlingsplaner för hur vi ska agera vid misstanke, men har inte sett något material om hur vi jobbar förebyggande aktivt med barnen/ungdomarna. Upplever dock att framförallt ungdomarna har jobbat i vad jag antar skolan med att säga nej det är min kropp jag bestämmer. Då det förekommer att de säger nej när kompisar vill ge en kram, och det då säger upplev vara inlärda fraser. Men därifrån att säga nej till en kram från en kompis till att säga nej till en anställd som har andra förmågor att manipulera kan jag tänka mig är så mycket svårare. Som sagt, ska lyfta frågan nästa gång jag jobbar.

 2. K skriver:

  1 av 5 upp till 17 år? Tredubbelt för de med funktionsvariation? 3 av 5, men inte 60 % i varje särskoleklass? Kan du förklara tack?

  • Elaine Eksvärdh skriver:

   Hänger inte med i dina siffror, men vet du. Busenkelt att google it, går snabbare än att fråga hur jag menar. Kolla upp hur det är. En av fem säger förska siffror en krimonolog säger att det är det tredubbla siffror med särskolebarn. Gör matematiken och researchen så får du veta hur kriminologen menar.

   • Amanda skriver:

    Alltså LOL, du tycker att läsare av din blogg ska behöva göra research för att tolka siffror och ”fakta” du utan närmre eftertanke slänger upp? Jag tänker att det kanske är så att du själv inte har en aning…

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Amanda det är så enkelt att vara dryg och så enkelt att vara LOL-ig. Jag bad om hänvisning till siffrorna som en annan hänvisade till. Jag har lagt upp samma länk tusentals gånger och kommer någon kommer med andra siffror är jag intresserad av vilken undersökning det kommer ifrån. Inte ifrågasättande utan nyfiket.

 3. Emma skriver:

  Fast siffran 90% av en nära anhörig stämmer inte! Det flesta blir utsatta av en jämnårig och /eller okänd.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Vad är det som säger att en jämnårig intekan vara en nära anhörig? Och när du påstår att en siffra inte stämmer och hänvisar till ”de flesta” skulle det vara intressant och se vart den kommer ifrån.

   • E skriver:

    Sofia svarade ovan. 90% av en nära anhörig gäller endast när det är små barn som är utsatta. Vilken var en liten del i undersökningen. Dvs majoriteten blev utsatta i tonåren och inte av en nära anhörig.

   • Emmeline skriver:

    Du har själv skrivit om det i detta inlägg: http://blogg.mama.nu/elaineeksvard/2015/11/12/skrammande-ny-statistik-som-presenteras-idag/ där du redogör för Stiftelsen Allmänna barnhusets studie. Jag stödjer din kamp, men tycker att det i denna kamp är extra viktigt att alltid vara retoriskt tydlig med de fakta man presenterar och aldrig slarva med just den framställningen, just för att det inte ska bli ifrågasättande av hela kampanjen pga slarvuttalanden om siffror eller otydligheter om vad man pratar om exakt. Jag föreslår att du alltid när du pratar om siffror själv länkar till forskningen just för att förtydliga och stärka argumenten, samt som ett steg att allmänbilda alla oss läsare. Många är dåliga på att googla själv och hamnar dessutom fel. Detta är bara ett förslag.

    Allmänna barnahuset har också gjort en sammanställning av studier om barn med funktionsvariationer och vad de blir utsatta för som kom förra året, finns som pdf. I den står att det i dagsläget finns ganska lite studier, men de internationella sammanställningar som finns visar att de är mer utsatta för våld, sexuella övergrepp och omsorgssvikt. Det är jättesorgligt och hemskt. Så bra att ni skriver ett särskolebrev också!

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Låter som en bra idé, tack för feedback! Som sagt det om funktionsvariationer var en uppskattning från kriminologen. Och den finns det också stöd för.

 4. Sofia skriver:

  Vill du länka till källan? I texten det gäller en av fem, som du länkar till på treskablinoll, står det att totalt ca 5 % av de utsatta blivit utsatt av en förälder, styvförälder, släkting, lärare, syskon eller idrottsledare, övriga 95% av okända, jämnåriga bekanta, pojkvänner o expojkvänner, folk från nätet etc.

 5. AL skriver:

  Det är tyvärr det jag också är mest rädd för vad gäller mitt barn… Just nu känns det som att jag aldrig kommer att våga släppa kontrollen och lita på någon utomstående fullt ut. Vi har erbjudits kontaktperson som kan ta med barnet på aktiviteter och dyl men det har vi tackat nej till pga rädslan att hon ska bli utnyttjad och sedan inte kunna berätta om det. Mår dåligt bara jag tänker på det…

  • Kikki skriver:

   Al: När min son var liten och han erbjöds en kontaktperson att hitta på saker med så fick jag själv bestämma kontaktperson, jag valde en familjemedlem som jag litar på. Finns alternativet att själv välja kvar så kanske ni har någon i familjekretsen som kan ställa upp?

 6. AL skriver:

  Och hur jag ska våga skicka henne till skolan om något är törs jag inte ens tänka på…

 7. Erica skriver:

  Kom bara att tänka på hur ironiskt livet är ändå… Att du som själv har blivit sexuellt utnyttjad får en dotter med ett syndrom som gör att hon löper en ännu större risk att råka ut för samma sak. Jag fick en son med Prader Willis syndrom (ständig hunger, inga mättnadskänslor och en ämnesomsättning som går på halvfart) vilket gör att hela min familjs liv kretsar kring mat och vikt när jag själv har spenderat större delen av mitt liv kring att banta och träna på ett sjukt sätt emellanåt… Och nu måste jag dieta min son samtidigt som jag vill att min dotter ska växa upp utan vikthets och matfixering 🙁

  Ödets ironi.

 8. Emelie skriver:

  Kommer ni skapa ett familjebrev också, så att man i familjen får stöd i att sätta upp regler för familjemedlemmar så att dom inte utnyttjar barnen?

 9. Lisa skriver:

  Elaine, jag tycker att du bör ändra inledningstexten till detta inlägg då det är direkt felaktigt. Det är viktigt att jobba för barns trygghet och säkerhet både i hemmet och på andra platser. Men att gång på gång felaktigt presentera fakta kan vara direkt skadligt och farligt. Allmänna barnahusets statistik som du tidigare hänvisat till och som treskablinoll hänvisar till presenterar siffror på att risken att utsättas av en nära anhörig eller förälder är mellan 1-2 procent. För att ditt arbete ska upplevas trovärdigt så måste du hålla dig till de siffror som faktiskt stämmer. Allt annat är ohederligt.

  • Pernilla skriver:

   Hon skriver ju 90% av de som blivit utsatt för sexuella övergrepp, har blivit det utav en nära anhörig. Inte att 90% av barn under 17 år har blivit utsatt för sexuellt övergrepp av en anhörig, stor skillnad. Så Lisa läs om och tolka rätt.

 10. Monica skriver:

  Jag har lyssnar på dig live, följer dig på Instagram och läser din blogg. Fortsätt din kamp. Om fler vågade prata, berätta, öppet lämna ut sin historia i kampen mot dessa fruktansvärda förövare, missbrukare och misshandlare så kanske fler skulle bli trodda. Kanske skulle dessa jordens avskum få ta sitt straff.
  Jag lyssnar på en Norsk kvinnas youtube-kanal av flera skäl å ger dig länken till en. Du är värd Guld ?? https://youtu.be/cbaVNsky0DY

Lämna en kommentar