Det här med integritet


Jag tycker Lady Dahmers råd är bra för de är verkliga. Hon är så träffsäker. Pedofilen kan ju göra saker som kan kännas skönt för barnet utan att barnet förstår vad som händer. Det tror jag är bra att föräldern berättar, hur det hela börjar. Men sen förklarar varför det är fel. Jag ska testa det med Matheo. Måste bara prata ihop mig med Gustav först. Kanske bra om han tar snacket denna gång.

STOCKHOLM SWEDEN 15-10-22 Pre-opening av nya Andys Lekland i Bromma Bilden Elaine Eksvärd med Matheo Eksvärd Foto ©Eero Hannukainen EEROBILD AB All Over Press

STOCKHOLM SWEDEN 15-10-22 Pre-opening av nya Andys Lekland i Bromma
Bilden Elaine Eksvärd med Matheo Eksvärd
Foto ©Eero Hannukainen EEROBILD AB
All Over Press

Har jag något att tillägga? Mer att det är en hårfin balans mellan att lära barn integritet och att göra det laddat. Mina bröst har blivit laddade för Matheo för han vet att han inte får röra dem längre. Jag känner mig inte bekväm med det och uttrycker det. Ibland kan han testa gränserna och sätta ett finger på bröstet och titta på mig för att se reaktionen. Då säger jag bara att jag inte vill. För det vill jag inte. Jag skulle kunna tänka ”Men han är ju bara ett barn, det finns ju inget sexuellt för honom i det”. Det stämmer, och det tror jag inte. Men det handlar om mina gränser och uttrycka dem till sina barn och alla andra. Snippan är heller inget sexuellt för Matheo. Jag tror man ska lära barn gränser innan pubertet så de blir sunda pubertala varelser som respekterar varandras gränser trots att hormoner far och flyger.

Matheo känner sig inte mindre fri för att vi låter honom springa omkring i badkalsonger – inte naken – på allmänna stränder eller hemma. Vi har kompisar som låter sina barn göra tvärtom, nakna hemma och i allmänhet. Alla gör på sitt sätt. Men för oss så är kläder något vi har på oss och ibland såklart, när man går ur duschen och hela familjen står i badrummet så behöver man ju inte skyla sig. Då blir det ju jätteladdat. Men som sagt det är en hårfinbalans.

Lady Dahmer skriver bra om det här.

Bloggbevakning bra om det här.

Och här finns en sida där du kan lära dig hur du ska prata med dina barn om detta.

Bloggvännerna har ordet

5 svar till “Det här med integritet”


 1. Sara skriver:

  Jag tycker det du skriver är bra och håller med, förstår att du vill lära din son en gräns när du inte vill att han rör dina bröst men tänker samtidigt att det kanske är exakt det som gör det laddat. Men som du säger gränsen är ju hårfin. Skulle du tillåta honom göra det kanske han gör det på en av sina lärare också för att han inte förstår den gränsen och då blir ju det i sin tur väldigt konstigt. Fortsätt kämpa! Hade vi facit för hur man fostrar den perfekta ungen hade det ju varit mindre sport att vara förälder 😉

 2. Erika82 skriver:

  Viktigt att påpeka det ja att profilen faktiskt kan göra saker som är sköna. Därför kan det vara extra svårt att för barnet att förstå att det är fel. Lättare om man misshandlar sitt barn för det gör ont och alla barn vet att man inte ska slå.

 3. Jättebra inlägg av Lady Dahmer och kloka tankar du lägger fram. En aspekt som ofta glöms bort är att även barn kan göra övergrepp på barn. Vågar ett barn tala om för sina föräldrar att ”hen gjorde detta med mig och det kändes inte bra efteråt” så tror jag inte bara ett barn (den utsatta) kan räddas. Därför tycker jag det är JÄTTE viktigt att prata om gränser genom hela skolgången.

 4. Erika skriver:

  Jag följer dig och andra som står upp för barn och kvinnors rättigheter när det kommer till sexuellt våld. En sak som jag tycker är märkligt är att det till 90-95 % är kvinnor som kommenterar hur hemska dessa brott är. Varför är det så? Detta är en hemsk tanke, men är det fler män än vad man tror som tycker att det är ”ok” eller inte ”så farligt” med våldtäkter och pedofiler…? Läser nästan alltid de inlägg som publiceras av Love Nepal och kvinnors kommentarer kring hur fruktansvärt detta är. Män uteblir inte från andra kommentarsfält på Instagram och Facebook men just kring dessa frågor lyser de med sin frånvaro. Mycket märkligt och tråkigt 🙁

 5. Hanna skriver:

  Jag vill verkligen ta samtalet med min dotter (hon är fem) men Gud vad jag måste samla styrka. Jag är så fruktansvärt rädd att säga fel, att jag ska måla svärta över hennes rosaskimrande värld. Jag ska. Önskar att någon hade haft det samtalet med mig så att jag hade haft modet att säga ifrån och berätta för en vuxen om hur min konfirmationspräst masserade mig då vi befann oss ensamma i ett rum. Något han erbjöd sig då jag precis haft ett migränanfall. Ingen sexuell handling men det kändes så fel och det önskar jag att jag hade haft modet att ge uttryck för. Tack för din kamp Elaine! Kärlek till dig.

Lämna en kommentar