Så det är det här som är foglossning ”på riktigt”


Jag har tänjt på gränserna rätt länge nu. Utan att veta om det. Ikea turer, jobbdestinationer och ”jag ska bara”. Nu har jag varit hos läkaren och sjukgymnast och de har sjukskrivit mig på heltid fram till en vecka efter förlossningen.?

Jag har inte fattat hur lyxiga graviditeter jag har haft innan. Att det kunde vara så här illa att jag inte ens kan gå, alls. Jag som har gått till gymmet varannan dag hela Evelyns graviditet. Då tyckte jag det var coolt att kunna träna. Nu skulle det vara coolt att ens kunna gå destintionen till gymmet. Utan att gå in. Varför sikta mot stjärnorna när du kan nå trädtopparna. 

/Elaine, ringer Gustav för att få lite hjälp med sidentjafs.

Bloggvännerna har ordet

17 svar till “Så det är det här som är foglossning ”på riktigt””


 1. Lina skriver:

  Det är vidrigt. Fått foglossning i v 10 båda graviditeterna, både baktill och framtill, minns fortfarande de där härliga huggen mellan benen när jag bara skulle försöka gå helt normalt. I slutet kunde jag inte ens gå de 5 minutrarna till föris för att hämta dottern när jag var gravid med sonen förra året. Men som många andra säger, bäckenbälte, tens, akupunktur och vattengympa samt bäckenövningar kan hjälpa till viss del i allafall.

  Det är verkligen så, man inser inte vad man hade innan det är för sent typ. Bara att kunna gå är en lyx i det tillståndet, men normalt sett är man van att kunna träna hårt fara och flänga överallt och bära och konka på barn och matkassar.. det är en jäkla pers för psyket! Håll ut ❤

 2. Clara skriver:

  skickar styrkekramar! <3

 3. Frida skriver:

  Har haft en vidrig foglossning med alla tre barn, började vid vecka 10 ungefär. Sista två graviditeterna har jag varit ordinerad sängläge då foglossningen på något sätt lyckades trigga sammandragningar som blev dåliga tillslut. Får erkänna att när du skrev om foglossningen och samtidigt gick på Kolmården så tänkte jag att den foglossningen kan inte varit så illa, sen mindes jag att jag första graviditeten försökte med såna saker jag med, tills kroppen ger upp. Ta kontakt med en sjukgymnast redan nu och börja gör övningar, det är guld värt 🙂 Så slipper du förhoppningsvis ha foglossning flera år efteråt som många kan ha. Vsg för oombett tips du nog redan tänkt på…

 4. Sanna skriver:

  Lider med dig!
  Vart sjukskriven för svår foglossning sen v21, andra barnet. Är i vecka 25 nu. Då behövde jag hjälp med att ta mig upp ur soffan, till toan, ur sängen osv osv, nu när jag verkligen kunnat vila (i den mån det går med en 18-månaders) så är det mycket bättre. Men det är ju helt beroende av att man kan göra just det: vila när man behöver det. Var tacksam för att du verkat fått ett väldigt bra läkarintyg! Då blir det kanske inte problem med försäkringskassan.
  Kram!

 5. K skriver:

  Var rädd om dig. Hade hört om skräckhistorier där mammorna inte blev bra efter förlossningen men tänkte ju att så länge barnet kommer ut så löser det sig själv. Icke, mina efterlängtade långpromenader med vagn blev inte av då min värk inte försvann. Nu, när lillan är drygt två börjar det bli bättre. Snart ska jag sakta bygga upp kroppen igen.
  Jag både tror och hoppas att din kropp med sin bra uppbyggnad är snabbare i återhämtning.

  Stort tack för ditt arbete med barn. Du har fått mig att tänka på saker jag tidigare inte reflekterat över!

 6. Linda skriver:

  Akupunktur akupunktur akupunktur! Det enda som enligt forskning hjälper i ngn större utsträckning. Testa det så att du får behålla så mkt rörlighet det bara går. Risk annars att för mkt muskler typ förtvinar, det hände mig och det kan leda till långvarigare problem. Gå till Ann Charlotte Thörnros på fysiopraktiken vid medborgarplatsen.

  • Linda skriver:

   Glömde skriva att jag tyvärr inte fick akupunktur under graviditeten. Min sjukgymnast sa då felaktigt till mig att det inte skulle hjälpa. Förmodligen kunde hon helt enkelt inte detta med akupunktur. Kunskapen om foglossning är skrämmande låg bland vårdgivare.

   • Akupunktur funkar ofta jättebra under graviditet, men du måste ju ofta komna typ två gånger i veckan under 4-5 veckor. De som verkligen har problem med att gå och röra sig orkar ofta inte det, i alla fall inte de som har långt till fysioterapeuten. Mvh fysioterapeut

    • Linda skriver:

     Tips! Man har rätt till sjuktransport med taxi om man inte fixar att åka kommunalt eller köra bil. Även om smärtan ökar pga ta sig till sjukgymnasten så minskar den förhoppningsvis pga akupunktur och så har man dessutom iaf rört sig lite, vilket är bra för att hålla kroppen igång lite.

 7. Jessica skriver:

  Först vill jag säga krya på dig ? Men vad konstigt och lite orättvist att du blev sjukskriven till efter förlossningen. Regel brukar vara och var för mig att två veckor innan bf måste man börja plocka föräldradagar och får inte vara sjukskriven. Någon som vet hur reglerna är? Har en vän som blivit sjukskriven med samma regel som jag själv blev.

  Hoppas du snart mår bättre Elaine

  • Jessica skriver:

   Men ser min kommentar nu och den ser inte så trevlig ut som jag tänkt mig. Jag menar orättvist som ”orättvist” med glimten i ögat. Hoppas ingen tar illa upp. Önskar bara att jag sluppit ta av de där dyrbara föräldradagarna om det är så att det kanske är olika regler eller vad det beror på

   • Liv skriver:

    Jag jobbar med sjukpenning (även om jag är föräldraledig i nuläget) och jag skulle säga att det normala är att man kan vara sjukskriven till dagen före förlossningen.

    Har man graviditetspenning däremot så upphör den automatiskt 11 dagar före beräknad förlossning.

  • Jag vet skriver:

   Nej du kan bli sjukskriven fram till partus. Blev jag både ggr fr v 24….

  • Monika skriver:

   Sjukskriven får du vara till efter förlossningen finess ingen regel som säger att du måste avbryta 10 dagar innan. Du måste ha förväxlat sjukskrivning med graviditetspenningen som man får ta ut tidigast 60 dagar innan bf men max fram till 10 dagar innan. Där är skillnaden. Du kan även läsa det på försäkringskassans hemsida om du söker på graviditetspenning.

 8. tiina skriver:

  Testa naprapatbehandling. Det finns en del naprapater som är specialiserade för graviditet och efter graviditetsbehandlingar och det kan på riktigt hjälpa. Jag fick foglossningar efter graviditeten och för att jag inte kunde springa pga dom, sökte hjälp och pang, försvann dom så lätt (obalans i höften). Nu är det såklart lite annorlunda när du är gravid men det kan hjälpa ens lite. Naprapaten som behandlade mig då sa också att kvinnorna borde oftare söka hjälp under graviditeten för att det finns hjälp (visst kan man undra om hon som ger behandlingar det mesta trovärd men ändå). Nära Hornstull finns NaprapatVärkstan, dom hjälpte mig och jag är så tacksam!

 9. Mell skriver:

  Been there done that! Två graviditeter med svår foglossning båda gångerna.

  Något som jag rekommenderar varmt är en sk Easyslide. Det är en ”avklippt sovsäck” som gör att du enklare kan vända dig i sängen, utan att behöva använda sidenpyjamas.
  Tack vare den kunde jag iallafall sova ordentligt!

  Kram och lycka till!

  https://www.handicare.se/produkter/systemromedic-easyslide-50-x-60-50-x-70-25-x-60/p-254

 10. Frokenfraken skriver:

  Stackare. Jag vet hur det känns! Gick samma väg förra sommaren. Det bästa är att det är värt det i slutändan.
  Nu vet inte jag hur du gör med ersättning från försäkringskassan, men det ser ju lite tokigt ut om du uppger att ”du inte kommer upp ur sängen” och ”inte kan gå utan kryckor” när du visar dans i hissen och hur du står med ganska höga klackar i tv.. tänker att försäkringskassan kanske inte riktigt tar orden på allvar om handlingen visar annat. Men som sagt, vet ju inte om du begär ersättning från dem.

Lämna en kommentar