Funderingar kring huset i Älvsjö


Vi hade ett snacka med projektledaren som renoverade vår nuvarande lägenhet och han förstod inte varför vi skulle köpa ett 50-talshus då det varken var vår stil eller skulle bli exakt så som vi vill. ”Men vi gör det som vi vill”. Då sa han att med värderingen de fick och kostnaderna det skulle innebära så är det mycket bättre att köpa ett nytt. Nästan så att det skulle kosta lika mycket att riva huset att bygga ett nytt som renoveringarna. Och då är vi nästan uppe i totalkostnader som för strandtomten i Älvsjö, minus strand då. Men det är sinnes. Huset är ju fint, ett sånt river man inte. Men att vi vill ha det så annorlunda kanske talar för sin sak.

Bild 2017-05-01 kl. 08.20 #2

Det här kommer nog ta längre tid än vi räknat med. Dels att hitta hus, men också bestämma oss hur vi vill göra med detta. Det är några problem jag ser. Sällskapsytorna är på andra våningen och jag hade gärna haft dem i anslutning till den stora tomten som kommer med huset. Men på första våningen är det en hel del bärande väggar, lägre i tak och det skulle innebära mycket jobb. Men fatta att kunna ha frukostar och samtidigt öppna upp och låta barnen leka ute. För mig känns det som hela grejen med att flytta till hus med tomt. Man skulle kunna ta bort 2 decimeter isolering från golvet som på 50-talet var sand. Så kan man få takhöjden till 2.60 där nere och samtidigt lägga in golvvärme och slippa element. Men förstå jobbet. Flytta kök och sällskapsytor längst ned. Behålla vårt sovrum och göra två sovrum till på vår våning plus ett vardagsrum i anslutning till terassen. Och sen barnens sovrum däruppe ändå. Alltså tanken känns underbar, men vad det skulle innebära kostnadsmässigt får mig lite vissen.

Jag har läst om totalrenoveringar av 50- och 60-tals hus där de bytt fönster, dragit om alla rör och hela baletten. Det glittrar verkligen i reportagen. Men processen dit får man inte veta så mycket om. Nån med erfarenhet som kan dela?

Bloggvännerna har ordet

33 svar till “Funderingar kring huset i Älvsjö”


 1. Katarina skriver:

  Om ni byter lgh mot det huset, var bor ni under renoveringen? Eller de om ni bor kvar i lgh under tiden?

 2. Sofia skriver:

  Tycker din projektledare satte huvudet på spiken! Det kommer att gå så mycket pengar på sådant som inte syns balkar,rör,el etc så när man väl kommer till inredningen så är pengarna slut typ. Och också det du säger kök, sällskap alltså där man hänger måste ju vara i anslutning till tomt så att allt blir enkelt med att bara öppna dörren och ni har full uppsikt över barnen. Tror att ni vill så mycket att ni blir lite blinda tyvärr. Låt det ta tid och ni kommer hitta ett hus som redan har det ni vill ha och sedan kan ni sätta er personliga prägel på huset. Då kanske man får betala mer men grovjobbet är gjort och ni har koll på pengarna.
  Sen att skippa er försäljning av lägenheten ev budgivning låter ju lite bakvänt. Pengarna på ev budgivning ska väl gå till framtida renovering? Mitt tips är att fortsätta gå på fler husvisningar man lär sig massor och tror att ni då kommer springa på det rätta huset!!!!
  Stay cool och ha en fin måndag!

 3. J skriver:

  Det låter som mycket jobb och knepiga ingrepp…
  Vi letade och letade efter hus och en dag hittade vårt hus oss… Det fanns att göra och vi har renoverat en del. Inga stora ingrepp och ändå har de där månaderna i renovering kännts väldigt tuffa… saker som man tänkt men som inte går att utföra mm… oväntade utgifter… olika åsikter i familjen som ska sys ihop…
  Gör det så lätt för er som möjligt… håll ut… åk runt i områden ni inte tittat i? Stockholm är stort… kanske står ”ert hus” ngn helt annanstans än i Älvsjö… vi trodde att vi skulle bo i Nacka men vårt hem fanns inte där… och vi trivs så magiskt bra i Tyresö där vi hamnade…

  Hoppas innerligt att ni hittar ert drömhus snart!

 4. Sara skriver:

  Förutom kostnaderna och allt jobb finns det ju ett till perspektiv: nämligen byggnadsvård! Såå synd att blåsa ut ett femtiotalshus! Fler borde tänka på det ansvar vi har att bevara äldre hus. Det går ju att renovera men behålla husets tidstypiska stil. Om ni inte är intresserade av det tycker jag också att ni ska leta efter nåt annat.

 5. Carola skriver:

  Oj, oj, oj… Tänk på att en renovering ändå ALLTID tar längre tid än planerat och aldrig håller budget.. med så specifika drömmar ni har tror jag ändå att ni ska köpa tomt och bygga eget. Däremot tror jag att ni behöver vidga ert sökområde. När man bor i Stockholm måste man inse den helt vansinniga prissättningen.. Det finns så många fina områden längre från stan som man måste utforska o ge en chans om man vill ha ett sådant hus som ni drömmer om, annars är det bara att inse att man måste hosta upp 20 millar.. ? Lycka till, och stressa inte fram en flytt! Tänk på att det är inte barnen som vill flytta, det är oftast vi vuxna som tror det är det bästa.. Barn är oftast nöjda där de redan bor, de vill ha sin trygghet med kompisar o familj. Det är viktigare än ett fint hus..

 6. Helene skriver:

  Skulle inte renovera utan leta annat hus eller tomt och bygga. Låta någon som gillar huset köpa det och inte göra så drastisk renovering. Ert hus kommer ni att hitta.

 7. Anna skriver:

  https://www.hemnet.se/bostad/villa-6rum-norra-lagno-varmdo-kommun-lagnovagen-12a-11436395

  Förvisso inte i Älvsjö. Men det här huset är ju underbart. Tror som många andra att ni inte ska stressa fram ett köp. Vi hittade vårt drömhus av en slump i ett område vi aldrig skulle bo i, men nu fem år senare är vi fortfarande lika kära i det.

  • Johanna skriver:

   Wow!

  • Jennie skriver:

   Detta är helt underbar- men Lagnö ligger jättelångt ut. Det motsvarar ungefär Vaxholm åt andra hållet. Vi tittade på hus där, det är mycket vackra områden, men kom fram till att det bara skulle funkat om vi har jobb där man jan jobba hemifrån ett par dagar i veckan.

 8. A skriver:

  En sak som vi tänkte på när vi letade hus och som efter minst ett års letande framstod som det viktigaste- location, location och location. Allt annat kan man ändra i huset. Man kanske inte behöver göra allt på en o samma gång men på sikt. Bra att tänka på också är att nybyggda hus tyvärr inte alltid håller den kvalité som hus gjorde förr. Ett mer gediget material medför rätt friska materialkostnader. Så tänk på om ni skulle trivas på platsen, om det funkar med barnen, kommer den här chansen igen eller hur ser marknaden ut framöver.

 9. Jennie skriver:

  Vi köpte ett hus byggt i början av 60-talet. Funkis. Trots att jag egentligen ville ha spröjs, sekelskifte, etc.
  Min man sade att han minsann skulle bygga om det till sekelskifte, haha. Vilken tur att vi inte gjorde så- hade nog sett galet ut med funkishus med snickarglädje och spröjsade fönster ?.

  Vi renoverade istället efter husets stil, men modernt. 2 msek kostade det och då ändrade vi inte ens planlösningen (som ser ut som er)- däremot bytte vi alla fönster mot större.

  Vi lärde oss att se fördelarna- sovrummen nere var svalare på sommaren. I vardagsrummet uppe kunde vi öppna taket till nock, övervåningen gav bättre utsikt (vi bor mot vattnet) och framför allt mer ljus. För mig har ljuset blivit det viktigaste, inte stilen. Fy fasen för ett mörkt hus!

  Och det bästa med denna stil: ett sådant hus kan ju bli ganska enkelt och stilrent. Inte så plottrigt. Och med 3 små barn har det varit lyx! Deras stök och alla saker har liksom sett lite mindre stökigt ut. Eftersom själva huset är så ’rent’. Ett stort hus med stora ytor är också lyxigt.
  Jag har lärt mig älska detta hus enormt mycket.
  Nu- efter 10 år och barn som blivit lite större så har vi precis köpt ett sekelskifteshus, det har gästhus på tomten till våra blivande tonåringar för kompisumgänge. Och närmare bussen för dem nu när de är så stora att vi inte behöver skjutsa alltid. En annan fas, helt enkelt.

  Vi bor i Nacka. Vårt ena barn har ett (mindre) funktionshinder. Vi har fått precis den hjälp vi behövt. Och snabbt.

  Oj det här blev långt, och ändå känner jag att jag har så mycket mer att säga både om hudtyp och kommun…
  Hur ni än gör kommer det bli bra. Ett hus med en familj där man älskar varandra brukar bli mysigt. Cheezy men sant. Lycka till!

 10. Tina skriver:

  Hej!
  Jag är inte säker men Valerie Aflado köpte ett hus nyligen och på hennes blogg får man nu se bilder på hur de gräver ut första plan för att utöka höjden i tak. Hon skrev att de tog lång tid för dem att få bygglov mm för detta. Har ingen superkoll ? Bara ett litet tips att se jobbet från en annans blogg. Tycker ni ska göra de som är bäst för er, gå på magkänslan. Är ni förälskade i huset ? så får ni hitta lösningarna till ert drömboende annars vänta tills ni finner de. Kram

 11. Ellinor skriver:

  En stor eloge till er projektledare! Han verkar känner er och förstå era behov såväl som smak och stil, och han kan säkert hjälpa er att skapa er dröm – men det är nog inte detta hus. Vänta några veckor så kommer det ut mer på marknaden och ni kan hitta något som passar er utan att ni behöver ”renovera sönder” allt – hus såväl som relation. Is i magen brukar löna sig ??

 12. J. skriver:

  Er projektledare har rätt. Vill ni inte ha ett 50-tals hus så ska ni inte köpa ett sånt heller. Som nån annan sa, det kan bli väldigt märkligt att göra om ett hus till en stil det inte var tänkt från början, hur cheesy det än låter så kommer en del av husets ”själ” att förloras, och det kommer märkas. Dessutom är det inte alltid säkert att det överhuvudtaget går att ändra takhöjd, väggar osv. Oftast händer oväntade saker i renoveringar som gör att man behöver ändra planer… Tror ni ska bygga nytt eller hitta ett nybyggt hus, om det är den stilen ni är ute efter. Ni har också oerhört specifika krav (ursäkta, men det har ni faktiskt…) så för att de ska kunna uppnås tror jag ni blir nöjdast om ni får bestämma själva från början 🙂

 13. Sofia skriver:

  Bra projektledare för det första, som tar upp aspekter som ni kanske inte tänkt på. För det andra, det enda som skulle få mig att dra igång en sådan omfattande renovering är läget. Är det verkligen drömläget för er?

 14. Charlotta skriver:

  Jag har renoverat mitt föräldrahem som är byggt i slutet av 50-talet. Då fick jag bytt allt, tak, VA, el och värme, fönster samt alla ytskikt både invändigt och utvändigt. Jag ändrade inte så mycket i planlösningen men byggde till ett orangeri. Kostnaden för renoveringen slutade på nästan det dubbla mot vad jag hade trott när jag började planera, vilket innebar att bara renoveringen landade strax över det pris som husen i området säljs för. Byggaren bekräftade att det hade varit billigare att bygga nytt, men det var inte ett alternativ i mitt fall eftersom huset håller stort affektionsvärde för mig. Jag ville inte ha ett nytt hus utan ville göra det gamla huset till mitt eget plus att renoveringen verkligen behövdes. Hur noggranna ni än är i planeringen så räkna med att det under arbetets gång tillkommer oförutsedda kostnader på 10-20%. Är ni inte fullständigt sålda på antingen huset eller läget så är det väldigt mycket pengar och väldigt mycket jobb och stress att totalrenovera ett helt hus.

  • Charlotta skriver:

   Glömde skriva att jag även ändrade stil på huset, men jag renoverade ”bakåt” och åldrade huset genom stilbytet. Istället för 50-tal drar stilen mer åt förra sekelskiftet nu och det blev jättebra.

 15. Linn skriver:

  Hej! Vill bara tipsa om akupunktur mot foglossningen om du inte redan testat. Det räddade verkligen mej under mina graviditeter!
  Kram!

 16. Helen skriver:

  Hej
  Förutom det som sagts vill jag också varna för renoveringströttheten. Även om ni inte behöver bo i det hela tiden så tar det energi. I ett hus blir det så mycket beslut som ska fattas hela tiden. Nej, min rekommendation är att ni tittar på något där ni kan hålla er till att renovera ytskikten och lite till.

 17. ml skriver:

  Vi har så gott som totalrenoverat ett 50 tals hus, men det kan nog inte jämföras med det ni spanat på. 🙂 Vårt hus är bygg i efterkrigstida Finland år 1954. Själva stommen är stockar på stående, stockar som återanvänts från någon gammal torkbyggnad från 1800-talet. Källaren som grävts ur för hand i tiderna hade en höjd på 1,7 m, men i och med att vi renoverade så grävde vi ut det gamla golvet, grävde bort massor med lera och lag nytt golv med dränering och golvvärme, slutresultatet blev på 1,8m nu. Vi har en brunn med pump i källaren som skall hålla grundvattenivån under huset på en sån nivå att vattnet inte kan tränga upp i det nya golvet. All isolering i vårt hus var sågspån, en del lämnade vi kvar vid renovering och en del byttes ut till blåsull och annan isolering. Vårt hus ligger på ca 90-100 kvadrat i tre plan och med en ny tillbyggnad nu på 30 kvadrat. Våra banklån ligger på 150000€ totalt med hus, 3000 kvadratmeter tomt som gränsar till en vacker å och bilar. Så en fördel med att bo på landet i ett litet mysigt totalrenoverat hus från 50-talet. 🙂

 18. Emelie skriver:

  Leta efter ett annat hus där ni inte behöver göra en sån omfattande renovering. Det tar otroligt mycket energi att renovera även om det inte är ni själva som göra det, massa beslut som ska tas hela tiden, ofta drar de ut på tiden samt att kostnaden ofta sticker iväg. Är det inte dröm läget så se er om efter ett annat ? Kram!

 19. Anette skriver:

  Hej, Är det utseendet som är viktigt eller funktionerna? New England stilen ÄR snygg. Men hur kommer familjen trivas på denna plats med skola, fritis, kommunikationer, kompisar, familj m.m m.m? Rensar bort alla krav och fundera på vad som är absolut viktigt och utgå från det. Att rensa bort är också att välja. Då kommer ofta lösningarna. Lycka till!

 20. Jessica skriver:

  Håller med om det som någon här.ovan skrev: ni har väldigt specifika krav och då kanske det lämpar sig bäst att köpa en tomt och bygga nytt och eget. Att renovera ett existerande 60-tals hus kommer ta väldigt mycket på krafterna och dessutom gräva djupa hål i plånboken. Låter för mig också som att ni skapar er en illusion om att allt kommer bli perfekt bara ni har huset som har ALLT. Det är en stor affär och väldigt nervöst att köpa hus. Ha is i magen. En dag ser ni huset och bara vet. Liksom när du träffade Gustav. Lite kan man ändra och lite kan man anpassa, men man vet när rätt är rätt 🙂 Det känns i magen. Ha tillit! Förstår inte Heller varför ni helst vill byta er lägenhet mot hus. Det kommer ur rädsla av budgivning. Men pengarna ni får från lägenheten kommer ni kunna ge för ert hus. Vila. Tro. Det kommer bli bra.

  • Sofia skriver:

   ??

  • AB skriver:

   Hej Elaine
   Är benägen att hålla med Jessica i att ”en dag ser ni huset och bara vet”. Det är inte ens säkert att det huset heller går i ”er” stil, men man bara känner med hela sin kropp att HÄR är det! HÄR vill jag BO!

   Vi har också renoverat, inte bara ytskiktsrenoverat, och ja det tar tid. Och kostar mycket pengar. Om det är rätt känsla och rätt plats är det värt det.

   Det kan ju också, som någon annan nedan nämnt, vara värt att göra en tvåstegsraket. Köpa ett hus som är gångbart på marknaden, renovera och sen sälja med vinst för att få ännu mer vinst vid nästa försäljning…. ett steg närmre drömmen…

   Gå på magkänslan, egentligen så ”Vet” du redan vad du vill 😉

   Kram

 21. Emelie skriver:

  Men ska ni verkligen sälja innan ni hittat något nytt? Tänk om det tar 1 år?! Ska ni ha ett mellanboende då? Vi håller på att bygga nytt och bara planeringen innan, tomtkartan, bygglovet, väntetider osv tar ett par månader. Vänta med försäljningen tills ni vet vart ni ska flytta tycker jag!

 22. Anna skriver:

  Hej
  Jag skulle rekommendera enplanshus.
  Har sett många familjer där barnen egentligen är för ”stora” för att hela tiden hänga med föräldrarna men de har ej velat vara själva i sitt rum pga att det är på övervåning.
  Har alltid upplevt tvåplanshus som små, jämfört med mitt enplans, men jag förstår att det har ju att görs med att man kan ju bara vara på ett?

 23. Pia skriver:

  Ni kanske ska köpa ett hus utan att renovera det och utan att det är perfekt och bo där tills det perfekta huset dyker upp! Då hinner ni också känna på hur det är att bo i hus och lära er mer om vad ni själva vill och inte vill ha i drömhuset. Plus att ni kan flytta till hus tidigare och kanske kan ha en sommar i hus redan!
  Lycka till med allt 🙂

  • Nina skriver:

   Håller med, vi gjorde så…
   Hyrde ett hus under 1,5 år som var enplan och med STOR tomt. Precis så som vi drömt om. Trodde vi Hahaha
   Va ju inte alls det som passade vår familj. Nu har vi hittat vårt drömhus! Tvåplan med en mkt mindre tomt…

 24. Minimalisterna skriver:

  Det tar tid och energi att leta hus och när det handlar om så mkt pengar vill man ju så gärna att det ska kännas rätt på ALLA plan. Framför allt i början när man Hemnet-knarkar och går på visningar. Vi har letat hus i 2 års tid, och även om vi inte köpt något, inte ens en större lgt trots våra 4 pers på 60 kvm, så har vi lärt oss mkt i processen.
  Ni kommer behöva göra avkall på vissa ”krav” eller punkter på önskelistan. Ni behöver hitta era gemensamma topp 3-krav men övriga får vara ”nice to have” men inte ”need to have”. Då kommer ni likt oss ff vara kvar i lgt om 2 år 😉
  Men det ska också kännas rätt i magen för att resan från visning, ev budgivning och kontraktsskrivande ska kännas rätt och rolig. Lycka till!
  http://minimalisterna.se/hemnet-knarka-bort-sin-fritid/

 25. Victoria skriver:

  Så värt det! Vi är nästan färdiga med vår nedervåningen. Låt det ta tid men ni får det precis som ni vill ha det. Våga!

 26. Sara skriver:

  Gud vad alla bara ser det negativa! Visst det kostar och tar tid och energi. Men tänk när ni väl sitter i huset då var allt slit vart det!!!

Lämna en kommentar