”Har du och Gustav gemensam ekonomi eller delar ni allt rakt av?”


IMG_3691

Jag är ju ekonomiskt starkare än Gustav, men så länge vi är gifta så är allt mitt hans. Det är inga konstigheter där. Vi delar inte allt rakt av. Jag går in med mer i kommande och nuvarande bostad, renoveringar och så vidare. Men vi har allt i en gemensam kassa. Det är större belopp som ligger separat på ett eget konto hos mig men som går till gemensamma investeringar. Skulle vi skilja oss så är inte jag den som tänker att mitt är mitt. Gustav är pappa till mina barn och jag kommer vilja att han ska ha det bra, därför tänker jag 50/50. Men, skulle han lämna mig för en annan så kanske jag inte skulle känna mig supersugen på att finansiera hans nya brutta.

Hur har ni det med ekonomin?

Bloggvännerna har ordet

36 svar till “”Har du och Gustav gemensam ekonomi eller delar ni allt rakt av?””


 1. Funkisfamilj.nu skriver:

  Vi har typ likadant som ni. Alla pengar i en pott men där jag i större sammanhang gått in med mer pengar historiskt. Sen går ju livet i vågor och nu är det han som är mer ekonomiskt stark och går in med mer när vi byggt osv. Vi tänker att idag är vi tillsammans och vill ha ett visst slags liv tillsammans – då för vi samman allt för att få det. Skulle vi gå skiljda vägar vill vi inte ha olika förutsättningar att ge våra barn enkom pga hur vi väljer att separera och har därför skrivit 50/50 på allt. Passade på nu när vi är kära att ha den diskussionen ?

 2. L skriver:

  Jag bidrar inte alls. Ekonomiskt…. sen 6 år är jag hemma med barn och min andra halva försörjer familjen! Ägarmässigt står vi 50/50.

 3. Cattis skriver:

  Vi har gemensam ekonomi (dvs 50/50). Jag arbetar deltid för att kunna ta hand om våra barn så här är vi noga med att min man pensionssparar till mig separat i fonder. Skulle vi skilja oss är det min enskilda egendom men är vi gifta fram till pensionen är det såklart våra gemensamma pengar.

  • Maria skriver:

   Smart grej det där med pensionen och att han går med på det. Är tveksam att många skulle göra det(eller tänka på sånt). Men det är ju toppen!

 4. Cia skriver:

  Vi har inte delad ekonomi, men äger hus och bil tillsammans 50/50. Har delat lika på räkningar när båda jobbar och tjänat ungefär lika. När det varit föräldraledighet mm så betarr den som tjänar mest mer.

 5. Maria skriver:

  Vi äger inget, förutom en bil. Bilen står på mitt namn. Just nu är det sambon som försörjer oss och jag är hemma med sonen, utan föräldrapenning. Vi har gemensam ekonomi och skulle vi separera delar vi allt rakt av. Dock har min sambo alla pengar på sitt konto så där får jag väl passa mig så att han inte luras. Å andra sidan har jag tillgång till det och får föra över snabbt som sjutton om tiden skulle va inne. 😉 Vi vill köpa hus snart och då kommer vi stå som ägare 50/50 trots att det är sambo n som finansierar det. Men snart är det min tur att jobba och försörja sambon. Så det där jämnar nog ut sig.

  En nackdel, som egentligen är en fördel, är att jag inte shoppar lika mycket nu när vi har gemensam ekonomi. Varför ska jag köpa mig ett par jeans för 1000 kr som även är hans pengar. Det är bara jag som tänker så, jag får köpa vad jag vill men det känns inte bra för mig. Men det gör ju att vi sparar betydligt mer varje månad än om vi hade haft varsin ekonomi. Då hade jag shoppat upp allt…

  • Ninni skriver:

   Maria, se till att ha ett eget konto! Om ni har gemensamt konto som sambopar har du inte en aning om du får hälften. Man kan bli osams och då är allt för sent. Ha ett eget konto, skaffa samboavtal eller gift dej. För säkerhets skull.

   • Maria skriver:

    Vi planerar att gå att gifta oss, just för det. Utöver har vi skrivit ett testamente men det gäller dessvärre om någon dör, inte vid separation..

 6. Eva skriver:

  Alla våra inkomster går in på samma konton (sparkonto, räkningskonto och brukskonto dit korten är kopplade). Vi äger bostaden och bilen 50/50. Men visst tjafsar vi. Han dricker energidrycker som andra dricker vatten och det stör mig så otroligt mycket. Jag skulle gärna spara mera men han anser ungefär att det som kommer in går också ut.

  • Linda skriver:

   Jag och min man bestämmer en lika stor summa pengar som vi får behålla på eget konto. Resten går över till gemensamma konton (spar, och utgiftskonto). Med de egna pengarna får man göra vad man vill. Jag har tex bokat en resa med tjejkompisar. På så sätt behöver man inte irritera sig på partnerns slösaktiga beteende. Eftersom vi får lika mycket spenderar-pengar så blir det den som tjänar mest just då som bidrar mest till det gemensamma. Rekommenderar detta upplägg!

 7. Ninni skriver:

  Hej! Jag tycker ni tjejer som delar 50/50 på allt ska se upp lite. Alla sparekonomer råder dej att ha ett eget sparande. Sedan kan ni skicka in lika mycket pengar på ett gemensamt konto från vilket ni betalar lånet på huset och mat och allt gemensamt. Med ditt eget sparande kan du investera i aktier eller fonder som bara är ditt eget och se hur pengarna växer! Sånt känns skönt! Och det är inte heller så tokigt att på egen hand spara ihop till en årslön och ha som trygghet om man vill sticka eller sparka ut maken. Se om ert hus tjejer!

  • Katarina skriver:

   Det gäller ju bara dem som inte är gifta. Är du gift måste du ha ett äktenskapsförord för att ha ”egna” sparade pengar. Vi skilsmässa delas allt, även privat pensionssparande och aktier. Så viktigt att man skriver vad som är enskild egendom.

 8. Jessica skriver:

  Vi har gemensam ekonomi och har haft det sedan vi flyttade ihop för 8 år sedan, då var han arbetslös och jag student. Därefter har vi haft en period när han arbetade och jag var arbetslös. De senaste åren har båda arbetat med ungefär samma inkomst, nu är jag föräldraledig och om ett halvår kommer han vara föräldraledig (vi delar rakt av där med). Alla pengar som kommer in ses som bådas, till exempel bonusar, skatteåterbäring och liknande. Undantag är gåvor som är menat till den enskilde och inte till familjen. Vi har sedan vi flyttade ihop varit helt överens om detta och har aldrig direkt bråkat över ekonomin, visst har vi inte varit överens över alla inköp men vi har lärt oss kompromissa. Skiljer vi oss är det 50/50 på allt vi äger och har 🙂

 9. Sarah skriver:

  Vi får in våra löner på ett gemensamt konto men jag pensionssparar vid sidan av och har äntligen fått min man att göra detsamma. Sen har han en del pengar sen innan som är kopplat till hans konto som jag ej kommer åt men som vi använder till renoveringar osv. Huset står vi båda på och jag tänker att OM vi skulle skiljas så kommer jag ej roffa åt mig av hans pengar….om han inte lämnar mig för en annan såklart ? ….

 10. Therese skriver:

  vi träffades för snart tretton år sedan och flyttade ihop tämligen omgående, allt sedan dess så har vi haft gemensam ekonomi. Alla pengar in är gemensamma pengar som används till de omkostnader vi har likväl som sparande.
  Under dessa år så har olikheterna i inkomst varierat; fram tills några år sedan hade jag en lägre inkomst men vi har alltid resonerat att familjens inkomster går till det vi behöver oavsett vilken grad vi bidragit in. Nu underlättar det säkert att vi är generösa mot varandra och har det hyfsat gott ställt. Större inköp diskuteras givetvis men t ex hans snusande är inget jag funderar över, jag är storkonsument av böcker så vi tänker att det mesta väger upp någonstans.
  Var och en spara på var sitt konto, han i fonder, jag i aktier. Även dessa är såklart gemensamma om det skulle skita sig någon gång i framtiden.
  Underlättas kanske också av att vi båda gick in i vårt förhållande utan några större tidigare rikedomar:) men personligen tänker vi att även framtida personliga arv kommer så länge vi lever tillsammans vara gemensamma. Jag vet t ex att jag kommer ärva en summa den dag min mormor dör och denna kommer användas för att betala av dels mitt studielån, dels vårt stuglån. Kan säkert investeras bättre men känslan att vara skuldfri är ganska skön den också.

 11. Caroline skriver:

  Vi har sedan vi köpte vårt första gemensamma boende för 8 år sedan halvgemensam ekonomi. Vi har räknat ut hur mycket vi totalt sett behöver för att täcka alla gemensamma utgifter varje månad, och sedan procentuellt utifrån vad vi tjänar fördelat detta mellan min man och mig. Varje månad sätter vi över dessa pengar på ett gemensamt konto och från det kontot betalar vi räkningar och andra gemensamma utgifter som mat. Övriga pengar som kommer in från ens egen lön har man själv att hushålla med, passar oss ypperligt då vi båda då kan göra av med vår del av lönen på precis vad vi vill utan att känna att vi tar av gemensamma pengar. Vi har även valt att sätta in lite extra varje månad på vårt gemensamma konto med, för att kunna känna att vi också bygger på en gemensam buffert.

 12. Hanna skriver:

  Vi har gjort upp en budget för hur mycket vi behöver för gemensamma kostnader som lägenhet, bil, mat, aktiviteter, resor och buffertsparande. Vi har ett gäng gemensamma konton dit vi för över pengar varje månad utifrån hur mycket vi tjänar. Just nu tjänar min sambo lite mer än mig och får därför bidra lite mer till gemensamma kassan. Resten av pengarna har vi kvar på våra egna konton och kan köpa vad vi vill för. Vi har inga barn ännu men jag tror vi kommer fortsätta ha det såhär i framtiden, dock lär väl summan som sätts över till det gemensamma öka ganska rejält den dagen det bli bebis.. 🙂 Jag tycker det är skönt att fortfarande ha egen kontroll över en del av mina pengar, vill min sambo köpa dyra prylar gör han det för sina pengar, och vill jag ha nåt bara för mig så tar jag av mina pengar. Saker som vi båda har intresse av att köpa in tar vi från gemensamma sparandet.

 13. Maria skriver:

  Vi delar allt på två henna hos oss. Är min bostadsrätt men vi delar lika på allt gällande oss tillsammans men vi har egna konton osv. Jag har dock ett stort arv jag lagt in i min lägenhet kontant så den har vi papper på att den är min och att den summan pengar jag får för den alltid kommer att vara mina. Har lite svårt för par som måste dela konton och inte får ha något eget. Men smaken är som baken!

 14. Lina skriver:

  Dela-schmela.. vad gör det om 100 år!? Inte alls meningen att låta naiv men vi har aldrig brytt oss vem som betalar, så länge nån betalar 🙂 När vi köpte vår första lgh gick han in med hela handpenningen, båds s stod på lånet, jag betalade alla fasta utgifter, han mat och bensin. Men att räkna på om det blir exakt lika har vi aldrig gjort. Så länge saker betalas kvittar det vilket kort som används. Vi är nöjda med det upplägget.

 15. pecawe skriver:

  Vi gör en budget varje månad med bådas löner i potten. Pengar som blir över går till sparande. Vad som är viktigt för oss är att vi har en budgetpost som heter ”fickpengar”. Vi vill båda känna att vi har en summa som vi kan göra vad vi vill med utan att tänka på den andre. Funkar mkt bra!

 16. Ml skriver:

  Vi har olika konton men totalt gemensam ekonomi. Som gifta i Finland så är allt mitt ditt om vi inte har ett äktenskapsförord. Min man har ca dubbelt högre lön än vad jag har då jag jobbar inom typiskt kvinnojobb och han är egenföretagare inom byggbranschen. Från hans lön dras lpn till hus och bil. Från mitt konto gar det mesta i mat och kläder. När den enas konto är tomt så flyttar vi över pengar/använder det kort där det finns pengar. Makens dividender försöker vi spara/investera i prylar som lyxar till vardagen. Jag är mera försiktig att köpa och söker allt på rea och maken jöoer kvalite. Så när jag vill ha något ordentligt så ber jag maken köpa åt mig till present. Sedan jag var 14år har jag ansvarar för min egen ekonomi på gott och ont.

 17. Emelie skriver:

  Mitt är mitt och hans är hans… Våra gemensamma utgifter betalar vi procentuellt efter vad vi tjänar och vi har några gemensamma sparkonton. Det som är kvar på vardera lön efter det är till 100% ens eget. Lägenheten äger vi 50/50 men jag har ett skuldebrev till honom då han gick in med hela handpenningen. Jag kommer aldrig betala av det så länge vi fortsätter att vara tillsammans, om vi separerar dras den summan utan ränta av på min vinst och går till honom. Vi är endast sambo och har inga barn (än). Jag ser dock inte hur jag skulle vilja ha det annorlunda även om vi gifter oss/får barn. Vi har inbördes testamente och ärver varandra.

  • Anja skriver:

   Precis så kör vi med men är både gifta och har barn…vi trivs ypperligt med det och ser inte att vi kommer inte ändra på det:)

  • Johanna skriver:

   Precis så körde vi också förut, fram tills vi fick barn. När den ena är hemma blir det då otroligt stor skillnad för hur mkt den som är hemma skulle få kvar att det kändes inte rättvist. Nu lägger vi alla inkomster i en pott, betalar räkningar och sätter över på gemensamt spender-konto, resten delar vi upp mellan oss så att vi har lika mycket. Pengarna på ens eget konto får man göra vad man vill med till 100%. Funkar superbra! Nu är vi fortfarande lediga och kommer va ledig ca 4 år på rad då vi kör 3 barn tätt, men har svårt att tro art vi kommer gå tillbaka till samma sett sen när vi har två vanliga inkomster.

 18. Jeanette andersson skriver:

  Finns inget mitt eller ditt, vi har till och med samma lönekonto;)

 19. Therese skriver:

  Vi har ett o samma konto samt ett gemensamt sparkonto och ett varsitt sparkonto som vi sätter in samma summa pengar på varje månad. Spelar ingen roll vem som tjänar mest för sånt kan ändras rätt snabbt 🙂

 20. Malin skriver:

  Vi får in våra löner på egna konton men har även flera gemensamma konton för hus o spar. Han tjänar mer o betalar därför mer, vi brukar ha ungefär lika mkt kvar på våra konton när allt är betalt. I tanken är ändå alla pengar våra pengar tillsammans.
  Nån skrev om pension spar vid deltid. Smart!
  Vi har valt att min man överför sin premiepension under en period eftersom jag varit hemma mest med barnen och sen jobbar deltid. Detta för att vi ska jämna ut den ekonomiska förlusten en föräldraledighet innebär rent ekonomiskt för den som är hemma … Upplever att många inte ens vet att man kan göra så om man är gifta 🙂

 21. Greta skriver:

  Jag tycker alltid det är intressant när ekonomi kommer på tal, särskilt då vi inte är gifta. Jag får ofta höra att vi har gemensam ekonomi för vi är gifta, men att vara gift innebär inte nödvändigtvis att båda får lika mycket pengar att röra sig med. Giftermålet har betydelse först om man separerar, då man tvingas betala lika förutsatt att det inte är reglerat i äktenskapsförord.
  Vi har alltid kört gemensamt, lönen hår in på eget konto och allt minus en månatlig fickpeng går över på det gemensamma. Från början var detta naturligt då vi tjänade lika, vilket såklart är enkelt, men efter barn har det känts desto viktigare, tar man större ansvar för familjen och vabbar/ slutar tidigare så är tanken att man inte ska drabbas ekonomiskt. Även att det ska finnas ett skyddsnät utifall att man behöver vara sjukskriven, opereras etc., att det ligger i familjens intresse att båda ska må så bra som möjligt och ha förmågan att bidra. Övriga tillgångar försöker vi reglera efterhand så att det blir rättvist.
  Detta innebär att vi har det mesta reglerat, så länge ingen går bort och vi i det läget skulle ha massa kontanter som tillfaller förmyndare. Samtidigt kan jag tycka det är skönt att inte vara gift, bara för att jag förväntas vara det 😉

 22. Helena skriver:

  Tänker som dig. Vi pytsar in allt i en gemensam hög helt enkelt.

 23. Fanny skriver:

  Alla våra inkomster (löner, barnbidrag och föräldrapenning) går in på samma konto. Därifrån betalas alla räkningar och allt vi köper, och därifrån för vi också över pengar till fonder och annat sparande. Jag har varit hemma en del med våra barn utan att ta ut föräldrapenning (när barnen har varit under ett år kan man ju göra det utan att det påverkar ens sgi) så för att kompensera detta pensionssparar vi till mig och min mans premiepension förs över till mig.

  Jag förstår inte hur ni som har uppdelad ekonomi eller inte är gifta gör när ni får barn. Om den som är gravid behöver gå ner i tid pga mår kass. Kompenseras hon ekonomiskt? Hur gör ni med inköp av ickenödvändiga barnkläder och barnkammarinredning? Betalar båda det eller bara den som vill köpa det? Kompenseras den föräldern som eventuellt arbetar deltid för att vara mer med barnen? Förstår inte hur man får rätt på det här så snälla upplys mig, ni som har det så!

  • Maria skriver:

   Vi har barn men är inte gifta. Vi har gemensam ekonomi och vill jag köpa något till barnrummet, eller till mih själv så gör jag det utan att fråga om lov. Vi ser det som att det är bådas pengar och man gör vad man vill av dom. Vi har inte en månadspeng som andra verkar ha. Vissa månader för man av med mycket, andra mindre. Och det jämnar nog ut sig i slutändan. Nu är jag hemma med barnet utan föräldrapenning och lever på sambon. Men senare blir det nog tvärtom. Jag pensionssparar i mitt namn varje månad, det för inte min sambo. Men å andra sidan, lever vi ihop som pensionärer är det hans pengar då också.

   • Sofie skriver:

    Det är helt andra regler för sambo än för gifta, sambor ärver inte varandra om man inte har ingått samboavtal eller har testamente. Samma sak om sambor separerar så är det lite krångligare. Viktigt att tänka på.

  • S skriver:

   Mannen tjänar dbl så hn betalar typ allt nästan. Lägger i hop allt på både sparkonto och Hushållskassa o räkningar … och har varsina kort till samba konto ej gifta med 2 barn.. så hn försöker väl nej typ med 50% o jag har varit hemma mest / vabbat mest mm, vi betalar in extra pension för mej

 24. Martina skriver:

  Vi har ett gemensamt konto där allt dras från. Det enda vi har var och en för sig är varsitt konto där vi har ett visst belopp (lika mycket)varje månad som fickpengar. Men annars kvittar det vem som tjänar var.. allt går ihop ändå. Så mycket lättare för oss!

 25. S skriver:

  Men blir det inte så då om han drar med en annan kvinna att han ändå får 50 50? Alltså om man inte har äktenskaps förord? Han får väl 50% av snacka snyggt oavsett skälet till skilsmässa ? Hjälp mig med juridiken 🙂

  • Sofie skriver:

   Ja, enkelt sagt så krävs det äktenskapsförord för att tillgångar osv ska undantas från att det delas lika. Så det måste man ordna innan skilsmässa om man har vissa saker som man vill undanta dvs det måste vara enskild egendom. Annars delas allt lika. Rätt viktigt tänker jag.

Lämna en kommentar