Deppig


Igår satt jag och Gustav och skrev ett kontrakt för ett hus vi hade vunnit budgivningen av. Säljarna var sena och jag blev tvungen att åka iväg till en föreläsning.

Sen ringer Gustav och säger att säljarna har ångrat sig. De vill vänta in fler bud. Jag blir så jävla ledsen. Jag hade redan flyttat in i huset mentalt. Inrett det. Bestämt en platsbyggd bokhylla som vi skulle haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Jävla skit!

Jag HATAR att behöva begränsa mig till Stockholms fucking kommun där sockerbitar till hus går för 8 miljoner. Rivningsobjekt går för 10 miljoner och en någorlunda bra hus, nej ETT FANTASTISKT HUS bara rann ur våra händer. Jag kan inte betala 8 miljoner för dessa hus. De är inte ens värda en hög upplösning på bloggen, så lite tycker jag om dessa små skithus för överpriser.

Och andra hus ser ut som att man skurit ur dem ur ett miljonprogram i Bredäng och satt på en tomt i Älvsjö och som en lömsk torghandlare skrivit ”Bara nio miljoner, just nu, slå till!”. Så känns mäklarna till dessa objekt. Det här må vara charmiga lägenheter men att skära ut två och sätta på en gräsplätt och kalla det tomt eller charmigt hus med potential? Näe.

Jag hatar att hitta hus i denna dryga dryga stad Stockholm. 

Hör av dig om du har ett bra hus och vill byta mot en etagévåning på 137kvm med tre balle balkonger, bastu och sjöutsikt. Jag har inte nerver för en budgiving eller en hal mäklare. Det måste vara inom stockholms kommun och fyra sovrum. Ser fram emot att höras! 

Bloggvännerna har ordet

26 svar till “Deppig”


 1. Matilda pålsson skriver:

  Tyvärr har jag fått intrycket av att det är så bostadsmarknaden fungerar idag. Har vänner och bekanta som blivit lovade av både säljare och mäklare att huset är deras. Sen är det skitit sig precis innan. Har inte mäklaren ett ansvar för båda parter i ett husköp. Alltså både säljare OCH köpare. Trist när det är så. Säger som jag har sagt till mina vänner att då va det inte meningen, fast jag förstår din besvikelse fullt ut! Lycka till i bostads djungeln!!

  • CB skriver:

   Snälla, beskyll inte på mäklarna i dessa fall. Det är ALLTID säljaren som sätter spelreglerna. Säljaren säljer till vem den vill, till vilket pris den vill, hur den vill och när den vill. Säljare kan ändra sig precis när som helst och så många gånger man som mäklare fått ringa en spekulant för att en säljare ändrat sig och då får man alltid världens utskällning. Jag förstår besvikelsen till 100%, men det är inte mäklarens fel.

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Ok förlåt! Ska ändra det.

   • Ullis skriver:

    Skulle nog säga att mäklarskrået bär stort ansvar för hur marknaden ser ut idag (givetvis inte de enda som är det). En bidragande orsak är att mäklares ersättning gynnas av att marknaden ser ut som den gör (givetvis inte de enda aktörerna som gynnas) men ändock ni har ett stort ansvar.

   • Camilla skriver:

    Håller inte riktigt med dig här ? Mäklarna har visst en finger med i spelet .. tro mig ? Om budet inte blir så högt som säljare/mäklare tänkt så brukar det vara mäklaren som ger råden och tipsen hur säljarna kan få ut mest för sin kåk ! Sedan vet ju alla att det kommer in s.k.a ”fejk bud till en budgivning . Jag har både sålt och köpt hus så jag vet att mäklaren har stor del i en försäljning . Högre bud = mer cash till mäklare och säljarna . Så budgivning och husköp är ett rent spel oftast ….

   • Matilda skriver:

    Jag förstår att det är säljaren som i slutändan bestämmer, det är ju deras hus.
    Jag bara tycker att man som mäklare kanske kunde förklarat saker annorlunda än vad man gör. Att sitta och lova att huset är deras när det inte blir så är taskigt. Jag tycker man kunde sagt att huset är ert när papperna är påskrivna av båda parter men innan dess finns det fortfarande en risk att säljarna ändrar sig. Särskilt till någon som letar hus för första gången.

   • Ninna skriver:

    Innan något är påskrivet är inget säkert. Vi hittade vår lägenhet på hemnet en måndag. Vi kontaktade mäklaren som upplyste oss om att säljaren accepterat ett bud torsdagen innan men köparen kunde inte skriva förrän på måndagen och det skulle de göra. Efter vårt samtal kontaktades säljaren och mäklaren återkom och på säljaren uppdrag visades lägenheten för oss. Vi bjöd över det givna budet. Den tidigare tänkta köparen valde att inte lägga över vårt bud utan drog sig ur en timme innan de skulle ha skrivit. Tre timmar efter att vi tittat på lägenheten var allt påskrivet och lägenheten blev vår. Att visa lägenheten på nytt och acceptera vårt bud var säljarens beslut och mäklaren tyckte inte att det var så trevligt att ringa de tidigare tilltänkta köparna för att meddela att det inkommit ett nytt bud. Som du säger CB, säljaren bestämmer och innan man skrivit kan allt hända. För båda parter är det bra att skriva så fort som möjligt, det händer ju även att köparen drar sig ur.

  • Alex skriver:

   En mäklare i Sverige ska enligt lag vara opartisk mellanhand mellan säljare och köpare förutom när det gäller priset. Som en tidigare svarat, det är alltid säljaren som bestämmer till vem och när de säljer. Muntliga överenskommelser är inte giltiga så ingenting är klart förrän kontraktet är signerat av båda parter. OM en mäklare inte skulle ha vidarebefordrat nya bud till säljaren så länge kontraktet inte är signerar hade mäklaren brutit mot mäklarlagen och riskerar en varning/indragen licens. Jag har jobbat som mäklare i 11 år nu. Vi har info om hur lagen fungerar till köparen i objektbeskrivningen och när jag avslutar en budgivning säger jag alltid till den tilltänkta köparen att inget är klart förrän det är skrivet osv. Jag tror inte mäklaren i Elaines fall tycker det är kul att skriva kontrakt i onödan och göra dubbelt jobb i onödan. Säljaren ångrade sig och mäklare kan inte tvinga säljaren att sälja.

 2. Stina skriver:

  Åh, det är så himla snårigt det där. Min man och jag letade hus i över ett år, var med om galna budgivningen (skolådor för hiskeliga pengar). Till slut hittade vi ett hus vi gillade i ett område vi kunde tänka oss, la ett bud (acceptpriset) och det visade sig att vi var de enda som var intresserade. Yes!, tänkte vi. Men när det kom till kritan ville säljarna ha mer pengar ändå. Så vi båda drog oss ur. Men tack vare mäklaren fick vi nys om ett annat hus i ett ännu bättre område, ett hus som inte skulle ut på nätet. Vi åkte och kollade, la ett bud och blev dessutom överbudade. Däremot kunde vi ta över huset rätt så omgående, vilket gjorde att säljarna valde oss ändå. Jag trodde aldrig att vi skulle ha sån tur, och som nån skrev tidigare – det var menat såhär. Det kommer att lösa sig!

 3. Ruffie-Lina skriver:

  Fy fan! Vilken jävla stil. Usch jag kan bara tänka mig er besvikelse. Den enda trösten är att det var tur i oturen att ni inte ingick affär med just dessa säljare för usch så hemska historier jag hört av vänner och bekanta som köpt eller sålt hus av/till riktiga jävla svin. Det är inte kul.. skitjobbig väntan men bättre det och köpa utav bra människor än att sitta i en skit-sits med en så stor grej som ett husköp. Håller tummarna för att det är er tur snart! Förstår frustrationen över att behöva begränsa sig så till kommun. Hoppas ni hittar ERT hus snart. Stor kram ?❤

 4. Si skriver:

  Mina föräldrar ska t hösten / vintern sälja huset i Älvsjö. Lättskött tomt, lättskött hus, 15 år gammalt, Sthlms kommun nära alla kommunikationer (t-bana). Just nu 3 rymliga sovrum som lätt kan bli 4 på övervåningen.

 5. L skriver:

  Slarvade bort min kommentar innan jag skrivit klart den, sammanfattar tipset:
  Länna. 10-12 min från söder M bil, bredvid Drevviken (bada/skridskor), Länna naturreservat, humana (Stockholms)priser. Ena skola byggs just nu, en annan utökar sin verksamhet. Alla plus i min bok såhär långt, har barn som är 4 och 3.
  Hoppas ni hittar något hus på en plats ni gillar!

 6. Sofia skriver:

  Har tyvärr inget hus att erbjuda men håller så med dig. Hatar dessa överprisade skolådor som kallas hus. Nej då bor jag hellre i en lägenhet. Bra att du inte faller för frestelsen att köpa en liten låda för 8 miljoner i denna överhettade bostadsmarknad, som några andra bloggare gjort. Behåll lugnet och var säker på att ni kommer att hitta det perfekta huset så småningom.

 7. Amanda skriver:

  Hopps dom inte får några fler bud och att dom måste sälja till ett rejält underbud sen. Giriga jävlar !

  • Jessica skriver:

   Amanda, hur ofta tror du att hus i Stockholm med omnejd säljs till underbud?
   Och att kalla säljarna ’giriga jävlar’ är väl ändå extremt lågt och barnsligt. Om det varit ditt hus, hur hade du gjort då om du varit missnöjd med utfallet och budet?
   Att göra husaffär i Stockholm kräver att både säljare och köpare är nöjda. Förstår att Elaine blir besviken men chansen att säljarna säljer huset till Elaine efter att ha blivit uthängd i en blogg torde rimligen inte vara så hög nu!

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Jessica. ”uthängd i en blogg” var försiktig med att använda det ordet så lättvindigt. Jag har varken berättat något om vilka säljarna är eller vilket av det 500 objekt som är till salu i Stockholm. Jag har heller aldrig träffat dom. Du ska nog ta till dig din egna kritik innan du delar ut den till andra.

    • Jessica skriver:

     Ja ber om ursäkt om du tar illa upp! Nu var ju min kritik riktad till denna person som skrev denna kommentar.
     Äger själv hus i Stockholm och har sålt och köpt ett antal lägenheter och varit del i denna budgivningsprocess flera gånger så vet hur jobbigt och frustrerande det är. Upplevde dock att husletandet var betydligt jobbigare än lägenhetsletandet. Hade inte uppskattat att bli kallad girig jävel eller svin när det handlar om något så stort som husaffärer. Min åsikt är att jag hade heller inte gillat att se bild på min lilla ocharmiga sockerbit här då boendet och smaken oftast är högst personligt. Men jag ska aldrig mer kommentera här för upplever ofta att om någon inte tycker som du så blir man påhoppad och argt tillrättavisad. Tycker väl ofta och mycket men också att man kan hålla god ton.

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Sockerbiten var inte den jag budade på. Om du inte kan ta kritik och tar det som påhopp och ilska så tycker jag inte du ska kommentera här eftersom du själv ger av kritik. Trodde att du kunde hantera den varan eftersom du gav den. Antar att jag missbedömde.

   • Emma skriver:

    Jessica, om man är missnöjd med budet bokar man väl inte att skriva kontrakt? Det är dålig stil. Att sen inte ens komma dit? Låta folk vänta? Då kan man väl meddela det via telefon och ha by visning ist. Jag tycker Elaines kritik är befogad, mot både säljare och mäklare. Mäklaren ska jobba för båda parter, inte endast säljaren.

 8. Ninni skriver:

  Bästa Elaine! Går det inte att tänka ny stad för er? Du är väldigt mycket på resande fot och kanske inte behöver vara i Sthlm mer än någon dag per vecka. Du får så mycket mer livskvalitet för pengarna om ni har möjlighet att lämna huvudstaden. Välkomna hit till Norrköping till exempel. Härlig villa vid havet för cirka 5 miljoner kronor…

 9. Anna skriver:

  Begränsa er inte sök dispens. Vi bor i Segeltorp men jag ville väldigt gärna att vår son gick på utedagis. Av ren typ princip. Detta var inte möjligt i Huddingekommun. Så vi sökte plats på det ute dagis vi ville gå på som låg i Sthlm och de tyckte det var ok så vi sökte dispens från kommunen. Vi betalar en viss mellan skillnad men fortfarande ”bara” max taxan. Det krävdes några mail men var inte särskilt svårt! Värt att titta upp!

 10. Katarina skriver:

  Jag tycker att det är helt sjukt hur det fungerar med försäljning av fast egendom i Sverige! Oproffsigt av både mäklare och säljare, ja absolut, men så länge lagen öppnar för det så ser jag inte hur man skulle få bukt med det.

  Jag bor i Norge och har köpt lägenheter här flera gånger och här är processen mycket mer ordentlig. Alla bud är bindande, dvs lägger du ett bud ingår du och säljaren automatiskt ett bindande avtal när han accepterar ditt bud. Dessutom är det full öppenhet runt alla bud som kommer in just för att ingen ska kunna lägga in fejkbud för att pressa upp priset. ?? Hoppas att det snart kommer en lagändring i Sverige!

 11. Alle skriver:

  Wow du borde verkligen ta och läsa ditt inlägg igen. Att kalla husen för ”skithus” bara för de är inte vad du söker, och samtidigt översee anledningarna till varför hua i Stockholm är dyra är sjukt naivt!

 12. J skriver:

  Vi bor i ett sånt litet skithus, vi trivs ganska bra i det, här i fantastiska Älvsjö. Vi är ju visserligen ett par som båda ligger strax över gränsen för höginkomsttagare (vi har förstås vett att skämmas när vi går från vårt skithus ut till vår franska budgetkombi).

  Verkar som att egna företagare och chefer har hittat hit och trissar upp priserna (på Lidingö och i Djursholm m.m. tror jag dessa personer kallas för nyrika. Jag kan ju bara anta att den benämningen får dom att titta på andra områden att bosätta sig, som sagt, det är ju trots allt lite pinigt att bo i kvarterets svarta får till bostäder).

  Vi får se det som bidrag till stadsdelens mångfald, att vi som enbart ligger strax över gränsen för höginkomsttagare haft råd att nästla oss in. Vi får kanske låtsas som att vi med stolthet bevarar endel av historien som dessa skithus faktiskt berättar.

Lämna en kommentar