En funkisvänlig kommun


Vårt letande av hus har tagit en vändning. Vi vill fortfarande hitta ett hus men vi måste välja kommun först. Det är inte alla kommuner som är särskilt bra för barn med funktionsvariationer. Beata och jag pratade om det häromdagen då jag berättade att vi funderade på Huddinge för att man verkar få mer för pengarna. Tänker kanske Segeltorp.

”Hur är det med resursstöd där och har du kollat särskolor och skolorna i krokarna?” Frågade Beata och jag insåg att så har jag inte tänkt. Jag har tänkt bra skolor men inte så mycket särskolor eller resursstöd för Evelyn. Hon har ju en resurs på förskolan idag och habiliteringen vi får är helt fantastiskt. Jag vill inte flytta en tum om dit vi flyttar skulle innebära sämre förutsättningar för Evelyn. Hur ska jag tänka nu egentligen? Känner ni till bra kommuner för funkisvariationer? Vet ni något om Huddinge? Daniela sa att hon känner två familjer som flyttat därifrån till Stockholms kommun för att de inte fick det stöd de behövde i Huddinge. Det är ju inte klokt att geografin ska öka eller sänka barnens förutsättningar i ett och samma land. Jag skulle vilja göra en lista på funkisvänliga och funkisovänliga kommuner. Vore ju toppen att lägga upp det på bloggen så att andra familjer vet, men inte bara det. Sätta press på de kommuner som toppar funkisovänliga kommuner.

Jag frågar Värmdö direkt. Får förskolan säga så som de sa till föräldrarna. Rekommendera dem att sjukskriva sig för att ta hand om barnet med talsvårigheter istället för att förse dem med resurs?

Bloggvännerna har ordet

36 svar till “En funkisvänlig kommun”


 1. Magda skriver:

  Viktiga frågor! Blir dock lite fundersam när det låter som att dessa är exempel du fått på omvägar. Dåliga exempel och rötägg finns verkligen överallt, det behöver inte betyda att det är så man arbetar. Basera inte ert husletande på hörsägen eller andrahands-/tredjehandsuppgifter. Troligen är det missförstånd inblandat i dessa exempel. Lycka till med husletandet ?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Skulle inte ange annat än säkra källor sen är inte alla i min omgivning bekväma med att bli outade. Så jag anonymiserar så gott det går.

   • Magda skriver:

    Aha, då förstår jag. Det kändes lite olikt dig annars, var nog därför jag reagerade. Tack för förklaringen ?

 2. Linn skriver:

  Hört av fler personer att Täby kommun ska vara bra, ffa om barnet har en neuropsykiatrisk diagnos iaf.

 3. Hanni skriver:

  Hej Elaine. Jag är jurist och jobbar som Lss-handläggare på en kommun inom Stockoholm. Vi som arbetar på min avdelning har stor koll på vilka kommuner som är ”stränga” i sina bedömningar samt vilka som är ”generösa”. En kommun som ofta kommer på tal, eller tom kan skojas om att man borde flytta till för att få sina ansökningar beviljade är Nacka kommun. Jag tillhör den typen av kommun som (dessvärrr) ofta ger avslag då vi gör en restriktiv tolkning på ”goda levnadsvillkor” (Lss) samt ”skälig levnadsnivå” (SoL). Skulle jag få ett barn med funktionshinder så skulle jag flytta till Nacka kommun.

 4. Lena skriver:

  Haninge är inte en bra kommun med resurser. Nacka ska vara bra har jag hört.

 5. Mali skriver:

  Inte Värmdö. Inskränkt kommun kring allt som rör funkis…

  • Nissan skriver:

   Och jag har precis tvärtom uppfattning. Jobbar på förskola och barnen med extra behov får så mycket hjälp från alla. Resurs, stöd från kommunen till föräldrar mm. Min granne är resurs i skolan (oxå på Värmdö) och han har samma uppfattning, att kommunen ger bidrag till de resurser som behövs. Sen är det ju upp till varje förskolechef/rektor att kämpa för de barn inom sin enhet som har extra behov. Tror att det är där det fallerar. Och det händer nog i precis alla kommuner. Att det är fel människa på den platsen..

 6. S skriver:

  Nåt helt annat än temat..
  Det är något datastrul på mama. Senaste veckan har det stått rubriker men när man öppnar din blogg är det inte den rubriken på blogginlägget. Den rubriken som står på förstasidan kommer inte upp som blogginlägget. Skitirriterande… Det är inte bara på din sida det är så…

 7. S skriver:

  Upplands-Bro (Kungsängen) har bra förskola för funkisbarn och jättebra särskola. Lokalerna ska dessutom byggas helt nya.

 8. Carolina skriver:

  Inte kan du väl gå på sådant du hört på omvägar?
  Vi bor i Huddinge och har fått fantastisk hjälp vad gäller stöd i skola etc.

 9. Hej Elaine, har inte följt dig så länge så jag är inte insatt i din dotters problematik och vad Williams syndrom innebär, men har själv en autistisk son och känner väl igen ditt dilemma. Kan väl säga såpass mycket som att rätt ekonomiskt stöd från kommunen, rätt inställning hos skolan och rätt människor runt ens barn i skolan betyder ALLT. Nu blev du mindre stressad va? ?
  Tyvärr är det jätteskillnad beroende på var man hamnar och för oss föräldrar och barn med särskilda behov betyder det himmel eller helvete hur man hamnar.
  Mina råd är att söka massor av fakta, som du gör nu, och sedan i sista avgörandet gå på magkänsla. Den brukar vara rätt.
  Här i Umeå där vi bor har vi provat både himmel helvete, men just nu är vi i trygga händer.

 10. Sara skriver:

  Ni har tur som kan välja kommun rent ekonomiskt. Fruktansvärt att det alltid landar i att de som har en god ekonomi får bäst stöd inom skola, vårdcoch omsorg. Evelyn har otrolig tur att hon har föräldrar som är så engagerade.
  Hoppas ditt sätt att belys dess problem får fart på andra med makt. Det är bra att du som kändis belyser detta, enda sättet att det blir en förändring.

 11. Lotta skriver:

  Bor i Stockholm och även mellan stadsdelarna kan det skilja. Vi har barn på en habiliteringsförskola 2 dagar per vecka: vissa barn får komma tillbaka till sin vanliga förskola eftersom verksamheten slutar 14:30 (lite tidigt att hämta då om man jobbar). Vi i Bromma måste hämta 14:30. En familj måste vara ”resurs” själv en av dagarna och alltid vara med, vi måste vara med inbland. Är det inte konstigt att det även kan skilja mellan stadsdelar?

  Någon som vet något om Vellinge i Skåne?

 12. Karin skriver:

  Flytta inte till Huddinge. Har ingen erfarenhet av funkisbarn, men deras hantering av barnomsorg är allt annat än bra. Även annan kommunal service är under all kritik.

 13. Emma skriver:

  Hej Elaine! Tack för att du öppnar upp för viktiga diskussionern och frågor! Är sjölv mamma till två funkisbarn med en salig kompott av diagnoser. Mitt råd, titta inte bara på resursstöd i förskola/skola/särskola…kolla även hur det ser ut med LSS, färdtjänst osv. Min erfarenhet är att kommunerna aldrig är bra på ”hela paketet” utan att det alltid brister någonstans. Flyttade tex från Åkersberga som sägs vara en av de värre kommunerna i sthlm när det gäller förskola/skola (vilket också var anledningen till att vi flyttade därifrån) till Norrtälje. I Norrtälje fick vi fin hjälp med skola till den stora… Något vi sedan upptäckte, och som vi inte räknade med, var att LSS här är helt fruktansvärda att ha och göra med. Lustigt nog får inte den lilla resursstöd i förskola heller, tydligen skillnad på barn och barn. Tankarna på flytt finns åter igen, men min känsla är att gräset inte är grönare på andra sidan. Vi får vara glada för att den stora åtminstone har en bra skolplacering.

 14. Stina skriver:

  Bor i Haninge och arbetar inom barnomsorgen i Haninge. Här är det snålt med tilläggsbelopp för barn med särskilda rättigheter. Vi har ett barn med autism som börjar förskoleklass till hösten.
  Min syster som är lärare och har arbetat både i Haninge och Huddinge har rekommenderat oss att flytta till Huddinge. Där finns autismklass i flemingsberg och i Skogås- inget sånt finns i Haninge.
  Tänk att en kan höra så olika om en och samma kommun.

  Lycka till med ert husletande ❤️

 15. Funkisfamilj.nu skriver:

  Känner igen mig så väl. För oss slutade det för stunden med att vi stannade där vi är (Sundbyberg). Vi resonerade som så att här var han inne i rullarna (var precis när de började dra ner på allt kring stöd). Men det beror så mycket på personerna allra närmast också. Förskolan är magisk och tack vare förskolechefen har vi fått hjälp i andra ärenden med kommunen. Fick armbågsvälkomnande av vissaandra förskolor i samma kommun (privata och kommunala). Vi har byggt hus precis som ni vill (har man möjlighet så är det guld som funkisfamilj – allt blir utifrån era förutsättningar). Men redan landat i att vi får ta ett steg i taget och vara medvetna om att det som funkar nu kanske inte funkar vid skolgång tex. Vi krigar såklart för det bästa här men pratar också mycket om att skolgång kanske betyder flytt.

 16. Jennie skriver:

  Vi bor i Nacka. Vår son får den bästa hjälp. Resurs på förskolan. Logoped så många gånger per månad som passar oss (hans problematik är avsaknad av tal). Alla möjliga utredningar- snabbt, utan kö.
  I vår förskola har alla barn fått lära sig TAKK-teckna, för att förstå vår son.

  Jag har som vuxen en egen problematik (3 hjärntumörer) och kan säga att för oss har Nacka varit toppen. Rekommenderar.

  • Lena skriver:

   Får man fråga vilken förskola ni går på? Min son på 4 år, saknar tal. Autism grad 2. Ingen resurs på förskolan just nu och vi har planer på att flytta men vi vet inte vart. Dotter är snart 6 år och ska börja förskoleklass. Även hon har troligen autism (under utredning) och svåra problem med sociala sammanhang osv.

 17. Hedda S skriver:

  Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
  http://nouw.com/heddasöderberg

  • Sofie skriver:

   Jag läste nu i din blogg och det är tydligt att du är långt ifrån frisk. Det är ett helvete med denna sjukdom som lurar ens hjärna att man är friskare än vad man egentligen är. Hoppas att ditt tillfrisknande fortsätter, kämpa på!

 18. Petronella skriver:

  Hej! Har ett barn som nyligen diagnosticerats med npf och har nyligen börjat nysta i vilket stöd hon fortsättningsvis kan få i skolan osv. Har förstått att Norrtälje kommun inte är så väldigt bra att ersätta skolan ekonomiskt vad gäller resurs i skolan och på fritids. Vi har ett bra samarbete med skolan och hon har just nu bra hjälp där men ingen kan säga hur det blir till hösten. När jag lyssnat runt så har vi tom fått rådet att skriva en av oss vuxna i Uppsala kommun för att få tillgång till bättre stöd. Det är en sån djungel och så svårt att sålla. Ser fram emot att få ta del av din ”lista”.

  • Emma skriver:

   Bor du i Norrtälje? Kommunala skolor här får öht inga tilläggspelopp, enbart friskolor som kan söka men kommunen ger systematiskt avslag. Vill du bolla lite så säg bara till! Har hyfsat bra koll på kommunen.

 19. Dorran skriver:

  Är inte hela grejen att förskolan aktivt måste söka (och få) extra ersättning för resurstimmar? I så fall krävs det ju en förskola som är duktig på att söka och en kommun som förstår att den ska tillgodose resurs. Och om kommunen inte vill ge fler timmar är det ju trevligt om förskolan kan omallokera där det behöver skarvas.

 20. Em skriver:

  Men kan inte det svänga ganska fort? Den kommun som är bra nu kanske får budgetunderskott nästa år? Eller andra riktlinjer efter val?

 21. Katarina skriver:

  Elaine, Du borde jämföra Nacka med olika stadsdelar i Sthlm. För Sthlm är så stort att det varierar per stadsdel.
  Du har ju skrivit att Vallentuna är för långt ut så att du skulle välja Täby eller Upplands bro eller Haninge finns väl inte i praktiken som möjlighet. Täby är ju En rik kommun annars, de båda andra inte.

  • Katarina skriver:

   Menar Per stadsdelsförvaltning i Sthlm.

   • Katarina skriver:

    PS en annan sak.
    Jag tycker skolgången är viktigast så är kommunen sämre på LSS-stöd generellt kan jag Leva med det. (Gå ner i arbetstid själv T ex) däremot klarar jag inte att hemundervisa en hemmasittare (inte ens tillåtet i Sverige, dock på Åland). Dessutom är det ju inte säkert att ni kommer behöva bry er om övr LSS-insatser, om inte Evelyn visar sig ha utvecklingsstörning . Så hitta ni en bra skolkommun , så tror jag resten ger sig.

 22. Katarina skriver:

  Behöver ni särskola är ju de flesta kommuner bra på det. Ca 1.5 % av Sveriges invånare har utvecklingsstörning så har kommunen bara skaplig storlek ger det sig. Det är ju mer om barnet ska gå i vanlig skola som det kan bli problem att vissa kommuner är snåla med assistenter eller specialklasser. Arketypen är barn med svår autism utan mental retardation. dÄR blir valet av kommun eller stadsdel jätteviktigt.

  • Stina skriver:

   Vår son har medelsvår autism (nivå 2) och är normalbegåvad. Vi bor i Haninge men är beredda att byta kommun för att få rätt stöd i skolan. Så har du koll vilka kommuner som kan ge vår son bästa stödet så får du mer än gärna delge oss det ❤️ Han börjar förskoleklass i höst och vi fick besked i måndags att han är normalbegåvad så känns ju som en flytt inom ett år är optimalt.

   • Lina skriver:

    Läste din kommentar Stina och är i liknande sits fast 1,5 år senare 😛 Hur har det gått? Så nyfiken på vilken kommun och skola ni valde 🙂

 23. Yrsa skriver:

  Hej Elaine!
  Jag bor i Umeå. Jag har själv epilepsi, jag har haft behov av hemtjänst och färdtjänst. Jag har en pappa som har varit lärare i ca 20år även med särklass och hans skola har fått pris för bästa skola i hur man hanterar barn med särskilda behov ❤ Myndigheter är alltid mycket och jobbigt att ha att göra med. Men här uppe upplever jag att jag fått den hjälp jag behöver inom rimlig tid och inte för några pengar att prata om. Vi har många skolor i kommunen som satsar särskilt på barn med särskilda behov. Exempelvis autism klasser lr liknande. Detta sker även på förskolorna. Det finns alltid bättre och sämre skolor/förskolor. Men överlag så funkar det bra och kommunikation mellan sjukvård/möjlighet till färdtjänst mm.

  Lycka till!

 24. Linda skriver:

  Vi har en 4åring med grav språkstörning och hen går i dagsläget hos dagmamma. Där har hen resurs ca 20 timmar i veckan. Kommunen har en språkförskola som inriktar sig på barn med dessa svårigheter, vi får veta inom 4 veckor om vi får en plats där. Hur som helst upplever vi att vår kommun verkligen har hjälpt oss med det hen behöver, vi bor i Vallentuna. Finns flera särskolor med bra betyg och även språkskola för barn med språkstörning och liknande diagnos.

  Vi använder mkt teckenstöd och det har förändrat vårt liv tillsammans. Är så tacksam för TAKK, det har gett vårt barn ett språk och ett sammanhang. Det var även starten till att hen började säga ord och i dagsläget sätter ihop ord och tecken. Fantastiskt!

 25. Camilla skriver:

  Ni vet väl om att eran lilla tjej har rätt till skolskjuts ? våran kille åker taxi till och från särskolan varje dag …. hämtning och lämning vid dörren ?? här har avståndet ingen betydelse taxi beviljas ändå. och ang särskolor så tycker jag alla är kanon! har barn själv m särskilda behov och jobbat m barn m särskilda behov i över 20 år ! alltså erfarenheten av särskolor är bara ????

 26. Moa skriver:

  Hej!
  Tyresö kanske kan vara en kommun att titta på. Vet att dom för nått år sen dubblade aktivitetsbidraget för funkispersoner. Från 11 kr till 22 kr/tillfälle. Det är exempelvis 10 kr högre än Lidingö kommun. Detta gjordes i syfte att stimulera föreningsliv och fritidsaktiviteter för funkisbarn. Kommunen driver två egna verksamheter för funkisbarn, en fritidsgård samt ett rytmikcentrum. Utöver det tar 16 föreningar emot funkisbarn och ungdomar. Kommunen är generellt kända för sina skolor och det finns särskolor hela vägen upp till gymnasiet om man vill ha kontinutet och inte behöva flytta för att barnet blir äldre. I övrigt är det nära hav och natur och tar mellan 15-25 min med bil till Stockholm C.

Lämna en kommentar