Tecken som stöd för Benny


Jag lärde mig så många ord igår, det var så kul! Jag har hört att i Japan så är det många föräldrar som kommunicerar med tecken med sina barn innan de kan prata. Hur coolt!! Så då kan de kommunicera innan de kan prata. Jag tänker att jag ska göra det med Benny och se hur det går. Det är ju bra om alla i familjen kan tecken som stöd för Evelyns skull.

Evelyn gjorde sitt första tecken igår. Det att hon ville sova. Jag höll på att bryta ihop av lycka. Hennes första ord var ett tecken och det bästq tecken av dem alla – sova! Hahah, tecknet är såklart bäst för att Evelyn valde det som sitt första. Gustav och jag är så stolta att vi spricker. 

Bloggvännerna har ordet

21 svar till “Tecken som stöd för Benny”


 1. Sofia skriver:

  <3 Underbart! Första tecknet min son tecknade va vatten. Nu går han och säger där lampa och äta med tecken. Helt fantastiskt vad dessa tecken innebär för oss. Min son är född med en hörselnedsättning, men redan innan vi fick veta det så hade jag tänkt använda tecken till mina tvillingar, nu blev det ett måste för att hela familjen skulle kunna delta i samtal och sammanhang på mer lika vilkor. Hans tvillingsyster tecknar lika mycket hon. Det är en skatt att kunna kommunicera oavsett verbalt eller med tecken.

 2. Ninni skriver:

  Hej! Min son var sen med att prata och jag använde teckenkommunikation som stöd. Tecknet för ”mer” eller ”igen” användes oftast hos oss. Vilken lycka för en liten kille att inte behöva skrika när han ville ha mer mat eller ville leka lite till! Han växte så mycket av att kunna visa vad han ville och fortsatte teckna långt efter att han börjat prata. Kramar & lycka till!

 3. Hanna skriver:

  Vi använder tecken med vår son som inte har någon funktionsvariation och det har verkligen hjälpt oss kommunicera i tidig ålder. Han har kunnat berätta när han är törstig innan han kan uttala ordet. Vilket även bidrar till att talet utvecklas bättre/tidigare. Vill bara tipsa om att följa ”teckensomstöd” på instagram. Om ni inte redan gör det ? till alla med barn!

 4. Camilla skriver:

  Vi har använt TAKK till våran son med Downs syndrom han kan ca 300 tecken ! TAKK används även idag på flera förskolor till invandrar barn ! Väldigt bra när de inte kan ännu eller förstår svenska. Barnet lär sig ett tecken och sedan byter de ut det mot ordet som tecknet visar… används ochså även på barn som är sen i talet ! Vet även att Norge jobbet med TAKK som Irene Johnson agit fram som hjälpmedel.
  Eleine gå in på http://www.hopphatten .se där har du allt material såsom spel ,babblarna (som används med TAKK ) plus massa annat jag köpte böcker och babbkarna dvd mm där … där har du material för allt som har med TAKK att göra .

 5. Camilla skriver:

  Hm försvann min kommentar ? Tar den korta versionen .. jag har en son m Downs syndrom så TAKK har varit våran räddning innan hans tal kom. Vill bara säga gå in på http://www.hopphatten.se där finns allt material om TAKK ,bablarna som används och dvd filmer spel och böcker …. förskolor och privat personer kan beställa där ! Finns allt både för utbildningssyfte och att lära sig för både vuxna och barnet ! Så gå in där så hittar du säkert massa som du och lilltjejen kan förena nytta m nöje ?

 6. Caroline Beckman skriver:

  Forskaren/professorn Carin Roos (verksam på Karlstad universitet) har skrivit mycket om tvåspråkighet, teckenspråk osv. SDR har också mycket bra info om fördelarna med att erbjuda teckenspråk eller tecken som stöd i tid ålder och det är vanligt. Stockholm universitet har en avdelning med forskare som jobbar med just teckenspråk, de kan säkert inspirera om du är intresserad av mer input ?

 7. Lisa skriver:

  Heja!! På min dotters förskola ha det tecken som hjälp till språket i almänhet då man sett att de hjälper språket så mycket. Min dotter är 1,5 år och använder tecken och prat samtidigt såå coolt så hoppas detta kan bli mer vanligt så att alla stjärnor oavsett utmaningar kan kommunicera med varann??

 8. Emma skriver:

  På min dotters förskola använder de sig av tecken. Hon kommunicerade med tecken och gör fortfarande det samtidigt som hon pratar. Hon blir två år nästa vecka 🙂 minns hur häftigt det var första gången hon visade att hon ville äta. Även sonen som blir fem kommer ihåg tecknen som de gör och brukar visa mig 🙂

 9. Jenny skriver:

  så fantastiskt! Heja Evelyn och heja dig och Gustav! Det är tyvärr inte alla föräldrar som prioriterar att lära sig tecken, inte ens då barnen är döva. Jag önskar att jag lärt mig tecken som stöd till mina barn, bara för att jag tror det är ett bra komplement till talet.

  Vill också säga att du gör ett fantastiskt arbete för allas våra barn med ditt enorma engagemang! Stort tack till dig, men även till alla andra bloggvänner som på olika sätt slåss för våra barn och deras framtid❤

 10. Sofia skriver:

  Hej! Ser att du fått många tips, så här kommer ett till:) Jag använder gärna material från Marias lekrum på FB. Hon har också en blogg. Där lägger hon ut teckenkartor. Har precis börjat titta på tecken inför påsken! Massor av sånger och ramsor också. ”Sjung med Sanna” på youtube är också en favorit. Appen TAKK är lite kul. Där kan man lägga in egna bilder och göra ett eget spel.

  Esthers första tecken var också sova, åh herregud vad glada vi blev. Nästa dag kom ”äta”. Hon började teckna i november och nu använder hon ungefär 50 tecken, himla häftigt. Förskolan gör ett jättebra jobb och det märks att hon lärt sig mycket där. Lillasyster som är 9 månader försöker härma Esthers tecken, vilket är så roligt att se. Hon tecknar ”äta” och ”bada”.

  Kramar från Sofia och Esther

 11. Hanna skriver:

  Vi har tecknat/tecknar med båda våra barn. Dels för att vi båda kan teckenspråk men också för att det är SÅ bra.. Tror vi sparat mkt frustration o tårar.. Båda tjejerna började vid 8 månader att teckna lampa, vatten o äta. Toppen när de kan uttrycka vad de vill ist för att bli ledsna. Vad roligt att Evelyn tagit till dig tecken så snabbt! Heja ⭐️

 12. Lina skriver:

  Hej!
  Använder förskolan tecken som stöd? Vår tjej har haft det på förskolan sedan hon var knappt 2 år och det har funkat jättebra. Är nu 4,5 år och börjar ”tröttna” lite på det då hon pratat så mycket nu, men förskolan fortsätter med det och ibland tar hon hjälp av tecken när vi inte riktigt hör vad hon säger. Superbra!

 13. Linn skriver:

  Tips: specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuder kurser inom olika ämnen, många inriktade mot funkisföräldrar. Vi är jättenöjda med den vi gick!

 14. Madeleine skriver:

  Duktiga tjejen!!!!!!! Så skönt att ni äntligen kan kommunicera och få reda på mer om hennes tankar och funderingar även om de ”bara” handlade om sömn!! ?

 15. Mamma i London skriver:

  Go Evelyn!!!

  Vi bor i London och gick pa den mest fantastiska sanggrupp dar alla sanger sjongs med teckensprak for barn (Makaton). Singing Hands (http://singinghands.co.uk/) heter foretaget, startat av tva mammor som bada har en sa underbar entusiasm. Vara barn ar nu 4 och 6 och vi tittar fortfarande pa deras DVD med klassiska barnsanger pa engelska, en klar favorit.

 16. Kristina skriver:

  Är så tacksam för teckenspråket!!
  Hade aldrig klarar oss utan det!
  Lillebror är i behov av det pga sin hörselnedsättning men alla i familjen använder det trots vi inte måste. Men hur skulle lillebror annars förstå vad vi pratar om ?
  #intesåkonstigt

 17. S skriver:

  Vi har använt stöd tecken till vår tvååring. Helt enkelt för att det har varit lättare för honom att börja kommunicera med. Choklad och ost ( en finsmakare minsann!) har varit hans favorit ord. Nu babblar han verbalt också men om vi inte förstår så tar han till tecken. Jättebra!

 18. Caroline skriver:

  Känner igen mig. Lycka när första tecknet kom. Vi använder oss av TAKK då vår dotter har DS. Första hon tecknade var lampa. Sen kom nya tecken allt eftersom. Nu tecknar hon massor och fyller snart 3 år. Hon säger nu också många ord och ibland tecknar hon samtidigt som hon säger ordet. Vi använder oss även av tecken till lillebror, just för att de ska kunna kommunicera med varandra samt att tecken är bra för alla barn. Han snappar upp väldigt snabbt och det är så kul att han kan kommunicera så tidigt med oss. Ett tips om ni nu inte redan gör det är att jobba med babblarna. Vi, tillsammans med förskolan har jobbat mkt med figurerna och övat stavelser. Då gör man en rolig grej av det för barnen. De har också på fsk målat de olika babblarna och då även övat färger. Toppen med tecken!

 19. Åsa skriver:

  Jag lärde mig några stödtecken av en kompis vars dotter har Downs syndrom. Min kompis sa att alla barn har nytta av stödtecken (såklart!). Vi började ”träna” med våra söner när de var ca 4 mån (kändes naturligt i och med smakportioner mm). Så häftigt när polletten trillar ner i en ”bebis”!! Jag tror att det har sparat mkt frustration hos barnen (dvs mindre skrik). Jag minns en gång mitt i natten när äldste sonen, tio månader, hade vaknat och stod i sin spjälsäng och tecknade ”vatten”.

  Det allra häftigaste var att ffa äldste sonen började hitta på egna tecken (som vi fick lära oss) samt använde ”etablerade” tecken för nya syften. Han utökade alltså sitt ordförråd själv. Jag anser att barnen började prata vid nio mån ålder eftersom teckenspråk är ett språk så gott som något! Dessutom har de varit väldigt tidiga med talspråket och jag tror att stödtecknen har bidragit till det.

 20. Sara skriver:

  Min sons första tecken var -godis! Oavsett ord var första tecknet heeeeelt obeskrivligt fantastiskt. Vi sprang ur huset, rusade till kiosken och köpte allt godis han ville ha! Lycka!!!

Lämna en kommentar