Super-Charlie kan ha en superhjälte


Så tänker jag att hon som har sånt inflytande och en barnbok som är så populär. Varför inte ha inte karaktärer med funktionsvariationer i boken? Ett barn som skelar och har superkrafter eller kanske en rullstolsburen som kan flyga, en synnedsatt med superhörsel. Jag vet vet inte med det finns säkert en massa karaktärer som kan göra att barn med funktionsvariationer sträcker på sig och är stolta. Kan du tänka dig det Camilla? Skulle vara så kul med en populär barnbok som inteärsåkonstigt-märkt.

IMG_0768

 

Bloggvännerna har ordet

15 svar till “Super-Charlie kan ha en superhjälte”


 1. Elin skriver:

  Bra idé! Ett tips är också att du vänder dig till förlagen om att ta in fler intesåkonstigt-manus. ”Olika förlag” ger ut inkluderande böcker, vet jag. Men hur många av böckerna som har karaktärer med funktionsvariationer vet jag inte. Lycka till med ditt viktiga arbete!

 2. Maria skriver:

  Jättebra! Jag kommenterade Camilla läckberg i ditt inlägg på tips till våga fråga

 3. Madeleine skriver:

  Tycker du är toppen Elaine som vill lyfta fram barn med funktionsvarianter. Spelar ingen roll om det är för att Evelyn har det eller om du en dag vaknade upp med idén eller sett det som ditt livsmål att lyfta fram funktionsvarianter sen du var liten. Det viktigaste är ju att du gör det tänker jag.

 4. A skriver:

  Ett litet boktips är ”Stora Boken om Bill och Bolla” av Gunilla Bergström.
  Den handlar om en familj som får en dotter som är inte riktigt lik andra barn.
  Hon har ritat och skrivit i rim om Bill och Bolla.
  En bra familjebok att läsa högt ur för barnen.

 5. Johanna skriver:

  Lyssnade på hennes Värvet intervju idag och blev riktigt pepp 🙂

 6. maria skriver:

  Bamses ena barn har en funktionsvariation, finns ett helt album om detta (säkert snart 20 år gammalt). Skalman förklarar att det är OK ändå. Men sen ser man henne lite här och där, när man vet.

 7. Hanna skriver:

  Hon har inte myntat det ordet. Det har funnits långt innan men hon har nog gjort det mer känt än det var innan. Jag kommer också ihåg när en läsare tipsade henne om ordet. Det är ett fint ord.

 8. M skriver:

  Varför är det ok att säga ”synnedsatt” men inte ”funktionsnedsatt”? Borde man inte säga ”som har en synvariation”?

 9. S. med punkt skriver:

  Rabarbertjuven av Vanja Persson tycker jag visar funktionsvariation på ett bra sätt, nämligen genom att inte öht nämna att Liam som löser mysteriet använder rullstol. Man ser såklart rullstolen på bilderna, men det finns inget i boken som andas ”Kolla! Liam löste det FAST han har rullstol!”

 10. Andrea skriver:

  Starkt arbete du driver och förstår det desto mer för de fina barn du har! 🙂 Lade märke till din header här på bloggen och att det är den ”gamla” och korrigerade bilden på dig och barnen, kommer du ändra den nu när ni berättat om Evelyns diagnos? Kram från en nyfiken bloggläsare

 11. julia skriver:

  Precis som någon annan skrev så tänkte jag också på Bamses yngsta dotter, Brumma! Men ja, det behövs lite fler superbarn i barnboksvärlden!

 12. Hedda S skriver:

  Det vore en dröm för mig och du ville kolla på min blogg, den handlar dels om min resa bort från den hemska sjukdomen anorexia, men också om livet efter sjukdomen. För tro det eller ej, men jag är nästan helt frisk! 😀 <3
  http://nouw.com/heddasöderberg

 13. Petra skriver:

  Tipsar om Superminiheroes där i varje avsnitt ett barn har ett fysiskt problem som blir en superkraft. http://www.rtve.es/infantil/series/superminiheroes/

Lämna en kommentar