Ordets makt och ”funktionsvariation”


När Gustav och jag fått reda på Evelyns diagnos så googlade vi ju allt om Williams syndrom, ringde amerikanska läkare och experter på WS.  När jag sa ”she’s disabled” så korrigerade dom mig strängt ”No, she’s challenged”. De förklarade att variationen är så stor på varje diagnos och att använda ordet disable är att sätta en dom på barnen som kan ge känsla av att det inte går att göra något.

Ett ord som de ständigt upprepade var ”challenges” och de sa också gång på gång ”your daugher is not doomed, she’s challenged”. Vi hade just fått beskedet om Evelyn och det var viktigt för dom att ge hennes föräldrar rätt inställning. Det ordet gjorde att både Gustav och jag blev tävlingsinriktade och skulle vinna över de utmaningar Evelyn hade. Vi har gett oss fan på att nå hennes fulla potential oavsett, och ord som variation och utmaningar hjälpte vår inställning och jag är övertygad om att det kommer hjälpa Evelyn.

Man ska inte underskatta ordets makt eller inverkan på folk. ”Förskolepedagog” istället för ”dagisfröken” har gjort stor skillnad på folks inställning till yrket. De förskolar ju faktiskt våra barn. Det finns ett skäl till att vi säger rullstolsburen istället för rullstolsbunden. Det är inte en skön känsla att folk ser en som bunden till en rullstol när man egentligen är buren av den. Oavsett hur etablerat ett ord är så finns synonymer och nya ord av ett skäl. Håller vi fast vi det gamla kan vi lika gärna prata gammelsvenska och hålla fast vid n-ordet och handikappad.

Och tänk dig själv att du fick höra att du var funktionsnedsatt ett helt liv. Hade du känt dig peppad på livet? Att samhället inte är anpassat efter olikhet gör inte att de som är olika är nedsatta – snarare samhället. Jag undrar om Usain Bolt hade tagit två världsrekord om han från dag ett fått höra att han var funktionsnedsatt eller att han hade funktionshinder? 

Men han ÄR Ju inte funktionsnedsatt kanske du invänder. Nej, det stämmer. Men ett sånt ord hade påverkat hans prestation. Ord om oss påverkar oss. Jag hade en kemilärare så påstod att min hjärna var funktionsnedsatt vad det gällde kemi. Det har påverkat mig än idag, jag försöker inte ens. Hade han sagt att jag varit utmanad hade jag inte suttit utanför klassrummet med min kemibok, jag hade suttit där inne och försökt med känslan av en lärare som tror på mig. Jag tror på Evelyn.

De som invänder att funktionsvariation är att förringa de utmaningar som diagnosen innebär har fel. Utmaningarna är ibland helt uppenbara, ibland inte, men vi berättar om dem. Men vi säger inte nedsatt, vi säger utmanad. Vill någon med en funktionsvariation själv bli kallad funktionsnedsatt av olika anledningar så kommer jag självklart att respektera det. Men att pådyvla en hel grupp med olika diagnoser ett och samma ord som kan påverka deras inställning negativt, det tycker jag inte är ok. Det är därför det finns val. Funktionsvariation, funktionsutmaning, funktionsnedsättning. 

Men något som gör mig förvirrad är att vi säger att vi inte ska använda nedsättande ord, men ändå bakar vi in det när vi pratar om en hel grupp funktionsNEDSATT. 

Hur skulle du känna?

Testa att bli kallad funktionsnedsatt en hel dag och se hur du mår efter det. Du som tycker att det är så det heter för så har det alltid hetat. Men vad bra då börjar vi med dig, en hel vecka får du höra att du är funktionsnedsatt och så får vi se hur du mår efter det.

I vår familj säger vi att Evelyn har en funktionsvariation och att det innebär ett antal utmaningar och superkrafter. Alla har inte turen att ha superkrafter med sina diagnoser, jag vet det. Men vi är välsignade och utmanade – inte nedsatta. 

Bloggvännerna har ordet

39 svar till “Ordets makt och ”funktionsvariation””


 1. Anonym skriver:

  Så bra skrivet! Funktionsutmaning ger associationer till styrka, möjligheter, lösningsfokus och kämparglöd!

 2. Susanne skriver:

  Jag tycker det är viktigt att komma igång att en person aldrig ÄR sin​ diagnos. En person kan HA en diagnos och HA en funktionsnedsättning/funktionsvariation men att säga att någon ÄR funktionsnedsatt eller funktionsvarierad låter illa oavsett vilket av orden man använder tycker jag. Gillar ditt engagemang om att öka mångfalden i all reklam och annat som syns i samhället! Heja dig!

  • Yrsa skriver:

   Begreppet Funktionsvariation är förminskande, direkt skadligt och borde förbjudas.
   Vi som har osynliga funktionshinder far illa av det på riktigt.
   Det borde förbjudas.

 3. Cornelia skriver:

  Heja dig! Begreppet funktionsvariation skulle även behöva införas i skollagen. Hoppar till varje gång jag läser ”funktionshindrad” i den och tänker att det även kanske påverkar hur lärare och annan skolpersonal använder det begreppet 🙁

  • Sara skriver:

   Jag är specialpedagog och funktionsnedsättningar är det mest frekvent använda begreppet i min yrkeskår.

 4. Elise skriver:

  Du e fantastisk Elaine!!
  Din dotter har sån tur att hon har dig som mor <3 Finns ju kulturer som gömmer sina barn med funktionsvariationer. Jag har växt upp med funkisbror och arbetat med funkisfolk i många år och det finns såå mycket kärlek hos dem! Världen har mycket att lära av folk med funktionvariationer. Väldigt bra skrivet Elaine <3

 5. Mollan skriver:

  Amen. På allt.
  Måste inflika att i andra språk – mitt andra språk spanska exempelvis – har helt sjuka benämningar som jag på riktigt alltid blivit smått illamående av. (Menos valido – mindre värd. Wtf?!!!! när ens egna vän med barn med kromosomavvikelse benämner barnet så – hjärtat brister ju. ”Men vadå, det kallas ju så?!” Nej. Nej nej nej det finns inget bara i benämningar – det GÖR något med en människa.)

  Du är så Jävla Grym Elaine. På alla vis. Tack för alla ögonöppnare.

  Mvh fskl läraren

  • Annia skriver:

   Hej Mollan!

   Jag har spanska som modersmål. Det heter ”minusválido” på spanska. Jag tror inte ”válido” här betyder ”värd”, utan för mig det handlar om att ”valerse på sí mismo” (att klara sig själv). Minusválido: en person som klarar sig mindren. Så har jag alltid tolkat det, inte att det är bra heller, men inte lika sjukt som ”mindre värd” iaf. 🙂

   • Mollan skriver:

    Men tack! Skyller på autocorrect här. Minusvalido självfallet. Hmm ja din översättning var nog korrekt – men tycker frtf det visar på att ngn är mindre duglig liksom. MEn även om jag fortsatt hatar ordet så känns d inte LIKA hemskt längre med ditt påpekande, tack!

 6. Ulla skriver:

  Ord är viktiga, men att just använda ordet ”funktionsvariation” tycker inte jag är så lyckat. Ordet täcker in ett för stort område. Vi har ju alla funktionsvariationer.
  Sen tror jag inte att människors självuppfattning påverkas i någon högre grad av om de sägs vara handikappade eller funktionsvarierade. Det viktiga är hur personen bemöts varje dag av de som ansvarar för omvårdnad och/eller utbildning.
  En parentes: Notera att jag kunde undvika att skriva hon/han/hen. Språket är smidigare än vad många tycks tro.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag tycker inte du har rätt att förringa hur andra upplever orden de blir benämnda med. Men gärna hur du själv hade upplevt att bli kallad funktionsnedsatt. Vill du testa en vecka?

   • Ulla skriver:

    Tycker du att jag förringar upplevelsen? Varken du eller jag har upplevt det din dotter kommer att uppleva. Det är den skrämmande verkligheten. Och är det inte viktigare hur människor bemöts än vad de kallas? Er lilla dotter upplever just nu er oändliga kärlek och hur hon är helt accepterad. Det ni gör nu rustar henne för det hon kommer att möta senare i livet. Ni kan tanka henne full av godhet och acceptans. När hon exponeras ute i livet kan ni inte alltid vara med och skydda henne, men förhoppningsvis har ni lagt en trygg grund. Det är det avgörande, inte om någon (risken är stor) kommer att kalla henne både för det ena eller andra. Samtidigt är det som sägs utan onda avsikter inte skadligt om man inte väljer att uppfatta det så. Nu tycks många var kommissarier på jakt efter felaktiga ordval.

 7. Sofia skriver:

  Ja, Självklart.

 8. M skriver:

  Är det inte lite samma sak som med förövare/pedofil? Alltså vad gäller att vilket ord vi väljer har makt att påverka hur vi ser saker (och därmed påverkar vilka åtgärder man ska vidta tex). Men där tyckte du ju det var skitsamma vad man kallade dem.

 9. Malin skriver:

  Det är likadant när det gäller personer som är döva eller hörselskadade. Hörselnormen är så stark, samhället/normen förväntar sig att alla döva och hörselskadade vill kunna höra. Så är det inte. Förståelsen för svenskt teckenspråk (nej, teckenspråk är inte internationellt) som ett ”riktigt” språk med egen grammatik, meningsuppbyggnader etc, för dövkultur, dövhistoria, dövidentitet är ofta beklämmande låg. Om en person saknar hörsel helt eller till en del, så hänger det inte ihop med kognitiv förmåga vilket många ofta antar. Den gruppen ”glöms” ofta bort i alla ”fina” diskussioner om personer med funktionsvariationer. Jag gillar för övrigt ordet funktionsvariation, för så är det ju. Jag läste någonstans att order normal ofta är värdeladdat, istället ska man tänka ”en typisk person” och det tyckte jag var bra.

 10. Elsa skriver:

  Hej!
  Jag har bytt till barn/ungdom med funktionsvariationer sen en grupp ungdomar som själva har funktionsvariationer kommit fram till att det var så de ville att det skulle heta för de ville inte vara ungdomar med funktionsnedsättningar!
  Jag tycker också att det är viktigt att först och främst är vi barn/ungdomar/människor och sen finns det dem av oss som har funktionsvariationer.
  Så viktigt att som någon skrev, ingen är sin diagnos!
  Håller verkligen med om språkets makt och att det är jätteviktigt hur vi förstärker åt rätt håll!

 11. Hanna skriver:

  Jag gillar också ordet funktionsvariation: om till exempel Williams syndrom är en funktionsnedsättning eller ej, beror ju som du pekat ut Elaine på omvärlden! Dock är jag tveksam till att prata om utmaningar som man ska ”Klara av” eller övervinna. Om man utmanas kan man ju misslyckas. Och alla människor med funktionsvarianter kan eller vill inte bli olympier, eller nobelpristagare eller musikgenier…

  • Malin skriver:

   Du menar att alla typiska människor kan o vill det då? Eller hur tänkte du där?

  • Malin skriver:

   Du menar att alla typiska människor kan o vill det då? Eller hur menade du där?

   • Hanna skriver:

    Jag menar att firandet av individuella starka människor som övervinner sina funktionsutmaningar kan skapa onödig press på alla människor. Lite som att man är en bra feminist om man är rik och har en bra karriär. Eller kommer från förorten och blir börsmäklare. Det är klart att kvinnor och människor från förorten och människor med funktionsvarianter och alla andra som inte hör till normen KAN lyckas enligt normerna och gör det. Men att ställa sådana framgångar enligt samhällets normer centralt kan få bakvänd effekt: det blir kategorier av lyckade och misslyckade kvinnor/döva/människor med synnedsättning/med Williams syndrom -de som övervunnit sina utmaningar och de som inte gjort det. Då tappar man fokus på varför dövhet, synnedsättnig ett syndrom blir en funktionsnedsättnig i relation till övriga samhället -fast det lika gärna kan ses som en variant.

    • Sara skriver:

     TACK! Precis så. Ibland tycker jag t.om. att personer med funktions*insertvalfri* har HÖGRE krav på sig än alla andra. Problemet är när ”mot alla odds”-historierna blir de enda som berättas, när normsamhällets enda kontakt med en viss grupp blir dessa historier. Det blir en stark risk att människor då reduceras till ”inspiratörer”. I stället för att normen är att olika människor blir synliggjorda för de individer de är.

 12. Hanna skriver:

  Jag förstår hur du resonerar och tänker. Vill bara säga att jag vet personer som blir provocerade av att någon säger att dom har en funktionsvariation. Dom tycker att dom har en funktionsnedsättning. Jag tycker du ska använda det ord du tycker är bäst för er men andra vill inte använda det.

 13. Alva skriver:

  Ordets makt ska aldrig underskattas: jag har levt under psykisk misshandel i ca 14 år och fick dagligen höra att jag var empatistörd psykopat och gjorde allt fel- jag dög aldrig mina vänner och familj var värdelösa. Till en början tänkte jag att han snackar skit, men ju mer tiden gick (för han var ju snäll emellanåt och det var ju det man ville ha tillbaka) det eviga men den här gången är han snäll…. men utbrotten kom alltid… till slut trodde jag på att jag var psykopat och empatilös och att ingen tyckte om mig. Idag förstår jag att det inte är så, men tankarna och känslora finns kvar trots att jag fått mycket samtalsterapi. Så ja, detta är ett helt annat sammanhang än det du lyfter Elaine. Vad jag vill ha sagt är att precis som du säger, underskatta aldrig ordets makt för hur stark man än tror man är så brister man till slut ju mer man blir utsatt för samma upprepningar av hur och vad man är. Fö tack för att du kämpar för icke typiska barn. Min dotter som ju har autism kommer vara dig tacksam när hon blir äldre.

 14. Maja skriver:

  Jag brukar haja till när man säger att någon är funktionsnedsatt eller funktionshindrad. Jag skulle snarare prata utifrån situation och att man har en funktionsnedsättning. En nedsättning i funktion kan vara många saker, ingenting som man ”är”. Jag gillar för övrigt att man säger ”challanged” och funktionsvarianter.

 15. Monica skriver:

  Hej Elaine, vill bara klargöra lite saker utifrån min kunskap som snart klar arbetsterapeut. Man är inte funktionsnedsatt utan man har en funktionsnedsättning. Detsamma gällande funktionshinder. Man är inte funktionshindrad utan det är något man blir i en specifik miljö. Funktionsnedsättning är även en benämning som gör det lättare för oss inom vårdyrken att ha ett gemensamt och förståeligt språk. Ofta sätter man tex kognitiv framför funktionsnedsättning för att då specificera vilken funktion som för individen är nedsatt för att vi ska veta vilken vård vi ska erbjuda. Det är alltså individens specifika funktion som är nedsatt inte individen i sig själv. Om vi skulle använda oss av funktionsvariation skulle det övergripande ett så himla stort område, skulle man isf säga kognitiv funktionsvariation? Det för mig skulle innebära nått helt annat än kognitiv funktionsnedsättning. Förslagsvis, botanisera lite i arbetsterapi och dess litteratur så kanske du förstår lite hur jag menar. Vänligen

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Hej Monica, tack snälla för klargörande. Men jag menar att det enda påverkar en psykiskt att höra att man har en funktionsnedsättning eller ett funktionshinder när det är miljön som hindrar dessa personer från att ta sig fram. Jag tycker därför att det är miljön som ska betraktas som ett funktionshinder eller funktionsnedsatt eftersom den inte fungerar för alla. Även om innebörden du förklarar är bra så tycker jag aldrig att syftningen ska kunna härledas till personer och det gör den rent grammatiskt som vi använder det idag trots att meningen är en annan.

   • Monica skriver:

    Alldeles riktigt, det är miljön som hindrar för funktion, det är precis det funktionshinder innebär, nått man blir av miljön. Det du däremot tolkar lite fel är att funktionsnedsättning är något man också får genom miljön. Funktionsnedsättning är en nedsättning av funktion rent fysiologiskt eller anatomiskt i kroppen. En nedsättning av en specifik funktion alltså. Därav är man inte funktionsnedsatt utan man har en nedsättning av en funktion = funktionsnedsättning, som man ändå med hjälp av förebyggande, förbättrande och vidmakthållande insatser ändå kan leva det livet man vill med.

 16. Tove skriver:

  För mig blev det tvärt om. Att vid 30 års ålder få veta att mina svårigheter beror på att jag har en funktionsnedsättning (adhd) gav mig mer självförtroende, och en känsla att det inte var mig det var ”fel på”. Mig passar det ordet bra, men jag har oxå förmågan att se mina styrkor och att att det ibland är samhället som brister, inte jag.

  Jag vill låta min dotter med CP själv få välja vilket ord hon vill använda.
  När hon var bebis lyssnade jag på en 14 årig föreläsare med CP som uppmanade oss föräldrar att kalla saker för vad de var. Alltså svaga handen, inte busiga handen mm. Hon hade själv upplevt sig förvirrad av att människor runt henne omskrev hennes svårigheter och utmaningar.

  Men jag håller med om att ord är viktiga och att belysa detta är en viktig del i kampen för allas lika rättigheter och värde.
  Tack för att du så fint uppmärksammar oss med olika utmaningar <3

 17. Anna skriver:

  Jag förstår vad du menar och det är ju en sak vad man säger i dagligt tal. Och man ska respektera det!

  Men läkare och annan personal använder ju detta pga det är etablerade och internationellt fastslagna termer när man beskriver sjukdomar, tillstånd etc. ICF kallas systemet. Det är inga värderingar i det utan ett försök att skapa ett gemensamt språk i hälso- och sjukvården världen över så man pratar om samma saker.

  Och åter igen – du tycker vi ”vanliga” ska testa att bli kallad funktionsnedsatt men igen – man HAR en el flera nedsättningar – man ÄR dom inte. Du drar retoriken lite väl långt tycker jag. Ordet nedsatt och vara nedsättande har ju inte alls samma innebörd, även om orden stavas lika/kommer från samma ordstam.

  Nedsättande – förringande, föraktande, kränkande

  Nedsättning – minskning, reduktion (tex. prisnedsättning, nedsättande av ränta etc)

  Jag har själv en synnedsättning men är fullt fungerande tack vare hjälpmedel. Och jag ÄR bara människa 🙂

  http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2003/2003-4-1/sidor/default.aspx

  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/10546/2003-4-1.pdf.

  Se även Socialstyrelsens termbank och WHO
  http://www.who.int/classifications/icf/en/

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Du kan peka till hur många paragrafer du vill och peka på att det är etablerat och ni menar si eller så. Men jag vill ändå att du överväger att ha ett sånt ord kopplat till dig en hel livsstid. Det är inte att dra retoriken långt att påstå att det påverkar, det är att ha sunt förnuft.

   • En annan Anna skriver:

    Jag har en kronisk funktionsnedsättning kopplad till mig och kommer ha det tills jag dör. Det ordet har inte på något sätt gett mig sämre självförtroende, snarare tvärtom. Jag har fått en förklaring till varför jag inte fungerar på samma sätt som alla andra och har vissa svårigheter. Det ordet ger mig kraft när människor inte tror att min diagnos finns på riktigt och att jag bara ”ska skärpa mig”. Det ordet har gett en större förståelse hos skolpersonal utan kunskap för barn med särskilda behov under alla år jag arbetat inom funktionsnedsättnings området. Det ordet har gett mig verktyg samt tillgång till medicin för att klara av min vardag vilket har lett till fantastiskt fina akademiska resultat även fast jag under grund och gymnasieskolan knappt nådde målen. Det ordet och vetskapen att jag har en funktionsnedsättning som faktist är på riktigt och att jag ”inte bara har en annan variant av.. vadå?” har i stort sett räddat mitt liv och gett mig kraft, kunskap och motivation att fortsätta ägna mitt yrkesliv åt andra individer med liknande problematik och jag är oerhört tacksam för det. Skulle någon när jag exempelvis var i tonåren säga att min problematik inte berodde på en funktionsnedsättning utan snarare en funktionsvariation skulle jag känna mig ännu mer udda och inte förstå varför jag hade så mycket svårigheter om jag bara hade en variant av något annat (oklart vad). Men alla känner olika inför olika ord och det är tur att man har friheten att välja själv. Min poäng är dock att jag kommer få höra att jag har en funktionsnedsättning livet ut och det är något som har räddat mig och ger mig kraft.

 18. Anna skriver:

  Skäms du över att ha ett efterblivet barn?

 19. Anna skriver:

  Hej Elanie! Jag vill först säga att jag 100% respekt för att du vill använda ordet funktionsvariation för din dotter och jag har full respekt för andra som väljer att säga funktionsvariation om sina egna diagnoser. Jag har själv en funktionsnedsättning som har skapat oerhört mycket lidande för mig .Jag fick min diagnos vid 23-års ålder och att få veta från läkare och psykologer att det inte var jag som vad dum i huvudet eller korkad, utan att mycket av mina svårigheter berodde på att jag hade vissa fysiologiska nedsättningar i hjärnan som jag inte kunde rå för räddade mitt liv på många sätt, framförallt min självbild. Vetskapen om att jag har en funktionsnedsättning har för mig varit livsavgörande och min självkänsla har blivit så mycket bättre av att jag kan beskriva min problematik samt vilka rättigheter jag kan kräva på grund av min funktionsnedsättning. Inlägg som dessa där ordet funktionsnedsättning ses som något dåligt och nedvärderande får mig att känna mig fysiskt illamående för att jag blir så ledsen. Det är inte fult eller på något sätt dåligt att ha fysiologiska funktionsnedsättningar och oavsett om hela samhället skulle anpassa sig efter min problematik skulle det fortfarande vara kaos i min hjärna, och om det inte var så att vissa funktioner i min hjärna var nedsatta så skulle jag inte behöva äta medicin dagligen för att orka med mig själv. Ordet funktionsnedsättning ger mig möjlighet och kraft att lättare kunna beskriva min problematik samt kräva hjälp för det jag har svårare för än de utan funktionsnedsättning, min diagnos blir idag inte tagen på allvar som det är och ord som funktionsvariation sätter ännu mer käppar i hjulet för min dagliga kamp. Dessutom känner jag det slätar över allt lidande jag fått utstå som är kopplat till mina fysiologiska nedsättningar, allt lidande jag fått utså innan jag fick veta att jag faktist hade en funktionsnedsättning och det gör mig oerhört ledsen. När folk som själva inte lider av en funktionsnedsättning försöker tala om för mig om vad som är rätt eller fel ord att säga så blir jag så provocerad att jag får adrenalin påslag. Det måste vara upp till var och en och jag har diskuterat med många andra som har funktionsnedsättningar som på riktigt känner sig kränkta och ledsna när andra människor utan diagnos försöker tala om för dem att ”dom inte har en funktionsnedsättning , utan snarare än funktionsvariation” det är som en förminskade klapp på huvudet. Det måste vara upp till var och en vad man vill kalla sina barns eller sin egen diagnos och det finns inget som är mer korrekt att säga. Att ha en funktionsnedsättning är inte fult eller skamligt, och tycker någon det borde kanske den personen fundera på vad man själv har för värderingar. Att min nedsättning såklart även innebär bra saker försvinner inte för att jag använder ordet funktionsnedsättning, man måste kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Jag var tvungen att få ur mig detta eftersom det är många som känner sig mycket nedvärderade och kränkta när andra vill byta namn på deras funktionsnedsättning. Det är inte svart eller vitt gällande ordval helt enkelt och inget är sämre än något annat, det är upp till var och en hur man vill definiera sin egen problematik. Hoppas ingen du Elaine eller någon annan tagit illa vid sig av mina ord, det är det sista jag vill.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Gud nej! Tar inte illa vid mig, blir bara berikad. Tack för att du tar dig tiden och förklarar, ger massor❤

 20. Emelie skriver:

  Detta är så bra skrivit och jag försöker lyfta samma sak inom psykisk ohälsa som jag jobbar med. Att tex kalla depression eller ångest för en sjukdom eller sätta andra diagnoser på folk gör det bara sämre och försvårar att ta sig ur det. Istället för att säga att man är sjuk kan man se det som att man befinner sig i en mental tillfällig obalans. Det var så jag såg på det hela när jag själv var deprimerad och tog mig ur det. Hade min terapeut då intalat mig att jag var sjuk hade jag känt mig maktlös inför mitt tillstånd och förmodligen än idag suttit fast i det och känt mig begränsad.

 21. Janna skriver:

  Vilket viktigt och bra ord! ´”Funktionsvariation”, det ska jag absolut börja använda. Och därmed sluta säga ”handikappad” och nedsatt” som jag gör idag för det var de enda ord jag kunde. Jag har en son som har en del svårigheter, börjar fundera på om min son har en variation som gör att visssa saker blir extra utmanande för honom. Tack Elaine för ett så viktigt inlägg och för att du nu faktiskt på riktigt berikar mitt språk och vidgar mina vyer! =)

Lämna en kommentar