Hur tänkte Rix Morronzoo här?


Vart går gränsen för humor? Finns det några gränser? Ja, jag tycker det. Kränker du någons integritet så är det inte humor. Om det är en väldigt liten person som inte kan säga emot eller ens förstår situationen så är det ingen ursäkt, det är värre. Imorse skulle Rix Morronzoo göra något i radio för första gången. Så här skriver dom på sin Instagram:

Roger bytte sin debutblöja på chefens son, 10 veckor, tidigare imorse. Roger är fortfarande i chock! ? /Laila

(Här var det en bild som jag och Rix Morron Zoo tagit bort)

Så det är Roger som är i chock. Är det bara jag som inte förstår det roliga eller poängen med att ta med sin tio veckors bebis till sitt jobb för att låta en kollega byta sin första blöja?

”Här har du min bebis, byt din första blöja, det blir kul. Hö hö hö.”

Inte bara ett jobb utan ett offentligt jobb. Även om en bebis inte förstår så kan man ändå värna om barnens integritet från början. Jag är själv gravid. Och tanken på att jag ska ta med min bebis för att låta en kollega byta sin debutblöja känns jättekonstig. Vad tänker ni? Har jag brist på humor eller har Rix morronzoo brist på tankar om barnets integritet? Eftee min kritik har de lagt upp en film av blöjbytet. Är det här ens lagligt?

Jag inser verkligen att alla vi som inte lärt oss integritet i förskola verkligen är en förlorad generation. Jag tror varken chefen eller kollegan förstår att det är fel, för de har precis som oss andra inte lärt sig integritet. Jag hoppas att det ska bli ändring på det i framtiden.

Om du vill bjussa på dina toabesök som humor, gör det. Se om folk skrattar. Men en bebis som varken kan säga nej eller förstå situationen, lämna hen ifred. Att utgå för att ett blöjbyte eller toabesök  är stoff för humor för allmän beskådan och dra slutsatsen att de som tycker annorlunda är överkänsliga. Det är att vara okänslig för folks integritet. 

Bloggvännerna har ordet

55 svar till “Hur tänkte Rix Morronzoo här?”


 1. Eva skriver:

  Tycker inte det e okej o var finns humorn i detta? Ogenomtänkt o barnsligt!

 2. Christer Eklund skriver:

  Ibland tycker jag att skämten i dagens samhälle är antingen för råa eller också fattar man de inte. Men att Rix Morgonzoo skulle gå över det är jag inte förvånad över. Dock så håller jag med dig. Även om du Elaine har gravidhormoner och annat och reagerar starkt, så tycker jag det är rätt befogat. Ibland går man förlångt och ibland blir det fel. Jag tycker inte det är speciellt kul. Det är som för mig mellan Time Out (TV4) och Parlamentet (TV4) som har en stor skillnad av humor. Den humorn i Time Out är mer i min humor än den i Parlamentet. Men så är det och det är min smak. Att sedan gå ut över gränsen och göra på detta viset tycker jag inte är speciellt kul. Tack för att du tar upp detta. Ha det bra!

  • Karin skriver:

   Makalös kommentar. En behöver inte vara gravid och hormonell för att tycka att det här inte är OK!

 3. Thild skriver:

  Instämmer med dig. Tycker inte att detta är kul. Endast jag och min man byter blöjor på vår bebis. När bebisen blir större och lär känna vår övriga familj kommer de få byta men just nu känns det inte rätt. Vill att bebisen ska känna sig trygg och anser att integriteten ska värnas från start.

 4. Hanna skriver:

  Jävla IDIOTER. fyyyfan, stackars barn.
  och att de inte skulle fatta för att de inte har lärt sig integritet känns inte hållbart. Idag vet ALLA som har någon form av aktivitet på sociala medier (inte minst om man ARBETAR i branschen) vad integritet är och hur man värnar om barnens.
  Jag blir illamående av den respektlösheten som rixmorronzoo har.
  får jag säga det igen eller? ja, okej- IDIOTER

 5. Christine skriver:

  När jag blev mamma första gången och alla min mans kompisars flickvänner8-9 st på en tillställning ville hålla henne för de hade aldrig ”hållt i en så liten förrut” och lyfte upp och började passa runt min dotter som ett paket mellan sig sa jag ifrån, det var -88 att vi inte kommit längre i vårt integritetstänk snart 30 år senare är skrämmande.

 6. Carro skriver:

  Alltså helt sjukt, hur kan man tillåta och uppmuntra detta?? Håller helt med dig Elaine!

 7. Elina skriver:

  Jag tycker inte att det rixfm gjorde var kul, men jag ser heller inget issue med det. Fokus ligger på Roger. Inte barnet. Det är censur över barnet och det visas aldrig i bild. Identifikation är således svårt. Tycker inte detta är något att hetsa upp sig för alls om jag ska vara ärlig. Då kan man dra det hur långt som helst att du öppet lägger bild på evelyn och skriver om hennes personlighet kan ju då också diskuteras? (tycker inte det är fel att du gör det men ville sätta i jämförelse)

  • Elaine eksvärd skriver:

   Jämförelsen är inte rimlig. Evelyns personlighet att dela den och dela när jag byter hennes blöja. Stor skillnad. Det ena är personligt det andra är privat

   • Elina skriver:

    Såklart är det skilda grejer. men jag menar i förhållande till integritet generellt! Jag hade tyckt en jobbig (personlig) historia från min barndom varit jobbigare än en (privat) bild med censur och svår identifikation. Oavsett bra att ämnet diskuteras och alla behöver heller inte tycka lika sålänge inget barn far illa. Och det finns det säkert olika meningar om.

 8. Jennie skriver:

  Arbetar som förskollärare och har för vana att byta blöja så att de andra barnen/pedagogerna inte ser av hänsyn till barnet. Kan inte för mitt liv förstå varför man vill filma en så intim handling så alla kan se. Små barn blir också stora och det kan ju kännas jättejobbigt att ha blivit exponerad ofrivilligt på det viset.

 9. Jessica Huge skriver:

  Gjorde precis samma reflektion och tankar som dig Elaine. Bra skrivit.

 10. Karin skriver:

  Respektlöst och tanklöst! Det sänder också ut helt fel signaler om vad en ”får” göra med bebisar.

  Undrar om de själva vill bli filmade på äldrehemmet när blöjbyte görs? Gissar på nej.

  Och hur kan en ens fjanta sig så med högst naturliga kroppsliga funktioner som den lille/a har gett ifrån sig.. Äsh, vilket trams!

 11. Apolonia skriver:

  Jeg holder absolut med dig, Elaine. Barnets integritet er i centrum og ikke andet.

 12. Tina skriver:

  Jag tycker det är så jävla orimligt. Dels att ha som ”grej” att lämna bort bebisen för att nån ska prova byta blöja – förlöjligande för stackars bebisen som bara måste haka på liksom och inte fattar nånting- och blir till något äckligt- ”höhö roger tvättade händerna i fem minuter efter att ha rört smutsiga bebisrumpan höhö”. Sen till det jag egentligen tycker är det största problemet – känner man inte som pappa/förälder att det är fel – fruktansvärt fel – att lägga ut en film på ett blöjbyte så bokstavligt talat hela världen kan se? Ens bebis kön och mest intima situation – som den själv inte kan hindra eller påverka – blottlagd för hela världen? Varför?? Det är skevt, riktigt skevt.

 13. Annika skriver:

  Jag håller med dig. Det känns helt fel.

 14. Kristina skriver:

  Extremt respektlöst mot barnet! Jag hoppas pappan till bebisen på nått sätt får nya om denna bloggen så att han kan få en ögonöppnare! Ser du detta pappa. till Milo, så skärpning! Du har ansvar för att skydda ditt barn!

 15. Ewa skriver:

  Lagligt är det säkert, men respektlöst och smaklöst. Tyvärr har humor idag blivit någonting där man kränker någon eller gör sig lustig över någon. Var finns det (gamla) konceptet där man var självironisk och skämtade om sig själv eller företeelser i samhället? Tydligen är det inte ”humor” om inte någon blir förlöjligad och sårad (utelämnar kränkt pga inflation i just det ordet).

 16. Alex skriver:

  Kanske han kunde byta blöja på chefen istället om han ville prova hur det är än en oskyldig bebis som inte kan säga nej? Skulle han själv velat det? Säg att han blev rörelsehindrad och behövde hjälp byta blöja,skulle det vart ok? Ibland lever myten kvar att spädbarn inte känner som man trodde förr.. här är det ju som ett paket. Håller helt med dig,rätt reagera

  • Mini skriver:

   Är du allvarlig?
   En 10 veckors liten bebis skiter totalt i vem som byter blöja

   • Elaine Eksvärd skriver:

    Det är mycket dom ”skiter i” för att de inte vet bättre. Pedofiler använder din ursäkt ”de förstår ändå inte” för att göra vidriga saker på 10 veckors bebisar. Därför ska regeln vara att de du inte hade varit ok med är inte ok för en bebis. Inget skämt.

 17. Louise Karlsson skriver:

  Verkar som att den är borta nu!!

 18. Jag börjar med att hålla med dig Elaine. Det är verkligen smaklöst mot flera inblandade. Vad är det för kul med att en person utan egna barn aldrig har bytt en blöja liksom. Det här hade aldrig hänt med kvinnor inblandade. Det hade bara förutsatts att de kunde. Det är intregritetskränkande mot en stackars bebis, och cementerande av ”Höhö, män kan inte ta hand om barn, höhö”.

 19. Linda skriver:

  … och du delar glatt bilderna vidare?

 20. Sara skriver:

  Tack för ditt inlägg! Tyvärr tror jag inte att jag reagerat om jag lyssnat på detta imorse. Självklart hoppas jag att jag inte tanklöst utsatt mina barn för detta. När du belyser ämnet så håller jag med, vi är en generation som inte kan integritet. Minns ett inlägg du skrev när Evelyn var nyfödd och Gustav motade ut dig och din mamma ur badrummet när han skulle byta på henne för att hon skulle få lite privacy…. det fastnade då jag har en dotter i hennes ålder…. jag tänker på att ge mina barn privacy vid blöjbyte/toabesök…. din blogg gör skillnad tack?

 21. Helene skriver:

  Tyckte inte det var roligt men reagerade inte mycket på det heller. Det är väl barnets pappa som tar med barnet och det får han väl stå för? vet inte om det skadat barnet direkt……….tror du överreagerar faktiskt……alla blir kränkta nu för tiden……

 22. Karin skriver:

  Jag håller med dig!
  Det vänder sig i magen på mig om jag föreställer mig att jag eller min man skulle ta med vår bebis till nån av våra arbetsplatser för blöjbyte och allmän beskådan.

 23. Linnea skriver:

  Hej!
  Bra kritik tycker jag. Deras program är ibland helt fritt från gränser. Och de säger så mycket dumt ur ett feministiskt perspektiv. Jag har slutat lyssna på kanalen överhuvudtaget.

 24. Sassa skriver:

  Intressant och tankeväckande. Fråga, hur ser du när man exempelvis hänger i vardagsrummet hemma hos svärisarna och någon tar på sig att byta en kissblöja – för att den behövs byta? Alltså bebis ligger på fällen, familjen är runt i kring i sina konversationer, är det okej att brorsan byter på min son eller tvärtom? Mycket viktig fråga, ser gärna att det diskuteras vidare.

 25. Anna skriver:

  Hade aldrig reagerat på detta om inte du gjort det. Så bra jag har verkligen lärt mig att tänka till!

  Meeen, inser att när jag tog min son, då 2 månader, till jobbet tog en kollega en bajsblöja för att hjälpa mig. Jag litar på honom och min som var definitivt i trygga händer så rakt av fel är det inte alltid att ”ta barnet till jobbet och låta kollega byta blöja”:)

  Kram

 26. Eva skriver:

  Jag undrar bara över 1 sak. Alla ni som hejjar på Elaine. Ni tycker inte d är ills att hon hänger ut och citerar amdra som inte tänker som hon. Elaine,Du pratar om kränkningar hela tiden o vad gör du själv?
  Tre förskolor har idag diskuterat förskolebrevet 3skabli0.Det vi kom fram till är att dina punkter i brevet jobbar vi redan med. Dock undantag att vi inte arbetar vi speciella,schemalagda tillfällen m integritet utan d gör vi dagligen. Vi har ej öppna dörrar till toaletterna heller då d är kränkande för d barn som vill vara själva på toaletten.
  Döm om vår förvåning när vi får reda på att du på din blogg gått ut och skrivit att d är synd om alla barn i vår kommun.Vi arbetar redan aktivt med detta men varför ska vi svartmålas o hängas ut för att vi inte blir en prick på din karta.
  Tänk dig för innan du själv kränker andra. Tyckte verkligen bra om dig men detta har blivit en häxjakt.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Eva. Om du pratar om Vallentuna så var det en förskolechef som utgav sig för att ha pratat med ”ledningen” som tillsammans fattat ett beslut att inte ta till sig förskolebrevet för att ”elaine skräms”. Det kom senare fram att hen ljög och jag ska prata med både kommunen och tidningar om detta. Kul att ni jobbar för barnens integritet. Dömer inte er på något sätt.

   • Katti skriver:

    Hej Elaine, slår mig när jag läser om hur det går till när kommunerna/förskolorna uppmanas att ansluta sig till förskolebrevet att det här området vore ett bra område att testa att standardisera. Det skulle dessutom innebära att förskolor, kommuner och andra aktörer kan vara delaktiga i utformningen av standarden då standardisering är intressentstyrt och öppet för alla. Man kan också på sikt tänka sig en certifiering liknande den man gör inom kvalitetsledning. Standard finns redan inom många områden av offentlig sektor, t.ex. äldreomsorgen och är på gång inom HVB-hem. Det verkar ju som om många förskolor har en kompetens och redan jobbar med dessa frågor och risken är att man ser det här som något ”eliten” tagit fram när man inte fått vara delaktig i själva utformningen. Bara lite funderingar på hur man kan jobba vidare med det du redan startat upp.

 27. Kajsa skriver:

  Återigen, bra tankar och kloka ord ifrån dig Elaine!

 28. M skriver:

  Barnens integritet ska självklart alltid komma först. I alla sammanhang. Viktigt.
  Det borde säga sig självt spec. i dagens samhälle.
  Det är viktigt för oss vuxna hur viktigt är det då inte för ett litet barn som inte ens kanske kan tala för sig.
  Tycker att hela idén blir löjligt dumt ogenomtänkt och kränkande för barnet.
  (Men även om det säkert inte alls var menat så är det ändå en tankeställare).
  Detta med humor skämt spårar ur ibland det måste självklart finnas gränser vad är det som faktiskt är roligt, på någon annans bekostnad. Humor har sin poäng ibland men inte i vilka sammanhang som helst.
  Men nu gäller det barn och att skydda barns integritet!
  Elaine bra att du uppmärksammade detta på Rix Morron Zoo för det var nog många som inte hade hört el. lagt märke till det. Det var ju också bra att de tog bort det filmen.

 29. Sofia skriver:

  Hej!
  Jag titade på måndagens program husdrömmar på SVT. Där visar de en liten kille som bajsat i blöjan och de har ingen ny att byta till. Och även om bilderna var tagna på en bits håll såg man tydligt hur föräldrarna handlade i situationen och man såg pojkens nakna rumpa.
  Jag reagerade precis som du och tyckte det var både integritetskränkande och osmakligt för pojken…
  Skärpning vuxna!

 30. Therese skriver:

  Hej Eleine
  Jag har skickat dig ett PM på din insta då jag inte hittade mailadress. Hälsning T

 31. Linda skriver:

  Suck!!! Snacka om att bjussa barnets framtida mobbare på hett stoff…. tänker ofta på det när vänner lägger ut bilder på deras barn som visar nåt som inte känns helt ok men nu ska jag sluta att bara tänka det och säga ifrån direkt! Tack Elaine – du är fantastisk.

 32. Trude skriver:

  Imorse var Rix MorronZoo igång igen. Nu med frågan om man skulle låta sin partner vara med någon annan för en miljon kronor. Jag har fortfarande en ganska besk eftersmak efter att ha lyssnat…
  För personer som faktiskt säljer sex är det en fråga om (bl a) överlevnad. De utsätts för övergrepp, hot, misshandel och vissa dödas. För dem är detta vardag och inget som genererar miljoner.
  Tycker att svensk media borde ha kommit längre än att göra frågan om prostitution till ett skämt ?

 33. Åsa skriver:

  Men varför i hela friden gjorde de detta?! Låter sjukt i mina öron. Skulle då aldrig utsätta min lille för det. Bra att du reagerar Elaine och kan ryta ifrån för de som inte klarar av det. Heja dig!

 34. Johan skriver:

  Jävla jobbigt läge detta, hur ska vi göra med alla dessa roliga barn videos på internet? Alla populära kattvideos? Ska vi inte göra uppror mot Youtube som tillåter kanaler att tex visa dessa plågade katter som tvingas bada när de kanske inte vill? För de kan ju inte säga till…

  Tycker du ska leva som du lär, vill inte se en bild/film av ditt barn på sociala medier tills dess att hen har lärt sig prata. Tills dess vet du inte vad barnet vill. Oavsett hur harmlös bilden/filmen är.

  Eller vem ska bestämma vart gränsen ska gå? Bara för Toabesök och blöjbyte känns pretty straight forward att det borde man inte gå ut med offentligt så som det gjordes. Men var går gränsen med allt annat

  Ha en bra helg.

 35. Mini skriver:

  Jag har låtit folk jag känner byta blöja om de vill.

  De blurrade väl bilden så vad är problemet? Jag kan förstå om man överreagerar när man blivit utsatt för de du blivit. Hade jag blivit det hade jag kanske känt samma sak.

 36. Matilda skriver:

  Hej Elaine. Tycker du inte själv att det är konstigt att snacka intigritet angående ett barn som en blöja byts på när du själv hänger ut din dotter som inte ens är ett år på ett omslag på mama?

  Bara en tanke. Kram.

 37. Matilda skriver:

  Hej Elaine. Du pratar mycket om barns intigritet och i det här fallet ett blöjbyte. Tycker du inte själv att det är lite dubbelmoral när du utan Evelyns samtycke slänger upp ett tidningomslag med henne ink. Artikel om hennes handikapp? Jag tycker det var fint att du gjorde det. Men i samband med detta att då gå bananas på grund av ett blöjbyte blir för mig endast dubbelmoral.

  Hur kommer din dotter känna angående den publiciteten i en tidning när hon blir äldre? ”Mamma varför hängde du ut mig här? Var det endast för att kunna skapa en ny hashtag och få rubriker?”

  Tänk dig för Elaine, du slänger stenblock i glashus.

  Kram

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Att hänga ut ett barn i ett blöjbyte och att lyfta upp en funktionsvariation är skillnad. Du kallar det dubbelmoral men då ser du inte skillnad på ett lyfta sitt barn i en privat situation och lyfta sitt barns funktionsvariationer som väldigt många har. Du säger även handikapp. Sluta med det. Min dotter kommer vara tacksam över att hennes diagnos blev känd och att vi berättade hur folk kan bemöta henne på ett bra sätt. Svar på fråga här: http://blogg.mama.nu/elaineeksvard/2017/03/16/fin-dag-fina-patrik-sjoberg/

   • Matilda skriver:

    Jättebra ska börja använda funktionsvariationer istället. Men det hör inte till frågan. Hur vet du att din dotter kommer uppskatta detta? Har hon sagt det? Hur kan du veta att barnet vars blöja byttes på inte kommer tycka det är kul.

    Du förlöjligar dig själv när du ska ha åsikter om allt i din väg. Sluta med det. Alla har vi funktionsvariationer och variationer på hur vi vill exponera våra barn. Men jag kan säga att jag ALDRIG skulle trycka upp mitt barn med funktionsvariation i en tidning när hen inte är vuxen nog att veta det själv. Det är vidrigt.

    Kram

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Inget stenblock i stenhus, det är du om som inte tänker längre än näsan räcker, försök

Lämna en kommentar