Det ska bli intressant att höra Rix Morron Zoo i morgon


17309473_10154976507637177_1348020810081201729_n

Ser ni skuldförskjutningen här? De menar att jag orsakade en instagrammobb som familjen tyckte var mycket obehaglig. Det är inte så att deras blöjbyte inför kameror var det som orsakade det dom kallar för ”mobben”. Snacka om att intelligensbefria alla de som reagerade på bilden och ta noll ansvar för reaktionerna.

”Det var ju Elaines fel för hon uppmärksammade det vi gjorde”.

Ah, så det skulle jag inte ha gjort? Det ska bli riktigt spännande att se vad de kommer säga om saken imorgon. Hur de legitimerar blöjbyte live som en ”kul grej” och argumenterar för att jag är boven i dramat.

17190417_10154976585592177_1609802280237734336_n

Att tio mammor ställer sig oförstående till att ett livesänt blöjbyte är integritetskränkande för en som inte kan säga nej är inte ett argument att legitimera det. Tio mammor kan ha fel. Ett blurrat toabesök för en ovetandes är inte ok, varför skulle det vara ok att göra så för en bebis? Nej, de är inte dåliga 10 mammor. De har bara dålig koll på respekten för barns integritet. De är inte ensamma om det. Men vi måste kunna ta upp dessa frågor utan att vara rädda för att kränka vuxna när ambitionen är att skydda barns integritet.

”Alla var i en trygg miljö med bekanta ansikten..” Ni gjorde ett blöjbyte till en offentlig sak och ursäktar det med att det är blurrat. Slå på kamerorna och skit bland vänner, blurra toaletten och din rumpa. Sänd det live. Du kan vara trygg..

Denna ”instragrammobb” vill säga att respektera ditt barns integritet så som du respekterar en vuxens. ”Drevet” resulterade i att ni tog bort bilden där en privat situation kunde ha spridits ytterligare utan att en liten person hade kunnat säga ifrån.

Att föräldrarna blev chockade och ledsna över reaktionerna. Jag hoppas de kom till insikt till vad som är ok. Ska folk ta med sina bebisar till jobbet och låta andra byta blöja för att det är kul? Hur skulle ni reagera om det blev en skämtgrej på ert jobb.

”Hörrni dom gjorde en skitkul grej på Rix Morronzoo bokstavligt talat! Har med mig min bebis och tänkte att du Johan kunde byta blöja. Hö hö hö!” 

Vad är det för signaler ni skickar till svenska folket? Jag skiter väl fullständigt om det är din vd som legitimerar integritetskränkande handlingar. Att det är hans barn legitimerar inte handlingen. Det finns vd:ar som legitimerar sexistiska jargonger, rasistiska skämt, vuxenmobbing och mycket mer. Att degradradera människor som reagerar  för att värna barns integritet till en mobb och mig till boven i dramat – det är att underskatta allvaret i det ni försökte göra till underhållning och dessutom livesänt. Blurr eller inte. Handlingen är fucked up.

Jag diskuterar gärna saken med er i radio om ni vill ha med ”boven i dramat”. Jag vill varken bråka eller svartmåla några föräldrar. Det gör så gott de kan precis som oss andra, det blir fel i bland precis som för oss andra. Jag vill däremot svartmåla handlingar som kränker barns integritet. Vi är många som har mycket att lära, även jag. Där det vi aldrig skulle gå med på som vuxna är något vi pådyvlar barn. Det är inte ok.

En enkel regel. Är det inte ok för dig så är det inte ok för ett barn.

Bara för att inte ge män möjligheten att ta på sig offerkoftan. Det hade varit lika illa om två kvinnor gjort detta livesänt eller på sina jobb. 

Bloggvännerna har ordet

59 svar till “Det ska bli intressant att höra Rix Morron Zoo i morgon”


 1. Andrea skriver:

  Jag förstår absolut hur du tänker och varför du tycker att det är fel, men vi är också många andra som faktiskt tycker att det var en kul sak, utan att vi är dåliga människor. Det är inte ofta jag kommenterar din blogg men nu börjar jag tycka att du ofta står där med pekpinnen handen och dumförklarar andra på väldigt lätta grunder. Bara för att du har startat tre ska bli noll så betyder det inte att du är guden inom integritet. OBS jag vet inte hur mycket av barnet eller dess könsorgan som zoomades in eller om ansiktet syndes väldigt bra, det hade man ju såklart kunna undvika ifall det var så.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Hur proklamerar jag mig som Gud? Jag säger bara att de regler du håller för dig själv försök att hålla dem för barnen också. Det är inte raketforskning. Hur dumförklarade jag här? Min tanke var att förklara varför detta är kränkande, förklara gärna hur det fick dig att känna dig dum för det var ju inte ambitionen. 🙁 Som jag skrev så blurrades de privata delarna, men poängen är; att göra ett blöjbyte till offentlig humor på jobbet är inte ok.

   Håller inte du med? Du hade väl inte gått med på ett offentligt toabesök på ditt jobb för skojs skull.

   Sen är jag uppenbarligen inte Gud för jag felade. Fler kritiserade att jag delade vidare inlägget och därmed bidrog till kränkningen av barnet. Point taken och jag tog bort bilden. Vi gör alla fel ibland.

   • Andrea skriver:

    Jenny jag menar att jag förstår Elaines tankegång även fast jag inte håller helt med i hennes kritik. Jag hade inte heller lagt upp mitt eget barn där för det här ändamålet MEN ändå reagerar jag inte kritiskt direkt på det här utan jag förstår varför många tycker det är en kul grej. Att en ovan vuxen som kanske inte har egna barn får ”prova på” och ”fumla runt” med blöjbyte, jag har varit med om att samma grej har gjorts på diverse ”babyshowers” då med dockor. Jag är såklart enig i att det är fel att exponera ett barn genom ett toalettbesök ifall en naken kropp syns eller om ett ansikte syns. Men den här gången syntes ju ingenting? Jag tycker att du Elaine ibland kunde se situationer från andra perspektiv och försöka förstå tankegången hos andra innan du hugger till så hårt. Vi andra bryr oss såklart också mycket om integritet även fast vi inte alltid delar dina tankar. Du skriver t.ex. att ”handlingen är fucked up”, jaha, är vi som tycker annorlunda också fucked up då eller? Det går ju att formulera sig om att ”i min värld är det här fucked up”.

    • Karin skriver:

     ”Den här gången syntes ingenting” skriver du… nästa gång då? Och själva handlingen, utfördes inte den på riktigt? Är det ok för att det blurras så att man inte ser könsorganen? Har det inte hänt då?
     Var går gränsen mellan att vara ett objekt och en människa? Det borde vara en självklarhet att värna om personers integritet, särskilt dom som inte kan föra sin egen talan, såväl barns som vuxnas.

     Är så glad att du tog upp detta Elaine! För vette tusan om jag reagerat så starkt på det annars. Du behövs

     • Karin skriver:

      Vill också lägga till att jag kan såklart förstå om föräldrarna känner sig ledsna och påhoppade för att det har blivit en så stor grej av detta. Jag känner för dom, och hoppas de förstår att många inte dömer dom. Det hade lika gärna kunnat vara jag som gjort nåt liknande just för att jag kanske inte alltid har superkoll på såna frågor. Nu blev deras handling föremål för livlig men väl behövlig diskussion och kanske kommer det nåt bra ur detta.

    • S. skriver:

     Jag har inte sett bilden eller klippet men så vitt jag förstår skedde detta blöjbyte inför samtliga kollegor i studion..? Det räcker gott och väl som kränkning. En 10 veckors bebis som befinner sig bar och utlämnad i ett rum med människor han inte känner…fy fan. Hade det varit lika tokroligt att ta med sin sexåring och låta hen gå på toa för att en kollega ska få ”premiär-torka”?

    • Jenny skriver:

     Men det är ju inte bilden som är grejen!! Det är ju handlingen som gjordes inför skrattande kollegor som är grejen! Det som hände i studion, INTE det som spreds i form av en blurrig bild! Med den logiken är ju alla kränkande handlingar ok om man bara blurrar om man får för sig att ta en bild på den kränkande handlingen.

  • Jenny skriver:

   MEN om du förstår hur hon tänker och håller med hur kan du då tycka att det är en kul grej??? Det handlar inte om att visa upp ett barns kön eller att visa barnets ansikte. Det handlar om att man inte utsätter ett barn som inte kan välja själv för handlingar som är privata. Om du väljer att visa upp dit eget toalettbesök så är det ok för alla, men väljer du att visa upp en gammal dement människas toalettbesök eller en funktionshindrad människas toalettbesök – människor som kanske inte har förmågan att säga NEJ JAG VILL INTE på egen hand – DÅ kränker du den människan. Precis som med bebisen och bebisar i allmänhet men där har alldeles för många föräldrar/människor väldigt konstiga gränser

 2. Louise skriver:

  Om de ska kommentera din handling i radio imorgon hoppas jag vid GUD att de låter dig vara med och förklara din syn på saken. Annars blir det väl helt otroligt dålig pressetik.

 3. Emschen skriver:

  Alltså jag förstår mig inte på vårt samhälle! Att amma offentligt är äckligt och måste döljas men att byta blöja inte bara offentligt utan även dela det i sociala medier är okej?! Jag förstår inte hur folk tänker!

  Och nej jag är inte felfri, jag har säkert gjort fel med mina barn ibland men jag tänker iaf till noga nu.

 4. Hanna E skriver:

  Jag håller med dig. Vi måste börja värna barns integritet och inte lägga upp bilder hur som helst på dem på internet.
  Jag brukar jämföra det med att sätt upp bilder på anslagstavlan på lokala butiken och att aldrig ha möjlighet att ta ner den och att det dessutom finns möjlighet för de som kommer till anslagstavlan att ta kopior.
  Vem vill komma till en sån tavla som vuxen och se en bild av sig själv där någon byter blöjor på en? Även om andra inte ser att det är jag (vilket de i mitt fall förmodligen skulle kunna se) så skulle jag känna obehag inför det.

  Mina barn har rätt att få skapa sin egen identitet på nätet precis som i vanliga livet, men samtidigt så måste jag som förälder vägleda dem då misstag i ungdomen kan komma och bita en i baken när man blir äldre. Även om det finns lagar om att man har rätt att få uppgifter om sig själv raderade (blir ännu hårdare med den nya lagstiftningen som gäller från i maj nästa år) så är det mycket att tänka på att begära att uppgifterna ska raderas.
  Att det finns pinsamma bilder på mig när jag var liten i mina fotoalbum (mina föräldrar har inte ngn kopia själva) är inte hela världen, men tänk om Facebook funnits då och mina föräldrar hade lagt upp en massa bilder på mig i tid och otid.

 5. Charlotta skriver:

  Jag tycker att du gör ett kanonjobb när det gäller att värna barns integritet. Och bara för att inte din kamp ska bli kontraproduntiv: beröm de som tog bort bilden. Du vann striden. De menade inget illa. Och gratulera föräldrarna till barnet. Tror att du skulle vinna på det.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jo jag gjorde det! ❤ Sa att de menade ju inte illa, men det blev illa osv. Men sen kom skälet till varför de gjorde det. Skälet du läser här uppe. Att jag var boven i dramat.

   • Charlotta skriver:

    Jag tänkte ett Grattis medskickat i din smsdialog. Jag är precis som du. Fortsätter haka upp mig på motpartens reaktion och vad den säger, trots att jag vunnit striden. Tänk på att du vann. Du lyckades påverka. Låt de bli sura. Det är naturligt att bli det när man förlorar. Kram!

 6. Du har kritiserat ett skämt. Hur rätt du än har blir du boven i dramat i vår knäppa värld. I min bok är det du som gjorde rätt i detta. Fortsätt att kämpa. Jag backar dig <3

 7. Jenny skriver:

  Bra Elaine! Mitt i prick!!!

 8. Sofie skriver:

  I måndagens avsnitt av Husdrömmar på SVT fick man se när föräldrarna byter en bajsblöja. Varför!? Först och främst barnets integritet, men också varför visa en bajsblöja? I ett husprogram dessutom (inte rätt annars heller med det hela blev ännu mer absurt).
  Heja dig Elaine som kämpar för barnen!

 9. Joanna skriver:

  Jag håller helt med dig Elaine, det handlar om barnets integritet.

  Vem hade INTE reagerat om man lagt ut bilder/livesänt när någon bytt blöja på ens 85-åriga mamma eller 97-åriga farfar på äldreboendet? Eller på sin funktionsnedsättning brorsa? ”Men guuuud, det är ju en HELT ANNAN sak” säger någon. Ehm, nej. Det är det inte.
  Det handlar om individens personliga integritet. Den vi föds med, växer upp med, lever med och dör med.
  Det handlar om anhöriga som missbrukar sin makt över andras integritet i jakten på likes och uppmärksamhet från okända människor.

  Till er som uttnyttjar era barn så:
  Jag spyr på er. Och hoppas att er barn hämnas genom att livesända era blöjbyten, matningar (”åååh vad söt lilla mamsen är när hon försöker äta soppa själv!”), förvirrade vredesutbrott pga demens eller stilla gråt från äldreboendet. Jag hoppas. Det är ni värda.

 10. Alexandra skriver:

  Du är så modig Elaine! Mitt i prick, du gör ett kanonjobb.

 11. Helena skriver:

  Det jag skriver nu är en helt annan sak men har flera beröringspunkter. Min dotter sondmatades genom en sond i näsan sina första 2 år. Hon var ofta, ofta på sjukhus och blev undersökt av läkare. Ingen frågade henne om det var ok, det gör man ju inte med ett spädbarn när det dessutom inte finns några alternativ. Ofta drog hon ut sonden av misstag för att hon fastnade i den och den skulle dessutom bytas ändå med jämna mellanrum. Vi föräldrar fick lära oss att sätta ny sond och det var något av det värsta jag har gjort. Flera gånger i veckan stod jag med min dotter på skötbordet och satte ny sond medan hon skrek och hostade och jag grät medan jag snyftade ”Jag vill inte detta mitt älskade barn men jag måste”. Ett sådant övergrepp på mitt eget barn!!! När hon blev äldre fick hon panik bara hon såg ett par gummihandskar. Hon kopplade det med sjukvården där personal (med handskar) hade undersökt, satt sond mm och hon hade inte varit ett dugg bekväm med det. Hon blev livrädd för sjukhus och varje gång hon undersöktes kräktes hon i affekt. Till slut fick hon psykologhjälp för att vi var rädda att det skulle skapa spår hos henne för resten av livet. Så…kom inte och säg att små barn inte uppfattar om de blir utlämnande inför någon annan. Man ska ha den största respekt även för små barns integritet.

 12. Caroline Otmalm skriver:

  Heja dig Elaine! Det är absolut sista gången jag lyssnar på rix fm efter detta. Fyfan för rix morron zoo på ren jävla svenska! Jag ser inte poängen med att någon som aldrig bytt en blöja skulle få testa byta på min bebis/mitt barn. Till vilken anledning eller nytta?

  Som vuxen vet man inte vilka tankar som kan försegå i ett barns huvud, och då att någon som aldrig bytt en blöja och även en bajsblöja på det ska ”prova” I RADIO. Sen som grädde på moset så står vissa och skrattar högt, nån annan höjer rösten i ren panik osv osv. Hur känner sig barnet i det läget? Och vad tänker barnet? Nä fyfan för vuxna människor!

 13. Carola skriver:

  Wow Elaine, du är helt otrolig! <3

 14. Marie skriver:

  Alltså jag tycker att själva radiosända ”eventet” (som jag inte hörde) var riktigt ogenomtänkt men det grundläggande felet tycker jag var att det var för barnet en okänd människa som bytte blöjan. DET är integritetskränkande om något. Varför utsätta sitt barn för det när det inte är absolut nödvändigt för att det är ”kul” när en totalt ovan person byter en bajsblöja? Jag må vara humorbefriad men jag ser inget kul i det alls. Om det nu är så roligt för den vuxna att göra sig både lustig över och att vara ”offret” så finns det dockor och låtsasbajs i form av olika röror att ta till. I övrigt tycker jag hela den här ”skojsigheten” med barns bajs är på en så låg nivå att jag undrar om de här människorna stannade i kiss&bajsåldern? Det är en av de situationer då vi människor, oavsett ålder, är som mest utelämnade. Att då göra ett ”event” av det (oavsett radiosänt eller inte) finner jag extremt osmakligt. Det är då barnet behöver känna trygghet och att förlöjligas (med diverse kommentarer, skratt eller vad nu syftet med att någon ska ”utsättas” för denna aktivitet är?) är det sista jag skulle göra. Jag förstår ärligt inte vad grejen är? Barn, vuxna & gamla bajsar. I vissa situationer behöver vi hjälp stt bli rena. Det är inte en situation som ska tillägnas vem som helst, utan någon vi har förtroende för och som vi vet gör det med den äran och som kan sköta det diskret och med hänsyn till den som är i behov av hjälp.

 15. Moira skriver:

  Super strongt gjort av dig Elaine, jag håller med dig till 100 här. Jag är så lyckligt lottad att jag växte upp innan internet tog över som det gjort idag. Jag är så glad att mina föräldrar aldrig la ut bilder på mig som barn. Jag hade inte velat det, det vet jag. Detta är ett tecken på hur långt det har gått, att folk har glömt bort att barn ska få bestämma själv.
  Fortsätt kämpa! Du gör ett kanonjobb!

 16. Therese skriver:

  Jag blir faktiskt fysiskt illamående när jag tänker på vad man utsatte barnet för. Jag håller helt med dig Elaine, det handlar inte om ifall något syntes, ifall barnets ansikte visades eller ej, eller om barnets identitet röjdes. Det är handlingen som är kränkande! Jag har en fråga till RixMorgonZoo, och alla andra som tycker beteendet och handlingen var ok: skulle ni tycka det var lika ok ifall man bytte ut barnet mot en dement åldring, en person med en hjärnskada, eller någon annan som inte kan säga ifrån eller på annat sätt kunna förmedla sina tankar och känslor till omvärlden? För i min värld är det precis samma sak!!
  Fortsätt kämpa för barnens rättigheter, Elaine! Jag är med dig i kampen för att tre ska bli noll, våra barn förtjänar det!

 17. Tilde skriver:

  Heja dig Elaine!
  Skamligt att de på Rix kunde komma på denna bisarra idé – att sköta en människas intimhygien i underhållningssyfte. Jag är mållös, tack för att du använder din plattform för att lyfta såna här frågor.

 18. Linnea skriver:

  Jag håller HELT med dig Elaine! <3 Arbetar på en förskola där en självklar rutin vid blöjbyte är att inte "släppa in" tex vikarier eller föräldrar i badrummet då det byts en blöja. Känns otroligt märkligt att stå och tex prata om dagen med en förälder samtidigt som man byter blöja på någon annans barn. Förstår därför inte hur det kan kännas rätt att byta blöja på någon annans barn i radio inför både lyssnare och tittare (oavsett blurr)?! Får ont i magen av denna kränkning mot barnet.

 19. Sanne skriver:

  Jag känner mig helt ärligt förvirrad i detta. Har ej sett klippet men som jag förstår det som så är debatten den att det är kränkande för en liten bebis att få sin blöja bytt offentligt? Och av någon annan än föräldern (ej random utan en god vän)? Och man såg ej ansikte, kön eller bajs? Eller är det att man gjorde sig lustig över det hela och la ut det eller både och?
  Spontant utan att ha rätat ut frågecknen ovan så känns reaktionerna vädigt våldsamma.
  Jag har bytt blöja på min unge lite varstans pga ja skit måste bort. Kompisar till mig har bytt blöja på min unge och jag på deras.
  Jag kanske fattar dåligt men har läst alla inläggen och är som sagt förvirrad.

  • Marie skriver:

   Men jag gissar att ni inte gjort er lustiga över det faktum att ni bytt blöjor på varandras ungar? DET är för mig ett problem oavsett vän/icke vän offentligt/icke offentligt.

 20. Matilda skriver:

  Jag läser och blir så ledsen. Du har så rätt och du är verkligen en kämpe för rätt! Jag vill ge dig all kärlek och mer kämpaglöd! Du har många som följer dig och tro mig, även om det måste kännas tufft just nu, du är en vinnare här!

  PS kommer lyssna på rix i morgon”…….. kanske tom ringa in?

 21. Karin skriver:

  Ett otroligt lågvattenmärke av MorgonZoo! Och att de fortsätter att skylla ifrån sig… pinsamt. De kan väl bara ha pudlat och sagt att de gjorde fel. Lektion 1 i kriskommunikation liksom. Jag tycker att Roger i livesändning kan sätta sig på toa med lite blurr! Eller är det skillnad enligt honom? En liten bebis kan man göra hur som helst med. Ser också fram emot att höra deras förklaring imorgon… blir det fler bortförklaringar och att de känner sig kränkta så byter jag radiokanal för gott.
  Du är bäst Elaine och dina barn kan vara lyckliga över att ha dig som mamma!

 22. Hanna skriver:

  Började grina idag när jag förklarade för min pojkvän allt det viktiga du gör. Tack snälla Elaine <3 Hoppas alla en dag ba kan faktiskt förstå vad det är du gör och varför. Känns inte som att riktigt alla är där än, tar sitt ego före barnen. Men du tar barnen först, och ser förbi ditt ego ännu en gång för att ta viktiga debatter, hela tiden. Tack tack tack <3

 23. Sophie skriver:

  Jag tycker du har SÅ rätt och det är ju just dessa små ”roliga” saker som man kanske inte förstår gör så att sjuka människor till slut inte fattar var gränserna går. Det är så himla viktigt att vi respekterar barnen även om man först tycker det är långsynt (”vaddå vi bytte ju bara en blöja”) tills man inser att det inte är det.
  Du är bäst och jag beundrar ditt engagemang & din styrka när du gör din röst hörd. Står bakom dig till 100%!!

 24. Ceciliau skriver:

  Hejar på dig, Elaine! Du är helt fantastisk och uträttar underverk. Tack!

 25. Zara skriver:

  Det är viktigt att diskussioner om integritet förs så håller verkligen med dig Elaine! Jag sa till min son att han inte behöver krama folk (var oftast släkt) om han inte kände för det, vilket inte alla som ibland blev nekade förstod.

  En gång blev jag väldigt illa berörd över ett kort på Facebook på ett förmodligen övertrött barn i pyjamas i sängen som såg argt och ledsen ut . Mamman skrev också hur hemskt barnet var, vilket utbrott. Jag tänkte om min mamma tagit fram en kamera när jag själv var i det tillståndet istället för att avleda/trösta…att sen beskriva det och lägga ut det på Facebook så alla kan se det. Dessutom hade mamman ett helt öppet konto…

  Integritet när det gäller barn borde det finnas affischer/broschyrer om redan på BVC.

  Slutsats: Du är inte överkänslig Elaine. Föräldrar gör fel men det är viktigt att kunna ändra sig. Tyckte din enkla regel var väldigt bra! Är det inte ok för dig så är det inte ok för ett barn.

  Ska vi göra ett armband som påminner om detta? 😉

 26. Karin skriver:

  Detta är ju ett praktexempel på hur såna där synpunkter tas emot och bemöts.
  Du är så bra och viktig som dels kämpar själv och dels påvisar situationet för andra som kan förstå och få upp ögonen mer. Tack för att du breddar min syn och kämpar för barnen.

 27. Johanna skriver:

  Hejja dig Elaine! Tack för att du tar striden och står upp för våra barn. Du är guld värd. Kram!

 28. Steph skriver:

  Elaine, jag hoppas att du ALDRIG slutar blogga. Detta inlägget var så himla välskrivet och du och din tankegång får verkligen mig som förälder att tänka i banor som jag kanske annars inte hade gjort vad gäller mina barn och andra barns integritet. Tack för det. Du behövs! Fortsätt att
  Uppmärksamma detta.

 29. Mathilda skriver:

  Jag måste faktiskt lägga till en annan vinkel på händelsen som konstigt nog inte blivit omdebatterad Inte nog med att denna handlingen kränker barnets integritet så kränker den också kvinnors. Tycker att det är så sjukt, precis som att det skulle vara något extra speciellt med en man som bytar blöja för första gången., hade det varit en tjej som hade stått där så hade det ju inte varit lika kul. För det är ju något vi tjejer bara liksom förväntas ha i oss? Nej fy, så osmakligt skämt på så många plan.

 30. Mia skriver:

  Jag skulle faktiskt vilja tacka dig. När jag läste detta först så tänkte jag helt ärligt att du överreagerade och kände att såååå farligt var det väl inte? Men när jag fortsatta läsa dina inlägg och faktiskt tänkte efter så förstod jag verkligen vad du menade ochbhur vansinnigt integritetskränkande det faktiskt är. Så jag vill tacka dig för att du får en att tänka till och tänka om.

  • Nina skriver:

   Jag instämmer här. Jag hade nog inte reflekterat så mycket om det här om inte Elaine hade lyft det. Så tack!

 31. Charlotte skriver:

  Utan att lägga ngn värdering i just den här diskussionen – så undrar jag – Elaine hur mår du egentligen? Innerst inne?

  Jag känner inte igen dig längre – utan att kommentera rätt eller fel i sakfrågan – så känns du nuförtiden ganska aggressiv i ditt sätt att agera och bemöta olika situationer. Allt som sker som är fel behöver inte bemötas med ilska och aggression utan man kan skapa förändringar ändå, oftast når man bättre fram med sitt budskap med en vänligare ton!

  Mvh
  Charlotte

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Ja du Charlotte, jag mår tiptop! Hur mår du själv? Blir du aldrig irriterad? Jag får byta till ditt kaffe, eller så skiter jag i det. Jag är glad att jag reagerar på orättvisa. Folk är alldeles för neutrala i detta samhälle. Vill prata sansat om spädbarn som blir våldtagna eller barn vars integritet kränks. Inte jag.

   Om jag görs till boven i dramat över ett barn som blir kränkt så är inte jag den som blir moder teresa, inte heller djävulen. Tycket du ska ligga lågt med att shama kvinnor som vågar sätta gränser eller underminera oss till att må psykiskt dåligt. Jag kämpar för barns integritet och sexuellt utnyttjade barn. Om du vill att jag ska kvittra i frågan så kommer det tyvärr inte att hända. Mitt budskap är att vi ska sätta barnens rättigheter och säkerhet först. Och vill folk kalla mig lättkränkt, aggressiv eller som du ”du mår dåligt innerst inne” så får ni göra det. Det är inte helt lätt att ha en trevlig ton när man får sådana kommentarer, och jag har ingen ambition att ha det mot sådana.

   Så fundera på hur du mår egentligen. Att inte lägga en värdering i diskussionen men lägga en värdering i mitt psyke. Hur tänkte du då. Är det något som gnager i dig som väcktes när du läste detta? Ibland handlar känslorna om en själv egentligen. Ha en fin dag och hoppas att du mår lika bra som jag.

  • Anna skriver:

   Vilken hemskt kränkande kommentar! ”Jag känner inte igen dig längre…” Vem är du?? Antagligen har du inga egna barn. Man kan lätt bli ilsken och aggressiv när man har med nonchalanta självupptagna människor att göra.

   • Charlotte skriver:

    Jag har barn och jobbar mycket framgångsrikt med utsatta barn – jag vet inte riktigt vad jag ska svara på din kommentar, ”jag känner inte igen dig” var inte alls elakt menat, jag tycker bara att Elaine inte känns helt tillfreds och det var så jag menade. Mkt av det som sägs och diskuteras av Elaine är otroligt viktiga ämnen men jag tycker inte att dessa diskussioner behöver tas med en aggressiv ton….men det är förstås helt valfritt 🙂

 32. Christina skriver:

  Elaine, säger det igen, du är grym och behövd. Som du säger, om vissa mindre begåvade inte förstår vad problemet med detta blöjbyte är får det väl vara så. Synd bara om dessa personer samt övriga (barn framför allt) i deras närhet….

 33. Monika skriver:

  Fortsätt som du gör Elaine! Såsom många andra skrivit så håller jag med om att du får en att öppna upp ögonen och reflektera över saker man kanske inte från början insett men som blir så självklara när man väl har förstått! Tack!!
  Tillsammans kan vi göra skillnad!

 34. Jennie skriver:

  Jag lever lite som så att mina barn är allas barn. Blöjbyte är ingen stor grej vem som gör det, de kommer växa upp till fina människor ändå, om barnen beter sig som rövare och blir tillsagda av en äldre farbror att tagga ner är jag glad för att han sade till oavsett om barnen gråter i mina kjolar efteråt. Barn är barn. Beroende av vuxna. Inte av endast mig och mitt mörka badrum.

 35. Sandra skriver:

  Elaine, du är så jävla bra!!!!! Du säger precis det som många inte vågar. Jag har följt ditt arbete med Treskablinoll sedan det blev offentligt. På senare tid har det framkommit ett fall av grova sexuella övergrepp mot ett barn i min vänskapskrets, vilket ytterligare förstärker min vilja att göra MER för barnen. Jag är utbildad socionom och valde att bli det för att kämpa för barn och ungas rättigheter. Alla har sina hjärtefrågor och strider de vill driva, sexuella övergrepp mot barn har kommit att bli min. Tack för att du kämpar och strider för alla barn!

 36. Anna skriver:

  Hej Elaine, Jag måste bara lyfta en tanke som dök upp i och med de intervjuer du gett i samband med tillkännagivandet av Evelyns funktionsvariation. Jag måste säga att jag blev oerhört besviken av att se att du använt ord som cp och mongo som skällsord tills att du nu fick en egen dotter med funktionsvariation. Hur kommer det sig att du av alla använt sådana ord? Du som inte bara är retoriker utan också mörkhyad och i och med det fört diskussionen om användandet av ordet neger, bland annat här http://blogg.mama.nu/elaineeksvard/2015/01/16/det-ar-inte-ok-att-saga-neger/.

  Jag gjorde en gång ett projektarbete i skolan om just detta då jag har ett syskon med en funktionsvariation och det som slog mig när jag gjorde jämförelsen och att det är lika illa att använda cp och neger som skällsord, var att de som tog mest illa vid sig av det var de som var mörkhyad. De som själva var väldigt snabba med att använda cp och mongo som skällsord samt fördömde ordet neger. Hur kommer det sig? Hur kommer det sig att man inte gör liknelsen i det läget? Hur kommer det sig att man då inte är försiktig med hur man själv uttrycker sig om andra? Och hur kommer det sig att om du dessutom har en retorikutbildning inte gör liknelsen mycket tidigare? Ingen är visserligen perfekt, men det är exakt samma sak! Du kränker på exakt samma sätt någons hela person och integritet.

  Nu sa du visserligen att du skäms för att du gjort det, vilket är jättebra, men för mig försvann din trovärdighet när jag läste det. Det ska inte krävas ett eget barn för att inse det när man har ditt yrke och bakgrund.

  Dessutom vill jag skicka med ett tips. Bli aldrig någonsin rädd för frågor om Evelyn om de kommer från barn. Hur ska annars framtiden lära sig att det inte är konstigt? Får du frågor från barn varför det är konstigt tycker jag personligen inte att du ska dementera att det är det. Säg bara att många föds med skelande ögon och många föds med icke skelande ögon, vi är alla olika! Det kommer bli barns verklighet. Blandar du däremot in ord som konstigt och annorlunda, har du genast lett in de på att det är något avvikande. Det är iaf min egen observation av att vuxit upp så som jag gjort. Du som retoriker kanske har en annan. Sen kommer vuxna alltid vara värst – men se det som att de aldrig fick chansen att veta, ingen berättade någonsin för dem – på rätt sätt. Neka därför aldrig barn ett svar om de frågar.

  Med det sagt tycker jag dock det är fantastiskt att frågan får den skjuts den får i och med dina kanaler och det är ju aldrig för sent att lära och ändra sig.

  Vänligen, Anna

 37. Christer Eklund skriver:

  Hej! Har försökt förstå RixFM/Rix MorgonZoo om de nämnde detta i dagens program, men har inte fått svar från Lotta Möller som svarar på kanalens program-sida. Var det någon som nämnde detta i dagens program? Om ni vet, vad sa de?
  Jag tycker att det är bra power från Elaine och er föräldrar som pockade på detta. Men den korta 4-minuters-klippet finns kvar på deras kanals hemsida.

  Om ni vet nått mer så hör av er! Tack! Finns ens klippet ute på nätet och lyssna på i efterhand? Osv.. Tack för svar! /Christer Eklund

 38. Madde skriver:

  Du är så jävla bra! ❤️

 39. Frida skriver:

  Heja dig Elaine! Så oerhört klockrent formulerat ?? Jag satt och funderade igår, om rix morron zoo tycker det är så roligt att filma blöjbyten på barn, hade det varit lika okej och roligt om det hade varit på ett 3-årigt barn t ex? Förmodligen hade man tyckt det varit oerhört kränkande för barnet oavsett om det var blurrat eller inte. Ett 3-årigt barn hade kanske kunnat uttrycka med ord och handling att det inte kändes bra, men ett litet spädbarn kan inte det. Därför skulle man ha låtit bli. Om man inte ska värna om ett barns integritet redan från födsel, när tycker rix morron zoo att man ska börja med det då? När blir det viktigt?

 40. Elisabeth skriver:

  I medievärlden tycks allt vara tillåtet i underhållningsyfte, för det var väl underhållning det handlade om?

  En kan ju vända på steken och fråga vad som hade hänt om en förskola bestämde sig för att visa hur roligt det var om en nyanställd eller dylikt skulle byta blöja för första gången, dokumenterade detta och la upp på sin hemsida (skulle förhoppningsvis aldrig ske) men en kan ju tänka att det hade blivit ramaskri. Det hade troligtvis fått rubriker i tidningen och föräldrar hade antagligen övervägt att byta förskola. En förskola ska ju värna om barns integritet!! I medievärlden behöver man tydligen inte ta det samhällsansvaret.

  Du är grym som uppmärksammade och reagerade Elaine!

 41. Nina skriver:

  Hej Elaine! Har missat blöjdebatten med Rix och är chockad av det faktum att vuxna kan vara så oförstående. Vi använder social medier idag som om det inte var konstigt att visa allt privat för främlingar. Många skickar upp bilder p sina barn i de märkligaste situationerna, många pp gränsen till kränkande andra riktigt vidriga. Vad är det folk inte förstår? Barn växer upp, ifrågasätter och det finns en risk att deras integritet blir skadad och därmed deras självkänsla. Tack för ett bra engagemang! Tack för att du orkar ta kampen! Tack för att du är en fin människa!

Lämna en kommentar