Det här med Gustavs gener


f9994a54-0a9b-4206-ad47-38f7ad15821b

Men här förstod folk ändå att jag var Matheos mamma.

10419562_506744049470973_7475068944411125290_n

Det satt i håret.

1919629_506744129470965_7452111462905168129_n

Mina kusiner Wendy och Lucette har ju varsitt blont barn och varsitt brunt. Det är tydligen 50% chans när man är mulatt och får barn med en vit. Den bruna genen är inte dominant. Så nu borde min bruna gen kicka in på Benny rent statistiskt. Det vore så coolt att ha en som ser ut som jag även om det såklart inte spelar någon roll. Det är ju mina barn. Men att se en blond liten pojke med sin svarta mormor, det måste få rasisterna att bli förvirrade. Jag gillar det. Ett gammalt kort på Matheo och vovo (mormor).

10511141_500341296777915_693067450007267728_n

Bloggvännerna har ordet

24 svar till “Det här med Gustavs gener”


 1. Ewa skriver:

  Här skrev Du mulatt, är det pk? Jag undrar för att jag använder inte ordet svart, jag säger mörkhyad. Jag tycker det verkar vara mycket begreppsförvirring. Söta barn!!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag skriver alltid mulatt. Har inte träffat en mulatt som tagit illa upp av ordet, bara vita söderkvinnor som uppfostrat mig i att det ”minsann” är rasistiskt för att det kommer av mula. Men vilken snygg mula jag blev då. 🙂

   • Ewa skriver:

    🙂 Härligt

   • Hmm skriver:

    I latinspråkiga länder så ses ordet inte som en förolämpning.

    Man vet dessutom inte med säkerhet att ordet bottnar i order mula utan att det är en eftertolkning.

    @Maria: Garranterat inte fel med din mobil utan problem på mamas bloggportal.

   • B skriver:

    Så bara för att du inte träffat någon ”mulatt” som inte tar illa upp av ordet, betyder det då att dom inte existerar dvs. dom som tar illa upp? Förlåt, vill på riktig inte vara otrevlig men det är inte det smartaste sättet att argumentera på. Du känner liksom inte alla ”mulatter” i världen. Tips till dej- om du någon gång åker till USA så använd inte det ordet, vill bara ge dej en heads up för du verkar inte vara så insatt i just detta.

  • F skriver:

   ”Mulatt var en ursprunglig nedsättande beteckning på barn i ett blandäktenskap mellan en vit man och en svart kvinna eller vice versa. Numera avses mer allmänt personer av blandat afrikanskt och europeiskt ursprung.”

   🙂

 2. Maria skriver:

  Jag kan inte kommentera på smidigt när jag använder mobilen, en Sony experia. Klickar jag på visa kommentarer så visas det inga. Jag måste klicka på kommentera för att kunna läsa andras kommentarer. Det har varit så i en vecka ungefär. Vet inte om det är mi telefon det är fel på eller om andra har haft samma problem? Det är ganska irriterande. För att sedan läsa andra i lägg måste jag gå in på blogglänken igen.

 3. F skriver:

  Fast det är väl inte dax för en brun Benny nu, rent statistiskt? Varje ny graviditet har ju samma chans. Alltså: har man fått fem döttrar är det inte typ mer eller mindre chans att få en son. För varje ny graviditet är en ny ”okej, 50/50 chans på pojke/flicka”. Samma med andra DNA-grejer.

  I min familj får ca 50% av barnen i varje kull en njursjukdom. I vår släkt har det förstfödda barnet fått sjukdomen, men det är bara slump. I vissa familjer får alla sjukdomen och hon andra ingen, men ca 50% av barnen ger man den vidare till.

  Förstår dock att du hoppas (nja, men du fattar) på ett barn som ser ut som dig! Jag hoppades lite i smyg på blåa ögon (som jag har) men båda mina barn har bruna ögon och mörkt hår. Deras pappa har en dotter sen innan som har blåa ögon, så rent krasst kunde mina barn oxå fått det. Det är 50/50 lixom. När vi är utomlands säger alla alltid att bonusdottern är min pga ögonfärg och hårfärg, haha, alltid ”oh, here’s mommys girl and here’s daddys boy/girl”. ?

 4. Sara skriver:

  Så fina familjebilder! De ser väldigt kärleksfulla ut. ❤️

 5. Tea skriver:

  Visst är det spännande med generna och vilka som slår igen. Alla tre barnen är små kopior av varandra med gemensamma drag men tror att många inte alltid förstår att dem är syskon då färgerna är raka motsatsen. Var jobbigt när mellan, som är blond och blåögd tillskillnad från mig som är mulatt, var liten. Han var en pappagris och skrek högt och blev ledsen så fort pappan försvann ur sikte och jag försökte trösta. Undrar hur många som trodde jag ”passade” någon annans barn… Äldsta har fått mina bruna färger och mini misstänker jag att hen får som äldsta även om ögonen fortfarande är blå men tror att dem blir mörka om några månader, precis som den äldsta. Även om jag håller tummarna att dem förblir blå så det blir en mix av syskonen.

 6. Hanna skriver:

  Hej Elaine!
  Tack för en bra blogg & för allt du delar med dig!
  Jag undrar om du skulle kunna skriva lite om hur man kan övervinna att kroppen – hals & ansikte – rodnar ibland när man pratar med i större sammanhang eller i grupper där det krävs ”mer” av en. Även om jag som chef är bekväm i de flesta situationer, händer detta i tid & otid & det stör mig, då jag egentligen inte tycker att situationerna är speciellt jobbiga och jag känner mig trygg. Kan man träna bort detta, hur i så fall? Kram Hanna

 7. Karoline skriver:

  Så roligt att se att de inte bara är jag som får blonda blåögda barn trots mitt sydamerikanska ursprung. Tur vi hittat snygga pappor till dom ?
  Tack för toppen bra blogg!!
  //Karoline

 8. Helena skriver:

  Vår son är väldigt lik sin pappa fått med grå ögon. Det kan skära lite i hjärtat när precis alla påpekar det. Som om jag inte varit inblandad mer än som livmoder. Nu är han 2år och man märker att han är oerhört lik mig till sättet så då känns det genast liter bättre.

  Väntar nummer 2 nu och hoppas att hen blir lik sin storebror fast med mina bruna/ nästan svarta ögon.

 9. Anna skriver:

  Vad spännande att matheo hade ljust lockigt hår när han var yngre och lite mörkare rakt nu. Hur gammal är matheo nu? Har en pojke med lika lockigt hår som matheo hade så det ska bli kul att se om håret kommer ändras eller bestå. Tack för en superblogg, du är en kanonkvinna och har superfina barn!!!

 10. Naima skriver:

  Är ingen vit söderkvinna, är en svart mamma till barn som har en vit pappa. Kommer aldrig att kalla mina barn för ”mulatter” och hoppas att de inte heller behöver höra det från andra! Vi är många där ute som absolut tar illa upp, snälla försök att ha detta i åtanke.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Du som svart tar illa upp över ordet mulatt? Ser varken att en svart eller vit har tolkningsföreträde för ordet som handlar om mig. Då ska jag ta hänsyn till att svarta och vita tar illa upp över ett ord som pekar på mig? Hur tänker du att jag ska visa hänsyn till dig om ett ord som handlar om mig. ”Vi är andra som tar illa upp” men du innefattas inte av ordet. Det är som att jag som heterosexuell ska ta illa upp av ordet bög. Förklara gärna hur du tänker. Blir så märkligt att jag ska behöva ta hänsyn till andra över ett ord som handlar om mig.

   • B skriver:

    Fast hur menar du? Ordet handlar i allra högsta grad om det svarta i dej, dvs. din svarta förälder. Tycker det är väldigt märkligt att du inte förstått det. Du har ju liksom missat hela poängen.

   • Naima skriver:

    Förstår din poäng med tolkningsföreträde. Men just eftersom att du väljer att identifiera dig med hjälp av rasistiskt terminologi där du står på den privilegierade delen och jag på den andra så anser jag att vi båda har något att säga till om. Jag tycker att just m-ordet är lite mer komplicerat vad det gäller tolkningsföreträde eftersom att jag i allra högt grad blir drabbad av rasismen som ordet bidrar till. Förstår du mitt resonemang? Och ja, jag hoppas absolut att heterosexuella tar illa upp vid användning av ordet bög. Precis som jag hoppas att jag får vara med i kampen för barns rättigheter utan att jag själv blivit utsatt för övergrepp. Min personliga åsikt är att vi tillsammans bär ett kollektivt ansvar att försöka bidra till en så bra och rättvis värld som möjligt.

 11. Lina skriver:

  Jag tycker att m-ordet är lika problematiskt som n-ordet. De kommer från samma källa och samma tradition av att dela in människor i raser och att kategorisera efter hur mycket ”svart blod” människor hade i sig. Personer med en mörk och en ljus förälder är dessutom en grupp som idag blir oerhört exotifierade och även sexualiserade i många sammanhang och där m-ordet ofta används i samband med det vilket gör det hela ännu mer obehagligt i mitt tycke.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Är du själv mulatt och lider av ordet?

   • Lina skriver:

    Som svar på din fråga Elaine; nej, jag är inte vad du kallar för ”mulatt” (men har personer i min familj som har en mörk och en ljus förälder och som tar illa upp över att bli kallade för det). Och ja, jag lider av ordet. Av så många olika anledningar som berör min egen och andras historia och nuvarande situation. Tror du inte att till exempel din man skulle kunna lida om du blev kallad för i ert tycke fula ord kopplade till din hudfärg titt som tätt?

    Jag förbehåller mig dock rätten till att ha en åsikt om vad som sägs offentligt och skrivs på internet samt att uttrycka min åsikt i öppna kommentarsfält oavsett vilken min hudfärg är. Att någon skulle ha ”tolkningsföreträde” i sådana här frågor är bara dumheter. Jag är heller inte judisk men jag tar mig ändå rätten att vara antinazist. Och så vidare..

    Min uppfattning är att om man har fått till sig informationen att det finns människor som tar illa vid sig av ett visst språkbruk så är det trångsynt och oempatiskt att propsa på sin rätt att fortsätta basunera ut detta. Vad man säger i sin privata sfär har ingen med att göra men vänder man sig till en bredare publik så är det rimligt att visa den typen av hänsyn. Annars är man precis som de inskränkta personer som propsar på att säga n-ordet i tid och otid ”för så har det alltid hetat/så har vi alltid sagt om den typen av bakverk/jag känner en som säger så om sig själv” och struntar fullständigt i om någon annan mår dåligt av det.

    • Lina skriver:

     Känner att min ton blev onödigt hård i mitt senaste inlägg, skrev i affekt. Jag lämnar denna diskussion nu. Ha det så bra!

 12. D skriver:

  Såg nyligen en ”artikel” (på people.com hehe) om ett par som fick tvillingflickor där den ena var vit och andra svart – så fantastiskt med genetik tycker jag! En av föräldrarna var svart och andra vit, kommer ej ihåg vilken.

 13. Vivi skriver:

  (Kunde inte kommentera på Insta så jag postar här ost) Hej @elaineeksvard, Du har aldrig träffat någon som ordet är ämnat för ”som tagit illa av ordet”… Kanske inte IRL men nu har du det här, online. Vi verkar vara ett gäng. Hoppas du kan se det som ett adderat underlag att kanske ta ett nytt beslut på?
  Jag vet inte vad du tycker om n-ordet men fram till 60-talet var det inte många som ansåg att man skulle ta illa vid sig av det heller. Kanske är m-ordsförespråkarna här ovan även n-ordsförespråkare och då är mina ord inte ämnade för er. Det ordkriget har jag i princip givit upp. Där tycks konditorsbenämningarna av mintgodis och chokladbollar viktigare än människors förnedring och kränkthet. Nåja, m-ordet däremot handlar mer om okunskap fortfarande. Däremot verkar ordet, trots samtidens medvetenhet, anta samma utveckling.
  Så! ”Vem kom på att det var dåligt”, frågar du? Jag vet inte om det var ett retoriskt tillgrepp eller om du verkligen undrar men när det gäller n-ordet (för att dra ännu en parallell) var det ju inte bara en person utan en allt mer medveten majoritet. Detsamma gäller här m-ordet. Jag har tex också tidigare gladeligen kallat mig m-ordet men med mer medvetenhet anser jag att ordet med dess innebörd (tillsammans med n-ordet) bör hänvisas till dåtidens koloniala vokabulär. Vad jag än må ha tyckt om det, ber jag nu min omgivning att omvärdera och förkasta det när jag hör/ser det. Nu när jag VET kan jag inte radera vetskapen. Jag kan bara be folk här inne att tänka över det igen och omvärdera hur viktigt ordet är för er i jämförelse med att ni mer och mer kommer stöta på oss som tar illa vid oss. Spelar det egentligen någon roll vad ni har för avsikt eller vilken laddning den har hos er. Det drabbar andra. Gör gärna en parallell till n-ordet varje gång ni ska använda m-ordet. Ett ord som inte sågs fult men som med lite historieläsning är skit. Och hur eller hur så betyder ordet också att man accepterar den svarta delen av befolkningen som åsnor… Det är nämligen var ordet tagit sin betydelse ifrån, oavsett vilken betydelseförändring man gjort sig själv.

Lämna en kommentar