Välkommen vecka 18


Vilken helg! Jag hade nästan glömt bort Benny. Jag har kommit i skedet där jag tycker att resten av världen ser anorektisk ut och att jag ser ut som vanligt. Inte särskilt gravid utan bara som vanligt. Undrar om kroppen och hjärnan gör så med en för att man ska äta och frodas så gott det bara går utan några osunda tankar. Jag vill tro det. 

Jag har tänkt på namn och jag gillar verkligen Ronja. Det röstades ned av Gustavs familj då de har ett får på landet som heter det. Haha. Det är alltid knepigt när djur eller ex har lagt beslag på fina namn. Jag har försökt med Adrian i de två första graviditeterna men Gustav avskyr fortfarande namnet. Fattar ingenting. Adrian Eksvärd kan vara den finaste kombinationen. Ronja Eksvärd likaså. Jag gillar även Wendy, men det heter ju min kusin. Wendy Eksvärd. Åh❤

Evelyn mår förresten bra! Vi misstänker att det är magmunnen som krånglar. Så nu fick hon sova nästan sittandes i våra famnar hela natten varvat med babybjörn som hon egentligen är för stor för. Jag har läst på lite och tydligen kan WS:are få problem en period och sen växer det bort. Det här var första natten på två veckor som hon inte kräktes. Gissa om humöret var på topp hos alla familjemedlemmar.

Nu ska jag bli plåtad av Amelia på gymmet. De gör någon serie om att vara positiv till sin kropp. De kunde inte ha valt en bättre dag än denna. Det enda som skaver är träningskläderna jag har på mig, men kroppen sitter fint.

Hoppas ni får en fin måndag.

Bloggvännerna har ordet

30 svar till “Välkommen vecka 18”


 1. Anna skriver:

  Härlig energi, jag blev glad av att läsa ditt inlägg 🙂
  Lycka till med plåtningen! Kram Anna

 2. Hanna skriver:

  Tack för att du är så öppen med Evelyns diagnos, kan tänka mig att det blir en ögonöppnare och är till stor hjälp för andra! ? Ett tips om det är så att hon mår bra av och gillar att bli buren; det finns ergonomiska selar även för lite större barn, där både barn och bärare har det bekvämt. Och man kan välja mellan att bära på magen eller ryggen, ett större barn blir lätt som en plätt på ryggen. Kolla Tula Toddler! ??

 3. Jenni skriver:

  Tack för att du delar med dig. Jag känner all kärlek ni har för era barn <3
  Ronja är förresten ett fint namn! Det heter min äldsta dotter. De andra heter Silje och Tilde. Lillebror heter Melker. Jag önskar jag fick en pojk till så han fick heta Levi. Det är fint. Men fler barn blir det nog inte. Puss och kram och all kärlek till er

 4. Tessan skriver:

  Sonja kanske kan vara ett alternativ om Ronja går bort? ?

 5. A skriver:

  Hej rara och bästa Elaine
  Vad anser du om Foster diagnostik, inte NIPT som vi erbjuder utan bredare tester som kunde täcka de kända ”rare diseases”? Själva jobbar jag med bla. Sällsyntasjukdommar och vore tacksam om du kunde lyfta upp frågan. Tycker att Smer och etiken kan ibland vara hinder och ibland plåga.

  Jag älskar alla levande organismer, från myror till gräset jag knappt kan gå på ifall det skulle göra ont på dem, därför menar jag att se barn med sällsynta diagnoer gör så ont i mitt hjärta och att utsätta de för det grymma livet här ute, medans det finns metod att kunna upptäcka det redan i fosterstadiet….!! Hårt och grymt och kompletera meningen, men vad tycker du?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Men vad menar du? Att det är så grymt att utsätta dom för livet att man borde abortera dem? Jag tycker inte man ska abortera dem för att livet är grymt, jag tycker man ska fixa livet istället för att ta bort barn. Du menar säkert väl. Men jag skulle vara försiktig med att uttrycka mig som du gör nu särskilt till funkisföräldrar. Det du säger är att Evelyn kunde ha upptäckts med ett test, jag hade kunnat abortera henne så hade hon sluppit det grymma livet här ute. Evelyn älskar livet, vi älskar henne och jag tror livet kommer älskar alla funktionsvariationer bara de lär känna dem. Usch vad jag blev sorgsen av din kommentar.

   • F skriver:

    Förstår din reaktion Elaine! ? Men jag tänkte mer – vet man mer innan kan man förbereda sig bättre. En bekant fick veta att hennes son hade DS, dom gjorde inte abort – det var inte ens på kartan.. men hon ville bara veta saker innan. Nu kunde dom läsa på om DS och dom gick t.o.m en kurs i teckenspråk för att kunna snabbt komma igång med tal (fast inte verbalt då).

    Hur man känner kring abort är ju individuellt, samma med tester. Jag skulle tex inte vilja göra några tester pga rädsla att nått kan gå fel med graviditeten osv. Men samtidigt kan jag tänka mig att jag skulle vilja förbereda mig för vad som väntar (mer än bara bebis). Haha!

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Ah jag förstår vad du menar. Absolut så tror jag på chansen att förbereda sig. Ledsen om jag överreagerade. Är känslig i dessa frågor, det är nog alla funkisföräldrar. Sorry.

     Pau: Nancy Eksvärd!!! Gud så fint!

     • F skriver:

      Nä men jag fattar, kände oxå att kommentaren var lite stel och knepigt utifrån vem mottagaren är (mamma till funkistjej). Tänkte lite på min svägerska som är läkare – hon kan oxå säga lite stela saker. Haha!

  • A skriver:

   Blev lite chockad över en fråga från någon som också kallar sig A. Jag som kommenterat att jag har tre barn och tycker att du och Evelyn är helt fantastiska är INTE samma person. Får kalla mig AB i fortsättningen.

 6. Wilhelmina skriver:

  En ergo-baby sele funkar för barn upp till fem år och är dessutom mycket skönare för rygg. Både på mage och rygg kan man ha barnet men inte utåtvänt på magen.

 7. Elin skriver:

  Tipsar om att köpa en sele för större barn, vi har en Tula Toddler som vi äääälskar!

 8. Pau skriver:

  Nancy Eksvärd
  Mila Eksvärd
  ?????

 9. Linn skriver:

  Vi har goda erfarenheter av att medicinera mot de biverkningar som kan komma av en underutvecklad magmun. För vår grabb har Nexium varit den stora räddningen, nu i kombo med gaviscon + att vi försökt ha honom sovande i högläge och gärna på vänster sida. Ni kan nog få enormt mycket tips från andra funkisfamiljer om just detta, uppstötningar och kräk känns mer regel än undantag tyvärr vid neuro-diagnoser.
  Gott att hon fått sova! Ha en fin dag!

 10. Johanna skriver:

  Finns ergonomiska selar som funkar till toddlers (som Tula Toddler, mycket mer avlastande än BabyBjörn också) och preschoolers. Kanske en Tula Toddler kan vara något för Evelyn och en Tula Standard med babyinlägg något för Benny? <3

  Älskar Adrian, men sambon hade en dum kille på gården när han var liten så det blir ingen Adrian om vår lilla blir storasystdf.

  • Angelica skriver:

   Jag håller med! Vi hade BB till sonen som hade kolikproblem. Funkade väldigt bra för honom som liten, men slet på våra ryggar. Numera bär vi både lillan och sonen i olika selar där barnen sitter skönt och min rygg mår bra. Kan rekommendera Onbuhimo då man som gravid kanske inte vill ha ett midjebälte över bebismagen.
   Tack Elaine för att du är du och för att du lyfter barns rätt till integritet och trygghet samt din fina gestaltning av livet som funkisfamilj!!! Du sprider hopp om ljus i en värld med alldeles för mycket mörker.

 11. Angélique skriver:

  Hej Elaine,
  man blir avis på dig med din lilla 18 veckors mage, den var dubbel så stor hos mig

  Varför känner jag mig obekväm med ordet Funkisföräldrar du nämnde i din tidigare inlägg? Har ibland svårt att förstå varför man ska etiquettera allt. Vad vill man meddela med detta ordet? Jag känner ju till Funkishus 🙂 men vad menas det med Funkisförädrar?

  Bises och kram 🙂

 12. Sara skriver:

  Fin mage!!
  Varför kan man bara se ett inlägg och inga gamla inlägg på din blogg, Alexias och Markiz?
  Älskar att läsa era gamla inlägg när ni skriver så intressanta saker!!

 13. Tessan skriver:

  Elliot om det blir en pojke? Eller flicka…har liknade ursprung som Evelyn. Är engelskt och är även ett efternamn och unisexnamn i USA som Evelyn. /namnnörden

 14. Ebba skriver:

  http://www.jp.se/article/forskolor-kan-vaggas-in-i-en-falsk-trygghet/

  http://www.jp.se/article/de-vill-stoppa-overgrepp-i-forskolan/

  Såhär står det i jönköpingsposten om förskolebrevet. Såg att du lagt ut en artikel på Instagram men enligt jp verkar inte förskolecheferna vilja skriva på.

 15. Zamira skriver:

  En säng med höj o sänkbar ryggdel? Är ju så mysigt också tycker jag med stora sängar åt barnen så man verkligen kan ligga där tillsamman och läsa på kvällen.

 16. Rumi skriver:

  Hej elaine.
  Min man och jag kom inte övens om namn men vår son valde själv sin namn.vi ropade honom med våra namn och han tittade upp ena namn.då fick han heta så.han är så stolt för ha valt sitt namn.
  Roligt minne. Min man vann.
  Jag ger honom ständigt nya roliga namn kaksmula,sockerkaka,bulibu,kackelackan,guldfågeln,snurungen,sura gubben.
  kärt barn har många namn.
  Fastna inte på namn.gud har redan valt namn till alla på själa livet.be om veta och följ magkänslan då vet du vad det är..mysko men sant
  Kram
  Kram

 17. Anna skriver:

  Hör till en av de nya som halkat in när du skrev så fint om ws. Min dotter har inte ws men hade också en hel del trubbel med kräkningar (gärna strax efter läggningen och med full mage) och antagligen krånglande magmun där med. Många barn som har. Så. Tänkte mest säga att allt behöver ju inte ha med ws å göra heller? Kan tänka d blir lätt å tänka så. Och säkert vissa saker som har såklart. MEN. Det finns ju så mkt som krånglar hela tiden på oss som går under den konstiga rubriken ”normal” också ? intesåkonstigt?

 18. Ulrika skriver:

  Min gosse hade svåra problem med kräkningar. Det gjordes då en Nissenplastik och yeah vilket bra resultat!
  Allt gott till dig och din familj!

 19. Eva skriver:

  Klicka in på din blogg av en händelse. Men från o med nu, är detta bloggen jag ska hålla mig till. Du är en stor förebild o storasyster på nätet. Lyssnar för övrigt på din bok just nu som berör mig väldigt. Så sluta inte blogga, för skvallerbloggen skriver om dig. Du har mycket att dela med dig av o folk blir trötta på allt ytligt. Elaine, du behövs❤

 20. Anni skriver:

  Fler tips för problem med magmunnen!
  *hög huvudändan rejält, två dm minst. *sova sittande i vagn *anpassa kost, lättsmält och inte surt, dvs undvik tomat, citrus, äpple och dyl *testa nexium eller annan medicin *toddler sele sittandes på pilatesboll, räddning för samtliga i familjen

  <3

 21. Josefin skriver:

  Hej Elaine! Först och främst – TACK för allt du gör för våra små, för alla du räddar.
  Ett tips från en familj som är frälst på bärsjal och bärsele (barnen älskar ju att vara nära oss, och vi dem!) – skippa Babybjörn (störst markandsföringskonto – ja. Mest ergonomisk och skön för barn och bärare – NEJ!) och skaffa istället något skönt som kan kan bära i länge utan att få ont – tex Tula Toddler som passar upp till 20 kg. Affären Knyt An i Aspudden säljer den och några andra bärselar, annars finns de på nätet!
  http://knyt-an.se/barselar-0/tula-toddler/
  Stor, varm kram!

 22. Ronja skriver:

  Äsch ett får är väl inga konstigheter 😉 – En morgon när jag vaknade som barn hade min pappa satt upp ett tidningsurklipp på kylskåpet ”Ronja – Sveriges vanligaste hundnamn” stod det! 😀 För övrigt har jag alltid känt mig cool över att alla drar paraller till Ronja Rövardotter när de hör mitt namn, världens coolaste tjej ju! Kram <3

 23. tp skriver:

  Jag heter Tonja det är en variant av Ronja 🙂 Ronja kan man göra mycket med om man bara byter första bokstaven. Dem kombinationerna jag hört är Tonja, Ronja, Sonja, Donja ja man kan nog ändra det till lite allt möjligt.
  Men! Nackdel med mitt namn är att jag tyvärr får lättare arbetsintervjuer om jag söker med mitt mellan namn Marie för det låter mer svenskt har jag märkt. Plus alla ska kommentera och ifrågasätta ens namn vilket är lite av ”en finne i röven” rent utsagt haha.

 24. Lennita skriver:

  Va roligt, jag har tvillingar som heter Ronja och Adrian ??

Lämna en kommentar