En misstänkt pedofil får jobba med barn under pågående utredning


Det står på löpet av Sundsvalls tidning Artikeln är låst på nätet på grund av att man måste betala? Någon från Sundsvall som kan berätta mer. Sen läste jag även att den misstänka pedofilen som var verksam i förskolor i Sundbyberg blev anmäld igen den 20/1. Det pågår en utredning mot vikarien men tydligen får vikarien jobba i förskola i detta nu. Vikarien är avstängd från sin förskola, men andra förskolor som anlitar vikarien får inte veta om pågående utredning trots brottsutdrag. Så fungerar det svenska systemet. Så just idag jobbar en misstänk pedofil med små barn och nya anmälningar kommer mot vikarien i detta nu. Det är ett systemfel som måste åtgärdas. Det här med dömd tills motsatsen bevisas kan man fan inte hålla på genom att riskera att barn blir våldtagna. Det är ju sjukt. Förskolor och vikariepooler måste ju bli meddelade och vikarien måste sättas i karantän tills rättegången är klar. Ett brottsutdrag berättar inte för förskolor om personen är under utredning och där anlitar de en misstänkt pedofil. En lag på detta måste införas. Inte fan får en kirurg som är under utredning för dåligt jobb fortsätta arbeta under utredning. Tagga någon som har barn i förskolor i Sundbybergs trakten eller överallt egentligen. Vem vet vart den här personen jobbar. Det här är ju inte klokt. Jag tycker så synd om förskolepersonal, hur tusan ska de kunna bevara barns integritet och trygghet och systemet lotsar fram dessa personer till förskolorna. Det är inte klokt. Vem är den ansvarige politikern för detta?

Bloggvännerna har ordet

24 svar till “En misstänkt pedofil får jobba med barn under pågående utredning”


 1. Veronica skriver:

  Hej ang sundsvall är de utdrag fr brottsregistret som arbetsgivaren tar in vid anställning ska skickas vidare till kommunen och det är där det brister mellan arbetsplats o kommun. Men alla ar arbetsplatser tar in men skickar det ej till kommun. Så det är väl en rutin miss har ju svårt att se eller.jag hoppas väl.snarare att om en ar arbetsgivare ser.något.suspekt.i.utrdaget inte anställer denna även om de ibland missar att skicka det vidare till kommunen

 2. Jag blev utsatt för ett sexuelltövergrepp och olagahot av en skolperson på gymnasiesärskolan (hade vissa lektioner med dem för jag ville ha mindre klass) I domen står ”Den sammantagna brottsligheten ligger därmed på gränsen till att utgöra brott av sådan art att påföljden normalt skett skall bestämmas till fängelse. Med hänsyn till att ******* fortsättningsvis näppeligen kommer att försörja sig genom arbete inom skola eller omsorg och då det saknas särskilld anledning att befara att han ska återfalla i brott, finner tingsrätten emellertid skäl att låta påföljden stanna på villkorlig dom. Detta skall förenas med samhällstjänst”

  De tar alltså hänsyn till att en person som sexuellt utnyttjar ett barn förlorar sitt jobb inom skolan. Mår illa bara av att skriva det här! De borde i stället ha gett mig 30 000 kr extra i skadestånd för att jag räddade fler barn från att utsättas för det som jag utsattes för.

 3. Carro skriver:

  Jag blir illamående och helt rasande! Har precis flyttat hem till Sverige med min 16månader gamla son. Googlade runt lite om förskolor i området (Malmö) och de första artiklarna som poppade upp handlade om en pedofil som var misstänkt för flera övergrepp på en av förskolorna här. Det du gör Elaine är så extraordinärt, du är en sann förebild! Jag ser fram emot fler blå pluppar på hela långa kartan, den dagen jag väl placerar min pojke i förskolan så kommer jag utan tvekan att stämma av med peronalen att de tagit del av förskolebrevet. Heja dig fantastiska människa, du är så viktig?

 4. Nathalie skriver:

  FRUKTANSVÄRT rent ut sagt!! Ska de få möjligheten att dra ännu fler anmälningar på sig och skada barn för livet?! Hur är det ens möjligt? Skrämmande och otroligt ledsamt 🙁

 5. Madelene skriver:

  Så jäkla vidrigt! Hur kan det ens få gå till på det sättet?!

 6. Jennie Udd skriver:

  Hej Elaine!
  Här är hela artikeln från Sundsvalls tidning från nätet. Kram
  När dagis, grundskolor och gymnasium nyanställer till fasta tjänster eller vikariat är de enligt lag skyldiga att kontrollera om de anställda förekommer i polisens brottsregister.
  Lagen har kommit till efter att skolpersonal i olika delar av landet begått övergrepp mot barn. Lagstiftarna vill försäkra sig om att de vuxna som arbetar med barn på skolorna är lämpliga för uppgiften, och inte är dömda för exempelvis sexualbrott.
  Läs också: Åtal väckt mot den pedofilmisstänkte läraren
  I Sundsvall försöker man följa lagens intentioner genom att alla som erbjuds en tjänst i förskolor eller skolor, tillsvidareanställningar likväl som vikariat och visstidsanställningar, måste begära ut ett utdrag ur brottsregistret och lämna in det till arbetsgivaren. Skolorna ska sedan lämna över utdragen till kommunens centrala personalavdelning.
  Läs också: Förskolor och skolor måste be om utdrag ur brottsregistret
  Men kontrollen fungerar inte, enligt en slutrapport om internkontrollen 2016 som ST har tagit del av. Vid över hälften av tillsvidareanställningarna får kommunen inte in några utdrag ur brottsregistret från skolorna. Vid vikariat och visstidsanställningar får man in något fler, men långt ifrån alla.
  Kommunens personalavdelning kan alltså inte veta om det finns några anställda som är dömda för brott. Man får förlita sig på att alla enskilda rektorer, skolledare eller andra som anställer personal ute på skolor, förskolor och gymnasium verkligen begär in och får utdrag ur brottsregistret. Men någon central kontroll över om det verkligen sker finns inte, i omkring hälften av fallen.
  – Nej, den rutinen fungerar inte. Däremot är vi övertygade om att antalet nyanställda som lämnar in utdrag ur belastningsregistret ute på skolorna, är betydligt fler än de vi kan se i vårt system, säger Lars Karlstrand, skoldirektör i Sundsvall.
  Det betyder att det kan finnas dömda pedofiler eller andra kriminella som arbetar ute på skolorna i Sundsvall?
  – Ja, man kan ju aldrig vara helt säker. Men man kan ju samtidigt säga att det också kan finnas brottsdömda bland alla de som anställdes innan lagen ändrades, innan vi blev skyldiga att kontrollera nyanställda mot belastningsregistret. Dessutom kan det ju finnas pedofiler som inte är dömda sexbrottslingar.
  Eftersom systemet inte fungerar till 100 procent ser förvaltningen nu över rutinerna, så att man i framtiden ska kunna vara helt säker på att det inte finns dömda brottslingar bland de nyanställda.
  – Nu i mars eller april ska barn- och utbildningsförvaltningen lägga fram ett förslag på hur vi ska få ett bättre system för det här. Det arbetet pågår just nu, säger Lars Karlstrand.

 7. Cajsa skriver:

  På den förskolan som jag jobbar på måste alla anställda + vikarier lämna in nytt utdrag från belastningsregistret varje år. Det tycker jag är bra!!

  • Lena skriver:

   Hjälper ju inte så länge de inte är dömda för ett brott ….så kan ju pedofilen fått hur många anmälningar emot sig som helst o personen(pedofilen)kan söka jobb igen o igen för förskolorna ser ju anmälningarna mot personen…bara om de blivit straffade …o det är inte i många fall de blir det tyvärr…för det finns ofta inga bevis…det e fruktansvärt !!! Vad är det för land o lagar vi lever i!

 8. Kajsa skriver:

  Hej Elaine, vart har du hittat infon om att den misstänkte vikarien i Sundbyberg är tillbaka i tjänst? Följer detta då vi har en liten som ska börja förskola i Sundbyberg i höst så är väldigt angelägen. Överväger att förlänga mammaledigheten, vågar inte skicka iväg mitt barn till förskola i det här läget.. 🙁

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Han får jobba på förskola det är infon jag har fått

   • Kajsa skriver:

    Googlar runt som en galning men kan inte hitta..

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Du behöver inte googla, under pågående utredning får misstänkta icke dömda pedofiler jobba på som vanligt eftersom devisen ”oskyldig innan motsatsen bevisas” är grund i Sverige. Sundsvalls tidning dessutom

     • Kajsa skriver:

      Tack för svar. Fy fan vilket mörker alltså..
      Är du orolig när du lämnar dina barn på föris eller hur hanterar du hela den biten? Förstod aldrig vidden av hur hjälplös man kan känna sig innan jag blev mamma.

     • Towe skriver:

      Stämmer inte, vikarien får inte jobba på andra förskolor. Det har vi fått bekräftat från förskolechefen. Har ett barn på berörd förskola.

     • Kajsa skriver:

      Tack för att du delar med dig! Jag mailade till förvaltningschefen och frågade just detta och fick samma svar vilket känns skönt! Vill du berätta vilken förskola det gäller?

 9. Johanna skriver:

  Hej,

  Har barn på förskola/skola i Sundbyberg och skulle gärna vilja veta var denne person är verksam..

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Har ingen aning, vet bara att han får vara verksam

   • Johanna skriver:

    Fruktansvärt! Tänkte om det fanns nån Sundbybergs-bo som visste och vågade berätta..
    Men jag driver din #treskablinoll på förskolan där dottern går och har fått bra respons från pedagoger och chefer..Och tänker påminna och kämpa för att man aldrig slutar arbeta med detta! Tack Elaine för din insats för alla barn❤

    • Kajsa skriver:

     Hej Johanna! Jag har också spridit brevet i Sundbyberg, jättebra att du gör det också!! Vilken förskola går dina barn på?

 10. Lisa skriver:

  Tyvärr är det väl så att läkare också i stor utsträckning får jobba under utredning, tänker på uppdrag granskning för några veckor sen…. hur som helst är det hemskt!

 11. Sara skriver:

  Hej Elaine! Vad är alternativet som du tänker gällande svensk rättspraxis? Kanske finns det någon annan som också vet något hur det förhåller sig med andra yrkeskårer? Personligen tycker jag att det är farligt att kringgå vår juridiska praxis kring ”oskyldig tills motsatsen bevisas”. Eller rättare sagt: jag tycker att det är mycket farligt att utgå från att människor är skyldiga. Däremot tycker jag att det finns yrken där det för arbetsgivare är rimligt att säga ”eftersom vi har anledning att misstänka x/y/z måste du jobba med annat tills vi vet”. Det är ju isf någonting mellan arbetsgivare och arbetstagare, snarare än en juridisk fråga. Men att alltså inte juridiskt stämpla som skyldig, det är faktiskt rättens sak. Då kanske det också kan vara aktuellt med omplaceringar i såna här fall. Jobbar du på förskola är du kommunalanställd och att bli omplacerad till en annan tjänst i kommunen utan barnansvar under pågående utredning vore väl minst sagt rimligt? Är det inte så för poliser som misstänkts för oegentligheter? Någon som vet?

 12. Aheles skriver:

  Detta systemet från politiker, som är första pedofiler på detta stege och detta systemet aldrig ändrasig inte, eftersom dom är själva väldigt älskar leka med okända och ganska små barn och filma en homevideo med detta lek. Kvinnor här är inte undantåg av regler. Ingenting personliga – det bara biznes $
  ha-ha-ha

  23 kvinnor dömda i barnporrhärvan – P4 Göteborg

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104

  Vilken överraskning

 13. Aheles skriver:

  23 kvinnor dömda i barnporrhärvan – P4 Göteborg

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=4753260

  23 kvinnor dömda i barnporrhärvan – P4 Göteborg

Lämna en kommentar