Varje kropp är unik


Som S. skrev så klokt ”Det här behöver inte bara gälla gravida utan generellt”. Så läs det utifrån där du är❤. 

Jag varken kan eller orkar äta nyttigt de första 13 veckorna i mina graviditeter. Det var bland annat därför jag gick upp 30 kilo med Matheo och 20 kilo med Evelyn. Med Evelyn orkade jag träna men åt allt som kom i min väg och det var både jobbigt och underbart. Och det är också därför jag har gått upp 10 kilo efter 16 veckor med Benny, det somliga säger är det man behöver gå upp på en hel graviditet. Well well, inte jag. Det viktigaste är att bebis och jag mår bra. Men jag kan inte låta bli att provoceras och tänka att jag är dålig när jag ser att det finns de som är i vecka 32 och har gått upp 6 ”kärlekskilon”. Jag får ta den hjärnknuten med mig själv. Och det är säkert ni som provoceras av att jag ens tränar som gravid och jag vill bara säga att jag förstår det till hundra procent❤. Ni behöver inte vara oroliga, det här kommer inte bli en tränande mammablogg där jag häver ur mig ”what’s your excuse”. Jag vill inte shama någon och jag kämpar med exakt det ni gör för att det är känsligt allting. Hjärnan och kroppen flödar av hormoner, man är ju inte riktigt sig själv. Man kan ta de mest banala sakerna personligt och det är helt ok. Jag avskyr kvinnorna som gör 8 chins höggravida, blir inte ett dugg i inspirerad utan bara irriterad. Mest för att jag inte kan göra samma sak och det är så dumt att jag känner och tänker så. Jag har väldigt dålig självkänsla som gravid när det kommer till kroppsprestation. Och för att inte utmana det så följer jag inte dessa kvinnor. Jag vill ha fokus på att bebis mår bra och att Benny växer som hen ska. Jag kommer dela bra och mindre bra dagar. Men jag kommer aldrig hetsa eller ha fel fokus, jag lovar. Känner mig extra känslig idag för det känns lite dubbelt att avsky det andra kan och samtidigt inse att jag kan det många andra i samma sits inte kan. Livet är knepigt ibland. Tänker att om jag visar förståelse för andra som jag så kanske jag är förlåten?

Stor kram till er alla gravida där ute, ni som är sängliggandes, ni som promenerar, ni som har som sport att hälla i er Häagen daaz Salted Caramel och till och med ni som gör åtta chins. Ni är bra allihop. Jag varken ser ner eller upp till någon av oss, vi är precis som alla här i världen – olika. Och hur fint är inte det egentligen❤.

Bloggvännerna har ordet

20 svar till “Varje kropp är unik”


 1. Lisa skriver:

  Tack för att du finns!

 2. Lisa skriver:

  Du är grym Elaine! Jag tränar fem gånger i veckan och kämpar för att kunna göra EN chin, och det utan att jag är gravid ?

 3. Åh jag måste bara säga att det är sååå coolt att det är en liten människa som växer i dig igen. Att det ska bli tre små knoddar i er familj. Så glad för er skull.

  Och härligt att du briefar lite ärliga känslor på bloggen. För ett par år sedan gick jag ner 10 överviktskilon och har för första gången i livet känt mig hyfsat bekväm i mig själv efter det. Men man kan ju inte låta bli att tänka ”gud vad jag jobbigt att måsta gå upp i vikt under en gravidite” och liksom inte veta hur man kommer hantera det. Nu funderar jag inte på att bli gravid riktigt ännu, MEN ÄNDÅ. Tänker att jag skulle vilja vara i riktigt bra shape innan, bara för att det skulle underlätta under själva graviditeten.

  Så ur ett sådant perspektiv känns det lite intressant att höra hur du kommer ha upplevt de 3 olika graviditeterna med tanke på att du kanske varit i absolut bäst form nu innan tredje, eller? Och kanske blir det lättare att ”komma tillbaka” efter den graviditeten? (Och inte tillbaka i den mån ”rätt vikt” utan snarare att kunna göra typ 5 chins… )

 4. Elin skriver:

  Du är sådan inspirationskälla för mig! I ditt arbete med treskablinoll och nu som gravid. Jag är gravid i vecka 14, o din beskrivning av de första veckorna passar klockrent in på mig haha! Men nu börjar det vända så nu ska jag ta upp min träningen igen efter 13 veckor på soffan, med undantag för jagandet av min 1,5 åring som klättrar överallt 😉
  Kramar o kärlek!

 5. J skriver:

  Håper du forstår og tar denne kommentaren som jeg mener den. Det er deilig å høre at du er menneskelig! Altfor mange offentlige personer står frem og sier at man skal være fornøyd med seg selv, alle er unike osv. Men de får det til å virke som en selvfølgelighet. Så føler man seg som en idiot som ønsker å føle det sånn, men ikke får det til. Du er ærlig, svak og sterk på samme gang. DET står det respekt av. Selv gikk jeg opp to-tre kilo, men var overvektig fra før og jobbet knallhardt for å komme i bedre form gjennom graviditeten. Var heldig som ikke hadde cravings også forresten. Legen som anbefalte meg å ikke gå opp i vekt. Så når mine slankere venninner maste og grov om vektoppgangen min og fikk høre to-tre kilo fikk jeg høre at det var vanlig for overvektige, at det kom til å komme den siste måneden av graviditeten etc. var det vanskelig å holde zen-innstillingen. De to siste månedene ble jeg syk og mistet vekt, så da jeg endelig fikk ut ungen var jeg nesten 8kg lettere enn da jeg ble gravid. Dette hadde de jo også en du-var-overvektig-før-også-forklaring på. Poenget er at det alltid er noen som vil måle suksess etter slike (horrible) kriterier. Det er vannvittig vanskelig å ikke la seg falle inn i slike tankeganger selv. At du klarer å sette ord på det tror jeg er med på at flere av oss andre begynner å reflektere over vår egen tankegang. Ps: Du er en hot mama nå, før Benny, med Evelyn som inneboer, før Evelyn og med Matheo-bollen også. Har fulgt deg en stund som du skjønner.

 6. Fia skriver:

  Grym ju! Jag post preggo och inte kommit igång som du. Tänker att snygga träningskläder kan hjälpa ? Vad är det för märke på dina?

 7. Lovisa skriver:

  Tack för detta inlägg! ❤️

 8. A skriver:

  Jag har o´ckså gått upp närmare 10 kg och är i vecka 20 snart.
  Mår dåligt över det. Ex skulle jag beställa sallad utan pasta men tänkte nää kan inte bara äta sallad. Jag får väldigt lätt celluliter så jag har massa nya nu. När bebsien kommer ska jag börja gå ner i vikt men vet av erfarenhet att celluliterna försvinner ju inte…

 9. S. skriver:

  Reflektion: Man kan ta bort ordet gravida ur detta fina inlägg om man vill – jag tycker det stämmer in bra på samtliga människor oavsett ❤ Heja dig Elaine!

 10. Frida skriver:

  Tack! Du satte ord på mina känslor. Går in i vecka 13 idag och har levt på skitmat och noll träning sen jag plussade. Är i vanliga fall en grymt aktiv tjej som är väldigt noga med vad jag äter men denna graviditet har gett mig dålig hy, huvudvärk och illamående och spyor varje dag. Jag har ingen ork eller kraft att ens kliva upp ur sängen och jag längtar tills den dagen jag får må bra igen! Trodde en graviditet skulle vara rosa fluffiga moln men inte för mig. Avundas alla er som faktiskt kan träna. Blir avundsjuk!

  • Lisa skriver:

   All kärlek till dig! Mådde också skit i början (typ lite mer än halva in) och minns inte så mycket eftersom jag var så trött då jag inte behöll maten. Tänker inte säga att det blir bättre (såå trött på det) men ät skräpmat om det är det som funkar. Det är en bedrift att bära och föda barn och man får helt enkelt göra det som krävs; i mitt fall, dricka mycket vatten och käka vindruvor, det är okej det med❤️ Och vatten är det enda som jag tycker funkar mot illamåendet då det gör mindre ont att spy då, iaf för mig och det tog mig några månader att komma på… Lycka till och ta hand om dig/er ❤️

   • Maria skriver:

    Vad fint skrivet och en underbar tröst till mig, v 21 med mitt tredje barn och tredje gravidkamp mot illamående och foglossning. Hela livet är på paus, ligger mest med hink och tens apparat. Jag vill ha kladdkaka och glass varje dag vilket har gett mig 12kg plus redan, idiotiska kommentarer från andra mammor (inga vänner) oj vad stor du är, vart ska det här sluta och Sverige behandlar gravida som om de är sjuka….. jag skulle vilje ge dessa hurtiga mammor med alla åsikter en dag i mina kläder. i min bekantskapskrets finns ingen som har haft tuff graviditet vilket får mig att känns mig rätt ensam men tack att ni delade med er!!! Kramar

 11. Anna skriver:

  Håller helt med, jag är i vecka 25 och har kanske inte gått upp så mycket men däremot tappat ALL styrka då jag inte kan träna pga foglossning. Jag gör mina bäcken-och knipövningar och det räcker. Jag har ångest över all styrka som bara rann bort men samtidigt såååå tacksam att nr 2 äntligen är på väg. Det är värt allting! Kram på dig och kör på så länge du orkar och vill!

 12. Ennet skriver:

  Vilket fint, öppet och ärligt inlägg! Sen tänker jag också på det att vilken skillnad det har om en vältränad person säger att alla duger som de är, eller om en otränad person vars viktindex inte passar inom normen för normal säger att alla duger som de är. Hursom, tycker din ärlighet och öppenhet om det här ämnet är jättebra, tack för det!

 13. Louise skriver:

  Jag är i vecka 34 och har sedan en tid tillbaka fått foglossning från helvetet. Svårt att resa mig, svårt att gå och vaknar på nätterna i panik av smärtan. Vilket gjort att jag får tidigarelägga min föräldraledighet, jag vill jobba men känner att kroppen protesterar. Prio är ju mitt mående och bebisen!
  På min arbetsplats upplever jag det som att mina kollegor zoomar ut mig i samtalet, tror inte jag fått en direkt fråga på fyra veckor. Hur kan jag försöka bemöta mina kollegors suckar och ”vi får väl lösa det då” i överlämningen av mina uppgifter?

 14. Lisa skriver:

  Jag gick bara upp 11 och 8 kg med respektive barn. Fantastiskt duktigt av mig. Att spy konstant då. ?

 15. Pernilla skriver:

  Var bara tacksamma att ni kan äta skitmat och välja om ni ska träna eller inte. Jag kunde knappt få ner en bit under hela graviditeten och kröp till toaletten för att fortsätta spy. Jag gick ner 13kg och kände mig fängslad och bortstött av min egen gravida kropp, eftersom jag varken kunde gå eller stå utan att svimma eller spy. Min man gick också ner i vikt, då jag spydde som en gris av att han bara öppnade kylskåpet. Idag är vår skatt 2,5 år och vi funderar på ett syskon 🙂
  Till alla som blivit shamade för att man inte är trådsmal, äter för mycket av något man inte borde eller inte hinner/orkar göra allt som man istället borde. Min läkare var aldrig orolig för barnet under graviditetet som jag var, för med mina 60kg på 150cm så var ju jag ”rätt stadig från början” och hade reserver att ta från. Så ladda upp!

 16. Åsa skriver:

  Åh vad skönt att höra att man inte är ensam. Jag kunde verkligen inte hålla en nyttig kost under mina graviditeter. Första 15 veckorna fick allt utom glass och vitt bröd mig att spy. Det är lätt att säga men en graviditet är låååång och man gör vad man kan för att klara av arbete, barn och andra sysslor. Växte ur byxorna i v 8 typ den senaste graviditeten. Rumpan var enorm! Tyvärr kan man inte riktigt påverka detta. Hade jag mått ”som vanligt” så hade jag väl också kunnat hålla en hälsosam diet tänker jag i mina mörka stunder… 🙂 Viktigast är att bebisen och mamman mår bra! Du är jättefin Elaine! Lycka till!

 17. Åsa skriver:

  Förresten, känner igen det där med celluliter!! OMG jag skämdes verkligen när vi var på semester men det var som att kroppen levde sitt eget liv! Och man får ju inte göra cellulitbehandling under graviditeten tyvärr… Tänk om celluliter kunde bli mode?

 18. Johanna skriver:

  TACK!!!! För dina ord… det första min barnmorska sa till mig på min inskrivning var ”det är ju bra om du inte går upp så mkt”, beräknat utifrån mitt BMI. Jag har alltid haft lite högre BMI men också tränar/tränat mkt,där står det inte att jag orkar göra kippingchins,dips, 12 kg-hantlar i bicepscurl eller orkar tunga vikter överhuvudtaget. Kliver in i V.30 på fredag och har gått upp ca 7-8 kg och får ångest när kroppen inte orkar ta mig till gymmet för att köra åtminstone 3 styrkepass/vecka, mkt pga vad min barnmorska sa till mig! Jag är dock i samma stund tacksam att jag kan röra på mig NÄR kroppen har energi och att jag varje dag har disco i magen och att ultraljudet såg finfint ut. All lycka till i din graviditet och till alla er andra gravida där ute! Vi är fan grymma som bär dessa liv i oss,oavsett träningsdos, kostintag och viktuppgång!!!??❤️

Lämna en kommentar