Flickor är värda en framtid


1200x628_7

När jag ser dessa flickor så vägrar jag se en flicka som ska bli bortgift om några år. Jag vill se framtidens makthavare, författare, lärare, presidenter. Utbildning är vägen dit och genom att bidra till Plan Internationals arbete kan vi se till att flickor får den utbildning de har rätt till. En framtid börjar även med:”

Framtid börjar med:

Att ingen flicka ska bli bortgift.

Att inga barn ska tvingas föda barn.

Att alla flickor ska få gå i skolan.

Att alla barn ska få sova tryggt om natten.

Att inga barn blir utsatta för våld och övergrepp

Bli Planfadder alt Flickafadder

1200x628_1

Ni vet ju hur jag brinner för förskolor i Sverige. Tänk länder där det inte ens finns. Plan International ändrar på det.

I Nyaruguru-distriktet, en av de fattigaste delarna av Rwanda, fanns det tidigare i stort sett ingen förskoleverksamhet, trots att behoven var stora. Många barn lämnades hemma ensamma medan föräldrarna var upptagna med jordbruksarbete.

Två förskolor startades med stöd från Plan International och som idag drivs av lokalbefolkningen. Bredvid förskolan ligger en köksträdgård som gör skolan självförsörjande på mat.

Förskolan ger barnen bättre förutsättningar att klara av skolan när de blir äldre. Förutom den pedagogiska verksamheten får både barn och föräldrar information om god hygien och nyttig mat och barnen genomgår dessutom regelbundna hälsokontroller.

– Jag behöver inte vara hungrig eftersom jag får gröt på förskolan och jag tycker att det är roligt att leka med mina vänner, berättar femårige Said, ett av de barn som har fått en förskoleplats.

Rwanda February 2014. ECCD NYAGASAMBU (one of 15 Eccd centres in eastern province)

Rwanda February 2014. ECCD NYAGASAMBU (one of 15 Eccd centres in eastern province)

Bloggvännerna har ordet

2 svar till “Flickor är värda en framtid”


 1. Maria skriver:

  Väldigt viktigt arbete. Plan i Norge uppmärksammade barnäktenskap för ett par år sedan genom en fiktiv blogg där det verkade som att norska Thea skulle gifta sig med en mycket äldre man. Sök på Theas bryllup + stopp bryllupet så hittar ni nog bloggen.

 2. Frida skriver:

  Hej Elaine!

  Du är fantastisk. Jag jobbar som lärare och har lyft dina viktiga punkter med mina elever.
  Nu inspirerade du mig även till att bli fadder. Så det har jag nu blivit för en flicka!
  Tack för att du finns!

Lämna en kommentar