Protestera för poliser


kvinnlig-polis

bild lånad från Södertörns högskola

Att vara polis borde vara högavlönat. Personer som studerat för att göra rätt för samhället behandlas fel. Jag träffade en hacker som kan peka ut vart 15 nätpedofiler sitter i detta nu, han levererar dessa personer på ett fat till poliserna som inte har resurser att ta dessa personer. Inte resurser. Politikerna borde ge mer resurser till poliserna. Jag skulle vilja prata med ett gäng poliser och höra om hur de har det. Jag vill ju kämpa för att tre ska bli noll, men då måste polisen ha resurser för att ta pedofilerna. Om inte de kan protestera kan inte vi protestera för dem? Jag skulle inte banga. Men jag måste höra med om polisernas villkor och vardag. Jag tycker att en polis borde tjäna 35.000 i månaden, minst. Vi snackar folk som ska hålla oss trygga och Sverige säkert. Det borde få vara ett högstatus jobb med högre lön.

Bloggvännerna har ordet

25 svar till “Protestera för poliser”


 1. Signe skriver:

  Polisen har i dagsläget mer pengar än de spenderar. I år är överskottet på 700miljoner. När de använt upp dessa får de mer. http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/09/budgetforstarkningar-till-polisen-och-sakerhetspolisen/

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Vad bra!

  • Jessica skriver:

   Men då måste ju problemet ligga någon annan stans? Här i Kalmar län är det jätteproblem med underbemanning, pass som inte går att fylla, mycket övertid och ett yttre befäl som ska täcka ett område lika stort som Skåne utan kännedom om stora områden av den ytan.
   Så varför kan/får inte överskottet användas till att anställa fler poliser? För det är ju det som behövs.
   I det här området är det flera nyutbildade poliser som efter aspiranten får gå tillbaka sina gamla jobb (alltså ej som poliser) för att de inte kan få en tjänst i närheten av sitt hem. När det alltså saknas tiotal med tjänster i samma område. Finns ingen logik alls.

  • Stefan Wickberg skriver:

   Dom pengarna kan användas för högre löner så att fler lockas att bli fler poliser. Om man inte gör det blir det färre poliser och regeringen kan minska budgeten istället. Till slut så långt att budgeten kan strykas när inga poliser finns kvar.

  • Sofia skriver:

   Jo, fast de används till att anställa civila medarbetare. Inget vi poliser får del av tyvärr!

 2. Ewa skriver:

  Jag håller med att polisen behöver mer resurser, till t ex:
  få bort buset och ligister från gator och torg, de som vandaliserar, bränner och stjäl bilar-stort problem i vissa områden
  ordningspoliser så att vi kan gå ut och vara trygga, utan att bli rånade och bestulna
  fler poliser och strängare lagar mot hedersvåld- och mord (vari hedern ligger fattar jag inte) i de kretsar eller den kultur det förekommer. Tänker på Fadime mfl.
  strängare lagar mot barnäktenskap

  Vi har många problem i samhället, polisen och den lagstiftande församlingen har mucho jobb framför sig. Man kan inte se närsynt eller ensidigt på problemen, utan man måste se helheten, så tycker jag i alla fall.

 3. Malin skriver:

  Hej,

  Jag jobbar som polis, nästa år påbörjar jag mitt sjunde år inom yrket.

  Just nu råder det total kaos inom myndigheten, ungefär tre poliser per dag slutar och det är främst löner och arbetsvillkor som gör att poliser slutar.

  Jag kan vara behjälplig med att svara på frågor om du vill. Det enda som hjälper är nog att allmänheten börjar se hur illa ställt det är inom svensk polis och kräva bättring från politikerna. Oss poliser verkar de inte vilja lyssna på dessvärre…

 4. Elin skriver:

  Jag har varit polis i 10 år. I ett särskilt utsatt område i Stockholm. Jag sa upp mig för en vecka sedan trots att jag tycker att jag har världens bästa jobb trots allt elände. Jag tjänade då 25 600 kronor. Jag har en universitetsutbildning i grunden att falla tillbaka på. Jag har helt enkelt inte råd. Jag har tre barn att ta hand om och bor i Stockholm. Jobbar treskift och familjen behöver därför 2 bilar.

  Jag jobbade på julafton. Mina barn grät, jag grät. Det funkar inte för den ringa ersättning vi får. Det urusla avtal facket förhandlade fram till oss för några år sedan ”gick ut” 1 oktober. Vi hade då möjlighet att strejka för första gången på länge. Arbetsgivaren och vårt fack kom då överens men sedan har tydligen arbetsgivaren dragit tillbaka sina löften och vi kan inte strejka. Nu har jag gett upp. Det som känns värst är att jag överger alla människor som jag vet kan hjälpa. Alla barn. Det känns skit. Jag mår illa när jag tänker på det. Men jag måste tänka på min familj. Det överskott polisen har går inte till våra löner. Tyvärr. Hejdå polisen! Framtiden ser inte bra ut.

  Trevlig semester Elaine. Jag är stolt över det arbete du gör! Jag är ledsen att jag inte kan hjälpa dig som polis längre.

 5. Polisens omorganisation satte hela samhället i gungning. Galet. Polisen har ju protesterat, med bland annat aktionen ”Det räcker nu” förra året. Hjälpte ju inte ett skit, det blev bara värre. Är allvarligt bekymrad över situationen och att så många duktiga, erfarna poliser väljer andra jobb. Visserligen förstår jag de, de får massor av mer i lön och slipper riskera livet, slipper bli spottade på och slipper få sten och glåpord kastat på sig.
  Håller med dig Elaine, de borde ha minst 35.000 i grundlön! <3

 6. IdaHo skriver:

  Det är faktiskt sjukt vilket samhälle vi lever i just nu! Jag tänker på alla barn som du kämpar för där brottslingen (OM han blir dömd) får så jävla kort straff att det är ett skämt! Men ekobrottslighet däremot… Där kan man bli ordentligt straffad!

  Och alla yrken som är så viktiga. Polis, brandkåren, sjukvården… Vi är så jävla dåligt betalda att det är ett skämt! Jag har jobbat på boende för ungdomar i tio år och har en heltidslön på 23.000…. Att tjäna samhället och ta hand om andra människor är inte värt nåt i vårt samhälle tydligen. För ska de här arbetena få någon som helst status måste lönerna upp!

  Tack för att du tar upp viktiga frågor.

 7. Cecilia skriver:

  Jag är polis i Göteborg och har inte tröttnat på mitt yrkesval. Än. Kass OB och dålig ledning. Vi är alltid jämt skägg och aldrig någon endaste polis utöver. Alltid minimibemanning och jag vill göra så mycket! Men vi är inte tillräckligt med poliser för att ha resurserna…. jag svarar också gärna på frågor om du har några. Har en kollega som jobbat med sexbrott mot barn över nätet dessutom:)

 8. Elin skriver:

  Det må vara dåligt betalt och usla arbetsförhållanden många gånger. Men en av de saker som jag tycker är värst i mitt yrke som polis är att det är sådan sjuklig hierarki. Vi som är ”på golvet”, alltså på utryckningen är bara brickor i ett spel som kan flyttas runt dit det brinner mest utan någon som helst hänsyn till personen. En kommentar som kommit från chefsnivå är ”passar det inte så är det bara att säga upp sig”. Det är inte så motiverande att gå till jobbet när man varken får lön för mödan eller uppskattning från högre nivå. Det här känns som att det bara är början på poliskrisen i Sverige. Det är dags för politikerna att öppna ögonen och agera.

 9. Min kusin är polis och den mest reko kille jag känner. Men han gör jobb för insatsstyrkan och så så han kanske inte passsar så bra att prata med.

 10. Sofia skriver:

  Jag är tjänstledig från polisen på grund av att jag inte längre kan arbeta på den orten som jag har min tjänst. Det är frustrerande att inte få arbeta då man vill och samtidigt som man ser/hör hur mycket kollegorna sliter. För de sliter så enormt hårt där ute. Allmänheten får se och höra det cheferna presenterar, medans verkligheten för uniformspersonal/utredare/spanare mm är något helt annat än ”det går lite dåligt just nu”. #nuräckerdet

 11. Madeleine skriver:

  Hej!

  Jag jobbar som polis. Maila mig så ska jag berätta allt du vill veta. Just nu är allt helt kaos och helt sjukt.

  Med vänlig hälsning, Madeleine

 12. Johan skriver:

  Jag är polis sedan 8 år och har en lön på 26.250. Jag blir behandlad som om jag är utbytbar när som helst och förväntas ställa upp på alla tänkbara vis, för att arbetsgivaren ska slippa stå till svars för det kaos som råder nu. Samtidigt går kollegor till andra statliga myndigheter, försäkringskassan, skatteverket etc, där de blir handläggare och utredare. Deras lön ökar med flera tusen, precis som för de civilanställda som anställs av polisen. Att vara polis inom polismyndigheten är inte som det borde vara, man värdesätts på helt andra sätt hos andra arbetsgivare, som faktiskt uppskattar lojalitet, engagemang, kunskap och kompetens. Detta upptäcker allt fler poliser, några som bara jobbat några få år har redan tröttnat. Utbildningsplatserna fylls inte som politikerna hade önskat, allt fler poliser slutar och ingen ansvarig bryr sig. Det känns oroväckande för mig som polis OCH som medborgare, jag hoppas kunna fortsätta förvänta mig att polisen skall komma om jag behöver hjälp…

 13. Missnöjd skriver:

  Jobbat som polis i Sveriges mest utsatta områden.

  Kan säga att var och varannan polis funderar på andra jobb och på att lämna myndigheten. Lönen är ett skämt och det visste man när man sökte men då fanns det andra skäl som många kollegor håller med om, nämligen möjligheten till att förbättra vårt samhälle och göra ngt gott för allmänheten. Men nu får vi skit från alla håll. Även de närmaste cheferna är ruttna med ett otroligt defensivt förhållningssätt där de bromsar de aktiva motiverade poliserna. Cheferna skapar en dålig stämning där det inte råder någon möjlighet till att uttrycka sina kreativa sidor alls. Sen har vi lagstiftningen som verkligen måste ses över! Lagstiftningen är anpassad till ett klimat som kanske rådde på 60 talet men med samhällets utveckling så krävs det helt andra lagar och befogenheter för svensk polis så vi kan jobba mot brottsligheten . Framförallt högre straff så de kriminella blir inlåsta och inte släpps hela tiden och frias som det ser ut idag. En kriminell person kan i princip begå 100brott men han kanske åker dit på 3 av dessa och då frias han på två så i slutändan så kanske han döms för ett brott och får en saftig straffrabatt vilket de kriminella får i dagens läge.

  Snart finns det inget och då menar jag inget som får en polis att ha viljan kvar att jobba mot kriminella .

  Ska poliser utsätta sig för farliga biljakter m.m och springa ikapp kriminella under stenkastning när de inte ens döms för ngt i slutändan? Hur ser proportionerna ut där egentligen???

  Nä nu får det bli ändring!!!

 14. Sofia skriver:

  Tack för att du stöttar oss! För vi kommer alltid att göra värt bästa för att stötta, skydda och lösa brott åt er! Jag slitet med min tjänstehund varje dag! Och när man läser ett sånt inlägg som ditt då känns det verkligen värt att kämpa på dag som natt, jul som midsommar. Det är vi som står kvar där när alla andra springer! Tack för ditt stöd!

 15. e skriver:

  det är fan helt sjukt hur vi behandlar de som är viktigast resurser i vårt samhälle, dvs poliser, brandmän och folk som arbetar inom vården. blir tokig!

  en fråga till er andra – hur känner ni som har andra yrken och utbildningar o tjänar massvis med pengar medan ni, med handen på hjärtat inte gör hälften ett så viktigt arbete som dessa yrkesgrupper? jag jobbar som jurist och hade en ingångslön som var bra mkt högre än vad poliser tjänar efter flera år i yrket, jag har förvisso en lång universitetsutbildning och jag hjäper människor i mitt yrke, men jag har ändå ständigt dåligt samvete över det. jag riskerar inte livet i jobbet, jag är ledig varje helg, alla röda dagar o har bra arbetsmiljö och villkor på jobbet och lön. det känns inte rättvist bara. hade gärna betalat mer skatt för att öka lönerna till er! undrar om ngn annan känner igen sig i det dåliga samvetet?

  • Hockeysmurf skriver:

   Har inte dåligt samvete för att jag tjänar mer än en hel del poliser, däremot tycker jag det är helt vansinnigt att det är så. Visst finns det risker i mitt jobb men jag slipper ju massivt hat och sten kastat på mig. Resurserna måste omprioriteras av de som håller i våra skattepengar!

 16. Mikael skriver:

  Hör av dig för info och frågor.

 17. P skriver:

  Är polis sedan 11 år. polisyrket är världens bästa jobb, tyvärr förstör organisationen, löner mm. Som en kollega ovan skrev, man känner sig utbytbar, som om att man inte betyder något. Säger man i från så ”gnäller” man och hamnar i skamvrån.

  Jag glädjs inte längre med personer som är glada att de kommit in på polisutbildningen. Min tanke är ”för helsike välj något annat !”

  Usch vad negativ jag lät nu. Tyvärr är det ju många med mig som känner samma. Inte så konstigt polisens resultat är i bitten när personalen mår skit.

 18. Marie-Louise skriver:

  Alla ni poliser som kommenterat (och andra oxå såklart) ska veta att ni gör ett fantastiskt jobb i motvind och det är fy skam att ni inte tas om hand bättre! Jag hoppas innerligt att det vänder för både er och alla oss invånare i Sverige som ni skyddar och arbetar för. ❤

 19. Karin skriver:

  Jag instämmer, och jag vill SÅ gärna att alla pedofiler, och andra brottslingar,
  fastnar i polisens garn, men SNÄLLA, det heter ”VAR NN sitter”, inte ”varT”.
  Det må vara att brottsbekämpning är viktigare än bra språk,
  men det finns varken en motsättning sakerna emellan eller något egenvärde i
  att sudda ut den distinktion svenskan gör mellan befintlighet och riktning
  – ”var” och ”vart” – så låt oss behålla den.

Lämna en kommentar