Hjälplöshet och strategier mot krig


Godmorgon. Jag tänker på alla i Aleppo. Jag vet inte vad jag ska skriva. Jag blir så förtvivlad när jag läser och ser videos och förtvivlade hjälplösa människor. Barn som är livrädda, barn som dödats i kriget. Med den plattformen jag har så måste jag skriva något om detta. Men jag ogillar att dela tragedier för att samla pluspoäng i bloggvärlden. Ni vet de som säger ”det är så tragiskt” men som inte gör något. Jag vet helt ärligt inte vad jag ska göra eller föreslå er att göra. En befolkning är omringad rysk militär bland annat och jag undrar om pengadonation till nåt swishnummer verkligen kan hjälpa dom? Att säga att jag tänker på dom varje dag hjälper ju heller inte. Hur kan vi konkret hjälpa till? Vad är det bästa att göra?  Vi kan ju heller inte låtsats att det inte händer.

Är det någon som har förslag, som vet nån eldsjäl som gör något konkret för Aleppo. Känns så sjukt över att man sitter och suckar över trafikstopp i Svergie när barn tar sina sista andetag i Aleppo. Det kunde ha varit mitt Stockholm eller din stad som var omringad av militär. Vad gör vi? 

Bloggvännerna har ordet

27 svar till “Hjälplöshet och strategier mot krig”


 1. Sofia skriver:

  Jag vet inte heller vad vi ska göra, men tar precis som du gärna emot tips <3 Svårt att finna julefrid när världen brinner…

 2. Lise skriver:

  Det här har jag också tänkt på. Såg på en dokumentär om flyktingarna som tog sig från Aleppo till Grekland här om dan och grät från början till slut för att det är så fruktansvärt. Små barn som sa att om de drunknar på vägen till Grekland så får de åtminstone vara ifred och att de inte är rädda för havet och vågor, för de har levt bland krig och bomber. Så ska inte en barndom se ut och så ska inte ett barn hamna tänka. Blir så arg på de som krigar. Alla barn som sett kriget kommer att vara traumatiserade resten av sina liv. Och utöver det har de gått miste om sina hem och säkert en massa familjemedlemmar och vänner. Fyfan.

  Jag vet verkligen inte vad jag kan göra, för att donera pengar känns som att ljuga åt sig själv att det skulle ha nån påverkan. De kan ju inte stoppa kriget med de pengarna.. Men vad annat kunde man göra då? Önskar att jag hade makten att sluta kriget.

 3. Lisa skriver:

  Jag förstår verkligen din maktlöshet! Känner ofta likadant. Men för att orka bestämde jag mig för att göra skillnad i de personer som kommer till Sverige. T.ex. alla som kommer till Sverige har möjlighet att få en språkpraktik, detta gäller både för asylsökande och de med uppehållstillstånd. Jag tänker också att småsaker som att man hälsar och ser alla människor gör skillnad. Jag brukar ofta ta mig tid trots att jag kanske egentligenbinte har den och hjälpa nyanlända med myndighetskontakter, söka jobb osv. Småsaker som kommer göra skillnad även för barnen i Aleppo då vi faktiskt har många människor i Sverige därifrån som kan hjälpa sina familjer där tack vare en lyckad etablering här i Sverige.

 4. Diana .. skriver:

  Håller så med dig om att det är jobbigt att bara säga ”vad hemskt” och sen inte kunna göra något åt det. Men att tro att man bloggar om saker för att få pluspoäng då har du kanske missuppfattat varför många bloggar. Jag tex skriver om allt möjligt för att jag brinner för det, för att jag älskar att skriva och känna tangenterna under mina fingrar smattra, för att jag behöver få ut mina tankar och åsikter. Inte för att skapa pluspoäng.

  Säg till om du kommer på vad man kan göra, för jag håller med, det är hemskt att inte kunna göra något allt men tyvärr så är det så i krig, vad kan vi göra om det inte är att blanda sig in politiskt och det tar ååår.

 5. Magda skriver:

  Vi kan inte stoppa kriget med donationer, men jag är av den uppfattningen att det ändå hjälper. Även om det inte når personerna som i detta nu är fast i Aleppo så kan vi ändå se till att det finns hjälp utanför. Röda korsets Friberg Storey berättar i en artikel i Expressen att det behövs värmefiltar tex. Bara en sån sak, så konkret och gör stor skillnad. För att de som lyckas ta sig från Aleppo inte ska behöva frysa ihjäl.

  Det är ju ändå något man kan göra, som inte är en lösning på problemet, men en hjälp på vägen.

 6. Amal skriver:

  Fina Elaine, tack för att du uppmärksammar Aleppo. Du kan kontakta Israa Abdali – hon har varit med på TV och diskuterat hur hon som privatperson hjälper det syriska folket tack vare donationer. Och nu tillsammans med två andra starka kvinnor startat en stiftelse som heter Stand With Syria. Lättast når du henne tror jag på Facebook. Återigen tack för att du belyser något så viktigt på din blogg som läses av tusentals 🙂

 7. Anna skriver:

  Men donationer kan hjälpa långt! Jag har själv jobbat som volontär med flyktingar i Grekland, och vet hur oändligt mycket bara en ynka hundralapp kan hjälpa. Om man vill skänka pengar är min erfarenhet där att Läkare utan gränser är ett av de absolut bästa organisationerna. Finns massa andra bra också såklart, men ibland står man och är helt rådvill över alla olika organisationer, om pengarna verkligen kommer fram och vad det går till – men det jag såg på plats, och det jag hörde från andra volontärer som jobbat på fler platser i världen, gör att Läkare utan gränser verkligen får mitt fulla förtroende.

 8. Elsa skriver:

  Vi kan sluta sälja och producera vapen, punkt. Vi investerar i krig som dessa.

  Ericsson skulle kunna sluta sälja telefonutrustning inklusive avlyssningsapparatur till sjuka regimer.

  Inte så känt men tex 2010, dagen innan Irans regim gick in i flyktingfånglägret på gränsen mellan Iran och Irak och dödade 3000 därinne medelst järnrör i huvudet, satt Ericssoncheferna i Midsommarkransen och skakade hand med de jävla mördarasen och tog emot miljardbelopp av dem.

  Dubbelmoral Sverige, hej.

 9. Ara skriver:

  Hej Elaine

  Vi behöver tänka annorlunda. Donationer, FN, UNHCR, och de konventionella ”sätten” är dessvärre mer av ondo. Finns det inga problem i världen finns det inga UNHCR, Röda korset, FNs olika organer osv. Krig, konflikter är leverbröd för alla desssa organisaitoner som tyvär lever på människors lidande. Hur kommer det sig att så ”duktiga och kunniga människor” med så mycket resurser inte kunnat att ”stoppa” / larma konflikter? Afganska barnens lidanden har gått totalt ”obemärkt” förräns ”afganska pojkar” blev svenskarnas problem. Svensk Afghanska kommiten har funnits i Afganistan i minst 30 år.

  Vi har sofistikerade organisationer som lever just på dessa konflikter.

  Vad vi däremot kan göra för att få stopp på dessa eländen är ”civila representanter” som du och andra ”eldsjälar” vilka har hjärtat på rätt plats.

  Det här kanske låter naivt men enda sättet att få slut på ”massakern” är att vi ”civila” tar tag i förhandlingarna själva.

  En lyckad exemepl av civil blandning som slutade gott är : Trita Parsi som tog tag i förhandlinganra gällande Iran. Han har hjärtat på rätt plats och ville inget annat än Fred och samarbete mellan sitt hemland och omvärlden.

  Annat förslag är att vi civila måste sätta krav på svenska vanpentillverkare att sluta med ”export” av sina produkter, NU.
  Varför ska man exprotera vapen och försvarsmaterial nu när det finns så mycket beväpnade konflikter i världen?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag tror också på din väg men vi behöver mobilisera civila och skapa enkla praktiska lösningarni vardagen som leder dit, lösningar utöver protester eller protestlistor. Nåt enkelt för varje person att göra som gör stor skillnad.

 10. Ara skriver:

  Mitt förslag:
  -Vi med hjälp av Trita Parsi ordnar upp ”Fredssamtal” med Assad. Vi får lyssna in vad Assad säger.
  -På samma sätt får vi träffa alla andra ”grupper” och lysnnar in vad dem vill och säger.
  -Vi måste lyssna in vad ”syriska folket” vill och tycker. Vad är deras krav och önskemål.

  Vi drar fredssamtalen själva. Medmänniskor emellan. (Och inte blanda in Karl Bildt i detta. Han njuter av dessa konflikter och lever gott på dessa. Blockera honom från alla förhandlingar som han och hans stora ”statsvetar coorporation” lever gott på).

 11. Umm N skriver:

  Kan rekommendera http://www.ivcsverige.se/ där pengarna går oavkortat till de behövande dvs 100%.
  Kolla in både hemsidan och deras instagram för mer info

  Ha en fortsatt bra dag! ?

  • Älskade barn skriver:

   Jag vill som ovan uppmärksamma http://www.ivc.se!

   Dessa hjältar jobbar ideellt och alla pengar som doneras går oavkortat till syftet. De har byggt The Swedish Medical Center i Idlib som tar emot bussar med offer från Aleppo.

   Tack för att du uppmärksammar detta! Det skär i hjärtat att läsa dessa nyheter men denna sorg behöver göras om till något fruktbart.

 12. Josefin skriver:

  Spana gärna in frivillig-kåren vita hjälmarna. ❤️ http://syriacivildefense.org

 13. Monica Nilsson skriver:

  Israa Abdali är den som gjort mest intryck på mej. Finns möjligheter på hennes fb:sida att donera

 14. Namm skriver:

  Med så mycket elände i världen börjar det kännas som man inte räcker till längre för det är skit i varenda hörn/kant. Man bryr sig och vill ju hjälpa till men det känns så hopplöst ibland. Jag tycker ändå att det minsta man kan göra som medmänniska är att alltid skänka en genuin tanke åt de utsatta människorna…

  Sen kan jag tycka att det sätts för mycket press på individen eller det har blivit så på senare tid. Men vill man ändå göra något tycker jag att medborgare i västvärlden kanske kan börja med att trycka på sina politiker för i slutändan handlar det om att flera länder i västvärlden tjänar pengar på dessa krig och så länge dessa krig genererar pengar kommer de att fortgå nonstop. Jag oroar mig redan för nästa land och dess medborgare som kommer att drabbas och bli flyktingar. Vi kan skänka pengar från den ena till den andra organisationen och välgörenhetskonserter i all ära men jag tror att mycket ligger hos politikerna. De flesta människorna som bryr sig gör redan så gott de kan.
  Tala om för den svenska regeringen att ni inte längre vill tjäna pengar på krig ute i världen…

  • Faan skriver:

   Ta hand om ditt eget land, Sverige. Sverige ga dej alt du har. Varför i helvete bryr du dej med saker som händer i en öken tio tusen mil från Sverige??? Jag fatter det inte, du är svensk, du bor i Sverige, varför hjälper du inte ditt land?? Du vil hjälpa alla i hela världen, men landet du själv bor i, det skiter du i? Jag vil inte hjälpa någon annan enn norrmän, svenner och danskar. Och det är 100% normalt. Varför ska jag hjälpa folk i en öken som gör allt dom kan för att krossa sina egna länder? Man kan inte hjälpa folk som inte vill hjälpa sej själv, det är omöjligt. Och man ska inte vara dumsnäll, det är mycket viktigt.

 15. Johanna skriver:

  Följ Izraa Abdali på FB! Bland annat samlar hon fram till 8/1 nödvändigheter i en stor container som sedan ska till Aleppo. Hon har även(tack vare gåvor från oss vanliga medborgare) samlat ihop pengar för att köpa 300 kaminer och 100 kg kol till tälten i flyktinglägren- det börjar bli kallt även där.

  Hon är nere själv och hjälper och har många gånger intervjuats av TV4/Nymo.

  Jag stöttar gärna henne, hon gör skillnad. Och hon vet vilken typ av hjälp som behövs.

 16. Cornelia skriver:

  Hej Elaine! IVC- SVERIGE är en ideell förening där alla bidrag går oavkortat till de drabbade. De som arbetar med organisationen är enbart volontärer och inga former av administrativa kostnader tas ut för detta.

  Med hjälp av insamlingar byggdes ”the swedish medical center” ett sjukhus, år 2015 som ligger i staden Idlib som just nu pekas ut som ”nästa Aleppo” i media.. sjukhusen i Syrien är i stort behov av hjälp då många redan har förstörts och det blir svårare och svårare att vårda de skadade. För mer information om hur man kan hjälpa, läs på deras hemsida:

  http://www.ivcsverige.se

  Tack för en fin, ärlig och utvecklande blogg ❤️

 17. SvenneSkit skriver:

  Ja ni svenskar behöver strategier mot krig. Ni bor i en krig. Ni släppte inn hälva världen och nu är det krig i Sverige. Om ni brukade lika mycket tid på ers eget land som ni brukar på afrika och arabistan, då hadde Sverige varit jättebra. Ni svenskar är idioter, ni hjälper folk som inte gillar svenskar eller Sverige. Ni förtjener inte ha et land, ni är för dumma att leva. Om 10 år finns det inga svenskar i Sverige, dom har flytt landet eller blivet dödade. Och det är ers egen fel, ni krossade er själva. Jag kommer aldrig tilgi ni svenskar för det ni har gjort mot Skandinavia. Aldrig! Ni har granner och vi är inte glada nu. Vi er arga som fan.

Lämna en kommentar