Nätvandrarna – för trygga barn på nätet


Godmorgon folket! Skulle ni vilja nätvandra med mig? Ni vet som föräldrarna gjorde på skolgårdarna när man var i tonåren, för att se att vi var säkra. Pinsamt var det, men också bra att päronen hade koll. Nu är barnen mindre än så och det skulle behöva ”nattvandras” på nätet. Kolla vad Jonathan Alvén upptäckte när han skapade konto på Kamrat.

Det är så sjukt att det saknar motstycke. Jag tänker också skaffa ett alias, men inte för att räkna pedofiler utan för att konfrontera dom på nätet. Hade föräldrar vetat att det kryllade pedofiler på skolgårdarna så hade de stått som en mur för att skydda barnen. Det är dags att vi gör det på nätet. Sen fattar jag inte varför det är olagligt att sätta dit vuxna män vars intention är att grooma barn och utnyttja dem sexuellt?  Om man ser ett uppenbart brottsförsök så borde man ha fog att anmäla till polisen oavsett. Ser man att en person planerar för ett mord likaså. Eller? Är förebyggande inte intressant i detta land. Måste barn blivit våldtagna eller personer döda för att man ska kunna ingripa? Ska vi vänta så länge? Det är helt befängt.

Oavsett så ska jag göra det jag kan nu. Jag tänker att jag ska skapa Nätvandrarna – för trygga barn på nätet. Pedofiler fiskar brett och får de oss vuxna på kroken så blir allt förmodligen mycket svårare för dom. Om jag får någon på kroken ska jag skriva något som skrämmer dem att begå samma sak igen. Jag tror att att de inser att den som den chattar med är en vuxen barnrättskämpe borde vara läskigt nog. Jag får skaffa ett alias som en flicka och så ska vi se hur många peddos som nappar.

Några som är på för att bli en nätvandrare? Jag kommer posta dialogerna så ni ser vad som pågår där våra barn vistas. Här kan ni ladda ned nätsmart – integritet för barn på nätet.

OBS! Tänk på att aldrig hänga ut någon med namn och bild i mitt kommentarsfält.

Bloggvännerna har ordet

22 svar till “Nätvandrarna – för trygga barn på nätet”


 1. A way of living skriver:

  Jag är självklart på!

 2. Nina skriver:

  Jag hakar på!

 3. S skriver:

  Bra ide! Kan man inte kombinera med ”Anders”( det var väl det han kallades i artikeln?) system som hittade pedofiler som delade bilder/videor? Och mitt i chatten (eller hur lång tid det nu tar) när man vet att det är en pedofil slänger ut ett ” Jomen Kalle på Ankeborgsvägen 3…” Och sedan nått klokt jag inte kommer på nu… Då borde åtminstonne någon bli avskräckt om en främmande vuxen som skiter fullständigt i vad som händer honom vet vem han är och vad han gör, eller? Fast det lär väl vara olagligt på många sätt…

 4. K skriver:

  Vidrigt! En tanke till dig Elaine som har kontakter; kan du få till ett möte med insatta poliser och fråga rent konkret vad man som privatperson kan göra lagligt så gör vi det sedan för ditt förslag är utmärkt.

 5. Joanna skriver:

  Jag är på!

 6. Pauline skriver:

  Jag är på! Har gjort samma ett tag, jag hoppas det gör någon skillnad.

 7. Hockeysmurf skriver:

  Jag är självklart på! Precis som K skulle jag också vilja veta vad jag som privatperson får göra, så man inte gör nåt dumt liksom.
  Tycker det är så hemskt! Att det verkar finns så himla många vuxna som gör så här mot barn… Treskablinoll!

 8. Maria skriver:

  Nät-grooming är väl ett lagstadgat brott i sig?
  Det är ju bara för staten att håva in dem, döma dem och ha fortsatt koll på dem – så kanske massa IRL-brott undviks och massa barn räddas.

 9. Sam skriver:

  Jag är sååååå på! Hur gör man? Skapar ett konto bara. Hur haffar jag dom? Sg vad jag kan göra för att sätta dit äcklena så gör jag det ??

 10. Charlotta skriver:

  Jag funderar på om det skulle vara bra att starta en egen sajt där man som nätvandrare kan ansluta sig, få inloggningsuppgifter och sedan posta screenshots av dialoger med användarnamn på dem man blir kontaktad av i groomingsyfte. Då skulle man få som ett register av användare att akta sig för, som både barn och föräldrar kan hålla koll på. Visst är de bara för peddon att byta namn när de blir publicerade, men det är ändå lite extrajobb för dem. Dock är jag inte helt säker på att det skulle vara lagligt, men det kan man ju undersöka. Vad tror ni?

 11. Louise skriver:

  Är självklart med!

 12. Sara skriver:

  Jag är så jävla med!
  Jobbar på ungdomsgård och fritids vill vara med där barn och ungdomar finns på nätet!

 13. Fiffi skriver:

  En lysande ide! Du som har en röst i media, upplys gärna om hur det ser ut på nätet. Även om man vet att man som förälder skall vara vaksam så blir jag chockad över artikeln. Sjuka människor!

 14. Mimmi skriver:

  Det är längesen nu men herregud vilka flashbacks jag får av artikeln. När jag var typ 10-17 satt jag massor vid datorn på olika chattsidor och sånt riktade till barn och unga (år 2000-2007 då). Vad hette tv4s spelsida? Blip? Skulle säga att tre fjärdedelar av de som tog kontakt var exakt som exemplen i artikeln. Översvämmad alltid.

 15. Helena skriver:

  Hej Elaine!

  Så bra och viktig idé. Vill tipsa om en verksamhet på fryshuset som heter just Nätvandrarna. Kanske kan ni samarbeta.
  http://natvandrare.fryshuset.se/
  Tillsammans är stark!

 16. Helena skriver:

  Hej Elaine!

  Vilken viktig och bra idé! Jag vill tipsa om en verksamhet som fryshuset har som heter just nätvandrarna.
  http://natvandrare.fryshuset.se/
  Kanske en samarbetspartner?
  ??

 17. Anna skriver:

  Det här känns som en viktig och väldigt bra möjlighet att kunna göra något. Tar gärna emot tips på hur det blir på bästa sätt, förslag på effektiva kommentarer. Låt oss tillsammans göra nätet till en säker plats att vara på…

 18. Angelica skriver:

  Vill bara poängtera att det _INTE_ är Kamratposten som ligger bakom sidan Kamrat!! Synd om man råkar dra en bra tidning för unga i smutsen av misstag 🙂

 19. Lisen skriver:

  Hej!
  Helt vidrigt! Men känns viktigt att poängtera att det var inte på Kamratpostens hemsida han fick de där kommentarerna, där kan man inte skapa egna konton. Sidan verkar heta Kamrat. Så att inga föräldrar hindrar sina barn från att hänga på Kamratpostens hemsida, den är nog den säkraste av alla för barn och unga!

 20. Christopher krusell skriver:

  Hej jag är gärna med. Håll mig informerad så ställer jag mer än gärna upp med allt jag kan

 21. Babs skriver:

  Jag är gärna med. Hur gör man? Alltså vilka sidor ska man vara på? Jag vill inte att mina barnbarn ska råka ut för dessa människor och engagerar mig gärna för att försöka stoppa detta.

 22. k1 skriver:

  Att nätvandra på Kamrat är helt okej, och vi har haft nätvandrare från exempelvis Svenska Kyrkan, Maria Ungdom, Fryshuset, m.fl. på Kamrat under många års tid. Begreppet ”nätvandrare” är etablerat, och det betyder inte ”jaga pedofiler under falsk identitet”! Ett orubbligt krav för alla på Kamrat är man följer Kamrats regler och villkor. Vi kan inte ge utökade befogenheter eller tillåta någon att bryta mot de regler som gäller för alla andra medlemmar, även om syftet är gott. Det är t.ex. inte tillåtet att registrera sig med falsk ålder, och/eller ladda upp en profilbild som man hittat på nätet som lockbete för att jaga pedofiler (tänk på att det är verkliga barn, även på ”hittade bilder från nätet” – skulle du vilja att ett foto på ditt eget barn användes i sådana här sammanhang utan ditt samtycke?)
  Det är också väldigt viktigt att alla medlemmar, även s.k. nätvandrare eller vad man vill kalla sig, anmäler till oss om de uppmärksammat något som kan bryta mot våra regler. Annars har vi ingen möjlighet att veta vad som hänt, och ingen möjlighet att agera. Vi är helt beroende av tips och anmälningar för att veta vad som hänt, och vi tar oss inte rätten att ”tjuvläsa” privata meddelanden mellan våra medlemmar utan misstanke om regelbrott.

  Vi vet att problematiken kring pedofiler på nätet är något som väcker starka känslor – det gör det även hos oss – och vi vet att många vill engagera sig och hjälpa till. Men att ge sig ut på sajterna och ”jaga pedofiler” under fejkade barnkonton är dock ingen vidare bra metod.
  Dels har resultatet av den typen av ”pedofiljakt” i stort sett inget juridiskt värde. Det är inte möjligt att väcka åtal mot någon för brott mot ett påhittat/falskt brottsoffer, och därför finns det ingen möjlighet för polisen att arbeta med de ärenden som ”pedofiljägare” genererar. Vi på Kamrat tar dock alltid tacksamt emot tips, för de bryter i många fall mot våra regler, men det kan aldrig gå vidare till ett polisärende.

  Och vi ser också att fenomenet att jaga pedofiler under falsk, minderårig identitet riskerar att förvärra det här problemet eftersom det ger vuxna på sajten intrycket att det finns en massa barn här som är intresserade av att ”snacka sex”. Det gör det faktiskt inte! Men en väldigt stor andel av de ”pedofiljägare” som vi har sett på sajten genom åren är tyvärr väldigt intresserade av att prata sex med äldre. En alltför stor andel söker aktivt den typen av kontakter och i vissa fall t.o.m. tjatar på män att snacka sex. Men även de som agerar passivt och ”sköter det snyggt” ger en felaktig bild eftersom barn i regel INTE är intresserade av sådant. Verkliga barn protesterar i regel högljutt direkt (eller ignorerar de personen helt) när någon tar den typen av kontakter. ”Pedofiljägare” däremot tenderar att snabbt nappa, inte protestera och t.o.m. uppmuntra samtalet, och vi hittar dem ofta i långa sexuella konversationer med de här männen, vilket är just exakt vad de här männen vill. Och ofta hinner vi kasta ut mannen långt innan pedofiljägaren hunnit berätta att det inte är ett verkligt barn bakom kontot. Det medför att den vuxne lämnas i tron att det finns en massa barn på Kamrat som är intresserade av det här, vilket är djupt problematiskt.

  I den uppmärksamhet som Kamrat fått på sociala medier senaste dagarna skrivs mycket om hur de som nu kallar sig ”nätvandrare” blir utkastade medan pedofilerna får vara kvar. Det är en djupt orättvis beskrivning, eftersom vi givetvis försöker agera på alla olika regelbrott – inte enbart de som registrerat sig under falsk identitet. Enda anledningen att de som beskrivs ha tagit grova sexuella kontakter har fått vara kvar på Kamrat är att de inte har blivit anmälda till oss! Faktum är att från de nästan 400 fejk-konton som registrerades som falska 15-årigar för ca två dygn sedan fick vi enbart in ca 10-15 anmälningar! På riktigt! Och det känns djupt orättvist att samma personer som utkräver ansvar från oss inte själva ens orkar anmäla…

Lämna en kommentar