Underbara böcker


Jag läste ut Martina Haags ”Det är nåt som inte stämmer” på en dag. En sån ärlig skildring av att bli lämnad. Det gjorde ont att läsa den. Hon är en fantastiskt kvinna måste jag säga. Jag kände inte till henne förut, jag är extremt dålig på kändisar. Men nu känner jag till henne och framförallt har jag fått se en vacker bit av hennes själ.

det_r_ngot_som_inte_stmmer-haag_martina-33273576-frntl

Är ni några som har läst den? Jag hade inte väntat mig att den skulle ha läskiga partier. (Spoiler alert!) Och jag undrar om jag missade nån metafor med den där kvinnan i sjön, att hon såg sig själv i tidningen. Dog kvinnan i boken eller hur var det? Eller blev hon bara galen i den där stugan.

Nu läser jag en bok av Robert Karjel som jag haft förmånen att hänga med en del under vår gemensamma föreläsningsturné med Eqvilibrium. Han är en av de bästa talarna jag har hört och jag grät kanske en hel halvtimme efter hans föreläsning var slut. Vilket språk, vilken föreläsare och vilken man! Nu har jag satt nosen i hans bok och jag fångades i första sidan.

bild-2016-11-30-kl-09-20-3

Han skriver, om än möjligt, bättre än han pratar. Det är nästan poesi, men utan att vara krystat. Jag är helt förälskad i romaner numera. Jag som retoriker tvingas ju läsa en hel del facklitterärt i mitt jobb så det blir en del tragglande läsning. Men när jag skriver facklitterärt så vill jag inte att det ska vara tragglande för läsaren, det ska ha ett flyt och vara enkelt att vända blad, nästan som en roman. Men det går inte att få samma effekt som romaner eller biografier, det är svårt. Medan han lever läser många ut på två dagar och det är en komplimang av rang för en författare. Jag vill skriva böcker som man läser ut i ett nafs framöver. Tänk att kunna skapa spänning i något så osannolikt som en retorikbok. Jag ska försöka! 🙂

/Elaine, blev sugen på att starta en bokklubb, kanske till och med på bloggen?

Bloggvännerna har ordet

6 svar till “Underbara böcker”


 1. Lisa skriver:

  Har precis läst ut den jag med och var så sjukt rädd för den där kvinnan i sjön. Tror att den gör sig väldigt bra att läsa på natten som jag gjorde! Tycker den är fantastisk eftersom den är baserad på fragment och så upplever jag sorg och uppbrott…

 2. Ulrika skriver:

  Då har jag en liten fråga.. Du säger att det är en komplimang att en bok blir läst väldigt fort. För mig kan det betyda två saker: 1. Boken är extremt gripande och man sitter i timmar för att läsa vidare och den är omöjligt att lägga ner (bra) eller 2. Boken är extremt lättläst, och man behöver inte ta sig tid att tänka/känna/fundera utan det funkar bra att bara läsa på och vidare och vidare utan att faktiskt befästa tankarna i det man precis har läst (inte riktigt så bra)…. Jag antar att du menar att om en bok är läst väldigt snabbt så är det på grund av nummer 1 😉

  Då tänkte jag bara på mina favoritböcker, det är Catch 22, 1984, Kallocain och Brave new world. Brott och straff och Catch 22 är ju två lååånga böcker, det tar lång tid att läsa, språket är ganska komplicerat. Men det är ju fortfarande extremt bra böcker?

  Jag tror kanske bara jag föredrar böcker man ska sitta med länge. Det får gärna ta flera veckor eller månader. Så att man kan sitta och tänka över berättelsen länge, så att man utmanar sitt språk genom att läsa komplicerade texter som kanske kräver lite mer tankeverksamhet. Jag säger inte att korta/lättlästa böcker är dåliga, absolut inte! Jag älskar även Of mice and men, som är en väldigt kort och lättläst bok, men även där tycker jag att den har ett komplext budskap som man liksom behöver ”komma tillbaka till” eller tänka över lite mer. Det är samma med The animal farm, även om det är en ”lätt” bok så tycker jag bättre om när budskapet och tankarna bakom kräver lite mer än bara att följa texten 🙂

 3. Mia skriver:

  +1 Ulrika

 4. Hanna skriver:

  Min stora ”förbannelse” i livet är att jag läser ohyggligt fort. Och är det en bok som griper tag i mig, som intresserar mig och lockar mig till att läsa en sida till å bara en sida till, då tar böckerna slut för snabbt. Jag blir alltid lite vemodig när jag läser en riktigt bra bok eftersom att jag inser att den snart är slut då jag läser så snabbt och inte kan förmå mig att lägga ner boken. Din bok var absolut en sådan bladvändare! Dina retorikböcker har jag mer använt som lite ”uppslagsbok”, om jag har känt att jag behöver lite retoriktips, då har jag bläddrat och kollat om det är något jag kan använda mig av.

  Martina Haags böcker är en av de få ljudböcker jag har lyssnat på i mitt liv. Stort plus att det var hon själv som läste den. Det kändes som att det gav ”det där lilla extra” till boken och själva upplevelsen av den.

  Och startar du bokklubb så är jag den första som ropar JA JA JA JAAAAA! 🙂

 5. lydia skriver:

  Jag är super-på en bokklubb!
  Skulle vara kul att diskutera med dig och dina vettiga läsare 🙂

 6. Anne skriver:

  Jag läste Martinas bok som e-bok och hade ingen koll på att den var så superkort. Plötsligt var den bara slut. Jag blev inte gripen av den.

Lämna en kommentar