Är vi den enda familjen som inte har julpyntat?


Borde vi ha dåligt samvete? Jag förstår att ”man gör” som man vill, men när alla andra gör och inte vi så tänker jag att stackars barnen kommer till vårt pyntade hem medan deras kompisars hem redan ”Ho Ho Ho:ar” för fulla muggar. Vi kommer att pynta lite grann. Gustav har beställt en gran som kommer på torsdag. Imorgon var det visst, den 1:a december. Tur att det är sån ordning på honom.

Helt irrelevant bild till sammanhanget, men jag tycker jag var så göllig här. Gravid med Evelyn de där månaderna som man som utomstående inte riktigt vet om det kanske bara saknas konturer eller om man har en bulle i ugnen. Sen den mest osmickrande baddräkt jag kunde hitta till Matheos simskola då. Den såg ju så bra ut på galgen. Brösten och magen blev ett, bara sådär. <3img_6628

Bloggvännerna har ordet

15 svar till “Är vi den enda familjen som inte har julpyntat?”


 1. Erika skriver:

  Vi har bara satt upp adventsljusstakar det gör vi alltid till första advent. Men sen kommer inte granen eller tomtar upp förrän kring lucia. 🙂

 2. Li skriver:

  Alltid stjärnor osv i fönstren till första advent. Alltid ljusstake med fyra ljus till första advent. Minns hur mysigt det var som barn när första ljuset tändes vid frukosten på första advent. Tomtar tas fram till Lucia och granen kläs några dagar före julafton.

 3. Frida skriver:

  Vi plockar fram stakar och stjärnor till första advent. Byter oftast till juliga gardiner då också. Men tomtar och julgran kommer senare 🙂

 4. Diana skriver:

  hihi vi har också pyntat, allt är klart. Jo det är oftast i december man börjar men de flesta kör ju redan vid första advent. Det var i helgen. 😀

 5. Guro skriver:

  Vi julepynter ikke før den 23. desember, vi…. 🙂 Forventningen til det som skal komme, er minst like viktig for barna som fullt julehus i en måned før det egentlig er jul…. synes jeg, iallfall 🙂

 6. Hockeysmurf skriver:

  Har ingen plats för gran längre tyvärr men julstjärnorna är uppe i fönstren i alla fall 🙂 Pyntar inte så mycket, inte för att jag inte gillar julen (jag äääälskar den!) utan för att jag hatar att plocka undan den sen… Latmask helt enkelt haha!

 7. Maria skriver:

  Vi har inte pyntat men varje dag säger vi att vi ska ta fram ljusstaken så vi kan tända ljus iaf. Men så ska man ju gå till källaren och hämta den där kartongen.. Har man satt sig i soffan efter jobbet så sitter man kvar där. Men ikväll kanske…;)

 8. Sofia skriver:

  Vi har inte heller pyntat! Hängde upp en stjärna i barnens fönster igår, mysbelysning. Alla fönster är så skitiga så det känns inte kul att sätta stakar och stjärnor i resten av dem. Barnen är sjuka, det är tvätt och disk och Lego överallt och jag får ångest av tanken på att strössla runt små fjöliga tomtar i allt det haha.. samtidigt vill jag ju ge barnen den där mysiga känslan jag minns från mitt egna julpyntade barndomshem.. Men fan. Hellre mys i soffan än fönsterputs. Det blir jul ändå!

 9. Sp skriver:

  1:à advent kom tidigt i år, det är nog därför du känner dig efter! ? För min del får var och en pynta när och hur man vill men det väl ganska vanligt att man pyntat till första advent. Första advent var redan denna helg i år, redan i november. Därför känns det lite galet i år tror jag!

 10. Frida skriver:

  Vi har pyntat med adventsljusstake och julstjärnor. Granen klär vi dagen före julafton. Men man får göra helt som man vill! Tror inte barnen tänker på om pyntet sattes upp igår, imorgon eller om två veckor. Det är ju egentligen bara inredningsdetaljer vi vuxna tänker på ? Men mysigt är det!

 11. Maria skriver:

  Jag pyntar granen på kvällen den 23e. Bor ensam så jag bestämmer.

 12. Sofia skriver:

  Jag kan inte riktigt sätta fingret på det men får en känsla av att många inte lever i nuet utan ligger alltid lite steget före. Till exempel i slutet av augusti när vädret blev lite svalare började många på sociala medier prata om ”höstmode”, höstmys” etc. När det kom väldigt mycket snö i Stockholm första veckan i november började folk ”julbaka”. Ser samma tendenser nu med julpynt. Julgran och allt redan på plats innan fösta advent. Sedan ser man redan nu kommentarer att folk inte vill ha kvar julen till nyår utan då ska allt slängas ut. Det är förstås upp till var och en att julpynta när och om de vill, men jag tror att många i denna ”hets” kanske glömmer bort när det faktisk enligt kalendern är jul. Från första advent och fram till julafton är det adventstider och då är det trevligt tycker jag med ljus,stjärnor, stakar etc. Julen börjar egentligen först på julaftons kväll, men några dagar innan tycker jag det är ok att pynta gran mm. Julen varar sedan traditionsenligt till tjugondag Knut det vill säga 13 januari. När Sverige var ett bondesamhälle var julen en väldigt viktig högtid när man fick äta gott, umgås och vila. Men julen började när den började inte flera nånader innan 🙂 För varje år som går känns det som att julen blir allt mer kommersiell och hetsig, vilket jag personligen tycker är synd. Kalla mig bakåtsträvare, men vi har ännu inte sett vilken effekt sociala medier kommer att få på den generation som inte vuxit upp med annat.

  • emma skriver:

   + 1 på den!!

  • Anna skriver:

   Tack! Precis så! För mig försvinner magin och allt blir bara blaha. Som att vi skulle fira midsommarafton på alla hjärtans dag för att slå två flugor i en smäll… Urlakat, pretentiöst, sönderstressat och lite… snedvridet? Man får inte en chans att känna in känslan och längta efter det som väntar. Ungefär samma tendens tycker jag att det är med dagens barnprogram. ~30 år tillbaka i tiden så väntade man andäktigt på att barnprogrammet (Bolibompa/Björnes magasin etc.) skulle börja, ”alla” bänkade sig framför tvn och när det var slut så var det slut (ja, så småningom så tog ju hela televisionen slut för dagen, testbilder och myrornas krog är nåt vi inte ser idag då det alltid finns något i etern). Idag finns det barnprogram 24/7 för den som vill vilket gör att det blir vardagsmat och inget speciellt. Jag vill inte att julen ska vara vardagsmat, julen ska vara jul och magi och julaftonsspänning! Försöker värja mig för alla över-och färdigpyntade bloggar/hus/butiker (t.o.m. i slutet av oktober) och blir lite matt då det tycks som en större utmaning för vart år som går… I min värld är det adventsljusstakar och kanske nåt litet ljus i trädgården, gardiner om man känner för det, som jag tycker hör cirka första advent till. Känns ändå ok att det är någon mer som är ”bakåtsträvare” i denna bemärkelse 😉

 13. Ylva Magnusson skriver:

  Ha koll på när 1:a Advent är, olika datum, olika år.
  Fredag kväll före Advent bör man ha ljusprydnader i fönstren och adventsljusstake med 4 ljus på bordet. Söndag tänds första adventsljuset.

  Mormor

Lämna en kommentar