Mina nya skinnbyxor


4-bildsserie-2016-11-13-kl-12-37-kompilerad

Och det är så jag tänker över lag, att jag köper färre plagg men bättre hållbarhet. Gärna så att man går och lagar dem när de går sönder. Sen vill jag helst köpa kläder som är gjorda i närheten. Klimatsmarta köp betalar jag gärna mer pengar för, helst inte Made in China.

Handlar ni klimatsmart?

Bloggvännerna har ordet

17 svar till “Mina nya skinnbyxor”


 1. Ebbs skriver:

  Hur skulle det gå till när inga kläder tillverkas i Sverige längre?

  När det gäller mat – ja. Fast jag bryr mig mer om ekologisk odling än ursprungsland.

  Å andra sidan, när det gäller klimatet står transporter, inklusive flyg endast för 50 procent. Andra halvan beror på att vi äter kött, enligt dokumentären Cowspiracy. Så det klimatsmartaste man kan göra är att skippa kött och mejerier.

 2. Binki skriver:

  Jag handlar klimatsmart dvs begagnat pga är singelförälder med fyra barn. Men hela din klimatsmart-argumentation faller ganska platt eftersom du har två boenden i olika länder, som du har köpt en hel massa sprillans ny inredning till. Den eventuella klimatfördel dina skinnbyxor ger är försvinnande liten i jämförelse.

  • Em skriver:

   Jag hörde ett reportage på radio att folk måste inse att man inte längre kan leva som tidigare. Kanske en långresa per livstid och någon kortare eller några få kortare. Problemet är att det hela tiden uppmuntras till att resa på tv, i media och politikerna är inte tydliga här. Jag vet inte riktigt hur det ska gå med jorden. Och nu när Trump är vald, hur går det? Har ni sett Leonardo Di Caprios film om Jorden? Se den:
   http://channel.nationalgeographic.com/before-the-flood/

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Men Binki, var i mitt inlägg står det att jag är ett helgon? Att jag är ett föredöme i klimatfrågor? Får man vilja bli bra utan att vara det och dessutom dela med sig av den önskan? Får man vara otränad och vilja bli vältränad? Eller ska vi andra säga ”du som äter bullar har dubbelmoral” eller ”du är ju så otränad varför ska du prata om att bli otränad”. Förstår ni hur osympatiska era kommentarer är? Testa ”Vad bra, jag tror du skulle må bättre av att äta och leva klimatsmart. Ett tips är att ta tåget till Spanien när ni åker dit! Stort lycka till med ditt nya klimatliv”. ❤️Tror det skulle ge folk ni är skeptiska till en knuff i rätt rikting. kram

   • Binki skriver:

    Jag tar inte tillbaka något i min kommentar. Att ägna sig åt lyxkonsumtion ÄR inte klimatsmart. Det är inte ens ett steg i rätt riktning. Däremot är det ett par assnygga skinnbrallor som jag också skulle köpa om jag hade råd. Varför inte bara skriva det utan att dra in klimatet?

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Ta tillbaka? Det handlar väl om att lägg till? Kritisera men komma med klimatsmarta förslag istället för att shama ens ambitioner? Och vad vet du om min inredning? Hur motiverar du att valet av mina inredningprylar inte är klimatsmarta eller är inredning enligt dig ALLTID en klimatbov. Nyfiken på hur du tänker. Och ett boende i Spanien är det en klimatbov oavsett hur man tar sig dit? Utveckla gärna dina tankar. Kritiserar inte utan vill att du motiverar din kritik så den landar bra och kanske växer till något klimatsmart. Vem vet?

     • Binki skriver:

      Ditt konsumtions- och resemönster visas tydligt i bloggen – något jag också uppskattar, eftersom det är kul med fart, fläkt och flärd. Eftersom jordens atmosfär förändras huvudsakligen på grund av att vi orsakar utsläpp av koldioxid, så är det ett tydligt samband mellan hög konsumtion och höga utsläpp. Människor som konsumerar lite orsakar alltså mindre utsläpp. Tyvärr har utvecklingen i media på senare tid börjat fokusera på ”klimatsmarta” konsumtionsvaror, som gör försumbar skillnad MEN dövar samvetet hos dem som inte vill sluta konsumera. Detta kapar debatten om klimatfrågan och får medelklassen att känna sig duktig, och ge ännu en känga åt underklassen som köper billigt importerat skräp (för att de inte har råd med annat). Företagen slänger in ”klimatsmart” och ”miljötänk” i sin marknadsföring för att få oss att köpa MER. Men det är så här: De enda plagg som är klimatsmarta är de vi inte köper.

 3. Em skriver:

  Ja på ett sätt. Jag har valt bort att resa på semester med flyg. Det får bli tåg i Sverige. Och secondhand-julklappar.

 4. Diana skriver:

  åh jag är inte alls klimatsmart, önskar jag var det och en vacker dag så kanske jag är där men just nu blir jag alldeles för frestad av det mesta och jag köper det jag tycker är fint och vill ha utan att vara mogen nog och tänka mer som du, på vart det kommer ifrån etc. Behöver kanske växa upp lite och sluta sukta så mycket efter saker och ting.. 😀

  Jättesnygga byxor!

 5. Lotta skriver:

  Men dyrt är absolut inte lika med bättre! Många av mina kläder som hållt längst har varit de billigaste, medan jag varit med om dyra märken som gått sönder direkt.

  Klimatsmart och klimatsmart – jag undrar snarare om det är fuskskinn? Hoppas det!

 6. Emelie skriver:

  Nja. Vi handlar mycket ekologisk mat, har börjat ta tåget när vi ska långt (inrikes dock!). När det gäller kläder försöker jag handla ekologiskt om det går. Sedan klarar jag av en väldigt liten andel plast i mina kläder (akryl, polyamid, polyester osv), så det försöker jag att hålla nere. Läste dock att polyester tydligen kan vara en bra grej för miljön om den är återvunnen.
  Ett annat tips när miljön kom på tal är att lämna in gamla textilier som t ex trasiga klädesplagg, gardiner och mattor för återvinning hos Hemtex och H&M m fl. ♻️

 7. Alice skriver:

  Jag försöker handla klimatsmart, men läste hos Naturskyddsföreningen (tror jag det var) att man alltid ska prioritera ekologiska produkter framför närproducerad. Gifter som tränger ner i grundvattnet är alltid sämre än koldioxidutsläpp från transporter tydligen. Svårt dock med kläder, för känns bara som om det är basplagg och underkläder som är ekologiskt producerade…

 8. Helena skriver:

  Tycker pris sällan är en indikation på hållbarhet, många dyrare plagg innehåller dessutom massa detaljer som lätt blir skadade. Såsom pärlor, spets, broderi…

  Men, ofta är de dyra mer utvalda och därför mer köp. Håller längre för att man tröttnar saktare på dem och tar bättre hand om dem. Och så är de kanske tillverkade under bättre villkor, sannolikheten ökar åtminstone.

  Jag tror det viktigaste med kläder är att fundera över vad man faktiskt har för behov och köpa därefter. Jag som student har inga fancy jobbkläder, för jag behöver dem inte. Även om de är snygga så kommer de inte till användning. Inte heller de fina partykläderna, för jag gillar inte fester (den insikten satt lite längre in, haha). Har några enstaka för födelsedagar och högtider, men andra som går ut varje helg behöver ju uppenbarligen mycket mer sånt. Jag borde nog köpta liiite nytt sånt nu iofs.

  Alltså; funktion över utseende. Gillar kapsulgarderoberna för de utmanar en. Hur många skor behöver man? Jag älskar sandaler på somrarna, men jag behöver inte 50 par som det lätt blir (de är fina och billiga ju!). Jag orkar ändå inte använda mer än 2-3 stycken, så då kan man kanske köpa ett nytt par om året. Och köpa när några gamla blivit utslitna! Fundera även på färger, man kanske behöver ett par bruna, ett par svarta, ett par ljusa och något färgglatt. Annars lätt att man har 10 svarta men inget som passar till ens ljusa kläder!

  • Helena skriver:

   Sen vad det gäller miljön; jag är vegetarian, bor superlitet och äger ingen bil (men kör bil vid behov, hyr eller lånar). Flyger en hel del, handlar inte ekologiskt. Har ingen tv som drar ström, men laddar mobil och dator rätt ofta. Man får hitta en nivå som passar en själv! Vill man göra mer kan man. Jag hade gärna åkt på tågsemester men det är så dyrt i Sverige och min kille vill till sitt hemland så än så länge får det bli flyg… I framtiden kanske! Om tågen finns kvar då ;).

 9. Malin skriver:

  Åh, jag tycker det är så svårt vad man egentligen ska klassa som klimatsmart. Jag äter nästan uteslutande vegetarisk kost (förutom när jag blir bjuden på mat), har ingen bil, flyger väldigt sällan.. Men samtidigt vet jag att jag köper alldeles för mycket kläder och andra onödiga prylar. Som jag verkligen inte behöver. Då tänker jag på min mamma som till och med lagade strumpor med hål i och får dåligt samvete.

  Clara Lidström skrev en väldigt bra krönika om det här, tips! http://www.expressen.se/kronikorer/clara-lidstrom/det-ar-inte-de-rika-som-ar-de-riktiga-miljohjaltarna/

 10. Mona skriver:

  Älskar att folk blir så upphetsade över vad som är klimatsmart eller inte.
  Man får inte flyga, inte köra bil, inte ens köpa en ny cykel, är inte kött, ät grönsaker men inte den där varianten, den ska vara ekologisk eller är det viktigare att den är närproducerat, köpa kläder är förbjudet och skam den som säger att de vill ha en prydnadskudde för vem behöver det egentligen…
  Helt plötsligt är alla experter på vad som är klimatsmart för man har sett en dokumentär om det. Jaja, de väl trevligt att folk är engagerade men samtidigt ökar utsläppen hela tiden så frågan är ju om någon av oss gör rätt överhuvudtaget?

 11. Elin skriver:

  Sååå fin tröja också! Får man fråga var den kommer ifrån?

Lämna en kommentar