Botox och känslostörningar


Lady Dahmer och jag hade en diskussion om botox häromdagen. Hur barnen hade reagerat när en fullkomligt botoxproppat ansikte kom fram och hälsade på oss. Barn är omedvetna experter på kroppsspråk, men här fanns inget att läsa. ”Mamma, han var konstig” sa Matheo om mannen med det botoxfrysta ansiktet.

Natashja: men hur påverkar botox folk?

Jag: Emotionellt, kroppsspråk kan få oss att känna oss starka med hjälp av segergester och stora rörelser. Men också små och rädda med små kuvade rörelser. 

Natashja skrev om vårt samtal här och jag vill skriva lite till just för er som överväger botox. Överväg att hoppa det för er egen skull. Inte av utseendemässiga skäl utan känslomässiga. 

Det där konstanta förvånade uttrycket. Jag tänker på de som tagit för mycket botox och obehaget det väcker för barn och vuxna. Varför? För att ansiktet rymmer tusentals uttryck som vi läser av hela tiden, det ger oss en känsla av personen. Alla får göra vad de vill med sitt utseende men jag tycker att alla har rätt att veta konsekvenserna av ett stelnat ansikte, ett utan uttryck. Plastikkirurgerna har en skyldighet att berätta det så man själv är beredd att köpa konsekvensen av det man tycker är skönhet.

Jag har pratat om det här med kroppsspråksexperten Henrik Fexeus och studier visar att de som botoxar sig blir känslostörda. Låter det galet? Inte alls om du tänker efter. Tänk på barn. Innan de gråter så kommer först grimasen, muskelrörelsen i ansikten som skickar signaler till hjärnan om ditt sinnestillstånd och sen kommer den där överväldigande känslan av känslotillståndet – tårarna. Om du har läst Konsten att läsa tankar så kan du göra experimentet själv där du spänner käken, ser arg ut och spänner blicken på en punkt i cirka 60 sekunder. Efter ett tag kommer du att känna dig arg eftersom musklerna skickar dig de signalerna till hjärnan. 

Tänk dig att inte kunna göra den muskelrörelsen i ansiktet. Förstå då vad hjärnan går miste på känslor. Sen kan jag ändå gilla tanken på att ta bort bekymmersrynkan skulle ta bort alla känslor av bekymmer. Hahaha. Men va fan, att inte kunna känna med de som har bekymmer är ju inte helt härligt för dem. Så jag skulle råda alla att skippa botox av tre skäl:

1. Du får brist på känslor, empatihämmad. 

2. Folk får svårt att läsa dig och det blir inte lika lätt att socialicera med dig. Folk kan inte sätta fingret på det men man vet inte riktigt vart man har dig.

3. Det är jädra charmigt och vacker med rynkor, de visar att du lever och har levt. Men smaken är som baken såklart.


Här kan ni läsa mer om botoxs emotionella och sociala konsekvenser:

Smile botox

Frozen faces And a frozen heart 
 

Bloggvännerna har ordet

36 svar till “Botox och känslostörningar”


 1. Karin skriver:

  En sak att benämna och belysa är alla oss som tar Botox av medicinska skäl! Hade inte jag fått botox i panna, tinningar, nacke och axlar, så hade jag legat i sängen 15-28 dagar i månaden med migrän! Jag har varit en usel mamma och partner och en oberäknelig kollega! Jag har varit där! Men nu på grund av botox mår jag bra! Jag är inte arg, ledsen, ljus och ljudkänslig, illamående och orkeslös! Jag har visserligen varken argrynkor eller bekymmersrynkor i ansiktet men jag klarar av att vara människa, mamma, partner, lärare och vän! Något att tänka på också!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jättebra och viktig aspekt!! Tack för det❤️

  • Johanna skriver:

   Karin, jag tycker du skrev din inlägg på ett klokt sätt. Tänk så var alla sådär sakliga istället för hoppade på varandra. tack för att du nämnde denna aspekt.

   I övrigt, intressant, Elaine. Behövs det inte som i Karins fall så förstår jag mig inte på varför man tar botox…än mindre nu med denna fakta.30åringar ser ut som 60årinfar..eller tvärtom.

   Kram

 2. Mikaela skriver:

  Jag vill bara påpeka att en del av oss tar botox i medicinskt syfte. Jag har haft kronisk migrän sen jag var barn och botox är det enda som gjort livet värt att leva. Jag var dock orolig innan för hur det skulle påverka mitt ansiktsuttryck, framförallt då jag är förskollärare och tänkte på hur barnen skulle reagera om jag inte längre kunde använda ansiktet som tidigare. Men jag är SÅ glad att jag provade. jag har fortfarande mycket migrän men inte i närheten av hur det var tidigare. Så det senaste året har min livskvalitet ökat markant tack vare botoxinjektioner i ansikte, nacke och skuldror (men att ta alla 33 injektioner är inte det minsta roligt)

 3. E skriver:

  håller helt med dig elaine! sen förstår jag faktiskt inte de som gör det av estetiska skäl. har aldrig ngnsin sett en människa bli snyggare av det?! låter kanske krasst men är man inte snygg från början kommer inget hjälpa en, inte botox, inte operationer, inte 20 lager smink. det finns miljoner saker i världen som är bättre och viktigare att vara än just snygg. så varför är det det alla fokuserar på, kom igen?!

  det är fantastiskt charmigt och vackert med rynkor, och ansiktsuttryck och människor som ser ut att ha levt och skrattat mkt i sina liv. skrattrynkor kring ögonen är ju också sjukt sexigt!

 4. Maria skriver:

  Det finns några som använder i bekymmersrynkan utan i huvudtaget vara bekymrad -ex jag – varvid jag blivit kallad sur av både vuxna och barn – t o m i situationer när jag log och var glad. Var så skönt att slippa detta efter använt botox just där. Så för att inte visa känslor som inte existerar så väljer jag fortsätta med botox.

 5. Linda skriver:

  Bra Elaine. Alltid klok och saklig. En tanke som slår mig är dock de som känner dig fängslade i sin mimik/brist på mimik, redan innan Botox. Med bekymrade pannor och riktigt hängande mungipor oavsett inre lycka. Som blir bemötta utifrån den ”utstrålningen”. Och som knappt kan utforska hela det egentliga känsloregistret pga att ALLTID se ut som sura och arga. Även om det ”bara” gäller utseendet så tycker jag att Botox är ett frihetsalternativ i det fallet, och att det är bättre att fria än fälla människor/kvinnor som söker lite genvägar till lättnad i tillvaron. Om det inte behöver gå överstyr alltså.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Precis, en kommentar här fick mig att tänka på det. Som om folk frågar om man är trött för att ögonlocken hänger. Men jag tänker borde inte folk lära känna hur man ser ut när man är pigg trött osv. Man borde få sitt alldeles egna uttryck för pigg. Men jag förstår problematiken som du tar upp.

 6. Victoria skriver:

  Hej.. Jag håller med om att ett ”stelnat” ansikte är läskigt och jag tror också att det kan vara jobbigt känslomässigt för den personen.. MEN dom flesta av oss (jag har gjort botox i pannan) ser inte ut så! Vi kan fortfarande visa starka känslor med vårt ansikte.. Redan som 25 åring hade jag en grov ”argrynka” mellan ögonbrynen.. Inte så roligt att se arg ut hela tiden! Den visade ”fel” känsla! Med hjälp av botox och Restylane (som fyllt upp förlorad vävnad i rynkan) så ser jag numera glad ut när jag är glad! Detta får mig att må bra! Precis som andra kanske mår bra av att ha en tränad / smal kropp, ett färgat hår.. så mår jag bra av det här.. Och det håller inte för alltid, så man kan också ångra sig och återgå till sitt ”normalläge”.

  • Ut skriver:

   Man kan ju inte jämföra träning med att ta botox-sprutor!

   • Victoria skriver:

    Min jämförelse var inte träning-botox utan att medvetet träna för att förändra sin kropp och medvetet ta botox för att förändra sin kropp. För en del är det viktigt av utseende skäl att vara smala/muskulösa, för mig är det viktigt att inte ha en argrynka.

    • Victoria skriver:

     Att ha en sund livsstil är alltså inte det jag menar med att ”träna” i detta fallet. Utan när man medvetet anstränger sig just för att få en önskvärd kropp. Man kanske äter en strikt diet som inte är hälsosam i längden.. Mitt andra exempel va att färga håret. Vad jag menar med detta är att det finns en uppsjö med preparat som vi utsätter vår kropp och hud för som inte är bra…så jag kan inte förstå varför just botox skulle vara så mycket värre.. personligen anser jag att tobak/alkohol är mer skadligt för kroppen än en spruta botox då och då.. Men till er som använder det, varsågoda, jag bryr mig inte.

 7. Nathalie skriver:

  Så bra inlägg. Dessutom tycker jag att det är fint att åldras. Att se min mamma, mormor och gammelmormor med ett par rynkor här och där är fint. Det håller deras ansikten vid ”liv” eller hur jag ska förklara. Menar att jag gillar hur vi åldras och hyn är fin även om den har ett par rynkor.

 8. terese skriver:

  Bra kommentar. Jag gör ibland i pannan. Texten verkar utgå från att en gör botox i hela ansiktet och inte kan röra det; lite extremt perspektiv.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Hur känns det, märker du att det ändrar dig? Vilket uttryck försvinner? Är intresserad om öven känslan försvinner med uttrycket. Frågar med största respekt och nyfikenhet❤️

   • kat skriver:

    Innan jag blev gravid tog jag var 4e månad, jag tog bort bekymmersrynkan mellan ögonbrynen som satt där i stort sett jämt. Inte så folk påpekade att jag var sur men jag såg bilder där jag skrattade men samtidigt såg sur ut. Sen tåg jag bort kråksparkarna på sidan. Minsta dosen.
    Folk blev förvånade när jag sa att jag tog botox och de flesta bemötte det med ”du skojar??” (bor på Irland och inte lika utbrett här, inte i mina kretsar iaf). Ingen såg någon skillnad förutom jag, och skillnaden var främst rynkan mellan ögonbrynen.
    Det höjer ögonbrynen något dessutom. Jag såg piggare och gladare ut när jag såg mej själv i spegeln, medan min make och omgivning mest ansåg det var slöseri med pengar för de inte såg någon direkt skillnad.
    Folk säger ofta ”folk med botox ser för jäkliga ut!! inga ansiktsuttryck!!” och så har de flesta en bild av typ Donatella Versace och har inte en aning om hur nån som bara tar en liten injektion ser ut. Min man är helt emot t.ex läppförstoringar. Tills jag påpekade att hans närmsta väns fru har det (som jag vet han tycker ser väldigt bra ut). Han trodde mig inte, tills hon bekräftade det. Liksom, alla som gör ett litet ingrepp här och där ser inte ut som:
    -Pamela A i bysten (även om det inte är nåt fel! men många skaffar en stor B-kupa t.ex)
    -Donatella Versace
    -En anka (om man nu inte vill det! men det finns fler nyanser som enligt ideal anses snyggt men de flesta tror det är naturligt.)

    Tror de flesta av oss som gör små ”ingrepp” gör det för att passa in i det naturliga idealet som råder, medan de som inte är så insatta tror att alla som gör minsta ingrepp får största möjliga resultat där man inte kan röra en enda min etc.

    Finns väldigt mycket nyanser 🙂
    Men intressant diskussion nevertheless och speciellt när den hålls på en bra nivå som här!

   • Terese skriver:

    Jo, jag har gjort i pannan från och till i några år. Innan graviditet och efter.
    Jag är en sådan person som ständigt använder min panna när jag pratar och får därmed djupare veck i den. Och träningsvärk 🙂 men självklart har det varit av estetiska skäl jag gjort behandling.

    Det ändrar mig inte som person på något sätt (vad jag vet) – samma känslomänniska som alltid men självklart kan jag inte röra pannan lika mycket. Inte rynka den lika mycket (inget om man tar mycket). Så absolut förändrar det mitt uttryck (men inte ens min släkt märkte det förrän jag sa något :-O).

    Jag har ju hört om att man kan sända signaler till hjärnan att man är glad om man ler, lurar den att man är glad. Har lite svårt att se att det ska vara samma med pannan? En del rör naturligt inte ens på pannan/ansiktet när de pratar och uttrycker sig; andra rör på ansiktet enormt. Påverkar det deras känslor? Ska läsa länkarna du la upp.

    Skillnad ja kan känna men inte se? Jag slipper träningsvärken hehe.

    Ska på din föreläsning på Rival förresten! Kanske går fram och säger hej 🙂

  • Anna skriver:

   Agree på den här. Det känns som att inte finns någon gråzon i botoxandvändade. Antingen värnar man om varenda linje eller så har man ett osunt mål att se ut som Sylvester stalones mamma. För mig handlar det, som med mycket annat, att välja rätt klinik, rätt mängd, rätt ställe och rätt antal gånger. Sen givetvis ha förståndet att be om rak feedback och input så man inte skenar iväg. För mig är grunden i livet mina barn, kärlek, stabilitet och godhet. Men va fan, jag vill se så bra ut jag kan också! 🙂 (aldrig fått så många komplimanger sedan efter jag tog bort argrynkan) Är jag sur är det inte direkt så att tex min son kisar och kollar mitt i pannan på mig och säger ”nehe! Du är inte sur!” Han märker det ändå haha. Kärlek till er alla <3

 9. Emelie skriver:

  Har du ändrat dig i tankarna kring att operera brösten eller tycker du att det skillnad på ingrepp och ingrepp? Om du fortfarande vill op brösten… hur tänker du kring Evelyns kroppsuppfattning? Förstår att mina frågor kan låta som pikar, men det är verkligen inte så jag menar! Jag är uppriktigt nyfiken på ditt resonemang! Sånt kommer inte alltid fram i skriven text. Kram!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Asså vissa dagar när brösten är två skrynkliga påsar har jag tänkt vafan. Men nu med Evelyn så kan jag inte stå för det. Jag är äldre, mina bröst kan få vara äldre den med. Bra fråga❤️

 10. Ulrika skriver:

  Nu har jag läst de vetenskapliga artiklarna som artikeln du länkade till använder som referenser och som vanligt så överdrivs det i artiklarna för den allmänne läsaren.
  Det är inte, som du skriver, bevisat att man får brist på känslor eller blir empatihämmad av att använda botox. Det är en teori att man kan bli sämre på att läsa av små känslouttryck, en teori.
  Den ena studien är gjord på 11 personer den andra på 31 personer. Dvs, ett ganska litet underlag.
  Det står även att botox kan användas på dem med depression eller ångest för att de ska må bättre.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Det är ju toppen om det kan användas mot depression. Men då påverkar alltså botox känslorna

   • Ulrika skriver:

    Alvedon påverkar känslorna, eftersom när huvudvärken släpper så blir man gladare. Eller?

    Jag hittar ingen referens till botox och depression, så där uttalar jag mig inte mer.
    Men det övriga om känslostörningar är inte bevisat, som du vill påstå.

 11. Sara skriver:

  Onyanserat och generaliserande blogginlägg. Jag är en av många som blivit hjälpt av botox mot kroniskt migrän och att börja med botox är ett av de bästa beslut jag tagit i mitt liv. Visst, det innebär 33 injektioner i ansikte, nacke och axlar. Och nej, trots att jag har fått en slätare panna som biverkning kan jag lova att jag inte blivit ett dugg mindre empatisk. Kolla gärna fakta innan du ger råd till ”alla” vad de ska eller inte ska göra.. Du kanske avråder någon att fatta det bästa beslutet i deras liv utan att tänka till.

  • Jen skriver:

   Håller med dig Sara. Jag förstår att EE säkert inte i första hand tänker på oss som använder botox i medicinsk syfte, men verkningsmekanismen är ju densamma. Således borde jag efter 15 år med botox var tredje månad vara helt ”känslostörd”. Och primärkällorna som används i länkarna ovan är ju sisådär ur metodologisk kvalite, som ovan nåmnt, bla små studiegrp men stora minus på flera andra områden. Nej tack gode gud för botox. Jag hade anars med 99% säkerhet inte längre vandrat på denna jord. Och botox ger ju heller inga eg biverkningar (ja förutom att jag tydligen blir känslostörd), har prövat betablockare inkl metaprolol, candesartan och topimax (som är ett antiepileptiskt lm med fruktansvärda biverkningar om du drabbas av dem). Varför denna hets på vad andra gör med sina kroppar?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Sara, det är inte jag som har hittat på undersökningarna. Om du blir arg på resultaten så föreslår jag att du följer länkarna och skäller på forskarna istället för mig. Det är svårt att bedöma den egna empatiska förmågan, ❤️

   • Sara skriver:

    Det är inte min mening att skälla, jag har läst artiklarna, och det är inte resultatet av studien jag motsätter mig, de har hittat signifikanta samband vilket ju absolut kan vara ett bevis på att botox kan hämma den empatiska förmågan. Det jag däremot blir oroad av är när någon sätter ett liketstecken mellan botox och att få brist på känslor/bli känslohämmad som att det skulle gälla alla människor som använder botox oavsett hur man använder det (orsak, mängd och injektionspunkter). Det finns nyanser kring botoxanvändning och hur botox påverkar ens ansiktsuttryck men som du skriver låter det som att en person som behandlats med botox inte kan visa känslor alls via ansiktet utan ser konstant förvånade ut.

    Botox är en vanlig och mycket effektiv behandling för bl a kronisk migrän, jag var själv skeptisk men efter år av att testa alla möjliga mediciner, kostråd, stresshantering, sjukgymnastik, akupunktur, kiropraktik etc. Skillnaden i utseende är knappt märkbar och jag har fått mitt liv tillbaka, från att ha hemsk migrän ca 20 dagar/månad till mild sådan ett par gånger i månaden. Att börja med botox är därmed något av det bästa jag gjort, men resan till att våga prova tog flera år. Bland annat av rädsla för vad botox skulle göra med mitt utseende/ansiktsuttryck. Detta späddes även på av nära och kära som avrådde för att det verkar ju så läskigt och tänk om du ser ut som de där Hollywoodfruarna efter.. När migränen vart så illa att livet inte kändes värt att leva längre tog jag tillslut steget och provade botox trots rädslan och det blev min räddning. Därför tycker jag det är viktigt med nyanser i botoxdebatten, för många kan faktiskt botox vara den enda räddningen i ett bottenlöst hål av värk och sjukdagar. Att du ger rådet att alla ska skippa botox (vilket är din slutsats) gör mig rädd att det kanske finns andra där ute som väljer att avstå botox av medicinska skäl utav rädsla. För vissa av oss är botox det enda som kan ge en dräglig livskvalitet. Det är en nyans jag aldrig vill att någon suddar ut..

 12. Tatiana skriver:

  Haller absolut INTE med att man blir empatilös och/eller kanslostord av botox. Vilka studier? Jag känner manga som har botox och allt annat i kroppen och det har inte gjort dom empatilösa eller ändrat deras satt att uttrycka känslor. Det ar ganska fult att generalisera pa ett sa pass förolämpande satt tycker jag.
  Man kan ha mindre mängder botox och visst ha ansiktsuttryck. Det finns även micro dosing. Sen vet inte jag om du vet skillnaden mellan alla olika preparat man kan spruta in i ansiktet, allt ar ju inte botox, det finns fillers med etc.
  Bilderna du har lagt upp visar folk som gar till kliniken och rynkar pannan innan dom far botox, man blir tillsagd att gora det, sa doktorn/sjuksköterskan eller vem det nu ar som doserar botox vet vart dom ska injicera. Dom tar ofta foton och arkiverar for när man kommer tillbaka.
  ”Obehaget det väcker hos barn och vuxna”. Obehag? Om du blir obehaglig sa bor du granska dig själv istället for att klanka ner pa andra och deras val i livet. Jag far obehag när personer gör nan illa, inte om nan har valt botox eller nan annan slags plastikkirurgi.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Det här var en känslig fråga för dig

   • Tatiana skriver:

    Lika kanslig fråga som allt annat jag bryr mig om, vilket ar en hel del. Tycker det ar fel att saga att en hel drös av människor som tar botox ar empatilösa och kanslostorda.
    Kanner du nan med botox? Ar den personen stord pa nat satt i sitt satt att uttrycka känslor och empati?

 13. Mia skriver:

  Spännande. Men jag fortsätter med min botox, i endast fåfängans syfte…jag står för det!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Det tycker jag är härligt, just att man kan agree to disagree och inte bli arg över att folk göra andra val. Då står jag där om ett gäng år rynkig och lycklig, du botoxad och lycklig och allt är bara fint. Älskar när det kan vara så.

 14. JE skriver:

  Jag kan tycka att det är lite sjukt att vi inte ”får” se ut som vi gör längre. Jag har också en bekymmersrynka o mungiporna pekar neråt om jag inte ler, men när man blir äldre så blir det ju så. Jag är 50 år nu o trots min snipiga mun tycker jag nog att jag ser bra ut. Men Ju fler som hakar på o tar botox, ju ovanligare kommer vi som inte gör det att upplevas. O då tror jag att många av oss kommer att ge upp till slut o fixa rynkorna. Sorgligt att det är så viktigt. Men jag är inte immun mot trender, jag heller.

Lämna en kommentar