En sur tant och ett mjölkpaket


Godmorgon mina galonisar! Mår ni bra? Själv mår jag förträffligt. Jag har insett hur mycket jag älskar kaffe. Mjölken var slut i morse så jag traskade upp till Konsum vid 07.00. Fattar inte vem som är i mjölkkylen där uppe, det där gjorde jag mycket bättre när jag jobbade där. Mjölken jag köpte går ut i morgon. Det såg jag halvvägs hem. Gick tillbaka och de hade bara mjölk som går ut om två dagar ”Vi har inte plockat upp leveransen från igår” förklarade kassörskan och log. Jag hade bra lust att kliva in bak och hämta ett paket eller kanske hoppa in för dagen och styrka upp butiken. Jag fick i alla fall med mig ett paket som går ut om två dagar. Jag var en sur tant som gick hem i regnet.

Nu bär det av för föreläsning i Stockholm. Det är tidningen Metro som ska få sig en retorikföreläsning. Extra roligt med en tidning som lyft kampanjen för att motverka sexuellt utnyttjande av barn.

I övrigt så blir det aw med barnen hemma hos Meryem. Det kommer bjudas på stuvade makaroner och falukorv. Mums! 

Bloggvännerna har ordet

12 svar till “En sur tant och ett mjölkpaket”


 1. Men kom ihåg att mjölken oftast håller ett par dagar längre, så länge den får vistas i kylen och inte för mycket i rumstemp 😉

 2. Annica skriver:

  Men det där gör mig så irriterad. Vet inte hur det är i Sverige men här säljer man absolut INTE varor som går ut nästa dag till fullt pris. Då kostar den kanske 40% av vad den brukar och det tycker jag känns ok. Skulle också blivit en sur tant alltså ?

 3. Mollan skriver:

  Men alltså.. om vi tänker tillbaka på miljön och hållbar konsumtion som du skrev om härom inlägget: att köpa den mjölk med längst hållbarhet kvar gör ju de måste slänga så otroligt mkt mjölk i onödan!! Mjölken blir inte magiskt dålig det datumet utan de GARANTERAR DEN HELT PERFEKT till dess, sen håller den bra mkt längre ändå i kyl!

 4. Jenny skriver:

  Jag brukar tänka precis tvärtom – jag tar den som är påväg att gå ut så att dom slipper slänga. Tänk på att de flesta varor håller mycket längre än bäst före-datum, särskilt mjölkprodukter. Jag har många gånger druckit mjölk som har gått 10 dagar över tiden och fil som gått 20 dagar. Ägg håller upptill 6 månader i kyl, eftersom datumen är satta efter rumstemperatur. Jag ber er på mina bara knän att tänka på att bäst före-datum endast innebär att de inte kan garantera samma kvalitet efter det – det är inte ett utgångsdatum!
  Att slänga mat och åka med flyg är det värsta vi kan göra mot miljön och våra medmänniskor på andra delar av jordklotet.

  Jag uppskattar verkligen att du Elaine skriver en del om miljö och hållbarhet, det gör förhoppningsvis någon skillnad. Jag önskar att du och andra skrev om det mer.
  Samtidigt bidrar nog din blogg kraftigt till normaliserandet av att använda flyget som om det vore pendeln mellan Sthlm och Uppsala.. Förstår dock att det är ett avvägande för att kunna utföra ditt viktiga och superbra arbete!

  • Annica skriver:

   Men där borde butikerna ta sitt ansvar och faktiskt sänka priset när bäst före datumet är nära, för att få folk att köpa det! Jag har många ggr druckit mjölk som förvarats i kyl hela tiden, som är en dag eller två gammal, som smakar apa. Det är en sak att testa det man har hemma innan man slänger pga bäst före datum men att affärerna i Sverige tycker att man ska betala fullt precis för det är inte schysst alls.

 5. Hockeysmurf skriver:

  Hoppas mjölken från gårdagens leverans stod i kylrummet åtminstone 😛
  Åååh, stuvade makaroner! DET var länge sen! 🙂

 6. Annafia skriver:

  Vad skönt att det var några som hunnit före mig i tankarna om mjölken. Jag och sambon bråkar alltid i mataffären då han absolut INTE kan köpa det med kortast datummärkning medan jag får fortsätta påpeka att det står Bäst före och inte ”Oätbart efter” 🙂

 7. Tina skriver:

  Har du mjölken i kylen räcker den minst en vecka längre än bf-datum att dricka, längre som utblandning i kaffe o te. Mvh en som brukar handla på landet, där leveranser sker mindre ofta. Hade jag inte konstaterat detta hade jag i stort sett aldrig köpt mjölk…

  • Emelie skriver:

   Tycker alltid kaffet skärbsig med mjölk som är passerad Bäst före. Kanske inte så farligt, men jag blir inte kaffesugen av den synen. Däremot går den bra att göra pannkakor på ?

 8. Yaca skriver:

  Blev så glad att så manga redan hade skrivit vad jag ville säga när jag läste inlägget!
  Min mamma som är apotekare och kan en del om vad som är bra och inte bra att äta brukar köra först lukt- och sedan smaktestet. Oftast går det utmärkt att äta även långt efter att bäst före datumet har gått ur. Det är också en del av hållbar konsumtion.

 9. Theresia skriver:

  Det hänger ju väldigt mycket på när paketet öppnas. Bäst-före är en bra markör om paketet öppnades kort efter produktion. Men om man öppnar paketet på bäst-före-dagen så håller det några dagar till minst. Varan åldras väldigt långsamt så länge den är oöppnad.

Lämna en kommentar