”Barn behöver manliga förebilder”


Hur lyckas männens rättigheter komma framför barnens? Hur kan männens offerkofta fladdra när det är tre barn som blir utsatta i VARJE klass (minst). Hur har folk att skifta fokus på en sån viktig fråga. Det är inte synd om vuxna män, det är synd om de barn som blir sexuellt utnyttjade. Klart det är synd om de oskyldiga männen som obefogat blir misstänkta för att de jobbar med barnen. Men de är så försvinnande få mot alla de barn som faktiskt blir utnyttjade. Sen behöver inte barn MANLIGA förebilder. Barn behöver förebilder. Vad du har för kön är inte intressant. Förebilder. Punkt.

Det här handlar alltså INTE om att män inte får jobba med barn. Det har jag inte sagt. Jag säger att det inte finns skäl att kvotera in män till arbetsplatser med barn med motiveringen att barn behöver manliga förebilder. Jag blir irriterad på när kön får dominera individen. När en trygg barndom och positiva förebilder ska delas upp i kön. Barn behöver sunda vuxna, punkt. 

Vrid inte detta till att jag hatar män och vill förbjuda dom att jobba med barn.  

Bloggvännerna har ordet

34 svar till “”Barn behöver manliga förebilder””


 1. Apolonia skriver:

  Både mandlige og kvindelige forbilleder spiller ind og er vigtige. Jeg forstå hvad du mener med blot forbilleder. Vigtigt. De kan være og er almengyldige i den forstand ,at de gælder menneskeligheden. Men der er nuance (større samt mindre) som karakteriser disse to køn. De må gerne integreres i opdragelsen af vores børn. Det, hvordan vi håndterer forskelle kan tjene som et forbillede…

 2. wigwag skriver:

  Att barn behöver manliga förebilder är nåt feminister brukar framhålla och jag håller såklart med. Och inte nog med det. Den som påstår det motsatta är ingen feminist vill jag spetsa till det. Pappor som tar pappaledigt och vabbar och överhuvudtaget börjar delta i sina barns sociala och känslomässiga utveckling är nåt feminister vill ska öka. Män i skola, förskola vård och omsorg är välkomna och önskvärda i högre grad än kvinnor just för deras manliga kön och som förebilder för barn och ungdom som vill söka sig till dessa köns-skeva branscher. Det handlar om jämställdhet…Elaine.

  • S skriver:

   +1
   Jag anser dessutom att en blandning av könen i personalgruppen är en otrolig fördel. Jag har arbetat både inom mans- och kvinnodominerande yrken och de platser där det varit blandat har det utan tvekan varit ett trevligare klimat. Vår son är ett typiskt exempel på någon som söker sig till manliga förebilder och för honom var det guld med manlig förskollärare.

   Jag respekterar Elains synvinkel ang pedofiler men långt ifrån alla män är pedofiler(vilket Elain absolut är medveten om). För att öka tryggheten kanske det kan finnas andra åtgärder som man kan genomföra, exempelvis att alltid ha öppen dörr när personal byter blöja? Jag är givetvis inte särskilt insatt i detta men det måste finnas andra åtgärder än att bannlysa ett kön från en hel yrkesgrupp?

  • Ann skriver:

   Jag känner att man kanske pratar om olika saker. Givetvis om barnen har en pappa ska han göra alla dom sakerna. Men det betyder ju inte att alla barn behöver just en manlig eller kvinnlig förebild. Alltså dom barn som har en pappa behöver en pappa som är en bra förebild. Men dom som inte har en pappa är inte i en värre sits för det.

 3. lillajag skriver:

  Okej, nu måste jag säga någonting. Jag har släppt det varje gång jag sett det, men det blir helt skevt till slut. Statistik är och förblir statistik. Att det finns statistik som säger att 3 barn i varje klass blir utsatta betyder inte att du (eller någon annan) kan gå in i ett klassrum och basunera ut ”här inne finns 3 som är utsatta”. Det är helt enkelt inte så det fungerar. Att 10% utnyttjas är inte detsamma som att 3 barn i varje klass utnyttjas, även om det kan vara ett effektivt sätt att uttrycka sig. Det är inte fakta – det är statistik. Det kan mycket väl vara så att det är 3 barn i en klass som blir utnyttjade, men det kan också vara så att det är inga. Vilken statistik är det som det här uttalandet hela tiden refererar till? Jag har tittat på Allmänna Barnhusets rapport och utan att se den faktiska studien så kan man inte säga så mycket om resultatet där. Vi vet inte vilka frågor som ställts, hur de definierar övergrepp, hur enskilt de som svarat suttit osv.

  Vad jag läser dig skriva i den här texten är att män inte ska jobba med barn eftersom det finns en risk att de ska förgripa sig på barn. Men ska det bara få vara kvinnor som jobbar inom förskolan? Det finns kvinnor som förgriper sig på barn också (även om det inte är lika vanligt).

  Nej…jag förstår faktiskt ingenting av det här. Självklart ska vi jobba för att skydda barnen, men felaktiga argument skadar saken som sådan.

  • Sofie skriver:

   http://blogg.mama.nu/elaineeksvard/2015/11/12/skrammande-ny-statistik-som-presenteras-idag/

   det står om det i det här inlägget. Forskningen har utförts vid Lunds universitet av bland annat Gisela Priebe. Hennes avhandling och forskning finns tillgänglig på nätet. Det går även att läsa ut statistiken på detaljnivå i flera av de rapporter som baseras på studierna i Lund. Den absolut största gruppen här är flickor som utsätts av jämnåriga – relation eller av ”kompis”/någon i skolan et c. Vi talar alltså gymnasieungdomar. Andelen barn som utsätts av pedofili av någon i sin närhet är ca 0,25%. Och det är illa nog, både pedofilidelen och unga flickors utsatthet. Men att förvränga statistiken för att inte män ska få jobba med barn känns bara helt vansinnigt.

  • S skriver:

   http://blogg.mama.nu/elaineeksvard/2015/11/12/skrammande-ny-statistik-som-presenteras-idag/

   det står om det i det här inlägget. Forskningen har utförts vid Lunds universitet av bland annat Gisela Priebe. Hennes avhandling och forskning finns tillgänglig på nätet. Det går även att läsa ut statistiken på detaljnivå i flera av de rapporter som baseras på studierna i Lund. Den absolut största gruppen här är flickor som utsätts av jämnåriga – relation eller av ”kompis”/någon i skolan et c. Vi talar alltså gymnasieungdomar. Andelen barn som utsätts av pedofili av någon i sin närhet är ca 0,25%. Och det är illa nog, både pedofilidelen och unga flickors utsatthet. Men att förvränga statistiken för att inte män ska få jobba med barn känns bara helt vansinnigt.

   • lillajag skriver:

    Okej, namnet Gisela Priebe ledde mig till den här studien: http://lastradainternational.org/lsidocs/download.pdf om det är den studien som ligger till grund för Allmänna Barnhusets rapport så finns det en del saker som kan vara bra att känna till:

    Studien utfördes både i Sverige och i Estland. I Estland hade man en svarsfrekvens på 96%, i Sverige 77%. I Sverige gjorde man dock fel och glömde kolla hur många det var som inte svarade (viktig pusselbit), så man gjorde en gissning helt enkelt utifrån vad man ansåg var rimligt.
    Saker man kom fram till:
    1. Killar som blivit sexuellt ofredade hade i högre grad utländska föräldrar.
    2. Tjejer och killar som blivit sexuellt ofredade hade i högre grad skilda föräldrar.
    3. Tjejer och killar som blivit sexuellt ofredade hade i högre grad föräldrar som var arbetslösa.
    (Här har vi några förslag på ytterligare personer att banna från förskolan med andra ord).

    Ytterligare en sak som är värd att tänka igenom är att frågorna som ställts definierar ett barn som en person under 15 år och en vuxen som en person över 18 år.

    Mer troligt är dock att rapporten hos Allmänna Barnhuset bygger på en undersökning (alltså inte en vetenskaplig studie) som heter ”Unga, sex och internet – i en föränderlig värld”. Här var svarsfrekvensen strax under 60% och man konstaterar att de som svarat att de blivit sexuellt ofredade i hög grad svarat att förövaren varit 1. (ex)pojkvän/(ex)flickvän 2. jämnårig som de känner eller 3. okänd. Snittåldern för övergrepp låg på strax under 15 år.

    Först: övergrepp är aldrig okej. Det är jättebra att förebyggande jobb görs, att det finns verktyg för att försöka se och fånga upp de som utsatts och att man undersöker frågan på det här sättet. Men med det sagt så är det väldigt stor skillnad på en snart 15-åring som blivit sexuellt ofredad av en jämnårig/pojkvän/flickvän eller ett förskolebarn. Vet vi överhuvudtaget någonting om statistik för så små barn? Varifrån kommer siffran ”3 barn i varje klass”? Är det 3 barn i varje gymnasietrea som menas? För det är nämligen enbart vad de här två (undersökning & studie) rör sig om.

    Oavsett vilket så kan man inte använda statistik som sanning/fakta på det sättet som Elaine gör gång efter annan. Det underminerar hela frågan tyvärr, och det är ju synd.
    Därtill ogillar jag skarpt att Elaine pratar om förskolan och manlig personal och ”3 barn i varje klass” för att ställa allt på sin kant. Jag förstår att det blir effektfullt, men när man uttalar sig som att det man säger är sanning – när man i själva verket inte alls har någon data som påvisar det, så blir det bara en icke verklighetsförankrad överdrift. Då blir man inte tagen på allvar. Det gör mig ledsen, för det är en viktig fråga och jag vet att Elaine är rätt person att tala om det här och driva frågan. Men det måste förankras för att få legitimitet och kunna tas seriöst.

    • Jeanette skriver:

     Tack för detta! Jag läser bara Elaines blogg lite då och då och hade inte sett vilken forskningsstudie det är hon refererar till innan och undrade alltså det direkt när jag läste inlägget. Härligt att se att inte bara jag blir förvirrad! Statistik är sannerligen alltid statistik, att den sedan inte heller speglar det ämne där den används gör det inte mer användbart direkt.

 4. Hockeysmurf skriver:

  Håller fullständigt med om att barn behöver bra förebilder. Om de har snopp eller snippa spelar ju ingen roll. 🙂

 5. Sofie skriver:

  http://blogg.mama.nu/elaineeksvard/2015/11/12/skrammande-ny-statistik-som-presenteras-idag/

  det står om det i det här inlägget. Forskningen har utförts vid Lunds universitet av bland annat Gisela Priebe. Hennes avhandling och forskning finns tillgänglig på nätet. Det går även att läsa ut statistiken på detaljnivå i flera av de rapporter som baseras på studierna i Lund. Den absolut största gruppen här är flickor som utsätts av jämnåriga – relation eller av ”kompis”/någon i skolan et c. Vi talar alltså gymnasieungdomar. Andelen barn som utsätts av pedofili av någon i sin närhet är ca 0,25%. Och det är illa nog, både pedofilidelen och unga flickors utsatthet. Men att förvränga statistiken för att inte män ska få jobba med barn känns bara helt vansinnigt.

  • Anna skriver:

   Men då blir det ju väldigt märkligt att slänga sig med ”tre i varje klass” samtidigt som vi pratar om förskolan. Och blir även fel att likställa sexuella övergrepp med pedofiler. Borde göras fler undersökningar på ämnet så det finns mer fakta att gå på.

 6. S skriver:

  sorry för masspostning datorn hängde sig. ska försöke rensa bort dubletter men verkar inte funka så bra 😉

 7. Ulrika skriver:

  Vad menar du, att män inte borde få jobba med barn? Förstår oron, men inte riktig om meningen är att det ska lösas med att man inte låter män jobba med barn?

 8. Charlotta skriver:

  Låt säga att din önskan blir sann Elaine, och att en del barn därmed får växa upp utan manliga förebilder. Tror du inte att det skulle riskera både att försämra deras egen bild av vad det innebär att vara en vuxen man, och också deras relation till kvinnor? Om man inte har någon att ta efter, någon som visar vad det innebär att vara man både för egen del och i relation till andra, så tänker jag att det snarare borde öka risken för fostra fler män som är så otrygga i sin egen manlighet att de missbrukar den. Och även för flickor är det viktigt att växa upp med manliga förebilder som visar vad de ska förvänta sig av en man, hur du ska acceptera att bli behandlade, vad som är manligt beteende och vad som bara är en skitstövel i största allmänhet. Jag tror att bra manliga förebilder är jätteviktigt, med stark betoning på bra. Tänk på allt som Matheo och Evelyn lär sig genom att titta på Gustav och kopiera honom, att när de hör Gustav ge dig komplimanger och visa sin kärlek till dig så gör gör Matheo samma sak, och Evelyn lär sig att det är så en man ska behandla en kvinna. Att få växa upp en med sådan manlig förebild tror jag är ovärderligt för barn, och alla inte kan få det i hemmet så blir det desto viktigare att de kan få något som påminner om det på andra ställen. Män i förskolan och skolan bör inte finnas där för sin egen skull utan för barnens skull.

  • Jennifer skriver:

   Charlotta, jag tror hon menar att hellre ingen manlig förebild än en dålig sådan.

   • Jess skriver:

    Fast bra manliga förebilder kan man ju ha i barnens liv utanför förskolan.. det känns säkert tryggare att ens barn umgås med nån man känner bättre samt att man ofta är med själv då också. Kan förstå Elaines tankar i detta samtidig som det är komplext i vårt jämställdhets samhälle såklart. Men om jag säger såhär, jag har själv varit runt o vikarierat på olika förskolor o vet på det sättet att vikarier får te.x gå med barn själv in på toa osv, o visst det är väldigt få pedofiler i statistiken men dom gånger det ändå har hänt har det ju uteslutande varit en man, så risken finns ju o vikarier är det ofta i omed den nationella lärarbristen.

 9. Jennifer skriver:

  Oj jag uppfattade Elaines text helt annorlunda än majoriteten av ni som kommenterat. Min uppfattning av texten är att Elaine svarar män som kommenterar hennes tidigare ’barnen kommer före vuxnas heder’ inlägg (finns många såna inlägg, syftar inte på ett specifikt) i stil med ’men vi män som inte är pedofiler, tänk på oss!’ och att hon därför förklarar att hon inte tänker tänka på kränkta män för att hon fokuserar på barnens bästa. Hon har ju skrivit massor av gånger att det är bra med manliga förskollärare också, det är hon ju inte emot såklart!

  • Emma skriver:

   Håller med. Jag blev förvirrad (och lite irriterad) när jag läste kommentarerna nu. Jag uppfattar det som väldigt tydligt att Elaine säger att barnens säkerhet och trygghet går före mäns rättigheter. Det gäller barn som blir utsatta för sexuella övergrepp. Självklart är barnen viktigare i denna frågan, det är ju barnen det handlar om!

 10. Sara skriver:

  Jag tror kanske att det hör inlägget behöver förtydligas för när jag läste det trodde jag att Elaine tyckte att inga män skulle få jobba inom barnomsorgen. Sedan läste jag en av kommentarerna och då insåg jag att det kanske inte är så den ska uppfattas. Jag läser bloggen ibland och jag vet inte om man måste ha läst alla tidigare inlägg i ämnet för att förstå?

 11. Olivia skriver:

  Jag förstår inte uttrycket ” behöver inte manliga förebilder ” ?
  Behövs inte både kvinnliga och manliga förebilder?

  • Elaine skriver:

   Jag tänker att man inte ska fästa vikt vid kön alls, det blir så förenklat. Barn behöver varken manliga ELLER kvinnliga förebilder. De behöver förebilder❤️

 12. Linda skriver:

  Jag är feminist. 90% av alla pedofiler är män. Genom att utesluta män från förskolan kan vi minska det sexuella utnyttjanuet i förskolan drastiskt. Risken minskar då drastiskt för DITT barn. Fattar ni det verkligen? Att ditt barn faktiskt är ett potentiellt offer? Precis som Elaine skriver behövs BRA förebilder, oavsett kön. Eventuella fördelar med manliga förebilder I förskolan är i mina ögon inte tillräckligt stora, riskerna med män är större. De flesta barn har för övrigt en pappa, farbror eller morfar.

 13. wigwag skriver:

  En ”bra” förebild…Alla förebilder är bra förebilder. Det ingår liksom i definitionen på vad en förebild är. Förebilden är nåt barnet identifierar sig med. Såväl känslomässigt som socialt. Och det är just detta som är bra ur ett barns utvecklingsperspektiv. Nåt att relatera till överhuvudtaget om hur det är att vara vuxen. Och det finns två sorters vuxna ur barnets perspektiv. Män och kvinnor. Därför behöver barn manliga förebilder.

  • Sanna skriver:

   Håller helt med! Min man är afroamerikan och påpekar ofta att han och andra i hans närhet hade mycket lättare att relatera till svarta förebilder, speciellt pga situationen i USA med rasism, svartas svårigheter att klättra socioekonomiskt mm. Vi pratar inte bara svart president etc, utan en så enkel sak som svarta dockor, superhjältar och barnboksfigurer. Vi lär av vuxna i samhället och oavsett vad man tycker om det så är kön för det allra mesta en del av en människas identitet. Att därför barn kan få ha bra förebilder som speglar det vi ser i samhället är viktigt oavsett om det är kön, sexualitet, hudfärg eller något annat. Jag tror inte heller på idén att utplåna könsidentiter, men att fortsätta arbeta för jämlikhet så det inte spelar någon roll vilken könstillhörighet (eller brist därav) du har.

 14. Ida skriver:

  Min pappa dog när jag var liten och jag tror jag hade mått bra av en sund levande manlig förebild efter det. Har massiva issues som jag dealar med pga att jag inte fick det så jag tror att manliga förebilder är viktiga. Men de behöver inte vara på dagis. Men vad vet jag kanske hade varit likadant ändå. Kanske vad förlusten av en nära som formade mig såhär…? Äh jag vet inte. Både och kanske. Kram

 15. Mimmi skriver:

  Jag jobbar inom psykiatrin, och har gjort så i över tio år, där jag träffar människor som mår dåligt av olika orsaker. Något som blir väldigt tydligt är att killar/män som saknat en bra manlig förebild i unga år, speciellt tonåren, missar en viktig del i sin utveckling. Det blir tydligt att killar behöver en bra manlig förebild som visar hur det är att ”vara en vuxen man”. Detta är inget illa menat mot alla ensamstående mammor som ger sina barn all kärlek de bara kan, men en mamma kan aldrig ”vara en man”, någon att se och lära av. Och med det sagt så betyder det INTE att en pappa per automatik är en bra förebild, det inte det jag säger. (Tro mig jag har sett det mesta) Men varje barn, pojke som flicka, behöver bra förebilder BÅDE manliga och kvinnliga, och inte ”bara” bra förebilder som Elaine skriver. Jag har sett tillräckligt många bevis på hur fel det blivit när det har saknats bra manliga förebilder. Så bra förebilder behövs, BÅDE manliga och kvinnliga.

  • wigwag skriver:

   Tack för den! Här gäller det verkligen stå upp för männen i vansinnet… Vad säger din erfarenhet om ”dåliga” mans förebilder då? Hellre en sån, inom vissa gränser, än ingen alls tänker jag. Alltid bra för småpojkar ha en känslomässig relation till en man även om mannen isig är nåt vidare ”bra”. Gissar jag.

 16. Anja Temesio skriver:

  PRECIS så!

 17. Mimmi skriver:

  Jag påpekade att inte alla män, släkt eller ej är , är förebilder. Det jag påpekade var vikten av BRA förebilder av båda könen. Det räcker inte med bara kvinnliga förebilder, eller manliga för den del, för våra barn och ungdomar. BÅDA behövs, och då menar jag BRA förebilder, inte bara förebilder.
  Jag skulle aldrig säga att kvinnor eller män är bättre eller sämre för barn i deras uppväxt. I mitt yrke har jag sett horribla fall av dåliga föräldrar, både mammor och pappor. Men även fantastiska mammor och pappor, både tillsammans och som ensamstående.
  Men det som blivit tydligt för mig är att killar i tonåren behöver en bra manlig förebild att se upp till. Förstå mig rätt: en vanlig Svensson kille med hjärtat på rätt plats och bra värderingar/moral som visar hur en ”bra man” är. Många killar ver inte vad det innebär, speciellt de som saknat en bra förebild. Mycket kan vi lära våra barn med ord, men mycket lär de sig av att se, uppleva och ”härma”.

 18. Mimmi skriver:

  Sen skiljer ju barn sällan på bra eller dålig förebild, utan för barn är vuxna förebilder om hur vuxna ska vara och bete sig, några de ser upp till och tar efter. Det är vi vuxna som kan avgöra om en förebild är bra eller dålig. Så på din fråga, nej en dålig manlig förebild är inget jag förespråkar alls. Inte dåliga förebilder alls för den delen.
  Ex föräldrar ska enl mig vara barnets förebilder, MEN alla föräldrar är inte bra förebilder per automatik. Barnen kan ha bättre förebilder utanför familjen.
  Men det jag vill ha sagt är, BÅDE manliga o kvinnliga bra förebilder behövs.

Lämna en kommentar