Vad som gör mig förbannad med kommentarer som MiasHon säger att jag blandar äpplen och päron när det gäller lagstiftning – det gör hon utab att peka på exakt vart hon tycker det. Det är bara en diss utan underbyggande. Den nedlåtande tonen i ”bara för att man är retoriker kanske man inte ska” och helt bortse från vad jag varit med om – sexuella övergrepp – eller vilka jag jobbar med – polisen, rädda barnen OCH en barnpsykolog Maria Schilaci som har skrivit förordet till Medan han lever. Du underminerar min kunskap, du påstår att jag inte har koll och att jag borde jobba med folk som har koll. Tänk att det är exakt det jag gör, jobbar med folk som har koll. Men vet du Mia, att du kan inte ha en utbildning i hur det känns och det du önskat att du upplevt för att undvikit att ha blivit sexuellt utnyttjad som barn. Så sjukt okänsligt att helt bortse från det. Och för att framstå som en mindre skitstövel när du skriver det du kallar för ”diskussion”. Ställ frågor istället för nedlåtande påstående och underminera aldrig det faktum att jag har blivit sexuellt utnyttjad som barn. Som att det inte skulle ha något värde i diskussionen. Förslag: Jobbar du med någon polis, jurist, barnpsykolog, pedagod?” Svaret hade varit JA och du hade kunnat hacka dina äpplen och päron och ätit dom till frukost imrgn. 

Och ni som gnäller på att man inte kan diskutera med mig eller tycka annorlunda, lägg ner. Så här är det. Om du tycker annorlunda och motiverar/förklarar varför utan att värdera mig eller min kompetens så är vi fine. Då tittar jag på ditt perspektiv och vi kan mycket väl komma fram till agree to disgree. Ingen big deal. Ofta lär jag mig nåt nytt eller så lär du dig nåt nytt. Mia lärde mig inte ett skit. Hon sa vad jag gjorde och hur okunnig jag var. 

Om du dikterar vad jag kan och vad jag inte kan utan att motivera eller peka på exakt vad du syftar på och DESSUTOM är nedlåtande mot mig. Vet du vad jag kommer vara då? Om jag inte skiter i dig så kommer jag vara nedlåtande mot dig. Varför det? För att jag är inte moder teresa, tro aldrig det. Och om du blir kränkt och kallar det ”dig kan man ju inte diskutera med om man inte ger dig hejarop” så är det ytterligare ett påhopp utan grund. Det är DU som inte kan diskutera, du kör påhopp utan argument bara en massa elaka påståenden. Och vet du vad du kan göra när du gör så? Du kan dra åt helvete. Och alla ni som blir kränkta av det kan dra åt helvete med tillägget att ni kan vara kränkta på vägen till helvetet.

Ni andra älskar jag. Men det visste ni redan.❤️

Bloggvännerna har ordet

23 svar till “Vad som gör mig förbannad med kommentarer som Mias”


 1. Maria skriver:

  Du svarar så himla bra Elaine!

 2. Diana skriver:

  Du är då en härlig och frisk fläkt som vet precis hur man livar upp det lite. Med andra ord, SÅ BRA SVARAT! Håller helt med, klart man inte orkar diskutera om inte den andra kan. Då blir responsen densamma.

  Ha det bra nu och glöm inte bort alla oss andra som älskar dig precis som du är. En kanonfin medmänniska.

 3. Elin skriver:

  Håller fullständigt med. Som man ropar får man svar. Och att dra retorikkortet hela tiden är bara lågt och löjligt. Mias inlägg var inte konstruktivt på något vis, uttryckte ingen egen åsikt utan var enbart menat att klanka ned på Elaines jobb. Förtjänar ett svar som: ”Du kan va’ ett päron”.
  Haha, tycker det är så befriande att du skriver så. Särskilt som retoriker. Just för att det öppnar för folk som kräver perfekt språkbruk hela tiden också gör du precis tvärtom – det är roligt. Och tufft!

 4. Elin skriver:

  Älskar den där tröjan för övrigt !!

 5. mia skriver:

  För det första så kommenterade jag en text, inte Elaine som person.
  Angående inlägget så kan jag tillägga att lagstiftning i Sverige existerar av en anledning som ofta varit politisk och är ett resultat av förhandlingar mellan politiker och därefter jurister och intresseorganisationer med fleras synpunkter och yttranden. I alla överväganden tas in exempelvis samhällsekonomiska perspektiv, man kontrollerar att den nya lagtexten inte kolliderar med eller skapar problem för befintlig lag etc. När man ser över påföljder/straff är det till exempel inte givet att utredningen också fokuserar på vad som ska vara kriminaliserat i sig. Det kan vara två helt skilda frågor. Därav äpplen och päron ur en synvinkel men saken är mer komplicerad än så varför jag inte redogjorde för alla aspekter som kan behövas ta hänsyn till. Det skulle kunna sluta i en hel promemoria.
  Vidare vet jag efter att ha läst bloggen att Elaine samarbetar med olika organisationer i samhället i den här frågan, det är inget jag behövde fråga. Vad jag istället skulle vilja fråga är varför låter du inte dessa personer du samarbetar utforma lagförslag/skriva debattartiklar om lagförslag (jurister), pålästa pedagoger/barnpsykologer utbilda andra pedagoger osv? Dessutom vill jag påpeka att i samma kommentatorstråd skrev jag senare ett längre inlägg för att vidare förklara vad jag menade. Det valde dock Elaine inte att citera idag tråkigt nog men kommer här nedan. ” Kampen för barns trygghet och säkerhet är toppen men hur man gör det eller vilka krav man ställer på omvärlden i den kampen, ska inte det kunna debatteras så man kommer fram till den bästa vägen att gå?
  Jag tror personligen på att man ska använda de som kan sitt område för att hitta vägen framåt annars slutar en del att lyssna för att argumenten eller förslagen känns populistiska eller osakliga och snarare grundade på egna känslor än forskning och vedertagen kompetens.
  Jag har inte själv barn men att förklara saker för små barn om deras kroppar är inget jag skulle göra på det sätt som bloggen tidigare gett uttryck för. De regler jag fick lära mig som liten var snarare att om någon omkring mig, vuxen eller barn, gjorde saker som kändes fel (tafsade, snattade, mobbade, tjuvrökte osv.) skulle jag be denne/dem sluta eller gå därifrån och att ingenting var farligt att berätta hemma. Även i tonåren var alltid svaret att om du gör något dumt eller det händer något kom hem och berätta. Men att undanhålla eller hålla sig borta är det som slutar tråkigt. Givetvis var det också självklart att det var OK att vara blyg som liten och att barn har rätt att välja när och vem man kramar eller sitter i knäet på. I den frågan är jag helt överens med Elaine. Min avsikt är inte att såga eller gnälla men öppna för en dialog för att jag tror att många slutar lyssna annars och ämnet är för viktigt för det.
  Det är regler jag kommer fortsätta med om jag får egen familj då jag fått dem med mig från någon med pedagogisk kompetens som jobbat med små barn i över trettio år (min mamma är förskolelärare). För mig är det helt otänkbart att istället blogga mig till kunskap från någon som inte har utbildning om barns utveckling och förmåga att ta till sig information men som ändå ger råd i offentliga sammanhang om detta. Tyvärr gör många det ändå och det borde exempelvis Elaine förstå och ta ansvar för. Föräldrar gissar och läser sig till information idag istället för att fråga de som dagligen jobbar med deras barn och har utbildning för att svara på frågor.”

  • Hope skriver:

   Och jag reagerar starkt på det du skriver om föräldrar. Tvärtom så tycker jag att föräldrar idag är oerhört engagerade i sina barns välmående och dem vill verkligen ha en dialog med förskollärare och lärare men tyvärr så går ju den yrkesgruppen på knäna och deras tid att samtala är i princip obefintlig. Jag är allergisk mot ”kritik” av föräldrar, speciellt när den utdelas av dem som ej har barn än.

  • Maria skriver:

   Jag förstår faktiskt inte vart du vill komma. Elaine samarbetar ju uppenbarligen med poliser, psykologer etc precis som du tycker att man ska.

   Dessutom tycker jag att man alltid har rätt att uttrycka sin åsikt oavsett utbildningsnivå. Det är upp till läsaren att vara källkritisk. Ibland kan man faktiskt ha riktigt bra idéer även om man är ”obildad” eller oerfaren. Det är ju inte helt omöjligt att Elaines idéer, som kommer från erfarenhet dessutom, kan inspirera en jurist till att göra en ny lag.

  • Suss skriver:

   Men Elaine har valt att ta kampen och driva den framåt med hjälp av polis, psykolog mm. Hon har ju inte kapat den från dem utan jobbar tillsammans med dem. Och vad vet du om att hon inte kommer att släppa fram dem när det kommer till utbildningar, lagförslag mm. ? Elaine har energin och viljan och framförallt plattformen för informera och synliggöra de barn som drabbas. Hon gör så att alla hör talas om det här.
   Vidare så tycker inte jag (som förälder) att Elaine på något sätt påstår att hon ska vara en expert barns utveckling eller dylikt utan att hon uttrycker sin syn på hur hon vill att det ska vara och hur hon väljer att göra med sina barn. Hon har fått mig att tänka på hur vi gör med våra barn och jag är tacksam för att hon orkar uppmärksamma detta som att barn inte alls behöver krama alla vuxna , något som fortfarande förväntas av dem. Det krävs att sånt syns och hörs i alla kanaler för att vuxna ska sluta med sånt. Så Elaine, fortsätt med det du gör. Du behövs med din blogg, dina krönikor och din kamp!

  • helena skriver:

   jag var en av dem som gillade dig mias inlägg och jag gillar även detta. tack för att du kommenterar när inte jag orkar eller har lust. heja dig.

  • Eleni skriver:

   Men Mia – det var ju bra att du försökte utveckla det lite, MEN:
   Är det inte du som blandar äpplen och päron här egentligen? Elaine ska naturligtvis inte stifta lagarna själv – det finns naturligtvis andra, behöriga, som du mycket riktigt påpekar. Elaine är i den här frågan wissel blower och bedriver påverkansarbete. Att som en del i detta föreslå en viss lagförändring, eller visa på hur nuvarande lag missbrukas och skapar fler offer i onödan är väl inget fel? Menar du att endast de som stiftar och skriver lagar har rätt att uttala sig i dessa frågor? Varför? Även om de är rättstekniska experter och duktiga på att utforma lagparagrafer behöver de inte ha ett dugg politisk kunskap eller bra idéer om hur lagarna kan eller bör förbättras och ändras. Sådant arbete bedrivs av politiker och lobbyister – som bland annat Elsine gör. Jag har därför svårt att förstå din invändning.

  • Johanna skriver:

   Som mamma till tva barn sa är jag mycket tacksam för att Elaine driver denna fraga sa starkt. Hon har kunskap och hemskt nog erfarenhet i fragan, hon orkar driva den och hon har en stor plattform för opinionsbildning. Hon driver ju dessutom inte denna fraga helt själv, utan i samarbete med specialister pa manga nivaer och instanser. Jag ser det mer som att Elaine är en del av ett stort team. Hennes roll är att skrika, pusha, provocera och framförallt se till att vi inte blir bekväma och glömmer bort att sa manga barn far illa. I Sverige, i Europa och i världen. Vi kan alltid förändra och förbättra vara lagar och rättsystem, och det kan göras bättre, fortare och pa nya sätt med en opinion som driver pa. Visst är det viktigt att vi lär vara barn att signalera när de inte är bekväma med nagot, att säga nej, att ga iväg och att tala om det för föräldrarna hemma osv. MEN livet och världen är inte bara svart och vit. Det finns sa manga skumma gra nyanser däremellan som de som vill kan använda till sin fördel. Barn är sa lojala och även om de vet att nagot inte är rätt sa är det inte varje barn som kan och klarar av att säga nagot. Ansvaret ska inte ligga hos dem. Ansvaret ska ligga hos oss vuxna. Vi ska lära oss att vara känsliga till vilka signaler utsatta barn sänder ut och veta hur vi ska reagera pa dem och vad vi ska göra när vi tror att ett barn far illa. I ärlighetens namn kan jag nog inte säga att jag kan allt det… Därför är det viktigt att alla aktörer som kämpar inom denna fraga far sin plats. Om Elaine kan lära oss vad hon kan och vet lyssnar jag gärna. Hon har blivit utsatt för övergrepp och har vagat tala offentligt om det. Bara att hon syns och hörs kan hjälpa utsatta barn, ungdomar, kvinnor och män att vaga söka hjälp och berätta om vad de utsatts för och att säkert veta att det de utsätts för inte är rätt. Det Elaine gör är modigt, starkt, bra och oerhört viktigt för utsatta barn, utsatta människor, inte nagot som sätter käppar i hjulen för det det svenska rättsystemet.

  • Linnea skriver:

   Alltså Mia, du skriver ”Föräldrar gissar och läser sig till information idag istället för att fråga de som dagligen jobbar med deras barn och har utbildning för att svara på frågor.”

   Vem tror du står bakom texten som vi föräldrar läser? Inte är det okunnigt folk som skriver böcker om barn utan folk med utbildning och erfarenhet tex barnpsykologer, barnläkare eller förskolelärare. Så då är det ju samma sak som att fråga en person som jobbar med barn eller hur? Dessutom så har ju inte förskolelärare tid att sitta och svara på lååånga frågor om graviditet, uppfostran och uppföranden åt typ 25 barn på avdelningen(50 föräldrar). Dessutom får man ju fler infallsvinklar om man läser flera böcker än om man pratar med EN pedagog.

 6. Hope skriver:

  Hmm jag förstår inte riktigt vad du vill säga faktiskt. Vi lär nog få veta mer om Elaines samarbeten framöver, tror att det påbörjade arbetet är ytterst välplanerat.

 7. Johanna skriver:

  Jag förstår vad du menar… Men tycker att ett svar i stil med ”förklara gärna vad du menar så kan jag bemöta det”, eller nått liknande, hade varit så mycket bättre än ”du kan va ett päron/bajskorv”. Alternativt inget svar alls. Päron/bajskorvs-spåret sprider bara dålig stämning och kan tolkas som att du tycker du är bättre… Samt leder inte till nån bättring utan jag skulle tro att det bara gör att du får fler dumma kommentarer.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Värt en tanke till nästa gång, tack❤️

  • Malin Eskilstuna skriver:

   Håller med! Jag är av uppfattningen att ju mer insatt/kunskap man har i ett ämne – desto mer ödmjuk bör man vara inför andra! Det kan ofta vara missvisande i en text att få en riktigt bra bild av hur en person faktiskt är.. men jag upplever också att Elaine kan framstå som nedlåtande och som en översittare i sina texter stundtals.

  • Sofia skriver:

   Jag gillar ’du är en bajskorv’ ! Måste allt vara så fantastiskt politiskt korrekt överallt och jämnt?

 8. bettan skriver:

  Att engagera sig i arbetet med att lyfta fram och medvetandegöra det stora mörkertal som finns med allas våra barn, som är, eller har varit utsatta för övergrepp kan aldrig vara fel.
  En stor eloge till dig Elaine som driver detta och som öppnat din innersta privata del för oss. Att våga prata om, dela erfarenheter och kunskaper, allt i syfte för att skydda våra barn.
  Flera gånger i månaden är jag i möte med Barnahus, BUP, Socialtjänst och Polis, med drabbade och förövare, och inte minst föräldrar och syskon.
  Viktiga kunskaper att ta del av, som endast den som varit utsatt kan berätta om är otroligt betydelsefullt. Likväl som sakkunniga inom området. (precis vad du förespråkar och gör)
  Faran när man är/har varit drabbad kan tyvärr dock vara en form av känslomässig överladdning, konstigt vore det annars. Det är jag så gott som säker på att du är smärtsamt medveten om.
  I samband med att allt fler, inklusive jag själv, har läst din läsvärda, viktiga och djupt gripande bok har en del refererat till den och dig som ”övergrepps-Elaine”. Det refereras till dina smärtsamma sanningar och dina ord om bemötande blir inte bara riktlinjer, de blir andras sanningar och lag. Nu menar jag inte att detta nödvändigtvis skulle vara fel, eller kritik mot dig och din bok. Min önskan är att du inte skall förtröttas, urholkas, eller i sämsta fall förminskas till ett ”begrepp” som människor får för mycket av.
  Vi är många som hänvisar till din utmärkta handbok i slutet av boken. Med viktig information och länkar.
  Tack Elaine för ditt mod och din öppenhet.

 9. kristima skriver:

  Bra Elaine, Speak up! Med helt ärligt.. din kommentar ”du kan va ett päron” sa redan allt där. :);)<3

 10. Sofia skriver:

  Fortsätt att kämpa för alla barn.
  Du har gjort mig medveten på så många olika sätt, vilket jag verkligen uppskattar som småbarnsförälder. <3

 11. Johanna skriver:

  Elaine, du är viktig, du är smart och du är vacker inifrån och ut. Sluta aldrig med det du gör, våra barn är det viktigaste vi har.
  Kärlek och beundran till dig.

 12. Christina skriver:

  Elaine, heja heja, du vet att det du gör är helt rätt, oavsett folk som verkar vilja förminska din insats!!! Du är grym som faktiskt gör något åt saken och du är smart och behövd av många barn och föräldrar som inte ens vet vem du är!!! Kram

 13. wigwag skriver:

  Om man överhuvudtaget ska komma med kritik mot någon med så djup psykologisk insikt kring sexuella övergrepp mot barn så är det minsta man kan begära tydlighet. Fatta noll av Mias ”förklarande” försvarstal här ovan. Vad fFan menar människan? För mig verkar det som att pudelns päronkärna i bajset är att Elaine inte ska ha åsikter i juridiska och andra frågor där hon inte har adekvat utbildning. Utan ”låta” jurister och barnpsykologer utforma lagstiftningen. Jisis..näee vet ni vad. Jag förväntar mig att E. förbjuder alla utom sig själv att uttala sig överhuvudtaget.

Lämna en kommentar