Choklad och finnar


I samarbete med LloydsApotek. 

Jag kommer ihåg tonåren och saker man var rädd för då. Det var många saker som man kanske kan skratta åt idag, men som ändå är jobbigt att leva med när man tänker på det. Jag var rädd för finnar. Jag gick på varenda jädra myt för att undvika att få dem. Jag undvek choklad eftersom jag trodde att chokladbiten skulle förvandlas till en finne dagen efter.

Bild 2016-08-12 kl. 11.18

Dock så har jag med åren lärt mig att jag oftast får en finne innan mens. Det är hormoner och ärftlighet som påverkar finnar – inte choklad. Alla tonåringar hade det inte lyxigt som jag. Att få en finne i månaden är lyx, att ha acne kan göra folk deprimerade och att de stannar hemma från skolan. Jag har aldrig tänkt på det på det sättet. Det är ju bara några finnar, det är väl inte hela världen. Men många finnar är ju såklart hela världen ibland. Folk ska se en i ansiktet och det är klart att man vill att folk ska ha fokus på den man är, inte ett problem man har som acne. LloydsApotek har tagit fram en lista som krossar myterna om det som ger oss finnar. Men inte bara det, ett erbjudande för er som vill vårda ansiktet och äta hur mycket choklad ni vill. 🙂 Nu får man 30% på utvalda ansiktsprodukter hos LloydsApotek när man köper två st, erbjudandet gäller fram till 18/9.

Bild 2016-08-12 kl. 11.19 #2

De 5 största myterna kring acne:
1. Akne beror på dålig hygien.
Svar: Nej, akne har inget med oren hy att göra, att tvätta sig två gånger om dagen räcker gott och väl. Prata med hudexperterna på LloydsApotek för att få hjälp att hitta produkter anpassade efter din hudtyp.
2. Man får akne av choklad.
Svar: Det finns inga vetenskapliga bevis för att det man äter ska påverka aknen.
3. Man får akne av smink.
Svar: Det stämmer inte men huden kan bli mer irriterad av de olika ämnena. Därför kan det vara bra att vara noggrann med rengöring och inte sova med smink på.
4. Det går att förhindra akne genom att stressa mindre.
Svar: Nej, både hormoner och ärftlighet påverkar så det går inte att hindra akne. Däremot kan stress leda till inflammationer i huden som utlöser finnar.
5. Det finns snabba sista-minuten-tips för att bli av med finnen i pannan.
Svar: Nej tyvärr, det är tålamod som gäller. Undvik att klämma finnen. Täck den istället med täckstift eller använd medel som exempelvis salicylsyra för att punktbehandla och rensa porerna.
Bloggvännerna har ordet

4 svar till “Choklad och finnar”


 1. Vanessa skriver:

  Hej 🙂
  Fast allt behöver ju inte ha vetenskapliga bevis , en person som har akne kommer definitivt få mer om hen äter socker ? Och choklad är socker . Kram

  • Lotta skriver:

   Jo, allt behöver vetenskapliga bevis. Annars tror vi bara. Sen kan man ju tänka sig tanken att hormoner styr även vad vi är sugna på. Kanske orsakar ett visst hormon ett sötsug och samtidigt acne? Kanske är sötsuget större vid en viss tid i månaden? Vips, så har vi ett orsakssamband.
   /Senior scientist

 2. Heja Emma skriver:

  Är lite tudelad på det där med om viss mat ger finnar eller ej. Precis som det inte är vetenskapligt bevisat att socker leder till energikrasch, så vet jag om att jag total kraschar efter att ha ätit det. Oavsett vetenskap eller ej. Samma sak med choklad, jag får finnar om jag äter choklad pga kroppen reagerar starkt på det. Har vänner som haft likadant med stark mat, tomater osv.

  Smink täpper ju igen porerna, så även det kan leda till finnar. Finns bättre och sämre så klart och så länge man är noga med rengöring har det sällan påverkan (använder Cliniques produkter och aldrig fått finnar pga det) men t.ex. puder från H&M ger mig finnar på nolltid, oavsett bra rengöring eller ej.

 3. Lisa skriver:

  Ytligt men viktigt ämne. Huden är kroppens största organ och speglar insidan. Jag tror inte viss mat ger finnar. Men bra kosthållning är bra för insida och utsida.

Lämna en kommentar