Vuxna ska inte ha sex med barn, punkt.Sedan diskussionerna om sexmyndighetsåldern i Turkiet så har jag tänkt på den svenska. Jag tycker att myndighetsålder för sex ska ligga mellan 15 och 16 år. 15 år är rimlig och det är svårt att få tonåringar att lova avhållsamhet med varandra fram tills att dom är 16år. Jag har själv varit tonåring.

Däremot tycker jag det ska bli olagligt för en vuxen att ha samlag med barn vilket du per definition är tills den dag du fyller 18år. Eftersom man blir byxmyndig när man är 15 år så banar det väg för pedofiler att skarva och utgöra fara för närliggande åldrar. I rättegångar kan pedofiler försvara och frias från våldtäkt mot tolvåring med motiveringen ”hon såg ut som 15 år”. Det ska inte spela någon roll, hon var ett barn! En vuxen ska inte ha sex med ett barn. Varken ett byxmyndigt barn eller övriga barn. Svensk lag tillåter i dagsläget det tidigare. Sen ska ju saker och ting självfallet ses över om de som hade sex hade liten skillnad i ålder, en 17-åring och kanske en 19-åring. 

Justitieminister Morgan Johansson, till era förslag om straffskalan för sexualbrott mot barn i Oktober. Inrätta lagen att det ska vara förbjudet för vuxna att ha sex med barn (personer under 18 år). Ord som ”Men hon såg ut som 15 år” ska sluta eka i rättegångssalarna. Det ska inte kunna fria en endaste pedofil. Och oavsett vad barnet såg ut att vara ska den vuxna dömmas för oaktsamheten för det är den vuxnas ansvar att försäkra sig om att den du har samlag med är vuxen. 

En vuxen ska inte ha sex med ett barn. Det är så enkelt. Just nu gör svensk lag det istället enkelt för pedofiler att förgripa sig på barn. Ni kan göra skillnad och kontakta justitieministern här

Bloggvännerna har ordet

58 svar till “Vuxna ska inte ha sex med barn, punkt.”


 1. Emma skriver:

  Hej! Visst blir man irriterad på Turkiets försök till lagändringar! Och Sveriges låga straffskalor för barnsex. Helt vansinningt.
  Å andra sidan blir det konstigt om det blir olagligt för en person på 18 att ha sex med en person på 15, dvs om man höjer myndighetsåldern till 18. Å andra sidan igen så blir detta förmodligen inte alls ett problem om båda är med på det. Om inte illvilliga föräldrar eller andra får för sig att väcka åtal trots att det är samtycke-sex, det kan bli ett problem.
  Men annars – ja, varför inte. Laglig ålder borde egentligen kanske vara 18, dvs då är man inte ett barn längre och ska kunna ha sex som en vuxen, dvs kunna säga ja och nej. Och som sagt, sex mellan tonåringar borde då inte egentligen bli ett problem, trots olagligheten.

 2. Cathrine skriver:

  Jag vet inte sækert.. Men ær det inte så i USA, att nån øver 18 inte får ha sex med en minor? Inte før att jag kanske tycker att USA ær føregångare på speciellt mycket men just dær kanske de ær nåt på spåren?

 3. Malin skriver:

  ”I rättegångar kan pedofiler försvara och frias från våldtäkt mot tolvåring med motiveringen ”hon såg ut som 15 år”.”
  Hur kan man ens komma undan med att någon ser ut att vara en viss ålder? Det ska inte spela någon roll. Om någon anmält och du sitter i rättegång så ska man inte kunna säga en så feg sak. Va har vi rättssystemet till? Om det inte ens finns möjlighet till att de får dommen att det inte spelar någon roll hur denne såg ut. Det är ett barn! Ska det vara så jävla svårt?

 4. Freja skriver:

  I USA har dom nått sån heter ”Romeo & Julia”-lagen typ vilket ger det okej att ha sex under 18 om åldersskillnaden inte är mer än nått visst antal år, just för att en 19 åring och 16 åring ska kunna ha sex om båda vill det.

 5. lillajag skriver:

  Har inte så mycket tid att kommentera här för stunden men har läst dina uppdateringar och svarar kort: 1) bra jobbat Elaine! Härligt att någon tar upp kampen på detta området 2) samtidigt har du missförstått Turkiet-grejen, vilket tyvärr gör att ditt resonemang undermineras. 3) Min första pojkvän var 23. Jag var 15, skulle fylla 16. Det hade inte spelat någon som helst roll om det hade funnits en lag som sa att vi inte fick ligga. Det hade bara spelat den rollen att en underbar kille hade hamnat i straffregistret. Till vilken nytta då? Är det verkligen där vi ska lägga resurserna? Jag förstår din utgångspunkt och ditt engagemang, vilket i grunden är bra, men jag håller inte med dig i utsträckningen av åtgärder du föreslår.

  • Sara skriver:

   Håller med lillajag på alla tre punkter. En eloge till dig Elaine, vilket viktigt arbete! Det du gör är fantastiskt! Men just Turkiet-fallet är mer komplext och att visa bild på domarna och skandera innan man är riktigt insatt i problematiken stjälper mer än hjälper imo. Och för det tredje: min första kille var också 23, jag var 16. Tycker det inte heller är där man bör lägga energin, men det var kanske inte heller så du menade, Elaine.

   • Hmm skriver:

    Jo det var fel av era killar att bli tillsammans med er när de var mer än vuxna och ni var så gott som barn. De borde aldrig blivit ihop med er och jag kommer inte kunna hålla med er om att de var fina killar.

    Jag tycker också att era förädlar gjorde fel som lät er vara tillsammans med någon så mycket äldre när ni är långtifrån färdiga i ert konsekvenstänk.

    Glad att allt gick bar för er, men det var inte självklart att det skulle gå så. <3

    • Olivia skriver:

     Jag blev ihop med min pojken, nuvarande man, när jag var 16 och han 20 men vi hade inte sex förrens jag var 19 och han 23

    • lillajag skriver:

     Hej och välkommen till 2000-talet. Här har kvinnor en egen kropp som de bestämmer över själva, som aldrig tillhör män eller föräldrar och som de kan ta ansvar för själva. Du har ingen aning om hurdan jag var som 15-åring. Jag var mer än redo för sex. Det var på mitt initiativ, utan press, med en kille som redan var min pojkvän, ömsesidigt samtycke och vi var tillsammans i 2 år. Vi hade massor av sex, testade allt, älskade varandra sådär på första-kärleks-vis och blev kära i varandra innan vi visste varandras åldrar. Vem har lidigt av det? Vem ska straffas för det? Är det inte bättre att vi jagar efter människor som förstör och skadar istället?

     • Hmm skriver:

      Lilla jag.
      Ok jag har hört dig nu.

      Vad har någon av dina kommentarer med något av det som Eliane tar upp att göra?

      I förhållande till hennes text vad vill du få sagt?

     • Imse skriver:

      Eh, va? Elaine skriver ju att vuxna inte ska ha sex med barn och likställer 15, 16 och 17-åringar med barn. I hennes värld skulle både min och lilla jags relationer vara illegala och vi skulle ha fråntagits den fria viljan att ha sex och att välja vem vi får ha sex med.

     • Hmm skriver:

      Imse: Ja det gör hon men jag har inte sett något som Lilla jag eller du skriver som motiverar att Elaine skulle ha fel.

      Ni har gett mig egoistiska skäl till varför ni väljer att ha sex med någon som är ålder men inget bra skäl till varför det är en bra idé att det ska vara så.

      Jag är en utomordentlig bilförare med skickligheter utöver de flestas. Jag känner fler då vi har en bil-klubb där vi racear. Pga att vi är flera som skulle kunna ta oss runt säkert i trafiken vid högre hastighet så tycker jag att vi ska höja alla fartgränser för att passa mig därute på vägarna. Jag skiter i ifall det är någon annan därute som inte klarat av att föra fram sin bil i dessa hastigheter, utan så länge jag vet vad jag kan så är jag inte villig att avstå från att få köra så fort jag vill. Varför ska jag behöva ge upp något för att skydda andra oskyldiga? Allt gäller mig, mig mig och det jag kan….eller?

     • Vimse skriver:

      Frihet, sexuell autonomi, att få bestämma över sin egen kropp och sexualitet, och vem och när man ska ha sex med, är det egoistiska skäl? För mig är det en självklar mänsklig rättighet.

      Sex med barn är redan olagligt, vi behöver inte höja sexmyndighetsåldern för att göra sex med barn mer olagligt. Det är och ska vara olagligt i sig självt. Vi behöver heller inte höja sexmyndighetsåldern för att manifestera att sex med barn är olagligt. Däremot kan vi skärpa straffsatserna så att vuxna avskräcks från att ta risken att ha sex med barn.

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Vi behöver göra både och

     • Elaine Eksvärd skriver:

      Men sluta nu

     • Hmm skriver:

      E Förstår inte dem du ber sluta. Hamnar konstigt. Imse?

     • lillajag skriver:

      Ja men så här: Jag har två döttrar. De är små nu, men när de blir stora och väljer att ha sex så tillhör det deras privatliv (Barn har rätt till privatliv, barnkonventionen). Det enda jag bryr mig om är att det är ett beslut som dom tar, när dom vill, hur dom vill, med vem dom vill. Den enda skadan i ett sådant beslut (notera att jag inte pratar om övergrepp här) är om andra skuld- eller skambelägger. Det är den västerländska motsvarigheten till hederskultur. Att flickors oskuld är en ”gåva” som man kan ge bort i begränsad uppgåva och varje gång man har sex så förlorar man en bit av sig själv. Bullshit! En flickas/kvinnas sexliv är hennes privatsak och behöver inte godkännas av män eller föräldrar. Hon äger rätt till sin egen kropp! Det är en viktig grundsyn, allt annat är en kränkning.

      Att skuldbelägga och straffa unga människor för deras sexuella relationer och likställa det med våldtäkt är inte av godo, enligt mitt tycke. Det kommer inte att göra skillnad i kampen mot de vi verkligen vill bekämpa – de som förgriper sig på barn och kvinnor.

    • Sara skriver:

     Hmmm: jag brukar vara ett fan av dina resonemang men här håller jag inte med. Jag är inte 16 längre, jag är mer än dubbelt så gammal idag och tycker fortfarande inte att varken han eller jag gjort något fel, vi var ihop i 4 år och goda vänner idag. När vi först träffades visste han inte om min ålder och han tyckte det var jobbigare än jag att jag var så ung, men så blev vi kära ändå. Om mina föräldrar ingripit och förbjudit umgänget, hade jag fortsatt träffa honom ändå – för 16-åringar är unga och dumma men inga barn på det sättet. Du kan inte dra alla över en kam, speciellt utan att veta historien bakom – folk är olika. Det finns säkert exempel på 23-åringar som utnyttjar 16-åringar för sex, precis som det finns 37-åringar som utnyttjar 35-åringar. Det är såklart också jätteviktigt men det är ett annat problem än pedofili.

     • Hmm skriver:

      Sara: Antingen så ser vi på det olika men kan också vara så att förklarar jag dåligt. 🙂 <3

 6. Hmm skriver:

  Elaine. Jag tycker att ditt arbete är så viktigt och därför vill jag belysa att men detta stycke gör att jag förstår fast än vi tidigare har påpekat det för dig att du missförstått vad byxmynidg är.

  ”Jag tycker att myndighetsålder för sex ska ligga mellan 15 och 16 år. 15 år är rimlig och det är svårt att få tonåringar att lova avhållsamhet med varandra fram tills att dom är 16år.”

  Det finns ingen lag som hindrar ungdomar från att ha sex med varandra vare sig de är under eller över 15 är.
  Det som finns är en lag som förhindrar någon från att vara över 15 ha sex med någon som är under 15, men inte ens där är lagen satt i sten då om det kan bevisas att två nära i åldern, tex 14 och 16 haft frivilligt sex så är det lagligt.

  Du behöver alltså inte enligt lagen vara avhållsam tills du är 15 år, bara välja jämnåriga partners att ha sex med.

  Snälla snälla Elaine, kolla upp detta med någon som du har förtroende för så att ditt budskap inte drunknar i faktafel och missförstånd. <3

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Det är jag fullt medveten om, därav rubriken ”Vuxna ska inte ha sex med barn”. Jag skrev inte att tonåringar inte fick ha sex med varandra.

  • Johanna skriver:

   Om vi nu ska prata korrekta fakta så ska det påpekas att sex med någon under femton år är kriminaliserat som våldtäkt mot barn i Sverige. Punkt. Inga tvångsrekvisit eller dylikt finns med i lagparagrafen, enbart ålder under femton, vilket betyder att man inte kan samtycka till sex innan man är femton (=byxmyndig). Det finns inga omständigheter av typen ”lika i ålder” som legaliserar handlingen. Däremot (!) har vi även en straffmyndighetsålder på femton år i Sverige vilket leder till att två fjortonåringar som har sex med varandra båda två gör sig skyldiga till våldtäkt mot barn, men ingen kan dömas!

 7. Madeleine skriver:

  Hej! Ovanstående kommentar om att barn i samma/nära ålder får lov att ha sex oavsett om de är 15 år eller yngre stämmer. Vill inte heller att ditt viktiga budskap ska gå förlorad i faktafel så tips är att kolla i DSM-V, på deras definition på vad pedofili är. Då får du även korrekt hur stor ålderskillnaden måste vara samt kriterierna. Lycka till, du gör ett fantastiskt arbete!

 8. Jennie skriver:

  Jag tror det största problemet gällande den här frågan skulle hjälpas oerhört mycket av att införa en samtyckeslag. Att vi inte har det i dagens Sverige idag är rent ut sagt pinsamt. Pedofiler kan glömma att skylla på andra faktorer utan måste svara på frågan om samtycke.

 9. Diana skriver:

  bra skrivet, bra inlägg, det är så rätt, inte ska det gå att komma undan med en sån mening, att hon såg ut att vara äldre.. det är att tillåta de fortsätta, då är rättssalen och vi alla minst lika skyldiga för att vi ens tillåter det. Mer protester tack, mer engagemang och fler röster som hörs!!

 10. Vimse skriver:

  När jag var fyllde 15 hade jag en relation med en kille som var 22 år. Vi var tillsammans i två år och står idag 20 år senare varandra mycket nära. Jag hade en rätt jobbig period på den tiden med skola och vänner och hade inte han funnits, med den vänskap, stabilitet och trygghet han gav vet jag inte om jag hade orkat mig igenom den tiden. Vilket trauma det hade inneburit för mig om vår relation hade blivit en rättssak och om han hade dömts för våldtäkt för en 100% ömsesidig relation, för en anmälan som varken jag eller mina föräldrar skulle stå bakom. Jag vet inte hur jag hade kunnat återhämta mig från en sådan sak, och nej det hade inte varit bättre för mig om vår relation på grund av rättsliga regler och rädsla för konsekvenser aldrig hade inlets.

  • Hmm skriver:

   Hej Vimse!

   Hoppas du mår bättre idag.

   Med rådande lagstiftning så hade inget kunnat hända er så jag förstår inte riktigt din kommentar samt att det blir lite ledsamt att du inte kan sätta din egen situation åt sidan för att kunna tänka på andra som är barn.

   Och kunde han bara ge dig sitt stöd om ni hade sex?

   Kram och hoppas allt är fint med dig!

   • Vimsig skriver:

    Tack Hmm, jag har det jättefint idag. Men livet har sina berg och dalar och just då var en lite tuffare tid.

    Nu är jag ingen expert på sexlagstiftning, men mig veterligen hade han, om vår relation varit idag kunnat dömas för våldtäkt eller sexuellt utnyttjande av barn (jag hade altså inte fyllt 15 när vi blev tillsammans) trots att verklig våldtäkt eller utnyttjande inte förelåg, oavsett min eller mina föräldrars vilja och medgivande till en sådan rättsprocess. Men jag ska inte säga att jag är emot rådande lagstiftning, jag tycker 15 är en rimlig ålder. Jag tycker dock att att höja den åldern är lite extremt och är något som jag skulle ställa mig bakom.

    Självklart inte, vi har alltid varit bästa vänner och han är fortfarande ett finfint stöd 20 år senare efter att vi har gjort slut.

    Angående att lägga min egen situation åt sidan för andra barn. Jag vet faktiskt inte riktigt hur du menar. Förklara gärna.

    • Hmm skriver:

     vimsig: Vad skönt att höra 🙂

     Ok, då missuppfattade jag dig. Jag förstod på dig att du precis fyllt 15 när ni träffades. Kunde ni verkligen inte vänta de månader till du fyllt 15 innan sex då?

     Jag menar på att just du hittade ett fint i stöd i någon som var äldre än du. Så bra för dig. Men vad med alla dem som pga att lagstiftningen ser ut som den gör undgår en dom mot våldtäkt pga att de hävdar att hen såg ut att vara 15 när hen i själva verkat kanske var 13 eller 12? Är det inte viktigare att skydda dem än att någon i din situation får ha sex med någon om är såpas mycket äldre än du?

     Nu finns det säkert undantag om bekräftar regeln, men jag kommer för alltid undra vad det är för fel på en kille/man som fått rösta i 4 som blir tillsammans med en liten tjej som inte får rösta på 4 är än. Det är en otroligt stor skillnad i livserfarenhet i de åldrarna och borde också vara det i mognad.

     • Hmm skriver:

      *som fått rösta i 4 ÅR som blir tillsammans med en liten tjej som inte får rösta på 4 ÅR än….

     • Vimse skriver:

      Jag förstår att det kunde missförstås, -jag skrev lite taffligt.

      Så här tycker jag: en människa som är samtyckesmyndig och fysiskt vuxen ska ha rätt att bestämma över sin egen sexualitet och reproduktion. Detta är och ska vara en mänsklig rättighet. Att skydda barn från sexuella övergrepp och utnyttjanden måste göras med andra medel än att inskränka denna rättighet. Självklart ska det vara förbjudet att ha sex med barn, djur och att köpa sex.

      Jag förstår att åldersskillnader i den åldern kan verka konstigt. Det kan jag själv tycka idag när jag är vuxen. Samtidigt vet jag att det inte fanns några sjukligheter eller konstigheter i vår relation. Den var sund, ömsesidig och respektfull. Och viktigast av allt så var den var mitt val. Ingen förbjöd mig från att ha en relation med någon jag älskade. Igen föreslog att jag skulle ha en relation med någon annan istället. Jag hade en väldigt stark sexuell drift och lust när jag var i övre tonåren och var väldigt uppsökande och pådrivande i mina sexuella relationer. Samtidigt var jag fullständigt oattraherad och ointresserad av killar i min egen ålder. Det var min sexualitet. Att i samtyckesålder inte själv få bestämma, känna och avgöra vem jag vill vara tillsammans med, hade varit väldigt integritetskränkande och ett övergrepp på min sexualitet och person.

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Jag fattar inte hur ni som pratar om hur jävla ni som sextonåringar va i någon 25-åring ens kan ta plats här? Vad är det för fel på er? Det här handlar inte om er, det handlar om att skydda BARN från VUXNA MÄN – pedofiler. Gör oss en tjänst och bespara oss era kärlekshistorier i ett inlägg där det handlar om att skydda barn från pedofiler. Hur jävla självupptagen får man vara? Jag fattar faktiskt inte.

     • Vimse skriver:

      Okej, vad tråkigt att du känner så. Fast visst handlar det väl om oss, också? Vi är ju enligt någras definition också vi offer för pedofiler, och visst är väl också våra historier och erfarenheter värda att berättas och lyssnas på, även om vi har fel? Har inte vi också en röst och plats på jorden?

     • Hmm skriver:

      Så nu tar jag min ferrari och kör i 180 km/h utanför en en skola. Dit i att jag lockar buset till samma beteende trotts att de har dåligt omdöme tillskillnad från mig som har ett utmärkt sådant Skit i barnen som går på skolan och hammar i risk-zoonen.

      Jag räkans också!

     • Hmm skriver:

      *SKIT i att jag lockar buset..

     • Ulrika skriver:

      Tagga ner lite, Elaine. Om du vill vara trovärdig är det viktigt att du kan förhålla dig sakligt i de här frågorna. Det fungerar så när det gäller allt ideellt och poitiskt engagemang.

     • Hmm skriver:

      Du skrev inte det där på allavar Ulrika?

     • Ulrika skriver:

      Varför fråar du det? Jag tycker inte att affekt och professionalitet går hand i hand.

     • Ulrika skriver:

      Jag lyssnar hellre till någon som argumenterar för sina åsikter än som förklarar sina meningsmotståndare för idioter. Hur tänker du själv?

     • Hmm skriver:

      Ulrika. Jag tänker att detta inte är ett ämna där Elaine bör förväntas eller kanske inte ens vara professionell. Jag tänker att passion bör förväntas och också antas vara mest verksamm.

      Jag tänker också: För Fan se Människan Elaine!

     • Hmm skriver:

      *detta inte är ett ämne…

     • Ulrika skriver:

      Okej, då måste jag ha missförstått. Jag trodde vi uppmanades till politisk påverkan och tänker mig att det då är viktigt med skottsäkra argument och ställningstaganden. Min uppfattning var att Elaine inte verkade öppen för kritik mot argumentationen, utan istället gick till personangrepp. Det var min enda kritik gentemot henne. Trevlig kväll!

     • Hmm skriver:

      Ulrika: Nu kan ju bara jag tala för hur jag ser på det, men jag har inte sett några invändningar som kan kallas för objektiv kritik utan enbart personliga historier som jag har svårt att se relevansen i.

      Vi får alla vara bereda att uppoffra vår egen vilja för att skydda dem som är utstått. Om man inte tänker så så blir det ju svårt att ta sk argumenten på allvar.

      Ha en fin kväll själv!

 11. V**se skriver:

  Jag håller inte riktigt med dig.

  Jag har självklart förståelse för att det finns en en åldersgräns för när det kommer till ungdomar och sex, och jag tycker 15 år är en rimlig sådan gräns.

  Men, jag tycker det är lite ir*an-fasoner när högre makter går in och dikterar vem jag, när jag har passerat den gränsen, får och inte får ha sex med (så länge den andra personen är byxmyndig givetvis). Pedofeli däremot, tillika övergrepp och annat sexuellt våld ska alltid behandlas som det brott det är oavsett om offret är över eller under femton/arton år gammal.

 12. Carola skriver:

  Nu fattar jag inte riktigt… Det är alltså ok att ha sex om ett par är 15/15, 15/16 osv men om en i paret fyller 18 så skulle det vara olagligt. Dom kan med andra ord haft sex i flera år o sen ska den äldre helt plötsligt betraktas som pedofil… Jag förstår inte det resonemanget riktigt…

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Du förstår inte för att det inte är resonemanget. Självklart blir inte personen kriminell bara för att hen fyllt 18 lika lite som en 15-åring blir kriminell för hen har sex med en 14-åring. Riktlinjer för att skydda barn, undantag när tonåringar har sex med varandra S å k l a r t.

   Så spännande hur folk ser problem varje gång man försöker skydda barn.

 13. Jasmine skriver:

  Usch, precis sträckläst skuggbarn. Ger mig ont i magen och samtidigt lite mer råg i ryggen när jag ska gå ut i mitt framtida yrke som lärare. Jag tror det är obehagsböckerna som behövs för att väcka, få ”se” den krassa verkligheten och kanske öppna upp för att förstå mer. Efter ytterliggare en sommar som kolloledare fick jag åter igen uppleva känslan av att helt plötsligt är jag den där vuxna som alla pratar om som ska lyssna och stötta. Det är en märklig känsla när man egentligen inte ser sig själv som vuxen än samtidigt ser alla andra en som det. Vad många samtal jag hade om allt från sex, om rätten att säga nej och att säga stopp och att ”jag bestämmer över vem som får ta på min kropp” till att få uppleva bubblet av ett barns lycka över sin första pojkvän (de hade faktiskt hållit hand!). Samtidigt har jag pratat psykiska sjukdomar, om att vara deprimerad, att få må dåligt och framförallt att prata om det. I allt detta har jag fått leka, busa och ha kul, gå och bada och äta glass. Det är en känslomässig berg-och-dalbana, men jag skulle inte byta det mot något annat i världen!

 14. wigwag skriver:

  Så vidrigt med alla dessa propedofila åsikter och inlägg som smyger sig in överallt…och även här. En 20 årig kille som etablerar en sexuell relation med en 14 15 eller t.o.m 16 årig grundskoleelev är inget som ska accepteras på samhällsnivå. Dvs vi ska ha lagstiftning mot sånt. Och den uppenbara anledningen till det är såklart att samhället inte har och inte ska ha några naturliga mötesplatser för barn, skolungdom, och vuxna att träffas på med syfte att i förlängningen eventuellt idka sex. Håller med Elaine E. Här till 100%..I princip

 15. Mia K skriver:

  Hej Elaine! Jag tycker att du har rätt. Som Turkiets nya lag är utformad riktar den sig främst mot att flickor ska vara mogna nog att avgöra om de önskar sexuell samvaro före 15 års ålder. Det blir lätt att koppla till fundamentalistisk muslimsk tro, då Muhammed enligt koranen, gifte sig med en 6-åring, som komplement till andra fruar, och äktenskapet fullbordades när 6-åringen var 9! Vi måste våga problematisera andra religioner, också i Sverige.

 16. S. med punkt skriver:

  Nu kom jag på en grej som kan behövas på webbsidan du nämnde är på G: En definition på pedofili så att alla som använder sidan förstår ordet på samma sätt.

  Jag vet inte hur det står i lagstiftning, om ordet ens förekommer där, men nu verkar många utgå från att det finns en exakt ålder eller en exakt åldersskillnad för när något blir pedofili.

  Obs att jag INTE försöker försvara eller förmildra någonting alls, utan bara visa varför webbsidan behöver en definition eller förklaring. Jag är själv äcklad över mina exempel och har raderat många gånger för att det känns fel att skriva, men here goes:

  En mycket kunnig psykolog har förklarat för mig att man i hens bransch ser det som att pedofiler attraheras av ”det barnsliga” i barnet, alltså det som är utmärkande för någon som inte har passerat puberteten. Det skulle innebära att en 30-åring som attraheras av och närmar sig en 14-åring som passerat puberteten och t.ex. har bröst och kroppsbehåring inte enligt vissa definitioner räknas som pedofil eftersom 14-åringen är ”könsmogen” och har vuxna former och ett mer vuxet utseende. Att 30-åringen ändå ska fatta att inte försöka närma sig en 14-åring är självklart, men enligt vissa definitioner är det alltså inte fråga om pedofila böjelser. Trots att det är åt helvete fel.

  Enligt samma definition kan en 19-åring som tenderar att attraheras av och närma sig tonåringar som inte passerat puberteten räknas som pedofil. Om det är just det barnsliga i utseendet/kroppen som 19-åringen är ute efter så är beteendet pedofilt trots att det kan handla om en sent utvecklad 15-åring som t.ex. ser ut att vars 11.

  Nu kan ju inte lagstiftning och domstolar utgå från hur pass vuxen eller barnslig någon ser ut, så där kommer åldrarna in. Psykologer och ”folk i allmänhet” kan ha lite olika uppfattningar om vad som räknas som pedofili och vad som är fel och kriminellt utan att vara just pedofili.

  Vi är många som vill hjälpa till så gott vi kan i de här frågorna. Jag tror ärligt att också folk som skriver ”kärlekshistorier” i kommentarerna gör det för att de vill hjälpa dig att få fram ett så bra och tydligt budskap att ingen senare kan blunda för budskapet och i stället felaktigt påstå ”Elaine säger att tonåringar inte får ha sex”. Jag tolkade inläggen som en positiv felsökning, som ”Bra Elaine, ös på, men har du tänkt på det här …..? Kolla så det här blir tydligt, för nu började ju jag tänja på fel grejer här.”

  Det är åtminstone med den utgångspunkten jag skriver. Ös på Elaine, kör så det ryker!

 17. S. med punkt skriver:

  Tänja på fel grejer ska vara tänka på fel grejer.

 18. Mika skriver:

  Jag tror verkligen att du är inne på rätt spår, jag tycker att det borde kunna finnas en lag som går ut på att det är den äldre personen som ska vara ansvarig för att säkerhetsställa att den yngre personen verkligen har åldern inne. Samt att det ska finnas lagstadgat att en vuxen person inte ska kunna ha en sex med någon som inte är myndig utan att det finns särskilda skäl (exempelvis att man är tillsammans och att skillnaden inte är för stor). Det är inte enkelt vad gäller hur en sådan lag skulle kunna utformas, men jag är övertygad om att du kommer kunna göra skillnad för barn på ett eller annat sätt.

Lämna en kommentar