Tre ska bli noll, nu.


Jag har blivit väldigt förtjust i plattat rakt hår. Tycker dessutom att jag passar rätt bra i det. Men samtidigt vill jag vara den där afrolishous förebilden som är stolt över mitt krulliga hår. Jag ÄR stolt över mitt krulliga hår, jag tycker bara om att kunna variera lite.

20140512-082117

Det är måndag och mycket ska hända denna vecka. Det ska rekryteras två retorikkonsulter. Hemsidan treskablinoll.nu håller på att produceras i detta nu. Det är dyrt att göra bra hemsida, men det är välinvesterade pengar. Jag tar hjälp av Calle som har utformat Glosboken som är en sida som fått pris till och med.

Skärmavbild 2016-08-11 kl. 09.26.01

Jag tänker att det ungefär så här den ska vara utformad. Andra ikoner som ska träffa olika personer. Jag tänker att det ska vara:

Förälder – material för att föräldrar ska lära barn och omgivande integritet.

Lärare – undervisningsmaterial från förskola och upp.

Utsatt – hur du överlever ett övergrepp, anmäler och söker hjälp.

Anhörig – Vad du gör när du misstänker att ett barn far illa, länk till socialstyrelsen och annat.

Fakta/statistik om sexuella övergrepp mot barn

Så säger lagen

 

Är det något jag missar tänker ni? Något ni skulle vilja ha mer på sidan? Det här kommer vi jobba med hela hösten och målet är att det ska göra kunskapen lättillgänglig.

Bloggvännerna har ordet

25 svar till “Tre ska bli noll, nu.”


 1. Josefin skriver:

  Kommer ni ta upp något i föräldralategorin om tex lära barn integritet på internet och sociala medier? Ni kanske också kan ha en kategori/flik där man samlar organisationer som man kan vända sig till om man känner att man vill bidra på något sätt (pengar/ideellt arbete etc). Och kanske en kategori för ”Aktuellt” där viktiga beslut/lagändringar/händelser kan belysas.

  Du gör ett grymt jobb!!!

 2. Liss skriver:

  Hei Elaine. Takk for at du er den du er og gjør en slik fantastisk og meningsfull jobb for andre? Dere kunne hatt en rubrik med for eksempel, ” min historie”, hvor dere deler andre sine historier: hvordan de har fått hjelp, hvordan det går i dag etc…

 3. Mona skriver:

  Kanske handfasta retoriska ”tips” HUR man pratar om detta med en anhörig, med polisen, med lärare, med barn. Alltså jag tänker att du som retoriker kan vid varje grupp (läraren anhörig etv) kanske lista ord/termer, att tänka på aspekter, tankar kring hur man kan tala om detta. Det är ju inte lätt att hitta orden i denna svåra fråga. Beskriva såsom du gjort i TV kring tips om hur man förmedlar vad man vill säga och hur det kan tas emot…

 4. Hanna skriver:

  Gillar mottagaranpassningen för olika målgrupper! Men om man inte är något av det? Om man bara är arg? Målgruppen ”bara förbannad” kanske?

 5. Josefine skriver:

  Hej Elaine!

  Vilket fantastiskt arbete du gör. Jag blir tårögd och får ont i hjärtat men samtidigt stolt över att det finns medmänniskor som du som står upp för dem som behöver det mest.

  Jag har en nära vän som blivit utsatt som barn och en sak jag skulle vilja läsa om är: hur ska jag bete mig som vän? Hon förstod det här som vuxen och berättade sent för mig. Hur kan det ha varit? Jag vågar inte riktigt fråga men vill samtidigt veta. (fast efter ha skrivit här känner jag nog att jag vågar fråga henne…).
  Så något inte bara för anhöriga till barn som blir utsatt utan om man är anhörig/nära vän och någon berättat för en och personen blev utsatt för många år sedan. Jag hoppas it all makes sense.

  Tack igen, för att du är du och för att du är fantastisk!!!

  //J

 6. Lotta skriver:

  Du är GRYM som gör detta!!!

 7. Louise skriver:

  Inte så mycket om context utan mer usability. Glidningen verkar inte vara responsiv, alltså anpassar sig till den enhet jag surfar på. Det MÅSTE den vara. Fruktansvärt irriterande när sidorna inte är det 2016.

  PS lyssnar på dig när du läser din bok. Tack för att du delar med dig. Riktigt bra skriven.

 8. Jennie skriver:

  Håller med tidigare kommentar att det borde finnas en flik ”engagera dig” eller liknande. Gärna material som är väldigt praktiska och hands on. Steg och pedagogiska bilder. Diagram och statistik som man kan slänga i ansiktet på någon man vill påverka. Du kanske redan samarbetar med någon organisation kring detta, men vore bra om det gjordes.

 9. Elin skriver:

  Hur man kommer i kontakt med polisen, socialtjänsten, bris?

 10. A way of living skriver:

  Jag har två barn (3 och 8 år gamla). Vi har alltid pratat om integritet här hemma. Att de äger sina egna kroppar, att ingen annan får ta på dem, att de ska säga stopp, skrika, gå bort om något känns konstigt eller fel. Min ”osäkerhet” ligger mer kring hur man pratar om det här och gör det tydligt så att barnen förstår hur viktigt det är men att de samtidigt inte känner skuld och skam när de är tillsammans med någon de tycker om när de är äldre och tycker att det är mysigt. Kanske en oerhört känslig fråga men så går i alla fall mina tankar och jag skulle gärna vilja ha tips och råd kring detta i föräldrafliken. Kram och tack för att du är så jävla fantastisk!

 11. M skriver:

  Det hade varit bra med information om hur man som vuxen kan möta t ex en vän som berättar att hen blev utsatt som barn och hur ser möjligheterna till stöd ut när det var länge sen övergreppen skedde. Självklart också info om hur man kan berätta för andra om man blev utsatt som barn.

 12. Michelle skriver:

  Heja Elaine!!!!
  Love your dedication to this mission!!!!
  Keep up the good work!!!

 13. Anonym skriver:

  Hej Elaine,
  Vill först och främst säga tack för en bra blogg och för den inspiration du skänker med ditt engagemang.
  Jag har en fråga kring retorik i vardagen.
  Ofta när jag gör något som jag helhjärtat tycker om, exempelvis målar/lagar mat/spelar piano/ger ”goda råd’ så applicerar min partner smeknamn på mig som motsvarar handlingen; ”konstnären”, ”kocken”, ”Beethoven”, ”Dr Phil”. Spontant kan jag känna mig förolämpad av detta – smeknamnen känns som ett hån och jag känner mig löjlig och lite skamsen, typ ”oj nej… SÅ bra spelar jag väl inte..”. Sen inser jag tack och lov att nej, mina handlingar är ett resultat av mina egenskaper och jag behöver inte jämföra mig själv med andra. På så vis tar jag ingen skada av detta. Däremot funderar jag på hur jag på ett bra sätt kan bemöta min partners kommentarer? Är det ens något fel med kommentarerna eller överreagerar jag?
  Kram Anonym

 14. Sara skriver:

  Kanske en del för ”pedofiler”. Dvs människor som känner sig attraherade till barn, vem de kan vända sig till (stödlinje), psykolog etc etc. Förebyggande. Om man lyckas förebygga att en av dessa blivande pedofiler inte ger sig på ett barn är det också något.
  Nu tänker jag att det är väldigt skambelagt att dras till barn, även olagligt såklart. Så dessa människor kanske inte har någon att prata med det om förutom andra pedofiler som hetsar dem till att visst ge sig på att barn. Själv hatar jag dessa personer. Men jag är open minded nog att inse att om man kan övertyga dem att inte ge sig på barn så vinner barnen i längden. Och så tänker jag att man på sa vis kan täcka hela det förebyggande spektrumet.

 15. stina skriver:

  drabbade förebilder!
  Personer, som du och Patrik som unga kan relatera till som lyfter övergreppen och visar att det går att fortsätta livet

 16. anna skriver:

  Allt är jättebra (gillar extra mycket det där med statistik/fakta), men några aspekter saknar jag. Dels det som Sara ovan nämner: förövaren… Förstår att detta kan vara känsligt, men det är ju källan till problemet. Om man är anhörig till en förövare? Eller vet om själv att man har ett problem – vad gör man/vart vänder man sig? Och så detta med organisationer som jobbar med denna frågan. Jag är verkligen ingen expert men förstår att det måste finnas massor (Rädda Barnen? Childhood?) och du kanske redan samarbetar med dem, med det är inget som har synts hittills. Tror hela projektet faktiskt får mer tyngd då också. Och så är det ju dumt att uppfinna hjulet igen 🙂

 17. Maria skriver:

  Hej,
  Jag har ett barn som har asperger.
  Han har svårt att förstå vart gränserna går. Vi pratar mycket om privata delar och att man får inte röra eller stirra på dom. Men jag saknar bilder och konkreta formuleringar. Som kan hjälpa mig i mina samtal med honom.

  Tack för allt du gör för våra barn ❤
  Kram

 18. Lili skriver:

  Hej.

  1: Information om vart du som man som blivit utsatt för övergrepp under barndomen kan vända dig för att få hjälp. Detta då de flesta hjälporganisationer specifikt inriktar sig på kvinnor. Svårt att få hjälp som man.

  2: Information om hur man skall skydda sina barn till de föräldrar som har särskilt utsatta barn. Barn med funktionsnedsättningar. Självklart är alla barn utsatta och behöver skyddas men det är tyvärr som så att ett barn som dessutom saknar kommunikation och kanske t.o.m förmågan att utrycka vad som hänt på annat sätt är lättare att utnyttja. Barnet kan kanske inte läras integritet som ”stopp min kropp” eller vad barnet skall känna om han eller hon utsätts för övergrepp. Här är föräldrarnas roll ännu större. Naiviteten/ignoransen bland dessa föräldrar är tyvärr stor. Även samhällets ansvar att skydda dessa barn är under all kritik. Därför hade det varit bra att man specifikt pratar om just funktionsnedsatta barn. Jag ser dagligen brister i att skydda dessa barn, de åker med olika chafförer till och från skolorna varje dag, det tas in elevassistenter som lämnas själva med barnen i skolan från första dagen. Man låter barnen bo på kortidshem utan egentligen någon koll på vilken personal som tar hand om barnet på dagarna och nätterna. Jag är själv förälder till barn med funktionsnedsättning och vet att orken inte alltid håller men man måste orka detta också.

 19. Emma Olivia skriver:

  Jag saknar en ”mer information” eller ”kontakta oss”. Där potentiella samarbetspartner kan höra av sig, dit man kan komma med förslag, synpunkter, ideer. Där organisationer kan komma i kontakt om de vill hjälpa med bidrag (pengar, tid, kunskap).

 20. Emelie Nilsson skriver:

  Du är så duktig som driver detta arbete! Heja dig!

  Är själv jurist, om du vill ha hjälp med ”vad säger lagen” så bidrar jag gärna – gratis såklart – till detta viktiga arbete!

  Kram

 21. Pia skriver:

  Så fantastisk du är! Beundrar dig o ditt arbete! Tack för allt du gör. Du har förändrat mitt sätt att tänka och det är jag så glad för!!! Återigen Tack!! ?

Lämna en kommentar