Hederskultur finns visst i den svenska kulturen Annie Lööf


Det var skönt att komma hem från Almedalen. Kollegorna är kvar och retorikexpertar och annat jobb. Åtta dagsr i juli är lång tid från barnen och jag känner inte att det är värt det om jag inte har med mig dom till Gotland. Sen är det ju riktigt bra att de får chans att kommentera politiker i medierna. Lyssnade ni förresten på Annie Lööfs tal igår.
Jag blev både glad och besviken. Glad att hon tog upp utsatta barn. Besviken när hon lämnade sexuellt utnyttjade och psykiskt/fysiskt misshandlade utanför. Könsstympning är hemskt och bra att ta upp men att utelämna ett betydligt större problem är också hemskt. Hon sa att vi inte har hederskultur i Sverige och det är skitsnack. Det var min svenska familjs heder som höll mig i mörkret av sexuellt utnyttjade barn. Många många barn tystas för den svenska hedern som stavas ”vad ska folk tro om oss”. Den Annie, den skulle jag vilja att du eller någon politiker tog upp. I övrigt så tycker jag att talet var bra, det märktes att Annie Lööf var illa berörd när hon pratade om dessa utsatta flickor.

Bloggvännerna har ordet

52 svar till “Hederskultur finns visst i den svenska kulturen Annie Lööf”


 1. Hmm skriver:

  Elaine: Jag måste få orken att skriva om anhöriga en dag.

  Din tes att ”vad ska folk tro om oss” är inte samma sak som hederskulturen. Den svenska rädsla att låt folk få veta grundar sig inte i att skydda sitt anseende för anseendet skull utanför att folk är snabba med att dra ”guilty by association -koret”. Finns där en i släkten som är peddofil, ja då är säkert alla andra också depraverade och bäst att hålla sig undan ifrån. Hens barn ska inte mina barn leka med etc.

  Hederskulturens främsta kännetecken är KONTROLL över någon annans kropp och liv då ditt eget egenvärde värderas efter att någon annan lever ett liv som ska reflekteras på ditt, men din uppgift är att SE TILL att de lever efter gängse förväntningar.

  Jag vill poängtera å det grövsta att det ena inte är bättre än det andra, men det är oerhört viktigt för att kunna komma åt och lösa BÄGGE problemen med att inte blanda ihop de bakomliggande orsakerna bakom de olika förseelserna.

  Jag förstår mycket väl hur du tycker att det är heder som drabbade dig, ordet blir väl inte helt felanvänt tycker jag av dig, men det är inte samma sak som hederskullutur.

  Ett sätt att beskriva hederskultur på…

  ”I många hederskulturer utövas en sträng kontroll av ungdomars och unga vuxnas, framför allt flickors och kvinnors sexualitet. Den förtryckta får inte ha pojkvän eller flickvän, får inte välja sina egna vänner eller fritidssysselsättningar och får inte klä sig hur hon eller han vill. Kvinnor förväntas ofta vara oskulder när de gifter sig och får inte själva välja vem de ska gifta sig med. Den som revolterar mot hedersförtrycket kan bli utsatt för hedersvåld och i extrema fall för hedersmord. Även kvinnlig könsstympning är ett element inom vissa hederskulturer.

  Det pågår dock en levande diskussion huruvida begreppet hederskultur är passande. En inställning som kommit till tals gör gällande att skamkultur är ett mer passande begrepp. Hederskultur bör användas i de fall man avser att beskriva en kultur där hederlighet bejakas menar man.”

  Så skamkultur kan jag kanske mer skriva under på, även om jag är mer benägen att anse att vad som ligger till grund idag för tystnaden i familjer med sexuellt utnyttjande är att folk ska tro att de är lika hemska männsikor som förövaren är och orkar inte leva med den stämpeln att vara en så vidrig människa om än att de vet själva att de inte är sant så blir det för tungt att gå omkring att oroa sig för att folk ska tro så illa om dig.

  (Nej jag har alltså inte varit med om att bidra med tystnaden, men jag har sett en familj(/familjer) drabbas och hur den reagerade och varför på nära håll. Jag har pratat på för det tycker jag är det rätta, men jag kan inte annat än att säga att jag förstå varför vissa reagerat som de har gjort även om jag tycker att de har fel. Jag har förstått orsakerna bakom vilket inte är samma som att säga att jag acceptera dem som de rätta)

 2. lillajag skriver:

  Håller med dig Elaine!
  Dessutom, alla kommentarer som min man får om att ”du kommer att få fullt upp med två vackra döttrar/du får låsa in dem när de kommer i tonåren/du får stå redo med geväret”. Eller ”skojiga” bilder på t-shirtar och annat där det står ”regler för att dejta min dotter” osv. Eller kommentarer som ”han drar dig i håret bara för att han är kär i dig” eller ”han kommer att bli en riktig hjärtekrossare när han blir stor”. Tonårstjejer som får veta att man inte får hångla med för många för då är man en slampa osv osv. Hederskultur, alltihop. Det finns jättemycket hederskultur i väst, men den sopas under mattan med ”ja men det där är ju bara saker man säger”, ”det där är ju inte samma sak”.

  • Hmm skriver:

   Jag blir så ledsen för alla tjejer skull ute i tex förorten för dina snabba paralleller. Ledsen intill bara benet djupt in i märgen.

   Vad du ser är resterna av en kristen kulltur. Inte något som bör likans vid hederskulturen i andra delar av världen.

   • lillajag skriver:

    Du får nog upplysa mig här. Varför är viss hederskultur bättre än annan?

   • Hmm skriver:

    LillaJag: Du bygger mig en halmgubbe. Jag har inte använt ordet bättre någonstans. Tvärtom.

    Läs min kommentar ovan din. Den första i den här tråden.

    Men du jämför äpplen och päron. Det betyder inte att äpplen är bättre bara att det är annorlunda än päron.

  • Hmm skriver:

   Och det där dåliga skämtet med gevär på farstubron etc.
   Det som ligger bakom det är inte att deras döttrar ska träffa killar som de vill, utan att ”dåliga” killar inte ska utnyttja deras kärlek då pappor inte tror att de egentligen bryr sig om deras döttrar och deras hjärtan utan bara vill komma till innanför deras trosor. Att pappor vet hur killar tänker i den åldern då de bryr sig mindre om hur tjejen känner och mer om de ska få ha sex eller inte. Pappor vet hur unga killar tänker. De vill skydda deras döttrars hjärta, inte deras oskuld.

   (Att pappor kanske inte vill tänka på i banor att deras barn vill ha sex för sexet skull och struntar i kärleken är en annan fråga. Men så tänker barn om sina föräldrar också)

   • lillajag skriver:

    Förlåt men har du tänkt igenom det här själv? Förstår du inte att det du gör nu är förminskar din egen hederskultur? Alltså exakt det som jag skriver händer.

   • Hmm skriver:

    Vilken Kultur tror du jag kommer ifrån? Vad vet du om vilken som är ”min egen kultur”.

    Och nej jag förminskar inte något, jag har pratat med svenska pappor. Du kanske ska pröva det en gång?

   • lillajag skriver:

    Ja, du skriver på svenska. Så jag menade svensk hederskultur. Klart att hederskultur ser olika ut i olika delar av världen, men även om det är äpplen och päron så är det ändock hederskultur. Om du inte håller med så upplys mig gärna hur du ser på det.
    Jag är gift med en svensk pappa ;p Men det spelar ju ingen roll. Jag tycker det är problematisk att dra sådana slutsatser och generaliseringar som du gör (”pappor vet hur killar tänker i den åldern då de bryr sig mindre om hur tjejen känner och mer om de ska få ha sex eller inte. Pappor vet hur unga killar tänker. De vill skydda deras döttrars hjärta, inte deras oskuld.”). Det är ju vad jag menar är en del av den hederskultur som finns här i Sverige och i väst.

   • Hmm skriver:

    LillaJAg: Ja du är snabb att både tillskriva mig kulturer och åsikter som jag inte har.

    Jag kanse har en svensk bakgrund. Kanske en från ett helt annat land eller så kanske jag har en blandkultur som bakgrund där svensk är en av dem eller inte. Men vem jag är är helt oväsentligt. Vem budbäraren är har inget att göra med innehållet i budskapet.

    Har du läst min allra första kommentar? Den som inte är ett svar till dig. där förklara jag för Elaine vad hederskultur är och hur det ordet inte borde användas till något annat fenomen och varför det är så viktigt att vi inte gör det?

    Och hur du får att en pappa inte vill att deras dotter ska gråta för att de fått sitt hjärta krossat till att de vill bevara deras dygd övergår mitt förstånd. Eller har den svenska pappan som du är gift med sagt något annat till dig?

   • lillajag skriver:

    Jag har läst dina kommentarer Hmm, men du missar målet – precis som jag gjort klart i min poäng. Felaktig slutsats: Hederskultur är något som finns inom islam, inte i väst och inte i det kristna samhället. Men det är ju helt fel. Det finns massor av hederskultur i vårt samhälle med, för att inte tala om USA och deras hederskultur (som påminner om vår egen, varför det kanske är svårt att se den). Hos kurder är hederskulturen otroligt stark, men kurder är inte muslimer utan just kristna.

    Dina uttryck om att svenska pappor bara vill skydda sina döttrars hjärtan – det är ren och skär hederskultur. Det är exakt, exakt samma resonemang som de resonemang som förs inom hederskulturen du menar när du pratar om hederskultur.

   • Sara skriver:

    ”Hos kurder är hederskulturen otroligt stark, men kurder är inte muslimer utan just kristna.” Hahahahaha va? Nu blev det ännu tydligare att du inte har en aning om vad du pratar om. De flesta kurder är muslimer. Men hederskultur är inte ett muslimskt problem, det är inte religiöst över huvud taget. Det har, som jag sa, att göra med stammentaliteten i vissa kulturer.

   • Hmm skriver:

    LillaJag: Nu tappar jag tålamodet med dig. Jag har inte nämnt en enda religion för jag är fullt medveten om att det sitter i vilken del av världen du är född och den kulturen som finns där och som sedan tas med vid migration till väst och inte vilken religion du tillhör. Så SLUTA !!!! genast upp md att stoppa ord i munnen på mig som jag aldrig uttalat.

    Jag är helt övertygad om att jag kan det här mycket bättre än du så sluta du med att försöka undervisa mig i något som du har uppenbara brister i kunskaper om.

    Och med ditt logiska resonemang så har vi hederskultur i Sverige också när förädlar vill skydda sina barn från allt ont om kan hända dem som gör dem ledsna tex mobbning etc. Det sitter i hedern inte att man inte vill se sitt barn ha ont till något pris. *face palm*

    Jag har diskuterat om så många dumma åsikter de senaste dagarna att nu slutar jag innan jag helt frångår min stenhårda princip att aldrig använda invektiv. Elaine har en uppsättning som hon brukar ta till som du kan ta åt dig av.

   • lillajag skriver:

    Sant Sara, det var ett dåligt exempel. De flesta kurder är muslimer, men inom kurdistan ryms många olika religioner. Nu var det ju inte jag som från början gjorde skillnad på religionerna utan Hmm som menade på att kristen hederskultur inte är lika illa som den hederskultur hon tillskriver islam. Jag skiter i vilken religion man har, jag själv är ateist och helsvensk, men i min kultur finns det ändå hederskultur. Vilket är just min poäng.

   • lillajag skriver:

    Läs dina kommentarer igen Hmm så ser du att du pratar om kristen kultur. Det står svart på vitt här ovanför. Men du behöver inte bli arg, eller ”tappa tålamodet”. Jag är inte arg. Jag är lugn och intresserad av att förstå hur våra olika synsätt skiljer sig åt och varför. Jag är inte ute efter diskussion utan kommunikativ förhandling. Ditt synsätt för mitt synsätt. Det är så vi landar i något som bär oss båda framåt.

    Jag tycker du gör exakt det jag säger att man gör i mitt samhälles hederskultur: man förminskar problemet. Man förminskar vad det man säger innebär och vägrar kännas vid att det är samma sak som ”den där hemska hederskulturen” som härstammar från något annat samhälles kultur. Svenska pappor vill skydda sina döttrars hjärtan, säger du. I det uttalandet ligger vårt samhälles hederskultur tydlig.

   • Sara skriver:

    Lillajag: Jag kan inte se att Hmm nämnde ordet islam eller liknande, så jag tror faktiskt det var du som gjorde skillnad mellan religioner.

    Jag håller med dig om att pappor som försöker kontrollera sina döttrars sexualitet på det sätt som du beskriver inte kan anses ”bara försöka skydda sina döttrar”. Problemet är större än så, där är vi eniga.

    MEN, jag tycker inte det kan liknas vid den hederskultur som finns inom andra kulturer. Att påstå att det är samma sak är att göra en enorm otjänst till de tjejer (och killar) som är offer för hederskultur.

    Det resonemang du för upplever jag som ett svar till rasister som säger saker som ”hederskultur finns bara hos muslimska vildar, här i sverige är vi perfekta”. Det kan vara rimligt att säga emot dem.

    Men när folk som själva sett hederskultur på nära håll berättar om hur fruktansvärt det är så är det inte lämpligt att ta upp att ”jag är helsvensk och vi har också hederskultur, faktiskt”. Det är att kidnappa frågan från de som drabbas hårdast. Det tystar dem som är modiga nog att prata högt om hederskultur. Det är ett svek.

   • lillajag skriver:

    Jag svarade på din kommentar längre ner Sara, läs gärna det (såg först inte att det var menat till mig). Jag hoppas att du förstår att det där du beskyller mig för att göra är din tolkning av det hela och inte vad jag faktiskt gör. Ställ gärna frågor så ska jag svara så gott jag kan istället. Vi har båda olika utgångspunkter och ibland tar det ett tag innan man finlirat sig fram till en gemensam planhalva för kommunikation. Jag tror nog att vi båda förstår att jag inte sitter här och jämför ”mörda” med ”bära tröja med dejtingregler”. Vi behöver inte dumförklara varandra. Vad jag försöker göra är inte att förringa någonting alls. Jag vill bara visa på att hederskultur finns i alla samhällen, så också vårt. Det som vi kanske inte förstår själva är hederskultur är just det och därmed kanske det också blir tydligare hur svårt det är att få personer som står mitt uppe i sin egen kulturs heder att förstå problematiken.

   • Hmm skriver:

    Ok jag kan inte hålla mig uppenbarligen.

    Så om en mamma vill skydda sin sons hjärta från att bli krossat så är det hans heder hon vill skydda, inte att han ska vara glad och lycklig? Slippa gråt och tandagnissle i sitt lvi? Bara vilja att han ska ha ett liv fullt med kärlek och ljus? Jag börjar i så fall mistänka att du behöver slå upp vad ordet heder betyder.

    Sedan så är det lätt för dig att vara lugn och saklig. Hederskultur här är inget som berör dig hur mycket du än vill få det till det. Din problem är av en annan sort där följderna av dem ser annorlunda ut.

   • Sara skriver:

    ”Sedan så är det lätt för dig att vara lugn och saklig. Hederskultur här är inget som berör dig hur mycket du än vill få det till det. Din problem är av en annan sort där följderna av dem ser annorlunda ut.” Det här är så himla rätt! Som jag skrev någonstans i min första kommentar blir jag både arg och ledsen när diskussioner om hederskultur kidnappas av folk som vill prata ”svensk hederskultur”. Verkligen illa berörd. Bara någon som inte förstår vad hederskultur gör med människor kan ha mage att påstå att samma fenomen finns i svensk kultur. Hederskultur är på riktigt en fråga om liv eller död. Och så kommer folk och tycker att det är viktigare att prata om ”den svenska hederskulturen” än om att ungdomar m ö r d a s. Det är så man baxnar.

   • lillajag skriver:

    Okej. Att en pappa säger att han ska stå redo med geväret när dottern är på dejt är inte detsamma som att en mamma önskar att hennes son inte blir hjärtekrossad. Det förstår vi båda två va? Annars är det ju i den ändan vi får börja.
    Jag är inte lugn och salig (återigen, jag tycker inte vi ska dumförklara varandra eller försöka stjäla varandras energi genom att klättra på varandra. Vi kanske kan sitta intill varandra och ta del av varandras samtal istället?) när det kommer till hederskultur (återigen, tänk på hur slutsatser dras). Jag är lugn och inte arg i den här konversationen. Dig och mig emellan. Jag är inte upprörd på dig för att vi inte nått konsensus ännu, jag är bara intresserad av att veta mer. Jag bollar gärna det här för att jag är nyfiken på att bredda mitt synsätt. Jag vill veta vilka vinklar jag missar, men då får vi faktiskt ta den här konversationen till en helt annan nivå, för som det är nu så kommer inte det här leda någon vart – annat än att du stjäl min energi.

   • Hmm skriver:

    Män skyddar de sina från ont med vapen och knytnävar kvinnor genom att diskutera eller hålla undan saker. Du förstår väl också att en man fysiskt sätt vara svagare än en ung kille och behöver då vapen som hjälpmedel och att vapnet i sig är till för att avskräcka för att undvika att det kommer till handgemäng och som en symbol för att pappa är bredd att göra alt för sin dotter kosta vad det kosta vill för hans egen del. Hennes lycka är viktigare för honom än hans eget liv?

    Glöm nu inte att jag började det hela med att det är ett dumt skämt. Mycket dumt.

    Om jag skrev SALIG så var det slarvfel då det skulle stå SAKLIG. Jag upprepar bara vad du själv skrev helt enkelt när att du höll emot mig att jag var upprörd.

    Vi kommer inte komma till konsensus om du inte förstå att ditt sätt att se på saken, där Sara för den delen har tolkningsföreträda ord som jag vanligen brukar starkt ogilla att ta till då det bara ska till i yttersta nödfall. I alla fall, konsensus, när du förstår att om du fortsätter så är du en bidragande orsak till att unga männsikor blir tagna av livet och tvingade in i äktenskap mm i vissa delar av Sverige och att små barn blir tystade vid övergrepp i andar sammanhang så att de får stå utan hjälp och med sår i själen för resten av livet.

    Du kan tycka att det inte är så men då tycker du fel och det är egentligen inget att tycka om. Ibland, inte ofta, så är det faktisk svart/vitt och inte en glidande gråskala.

   • Hmm skriver:

    *att en man fysiskt sätt KAN vara svagare …

   • Hmm skriver:

    Avslutar med:

    Vad baserar jag.. ”Du kan tycka att det inte är så men då tycker du fel och det är egentligen inget att tycka om. Ibland, inte ofta, så är det faktisk svart/vitt och inte en glidande gråskala.”..på?

    20 års erfarenhet där politikerna har resonerat och fört dialogen som du vill.

   • lillajag skriver:

    Nej, jag tror du har rätt. Jag känner mig faktiskt helt främmande i ditt resonemang om att ”Män skyddar de sina från ont med vapen och knytnävar kvinnor genom att diskutera eller hålla undan saker”. Jag får helt enkelt lämna det med att du inte förstår hur det resonemanget i sig självt befäster hederskultur.

   • Hmm skriver:

    Alltså bara sluta. Män skyddar allt som de håller kärt med knytnävar. Sina bilar, mobiler, mammor. pappor, barn etc.

    Jag har inte sagt att de är bra, men det har INGET med HEDER att göra. Du MÅSTE fatta att dessa har gjort lumpen och att skämten kommer från att man med vapen skyddar sitt land.

    Äh jag orkar bara inte. DU är en DEL av problemet. Bara svälj och tugga….

   • Imsevimse skriver:

    Hmm, jag kan inte låta bli att slås av hur nedlåtande och anklagande du är mot de som inte tycker som du. Trist jargong tycker jag. Själv förstår jag vad Lillajag menar och det har ingenting att göra med att förminska ett fenomen eller att jämföra en hederskultur med en annan. Bara att konstatera att hederskultur finns i många samhällen -även i Sverige, även om det yttrar sig olika i olika samhällen. Det är ett faktum. Hederskultur finns tex i Kina och Japan som är väldigt starkt präglade av just hederskultur, utan att för den sakens skull vara samma hederskultur som den vi pratar om när vi pratar om t.ex Afghanistan. På samma sätt finns det mekanismer i Sverige -som Elaine tar upp, som är exempel på hur hederskultur yttrar sig i Sverige. Något som är väldigt intressant att analysera och metareflektera kring. Ditt misstag är att du equatar begreppet hederskultur med en typ av hederskultur, som den som Pela och Fatime drabbades av, medan Elaine, Lillajag (som jag uppfattar dem) och jag inte nödvändigtvis sätter samma likhetstecken vid begreppet.

   • Hmm skriver:

    @ IMSEVIMSE: *som att banka huvudet i en tegelvägg*

    Dessutom så var det faktiskt LillaJag som började med att påstå att jag var den som bidrog spä på till vad hon vill kalla för en hederskultur, som jag vill ha ett annat namn på, men du tycker det är jag som förminskar….

    *bankar huvudet hårt i väggen för det gör mindre ont*

   • Hmm skriver:

    @ IMSEVIMSE igen: Och gå nu tillbak och läs det första svaret från LilaJag till mig och det flesta som följde därpå där hen från första bokstaven byggde mig halmgubbar, låtsades veta vad jag är, tillskrev mig åsikter som jag inte har för att avsluta det hela med ett fyrverkeri av att stoppa ord i munnen på mig som jag aldrig sagt och att jag menat saker som jag inte menar.

    Men det är jag som förminskar….

    Jag går nog och gråter en stund nu…

  • Sara skriver:

   Det är ett jätteproblem det du beskriver men jag måste nog ändå säga att det där är ju inte samma sak. Inte för att sopa problemet under mattan utan för att det ÄR inte samma sak. Du beskriver hur tjejers sexualitet kontrolleras, och det är möjligt att man kanske skulle kunna använda ordet ”hederskultur” även om det fenomenet, men att säga att det är samma sak som den hederskultur som finns i andra delar av världen (och tyvärr även här) tycker jag är att förminska den fruktansvärda hederskulturen något enormt.

   En tröja med ”regler för att dejta min dotter” är inte samma sak som en familj som går ihop och mördar sin dotter för att hon dejtar fel man. Dessutom kan det vara värt att notera att hederskultur inte bara drabbar tjejer utan att killar också drabbas. Hederskulturen handlar alltså inte bara om att kontrollera tjejers sexualitet, för då skulle inte killar också bli mördade med familjens heder som argument. Hederskulturen har istället mycket att göra med stammentaliteten som finns i många kulturer.

   Du skriver till ”hmm”: ”Förstår du inte att det du gör nu är förminskar din egen hederskultur? ”. På samma sätt tycker jag att du förminskar mord på unga tjejer i hederns namn genom att påstå att det är samma sak som att få höra att man är en slampa om man hånglar med många olika killar.

   I ärlighetens namn blir jag arg av kommentarer som din (det är ju tyvärr en åsikt som man ser lite varstans). Arg och ledsen. Vi är många invandrartjejer som vittnar om hederskultur och det lidande det medför men istället för att tas på allvar får vi höra att ”nejmen du, hederskultur finns faktiskt i västerländska kulturer också”. Lite som att försöka prata om kvinnoförtryck och så kommer en man och säger ”nejmen du, män har också problem”. Där kan vi snacka om att sopa problemen under mattan.

   • Hope skriver:

    Tack!

   • lillajag skriver:

    Precis som jag skrivit här ovanför så jämför jag inte de olika hederskulturerna, utan hederskultur kan se ut på olika sätt. Jag förminskar inte på något vis de hemskheter som hederskultur bär med sig, men bara för att någon blir mördad pga hederskultur så betyder inte det att all hederskultur där man inte blir mördad inte längre är hederskultur. Hänger du med på hur jag menar?

    Skämt av sorten ”regler för att dejta min dotter” kan såklart inte jämföras med att en pappa skär halsen av sin dotter, men det tror jag inte heller att du tror. Det är inte hur jag tror att du tror att jag menar. Eller? För i så fall blir ju utgångsläget här att du tycker dig resonera med någon som är gravt empatiskt efterbliven och då kan vi ju lika gärna avsluta det här direkt.

   • Sara skriver:

    Jag är helt enkelt trött på att så fort vi försöker prata om hederskultur så landar debatten i att ”hederskultur finns i väst också”. Istället för att få backning och stöd så blir vår fråga stulen från oss. Jag kan jämföra det med black lives matter som får höra ”all lives matter” eller när man snackar våldtäkter och landar i att ”alla män våldtar inte men..” osv. osv. Poängen är att jag vill att man ska kunna prata om hedersförtryck utan att kvinnoförtryck i väst alltid ska blandas in.

    Du menar att hederskultur och ”svensk hederskultur” är samma sak, med exakt samma resonemang bakom. Jag håller inte med. Jag har upplevt både svensk kultur och kultur från mellanöstern där hedern är ett inslag och det är inte samma sak. Stammentaliteten som jag nämt några gånger finns inte i den svenska kulturen och det är därför inte exakt samma resonemang som ligger bakom. Kvinnoförtryck finns såklart i alla delar av världen och till stor det är det samma mekanismer som ligger bakom eftersom att hela världen är ett patriarkat osv. MEN hederskultur är något annat än kvinnoförtryck. Det är inte bara pappor och bröder som mördar sina döttrar och systrar. Både tjejer och killar blir offer och även kvinnorna i släkten kan vara förövaren. Därför är det inte samma sak.

    Och nej, jag tror inte du är gravt empatiskt efterbliven. Jag gissar att du är mån om att inte framstå som en rasist som pekar ut muslimer som barbarer som sysslar med hederskultur, och därför gör du en poäng av att påpeka att hederskultur finns i väst också och att västerlänningar inte är ”bättre” än någon annan. Men jag tycker det blir fel, helt enkelt. Jag tycket att solidaritet med offren för hederskultur är viktigare än att försöka argumentera för att ingen kultur är sämre än någon annan eller likande.

   • lillajag skriver:

    Nej, jag menar inte att svensk kultur och hederskultur är samma sak. Jag menar att det finns hederskultur även i det svenska samhället. Notera att jag inte jämför. Man måste vara medveten om de slutsatser man drar. Så här:

    Det finns hederskultur i det svenska samhället.
    Det finns hederskultur inom islam.
    De två har nödvändigtsvis inte någonting gemensamt, annat än just ordet hederskultur – som kan ha olika innebörd.

    Det handlar som sagt inte om att förminska någon annans problem, utan snarare belysa att lika svårt som vi själva har att se vår egen hederskultur, lika svårt är det ju självklart för någon inom exempelvis islam att se sin egen hederskultur. Vi är alla människor. Byggda på samma sätt. Det är lätt att peka med hela handen och fördömma någon annans hederskultur, men utan att inse att det faktiskt finns hederskultur även i den egna kulturen. Det är närmre oss än vad vi vill kännas vid.

    Jag är inte alls mån om att framstå på ett visst sätt. Jag styr inte över hur andra människor väljer att se mig och jag bryr mig inte om det heller. Mina barn har israeliskt påbrå. Jag är van vid att möta många olika sorters bemötanden.
    I grund och botten är jag övertygad om att vi tycker samma, men att vi missförstår varandra. Jag misslyckas att flytta ert fokus från er planhalva till min. På er planhalva jämför jag, säger att ”vi har hederskultur i Sverige med”, förringar. Men på min planhalva är det här min poäng: Lika svårt som vi har att se vår egen kultur, lika svårt är det såklart för andra människor att se deras. Det är lätt att skuldbelägga andra, utan att se att vi själva inte lyckas mycket bättre.

   • Hmm skriver:

    Sara: Jag är helt enig om att kvinnor sexualitet är stark förknippat med slampa och fina flickor medan kilar får kudos för hålla på samma sak på sig i Sverige.

    Det vara endast just vad som ligger bakom det här specifika skämtet som jag pratade om. Inget annat. Det finns ingen kultur ”i Sverige” på att pappor ska bevara sina döttrars oskuld. Inte längre. (Brasklappar för undantagen som bekräftar regeln)

   • Hmm skriver:

    ”Det finns hederskultur i det svenska samhället.
    Det finns hederskultur inom islam.
    De två har nödvändigtsvis inte någonting gemensamt, annat än just ordet hederskultur – som kan ha olika innebörd.”

    Precis HELA min poäng att man INTE bör använda samma ord.

   • Hmm skriver:

    *fina flickor håller på sig…

   • lillajag skriver:

    Hehe, det är ju det jag säger Hmm. Jag tror inte alls att vi tycker olika, jag tror bara att vi missförstår varandra.
    Däremot menar jag att det faktiskt är så att man använder samma ord, därmed inte sagt att det är samma sak. Man måste passa sig med slutsatsdragningen.

   • Sara skriver:

    Som Hmm säger: ”Precis HELA min poäng att man INTE bör använda samma ord.”

    Såklart det finns problem i alla kulturer som kan kopplas till ideer som heder, skam, anseende osv. Det betyder inte att man behöver kalla alla de problemen för just hederskultur.

    Ordet hederskultur beskriver – i alla fall i min värld – en väldigt specifik företeelse och det blir fel när man väljer ordet hederskultur för att beskriva något helt annat som inte är samma sak. Då upplevs det som att man jämför och följaktligen förringar. Dessutom leder det till att diskussionerna förskjuts och blandas ihop.

 3. Diana skriver:

  Verkligen besviken på det talet. Det är viktigt att ta upp allt som du nämner. Du skulle bli en otroligt fin och bra politiker

 4. S skriver:

  Fast Annie Lööf sa väl aldrig i sitt tal att hederskultur inte finns i Sverige utan det inte ska finnas plats för det. Då menar hon ju med största sannolikhet att hederskultur inte ska få finnas i vårt land, men hon förnekar ju inte att det finns. Du vinklar hennes ord på ett annat sätt i ditt inlägg jämfört med vad hon faktiskt sa.

 5. wigwag skriver:

  Svensk hederskultur klingar illa även i mitt öra. Främsta skälet till det är ju att det i svenska samhället inte finns någon heder i att kontrollera sina barn och styra deras beslut. På sin höjd blir föräldrarna lite trumpna om barnet väljer ”fel” utbildning. Och vilken partner barnet drar hem för femtielfte gången har vi inte något med att göra. Och har vi det är vi dumma i huvet i hela samhället. Och vill barnet gå på våldtäktsfestival iBråvalla så har vi inget att säga till om där heller. Näääe Fy fan. ..när jag tänker efter skulle jag välkomna lite gammal svensk hederlig hederskultur. Eller föräldramakt över barnen kanske blir mer korrekt..

 6. Sara skriver:

  En kommentar som riktas till Elaine också! Jag kan börja med att klargöra att jag tycker du har rätt i det du säger, att barn som utsatts för sexuella övergrepp tystas för familjens heders skull är självklart fruktansvärt och något som det bör pratas mer om.

  Men, som du säkert uppfattat om du läst diskussionen i kommentarerna ovan, så önskar jag att du använde ett annat ord än just hederskultur. Det finns många samhällsproblem som på något sätt kan kopplas till heder/anseende/”vad ska folk tro om oss”, men det finns ingen anledning att kalla dem för ”hederskultur” förutom möjligen att skapa starkare reaktioner hos läsaren. Hederskultur är inget vitt begrepp som innefattar allting som på något sätt rör heder, utan det är en väldigt specifik företeelse där stammentaliteten i vissa kulturer leder till att föräldrar och syskon är villiga att mörda sina egna familjemedlemmar och deras partners.

  Om Annie Lööf säger att vi inte har/inte har plats för hederskultur i Sverige så är den självklara tolkningen att vi inte ska ha föräldrar som är villiga att mörda sina barn för att de inleder en relation med fel person. Att vi inte ska tillåta att unga tjejer kontrolleras stenhårt av släkten för att släkten placerat sin heder i hennes underliv. Detta har ju ingenting att göra med det du kallar ”hederskultur” nämligen att familjen skyddar en pedofil för ”vad ska folk tro om oss”.

  Som sagt: bara för att problemet kan förknippas med heder så är det inte hederskultur. Det finns andra ord att använda. Tystnadskultur, kanske? Eller så kan man säga som det är: vi skyddar pedofiler och andra sexualbrottslingar för att vi bryr oss mer om vår heder än om offren.

  Du värnar ju väldigt mycket om utsatta barn så jag antar att det även gäller de barn som utsätts för hederskultur (den hederskultur som jag pratar om). Och för att kunna lösa ett problem måste man ju självklart ta det problemet på allvar. Min upplevelse är att när man pratar om ”svensk hederskultur” och lägger in olika betydelser i ordet varje gång så bidrar man till att problemet med hederskultur inte tas på allvar. Det blir luddigt vad hederskultur egentligen innebär, debatterna blir lätt skeva och olika problem sammanblandas. Om ordet hederskultur valdes bara för att skapa reaktioner så tycker jag att det är taskigt att utnyttja ett så känsligt ämne om man inte ens tänker beröra ämnet i fråga. I annat fall borde det gå lika bra att använda ett annat ord tänker jag!

  Avslutar med att tacka för allt gott du gör för barnen och för samhället!<3

 7. Maria johansson skriver:

  Hederskultur finns visst hos svenskar! Jag säger bara Jehovas vittnen. Prarade senast med några unga på jobbet, t ex erkände en av dom att dom gifter sig så fort dom kan för att kunna ha sex, eftersom det är fel/skamligt att ha sex innan dess. Förargar du dom äldre blir du utstött osv.
  Så att säga att det inte finns hos västerlänningar/svensjar är ju lögn.

Lämna en kommentar