Anders Ygeman och Rädda barnen


Igår var jag moderator för Rädda barnens seminarium om hur vi skyddar barn från att bli sexuellt utnyttjade på nätet. Diskussionen var bra men också frustrerande. En person gjorde mig frustrerad och det var inrikesminister Anders Ygeman. Han kändes hal i denna fråga. På seminariet berättade jag att vi lär Matheo att kalsonger och kläder tar vi av oss i badrummet när vi går på toaletten eller i rummet när vi byter om. Detta för att han inte ska få för sig att göra det inför främmande människor eller en webbkamera på uppmanande hot från pedofiler (det är så dom jobbar). Då himlar Anders på ögonen varpå jag fångar upp det och han svarar ”Så gör inte vi i min familj”. Nej det kanske ni inte gör men himla inte med ögonen över hur vi lär vår son integritet. 

När jag pratade om att vi berättar för vuxna om att respektera våra barns integritet så säger Anders: Jag tror att barn mår bra av beröring och kramar.” Det gjorde mig fundersam för jag sa aldrig att man inte skulle krama barn, jag sa att man inte skulle pådyvla barn kramar eller intimitet. 

Jag: Så du menar att jag inte tror att kramar eller intimitet är viktigt för barn för att jag uppmanar vuxna att respektera mina barns integritet.

Anders: Jag sa inte att du sa det.

Jag: Du replikerade min kommentar om respekt för barns integritet med att du tror att det är viktigt med kramar och beröring. Som att kramar skulle stå i polemik med att respektera barns integritet.

Och vet ni vad inrikesministern gör då? Han himlar med ögonen. Det stannar inte där. Han säger att han tycker Sverige jobbar bra med att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade.

”Jämför man med andra länder så är vi bra, jag tycker vi gör ett bra jobb.” 

Att en man i hans postition inte förstår vilket knytnävslag den kommentaren är för mig och alla andra sexuellt utnyttjade är mycket oroväckande. Han som har makt att påverka skyddet för Sveriges framtid – barnen – tycker att Sverige gör ett bra jobb. Där står jag, en nu vuxen kvinna som blivit sexuellt utnyttjad för att Sverige tyckte att min pappa hade rätt att träffa sin dotter. En pedofils rättigheter gick före barnets rätt till en trygg uppväxt. Anders Ygeman borde veta bättre än att säga att Sverige gör ett bra jobb inför individer som blivit sexuellt utnyttjade. Att jämföra Sverige med andra länder? Det är som att jämföra en våldtäktsman med en mördare och säga att våldtäktsmannen är bättre för han har i alla fall inte mördat någon. Det må vara hänt, men våldtäktsmannen är aldrig bra.

Att tre barn i varje klass blir sexuellt utnyttjade i Sverige, det är inte bra Anders. Det är skandal. Det är fortfarande skandal om det är 10 barn i varje klass i ett annat land. Och att du himlar på ögonen åt att jag försöker lära min son integritet för att han ska slippa de upplevelser jag har haft det är respektlöst. Lite mer empati och medkänsla skulle du tjäna på att visa trots att du inte delar mina erfarenheter.

Himla inte med ögonen åt mitt försök åt att lära mina barn integritet, spar den mimiken åt hur många barn som blir sexuellt utnyttjade istället.

Bloggvännerna har ordet

50 svar till “Anders Ygeman och Rädda barnen”


 1. Hope skriver:

  Jag finner inga ord!!!

 2. Lena skriver:

  FIFAN! Vet hut Ygeman!

 3. lil skriver:

  Vad pinsamt av honom. Tyvarr kanner jag igen mig, hans attityd genomsyrar varden i Sverige.

 4. Tyvärr är han nog ganska representativ för mångas uppfattning, förståelsen saknas, man tror att det görs tillräckligt och vill inte ”gör så stor sak av det” för att det riskerar att bli jobbigt. Du gör ett viktigt arbete med att lyfta och genomlysa situationen som den verkligen ser ut Elaine. Kudos!
  Charlotta

 5. K skriver:

  Men, är inte Anders typ Sveriges mest populära minister enligt många undersökningar?! Hur kan han då bete sig på detta viset? ALLA fattar ju att man inte himla mer ögonen åt detta, och speciellt inte åt någon annan person?!

 6. Anna skriver:

  Är inget stort fan av anders ygeman! Tycker han alltid duckar alla svåra frågor genom att säga att vi jobbar på det och ”sverige är bättre än många andra länder”. Säger ju ingenting. Han svarar aldrig på hur de jobbar med det? Eller vilka resultat de ska uppnå?

 7. Maria skriver:

  Samma argument får man ju slängt till sig när man pratar feminism och jämställdhet, att eftersom det är bättre i Sverige än i många andra länder så ska man ”vara nöjd” eller ”acceptera hur det är”, nej det ska man inte! Varken när det kommer till utnyttjade barn eller nedtryckta kvinnor. Kämpa vidare!

 8. Catrin skriver:

  Vilket oprofessionellt beteende av den mannen! Som om det görs tillräckligt när verkligheten ser ut som den gör, vilket hån.

 9. Emely skriver:

  Alltså!! Jävla män! Jag blir så jävla trött på alla dessa skit män som får gå runt lösa i samhället. Fy fan för Anders.

 10. lillajag skriver:

  Det är bara käbbel! 😉

  Skämt å sido så är det faktiskt bortom ord sorgligt att han står och himlar med ögonen när du – vis av egen erfarenhet – talar om hur barn utsätts och hur man kan och bör skydda dem.
  Jag håller visserligen inte med om att barn behöver skyddas riktigt på det sättet som du vill skydda dina barn, men jag respekterar att det är ditt sätt. Aldrig att jag skulle försöka förringa eller förneka dig dina erfarenheter och dina känslor. Att stå som offentlig person och himla med ögonen åt vad någon säger…det är ju illa oavsett situation. I den här situationen, med en så viktig fråga på agendan och som sagt med personer som vet väldigt mycket mer om det än man troligtvis gör själv, då borde man verkligen veta bättre.

 11. Johanna skriver:

  Vad frustrerande!! Och korkat!! Hoppas han förstod bättre efteråt….

 12. Paulina Gunnardo skriver:

  Men fy! Obehagligt när det blir viktigare att försvara sin partiorganisation och sin politik än att försvara de barn som behöver vuxna som ALDRIG nöjer sig med good enough. Hört talas om det som inom psykologin kallas anchoring bias? Om inte så betyder det färenklat att vi har ett utgångvärde som påverkar våra beslut och präglar upplevelsen av besluten vi tar. Hans svar visar att han satt sitt ankare (värde) vid de länder som är sämre så att han är nöjd med att vara lite bättre när man egentligen ska sätta sitt ankare vid att inte en enda unge ska bli utsatt och aldrig vara nöjd förrän det blir så! Morr!

 13. Ida skriver:

  Blir så otroligt förbannad på det beteendet, makthavare som inte vill eller vågar ta tag i saker, inte ens när de får möjligheter serverade mitt framför näsan!!! Stackars alla barn som tyvärr drabbas pga såna som han! Men vi får fortsätta kämpa för alla våra barn och strunta i himlande ögon o dumma argument!

 14. M skriver:

  Jag kommer ihåg när det var en flicka som hoppade framför tåget för att hon hade blivit utpressad av en pedofil och jag blev förundrad över att det var så tyst från politikernas håll om detta. Ganska nära i tiden var det en fotbollssupporter som blev mördad i samband med en match och då kallade statsminister Reinfeldt till presskonferens kring fotbollsvåldet. Han var bestört över fotbollsvåldet men reagerade inte officiellt på flickans död. I politikernas ögon har vi väldigt olika värde. Hur kan han himla med ögonen åt att du vill göra någonting bra för dina/våra barn? Han föll helt i mina ögon nu. Kanske är det hans sätt att få makt men i det här fallet var det ju verkligen osmakligt. Strunta i honom Elaine, du är bäst (och värd att respekteras)!

 15. TL skriver:

  Men vad ovanligt tabbigt av en person i hans position och med det ansvar som han har. Hur är det ens möjligt med tanke på hur tillrättalagt och mediatränat allt är idag. Nästan så man tror det inte är sant..drabbades han plötsligt av torra linser..:-) BRA du synliggör. Oacceptabelt oförskämt beteende. Dessutom har han ju fel i sak. Finns ju hur mycket mer som helst att göra kring barn och deras rätt till skydd av integritet och kroppar. Olämpligt och klumpigt herr minister. Olämpligt.

 16. Kristina skriver:

  Saknar ord!! Anders om du läser Elaines blogginlägg och läsarnas kommentarer så är det en sak du ska veta. Sverige gör INTE ett bra jobb gällande detta. Vi är ett land som kanske mest i världen förespråkar det naturliga i nakenhet i våt barnuppfostran. (Såklart). Och det är ju naturligt med en barn rumpa, för en frisk vuxen. Men för allt för många mindre friska människor så är det en källa till nått helt annat. Du som en så högt uppsatt politiker har ingen rätt att förminska ett problem som är så stort bara för att du inte haft det i din värld. Att vara så oförstående och faktiskt naiv! Detta gör mig riktigt ledsen och arg! Du behöver inte dela Elaines åsikt om hur man skall lära barn integritet privat, men har du barn, så borde du nog iallafall hitta ett eller annat sätt att lära dem det på! För det är en otäck värld, både för barn och vuxna, och DU har ansvar för att utrusta dina barn så gott det går för att leva i den.

  Min dotter har baddräkt på stranden och sover i pyjamas. Detta är för att Barn-Snippor hör hemma i blöjor/trosor. Punkt.

 17. Kristina skriver:

  Och Elaine! Du gör nått otroligt viktigt. Därför får du också massa motstånd och det kommer du få hela vägen! Men fortsätt och fortsätt! Vi är med dej!

 18. wigwag skriver:

  Märkliga uttalanden från Anders Ygeman. Socialdemokrat och svensk inrikesminister. En mycket mäktig och respekterad man som tippas bli nästa statsminister. Vad menar karln egentligen? Att barn mår bra av kramar och närhet oavsett dom vill ha det eller ej? Att Sverige är tillräckligt bra som det är och har inget att lära på området? Vad fan gjorde han då där överhuvudtaget?

 19. NC skriver:

  Fortsätt jobba som du gör! Knyt viktiga förebilder för barn till dig. De är de som är de viktiga för barnen. Få mäktiga givare att ge till Ecpat. Utbilda och ge råd till dem som kan ge vidare. Strunta i i dåliga politiker och kanske det behövs ett nytt parti? Om de de som styr inte förvaltar våra önskemål och skattepengar… Ett solidariskt och sympatiskt parti som värnar om våra barn, gamla och sjuka.

 20. Anna skriver:

  STANDING OVATIONS!!! APPLÅDER!! DU GJORDE PRECIS DET MÅNGA HAR DRÖMT OM!!! ATT TOTALT KNÄCKA EN POLITIKER!!!

 21. Therese skriver:

  Heja dig Elaine. Och tack för att du orkar fortsätta kämpa för barnen trots idioter som Anders! Jag beundrar dig!

 22. Frida skriver:

  Går det att se/lyssna på i efterhand någonstans?

 23. Hmm skriver:

  Känner så mycket för dig och hoppas på att jag ett uns förstår hur du måste haft det. <3

 24. Elin skriver:

  Ah men fy fan vad arg jag blev nu! UPPENBARLIGEN gör ju inte sverige ett bra jobb iom att det fortfarande händer?! Och att himla med ögonen, vilken vuxen människa gör så?? Jag kan ärligt säga att jag inte håller med om allt du säger om integritet, men inte fan skulle jag göra sådär. Man måste ju kunna respektera att olika familjer har olika gränser!

 25. John skriver:

  Har varit med om att bli himlad åt av uppsatt chef i sjukvården när vi på ett seminarium lyfte upp våld på akutmottagningen och hur vi kan utbilda personalen i att hantera och skydda sig. Önskar jag hade haft din fattning att bemöta det beteendet med ord och tvingat honom att svara istället för att hånskratta åt vår vardag. Otroligt väl hanterat och tack för att du delar med dig.

 26. Smulan skriver:

  Heja Elaine! Vi är många som stöttar dig och är tacksamma för allt du gör! ❤️

 27. Maria skriver:

  Oj…det där kändes något oväntat för att komma från honom. Jag hade betydligt högre tankar om honom än så, då jag fram tills nu bara tyckt att han verkar vara en vettig och behaglig person. Men nu tog det liksom en 180 graders vändning. En sak är det att stå och himla med ögonen i den yrkesroll han har och i den situationen…det är direkt olämpligt och verkar även lite omoget. Men det som är betydligt värre är att han säger att Sverige gör ett bra jobb för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade. Där fick även jag, som också blivit utnyttjad, ett knytslag i magen. Han har uppenbarligen ingen aning om vad han talar om på den punkten. Jag har blivit utnyttjad av flera män då jag var barn. Män som jag stod i beroendeställning (tror jag man kallar det?) till. (Bl.a. min egen läkare). Men jag förstod ganska snabbt att samhället/myndigheterna skyddar förövarna och gör det oerhört enkelt för sig själva genom att välja att inte tro på en. (Väldigt många människor tror att en läkare aldrig kan göra något sådant. Nånting säger mig att A.Y. är en av dem. Som att en utbildning skulle få en pedofil att inte längre vara pedofil. För att inte tala om den här meningen:”Men han som är så trevlig, inte kan väl han…”. De har bara ingen aning om hur manipulerande och ond en pedofil kan vara när man är ensam med honom). Att inte bli trodd på i den situationen gör att man bara känner att man verkligen inte betyder/är värd någonting. Att det är bättre att man inte fanns, att man lika gärna kan dö. När inte de vuxna människor som borde stå upp för en och skydda en gör det, då talar det om för barnjaget att det inte är värt något. Och hela ens framtida förhållande till män blir mer el mindre förstört. Det är f.n bra att du är retoriker och att du orkar och vågar konfrontera en man som har så mycket makt. När jag tänker efter är det inte förvånande att en man resonerar och reagerar så där, det är väl tyvärr snarare norm, blev bara förvånad över att det kom från honom. Hade som sagt högre tankar om honom. Hoppas att det finns någon i hans bekantskapskrets som varit utsatt, som vågar berätta om hens upplevelser för honom. Så han får det närmre in på livet. Då kanske han skulle ta det på större allvar och börja förstå hur det faktiskt står till på den punkten i det svenska samhället och med myndigheterna.

 28. Sofie skriver:

  Helt ofattbart att han himlar med ögonen! Att inte ta detta på allvar. Du gör ett så bra jobb Elaine och får upp ögonen hos så många människor. Och hjälper oss föräldrar! Du har hjälpt mig att tänka mer på denna fråga och mitt sätt att hjälpa mina barn med deras integritet. Inte alltid lätt, jag trodde inte jag skulle stöta på så många som tar denna fråga på sådant litet allvar i min omgivning.
  Jag måste säga tack för allt du gör!

 29. Christina skriver:

  Heja Elaine!!!!
  Och sorgligt att ännu en svensk politiker bevisar att svenska politiker är kassa, jag är så less på alla politiker o deras snack, när ska de våga göra något istället för att bara snacka?

 30. A skriver:

  Dessa as till politiker. Bryr sig inte om sin befolkning för 5 öre. Bara de har det bra. Fy fan.

 31. Saknar ord känner jag. Verkligen ett fruktansvärt beteende och än värre när ämnet är så allvarligt. Heja dig Elaine och TACK för att du kämpar för barnen!

 32. Kristina skriver:

  Grattis till att du gjort det värsta en man kan tänka sig, utmanat honom i ett ämne han inte var tillräckligt påläst inom samt bräckt honom i diskussionen. De pubertala utspelen i form av ögonrullningar vittnar just om att han känt sig enormt hotad av dig. Pinsam härskarteknik

 33. Hope skriver:

  Jag hoppas och tror att han kommer att be dig om ursäkt för sitt beteende Elaine!

 34. Ellen Juntti skriver:

  Hej Elaine!

  Jag var på seminariet och jag hörde också Ygemans kommentarer. Däremot såg jag inte att han himlade med ögonen, men jag blir inte förvånad.

  Jag är moderat riksdagsledamot i Justitieutskottet och kommer i kontakt med Ygeman ganska ofta. Ibland är han bra, det måste jag även kunna säga trots att vi tillhör motsatta sidor av politiken, men han har en tendens att få en överlägsen attityd när han inte gillar det man säger.

  Jag tycker exakt som du när det gäller barnen och deras nakenhet samt att man aldrig ska tvinga barnen till kramar.

  Ofta blir jag rent utsagt förbannad på många föräldrar, dom lägger ut en massa halvnakna bilder på sig själva och på barnen på FB. Sedan skryter dom om hur många som gillat inlägget. Hur ska ett barn veta när gränsen går, när hon eller han, blivit lite äldre och sitter ensam på sitt rum och chattar med någon?

  Elaine, fortsätt med det du gör. Du är helt rätt ute och gör stor skillnad för utsatta barn.

  Ellen Juntti

 35. Nea skriver:

  Gud vad pinsamt och respektlöst beteende. Om det är något man inte håller med om eller är fundersam kring kan man väl ställa en fråga eller resonera kring det, istället för bete sig så. Vissa saker som du skrivit kring gällande barns integritet har jag först inte hållit med om, men sedan ändrat uppfattning när jag förstått förklaringen bakom. Tycker man måste ta sig tid att verkligen lyssna när det gäller såhär viktiga frågor.

 36. Läsare skriver:

  Efter att ha läst inlägget och kommentarer ovan ställer i alla fall jag mig frågan vad som är schysstare eller mer rakryggat, att agera/reagera som Anders Ygeman eller att skriva ett inlägg som det ovan utan att ge honom möjlighet att bemöta påståendena innan det publiceras. Bäst hade väl varit att ta diskussionen med honom direkt i samband med seminariet men det hade väl inte resulterat i uppmärksamhet och trafik till bloggen.
  Visserligen verkar han enligt beskrivningen ha reagerat på ett sätt som inte framstår så sympatiskt men att skriva texten ovan framstår inte heller särskilt sympatiskt istället för att ta diskussionen där och då.

  • wigwag skriver:

   Men va fan… ”ta diskussionen”.. Det var ju det Elaine gjorde! Trots förmodat chocktillstånd. Läs inlägget en gång till!. Vad hon gör nu är att skriva av sig skiten på oss bloggläsare, vilket vi är tacksamma för art hon gör och vilket vi är till för, så hon kan släppa och gå vidare för hon har mycket att göra i dagarna och har inte råd med att släpa runt på nåt tungt synligt bagage..Förstått.

 37. Veronica skriver:

  Jag vill bara kommentera ett stort hjärta! <3 tack för att du är du och att du ställer upp för Sveriges barn. tack<3

 38. Jörgen skriver:

  Jag är inte på samma politiska sida som Ygeman, men tycker att han i det stora hela gör ett bra jobb. Som jag ser det så är han, precis som alla andra, värd att visa respekten till en dialog, så jag undrar, frågade du honom vad han himlade med ögonen åt och vad han menade med det? det kan ju vara som du skriver ovan, men det kan ju också finnas andra orsaker att himla med ögonen. Tänker att det kan vara schysst innan du sågar honom. Bara en tanke.

 39. Susann skriver:

  Ingen, ingen, ingen – någonsin ska ta sig rätten att bestämma över var gränsen går för någon annan. Alla äger sin egen kropp och integritet och det är alla föräldrars skyldighet att lära sina barn det. Att, som beskrivs i inlägget, någon himlar med ögonen inför detta är skrämmande. Etter värre när det är ett statsråd! Tack för ditt inlägg Elaine.

  Läs inlägget och läs även Elaines bok, hon vet vad hon pratar om. Boken heter: Medan han lever

 40. Xx skriver:

  Den där mannen är inte frisk i kolan helt enkelt …..

 41. Lena skriver:

  Jag tycker du är modig Elaine som vågar berätta om det du varit med om och att du ta strid för alla de barn som far illa genom att utnyttjas. Sexuellt utnyttjande är ett jobbigt och svårt ämne. Ni är få som orkar och vågar göra något. Fortsätt kämpa…. du får göra som Morgan Alling gav som råd till en tjej som mobbades i sin skola, ”håll upp skölden och låt alla påhopp studsa mot den, skölden gör att orden inte når fram till dig”

 42. Elin skriver:

  Jag är så otroligt tacksam. Sluta aldrig med det du gör Elaine!! Du är så stark. Du kommer göra skillnad<3

 43. Mia skriver:

  Näääää, vad förvånade och ledsen jag blir. Jag gillade honom, tyckte han var klok. Men inte längre…usch!

Lämna en kommentar